28 iunie 2016

Toxoplasmoza, tema unui simpozion medical de referinţă marca Medi's

Şi în acest an, Complexul Lac de Verde din Breaza a fost gazda simpozionului medical organizat vineri, 24 iunie, de Fundaţia Medis. Tema evenimentul a fost una de mare importanţă şi anume „Toxoplasmoza”. 
Primul subiect din program, „Tratamentul chimioterapic în toxoplasmoză”, a fost prezentat de una dintre invitatele de onoare ale acestei manifestări, prof. dr. conferenţiar Lidia Lazăr, şefa secţiei de Boli Parazitare de la Spitalul de Boli Infecţioase Colentina din Bucureşti şi a catredei de Parazitologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din capitală.


„Este limpede că Toxoplasma Gondi e un parazit, iar boala pe care o determină se numeşte toxoplasmoză. Toxoplasmoza este o boală cu transmitere digestivă. Sursa principală o reprezintă alimentele insuficient de bine pregătite termic, asta înseamnând carne, fripturi în sânge, mezeluri crud-uscate, dar sursa pentru care această carne este parazitată o reprezintă pisica, aceasta fiind gazda definitivă. Aşa o denumim noi, în ceea ce priveşte ciclul de viaţă complet al acestui parazit. Orice persoană se poate îmbolnăvi, însă depinde de obiceiurile culinare pe care le are şi, evident, depinde de existenţa unei pisici în apropiere, care nu este deparazitată şi supravegheată din punct de vedere veterinar” - a susţinut Lidia Lazăr.


Invitaţii prezenţi, medici din Câmpina şi din împrejurimi, au primit răspunsuri la cele mai importamte întrebări prinvind toxoplasmoza la copii, adulţi şi gravide. Desigur, prezentările au fost făcute la un nivel medical ridicat, cu scopul de a le oferi medicilor participanţi informaţii aprofundate în ceea ce priveşte această boală infecţioasă.
„Participarea la astfel de evenimente înseamnă foarte mult pentru un medic. Eu încerc să nu ratez niciodată prezentările făcute de Fundaţia Medis, fiindcă sunt pline de informaţii noi. Întâlnirea şi colaborarea cu medici specialişti care vin din Bucureşti şi ne prezintă foarte succint şi la obiect noutăţile este întotdeauna binevenită. Tema acestui simpozion îmi place foarte mult şi deja am aflat o informaţie foarte importantă legată de testarea femeilor gravide” – ne-a mărturisit dr. Roxana Turtureanu, medic medicină generală.
Un alt invitat de onoare a fost dr. Suzana Cilievici, medic la Spitalul Colentina din Bucureşti, subiectul prezentat de d-sa referindu-se la „Limitele diagnosticului de laborator în toxoplasmoză”.


Alte prezentări au fost susţinute de către dr. Răzvan Bucur, medic specialist în dermato-venerologie – „Actualităţi terapeutice în acnee” şi de către Ana Bogza (psihopedagog) şi Ioana Iuga (consilier dezvoltare personală) cu tema „Educăm iubind viaţa”.
În încheierea programului a luat cuvântul preşedintele Fundaţiei Medis, dr. Călin Tiu, care a prezentat parcursul celor 18 ani de când activează, dar a dezvăluit şi câteva planuri de viitor: „În agenda Fundaţiei Medis avem o paletă largă de evenimente pe care le pregătim şi le organizăm temeinic din vreme. Suntem implicaţi într-un proiect de cercetare menit să aducă o curriculă nouă în pregătirea chirurgicală. Odată închis, ne pregătim să organizăm două module de curs pe tema «Train the Trainer in Surgery», care este atât un eveniment, cât şi un parcurs extrem de muncă.
Programul a început la ora 14.00 şi s-a încheiat la ora 18.00, fiind urmat de momente deosebite petrecute în incinta complexului de la Breaza, unde a avut loc, în acelaşi timp, o paradă a modei cu ocazia Zilei Internaţionale a Iei.
Andreea Ştefan   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu