13 martie 2018

Primarul Câmpinei s-a pricopsit cu un alt dosar penal!

La începutul lunii decembrie 2017, primarul Horia Tiseanu a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti într-un dosar nu foarte subțire, conținând trei capete de acuzare: abuz în serviciu, trafic de influenţă şi instigare la săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată. Aceste fapte sunt doar infracțiuni prezumtive, deoarece, până la soluționarea dosarului printr-o hotărâre judecătorească definitivă, Horia Tiseanu se bucură de prezumția de nevinovăție. 


În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul director economic al Primăriei Câmpina, fostul şef al Poliţiei Locale Câmpina şi administratorul unei societăţi private. Conform procurorilor DNA Ploieşti, Horia Tiseanu a produs un prejudiciu instituţiei, pe care încă o conduce, în valoare de 122.248,46 lei. Pentru recuperarea pagubei, DNA a instituit popririe asupra veniturilor salariale încasate de către edil. În rechizitoriu se arată că în cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Laurenţiu Horia, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor în cauză) un procentaj de 10% din valoarea contractelor de execuţie lucrări ce urmau a-i fi încredinţate acestei firme de către două instituţii aflate în subordinea Primăriei municipiului Câmpina sau bugetate din fondurile acesteia, din care a primit efectiv de la acesta din urmă suma de 17.000 de lei. În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă conducătorii celor două instituţii publice în vederea atribuirii unor contracte de lucrări de înlocuire tâmplărie pentru geam termopan societăţii administrată de omul de afaceri sau unei societăţi agreate de acesta. De asemenea, în perioada iulie 2014 - iulie 2015, inculpatul Tiseanu Horia Laurenţiu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a dispus în mod nelegal achiziţionarea unei maşini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale şi exclusive. Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliţiei Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, primăria municipiului Câmpina nu avea dreptul de a achiziţiona niciun fel de autoturism pentru folosinţa proprie. Mai mult de atât, în perioada iulie 2010 – iulie 2015, inculpatul Tiseanu Horia Laurenţiu, în aceeaşi calitate, i-a determinat pe angajaţii unei unităţi aflată în subordinea Primăriei municipiului Câmpina să-i remită din gestiunea unităţii, un nr. de 1.409 bonuri valorice carburant a 50 lei fiecare, în valoare totală de 70.450 lei, aferentă cantităţii de 12.347,4 litri carburanţi, cantitate folosită în interesul personal al acestuia. Prin aceste demersuri a fost creat un prejudiciu Primăriei Câmpina în sumă totală de 122.248,46 lei (compusă din suma de 51.798,46 lei - dotări suplimentare şi cei 70.450 lei reprezentând contravaloarea combustibilului), prejudiciu amintit ceva mai devreme. 
Din dosarul despre care v-am vorbit până acum, care va fi soluționat de către Tribunalul Prahova în primă instanță, s-a disjuns (s-a desprins) un nou dosar ce se va judeca separat și care are ca obiect prezumtiva infracțiune de trafic de influență. Acest nou dosar are legătură cu lucrările unei foarte importante investiții publice executate în Câmpina, cu fonduri europene provenite de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, plus o cofinanțare guvernamentală asigurată de către Ministerul Dezvoltării. Investiția (derulată acum doi ani) s-a numit „Reabilitare conductă aducțiune, conductă de transport și rețele de distribuție apă potabilă” și a avut ca finalitate schimbarea conductelor de apă de trei artere câmpinene de mare importanță: Calea Doftanei, Strada Bobâlna și Bulevardul „Nicolae Bălcescu”.  Conform susținerilor procurorilor DNA Ploiești, se pare că Horia Tiseanu ar fi intervenit pe lângă reprezentanţii grupului de firme din Constanța care a câștigat inițial licitația pentru atribuirea lucrărilor în vederea subcontractării acestor lucrări către o firmă agreată de edilul câmpinean. Este vorba despre o firmă câmpineană abonată la lucrări de investiții publice realizate de Primăria Câmpina. În schimbul acestui favor din partea lui Tiseanu, compania respectivă ar fi  executat gratuit anumite lucrări la un imobil din cartierul Câmpinița deținut de către primar. Vom reveni cu amănunte atunci când acest lucru va fi posibil.
Adrian BRAD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu