19 iunie 2018

Hramul Bisericii romano-catolice din Câmpina

Pe 13 iunie, în fiecare an, Biserica Romano-Catolică îl sărbătorește pe Sfântul Anton de Padova, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai creștinilor de pretutindeni. Prin minunile săvârșite în timpul vieții sale curate și pline de dragoste pentru Dumnezeu și semenii săi, Sf. Anton de Padova este iubit și prețuit, de asemenea, de creștinii ortodocși și greco-catolici. Pentru catolicii câmpineni ziua amintită reprezintă o sărbătoare mult iubită și așteptată, întrucât singura biserică parohială din municipiul nostru îl are ca patron spiritual pe cel considerat de mulți drept ”sfânt universal”, pe cel pe care Papa Leon al XIII-lea l-a numit ”Sfântul lumii întregi”. Sfântul Anton este, cu adevărat, un sfânt universal, iar această popularitate i-a adus-o tocmai faima minunilor sale. Însă Anton de Padova este și un strălucit model de sfințenie creștinească. Virtuțile sale eroice au fost acelea ce l-au făcut atât de plăcut lui Dumnezeu și au dat totdeauna putere deosebită rugăciunilor lui. Se cuvine, deci, ca toți creștinii să-l aibă ca exemplu de urmat în virtuțile creștinești, pentru ca, imitându-l, să-l înduplece mai ușor a mijloci pentru dânșii la Dumnezeu dobândirea harurilor cerute. Iată pentru ce, la datele cele mai însemnate din viața lui, trebuie să unim și îndemnul la imitarea însușirilor sale sufletești, care l-au făcut să fie atât de iubit de Dumnezeu și de oameni, și care i-au adus mărirea nepieritoare de sfânt cunoscut pretutindeni. 


Conform wikipedia.ro, Fernando Martins de Bulhões, cunoscut ca Sfântul Anton de Padova sau Sfântul Anton de Lisabona, s-a născut la 15 august 1195, Lisabona – Portugalia, și a murit la 13 iunie 1231, în apropiere de Padova. A fost un preot catolic portughez și un călugăr al Ordinului Franciscan. Inițial, a făcut parte din Ordinul Augustinian. A fost canonizat la 13 mai 1232, la mai puțin de un an de la deces, iar la 16 ianuarie 1946 a fost proclamat Doctor al Bisericii. Minunile făcute de Sfântul Anton sunt atât de felurite, încât cu greu se poate ști în ce nevoi a ajutat mai mult. El ne scapă de moarte, ne ferește de erezii, de nenorociri, de diavol și de ispitele lui, de lepră și de bolile molipsitoare și incurabile; însănătoșește pe toți bolnavii care aleargă la el cu încredere, ajută călătorii pe ape; îi eliberează pe robi, pe prizonieri și pe surghiuniți; află lucrurile pierdute; scapă și ferește de orice soi de primejdii și ajută în orice fel de lipsuri. Prin mijlocirea Sf. Anton de Padova, creștinii așteaptă mai ales: sănătate, pace în familie, căsătorie fericită, serviciu cinstit, mijloc de trai, reușită la învățătură și la examene, noroc în acțiunile lor, ocrotire împotriva dușmanilor, creșterea bună a copiilor, apărarea avutului, scăparea de calomnii, câștig în procese, pâinea cea de toate zilele, ajutor în ocolirea ispitelor, ușurarea sufletelor, precum și o moarte creștinească. 
La slujba de hram a participat un sobor de șapte preoți, inclusiv preotul care păstorește parohia, părintele Claudiu Cojan, și părintele Anton Ghiuzan (preot colaborator). Practic, rolul central în oficierea slujbei l-a avut preotul Wilhelm Dancă, teolog și filozof român, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, membru corespondent al Academiei Române (din 2013) și membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg (Austria), din 2016.
Adrian BRAD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu