11 aprilie 2017

Modernizarea zonei Pieței – pe ultima sută de metri

Cele două centre comerciale situate în zona Pieței Centrale, care vor schimba din temelii urbanistica locului, sunt foarte aproape de finalizare. Imobilele respective au fiecare o arhitectură modernă și, foarte important, se armonizează fericit una lângă cealaltă. Asta și pentru faptul că proiectele tehnice ale celor două clădiri au fost realizate de către arhitectul câmpinean Bogdan Mircea. Unul dintre imobile, cel lipit de bloc, are parter, patru etaje plus o parcare subterană și aparține firmei câmpinene Mercantis SA. Celălalt imobil, cunoscut sub denumirea tehnică de Corpul C2 și aflat în imediata vecinătate a Pieței Centrale, este cumva o prelungire a acesteia din urmă, deci aparține și el Consiliului Local. Corpul C2 va fi administrat, împreună cu Hala Alimentară și alte spații din jurul Pieței Centrale, tot de către Serviciul Public de Exploatare și Administrare a Pieței Centrale, aflat în subordinea legislativului municipal. Clădirile amintite sunt cunoscute ca fiind centre comerciale, dar ele vor adăposti atât spații comerciale, cât și spații de afaceri sau de divertisment (pentru copii). Cele două investiții  nu doar că vor moderniza în mod decisiv zona din ”buricul târgului”, dar vor umple foarte bine singurul spațiu ce mai putea fi folosit în această zonă pentru activități de negoț și servicii, astfel încât să se închidă frumos  lanțul de mari spații comerciale din zona centrală a municipiului, spații publice, dar și private, reprezentate de Piața Agroalimentară, Carrefour Express, Complexul Mercantis și BiG-ul mic. Iar pentru ca localnicii să treacă mai ușor dintr-o parte în alta, fără a mai intra prin Hala Alimentară a Pieței sau fără a folosi gangul întunecos de lângă BIG-ul mic (care, oricum, noaptea se închide), între Corpul C2 și Hala Agroalimentară s-a construit un pasaj pietonal generos. Lucrările de construcții sunt aproape de finalizare, inaugurarea celor două centre comerciale (să le zicem așa) urmând a se realiza în următoarele săptămâni. 


Centrul multifuncţional de afaceri Mercantis
Lucrările de construcții au început, în vara anului 2015, la Centrul multifuncţional de afaceri Mercantis, clădirea dinspre Școala centrală. Fiind prima clădire începută și reprezentând o investiție mai puțin cunoscută de localnici, oamenii au crezut la început că pe platoul situat în imediata vecinătate a Halei Agroalimentare se construieşte un centru comercial de către Primărie. În realitate, este o investiţie privată şi aparţine societăţii comerciale Mercantis BIG, cea care a administrat Piaţa Centrală înainte ca aceasta din urmă să fie preluată de SPEAPC, un serviciu public din subordinea municipalităţii. Clădirea Mercantis va avea un subsol, un parter şi patru niveluri. Subsolul complexului s-a realizat  cu multă cheltuială, deoarece s-a turnat, în prealabil, un zid de beton pentru cămășuirea subsolului blocului învecinat.  
Subsolul găzduieşte o parcare cu nouă locuri. În parcare se intră din strada Cercului, cu ajutorul unui lift-foarfecă acţionat hidraulic, un echipament-premieră pentru Câmpina. Suprafaţa construibilă (utilă) este de peste 1500 de metri pătraţi. La parter, vor fi amenajate spaţii destinate comerţului alimentar, la etajul 1, spaţii pentru comerţul nealimentar, iar etajele 2 şi 3 vor găzdui spaţii de închiriat pentru prestări servicii. La ultimul ataj va fi amenajat sediul firmei Mercantis Big. Clădirea va fi prevăzută şi cu lift pentru persoane. Investiţia Mercantis BIG va fi finalizată în următoarele patru săptămâni, iar inaugurarea oficială va avea loc, se pare, la începutul lunii iunie a acestui an. Complexul va crea circa 50 – 60 de locuri de muncă, iar costurile totale se vor ridica la un milion de euro (4,5 milioane de lei). Realizarea clădirii se va face exclusiv cu fondurile Mercantis. Constructorul este firma câmpineană Edilconst, iar arhitectul tot un câmpinean, cum am mai spus. Așadar, avem o investiție privată aproape 100% câmpineană. ”Investiția noastră se apropie de final. Am deschis, zilele trecute, parterul clădirii, unde avem spații comerciale alimentare, pe care le-am închiriat partenerilor noștri mai vechi, care au avut drept de preeemțiune. Lucrările se vor încheia la începutul lunii mai, urmând ca recepepția să o facem la începutul lunii iunie. Subsolul are o suprafață de 430 mp, aceeași suprafață având și parterul și celelalte etaje, cu excepția etajului 4. La etajul 1 va funcționa o cafenea cu un spațiu interior descoperit, iar la etajele 2 și 3, spații comerciale pentru produse nealimentare. Vom avea,d e asemenea, și un spațiu de divertisment pentru copii”, ne-a declarat Victor Bercăroiu, directorul-general al firmei Mercantis SA.


Corpul C2 al Pieţei Centrale
A doua clădire, Corpul C2, a început să fie construită în septembrie 2015 și reprezintă practic un al doilea corp al Pieţei Agroalimentare, cunoscut sub denumirea tehnică de Corpul C2 (Corpul C1 fiind chiar Hala Agroalimentară). Constructorul îl reprezintă asocierea dintre firmele Tahoma Bautrupp şi Athenaum Construct Bucureşti. Această clădire are doar parter și etaj, iar inaugurarea ei se va face la sfârșitul acestei luni. Structura clădirii este din beton cu un perete cortină (numai din geamuri). La parter vor fi spaţii comerciale alimentare și o farmacie, iar la etaj, spaţii comerciale nealimentare, dar şi birouri. Marian Nistor, directorul Pieţei Centrale, ne-a declarat că nu va muta sediul serviciului pe care îl conduce în Corpul C2, tocmai pentru a putea maximiza veniturile din închirierea spaţiilor disponibile. Între C1 şi C2 a fost amenajat un spaţiu pietonal acoperit, pavazat cu dale din granit. Costurile totale ale investiţiei publice se ridică la 2,7 milioane de lei. ”Deoarece Mercantis a început lucrările înaintea noastră, a trebuit să modificăm proiectul tehnic de rezistență, astfel încât fundația clădirii noastre să nu preseze asupra zonei superioare a peretelui subsolului clădirii învecinate. Noi nu avem subsol. Am folosit numai materiale de cea mai bună calitate, fabricate de producători mondiali renumiți. De la placaje din lemn stratificat foarte dur, sticlă care să reziste la incedii pentru o parte a geamurilor luminatorului de pe acoperișul clădirii, un dublu sistem antiincendiu (atât sub plafon, cât și deasupra lui), dispozitive anti-fum și anti-vânt, terminând până la geamuri termopan de mari suprafețe, îmbinate cu un tehnologie revoluționară care evită acoperirea îmbinărilor cu profile metalice. Am întârziat câteva luni, dar sunt convins că investiția noastră va fi pe placul tuturor câmpinenilor”, ne-a declarat Marian Nistor, directorul SPEAPC. (A.B.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu