11 iulie 2017

Scandal de pomină la Bacalaureatul 2017

Din Bacalaureatul 2017 au ieșit mai mulți absolvenți decât în anul precedent, dar cel mai important eveniment al acestui an școlar nu a fost lipsit de situații rușinoase (eliminarea a zeci de elevi, în urma unor fraude ale acestora), și nici de cele scandaloase, precum eliminarea, pe nedrept, a doi elevi din județul Dâmbovița: o fată din Titu, Ana Maria Ioniță, și un băiat din Moreni, Alexandru Toma. Cei doi elevi, între care nu există nicio legătură, au fost eliminați pe motiv că lucrările lor de la proba de Istorie ar conține falsuri (două tipuri de scris). Cei doi s-au apărat, și au avut motive solide în apărarea lor, susținând că au fost victimele unui abuz de care se fac  vinovați profesorii evaluatori. Aceștia din urmă au fost convinși că lucrările eliminaților conțin două feluri de scris, dar pe de altă parte, nici nu au verificat înregistrările video din sălile de examen (favorabile ambilor elevi), din care se putea vedea că cei doi au scris continuu trei ore. Șeful centrului de evaluare unde s-au corectat lucrările era convins că, pe drum, o parte din foile eliminaților au fost înlocuite, deși acest lucru era practic imposibil, de vreme ce lucrările fuseseră sigilate corespunzător. Câteva zile bune, calea spre admiterea la facultate le-a fost blocată celor doi eliminați ai Bacalaureatului 2017, care au amenințat că îi vor da în judecată pe profesorii corectori, dacă din cauza acestora nu vor putea da admiterea la facultate. Tatăl fetei era decis să-și ducă protestul până la președintele țării și să protesteze prin greva foamei în fața Parlamentului. Într-un târziu, profesorii corectori au recunoscut că s-a strecurat o greșeală în corectarea lucrărilor celor doi eliminați, dând vina pe anumite deficiențe tehnice ale sistemului pus la dispoziție de către Ministerul Educației. Logistica este scoasă și de data aceasta țap ispășitor, numai bună să spele păcatele altora. Ce bine că logistica nu poate vorbi! 

Foto: Adevărul
Ana Maria Ioniţă, o elevă foarte bună, care a terminat clasa a XII-a cu media 9.87 și avea toate șansele să intre la A.S.E, la facultatea dorită,  a leșinat când s-a văzut eliminată. Era acasă și căuta rezultatele pe internet. Părinții au stropit-o cu apă și au scos-o afară ca să își revină. Ea crede că este posibil să fi scris în două feluri ușor diferite, din cauză că banca sa avea rizuri. ”Am realizat că scriu foarte urât pe acea bancă şi am pus ciorna sub lucrare, am scris două pagini şi după aceea, din cauza emoţiilor, am uitat total de ciornă şi am scris pe bancă direct. Și automat că mi s-a schimbat scrisul. Eram chiar foarte încântată că am făcut bine la examen. Cei de la inspectorat mi-au spus că e posibil să se fi întâmplat ceva cu lucrarea mea pe drum, ceea ce nu este adevărat. Eu fac parte dintr-o familie modestă, părinţii mei nu au locuri de muncă. Tot ce ştiu este că sunt nevinovată şi vreau să îmi găsesc dreptatea”, a declarat Maria jurnaliștilor de la Adevărul. “Am primit vestea ca un trăznet. Mi se pare o mârşăvie fără margini. Doamnele care au corectat lucrarea nu ar trebui să facă parte din învăţământul românesc. Dacă li se părea ceva suspect trebuia să ia legătura cu ISJ, să se verifice camera. Eu le acuz de abuz în serviciu şi cer expertiză grafologică. Dacă suntem vinovaţi, să mergem la puşcărie. Dacă nu, să meargă doamnele care mi-au distrus copilul. Fac apel la domnul preşedinte Iohannis, care ştiu că a fost profesor, la ministrul Educaţiei, să vedem unde e greşeala. Pe camera din sală nu s-a înregistrat nimic în neregulă. Cei de la Bucureşti spun că lucrările s-au schimbat pe drum. Suntem de acord şi cu reexaminarea. Sunt gata de greva foamei în faţa Parlamentului României şi la domnul Iohannis, pentru că ştiu că e un domn corect”, le-a spus acelorași jurnaliști Florin Ioniţă, tatăl fetei.
Alexandru Toma, elevul din Moreni, intenționează să dea admiterea la Academia de Poliţie. Comisia de evaluare a considerat că o parte din lucrarea sa a fost înlocuită în timpul transportului, un lucru extrem de greu de realizat după sigilarea lucrărilor. “Toţi colegii mei au reuşit la BAC, iar când am văzut că eu sunt eliminat am avut o senzaţie foarte nasoală. Nu ştiam ce s-a întâmplat. După barem aş fi luat 9, cred eu. Am făcut foarte multă pregătire pentru Academia de Poliţie. Cred că singurul lucru care mi se poate imputa e că în ultima jumătate de oră, văzând că mai am puţin timp am scris puţin înclinat, din grabă. Însă literele se văd că sunt la fel. La sfârşitul lunii ar trebui să dau proba fizică la Academie, moment în care ar trebui să mă prezint şi u diploma de BAC, altfel sunt eliminat. Dacă nu o să pot intra la Facultate din cauza lor, o să îi dau în judecată”, a declarat pentru ”Adevărul” Alexandru, căruia istoria i-a plăcut foarte mult în liceu (dovadă și media 9 de la istorie). 
Inspectorul general al IȘJ Dâmbovița, prof. Sorin Ion, le-a luat apărarea celor doi elevi, pe care îi consideră nevinovați, în apărarea lor stând înregistrările video din sălile de examen. „Au scris trei ore non-stop. Mi se pare total nejustificată părerea evaluatorului care spune că a găsit două scrisuri diferite pe lucrare. Un copi în stare de emoţie poate să scrie şi mai ciudat, poate să intre într-o criză de timp şi să scrie mai dezordonat. Aceşti copii au fost pedepsiţi nevinovaţi. Comisia are acoperire metodologică, dar la fel de bine putea corecta lucrarea, iar ulterior, dacă se constată fraudă, se poate anula diploma de BAC. Era mult mai prudent aşa, iar copiii aveau o şansă. Mi se pare că li s-a aplicat prezumţia de vinovăţie”, consideră șeful IȘJ Dâmbovița.
Până la urmă, bine că a funcționat principiul cu mintea românului cea de pe urmă, iar greșelile profesorilor corectori au fost corectate. Dacă orice vânător poate fi vânat, de ce nu ar fi și corectorul corectat? Părerea noastră, dacă putem să ne dăm și noi cu părerea, este că profesorii evaluatori ar trebui grabnic evaluați. Nu la materiile Bac-ului, ci la materiile capului. La ce mai sunt bune camerele video din sălile de examene, dacă înregistrările lor nu sunt cercetate înainte de a se da verdicte atât de grave, care pot influența crucial viața unui elev și o pot nenoroci iremediabil?
Adrian BRAD 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu