07 august 2018

Asistentele de medicină generală de la Școala „Louis Pasteur” sunt pregătite să-și înceapă nobila profesie

După ce, la finele lunii iunie a acestui an, Școala Sanitară ”Louis Pasteur” din Câmpina (structură înființată de Fundația AMUS), a organizat ceremonia de absolvire pentru promoția 2018 – asistenți medicali farmaciști (AMF), zilele trecute, a venit rândul asistentelor de medicină generală (AMG), mult mai numeroase decât colegele lor, să serbeze finalul școlii, adică a celor trei ani de studii temeinice și aprofundate. Examenul final de absolvire urmează să fie dat în următoarele zile, dar putem vorbi de pe acum despre o nouă promoție de absolvenți pe care această școală a pregătit-o pentru sistemul sanitar românesc (de stat sau privat). De aproape două decenii, în fiecare vară, la finele anului școlar, una dintre cele două mari școli sanitare postliceale din Câmpina, Școala ”Louis Pasteur”, trimite țării promoții proaspete de asistenți medicali, în cele mai căutate specialități: AMG - asistent medical generalist (care a funcționat de la începuturile Școlii, adică din 1999),  și mai apoi, AMF - asistent medical de farmacie (înființată în 2010). Învățământul sanitar promovat de această instituție deosebit de apreciată are la bază trei principii: profesionalism, respect reciproc și seriozitate, adică toate condițiile pentru garantarea formării profesionale a cursanților la standarde europene. În fiecare vară, aproximativ 80 - 100 de elevi termină cursurile cu rezultate bune şi foarte bune, ducând prestigiul şcolii în întreg sistemul sanitar românesc, ba chiar și peste hotare. Rezultatele absolvenților sunt oglinda muncii proprii, dar și a celei depuse de corpul didactic şi administrativ, urmărindu-se sistematic la fiecare elev  formarea conştiinţei de viitor profesionist, cu o mare dorinţă de dezvoltare personală în profesia aleasă. 


Acum câteva zile, la Terasa Muntenia, unul dintre cele mai frumoase localuri din Câmpina, a avut loc ceremonia de absolvire a ultimei promoții de asistenți medicali generaliști. Într-un cadru festiv, cei 60 de absolvenți (în marea lor majoritate, tineri), care au terminat această specialitate, au trăit momente emoționante. Ceremonia a început cu intonarea imnului academic Gaudeamus igitur (Să ne bucurăm, așadar). Elevii aproape absolvenți au primit niște diplome de absolvire sui-generis, adevăratele diplome, cele oficiale, urmând a le primi după susținerea examenului de licență. La rândul lor, foștii elevi au dăruit profesorilor prezenți diplome și flori.  


Promoția AMF 2018 este promoția cu numărul 16 din istoria școlii, fiind formată din două clase. Șefa acestei promoții, Elena Lamba, a terminat școala cu media 10, dar au fost mai multe eleve cu medii aproape de 10. Prima care i-a felicitat pe cvasi-absolvenți a fost Elena Murariu, preşedintele Asociaţiei AMUS (fondatoarea școlii sanitare), care le-a urat multă sănătate și baftă la examenul de absolvire: ”Să aveți baftă și putere de concentrare la examenul de peste câteva zile. Voi deștepți sunteți, numai concentrați să puteți fi, și sunt sigură că veți lua examenul. Ultimul lucru pe care vi l-aș ura este să vi se împlinească visele. Pentru că sunt sigură că fiecare dintre dvs are un vis.” Au urmat apoi doamnele diriginte Georgeta Nan și Liliana Bulearcă, care și-au strigat pe rând foștii elevi, precizând, de fiecare dată, domeniul în care fiecare absolvent dorește să profeseze. Dintre celelalte cadre didactice ale școlii prezente la ceremonie s-a distins Gabriela Grozea, asistenta-șefă de la Centrul Medical SanConfind. Au mai fost invitați membrii conducerii Spitalului Municipal: managerul general – medic primar chirurgie generală, doctor în medicină, Călin Tiu, director medical – dr. Claudiu Vaszil, directorul economic, ec. Eugenia Burchiu. Din partea conducerii Primăriei Câmpina a fost prezent Marian Dulă, consilier personal al primarului Horia Tiseanu. Prezent la eveniment a fost și  Ciprian Murariu, primvicepreşedinte al Asociaţiei AMUS şi directorul Şcolii Postliceale Sanitare “Louis Pasteur”, care le-a spus absolvenților câteva gânduri de rămas-bun:  „Acum este un moment festiv, dar noi știm cu toții că școala încă nu s-a terminat pentru că mai aveți de susținut examenul de licență. Este normal să aveți emoții, dar eu sunt sigur că veți promova acest examen, pentru că sunteți o promoție foarte bună.” Tot câteva sfaturi pentru viitor le-a dat aproape absolvenților și doctorul Călin Tiu: „Meseria pentru care v-ați pregătit este foarte frumoasă, dar plină de responsabilități. Nu puteți intra în ea decât având siguranța că toate cunoștințele dobândite în școală le-ați acumulat bine și vă vor ajuta mai departe. Aveți încredere în voi și țineți cartea în mână în continuare. Este o meserie cu mare responsabilitate. Felicit școala care v-a calificat, vă felicit pe voi pentru absolvire.”
Adrian BRAD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu