20 iunie 2017

Terapia Vojta

Vă prezentăm astăzi un material despre terapia Vojta, o terapie mai puțin cunoscută în România, prin care se pot trata eficient tulburările de mișcare la sugari, copii, adolescenți, chiar și la adulți. Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât mai bine. Tulburările de postură, ca și cele ale aparatului locomotor, necesită un tratament complex care se întinde pe o perioadă de luni de zile, chiar ani, atunci când aceste deficite sunt asociate cu leziuni ale funcției creierului. Terapia Vojta stimulează creierul să activeze modelul de mișcare înregistrat, înnăscut, ca mișcare coordonată, apoi să îl trimită către musculatura trunchiului și a membrelor. În urma unui consult la medicul specialist, metoda Vojta este folosită ca terapie de bază în domeniul recuperării medicale, în special în următoarele cazuri: - tulburarea de coordonare centrală la sugar (toate cele trei forme), tulburare ca urmare a unor leziuni ale creierului; - parezele cerebrale (hemipareza, tripareza, tetrapareza etc.); - afecțiunile neuronului periferic: pareza plex brahial, spina bifida; - boli musculare (miopatii, distrofii musculare etc.);   - deviații ale coloanei vertebrale: scolioza, cifoza, cifoscolioza, lordoza etc.; - tratamentul dezvoltării vicioase a șoldurilor: displazia congenitală a șoldurilor, luxații etc.; - ameliorarea și îmbunătățirea masticației, deglutiției și a funcției respiratorii. În cadrul Centrului Medical Sanconfind din Poiana Câmpina, puteti beneficia de această terapie cu ajutorul unui kinetoterapeut specializat: Cristina Tăbârcă (Radu), singurul kinetoterapeut cu competenţe în domeniu din toată zona Câmpina. Prețul unei ședinte: copii – 55 lei; adulți – 65 lei. 


Ce este și în ce constă terapia Vojta? 
Terapia Vojta este o metodă a kinetoterapiei folosită pentru tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central şi ale aparatului locomotor. Principiul Vojta poartă numele medicului ceh prof. dr. Vaclav Vojta, care a dezvoltat tehnici de diagnostic timpuriu şi de tratament pentru copiii ce sufereau de paralizie cerebrală, între anii 1950 şi 1970, în Germania. Terapia Vojta este acreditatã în România de Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti. Medicii şi terapeuţii au o specializare profesionalã recunoscutã pe plan internaţional de către Societatea Internațională Vojta, după încheierea cu succes a cursurilor. Terapia şi tehnicile de diagnostic dezvoltate de Vojta sunt bazate pe locomoţia reflexă. Terapia constă în aplicarea de stimuli externi, prin tehnici speciale, care vor provoca întotdeauna aceleaşi reacţii în mod automat. Terapeutul stimulează pacientul prin aplicarea unor presiuni uşoare în anumite zone ale corpului, care duc la două reacţii reflexe: târârea şi rostogolirea. Activarea coordonată şi ritmică a întregii musculaturi scheletice şi a sistemului nervos central duce la accesarea unor funcţii blocate în centrele nervoase dintre creier şi măduvă. Pe scurt, se poate descrie astfel structura de bază a cercului de transmitere: stimulul care este primit şi dirijat prin căile aferente ajunge la sistemul nervos central (SNC), iar de aici are loc o transmitere către periferie şi apare răspunsul sistemului la stimul (el poate fi motor sau sensitiv). Kinetoterapia specializată după metoda Vojta nu este însă disponibilă doar specialiştilor, ci şi părinţilor, care pot continua acasă munca terapeutului, după ce învaţă de la acesta cum să execute corect procedurile ce încurajează dezvoltarea ideală a micuţului lor. Şedinţele de terapie se efectuează zilnic, dar sunt scurte şi nu impun alte restricţii pentru copiii aflaţi sub tratament.

Afecţiunile în tratamentul cărora este folosită cel mai des terapia Vojta sunt: - tulburări de mişcare ca urmare a leziunilor sistemului nervos central (paralizia cerebrală infantilă, parapareza spastică, tetrapareza spastică); - tulburari de coordonare centrală; diskinezii; - spina bifida; - scolioza; - displazia şi luxația șoldului; - torticolis; - mielomeningocel; - paralizii periferice ale membrelor superioare şi inferioare (pareze de plex brachial); - problemele specifice prematurilor; - sindromul Down; - sindromul hipoton; - diferite boli musculare (miopatii); leziuni ortopedice / traumatologice relevante ale umărului şi braţelor, ale șoldului şi picioarelor; - probleme ale funcţiei respiratorii, ale deglutiției şi masticației.

Terapia Vojta la sugari
În cazul sugarilor, rezultatele cele mai bune pot fi obţinute înainte ca micuţul să dezvolte modele motrice înlocuitoare De exemplu, pentru a merge corect, avem nevoie de o dirijare posturală automată, iar când pășim, să o facem astfel încât să realizăm legătura normală călcâi - vârful piciorului. Însă, în urma unor afecțiuni, copilul poate dezvolta un model greșit de mișcare, iar cand merge, prima oară pune pe sol vârful sau partea laterală a piciorului, iar apoi călcâiul. Scopul terapiei este activarea şi menţinerea modelelor de mişcare fiziologice corecte. Micuţii pot plânge adesea în timpul terapiei, acest lucru nefiind un indiciu al durerii provocate, ci mai degrabă un răspuns adecvat la terapia Vojta. După primele şedinţe, plânsul este mai rar, iar sugarii se liniştesc mai repede, în pauzele dintre exerciţii sau chiar imediat după terapie. De asemenea, la copii mai mari, care se pot exprimă verbal, plânsul nu mai apare. Această terapie nu provoacă efecte negative din punct de vedere psihologic, ba din contra, poate avea mai mult un efect pozitiv, crescând interacţiunea mamă-copil. Un exemplu care să indice un blocaj în centrele nervoase dintre creier şi măduvă ar fi cel prezentat în continuare. Dacă un sugar până la vârstă de 6 luni nu se rostogoleşte de pe spate pe burtă, acest lucru reprezintă un semn de întrebare pentru părinţi. Un alt exemplu în același sens este următorul. Dacă un sugar sau un copil de câțiva ani își folosește mai mult mâna dreaptă decât mâna stângă, acest lucru nu înseamnă că el este dreptaci, deoarece abia la vârsta de 6-7 ani se diferențiază emisferele cerebrale. De aceea, dacă micuții au astfel de gesturi până la ultima vârstă amintită, acestea nu sunt normale, sunt numite asimetrii și nu reprezintă deloc un lucru încurajator. Trebuie să urmărim evoluția copilului și împreuna cu medicul de familie, medicul pediatru, medical specialist, iar la îndrumarea acestora, să înceapă un program de recuperare personalizat, adresat special micuţului. Scopul tratamentului copiilor cu tulburări de coordonare centrală, paralizie cerebrală infantilă sau orice altă stare patologică cu leziune la nivelul neuronului motor central, indiferent de etiologie, este de a le asigura o dezvoltare motrică optimă. Astfel, micuţii pacienţi vor avea, mai târziu, o viaţă de adolescenţi şi adulţi cât mai aproape de normal. 

Terapia Vojta la copiii născuți prematur
Pentru copiii prematuri, medicii neonatologi sunt cei care identifică principalele aspecte patologice ce ţin de riscuri ale dezvoltării neuro-motorii. Împreună cu părinţii, medicii specialişti şi de familie, precum şi terapeuţii specialişti în tratamentul şi recuperarea copiilor prematuri trebuie să formeze o echipă pe termen mediu şi lung, până la obținerea unor rezultate stabile în recuperarea copiilor. Terapia Vojta vine să adauge un plus de valoare în diagnosticarea şi tratamentul copilului cu risc de afecţiuni neuro-motorii, reușind să pună la dispoziţie noi căi de a direcţiona copilul spre o viaţă cât mai normală. De asemenea, prin implicarea obligatorie a părintelui, terapia Vojta apropie şi mai mult mama de copil. 

Terapia Vojta în Romania
Numărul specialiştilor români acreditaţi de Societatea Internaţională Vojta (IVG) este în creştere. Totuși, acest număr rămâne redus la nivel naţional. Centrele de tratament şi spitalele în care se practică această terapie pot fi găsite în doar câteva oraşe din România, alături de care se numărără şi comuna Poiana Câmpina, în care se află Centrul Medical SanConfind.

Pentru mai multe informaţii despre terapia Vojta ne puteţi contacta la numerele de telefon ale Centrului Medical SanConfind sau puteți  vizita unul dintre site-urile www.sr-vojta.ro şi www.vojta.com.
                                                                
Cristina Tăbârcă (Radu), kinetoterapeut 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu