02 decembrie 2014

Lecţie japoneză de succes

Miercuri, 26 noiembrie, la Colegiul Tehnic “Constantin Istrati” a avut loc un eveniment inedit în istoria şcolară a localităţii: o întâlnire româno-japoneză. În amfiteatrul colegiului, peste 50 de elevi  au avut oportunitatea întâlnirii cu un grup de trei japonezi: Ishikawa, Hara şi Boro, invitaţi speciali ai prof. dr. Nicolae Geantă, promotorul activităţii.


Ischikawa, pastor şi profesor în Kyoto dar şi la Viena, a vorbit publicului prin translatorul Daniel Mereuţă, despre alfabetul japonez, cultura, economia şi problemele sociale ale ţării soarelui răsare, Hara a cântat un imn tradiţional din regiunea Kyoto, iar Boro, care este student la drept în Tokyo, a avut un mic moment artistic specific culturii japoneze. 
"Care este cheia succesului Japoniei de a reuşit să ajungă dintr-o ţară feudală în anii 1860 la ichiban (prima în lume) în numai 100 de ani?" - a întrebat profesorul Geantă. "Munca de calitate" - a precizat Ishikawa, care spune că japonezii nu fac nimic de cârpeală. Profesorul japonez a subliniat că în timp ce japonezii repară lucrurile stricate cu meticulozitate, românii le aruncă la gunoi şi cumpără altele.
La finalul întâlnirii, directorul Colegiului, prof. Ioan Necula, a înmânat niponilor un album cu imagini din Câmpina modernă.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu