10 iulie 2018

La Câmpina, rezultatele de la BAC 2018 sunt mai slabe decât cele din anul precedent

În Anul Centenar, la 100 de ani de la Marea Unire şi de la naşterea României moderne, absolvenții liceelor câmpinene „se maturizează” mai greu decât acum un veac, decât acum o jumătate de secol, decât acum un an. Am pus ghilimelele cuvenite, deoarece nu ne-am referit la o maturizare biologică, ci la absolvirea examenului de bacalaureat, denumit și „de maturitate”. Denumirea vine, probabil, de la faptul că, după ce ai trecut bacul și ai terminat cu bine liceul, ești numai bun să iei viața în piept ca orice matur responsabil: să-ți găsești un loc de muncă, să-ți clădești o carieră, o familie, să-ți asiguri o locuință, un renume etc. 
La momentul astral al statalităţii româneşti, 1 decembrie 1918, un moment plin de efervescenţă spirituală şi politică, atunci când ţara noastră s-a împlinit, din punct de vedere teritorial, ajungând la fruntariile ei fireşti, la care o îndreptăţeau vremurile şi istoria, era o mândrie pentru orice licean câmpinean să reuşească la examenul de bacalaureat. Astăzi, pentru tot mai mulți liceeni din zona Câmpina, băieți de bani-gata cu portofelul mereu plin, dar și cu educația mereu goală, examenul de bacalaureat a devenit o corvoadă inutilă. Pe de altă parte, mai există o cauză pentru care tot mai puțini elevi câmpineni „se maturizează”, adică reușesc la examenul de maturitate. De fapt, riguros corect, ar fi trebuit să spunem „pe de alte părți”, întrucât sunt mai multe cauze, în acest sens. Și afirmăm aceasta gândindu-ne la faptul că, din cauza sărăciei, tot mai greu ajung copiii din zona Câmpina (comunele limitrofe municipiului) pe băncile liceelor, o realitate nefericită care nu le dă, aşadar, posibilitatea de a promova examenul de maturitate. De asemenea, am mai putea spune că foarte mulţi dintre cei ajunşi în învăţământul liceal graţiei eforturilor şi posibilităţilor financiare ale părinţilor nu se ţin de carte şi ratează examenul de bacalaureat ori îl absolvă cu medii tot mai mici.
În cele ce urmează, vom face și o comparație a rezultatelor BAC 2018 cu cele înregistrate la bacalaureatele ultimilor doi ani, statisticile confirmând tendința în scădere a rezultatelor de la Bac 2018, în comparație cu Bac 2017, dar și faptul că în 2017 au fost înregistrate rezultate mai bune decât în anul 2016. BAC 2018 la Câmpina

Potrivit Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru susţinerea probelor scrise la examenul de bacalaureat din acest an, în cele 440 de centre de examen s-au înscris 136.871 de candidaţi din toate promoţiile (118.856 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 18.015 candidaţi din promoţiile anterioare). Elevii nemulțumiți de notele obţinute le-au putut contesta, contestaţiile fiind soluționate în intervalul 5-8 iulie. Luni, 9 iulie, au fost afişate rezultatele finale. Începând cu anul acesta, nota comisiei de contestații a fost finală, deoarece nu s-a mai aplicat regula celor 0.5 puncte diferență între prima notă și cea de după contestații. 
Cele mai bune rezultate la examenul Bacalaureat 2018 le-a obţinut tot Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu”, care conduce şi anul acesta în topul liceelor câmpinene. „Grigorescu” a avut 178 de elevi admişi, trei respinşi şi doi care nu s-au prezentat. Cea mai mare medie (9,73) a fost obţinută de Sabrina Stoica, specializarea matematică-informatică. Locul al doilea a fost ocupat de Liceul Tehnologic Energetic - cu 99 de elevi admişi, 69 respinşi şi 11 care nu s-au prezentat. Media cea mai mare (9,46) a fost obţinută de Marian Tatu, specializarea matematică – informatică. Pe locul al treilea se situează Colegiul Tehnic Forestier cu 81 elevi admişi, 59 respinşi şi şapte care nu s-au prezentat. Cea mai bună elevă de la Forestier a fost Ciută Petronela Alexandra, specializarea tehnician în activităţi economice, care a obţinut media 9,73. Penultimul loc este ocupat de Colegiul Tehnic „Constantin Istrati”, cu 14 elevi admişi, 42 respinşi şi 12 care nu s-au prezentat, unde media cea mai mare (8,36) a fost obţinută de Adriana Nistor, specializarea tehnician în gastronomie. Ultimul loc îl ocupă Liceul Tehnologic Mecanic, unde numai patru elevi au fost declaraţi admişi, 11 au fost respinşi şi șase nu s-au prezentat. Cea mai bună clasare a obținut-o Mihai Daniel Beucă, specializarea tehnician mecanic, cu media 8,05. 
Potrivit Ministerului Educației, 44.401 de lucrări au fost contestate la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018, dintr-un total de 361.919 de lucrări. Primele note la Bacalaureat 2018 au fost afișate miercuri, 4 iulie, iar unii elevi nu au fost deloc mulțumiți de cât au primit. Foarte mulţi absolvenți ai liceelor câmpinene susțin că meritau mult mai mult, astfel că 236 dintre ei au depus contestații, în urma cărora, în cele mai multe cazuri nota a fost mărită, considerabil chiar pentru câţiva. 
Din totalul contestaţiilor, cele mai multe au fost înregistrate la limba română, repartizate astfel: 
- la Colegiul "N. Grigorescu" - 35 contestaţii, majoritatea rezolvate favorabil, un candidat obţinând chiar o notă de 9,5, după ce luase la proba scrisă 7,6;
- la Colegiul Tehnic Energetic - 33 contestaţii, cele mai multe înregistrând diferenţe nesemnificative, deşi au fost şi cazuri de candidaţi care au obţinut note mărite de la 7,3 la 9,1 ori de la 3,3 la 6; 
- la Colegiul Tehnic Forestier - 26 contestaţii, cu diferenţe nesemnificative între note;
- la Colegiul Tehnic "C. Istrati" - 10 contestaţii, multe rezolvate nefavorabil pentru candidaţi, care au obţinut note mai mici decât cele luate în examen;
- la Liceul Tehnic Mecanic - 2 contestaţii, în urma cărora deşi nota a fost sensibil mărită, ambii candidaţi au fost declaraţi respinşi. 
În urma contestaţiilor, 14 dintre elevii liceelor câmpinene au reuşit să promoveze examenul, ceea ce face ca bilanţul pentru prima sesiune a BAC 2018 să arate în felul următor: din 598 de elevi înscriși anul acesta la examen, 390 au promovat, iar 170 au fost respinși.
A fost o tendință națională. Numai în București, 4827 de elevi au cerut recorectarea lucrării. La proba A (Limba şi literatura română) au fost contestate 18.705 lucrări din 118.113, la proba B (limba şi literatura maternă) - 496 de lucrări din 5.970, la proba C (proba obligatorie a profilului) - 13.542 lucrări din 118.269, iar la proba D (proba la alegere a profilului şi specializării) - 11.658 lucrări din 119.567. 
Stând de vorbă cu mai mulți absolvenți câmpineni de liceu, am aflat cu ce probleme s-au confruntat și ce așteptări aveau acești participanți de la examenul de bacalaureat. Deși nu se mai dăduseră subiecte cu poezii de mai mulți ani, la limba română erau așteptate subiecte care să marcheze simbolic Anul Centenar. Mulți concurenți reproșează profesorilor examinatori că au corectat strict după informațiile din manuale, deși nu doar la proba de română, ci și la cea de informatică, se puteau rezolva cerințele subiectelor și altfel decât impunea materia existentă în manuale. Din întrebările de la proba de română se puteau înțelege mai multe lucruri, iar în barem au fost doar două.
La proba de informatică au fost, de asemenea, multe nemulțumiri legate de faptul că profesorii nu sunt pregătiți să înțeleagă rezolvările prin altfel de metode decât cele prezentate în manualele școlare. „Dacă eu știu mai mult decât este în programă și rezolv problemele subiectelor altfel decât prevede programa, profesorul examinator mă depunctează. Am pățit-o, de altfel, și cu profesorul cu care m-am pregătit la informatică. La o problemă discutată la pregătire, profesorul mi-a zis că nu pot rezolva problema dacă nu știu teoria din manual, dar ulterior a trebuit să recunoască și justețea soluției găsită de mine, deși nu tratasem problema prin metodele de rezolvare din manual”, ne-a declarat un absolvent al examenului de bac, reprezentant al Colegiul Tehnic Forestier, un liceu care vine puternic din urmă, dovadă fiind și nota iniţială cea mai mare obținută de o elevă a acestui liceu - 9,73, adică aceeași notă obținută de cel mai bine clasat dintre reprezentanții Colegiului Național „Nicolae Grigorescu”. 

Ultimul deceniu - cu suișuri și coborâșuri

Așteptate cu emoție de absolvenții de liceu, notele la bacalaureat sunt cu atât mai importante cu cât cântăresc mult la admiterea în învățământul superior, mai ales la acele profiluri unde nu se organizează concurs pentru intrarea la facultate. La nivelul întregii țări, 104 candidaţi la prima sesiune a examenului de Bacalaureat au obţinut media 10, potrivit unui centralizator al Ministerului Educaţiei Naţionale. Dintre aceştia, 17 sunt din Capitală. La nivel naţional, au promovat examenul anul trecut, înainte de contestaţii, 71,4% dintre candidați. Rata de promovare pentru examenul BAC 2018, înaintea contestaţiilor, este de 67,7%, cu câteva procente mai scăzută faţă de anul 2017, când era de 71,4 %. Diferenţa dintre  rezultate nu este una de neluat în seamă, respectiv 3,7%. Anul trecut, rata de promovare la Bac, după afişarea rezultatelor finale, a fost de 72,9%, mai mare decât cea de 68,1% consemnată în 2016. Prima sesiune de la Bacalaureat 2018 a avut câteva probe mai dificile decât anul trecut, lucru care a făcut ca rezultatele examenului de anul acesta să fie mai slabe decât cele obţinute în 2017. După afişarea rezultatelor finale la Bac 2017, numărul mediilor de 10 a fost, anul trecut, de 126. 
Potrivit statisticilor din ultimii 10 ani, în 2008 au promovat Bacalaureatul 78,30% dintre elevii înscrişi, apoi, în 2009 - 81,47%, în 2010 - 69,30%, în 2011 - 45,73%, în 2012 - 44,41%, în 2013 - 56,44%, în 2014 - 60,65%, 2015 - 67,9%, iar în 2016 – 68,1%. Așadar, am avut de a face cu un deceniu plin de suișuri și coborâșuri, din punct de vedere al reușitelor liceenilor absolvenți la examenele de bacalaureat. Din statisticile realizate, se poate observa că, în ultimul deceniu, cel mai bun an pentru examenul de bacalaureat a fost 2009, când rata de promovare a fost de 81,47%, iar bacalaureatul cu cele mai slabe rezultate a fost în 2012, cu 44,41 puncte procentuale reprezentând elevii care au trecut examenul. La Câmpina s-au realizat aceleași tendințe ca la nivel național. 

 Ultimele 10 examene de bacalaureat la liceele câmpinene

La nivel național, rata de promovare pentru examenul Bac 2018, după rezolvarea  contestaţiilor, este de aproximativ 68%, cu câteva procente mai scăzută faţă de anul 2017, când era de aproape 72,9%. Anul trecut, rata de promovare la Bac a fost de 72,9%, sensibil mai mare decât cea de 68,1%, consemnată în 2016. 
Potrivit statisticilor din ultimii 10 ani, în 2008 au promovat Bacalaureatul 78,30% dintre elevii înscrişi, apoi, în 2009 - 81,47%, în 2010 - 69,30%, în 2011 - 45,73%, în 2012 - 44,41%, în 2013 - 56,44%, în 2014 - 60,65%, 2015 - 67,9%, iar în 2016 – 68,1%. În primul an al intervalului, se observă o ușoară creștere a ratei de promovare, până la 81,47% (anul 2009), apoi o scădere vertiginoasă, trei ani la rând, până la un minim istoric de 44,41% (anul 2012). Deloc lăudabilă este atitudinea absolvenților mioritici de liceu din anul 2012, care tot nepregătiți au venit la examen, deși cu un an înainte, la Bac 2011, ministrul Funeriu introdusese pentru prima data camere de supraveghere în sălile de examen, ceea ce a făcut ca mulți liceeni să pice din neputința de a copia sau prin eliminare din examen, în urma vizionării probelor video care au îngenunchiat multe copiuțe. 
După 2012, rata de promovare crește iarăși anual, până în 2017, după care scade, în anul următor, cu aproape cinci procente. Potrivit  admitereliceu.ro, liceele câmpinene nu s-au înscris toate în tendințele de creștere și descreștere înregistrate la nivel national. Ba dimpotrivă. La Grigorescu, de exemplu, în anul 2010 au promovat mult mai mulți înscriși decât în anul precedent, cu toate că, la nivel national, lucrurile au stat exact invers. Astfel, ratele de promovare la examenele de bacalaureat pentru absolvenții de la Grigorescu au evoluat după cum urmează: anul 2009 – 78,85%; anul 2010 – 99,56%; anul 2011 – 80,00%; anul 2012 – 75,34%;  anul 2013 – 99,62%; anul 2014 – 99,39%; anul 2015 – 99,55%; anul 2016 – 99,44%; anul 2017 – 99,44%; anul 2018 – 97,27%. Cel mai galonat liceu câmpinean a reușit să păstreze sus stacheta calității învățământului, reușind să fie uneori cel mai bun liceu al județului. Ratele de promovare la bacalaureat ale celorlalte licee au evoluat în serii diferite, în anii menționați mai sus. 
Liceul Tehnologic Energetic: 2009 – 56,69%; 2010 – 45,14%; 2011 – 60,72%; 2012 – 38,63%; 2013 – 69,93; 2014 – 49,14%; 2015 – 67,14%; 2016 – 56,37%; 2017 – 58,33; 2018 – 55,31%.
Colegiul Tehnic Forestier: 2009 – 39,10%; 2010 – 45,39; 2011 – 26,99; 2012 – 32,16%; 2013 – 47,04%; 2014 – 51,05%; 2015 – 74,44%; 2016 – 73,10%; 2017 – 82,69; 2018 – 55,10%. 
Colegiul Tehnic „Constantin Istrati”: 2009 – 43,10%; 2010 – 14,08%; 2011 – 16,36%; 2012 – 13,89%; 2013 – 30,54%; 2014 – 36,88%; 2015 – 48,26; 2016 – 27,66%; 2017 – 47,69%; 2018 – 20,59%.
Liceul Tehnologic Mecanic: 2009 – 39,65%; 2010 – 9,72%; 2011 – 9,85%; 2012 – 7,55%; 2013 – 10,83%; 2014 – 17,39%; 2018 – 19,05.
Adrian BRAD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu