17 august 2016

Școala Postliceală ”Louis Pasteur” a mai format o promoție de asistenți de medicină generală

Vineri seara, la cocheta Terasă a Restaurantului ”Muntenia”, a avut loc ceremonia de absolvire a celei de-a 17-a promoții de asistenți medicali generaliști care a ieșit de pe porțile Școlii Sanitare ”Louis Pasteur”. Școala este una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ postliceal din Câmpina. Ea a fost fondată de Asociaţia Mutuală AMUS Franţa-România şi funcţionează din anul 1997,  pregătind mai întâi asistenţi medicali generalişti, iar în ultimii șase ani, şi asistenţi medicali de farmacie. 


Aceștia din urmă au absolvit acum câteva săptămâni, deoarece anul școlar a fost pentru ei ceva mai scurt. Cei 60 de noi asistenți medicali generalişti (dintre care doar 10% băieți), care au urmat vreme de trei ani cursurile școlii, și-au primit binemeritatele diplome de absolvire într-un cadru festiv, din care nu au lipsit poze de grup cu președintele Asociației, Elena Murariu, și cu directorul-general, Ciprian Murariu. 


Dintre cadrele didactice am remarcat-o pe Gabriela Grozea, asistentă-șefă la Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina. S-au spus vorbe frumoase, s-au depănat amintiri, au fost retrăite puțin emoțiile apropiatelor examene de absolvire, s-au exprimat regretele despărțirii, s-au nutrit și mai mult speranțele viitorului. Privindu-i pe tinerii asistenți medicali, mă gândeam câți dintre ei vor alege o carieră bine salarizată în spitalele occidentale din Franța, Marea Britanie, Germania, Italia ș.a., care să le ofere o viață fără cotidianele griji materiale, și câți vor alege să îngrijească bolnavii din spitalele existente în zona Câmpina sau în județ. L-am întrebat pe directorul-general Ciprian Murariu prin ce se distinge Școala Sanitară ”Louis Pasteur”, iar acesta ne-a răspuns următoarele: ”În afară de faptul că avem cadre didactice foarte bine pregătite, care activează de mulți ani în sistemul sanitar românesc, aș spune că urmărim cu mare atenție formarea ca oameni a cursanților, fiindcă un asistent bun profesionist nu va fi niciodată un asistent medical adevărat dacă va avea carențe morale, dacă nu va fi și un bun comunicator cu pacientul aflat în suferință, pentru a-i descoperi cât mai rapid și mai corect cauzele afecțiunii. Anamneza, adică toată acea discuție cu pacientul pentru obținerea descrierii de către bolnav a antecedentelor bolii sale, poate fi făcută bine și de către asistent, în situațiile în care medicul este absent din varii motive.” Festivitatea de absolvire a promoției de asistenți medicali generaliști cu numărul 17 a Școlii Sanitare ”Louis Pasteur” a fost urmată de tradiționalul banchet, la care au fost oferite mâncăruri gustoase (o pizza delicioasă), stropite cu băuturi fine, gazdă primitoare fiind chiar patronul localului, Dan Chițu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu