17 februarie 2015

Baza de Tratament și Recuperare Medicală din Spitalul SanConfind vă oferă cele mai bune servicii de electroterapie

În cel mai scurt timp, Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina, acest mare plus pentru sănătatea publică din România (cu precădere, pentru sănătatea populației din zona Câmpina și din întreg județul Prahova), va fi deschis parțial. Mult a fost, puțin a rămas. Pentru început, va fi dată în folosință numai Baza de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic și de Recuperare Medicală, considerată, prin dotările ei ultraperformante și de ultimă generație, un fel de Perla Coroanei pentru spitalul ce va deveni, la finele următorilor trei ani, adică la sfârșitul tuturor amenajărilor sale, cel mai mare spital privat din județul nostru. 
„Baza de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic și de Recuperare Medicală” din cadrul Spitalului SanConfind Poiana Câmpina, printre cele mai dotate unități de balneologie și recuperare medicală din țară, este o adevărată oază de sănătatate realizată la standarde europene. Această primă secție a spitalului va fi dată în funcțiune în următoarele săptămâni și va avea o structură de invidiat, demnă de un spital cu adevărat european: cabinete de consultaţii, echipamente medicale specializate pentru fizioterapie prin metoda deep-oscillation, pentru electroterapie prin diferite forme de curent electric (galvanic, de joasă frecvenţă, de medie frecvenţă), ultrasunete, unde scurte, magnetoterapie, laser de mare putere, kinetoterapie (terapia prin mişcare), acupunctură și tehnici din medicina tradițională chineză, terapia durerii și multe alte echipamente medicale destinate unor terapii alternative. Sunt amenajate, de asemenea, spații speciale rezervate pacienților care doresc masaj, împachetări cu nămol de Techirghiol sau cu parafină, saună uscată şi umedă, săli pentru balneohidroterapie cu apă sărată de la istoricele izvoare ale comunei Poiana Câmpina, precum şi spații speciale unde funcționează dispozitive ultramoderne pentru recuperarea robotizată a membrelor superioare și inferioare (copii şi adulţi). Conducerea spitalului a achiziționat pentru Baza de Tratament aparate, dispozitive și echipamente dintre cele mai moderne și mai performante, de la cei mai buni producători mondiali de aparatură medicală. 
După unii autori de manuale de medicină, medicina fizică sau fizioterapia cuprinde următoarele domenii: electroterapia, termoterapia, hidroterapia, masajul terapeutic, kinetoterapia, fototerapia. 
În cele ce urmează, vă prezentăm principalele metode de electroterapie cu ajutorul cărora vor fi tratați, cu o grijă deosebită, pacienții ce vor trece pragul noului Spital SanConfind din Poiana Câmpina, realizare a Centrului Medical SanConfind din Câmpina, cu sediul pe strada Progresului nr. 20, în imediata vecinătate a companiei Confind SRL, principalul finanțator al acestei unități spitalicești de elită.


Vindecătorul curent electric
Electroterapia, ca și celelalte metode din fizioterapie, acționează prin intermediul agenților fizici asupra organismului. Agentul folosit este curentul electric. Fiecare celulă din organismul nostru este încărcată electric. Schimbul de informații și procesele intercelulare se realizează și prin intermediul sarcinilor electrice. La atingerea anumitor parametri, se deschid niște căi ce permit comunicarea între celule sau între celule și mediul extracelular, cu migrarea sarcinilor electrice din interiorul celulei către exterior și invers. Așa cum se știe de multă vreme, nervii și mușchii sunt nişte țesuturi excitabile, care funcționează pe baza unor curenți electrici produși de distribuția variabilă a ionilor din interiorul și exteriorul celulei (sodiu, potasiu, calciu sau magneziu), sub acțiunea unor semnale chimice. Ca urmare, ei sunt sensibili și la acțiunea curenților exteriori organismului, fapt ce poate fi exploatat în scop terapeutic. Curentul poate fi aplicat cu ajutorul electrozilor (electrozi plaţi, electrozi vacuum, electrozi adezivi) pe zona selectată. În funcţie de tipul de curent şi de modul de selectare a parametrilor (adică forma impulsului, durata impulsului, durata pauzei, frecvenţă, intensitatea) curentul de stimulare poate avea ca efecte menţinerea şi creşterea tonusului muscular, stimularea circulaţiei şi îmbunătăţirea troficităţii. Curenții electrici terapeutici pot fi continui sau alternativi.

Curenții continui
Curentul continuu (curent galvanic) numit în felul acesta dupa numele lui Galvani, cel care a făcut pentru prima dată renumitele sale experienţe în sec. al XVIII-lea. Efectele sale directe asupra organismului sunt antialgic (- la polul pozitiv și de hiperexcitabilitate - la polul negativ), hiperemizant (activarea circulaţiei), îmbunătăţirea nutriţiei tisulare, resorbţia exudatelor şi edemelor. Curentul galvanic se poate folosi sub forma ionizărilor medicamentoase (ionoforeză), reușindu-se introducerea unor substanțe farmacologic active în zona pe care dorim să o tratăm. Pot fi folosite substanțe analgetice – antiinflamatoare, fibrolitice, vasodilatatoare, miorelaxante, antiedematoase etc. –, în funcție de efectul pe care îl urmărim. Băile galvanice bi- sau cvadri- celulare sunt o altă aplicație interesantă a curentului continuu. Acestea presupun posibilitatea imersiei membrelor superioare și inferioare în cuve pline cu apă, conectate la un generator de curent continuu. În felul acesta, întregul organism poate beneficia de pe urma acestui tip de curent. La Baza de Tratament a Spitalului SanConfind se va folosi galvanoterapia cu următoarele modalități de aplicare: galvanizarea simplă - cu ajutorul unor electrozi; ca baie hidroelectrolitică  parțială (patru-celulară); ionoforeza (ionogalvanizarea) - metodă de introducere a unor substanţe medicamentoase prin tegument, cu ajutorul curentului galvanic. Efectele curentului galvanic: analgetic (antialgic); stimulare neuro-musculară; reglare a modificărilor de excitabilitate ale sistemului nervos central; reglare nespecifică a constelaţiei neuro-vegetative; biotrofic, prin îmbunătăţirea loco-regională a irigaţiei sangvine şi creşterea difuziunii intratisulare; vasodilatator, prin hiperemia reactivă la nivelul circulaţiei superficiale şi profunde. Curenții alternativi
Există mai multe tipuri de astfel de curenți, în funcție de frecvența lor. Astfel, se folosesc în electroterapie curenți de joasă frecvență (< 1.000 Hz). În funcție de forma curentului, pot avea proprietăți excitomotorii (curenți rectangulari, exponențiali, faradici) și analgetice (diadinamici, TENS). Se folosesc, de asemenea, curenți de frecvență medie (1.000-10.000 Hz) care, la rândul lor, pot avea efecte excitomotorii (mai slabe decât cele ale curenților de joasa frecvență) și analgetice (curenții interferențiali). În fine, mai există curenți de înaltă frecvență (> 100.000 Hz). Cunoscuți sub numele de unde scurte (pulsate sau continue) și microunde, ei exercită efecte termice la suprafață sau în profunzime.  

Curenți de joasă frecvență
Curenții de joasă frecvență se caracterizează prin impulsuri de diverse forme, care au o frecvență cuprinsă între 0 și 1000 cicli/sec. Frecvenţa utilizată terapeutic se înscrie între 0,1 şi 300 – 400 Hz. Din forma acestor impulsuri rezultă și forma curentului, care poate fi triunghiular, exponențial, dreptunghiular sau trapezoid. Din această categorie fac parte curenții CDD (diadinamici), Trabert, TENS (stimulare nervoasă electrică transcutanată).
Curenţii diadinamici, adică acei curenți derivaţi din curentul de la reţea (curent alternativ sinusoidal cu frecvenţa de 50 Hz, care este redresat şi modulat), sunt recunoscuți ca având efecte analgetice, hiperemiante şi dinamogene. Terapia cu curenți diadinamici a fost creată și aplicată pentru prima data în 1929 de către medicul Pierre Bernard, motiv pentru ei mai poartă și denumirea de  “curenți Bernard”. Fizioterapia cu curenţi diadinamici, foarte folosită, face parte din categoria terapiilor prin curenţi alternativi de  joasă frecvenţă cu frecvența cuprinsă în intervalul 50 -100 Hz. Există mai multe tipuri de curenți diadinamici, aplicarea acestora realizându-se în funcție de efectul scontat: DF (puternic analgetic), MF (electrostimularea țesuturilor ligamentare, creșterea tonusului muscular), CP  (acționează ca un masaj profund - intens, resorbitiv, analgezic), PL (analgetic, miorelaxant, anticongestiv), RS  (cel mai pronunțat excitomotor). Modul de acțiune al electroterapiei cu efect analgetic este explicat prin două fenomene: 1. Senzația de furnicătură placută determinată de stimulii electrici poate să înlăture senzația dureroasă și să crească pragul durerii (analgezia este realizată prin scăderea tensiunii din fibrele nervoase care transmit informația dureroasă și prin scăderea sensibilității  receptorilor de durere); 2. Eliberarea de endorfine din organism, precum și de alte substanțe neuro-opioide similar (fapt demonstrat și dovedit clinic printr-o serie de teste).
Curenţii Trabert, curenţii dreptunghiulari, au și ei un efect pronunţat analgetic şi hiperemiant, fiind indicați în formele dureroase de artroză. Stimularea nervoasă electrică transcutană (SNET sau TENS), constituie o metodă netraumatizantă de combatere a stărilor dureroase acute şi cronice. 


Curenți cu pantă exponențială (pentru electrostimularea musculară)
Scopurile terapeutice, precum și modalitățile de aplicare variază în funcție de starea de inervare a mușchiului, care poate fi inervat normal sau poate fi denervat. În cazul mușchiului normal inervat, nu sunt afectati în niciun fel nervii periferici care îl deservesc. Astfel de situații întâlnim, de exemplu, în hemiplegia (paralizia unei jumătăți a corpului) cauzată de un accident vascular, în amiotrofia de imobilizare etc. Stimularea funcțională antrenează mișcarea segmentului paralizat folosind curenți de frecvență joasă. Efectul este acela de scădere a spasticității, însă mai important este faptul că mușchiul contractat și articulațiile informează creierul că membrul se mișcă, facilitând reînvățarea și refacerea schemelor motorii la nivelul creierului. Un alt tip de electrostimulare are în vedere numai creșterea masei sau a forței musculare. Atrofia musculară cauzată de imobilizare este cea mai întalnită indicație a acestui tip de stimulare. Folosind curenți care să provoace contracții maximale de 5 secunde, alternate cu pauze de 25 de secunde, timp de 60 de minute, masa și forța musculară pot fi dezvoltate. Prevenirea pierderii musculare poate fi făcută și în situațiile în care numai un anumit segment este imobilizat, ca în cazul unui traumatism articular ce a necesitat imobilizarea membrului. Electrostimularea în atrofiile musculare datorate denervării ridică încă multe întrebări, fără să existe un consens unanim. Pare totuși promițătoare utilizarea lor pentru limitarea atrofiei musculare în situațiile în care mușchiul este complet denervat, dar și când este doar parțial denervat. 

Beneficiile curenților TENS
TENS (Trans Electric Nerve Stimulation) sau stimularea nervoasă electrică transcutanată, reprezintă una dintre modalitățile cele mai frecvente de tratament. Ea constă în stimularea directă la nivelul tegumentului și poate utiliza o frecvență mare (convențional) sau o frecvență joasă (tip acupunctură AL-TENS). Această formă este utilizată în stimularea punctelor trigger sau a punctelor clasice de acupunctură. Mecanismul de acțiune constă în eliberarea de endorfină la nivelul sistemului nervos central. Stimularea electrică nervoasă transcutanată TENS constituie o metodă netraumatizantă de combatere a stărilor dureroase acute sau cronice, de diferite cauze, prin folosirea curentului oscilant de joasă frecvență. Utilizarea stimulilor electrici în tratamentul sindromului dureros este o practică veche, legată de istoria electroterapiei. Ea constă în folosirea unui curent de joasă frecvență în scop electroanalgezic (durerea latentă). Folosirea curenților de joasa frecvență aduce un important efect antialgic imediat și de scurtă durată, dar și stimulare musculară. Folosirea curenților TENS în scop terapeutic aduce următoarele beneficii: prin importantul său efect antalgic, scade durerea acută și cea cronică, precum și spasmele musculare; varietatea curenților TENS permite tratarea majorității durerilor; stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS) poate trata stări dureroase în orice fază a bolii, care nu răspund la alte metode terapeutice indicate (farmacologice, electrice); intervine în reeducarea musculară; stimulează musculatura și contracția musculară prin acțiunea sa asupra plăcii neuromotorii din mușchi, fiind un bun tonifiant și excitant al musculaturii flasce (este indicat în paraliziile flasce, atrofiile sau hipotrofiile musculare etc.); prin caracterul său excitomotor, realizează gimnastica musculară; intervine în producerea de endorfine, care duc la un efect chimic natural de anestezie și stare de bine;  stimularea nervoasă electrică transcutanată, aduce și numeroase beneficii în scopul creșterii performanțelor fizice. Efectul hiperemiant si trofic al acestor curenți electrici, duce la o creștere a microcirculației locale, promovând astfel o mai bună oxigenare a mușchiului, o revenire mai puternică după efort maximal prin readucerea mai rapidă a pH-ului la normal și eliminarea metaboliților toxici (acidul lactic); un alt beneficiu al utilizării TENS este că această metodă este mult mai ieftină în comparație cu medicația analgezică pe termen lung; efectele TENS sunt mult mai rapide decât cele prin medicație analgezică; nu există efecte toxice sau supradozaj, utilizatorul putând stimula zona atât cât dorește; această metodă este noninvazivă, ușor de folosit și fără efecte secundare.

Curenți de medie frecvență
Sunt curenţi alternativi sinusoidali cu frecvenţa cuprinsă (în terapia frecventă) între 3000 și 10.000 Hz. Cei mai folosiți sunt curenţii interferenţiali - obţinuţi prin interferenţa a doi curenţi de medie frecvenţă (cu frecvenţe diferite). Efectele curenţilor de medie frecvenţă (interferenţiali): excitomotor; decontracturant; vasculotrofic, hiperemizant şi resorbtiv; analgetic.

Electroterapia este o formă de terapie care utilizează curentul electric pentru a ajuta organismul să se vindece și să se recupereze după ce a fost vătămat. Mulţi specialiști consideră că această subdisciplină a fizioterapiei poate atenua durerea, contribuind la accelerarea procesului de vindecare. În electroterapie se folosesc diferite forme de curenţi electrici (curent galvanic, curent de joasă frecvenţă, curent de medie frecvenţă). Curenții folosiți modulează percepția dureroasă la nivelul nervilor motori și senzitivi sau stimulează contracțiile musculare și implicit circulaţia sanguină, cu efecte biochimice locale antiinflamatoare și miorelaxante.
Indicaţiile electroterapiei:
Afecţiuni ale sistemului nervos: nevrite şi nevralgii (de trigemen, nevralgie sciatică, meralgia parestezică, cervico-brahială, intercostală, dentare, occipitală), pareze şi paralizii (paralizii flasce ale membrelor, pareză facială); sindroame neuroastenice; distonii neurovegetative. Afecţiuni ale aparatului locomotor: mialgii, neuromialgii, tendinite, tenosinovite, bursite, epicondilite, periartrite, artrite, artroze, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă. Afecţiuni ale aparatului cardiovascular: tulburări de circulaţie periferică (boala Raynaud, acrocianoza, arteriopatia obliterantă). Stări posttraumatice (contuzii, entorse, luxaţii, întinderi musculare, redori articulare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu