16 decembrie 2014

Centrul de Găzduire în Regim de Urgenţă “Sf. Ierarh Nicolae”, pansament pentru suflet

Există oameni cărora încă de la naştere le este refuzat dreptul la o viaţă normală, la un trai decent, înconjuraţi de familii iubitoare. Sunt semenii noştri, pe care-i întâlnim la colţ de stradă, cu hainele ponosite, cu pantofii rupţi, de care ne ferim adeseori  privirea şi pe care unii aleg să îi batjocorească în fel şi chip, fără motiv.  Citim deseori despre oameni înşelaţi de propriile rude, alungaţi şi rămaşi fără un acoperiş deasupra capului, despre oameni victime ale sistemului, despre oameni care, din cauza datoriilor, au ajuns în stradă. Îl auzim pe vecinul de scară cum îşi înjură şi îşi bate nevasta, cum urlă la proprii copii într-un limbaj de speriat, transformându-le acestora viaţa într-un film de groază. Toţi aceşti oameni cu probleme trăiesc lângă noi şi merită o nouă şansă. 
La polul opus există acei oameni cu suflet care înţeleg necazurile şi problemele celor condamnaţi la un trai nefericit şi pe care îi ajută cu tot ceea ce pot. Unul dintre versetele lui Isaia 58:7 spune: “Împarte-ţi pâinea cu cel flămând şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l, şi nu întoarce spatele semenului tău.” În Câmpina, într-un loc special, se respectă zi de zi aceste cuvinte. Este vorba despre Centrul de Găzduire în Regim de Urgenţă “Sfântul Ierarh Nicolae”, situat în incinta Spitalului de Psihiatrie Voila. Acesta a fost inaugurat în luna februarie a anului trecut, luând naştere în urma unui parteneriat între Primăria municipiului Câmpina şi Asociaţia “Diaconia” ce aparţine Patriarhiei Române. Parteneriatul a fost încheiat pe o perioadă de 4 ani, până în 2017, cu posibilitatea de prelungire. 


Centrul beneficiază de 20 de locuri, fiind singurul aşezământ de genul acesta din judeţul Prahova şi este condus de Răzvan-Andrei Rugină. 
Încă de la început, stabilimentul a fost strict destinat persoanelor fără adăpost,  celor care din diferite motive se află în imposibilitatea asigurării unei locuinţe (temporare), prioritate având cele din Câmpina, iar în limita locurilor disponibile, cele din localităţile limitrofe sau din alte judeţe. Pentru persoanele care au domiciliul legal sau reşedinţa în Câmpina este alocată o perioadă de şedere de maxim 6 luni, în schimb, cele din afara municipiului au dreptul de şedere de maxim 7 zile calendaristice consecutive. Din categoriile sociale care pot beneficia de serviciile aşezământului fac parte oamenii străzii, femeile însărcinate, femeile sau familiile cu copii, victimele violenţei domestice, bătrânii şi persoanele cu handicap minor. De asemenea, există şi nişte criterii în baza cărora anumite categorii nu sunt acceptate, Centrul nedispunând de servicii specifice de îngrijire.  Astfel, nu se încadrează   persoanele care nu sunt apte de a sta în colectivitate, persoanele care necesită supraveghere medicală permanentă, persoanele cu handicap care necesită supraveghere permanentă din partea altei persoane şi cele care suferă de tulburări psihice şi au nevoie de monitorizare în secţiile de psihiatrie din cadrul instituţiilor spitaliceşti de specialitate. 
Gradul de ocupare a locurilor este de 90-100% în anotimpul rece, primăvara-toamna fiind de 60%. În prezent sunt 6 beneficiari pe o perioadă de şase luni.


Centrul de Găzduire în Regim de Urgenţă “Sfântul Ierarh Nicolae” este un loc primitor, amenajat cu gust; mobilierul este modern, iar bucătăria este utilată cu strictul necesar. Atmosfera este liniştită şi te îmbie la odihnă. În holul de la intrare te întâmpină icoana Sfântului Ierah Nicoale, semn că locul este o binecuvântare pentru toţi cei ce îi calcă pragul. Serviciile sociale oferite beneficiarilor sunt multiple, la standarde de calitate şi axate pe nevoile specifice şi reale ale fiecăruia. De la documentele de identitate, însemnând certificat de naştere, buletin, pentru cei care nu le deţin, analize medicale, înscriere la un medic de familie, încadrare în grad de handicap, la depunere de dosar pentru venitul minim garantat, depunere de dosar pentru locuinţă socială pentru cei care îndeplinesc condiţiile cerute, consiliere juridică la nevoie, socio-medicală şi profesională, asistenţă psihologică pentru cazuri deosebite, educaţie informală şi nonformală în vederea asimilării cunoştinţelor şi a deprinderilor necesare integrării sociale, socializare şi dezvoltare a relaţiilor cu comunitatea şi familia acolo unde este cazul. Se acordă sprijin în mod individualizat şi personalizat viitoarelor mămici, cât şi mamelor cu copii. 


Cazarea este de tip hotelier, iar camerele sunt dotate cu câte două paturi, noptiere, masă şi scaune, fiecare având grup sanitar (duş, chiuvetă, vas de toaletă) cu tot ceea ce este necesar. Nu lipsesc serviciile de igienă individuală care constau în duş, deparazitare, spălatul lenjeriei. La sosirea în centru fiecare primeşte pijama, halat, şosete, lenjerie de corp şi, uneori, haine de schimb la plecare, haine primite în urma unor donaţii. Celor care locuiesc aici pe perioada a 6 luni, la fiecare două săptămâni le este schimbată lenjeria de pat. Zilnic se face curăţenie în tot Centrul, iar obligaţia celor găzduiţi este să păstreze camerele curate. Hrana este asigurată de Spitalul de Psihiatrie Voila, prin protocolul pe care aşezământul îl are încheiat cu acesta. De trei ori pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara se ridică mâncarea de la cantina Spitalului. Atât adulţii cât şi cei mici se pot uita la televizorul aflat în sala de mese, cei mari pot juca table sau citi, iar celor mici li se pun la dispoziţie jucării. Elevii sunt ajutaţi la teme de către un asistent social. Zi de zi, noapte de noapte, angajaţii Centrului, oameni deosebiţi, sunt alături de semenii lor, oferindu-le afecţiune, grijă şi tot ceea ce este nevoie pentru a le face traiul mai uşor.
“Este foarte bine faţă de unde am venit! Sunt buni cu mine toţi, au grijă de mine. Mâncarea este bună şi la timp. Eu am trei băieţi. Am locuit la băiatul cel mare până când, din cauza băuturii mă bătea aproape zilnic. Nu am mai putut sta acolo. Sunt şi bolnavă, nu pot să mă deplasez singură. Aici mai citesc cărţi de rugăciuni, mai fac câţiva paşi sprijinindu-mă de un cadru de metal... Altceva nu pot să fac că nu am stabilitate pe picioare!” – ne povesteşte o bătrână. 
Fiind un aşezământ în regim de urgenţă, programul de funcţionare este de 24 de ore din 24. “O zi la Centru începe la ora 7.00 dimineaţa şi se sfârşeşte a doua zi la ora 7.00, pe parcursul căreia personalul de serviciu se ocupă îndeaproape de igiena Centrului, a beneficiarilor, de preluarea hranei, de solicitările telefonice care apar în ziua respectivă, de a aranja curtea interioară şi orice altă activitate care apare în ziua respectivă, pentru că niciodată nu ştim ce apare!” – ne-a declarat Răzvan-Andrei Rugină.

Cheltuielile legate de funcţionarea aşezământului sunt suportate în proporţie de 80% de Primăria Câmpina, utilităţile, hrana, parte din salarii şi parte din consumabile, restul de 20% fiind asigurat de Patriarhia Română, pentru completarea salariilor şi a cheltuielilor pentru consumabile.
Biserica a susţinut şi susţine în continuare aşezământul, acesta fiind în parteneriat cu 10 parohii care aparţin de Protoreria Câmpina, parohii care, prin rotaţie, lună de lună, fac donaţii în funcţie de necesităţi. Sumele variază, dar pentru fiecare în parte se eliberează chitanţe. De asemenea, acestea asigură toate serviciile religioase. 
Şi pentru că se apropie Crăciunul, încă de la începutul postului, părintele Radu Nicolae de la Biserica “Naşterea Maicii Domnului” a răspuns prezent solicitărilor făcute de conducere, pentru sfeştanie, spovedit şi împărtăşit. Tot cu ocazia sărbătorilor de iarnă, fiecare angajat al Centrului contribuie cu bani din buzunarul propriu pentru cumpărarea bradului şi pentru organizarea mesei festive de Crăciun, nefiind asigurată de Spitalul de Psihiatrie Voila, acesta urmând protocolul stabilit, mai exact hrana fiind cea obişnuită, de zi cu zi. 
Pentru fiecare dintre cei care sunt primiţi  în Centru se încercă reintegrarea în societate, astfel că din totalul de 116 persoane care i-au călcat pragul de la înfiinţare şi până acum, adulţi şi copii deopotrivă, s-au întocmit acte de identitate pentru zece, cinci au fost încadrate în gradul de handicap, două beneficiază de ajutor social, trei au fost internate în centre rezidenţiale de stat, de tip azil, o mămică cu doi copii au fost preluaţi de Fundaţia “Mâna Deschisă” din Câmpina, pentru o persoană s-a depus dosar pentru locuinţă socială, 12 cazuri de minori au fost preluate de Protecţia Copilului, iar restul sunt monitorizaţi de Asistenţa Socială din cadrul primăriilor aferente localităţilor de care aparţin.
“Activitatea a decurs uneori greu, alteori mai simplu. De la început şi până în prezent a fost o activitate rodnică, din punctul meu de vedere. Sfântul Ierarh Nicolae, protectorul Centrului, ne ajută de fiecare dată să trecem de orice obstacol pe care îl avem în cale şi cu harul lui Dumnezeu să ducem protocolul până la capăt, să putem ajuta oamenii nevoiaşi şi pe toţi cei care au nevoie de căldura unui cămin. Mulţumim celor care ne-au dat şansa să putem colabora!” – ne-a mai declarat Răzvan-Andrei Rugină.
Ce înseamnă acest aşezământ pentru cei aflaţi în nevoie? Înseamnă familie, grijă, dăruire, alinare, înţelegere, dragoste, siguranţă, speranţă, credinţă.
Acum, în prag de sărbători, îi invităm pe oamenii cu suflet să dăruiască din puţinul lor acestor suflete greu încercate de viaţă.

Schema de personal de care dispune aşezământul este alcătuită din: un şef de centru, un asistent social, 4 îngrijitori şi un contabil cu ¼ normă. Întrebat cum se descurcă în raport cu volumul de muncă, şeful Centrului a adus în prim-plan două probleme majore cu care se confruntă. Prima este lipsa unui paznic de noapte. Atunci când sunt aduse persoane la ore târzii, unicului îngrijitor de serviciu îi este foarte greu să facă faţă anumitor situaţii, mai ales că este femeie. Unii dintre cei care ajung aici se află de multe ori în stare de ebrietate, în special când temperaturile sunt scăzute. Explicaţia ar fi aceea că beau ca să se încălzească. Odată ajunşi în incinta Centrului trebuie susţinuţi, trebuie schimbaţi, spălaţi şi calmaţi, mulţi dintre ei fiind recalcitranţi. Ca atare, un singur om nu poate face faţă. A doua problemă majoră este lipsa unui asistent medical. Sunt beneficiari care necesită administrarea anumitor tratamente, iar un îngrijitor nu are competenţa unui asistent şi chiar dacă s-ar pricepe, nu poate să încalce regulile de ordine interioară şi nici să facă abstracţie de ceea ce este stipulat în fişa postului. Trebuie menţionat şi faptul că aşezământul are în dotare, din prima zi de funcţionare, un cabinet medical care nu a dispus niciodată de personal calificat. 
Andreea Ştefan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu