05 septembrie 2016

Tânăra din Bobolia, bătută cu bestialitate în Germania, a început să-şi revină!

În urmă cu aproape doi ani, în ediţia din 25 noiembrie 2014, vă făceam cunoscută drama Ioanei Condea, o tânără din satul Bobolia care a plecat în Germania să lucreze ca menajeră, dar s-a trezit curând prinsă în capcanele prostituţiei. După câteva luni de şedere, fata a fost bătută crunt de către un proxenet, ajungând să se zbată între viaţă şi moarte.
Ioana se află pe patul de spital încă din vara acelui an, iar medicii au făcut toate eforturile pentru o recuperare cât mai bună. Iată că, după doi ani în care a fost prizonieră în propriul corp, Ioana a început să se mişte şi să fie conştientă. Nu merge, dar cel mai bine foloseşte mâna dreaptă. Împinge singură căruciorul, îşi spală părul şi îşi curăţă dinţii. De asemenea, învaţă din nou să mănânce. În toată această perioadă a fost hrănită artificial, dar de aproximativ două luni a început să simtă iar gustul iaurtului, al supei şi al altor alimente facile la înghiţire.


De vorbit, încă nu vorbeşte, iar medicii spun că nu se ştiu dacă va mai vorbi vreodată, însă înţelege tot ceea ce i se spune. Mama Ioanei, Graţiela Condea, ne-a povestit cum şi-a testat fiica: „Mamă, ştii că a fost ziua luI David (băieţelul Ioanei)? A fost pe 19... Iar ea a dat din cap în semn că nu este aşa. Atunci am întrebat-o: dar pe cât, pe 21? Şi a dat din cap afirmativ. Am fost la ea acum o lună şi trei săptămâni şi am vrut să văd dacă îşi aduce aminte de anumite momente din viaţa sa. Am întrebat-o mai multe lucruri şi a reacţionat bine. Când i-am spus că mă întorc în România, m-a prins de mână şi a dat din cap că nu vrea să plec. Mi s-a rupt sufletul, însă nu am avut ce să fac”. 
Graţiela Condea ne-a mărturisit că ar vrea foarte mult să ajungă la ea în luna octombrie, mai exact în ziua de 16, când fiica sa împlineşte 23 de ani şi speră să strângă banii necesari pentru a-i fi alături.
Cu toate că de la început medicii au fost sceptici în ceea ce priveşte şansele ca Ioana să-şi revină, în momentul de faţă aceştia sunt foarte optimişti, deşi îmbunătăţirea calităţii vieţii tinerei este un proces lent, care necesită mult ajutor şi foarte multă răbdare. 
Andreea ŞTEFAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu