04 octombrie 2016

Primarul Horia Tiseanu a fost suspendat din funcție de procurorii DNA

Edilul Câmpinei este cercetat penal pentru fapte de corupție

În ziua când apărea precedenta noastră ediție, primarul Horia Tiseanu a fost citat la DNA Ploiești, unde s-a prezentat cu avocatul său (foto). În același dosar, alături de el, au mai fost audiați de către procurorii anticorupție fostul director al Direcției Economice, Gheorghe Ecaterinescu, fostul șef al Poliției Locale Câmpina, Carmen Gheorghe,  dar și șoferul primarului. După mai multe ore de audieri, procurorii DNA Ploiești au decis începerea urmăririi penale sub control judiciar față de Horia Tiseanu – cea mai mica pedeapsă prevăzută de actualul Cod de procedură penală. 


În dosarul de corupție pe care i l-au deschis procurorii, edilul câmpinean are calitatea de învinuit, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și  luare de mită. Potrivit Codului de procedură penală, învinuitul este persoana față de care se efectuează urmărirea penală, cât timp nu a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva sa (adică trimiterea sa în judecată, în fața instanței de fond). Spre deosebire de învinuit, inculpatul este persoana împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală și este parte în procesul penal. Măsura controlului judiciar a fost luată pentru o perioadă de 60 de zile, răstimp în care lui Horia Tiseanu i s-a interzis să mai exercite funcția de primar al municipiului. De asemenea, DNA a dispus începerea urmăririi penale față de suspecții Gheorghe Ecaterinescu, Carmen Gheorghe și Costin Octavian Micu, toți trei acuzați pentru complicitate la abuz în serviciu. 


Concret, primarul Tiseanu este acuzat de abuz în serviciu pentru că a folosit în scop personal și exclusiv autoturismul Opel Insignia, achiziționat cu bani publici pentru Poliția Locală, cu încălcarea dispozițiilor legale. De asemenea, este acuzat de luare de mită pentru că a pretins 10% din valoarea contractului încheiat cu firma care a montat, acum trei ani, termopane la CasaTineretului, suma reprezentând mita fiind solicitată patronului respectivei societăți comerciale. Acesta este și el implicat într-un dosar de corupție și l-a  ”turnat” pe Tiseanu, pentru ca, în schimbul colaborării cu organele de anchetă, să scăpe cu o pedeapsă mai mică, solicitată de procurori în fața instanțelor de judecată.  
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Horia Tiseanu trebuie să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la Inspectoratul de Poliție Județean Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat; d) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar; e) să nu exercite funcția de primar al municipiului Câmpina; f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. În cazul în care sunt încălcate cu rea-voință aceste obligații, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsuri punitive mai severe: arestul la domiciliu sau cu arestul preventiv. Pe timpul urmăririi penale, ca și pe timpul desfășurării procesului (dacă se va ajunge în fața instanțelor), până la o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare, Horia Tiseanu se bucură de prezumția de nevinovăție. Dacă nu se întâlnește cu suspecții din dosar, el poate intra chiar în Primărie, lucru pe care, de altfel, l-a și făcut, vizitând, zilele trecute,  sediul executivului local, unde s-a întâlnit cu foștii săi subalterni. 
Ca să nu fim acuzați de subiectivism, redăm mai jos pasaje relevante din ordonanța procurorilor DNA:
“În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Laurențiu Horia, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale un procentaj de 10% din valoarea unui contract de execuție lucrări în sumă totală de 317.817 lei, din care a primit efectiv suma de 17.000 de lei. În schimbul acestor bani, inculpatul a facilitat firmei omului de afaceri câștigarea selecției de oferte (la cererea primarului Tiseanu Horia Laurențiu au fost întocmite alte două oferte la prețuri superioare, fapt ce a asigurat desemnarea ca și câștigătoare a ofertei societății reprezentate de omul de afaceri) și a procedat la aprobarea încheierii contractului respectiv.
În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Horia Laurențiu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, beneficiind de ajutorul suspecților Ecaterinescu Gheorghe, Micu Costin-Octavian și Gheorghe Carmen Daniela, a dispus achiziționarea unei mașini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale și exclusive, cu încălcarea dispozițiilor legale. Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliției Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică, aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, Primăria Câmpina nu avea dreptul de a achiziționa niciun fel de autoturism pentru folosința proprie. 
Pentru a păstra o aparență de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (79.802,20+51.798,46 lei), echivalent al sumei de 29.654 euro. Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituției publice în conturi separate, cu consecința aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziție în această limită ar fi fost legală (este de menționat că, potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituțiilor publice li se interzisese la acea dată însuși dreptul de a achiziționa autoturisme). Prin aceste demersuri, inculpatul Tiseanu Laurențiu Horia a prejudiciat bugetul local, fiind totodată creat un folos necuvenit atât pentru acesta, prin utilizarea nelegală a autovehiculului, cât și pentru societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, achiziția făcându-se cu încălcarea dispozițiilor legale.”
Primarul Horia Tiseanu a depus plângere împotriva măsurii controlului judiciar, dosarul nr. 5920/105/2016 fiind înregistrat la Secția Penală a Tribunalului Prahova. Primul termen de judecată a fost stabilit pe 5 octombrie 2016. (A.B.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu