15 mai 2018

Conferință pentru liceeni la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati”: CÂND ROMÂNIA ERA REGAT

Cândva Zi Națională a României, data de 10 mai a fost amintită într-un mod inedit anul acesta la Câmpina. Liceeni ai Colegiului „Constantin Istrati” au avut ocazia să participe la un simpozion inedit intitulat „Când România era Regat”. La manifestarea organizată și moderată de profesorul Nicolae Geantă, principalii protagoniști au fost istoricul Alin Ciupală, fost muzeograf și Mircea Roșca, fost parlamentar, membru în Comisia de Apărare a Parlamentului României. 


După ce Nicolae Geantă a introdus auditoriul în lumea vechiului regat românesc, când țara noastră a cunoscut cea mai puternică etapă de dezvoltare economică și socială din istoria sa (Independentă, Constituție, industrie de top 10 mondial, agricultură de vârf în Europa, monedă convertibilă, armată, politicieni, regi, oameni de cultură de nivel planetar etc.), Alin Ciupală a făcut o incursiune in istoria regalități României: „Carol I a cumpărat din banii săi tunuri cu care a dotat armata, a condus trupele românești și rusești în războiul de Independenţă a țării, a declarat România monarhie, Ferdinand a luptat împotriva Germaniei - țara sa de origine, în Primul Război Mondial, a recâștigat Transilvania și a alipit-o țării mamă, a cucerit Budapesta la 1919, a urcat România pe cele mai înalte trepte economice, Carol al II-le-a a dus țara la cea mai mare prosperitate atinsă economic (1938), Mihai a scos România dintr-un uriaș dezastru în 1944”.
Mircea Roșca a avut un discurs carismatic, pasional, care i-a fascinat pe tinerii prezenţi, acesta îndemnându-i pe elevi să studieze, să aibă vise mari legate de țară, de familie, de Dumnezeu, să se implice în construcția unei Românii puternice. „Au mai fost nemți în țara asta, dar toți au iubit România...” a fost una din remarcile sale dureroase, alături de „sunt politician de ceva timp, dar nu am văzut unitate, ci mai mult dezbinare”. 
La final, prof. dr. Nicolae Geantă a explicat de ce a preferat să rămână în România după atâtea tentații venite din Vest: „Am ales să rămân pentru Dumnezeu”, cei doi invitaţi ai săi confirmând că puterea unei țări sau a unei persoane stă în credința sa. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu