10 ianuarie 2017

Incident grav între elevi minori la un club de noapte din Câmpina

Pe pagina sa de Facebook, jurnalistul Florin Frățilă (atent aplecat asupra fenomenului social nu doar prin natura meseriei pe care a îmbrățișat-o de peste 25 de ani, ci și datorită calității sale de ales local în miniparlamentul municipal), a atras atenția asupra unui caz neobișnuit (la prima vedere), dar care se întâmplă destul de des în lumea de noapte a Câmpinei noastre. Un orășel de provincie cochet, liniștit, chiar patriarhal adesea, dar din care țâșnesc uneori noaptea hormoni adolescentini de unde nu te aștepți și din te miri ce motive. Este vorba chiar despre hormoni cu miros de pubertate, ai unor tineri liceeni care nici măcar pragul adolescenței nu l-au călcat. 


„Aflu, cu stupefactie, ca noaptea trecuta o eleva de la CNNG din Campina (Oana - 17 ani) a fost batuta cu bestialitate intr-un club de noapte - FH, de alte doua eleve de la "Energetic" (Lavinia și Andreea)... Inteleg ca batausele (clasa a IX a , 15 ani), geloase nevoie mare, au asteptat victima in parcarea clubului si au tabarat pe ea cu pumnii si picioarele...Deznodamantul a fost destul de tragic... Oana a fost internata de urgenta la un spital in Bucuresti unde a suferit o interventie chirurgicala destul de complicata...n-am aflat amanunte cu privire la starea ei de sanatate... Sincer nu mi-a venit sa cred ca in orasul nostru se poate intampla asa ceva!!! Dar, din pacate, este adevarat. In consecinta am sa astept concluzia anchetei politienesti si am sa cer masuri drastice din partea autoritatilor... Prima masura... am sa solicit interzicerea accesului minorilor in cluburile de noapte... si am sa cer conducerilor liceelor sa deschida o serie de consultari cu asociatiile de parinti pentru informare si preventie in astfel de cazuri... Nu este normal ca un copil de 15-17 ani sa petreca la ore tarzii din noapte in cluburi... asa cum nu este normal ca aceste cluburi sa permita accesul minorilor...” era postarea lui Florin Frățilă pe cunoscuta rețea de socializare, postare care a dus la o autosesizare a Poliției și la demararea unei anchete de către oamenii legii. Ulterior, consilierul municipal a revenit cu câteva precizări. 
Așa cum am aflat în mica noastră anchetă jurnalistică, de la polițiști și de la mai mulți tineri, astfel de bătăi între tinerii liceeni au loc destul de frecvent în liniștita Câmpină. La această vârstă, hormonii teribilismului saltă în cea mai mare libertate pe toate coclaurile. Nu vreau să fac apologia infracțiunii, dar ca să nu fac nici pe lupul moralist, trebuie să mărturisesc că și eu m-am bătut, de vreo două-trei ori, în curtea școlii cu niște colegi. Alte bătăi pe care le-a mai prins promoția mea (Liceul Grigorescu, 1979), au avut loc în sălile de clasă. Dar parcă nu era atâta încrâncenare în aceste conflicte. Și, cu siguranță, ele nu se desfășurau în cluburi de noapte, în văzul lumii. Dincolo de doza lui de gravitate (una dintre participante putea muri dacă se lovea cu capul de caldarâm, de vreo bordură sau de vreuna dintre barele ce se aflau în zona de conflict; așa cum s-a întâmplat cu nefericitul tânăr decedat de Crăciun), cazul prezentat de Florin Frățilă nu poate fi considerat ca fiind parte dintr-un fenomen social periculos, câtă vreme aceste conflicte nu sunt foarte numeroase astfel încât să depășească un punct critic. 
Totuși, dacă nu le putem înăbuși în fașă, altercațiile teribilismului adolescentin trebuie tratate cu cea mai mare atenție. Cercetând prin stânga și dreapta, am aflat mai multe lucruri necunoscute la data postării inițiale. Lucruri care stau puțin mai nuanțat, în sensul că au fost două victime (Oana și Andreea), iar motivul altercației l-a constituit gelozia asezonată cu puțină solidaritate prietenească greșit înțeleasă. 


Lavinia și Andreea, două prietene nedespărțite de la Liceul Tehnologic Energetic, s-au dus la o petrecere de majorat la un restaurant din oraș.  Apoi, pe la ora 3 noaptea, s-au gândit să plece la un club de noapte, pentru a participa și la o onomastică. Acolo, ea l-a văzut pe fostul ei iubit, Alexandru, elev la Liceul Forestier (pe care Lavinia încă îl mai iubește, se pare), pupându-se cu o fată de la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”, pe numele ei, Oana. Brusc, demonul geloziei i-a întunecat mințile. După ce Oana s-a despărțit de iubitul ei și a părăsit localul, Lavinia a ieșit iute după ea și a început să o ia la pumni, în parcarea clubului. O violență greu de înțeles. Alertat, Alexandru a ieșit și el din club și a luat-o pe Lavinia de pe iubita lui, aflată în vădită dificultate. Atunci a apărut și Andreea, care, dorind să-i dovedească Laviniei solidaritatea prieteniei, i-a aplicat și ea Oanei un picior în spate. Apoi, cele două fete au părăsit rapid locația îndreptându-se spre casele lor. Alexandru, văzându-și iubita însângerată, le-a urmărit pe cele două fete și le-a prins aproape de calea ferată. Gândul răzbunării iubitei sale i-a întunecat și lui mințile. Culmea, pe Lavinia, care începuse tot scandalul și care a fost cea mai violentă, a smotocit-o cel mai puțin, iar pe Andreea, care nu-i lovise iubita prea tare, a luat-o la pumni și picioare. Lovind-o cu capul de un copac, Andreea a căzut la pământ, într-o stare de inconștiență, trezindu-se într-un târziu cu un picior plin de sânge și fiind ajutată apoi să-și revină de paznicul unei firme din apropere, care a văzut toată scena. Acesta i-a dat și o batistă Andreei, pentru a o ajuta să-și oprească sângerarea, după care fata a ajuns ulterior la Compartimentul Primiri-Urgențe al Spitalului Municipal, unde i s-au aplicat niște copci pentru a i se închide plaga deschisă de la piciorul drept. Oana a fost transportată urgent la București, unde a suferit o intervenție chirurgicală pentru rezolvarea plăgilor feței care au rezultat din bătaia suferită. Mama Oanei nu a depus nici până azi plângere penală, motivând că deocamdată se ocupă de sănătatea fetei sale. Ulterior internării, susține ea, va lua toate măsurile ce se impun, în funcție de gravitatea faptei (nuanțată de legea penală în funcție de numărul zilelor de spitalizare ale Oanei – n.red.).  
Orice s-ar spune, incidentul este regretabil, iar violența Laviniei nu poate fi tolerată. Nici ieșirea necontrolată a Andreei, dar nici violența cu care s-a răzbunat Alexandru, care o putea băga pe aceasta din urmă multe zile în spital. Azi, Andreea nu poate merge decât șchiopătând, iar pe lângă copcile usturătoare, nu poate dormi noaptea din cauza unor migrene teribile, de la loviturile primite în cap. Părinții celor două fete sunt profund dezamăgiți și nu reușesc să le înțeleagă gestul, deoarece ele au crescut într-un climat familial fără violență. Chiar dacă tinerii implicați se vor împăca vreodată, morala celor întâmplate trebuie să ne învețe ceva: pentru că sângele tinerilor noștri liceeni va continua să curgă la fel de fierbinte, cum teribilismele vârstei de liceu nu vor înceta să-i domine pe unii elevi, nu ar fi deloc rău ca administraţia locală să poată promova o lege care să interzică accesul minorilor în cluburile de noapte, neînsoțiți de persoane majore (rude, prieteni etc).
(A. Brad)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu