09 august 2016

Ne-a părăsit un alt dascăl din vechea gardă a Colegiului Naţional „Nicolae Grigorescu”: prof. Vladimir Gavriliţă

A plecat de curând dintre noi, un alt profesor câmpinean, Vladimir Gavriliţă (1933 – 2016), titular al catedrei de educaţie fizică şi sport a Colegiului Naţional „Nicolae Grigorescu”.  În 1958, alături de Luca Henegar, punea bazele secţiei de atletism a  Clubului Sportiv Şcolar Petrol, pentru ca mai apoi că conducă singur Şcoala Sportivă de Elevi înfiinţată la Liceul Grigorescu, care la început avea doar o secţie de atletism, ulterior fiind deschise secţii pentru mai multe discipline sportive: înot, baschet, volei, tenis de camp, badminton, lupte etc. Între cei care i-au fost elevi, s-a făcut remarcat câmpineanul Mircea Chivulescu (1944 – 2011), baschetbalist al Clubului Sportiv Dinamo, sub culorile căruia a câştigat 9 titluri naţionale, fiind selecţionat de peste două sute de ori la echipa naţională. 


Vladimir Gavriliţă a fost un exemplar pedagog, a cărui disciplină, îndrăgită de elevi, l-a făcut întotdeuna un adevărat camarad al acestora. În timp ce alţi colegi de catedră primeau porecle ce le satirizau defectele, pe el copiii îl numeau cu bonomie nea Vică, apreciind grija pe care le-o arăta în cadrul orelor de sport. Orice exerciţiu pe care trebuia să-l predea îl ilustra personal executând în faţa elevilor fiecare manevră. Celor înzestraţi cu aptitudini le oferea cu largheţe nota 10. Celorlalţi, care se străduiau mai puţin, dar erau elevi buni, le acorda cu mărinimie nota 9 pentru a nu le strica media.
Ca profesor de sport, îndrăgea mai mult atletismul. Ruşise să formeze mai mulţi tineri talentaţi şi împreună cu colegul său, prof. Henegar, organiza concursuri de atletism în pauza meciului de fotbal de pe stadionul Poiana. 
În afară de sport, mai avea ca pasiuni turismul şi istoria. Ani de zile a fost unul dintre colaboratorii Muzeului Doftana, participând în zilele cu mare aglomeraţie la îndrumarea vizitatorilor. Împreună cu soţia sa, ingineră la schela Câmpina, fiind ghizi ONT, se ocupau de organizarea excursiilor cu elevii, străbătând aproape toate traseele turistice importante din ţară. 
Ieşit la pensie, nea Vică s-a mutat în oraşul de vacanţă din apropierea Câmpinei, la Breaza. Participa însă, an de an, la întâlnirile absolvenţilor Liceului Grigorescu, la care era invitat mereu, ocazie cu care se mai putea vedea o altă  pasiune a domnului profesor, aceea de a degusta pe îndelete un coniac fin. 
Profesor cu vocaţie şi un foarte popular câmpinean, Vladimir Gavriliţă s-a bucurat întotdeauna de respectul concetăţenilor săi. 
Dumnezeu să-l odihnească!
Alin CIUPALĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu