21 martie 2017

Premiul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, la secţiunea Matematică, vine în acest an la Câmpina

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), va organiza joi, 23 martie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, festivitatea de acordare a premiilor AOSR pentru anul 2015.
În cadrul evenimentului vor fi acordate premii la următoarele secţiuni: „Ştiinţe matematice”, „Ştiinţe fizice”, „Ştiinţe chimice”, „Ştiinţe tehnice”, „Ştiinţe militare”, „Ştiinţe Agricole, Silvicultură şi Medicină veterinară”, „Ştiinţe medicale”, „Ştiinţe economice, juridice, sociologie”, „Ştiinţe istorice şi arheologice”.
Printre laureaţii galei AOSR de anul acesta se numără şi câmpineanul Mircea Merca, distins cu Premiul „Nicolae Teodorescu” pentru contribuţii deosebite în combinatorică şi teoria algoritmilor.


Mircea Merca a absolvit Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Matematică, în anul 1991. După absolvire, a fost repartizat la Liceul Industrial Petrol din Câmpina, unde a activat ca profesor titular de informatică până în anul 1994. 
Timp de zece ani renunţă la învăţământ şi lucrează ca analist programator la Compania Energopetrol S.A. din Câmpina şi mai apoi  ca şef oficiu de calcul şi membru în Consiliul de Administraţie la Rafinăria „Steaua Română”. 
În 2003 absolvă cursurile Şcolii de Studii Academice Postuniversitare de Informatică Aplicată la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi susţine examenul de titularizare în învăţământ, revenind în 2004 la Colegiul Tehnic „C-tin Istrati”. În 2014 îşi susţine teza de doctorat în specializarea matematică şi din acelaşi an devine profesor titular al catedrei de informatică la Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu”. 
Pasiunea şi mintea sa iscoditoare pentru matematică şi informatică l-au făcut să descopere în 2011 cel mai rapid algoritm din lume pentru generarea partiţiilor întregi, lucru recunoscut  la nivel internaţional, ceea ce i-a deschis calea în mediile de elită din domeniu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu