25 august 2009

Prefectura a decis să rezolve singură

Cazul “Tabacu”
Jenica Tabacu a devenit, oficial, ceea ce toată lumea ştia de ani buni - incompatibilă!Şefa PIN Câmpina a avut de ales între funcţia de director al Muzeului “Hasdeu” şi funcţia de consilier local. Jenica Tabacu a avut la dispoziţie 15 zile pentru a se decide. Nu a făcut-o, bazându-se... cine ştie pe ce! În schimb, Prefectura a decis să rezolve singură situaţia.
Da, ceea ce şi-a dorit (aproape) întotdeauna Jenica Tabacu - să fie în centrul atenţiei, să conducă, să fie acolo unde se iau deciziile importante ale Câmpinei - au transformat-o într-un caz. Aşa a apărut “Cazul Tabacu”. Să ne reamintim, pe scurt. În vara anului trecut, Jenica Tabacu - alături de liderii PSD şi cei ai PD-L - stabilea cum să se împartă conducerea administraţiei locale.I s-a oferit şi a acceptat cu plăcere un post important. Chiar dacă nu este oficial city-manager, e coordonatorul programelor culturale din Primăria Câmpina, păstrându-şi şi funcţia de director al Muzeului “Hasdeu”. A început să vrea din ce în ce mai mult. Şi a obţinut aproape tot - maşină de un miliard de lei vechi, organizarea unor acţiuni aşa-zis culturale, totul culminând cu concursul de gastronomie “Câmpina, în stil dulce”, unde Horia Brenciu a încasat 1.000 de euro doar pentru a-i aduce laude şi mulţumiri celei pe care a numit-o “domnişoara” Jenica Tabacu, fără a se aminti vreun cuvânt despre Consiliul Local. De aici a început scandalul, pornit mai ales de foştii consilieri PNDC. La şedinţa de la finalul lunii iunie, Alin Moldoveanu a solicitat un punct de vedere privind starea de incompatibilitate a Jenicăi Tabacu. L-a primit, dar nu l-a făcut public, probabil doar din motive politicianiste. Răspunsul juriştilor a fost fără echivoc: Jenica Tabacu este în incompatibilitate. I s-a adus la cunoştinţă şi a avut 15 zile pentru a-şi alege opţiunea. Nu a făcut-o, astfel încât Prefectura a fost nevoită să emită un ordin prin care - practic - o destituie pe Jenica Tabacu din funcţia în care a fost aleasă, cea de consilier local. Dacă se va merge până la capăt, ar fi doar un mic pas spre normalitate. Cum s-a mai întâmplat, un singur telefon ar putea rezolva situaţia... Dar să recunoaştem că situaţia a ajuns mult prea departe. Incompatibilitatea Jenicăi Tabacu e foarte bine cunoscută. A fost în aceeaşi situaţie în mandatul 2004-2008. A candidat la Primărie, a devenit apoi consilier local, deci a câştigat încă un mandat de consilier, într-un fel în ilegalitate, pentru că nu a renunţat niciodată la funcţia de director al Muzeului Hasdeu, funcţie pentru care se află pe statul de plată al Primăriei Câmpina. Deci angajat al Primăriei şi consilier local, în acelaşi timp. Şi aproape şase ani, nimeni nu a spus nimic, sau, dacă a spus, a făcut-o doar pe la colţuri ori pe la... partid, indiferent care ar fi fost acela. Jenica Tabacu a greşit, dar la fel de mult au greşit şi cei care au tolerat atâţia ani această situaţie şi care se laudă cu respectarea legii ori de câte ori au ocazia să o facă.
A avut de ales...
Încolţită din unele direcţii, chiar de cei care i-au permis să obţină şi să păstreze funcţiile pe care le deţine în prezent, Jenica Tabacu a avut în faţă două soluţii pentru intrarea în legalitate.Una ar fi fost să renunţe la funcţia de director al Muzeului “Hasdeu”. Ar fi însemnat să lase deoparte o muncă făcută cu multă pasiune şi să părăsească locul de mare încărcătură afectivă pe care l-a transformat în ceea ce e azi şi în care a demonstrat că se simte foarte bine. Nu în ultimul rând, ar fi însemnat să renunţe la activitatea sa de cercetare, dar şi la... numeroasele facilităţi financiare pe care le obţine din ocuparea acestei funcţii - un salariu măricel, sporuri, toate aducându-i lunar venituri comparabile cu cele ale primarului, dacă nu chiar mai mari! A doua soluţie ar fi fost să renunţe la funcţia de consilier local, ceea ce ar fi presupus îndepărtarea de locul unde se iau deciziile. Intervenţia Prefecturii o îndepărtează - cel puţin teoretic - pe Jenica Tabacu de la masa unde se iau deciziile importante, chiar dacă va rămâne coordonatorul programelor culturale al administraţiei locale. Trăim în România, un stat de drept, iar Jenica Tabacu va apela, aproape sigur, la atacarea în instanţă a deciziei Prefecturii. Ceea ce ar putea însemna dacă nu ani, măcar luni de amânări şi tergiversări. Şi toate astea pentru ce?
PIN exclude din partid un membru plecat de câteva luni la PNL
În week-end-ul care tocmai s-a încheiat, Organizaţia PIN Câmpina ne-a remis un comunicat de presă pe care îl redăm integral. “În cadrul Adunării Generale locale din data de 21 august 2009, în baza articolului 10, al. 8 şi articolului 15 din Statutul PIN, conducerea locală a Organizaţiei a hotărât excluderea doamnei Ene Elena din cadrul PIN, conform articolului 16, alin. 1.”Nu se oferă alte precizări suplimentare. Pe de altă parte, trebuie precizat faptul că persoana exclusă acum din PIN, Elena Ene, a părăsit partidul în urmă cu aproape şase luni, devenind membru PNL. Din luna mai a acestui an se ocupă de Clubul Seniorilor din cadrul Organizaţiei PNL Câmpina. În aceste condiţii, de ce să fie exclusă din PIN o persoană care a plecat din această formaţiune politică de luni bune? În plus, în conformitate cu Statutul PIN, o persoană îşi pierde calitatea de membru al acestui partid, printre altele, dacă se înscrie în altă formaţiune politică, iar Elena Ene este membru PNL, cu acte în regulă, încă din primăvară.Decizia luată de PIN pare, mai degrabă, o măsură de precauţie care-i aparţine preşedintelui acestei formaţiuni politice, Jenica Tabacu, în eventualitatea în care aceasta îşi pierde postul din Consiliul Local, dar doreşte să lase în locul său o persoană de încredere.La alegerile locale din vara anului trecut, Elena Ene s-a aflat pe poziţia a treia pe lista PIN pentru Consiliul Local. În prezent, PIN Câmpina are doi consilieri - Jenica Tabacu şi Adrian Piţigoi. Dacă Jenica Tabacu pleacă, în Consiliul Local intră următorul de pe listă. Cum Elena Ene este şi plecată la alt partid, dar şi... exclusă, al patrulea pe lista PIN este Adi Berger. Aşa cum spuneam, Elena Ene (foto) a părăsit Organizaţia PIN în primăvara acestui an. În scurt timp, s-a înscris în PNL Câmpina. La momentul respectiv, Elena Ene ne-a declarat: “Eu am fost membru la PIN, pe relaţia copiilor mei, care se cunosc cu Jenica Tabacu. I-am dat o mână de ajutor în campanie, dar nu se mai putea lucra cu ea. Că aşa e omul când ajunge într-o funcţie... S-a schimbat foarte mult şi a început cu minciuni, cu intrigi, chiar în familia mea, ceea ce m-a deranjat foarte mult. Când am văzut toate aceste lucruri murdare, dezamăgită, am plecat. Am analizat partidele, inclusiv pe plan local, şi am decis că PNL este cea mai bună alegere.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu