26 iulie 2016

De la o glumă, la o poveste de dragoste

Celebra actriţă Elvira Godeanu, pe care am avut onoarea să o cunosc destul de bine, mi-a împărtăşit de-a lungul timpului multe amintiri legate de cariera ei teatrală. Una dintre ele se referea la prietenia pe care a legat-o cu una din fostele soţii ale recent dispărutului actor Radu Beligan.
Elvira Godeanu îmi povestea că împreună cu prietena sa, Dana Crivăţ, traducător şi critic literar, pe atunci soţia marelui Beligan, îşi petrecea vacanţa de vară la casa de creaţie amenajată în Castelul Pelişor, pusă la dispoziţia scriitorilor, muzicienilor, pictorilor şi actorilor, care se bucurau aici de sejururi aproape gratuite. Într-o astfel de vacanţă, cele două femei, tinere şi puse pe glume, au înscenat o farsă la adresa dramaturgului de mare succes Horia Lovinescu. Elvira Godeanu observase că acesta o privea insistent pe amica sa şi i-a sugerat acesteia să înceapă un flirt cu tânărul şi sfiosul dramaturg. Pentru a-l încuraja, au început să-i arunce ocheade şi să-i trimită bileţele şăgalnice. Totul trebuia să fie o glumă, de care în final să se amuze toţi trei, însă lucrurile au evolat altfel decât au prevăzut. De la săptămână la săptămână, bileţelele d-nei Beligan se transformau în adevărate scrisori, iar lungile plimbări prin parcul Peleşului s-au transformat într-o romantică poveste de dragoste cu final fericit. După divorţul de Radu Beligan, petrecut în 1965, Dana Crivăţ s-a recăsătorit cu Horia Lovinescu, însă a rămas prietenă cu fostul său soţ tot restul vieţii. 


Soţii Radu şi Dana Beligan au avut împreună o fiică, Anamaria, stabilită de mai bine de 20 de ani în Australia, unde a devenit o scriitoare de succes. Aceasta a  emigrat în 1982 împreună cu mama sa, care a devenit interpret și traducător pentru guvernul australian şi se ocupa totodată de îndrumarea proaspeţilor imigranţi veniţi din toate părţile lumii. O câmpineancă de-a noastră, una din surorile Popa, stabilită cu soţul la Melbourne în 1983, a avut-o ca profesoară.
În 2012, aflând despre moartea ei, Radu Beligan declara: “În urmă cu șase decenii am cunoscut cea mai frumoasă fată din lume de care m-am îndrăgostit iremediabil și care mi-a dăruit un copil minunat și cei mai frumoși ani din viața mea. N-am crezut niciodată că, dintre noi, ea va pleca prima spre Olimp și asta, în șaizeci de ani, e singura tristețe pe care mi-a pricinuit-o”.
Alin CIUPALĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu