31 mai 2016

Două evenimente culturale reuşite: un recital de pian şi o expoziţie de desen


  • Miercuri, 25 mai, la Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu”, s-a vernisat expoziţia de desen a unui maestru al plasticii prahovene, ploieşteanul Valter Paraschivescu. Acesta a venit cu o suită de desene făcute în sudul Franţei, unde a fost invitat într-un vechi castel, la o tabără de pictură.

În prezentarea sa, artistul a apreciat condiţiile excelente pe care le-a avut acolo, timp de două luni, cât a pictat în ulei zece pânze de dimensiuni mari, care trebuiau să rămână organizatorilor. Seara, când era mai liber, pe hârtie de ambalaj, procurată în timp ce îşi făcea cumpărăturile în orăşelul pitoresc şi cu un toc făcut dintr-o trestie găsită în grădina unui vecin, a desenat în cerneală superbe peisaje citadine din străvechiul oraş francez şi din împrejurimi. La vernisaj, artistul a fost prezentat de directorul Muzeului de Artă din Ploieşti, scriitorul Florin Sicoe şi a venit însoţit de mulţi colegi ploieşteni, dar şi de prietenii săi câmpineni, Alfred şi Vlad Dumitriu, Gabriel Sitaru şi alţii.   • Sâmbătă, 21 mai, în sala mare a Casei de Cultură „Geo Bogza”, melomanii câmpinenii au avut ocazia să asiste la un excelent recital de pian susţinut de prietenul oraşului nostru, marele pianist Viniciu Moroianu, care după un ropot călduros de aplauze a oferit publicului şi un bis.

 Dl. Tudor Moisin, animatorul Filarmonicii câmpinene, a prezentat cele trei piese interpretate şi făcut câteva referiri la prodigioasa carieră de pianist a lui Viniciu Moroianu, laureat al marelui premiu Enescu. Trebuie  reamintit, ca o dovadă în plus a calităţii umane a ilustrului muzician, faptul că pianul filarmonicii câmpinene a fost lăsat de Viniciu Moroianu în folosinţa acestei instituţii. 

Alin CIUPALĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu