18 noiembrie 2014

Klaus Werner Iohannis, primul preşedinte liberal din istoria României

Rezultate finale la Câmpina: 
Klaus Iohannis - 57,81%, Victor Ponta - 42,19%

S-a mai încheiat un capitol din istoria politică postdecembristă a României. A treia confruntare consecutivă dintre stânga şi dreapta pentru cea mai înaltă funcţie în stat a dat din nou câştig de cauză dreptei româneşti. Vă reamintim că în 2004 şi în 2009, preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, i-a învins pe reprezentanţii PSD, Adrian Năstase şi Mircea Geoană. 
Klaus Werner Iohannis, candidatul Alianţei Creştin Liberale, este cel de-al patrulea preşedinte postdecembrist şi primul liberal din istoria României care câştigă funcţia de şef al statului.


După primul tur de scrutin, în care diferenţa dintre Victor Ponta (PSD) şi Klaus Iohannis (ACL) părea aproape imposibil de surmontat (aproximativ zece puncte procentuale - 900.000 de voturi în plus pentru candidatul PSD), în turul al doilea, românii au ieşit masiv la vot (cea mai mare participare din anii 90 până în prezent, de peste 60%), sancţionând aroganţa, indiferenţa şi maşinaţiunile unui partid (guvern) ce a încercat prin toate mijloacele să împiedice votul în diaspora. 
Denigrat de adversari, în primul rând din cauza originilor germane, Klaus Iohannis, candidatul dreptei, a reuşit să convingă electoratul pledând pentru o Românie a lucrului bine făcut, a normalităţii, liberă de corupţie, creând astfel o surprinză şi câştigând detaşat scrutinul prezidenţial, cu un scor care scuteşte de orice alte comentarii (Klaus Iohannis - 54,50%, Victor Ponta - 45,49%). 


Agenţiile străine de presă au comentat pe larg victoria neamţului din Sibiu: “Liderul Partidului Naţional Liberal pare absolut atipic pe scena politică a acestui stat fost comunist. Este membru al minorităţii germane din Transilvania şi de o altă confesiune decât majoritatea populaţiei ortodoxe. Acest scrutin a fost considerat crucial, din moment ce democraţia a cunoscut un adevărat recul în alte ţări ale Europei Centrale, aşa cum este Ungaria, acolo unde teama a fost exprimată de posibila preluare a justiţiei de majoritatea dominantă de la putere a domnului Ponta, la 25 de ani de la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu” (notează agenţia France Press).
Presa germană relatează, la rândul ei, despre victoria etnicului german Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din România, titrând că succesul acestuia reprezintă “o surpriză”: “Cu cea mai mare participare la vot din anii 90 până în prezent, Klaus Iohannis a reuşit să câştige surprinzător, detaşat. Favorit a fost actualul premier Victor Ponta, care a obţinut victoria în primul tur, de acum două săptămâni, cu 40% şi părea neînvins de Iohannis (30%). Toate sondajele de opinie îl dădeau învingător pe social-democratul Ponta” (titrează cotidianul Die Velt).
The New York Times scrie despre o răsturnare surprinzătoare a situaţiei în clasamentul candidaţilor la prezidenţiale: “Într-o surprinzătoare răsturnare de situaţie, premierul român Victor Ponta, reprezentantul social-democraţilor, a admis că a pierdut alegerile în faţa contracandidatului său, Klaus Iohannis, reprezentant al dreptei şi primar al oraşului transilvănean Sibiu”. Jurnaliştii americani au scris şi despre cozile formate de români la secţiile de votare din diaspora, dar şi despre faptul că autorităţile de la Bucureşti nu au dorit să deschidă mai multe secţii de vot în străinătate.
La Câmpina, Iohannis a câştigat detaşat în toate cele 23 de secţii de votare. Cu un avans de 15,62%, ACL aproape că a zdrobit USL-ul reîncărcat al lui Victor Ponta. Rezultatele finale ale celor doi candidaţi, în baza proceselor verbale din secţiile de vot, sunt următoarele: Klaus Iohannis - 57,81%, Victor Ponta - 42,19%. Prezenţa la vot a fost în Câmpina de 66,96%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu