25 octombrie 2016

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a sânilor

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a sânilor folosește un câmp magnetic puternic, unde radio și, prin intermediul calculatorului, produce imagini detaliate ale structurilor din cadrul sânului. Aceasta este utilizată în principal ca un mijloc de diagnostic suplimentar pentru screening-ul cancerului de sân, fiind complementară mamografiei și ultrasonografiei. 
Această metodă de diagnostic imagistic poate fi utilizată pentru a evalua femeile cu risc crescut pentru cancerul de sân, de a evalua gradul de cancer după diagnostic sau de a evalua în continuare anomaliile observate pe mamografie. 
Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a sânilor nu utilizează radiații ionizante.

Utilizări obișnuite ale imagisticii prin rezonanța magnetică a sânilor
Examinarea IRM a sânilor nu este un înlocuitor pentru mamografie sau ultrasonografie, ci mai degrabă un instrument suplimentar, care are multe utilizări importante, printre care:
- screening-ul la femeile cu risc crescut pentru cancerul de sân. Pentru femeile cu risc crescut pentru cancerul de sân, de obicei, din cauza unui istoric familial puternic (mama sau o soră care a avut cancer de sân înainte de vârsta de 50 de ani, ori mătuși sau verișoare, inclusiv cele din partea tatălui, rude care au avut cancer ovarian), examinarea IRM poate fi un instrument adecvat în scop de screening. În funcție de istoricul familial, poate fi, de asemenea, recomandată consilierea genetică.
- determinarea gradului de cancer după un diagnostic recent de cancer mamar. După ce o pacientă a fost diagnosticată cu cancer de sân, un IRM de sâni poate fi efectuat pentru a determina: cât de mare este cancerul și dacă aceasta implică mușchii toracelui; dacă există alte tipuri de cancer în acelasi sân sau dacă există un cancer nebănuit în sânul opus; dacă există ganglioni limfatici anormal de mari în axilă, care poate fi un semn de cancer extins.
- evaluarea anomaliilor observate la mamografie. Uneori, o anomalie văzută pe o mamografie nu poate fi evaluată în mod adecvat doar printr-o mamografie suplimentară și ultrasonografie. În aceste cazuri rare, IRM poate fi utilizată pentru a determina, uneori definitiv, dacă anomalia are nevoie de biopsie sau poate fi lăsată în pace, în condiții de siguranță.
- evaluarea locurilor de nodulectomie sau sectorectomie pentru tratamentul cancerului de sân. Cicatrizarea și cancerul recurent pot arăta identic pe mamografie și ecografie. În cazul în care există o schimbare într-o cicatrice postnodulectomie, fie prin mamografie (comparată cu mamografiile anterioare) sau pe un examen fizic, IRM poate ajuta la determinarea faptului dacă  modificarea este maturizarea normală a cicatricii sau o reapariție a cancerului.
- evaluarea în urma tratamentului cu chimioterapie la pacientele cu cancer. În unele cazuri, cancerul de sân este tratat cu chimioterapie înainte de a fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală. În aceste cazuri, IRM este adesea folosită pentru a monitoriza cât de eficientă este chimioterapia, dar și pentru a reevalua cantitatea de tumoră încă prezentă înainte de a se efectua o intervenție chirurgicală.
- evaluarea implanturilor mamare. IRM este cel mai bun test pentru a determina dacă implanturile de silicon s-au fisurat.


Modul de efectuare a examinării
Se poziționează pacienta pe masa de examinare. Pentru un IRM de sâni, pacienta va sta cu fața în jos pe o pernă special concepută pentru procedură. Perna de susținere se continuă cu antena ce are deschideri pentru a se potrivi sânii și ca să permită a fi examinați fără compresie. Partea electronică necesară pentru a capta imaginea IRM este construită în antenă. 
Antena RM de sâni folosită în Centrul Medical Sanconfind este
cea mai performantă dintre antenele de sâni existente la acest moment. Este o antenă pe 18 canale, ce poate examina simultan sânii în toate direcțiile. Poate efectua achiziții ale sânilor în plan sagital, uni- sau bilateral. Prin prezența câte unui element axilar de fiecare parte, ea permite un semnal bun și în axile. Cu această antenă  putem obține  imagini de înaltă rezoluție, 2D sau 3D.
Este important ca pacienta să rămână nemișcată în continuare pe tot parcursul examenului. Acest lucru este cel mai bine realizat dacă pacienta se așază într-o poziție confortabilă, în care nu e nevoită să  își contracte mușchii. 
În cazul în care examinarea  IRM a sânilor este efectuată în unicul scop de a stabili dacă este un implant mamar rupt, nu va fi administrată substanța de contrast iv. În cazul în care examenul este efectuat pentru orice alt motiv, va trebui să aibă o substanță de contrast injectată intravenos. Examinarea IRM a sânilor fără substanță de contrast iv este inadecvată pentru a depista cazurile de cancer de sân.
În cazul în care o substanță de contrast este utilizată în timpul examinării, aceasta va fi injectată în linia intravenoasă (iv), după o primă serie de scanări. Serii suplimentare de imagini vor fi luate în timpul sau după injectare.
În cazul în care examinarea este completă, se poate cere pacientelor să aștepte până când operatorul sau medicul radiolog verifică imaginile, în cazul în care este nevoie de imagini suplimentare.
Examenele IRM includ, în general, mai multe serii (secvente), dintre care unele pot dura câteva minute.
Sesiunea de imagistică durează între o oră și o oră și jumătate.
  
Limitele examinării IRM a sânilor
Se pot obține imagini de înaltă calitate doar dacă pacientele urmează instrucțiunile, rămân nemișcate în timpul examinării și își țin respirația în timp ce imaginile sunt înregistrate. În cazul în care pacientele suferă de anxietate, confuzie sau durere severă, ar putea să găsească dificilă poziția și să miște în timpul examinarii, caz în care imaginile vor fi artefactate și, posibil, neinterpretabile. În această situație examinarea se va întrerupe, neputând aduce informația necesară pentru a fi interpretată corespunzător.
O persoană care este foarte mare, nu poate intra în anumite tipuri de aparate de IRM.
Prezența unui implant sau a altui obiect metalic, uneori, face dificilă obținerea de imagini clare sau chiar imposibilă efectuarea examinării.
Deși nu există nici un motiv pentru a crede că imagistica prin rezonanță magnetică dăunează fătului, femeile gravide, de obicei, sunt sfătuite să nu facă un examen IRM în timpul primului trimestru de sarcină, cu excepția cazului medical necesar.
IRM nu poate distinge întotdeauna țesutul canceros de fluide, cunoscut sub numele de edem.
IRM costă, de obicei, mai mult și poate dura mai mult timp pentru a fi efectuat decât alte modalități de formare a imaginii.
Uneori, tumorile (formațiunile) benigne (non-canceroase) din sân pot prelua materialul de contrast și apar ca un punct luminos pe imagine. De multe ori, radiologul poate spune dacă este cancer sau nu. Atunci când nu este posibilă o departajare clară, pot fi necesare alte teste, cum ar fi repetarea ultrasonografiei în acel loc specific sau o biopsie. Dacă testarea sau biopsia suplimentară nu prezintă niciun cancer, rezultatul este numit fals-pozitiv.

Examinarea IRM a sânilor reprezintă o tehnică imagistică de înaltă performanță, ce vine în completarea mamografiei și ultrasonografiei, în scopul  unui diagnostic cât mai precis, în special,âal cancerului de san.

Dr. Toma Gabriela Simona
Medic specialist radiologie și imagistică medicală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu