24 iulie 2018

Sculptorul Alfred Dumitriu cere reamplasarea bustului lui B. P. Hasdeu în centrul civic

Joi, 26 iulie, Consiliul Local va lua în discuţie, în cadrul proiectului de rectificare bugetară, cererea scrisă a sculptorului Alfred Dumitriu prin intermediul căreia autorul lucrării „Bustul lui B.P. Hasdeu” cere fonduri (aproximativ 15.000 de euro) pentru refacerea în totalitate a postamentului sculpturii şi reamplasarea întregii lucrări pe domeniul public, în zona verde din apropierea intersecţiei B-dul Carol I cu B-dul Culturii. Dumitriu a depus în ultimii ani la Primăria Câmpina mai multe rânduri de documentaţii în acest sens, fără să primească un răspuns concret. La ultima sa încercare, artistul s-a adresat Comisiei de cultură a Consiliului Local, care în urma mai multor şedinţă de analiză pe această temă, a ajuns la concluzia că cererea este justificată şi a decis să supună Consiliului Local proiectul lui Alfred Dumitriu. 


Vă reamintim că în anul 2003, la sărbătorirea a 500 de ani de la prima atestare documentară a Câmpinei, edilii oraşului din acea perioadă au amplasat în regim de urgenţă bustul pe un postament improvizat pentru a putea fi dezvelit de premierul Adrian Năstase. Ulterior, lucrarea a fost scosă de tot din peisaj în favoarea unei fântâni arteziene. În tot acest timp, sculptorul Alfred Dumitriu a încercat, fără succes, să negocieze cu autorităţile reamplasarea pe domeniul public a bustului savantului Hasdeu, despre care spune că „l-am văzut ca pe un sfânt, aşa mi l-am închipuit eu, aşa l-am înţeles eu, lumea poate să înţeleagă cum vrea şi cum simte”. 
Supărat pe autorităţi, artistul spune că nu i se pare normal ca o lucrare la care a muncit ani de zile şi pe care a donat-o cu tot sufletul Câmpinei să stea depozitată într-o magazie şi speră ca de data aceasta să găsească înţelegere la responsabilii din administraţie pentru înfrumuseţarea centrului civic, şi aşa sărac în lucrări de artă. 

2 comentarii:

 1. Daca aceasta lucrare este opera de arta înseamnă că suntem toți artisti!I-mi aduc bine aminte că la dezvelire foarte multa lume s-a întrebat de ce a trebuit să fie înlocuită vechea sculptură care chiar arata a opera de arta.Din punctul meu de vedere poate sa stea in depozit și să se reamplasese vechiul bust!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Care vechi bust, dl Milu ? Acesta e primul si singurul bust pe acel amplasament. Daca va referiti la un bust mai vechi al lui Hasdeu, atunci e vorba de cel interbelic al sculptorului basarabean Plamadeala, care inca se afla in curtea castelului Iulia Hasdeu, desi el a fost gandit de autor pentru Gradina Publica din Chisinau, unde ii este defapt locul: http://monumentul.blogspot.com/2013/12/bogdan-petriceicu-hasdeu-chisinau.html
   Prin urmare, consider ca bustul dlui Dumitriu ar trebui sa inlocuiasca bustul sculptorului Plamadeala, pe care orice oras civilizat din Romania de astazi l-ar inapoia Chisinaului, facandu-si o datorie de onoare din reparatia unei nedreptati istorice (pentru ca acela nu apartine Campinei, este un bust "refugiat" de la Chisinau, datorita bolsevicilor, in 1944).

   Ștergere