22 mai 2018

Câmpineanul Vlad Pahonţu şi-a lansat cartea „Totul despre nunta noastră”

Zilele trecute, la Librăria Elstar, câmpineanul Vlad Pahonţu, unul dintre cei mai buni fotografi profesioniști de nuntă din Bucureşti - unde s-a stabilit de mai mulţi ani -, şi-a lansat cartea „Totul despre nunta noastră”. La eveniment au participat directorul Casei Tineretului, patroana librăriei, părinții și bunicii lui Vlad, iubita scriitorului și părinții acesteia, plus o mulțime de invitați: rude, prieteni, colaboratori, fotografi și colegi de breaslă. Mulțumindu-le tuturor pentru că îi sunt alături, autorul a povestit audienței cum a ajuns arta fotografică pasiunea vieții sale și cum i-a venit ideea să scrie această carte, inspirat de eșecurile organizatorice ale unor nunți la care fusese angajat ca fotograf.


Demersul lui Vlad Pahonțu este unic în România, lucrarea tratând în premieră acest domeniu al „entertainmentului de însurătoare”, care, prin puterea tradiției sale milenare, pare a nu mai avea secrete pentru organizatori și participanți, drept pentru care nunta este considerată adesea și de mai toată lumea un eveniment istovitor, dar fericit, a cărui organizare este arhicunoscută. Și totuși nu este chiar așa. De fapt, nu este deloc așa. Gândiți-vă numai la câte sfaturi cu finalități diferite vin de la persoanele de sex feminin și de o anumită vârstă (le știți, desigur), de la bătrânele atotștiutoare (să ne ierte corectitudinea politică), rude ale miresei sau ale mirelui, care știu că „numai așa” se fac anumite lucruri. 
„Totul despre nunta noastră” este o carte pentru tinerii decişi să-şi unească destinele şi să marcheze festiv această unire prin combinaţia ceremonial-petrecere cunoscută în toată lumea sub numele de nuntă. De asemenea, este o carte pentru părinții mirilor (socrii mari și mici), ca și pentru nași, deoarece toți contribuie, mai mult sau mai puțin, la buna organizare și desfășurare a nunții. Este o carte pentru frații și surorile mirilor, pentru rudele și prietenii lor, fiindcă și ei sunt interesați ca nunta să iasă bine. Dacă îi punem la socoteală și pe nuntași (care vor să se distreze pe cinste, fără să asiste la sincope organizatorice), precum și dacă ținem cont că aproape toți pământenii (cu excepția copiilor) participă constant la nunți, cartea lui Vlad Pahonțu se poate spune că este scrisă pentru toată lumea, nu doar pentru miri. O carte dedicată tuturor, care tratează totul despre nunta noastră, nunta voastră, nunta lor… Ce mai, nu cred că risc deloc dacă spun că este o carte totală, un volum care se citește foarte ușor, plin de informații extrem de utile, o carte pentru care autorul ei poate fi felicitat cu just temei.   


Conținând un limbaj tehnic, dar scrisă pe înţelesul tuturor, „Totul despre nunta noastră” cuprinde numeroase informaţii despre petrecerea în sine, dar şi despre ceremonialul căsătoriei civile şi religioase. Altfel spus, despre cum să decurgă o nuntă perfectă, începând de la înlăturarea temerilor unor miri că nu arată bine în poze şi de la alegerea furnizorilor de servicii profesioniste (incluzând aici chiar modalități de plată și de purtare a corespondenței), până la locaţia petrecerii, aşezarea la mese a nuntaşilor şi listele cu sarcini și acțiuni absolut necesare a fi făcute cu un an, cu șase luni și cu o lună înainte de nuntă. Despre sistematizarea treburilor din ziua nunții este de prisos să mai pomenim. 


Pentru că nunta este considerată cel mai important moment din viaţa mirilor, Vlad Pahonţu (jurnalist de profesie), are grijă să le împărtăşească acestora, cu o rigoare plină de romantism, din toată experienţa sa de fotograf profesionist participant la multe zeci de nunţi. Astfel, cititorul poate găsi aici toate informaţiile utile care să facă ireproşabile organizarea şi desfăşurarea unei nunţi. Volumul reprezintă prima carte scrisă de tânărul fotograf câmpinean, însă acesta mai are în lucru alte trei proiecte în cu totul alte domenii (beletristică, memorialistică etc.), trei cărţi neterminate, dar neabandonate, la care autorul scrie atunci când are răgazul de timp necesar. „Fotografia de nuntă este foarte importantă pentru viața oricărui cuplu. Din această cauză ea trebuie să fie perfectă, plină de sentimente care să redea atmosfera evenimentului. Pentru că relația miri - fotograf este extrem de importantă pentru mine, prefer să ne cunoaștem personal înainte de orice. Nu vând pachete de fotografie, ci experiența pe care voi o veți trăi alături de mine în ziua nunții”, le mărturisește Vlad Pahonțu, de fiecare data, la prima întâlnire, mirilor care îi solicită serviciile.
A doua zi, în Anglia, pe domeniul Castelului Windsor, avea loc nunta prințului Harry, nepotul reginei Elisabeta a II-a, devenit Duce de Sussex, cu fosta actriţa americană Meghan Markle, devenită, la rândul ei, Ducesă de Sussex. Ceremonia religioasă și recepția privată (cum s-a numit la ei petrecerea de nuntă) s-au desfășurat fără cusur, semn că, nu cu mult timp în urmă, cartea  „Totul despre nunta noastră” a trecut Canalul Mânecii. Glumesc, desigur, dar acum, lăsând gluma la o parte, sunt sigur că până și meticuloșii organizatori de nunți regale și princiare britanice ar fi avut de învățat ceva din volumul lui Vlad Pahonțu.
Adrian BRAD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu