12 iulie 2016

Scurt omagiu pentru un preot cu har: părintele paroh Petru Moga

Circula o vreme prin oraş zvonul greu de crezut că părintele paroh Petru Moga se pregăteşte de pensionare. Greu de crezut, pentru că părintele Petru Moga nu are aliura, preocupările şi comoditatea unui pensionar, ba dimpotrivă, domnia sa este un personaj puternic, implicat în multe proiecte în curs de desfăşurare şi rămâne un vajnic soldat al lui Hristos. 


Confirmarea acestui zvon a venit însă recent, când de ziua sa onomastică, de Sf. Apostoli Petru şi Pavel, un delegat al Patriarhiei, episcopul Varlaam, care a oficiat o liturghie în monumentala biserică ridicată în cartierul Slobozia, i-a adus acestuia o medalie, o distincţie a patriarhiei care recunoaşte meritele părintelui în îndelungata sa activitate. O atenţie mai importantă primise părintele şi din partea Consiliului Local, într-o festivitate desfăşurată la Casa Tineretului, când i s-a acordat diploma de cetăţean de onoare al Câmpinei, binemeritată pentru activitatea sa desfăşurată timp de un sfert de veac pe plan spiritual şi cultural în Parohia Sf. Nicolae. Nu ştiu dacă decizia de pensionare a fost cerută de părintele Moga sau dacă i-a fost cumva impusă. Un om de o asemenea valoare, cu atât de rodnice înfăptuiri, nu ar fi trebuit să fie pensionat. Domnia sa avea încă o mulţime de planuri în domeniul vieţii spirituale, în domeniul îmbogăţirii culturii câmpinene printr-o suită de conferinţe, concerte, expoziţii, care se derulează  săptămână de săptămână în sala praznicală. Nu în ultimul rând, se ocupa de sprijinirea cercetărilor arheologie declanşate în urma descoperirii de către domnia sa, lângă casa parohială, a unor morminte străvechi. 


Cine cunoaşte felul în care arăta această parohie înainte de venirea sa, cu mica bisericuţă a vechiului schit Slobozia, poate aprecia realizările uriaşe ale părintelui Moga, care cu eforturi supraomeneşti a amenajat un întreg ansamblu, o biserică-catedrală, o clopotniţă monumentală, o grădiniţă pentru copii în grajdul fostului schit, păstrând decorul arhaic, a restaurat casa parohială, cea mai veche clădire din oraş, toate încadrate de un parc superb străbutut de alei pavate cu piatră de râu, împodobit cu ronduri de flori, arbori decorativi şi bolţi cu exotica plantă care dă fructul de kiwi. 


Nu de mult timp a fost terminată şi pictura din interiorul noii biserici, realizată de cel mai mare pictor specializat în arta religioasă, Grigore Popescu. Acesta a pictat biserica Mănăstirii Lainici, dar şi alte aşezăminte religioase din ţară, lucrări ce i-au adus o faimă internaţională. Însă pictura din biserica de la Slobozia este cea mai reuşită dintre toate, o adevărată capodoperă. Şi nu este numai părerea mea! Zilele acestea, pictorul Grigore Popescu a venit la Slobozia însoţit de academicianul Răzvan Teodorescu, cea mai mare autoritate de la noi în domeniul artelor plastice. Surprins de marile realizările ale părintelui, acesta a afirmat că parohia trebuie să devină un loc de pelerinaj, unde toţi credincioşii români ar trebui să ajungă să se bucure de frumuseţea locului şi de energia pozitivă pe care o degajă. 
Părintele se desparte foarte greu de opera sa, unde fiecare cărămidă folosită la construcţii i-a trecut prin mână, fiecare piatră pusă în aleile care încadrează biserica a fost aşezată de dânsul şi unde în fiecare zi, la cele mai matinale ore, îşi începea neobosit munca. Nu s-a gândit probabil niciodată că se va desprinde de biserica şi de credincioşii săi, astfel că a neglijat să-şi amenajeze şi pentru dânsul o locuinţă care să-i slujească de adăpost la bătrâneţe. Vestea bună pentru devotaţii săi credincioşi este aceea că nu-i părăseşte de tot. Se aşteaptă venirea unui nou preot titular, dar părintele a fost îmbisericit (aşa cum se spune în termenii oficiali) şi va continua să slujească alături de acesta cât timp va avea putere şi dorinţă. E un ceas greu pentru domnia sa întreruperea proiectelor pe care le mai avea, mutarea din casa parohială în care au crescut toţi cei cinci copii ai domniei sale, dar ştiindu-l ce temperament de luptător neînfricat are pe tărâmul credinţei, îi urăm să treacă cu bine peste acest moment şi multe realizări rodnice în viitor. 
Alin CIUPALĂ

3 comentarii:

 1. Totul s-a construit cu bani din donatii si din slujbe. Daca au fost bani, asta se datoreaza oamenilor care vin la biserica pentru parintele Moga si faptului ca acesti bani au ajuns in intregime in conturile bisericii.
  Seful bisericii din Romania (nu pot spune altfel, pentru ca asa se comporta) a vrut sa arate ca este impartial fata de pensionare (tiganul cand a ajuns imparat, intai pe tac'su la spanzurat) dar nu s-a gandit ca banii vor fi tot mai putini, ca se va intra intr-o spirala ce va duce la colapsul acestui centru spiritual.
  Veniti repede capi ai bisericii din Romania de vedeti ce aveti si ce veti pierde in cativa ani...

  RăspundețiȘtergere
 2. O veste trista, care ma mahneste profund! L-am cunoscut pe Parintele Moga intr-un moment f. dureros din viata mea, cand am simtit nevoia sa-mi plang cuiva durerea, iar Dumnezeu mi-a calauzit pasii catre acest minunat Paroh, care a avut rabdarea sa asculte si a gasit cuvintele care sa-mi vindece sufletul bolnav. In anii ce au urmat veneam in noaptea de inviere aici, locul unde simti ca Lumina Invierii vine pura si calda, direct din Rai.Nu-mi imginez acel loc sfant, fara prezenta calda a Parintelui Moga! Dumnezeu sa-l ajute sa fie inca multi ani indrumatorul sufletelor celor care doresc si simt imboldul de a veni la biserica din Slobozia, fie ca sunt campineni, sau nu !

  RăspundețiȘtergere
 3. Episcopul Varlaam...s.a "ocupat" si de schimbarea din functie a parintelui protoiereu Stefan Musat:-(((

  RăspundețiȘtergere