16 ianuarie 2008

Câmpina va avea hartă!

De ani de zile se discută de la nivelul administraţiei locale şi până în mediile de afaceri că municipiul Câmpina nu are o hartă proprie şi nu are vederi poştale, astfel încât oricine vine pentru prima dată în urbea noastră să poată găsi cu uşurinţă orice loc sau să poată trimite celor de-acasă o vedere cu localitatea în care a ajuns. Ei bine, din această săptămână, cel puţin jumătate din acest deziderat s-a realizat, pentru că prin grija administraţiei locale a fost tipărită o hartă a Câmpinei, aceasta urmând a fi comercializată prin chioşcurile societăţii Calliope din Ploieşti. Mai mult, secretarul municipiului Câmpina, Paul Moldoveanu, a declarat că harta va fi mărită, plastifiată şi amplasată în mai multe puncte din Câmpina, astfel încât oricine ar veni să poată găsi orice loc sau stradă din Câmpina. Pe această hartă sunt trecute nu numai străzile şi aleile, dar şi principalele obiective turistice din localitate, dar şi hotelurile, restaurantele şi alte puncte importante pentru orice turist.Acum, rămâne să se mai rezolve şi problema vederilor poştale...

Şerbănoiu şi Zăgan au demisionat din Comitetul Director al FCM Câmpina

O veste surprinzătoare a făcut înconjurul Câmpinei - consilierii Mihail Şerbănoiu şi Horaţiu Zăgan ar fi demisionat din Comitetul Director al FCM Câmpina. “Lipsa de performanţă - a spus Şerbănoiu - a fost principalul motiv, dar noi vom susţine în continuare finanţarea echipei de la bugetul local”. La rândul său, Horaţiu Zăgan a plusat: “Eu mă pricep la fotbal doar ca spectator. Acolo ar trebui să fie oameni care se pricep la fotbal, dar trebuie spus că reacţia noastră nu are nimic de-a face cu politicul!”Despre această situaţie, Dan Ştefan Chiţu, preşedintele FCM Câmpina, a spus: “La secretarul Comitetului Director, domnul Ion Mircea, nu s-a înregistrat nici o cerere de demisie. Şi dacă ar fi, care ar fi motivul? Că nu se pricep? Exclud o asemenea variantă pentru că amândoi sunt susţinători fideli ai echipei Dinamo şi chiar participă la numeroase meciuri ale acestei echipe, mai mult decât un simplu spectator. Lipsa de performanţă? Obiectivul fixat de Comitetul Director este de menţinere în eşalonul secund. Suntem la jumătatea campionatului, iar despre îndeplinirea acestui obiectiv nu se poate trage o concluzie. Chiar dacă suntem pe loc retrogradabil, eu sunt convins că avem posibilităţi pentru a ne îndeplini, totuşi, obiectivul fixat. Şi chiar îmi doresc foarte mult acest lucru pentru a le face în ciudă tuturor celor care nu sunt cu sufletul curat alături de noi. Fotbalul este ca o bătălie, iar comandanţii ar fi ultimii care ar trebui să se dea bătuţi şi să capituleze. Cred că această situaţie face mult rău echipei, mai ales într-un moment delicat cum este cel al perioadei de acumulare din pauza de iarnă a campionatului. Jucătorii ce ar trebui să spună dacă doi dintre membrii echipei de comandă capitulează la jumătatea bătăliei!? Categoric, nu este un semnal bun pentru fotbalul câmpinean! În ceea ce mă priveşte, însă, pot să spun că eu nu am să cedez niciodată, atâta vreme cât voi fi la conducerea acestui club. Eu sunt un luptător şi am să fac tot ceea ce este posibil pentru ca echipa fanion a municipiului Câmpina să rămână în continuare în eşalonul secund al fotbalului românesc!

În 2007, 582 de autorizaţii de construcţie

În anul 2007, Biroul de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Câmpina a avut serios de lucru. Au fost eliberate 936 certificate de urbanism, 582 autorizaţii de construire pentru locuinţe, birouri, anexe gospodăreşti şi spaţii comerciale. Cifrele sunt comparabile cu cele din anii anteriori, semn că municipiul Câmpina rămâne în continuare o zonă atractivă pentru construirea de locuinţe.

A început campania electorală?

Toată lumea acuză pe toată lumea!
  • Mihail Şerbănoiu, Victor Bercăroiu, Alexandru Blanck şi Horaţiu Zăgan - aceştia sunt liderii PSD care au fost prezenţi la prima conferinţă de presă a acestui partid din anul 2008.Printre alte subiecte, Mihail Şerbănoiu a reacţionat la un atac din partea conservatorilor pe tema tichetelor cadou pentru cadrele didactice, proiect aprobat la ultima şedinţă a Consiliului Local după intervenţia personală a lui Şerbănoiu. “A devenit o modă la Câmpina, dacă proiectul nu-ţi aparţine sau n-ai avut puterea să-l finalizezi, să vii ulterior şi să ţi-l asumi atacându-i pe cei care l-au realizat. Reacţia lor a fost de genul nu-i proiectul nostru, nu-l votăm, dar, ulterior, îi revendică paternitatea”, a spus Şerbănoiu.Şi pe subiectul spectacolul organizat de Revelion de PC, Şerbănoiu a avut ceva de spus: “Nu au făcut altceva decât să creeze bugetului local o cheltuială suplimentară prin impunerea unei clauze conform căreia artiştii contactaţi de ei nu avea dreptul în aceeaşi noapte să participe la alt spectacol în Câmpina. Practic, au împărţi Câmpina în două!”Nici primarul Horia Tiseanu nu a scăpat de tirul liderilor PSD. “A fost inadmisibil modul în care s-a organizat repartizarea invitaţiilor la spectacolul organizat de administraţia în 8 ianuarie. Din acest punct de vedere am înţeles reacţia lui Florin Anghel şi cred că spectacolul organizat de ei a fost modul perfect de sărbătorire a Zilei Câmpinei. Mai mult, primarul s-a pus într-o situaţie ridicolă cu acel coş cu flori, oferindu-l la sfârşit, atunci când pe scenă nu mai era decât trupa de balet. Dacă ar fi avut minima cultură a unui astfel de spectacol ar fi evitat acest moment. Nu este vina sa, ci a consilierului său personal pe probleme de cultură! Oricum, noi reproşăm Executivului că nu a reuşit să creeze o atmosferă de colaborare şi poate ar fi fost mult mai bine dacă toată lumea participa la ambele evenimente pentru că avem de sărbătorit o singură Câmpină!” - a încheiat Şerbănoiu.
  • Conservatorii par să fi început şi ei anul tot de pe poziţii de luptă de campanie.Pe tema celor două spectacole organizate în parcarea Complexului Comercial Fibec, Florin Marcu a spus: “Spectacolul de Revelion al administraţiei a costat dublu faţă de cel organizat de noi. Pentru spectacolul din 8 ianuarie, 550 de invitaţii s-au distribuit doar apropiaţilor primarului şi s-au cheltuit vreo 250 milioane lei vechi, în vreme ce noi, pentru un eveniment triplu ca dimensiune, am cheltuit tot cam pe-atât. Este cert că primarul Horia Tiseanu a început deja campania electorală pe bani publici!”La rândul său, Monica Clinciu a ţinut să continue public războiul său cu Tiseanu pe tema procesului intentat Primăriei pentru nerespectarea Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public: “Domnul primar îmi aduce acuze profesionale. dar nu ştiu în ce calitate pentru că nu vorbim ca de la specialist la specialist. Mie îmi pare rău pentru că am o relaţie bună cu juriştii Primăriei, dar, probabil, ei trebuie să spună doar ce-i place lui Tiseanu să audă. Oricum, eu încă aştept răspunsul complet şi copiile după actele solicitate”, a afirmat Monica Clinciu.Cel mai virulent a fost însuşi preşedintele filialei locale, Alin Moldoveanu, care şi-a mutat (temporar) tirul asupra omologului său din PSD, Mihail Şerbănoiu: “Domnul Şerbănoiu cred că este şi membru la PD! Să nu-l mai intereseze ce fac firmele private, ce facem noi cu banii noştri, doar pentru a încerca să-l scoată basma curată pe Tiseanu. Mihail Şerbănoiu să-şi vadă de proiectele sale privind creşterea preţului la gunoi! Să facă măcar ceea ce am făcut noi fără nici un leu din bani publici şi abia apoi putem să mai discutăm pe această temă”.Este clar, a început campania electorală, însă, pare a fi una mai dură decât oricând, în care părţile par decise să recurgă la orice mijloace pentru a-şi atinge scopurile.

Felicitări de la Garda de Mediu pentru... deszăpezire!

Faţă de alte zone sau alţi ani, Câmpina nu s-a confruntat cu o zăpadă prea mare. Cu toate acestea, autorităţile au derulat operaţiunile specifice de intervenţie în astfel de cazuri. Prin intermediul operatorului de salubritate – Floricon Salub – s-au efectuat operaţiunile de deszăpezire. S-a acţionat cu mai multe utilaje pentru combaterea zăpezii, a poleiului şi s-a împrăştiat material antiderapant pe principalele străzi. De altfel, conform datelor puse la dispoziţie de purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mariana Pătraşca, „în luna decembrie s-au consumat 276 de tone de material antiderapant, iar în primele zece zile ale lunii ianuarie – 261 tone”.Totuşi, autorităţile au reamintit faptul că şi cetăţenii au obligaţia să cureţe zăpada şi gheaţa de pe porţiunea de trotuar din faţa locuinţelor pentru a se evita producerea accidentelor. De altfel, conform hotărârii Consiliului Local nr. 133/2004 pentru neefectuarea lucrărilor de înlăturare a zăpezii, gheţii, poleiului şi de împrăştiere a materialelor antiderapante de către persoane fizice şi juridice pe porţiunea din dreptul locuinţelor sau sediilor acestora, vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale. În cazul persoanelor juridice amenzile sunt cuprinse între 15 şi 25 milioane lei vechi, iar pentru persoanele fizice sancţiunile contravenţionale sunt cuprinse între 2,5 şi 10 milioane lei vechi. Până la această dată nu au fost aplicate amenzi contravenţionale, dar s-au întreprins acţiuni de atenţionare a persoanelor juridice şi a asociaţiilor de proprietari pentru respectarea amintitei hotărâri de Consiliu.Chestionat asupra acestei situaţii, viceprimarul Gheorghe Tudor, care se ocupă direct de această activitate a afirmat: „Nu suntem perfecţi, dar cred că nu au fost probleme din acest punct de vedere, drept fiind că nici zăpada nu a fost chiar în cantităţi extraordinare. Cert este că în urmă cu numai câteva zile am fost controlaţi de Garda de Mediu, la Câmpina poposind însuşi şeful acestei instituţii, Ştefan Popescu. Controlul a constatat o stare de normalitate şi chiar am fost felicitaţi pentru modul în care am derulat actuala campanie de deszăpezire”.
Cine stabileşte materialul antiderapant?
Pe fondul felicitărilor din partea Gărzii de Mediu pentru felul în care s-a derulat campania de deszăpezire, a apărut o întrebare: cine stabileşte materialul antiderapant? Sunt municipalităţi care au interzis operatorilor de salubritate să acţioneze cu material antiderapant compus din nisip şi sare pe motiv că această din urmă substanţă atacă asfaltul! Plecând de la acest amănunt deloc de neglijat am încercat să aflăm cum stau lucrurile şi la Câmpina.Neoficial, înaintea fiecărei campanii de iarnă, operatorul de salubritate prezintă primarului o ofertă, care cuprinde de la nisip şi sare (cea mai ieftină variantă) la soluţiile de clorură de sodiu, care sunt folosite şi pe DN 1, dar care sunt mult mai scumpe. Primarul a ales varianta mai ieftină, iar din iarnă se iese cu numeroase străzi pline de carii cauzate direct de acest material antiderapant. Atunci, este nevoie de lucrări de reparaţii la străzile principale, numai anul trecut cheltuindu-se pentru acest capitol aproximativ 15 miliarde lei vechi! Oare nu este mai ieftin şi mai civilizat să se decidă acţionarea cu soluţii mai scumpe, dar care scutesc municipalitatea şi bugetul local de povara reparaţiilor de primăvară la străzi?! Înainte de aflarea răspunsului, ar trebui să avem în vedere un proverb britanic conform căruia „sunt prea sărac pentru a-mi cumpăra haine ieftine!” Cine vrea să înţeleagă, să înţeleagă!

Unde se duc banii “produşi” de Sala “Grigorescu”

Sala de sport a Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu” este pe cale să devină scenă unui mare scandal. După orele de curs, în fiecare seară, sala este deschisă pentru închiriere oricărui solicitant contra sumei de 800.000 lei vechi. Toate bune şi frumoase numai că nimeni nu primeşte chitanţă pentru această sumă! Mai mult, în administrarea sălii nu se vede nici un leu investit din aceste fonduri! Parchetul este cel original, iar sala nu s-a bucurat nici măcar de o igienizare în ultimii ani. Cine răspunde de această situaţie?În afara unei femei de serviciu care stă până la finalul programului pentru închirierea sălii, singura cheltuială ar fi consumul de energie electrică, dar, oricum, suma rămasă este substanţială. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu se poate face nici măcar un duş după o oră de exerciţiu fizic pentru că nu este apă caldă!Lunar se strâng sume de ordinul zecilor de milioane de lei vechi, iar autorităţile locale ar trebui să se sesizeze şi să ia măsuri. Oricum, în ediţia viitoare, noi vom reveni!

Premieră în politica din Câmpina

Florin Anghel candidează
la şefia naţională a PC

În prima parte a săptămânii trecute s-a finalizat depunerea candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al Partidului Conservator la nivel naţional, după ce Dan Voiculescu a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat de preşedinte al PC. Alegerea noilor structuri de conducere, inclusiv a preşedintelui, va avea loc în cadrul Congresului PC, care se va disputa duminică, 27 ianuarie, iar pentru funcţia supremă din PC şi-au depus candidatura trei membrii marcanţi ai acestei formaţiuni politice: deputatul Daniela Popa, senatorul Sabin Cutaş şi preşedintele PC Prahova, câmpineanul Florin Anghel. Această candidatură marchează o premieră în viaţa politică din Câmpina, Florin Anghel fiind prima personalitate politică din această urbe care candidează pentru funcţia supremă dintr-o formaţiune politică parlamentară.Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a declarat că „până la congres, cei trei vor derula o campanie internă de partid pentru a aduna cât mai multe voturi. Ei vor prezenta congresului şi platforma-program care urmează să fie supusă dezbaterii delegaţilor prezenţi în 27 ianuarie. Anul 2008 va fi un an greu, marcat de alegeri locale şi generale, şi, de aceea, noua conducere trebuie să funcţioneze ca o echipă capabilă să aducă partidul spre succes. PC a obţinut mereu un scor bun la alegerile locale. Echipa PC are o misiune grea în acest an”.Chiar dacă nu va mai candida pentru o nouă funcţie în PC, Dan Voiculescu va continua să rămână implicat în problemele partidului.

Război pentru banii publici

Miza: 600 de miliarde lei vechi sau bugetul local al Câmpinei în anul electoral 2008

„Aprobarea bugetului local pentru anul 2008 va fi piatra de încercare a acestui început de an şi s-ar putea constitui într-un barometru pentru colaborarea dintre Consiliul Local şi Executiv până la alegerile locale”, declara primarul Horia Tiseanu în ediţia noastră precedentă. Deşi nu au trecut decât puţin zile de la această declaraţie, primele controverse şi speculaţii pe tema bugetului local al anului 2008 au şi început să apară.

Solicitare de dezbatere de la „Pro Democraţia”
„Până în momentul de faţă – ne-a spus Horia Tiseanu la conferinţa de presă de vineri, 11 ianuarie, susţinută la sediul Primăriei – nu au existat discuţii decât între compartimentele interne ale Primăriei, subiectul principal fiind cel al investiţiilor. Până spre sfârşitul acestei luni urmează discuţiile cu consilierii locali, apoi dezbaterea publică a bugetului local şi undeva spre mijlocul lunii februarie sper ca bugetul să fie aprobat”. Administraţia locală este obligată să realizeze o dezbatere publică pe tema proiectului de buget pentru acest an, după ce i s-a solicitat expres acest lucru de către reprezentanţii Asociaţiei „Pro Democraţia”.
PSD vrea consultări şi acuză… PC!
Pe aceeaşi temă s-au pronunţat şi liderii PSD. Însuşi preşedintele filialei locale a acestei formaţiuni politice, Mihail Şerbănoiu, a declarat: „Vom demara discuţii cu reprezentanţi ai sindicatelor, ai asociaţiilor de proprietari, cu locuitorii, pentru a susţine includerea în bugetul local pe acest an a rezolvării problemelor stringente pentru populaţie. De asemenea, vom încerca să iniţiem mai multe proiecte pentru atragerea de fonduri extrabugetare, fie că este vorba de fonduri guvernamentale sau fonduri europene. Trebuie o analiză mult mai atentă a investiţiilor, după ce în cursul anului trecut, administraţia Tiseanu a avut pe mână un buget aproape dublu de investiţii, generat de creditele obţinute”.În schimb, cu trimitere directă tot la bugetul din acest an, Mihail Şerbănoiu i-a atacat pe conservatori: „În privinţa participării cu mai mult de zece miliarde lei vechi la capitalul social al Hidro Prahova ne-a stupefiat atitudinea PC, care a aprobat – deşi nu-i prea stă în fire să adopte proiecte marca PD – numai pentru ca fondurile care ar fi rămas, în valoare de 3,9 miliarde lei vechi, să nu fie la dispoziţia Primăriei pentru prima parte a acestui an, atunci când există suspiciunea că ar putea fi folosite în scopuri electorale”.În privinţa proiectelor pe care consilierii PSD vor încerca să le impună în bugetul local al anului 2008, Şerbănoiu a precizat doar că „este prematur să vorbim despre aşa ceva până nu vedem care sunt dorinţele oamenilor şi care este proiectul bugetului”.
Conservatorii reacţionează şi propun o mulţime de proiecte
La rândul lor, conservatorii câmpineni şi-au expus şi ei un punct de vedere în privinţa bugetului local al anului 2008. În calitatea sa şi de preşedinte al Comisiei Buget-Finanţe din cadrul Consiliului Local, conservatorul Costel Ştefanovici a declarat: „Va trebui să ţinem cont că noul buget nu va aparţine numai actualului Executiv, ci şi celui care va veni din vară, după alegerile locale. În aceste condiţii, un principiu pe care vom încerca să-l impunem este acela ca lucrările de investiţii să fie eşalonate pe parcursul întregului an şi să mai rămână bani şi pentru a doua jumătate a anului”.Spre deosebire de liderii PSD, care s-au arătat circumspecţi în a preciza proiectele pe care le vor propune în noul buget, conservatorii au precizat prin vocea aceluiaşi Costel Ştefanovici: „Avem foarte multe proiecte şi suntem convinşi că cele mai multe dintre ele îşi vor găsi susţinerea şi în rândul colegilor din alte formaţiuni politice. Este vorba despre realizarea unor pieţe în cartierele Turnătoriei şi Voila, realizarea unei legături de transport local între centru şi cartierul Turnătoriei, repararea şi modernizarea instituţiilor de învăţământ, inclusiv a bazelor sportive ale acestora, realizarea instalaţiei de încălzire în sala de sport de la Căminul Petrol şi multe altele”.La rândul său, preşedintele PC, Alin Moldoveanu, a adăugat: „În legătură cu aceste proiecte vreau să vă dau câteva exemple. Clădirea Grupului Şcolar Construcţii de Maşini nu a fost niciodată zugrăvită pe exterior de când a fost realizată. O situaţia aparte este la terenul de sport de la Şcoala Generală nr. 3 din cartierul Voila. În pliantul PD, pentru europarlamentare, în care apare şi primarul Horia Tiseanu, terenul de la această şcoală apare ca fiind modernizat, ceea ce nu este adevărat… Ca să-l scutim pe Tiseanu de această problemă o vom include noi în bugetul local!”
FCM Câmpina a solicitat 9 miliarde lei vechi
Destul de evaziv pe tema bugetului local, primarul Horia Tiseanu ne-a putut preciza doar solicitarea venită din partea conducerii FCM Câmpina pentru susţinerea activităţii de performanţă în acest an. „Nu am avut o discuţie cu conducerea clubului de fotbal FCM – a spus Tiseanu – dar am primit o solicitare scrisă din partea lor, prin care ni se precizează că pentru buna desfăşurare a activităţii în acest an ar fi nevoie de o contribuţie de la bugetul local de nouă miliarde lei vechi. Vom discuta, iar consilierii vor hotărî, dar, eu cred că trebuie să susţinem această activitate”.