15 aprilie 2008

Cel mai grav accident rutier din acest an


Trei morţi după ce un tractor a intrat într-o casă

Un accident incredibil s-a produs joi după-amiază în municipiul Câmpina. Un tractor al societăţii Floricon Salub – care, cel mai probabil, a rămas fără frâne - s-a răsturnat în curtea unei case de pe Calea Doftanei. Doi oameni au murit striviţi de tractor, iar alţi trei au fost răniţi, ulterior încă unul dintre cei răniţi decedând pe masa de operaţie. Este un incident tragic, fără precedent în cel de-al doilea municipiu al judeţului şi, cu siguranţă, cel mai grav înregistrat în 2008.

N-au avut nici o şansă
Cei cinci angajaţi ai societăţii de salubritate participau la curăţenia de primăvară. Patru dintre ei se aflau în remorca unui tractor, iar şoferul era în cabină. Se deplasau spre zona în care trebuiau să intervină. Pe una dintre străduţele adiacente Căii Doftanei, mai exact pe strada Dealului, într-o curbă, conducătorul auto a pierdut controlul asupra direcţiei, iar utilajul s-a prăbuşit în curtea unui localnic şi a dărâmat o parte din peretele casei. Muncitorii - trei femei şi un bărbat - au fost aruncaţi din remorcă, iar utilajul s-a prăbuşit peste ei, strivindu-i. Doi dintre ei au murit pe loc. Ceilalţi doi şi şoferul au fost grav răniţi. Pe masa de operaţie a mai murit unul dintre cei... Din fericire, nici una dintre persoanele aflate în casa cu pricina nu a fost rănită. Pe Calea Doftanei s-a circulat cu mare dificultate mai bine de două ore, timp în care poliţiştii au efectuat cercetările. La faţa locului s-au deplasat nu mai puţin de şase ambulanţe din Câmpina şi Ploieşti.

Defecţiune la sistemul de frânare?
“Din primele cercetări, se pare că şoferul tractorului a pierdut controlul după ce a rămas fără frâne”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Bogdan Iliescu. La rândul său, şeful Biroului Poliţie Rutieră din cadrul Poliţiei Câmpina, comisar Cornel Dăncescu, a declarat: „Nu ne putem încă pronunţa, dar din urme se vede clar că şoferul a încercat să frâneze. N-a mai putut să stăpânească tractorul, a intrat în gard, l-a rupt şi apoi a alunecat până s-a oprit în zidul casei”.La locul accidentului, alături de echipajele de intervenţie ale ISU, Ambulanţei Câmpina şi Poliţiei, s-a aflat şi directorul societăţii Floricon Salub, Florin Constantinescu. Deocamdată, oficial, nu se cunoaşte cu exactitate cauza accidentului, iar poliţiştii au deschis o anchetă pentru a verifica starea tehnică a tractorului.

Loc blestemat?
Cei care locuiesc în casa lovită de tractor spun că nu sunt la primul eveniment de acest gen. Iarna trecută o altă maşină le-a intrat în curte. Casele din zonă sunt construite exact într-o curbă, acolo unde strada capătă o pantă abruptă şi se intersectează cu un drum pietruit, extrem de accidentat şi cu o înclinaţie periculos de mare. Oamenii spun că ar trebui interzis traficul pe drumul respectiv în special pentru maşinile de mare tonaj. Dar nu-i ascultă nimeni…

Rudele victimelor au luat cu asalt Spitalulul Municipal
Cele patru persoane rănite au fost duse de urgenţă la Spitalul Municipal Câmpina, unde li s-au acordat primele îngrijiri. Două dintre ele, între care şi o fată de 19 ani, au suferit răni grave (politraumatisme abdominale, de torace şi ale membrelor) şi au fost transportate la Spitalul Judeţean Ploieşti. În Câmpina, cum s-a aflat de acest accident a început nebunia. Rudele victimelor au încercat să intre în incinta Spitalului Municipal, însă au fost oprite de poliţişti, aceştia explicându-le că se efectuează cercetări preliminare şi nu le pot permite accesul. Timp de o oră Spitalul Municipal, unde au fost transportate cele două cadavre şi alţi doi răniţi, a fost sub asediul poliţiei, care a interzis accesul presei şi al rudelor în incinta instituţiei. Măsurile au fost atât de severe încât, la trei ore după producerea accidentului, rudele persoanelor implicate în accident încă nu ştiau cine a murit şi cine este doar rănit. Ba mai mult, medicii de la Camera de primiri urgenţe au bruscat un operator mai insistent, care încerca să obţină câteva imagini. Rudele victimelor s-au rugat minute în şir la poartă ca să afle măcar numele celor implicaţi în accident. Dar fără nici un rezultat. Au fost scoşi afară din spital şi obligaţi să „stea cuminţi” pe trotuarul aflat peste drum.

În cel mai tragic accident din acest an, au murit Maria N. şi Florica C., în vreme ce Marin R., Angela P. şi conducătorul tractorului, Constantin N., au fost grav răniţi. Ulterior, Marin R. a decedat pe masa de operaţie.

Alin Moldoveanu, candidatul PNDC la Primăria Câmpina

„Vreau să demonstrez că pot face ceva pentru toată Câmpina, împreună cu echipa cu care am demonstrat deja că putem fi oricând alături de oameni, când aceştia ne-o cer”, a declarat Alin Ioan Moldoveanu, în deschiderea acţiunii care a însemnat lansarea oficială a candidaturii sale la funcţia de primar al municipiului Câmpina. „Am încredere în această echipă puternică şi cu oameni corecţi, cărora le mulţumesc pentru tot sprijinul acordat”, a mai adăugat Alin Moldoveanu.

„Oameni curaţi” pentru un nou Consiliu Local
Practic, a devenit oficial ceea ce se ştia deja de ceva vreme, Alin Moldoveanu fiind favoritul acestei formaţiuni politice pentru funcţia de primar. După ce s-a anunţat candidatura şefului local al PNDC pentru funcţia de primar, s-au prezentat candidaţii pentru Consiliul Local, lista conţinând numele principalilor reprezentanţi ai noului PNDC. În privinţa ordinii pe această listă, lucrurile nu au fost încă stabilite pe deplin. „Singura certitudine este că prima poziţie va fi ocupată de liderul nostru naţional, Florin Anghel”, a spus Alin Moldoveanu. Şi ar mai fi o informaţie, actualul consilier local Costel Ştefanovici nu se mai regăseşte pe lista candidaţilor, la cererea sa. Despre echipa de consilieri, Alin Moldoveanu a adăugat: „90% suntem oameni care nu am mai făcut politică, suntem oameni curaţi şi chiar ne-am scos toţi cazierele pentru a se vedea că nu avem nici un fel de probleme”.
Inclusiv la lansarea sa oficială, Alin Moldoveanu şi-a continuat dialogul la distanţă cu ceilalţi principali contracandidaţi: „Nu mă interesează contracandidaţii decât în măsura în care îşi permit să mintă pe toată lumea. Şi mă refer la liderii PD-L şi PSD, care se tot schimbă între ei, ultimul exemplu elocvent fiind rocada Tiseanu – Tudor la vârful Primăriei. Păcat, în aceste partide sunt şi oameni de valoare, oameni cinstiţi, dar care sunt minţiţi şi manipulaţi. Sunt convins că aceşti lideri vor continua atacurile la persoană, pe care le-au început la adresa mea, culmea fiind că tot ei se vaită că ar fi atacaţi. Noi nu facem decât să arătăm problemele. Dacă asta-i deranjează…”

Tiseanu îl ameninţă pe Moldoveanu că-l… amendează!
De peste doi ani şi jumătate, echipa condusă de Alin Moldoveanu a răspuns solicitărilor unor oameni şi i-a sponsorizat cu diverse materiale de construcţie sau pentru amenajarea drumurilor, oamenii ocupându-se apoi de lucrarea propriu-zisă. În acelaşi timp, echipa lui Alin Moldoveanu a investit în modernizarea unor laboratoare din mai multe unităţi de învăţământ câmpinene. Deşi această situaţie este destul de veche, primarul Horia Tiseanu i-a trimis lui Alin Moldoveanu o scrisoare, care se încheie cu ameninţarea că „dacă veţi continua să desfăşuraţi acest gen de activităţi cu încălcarea prevederilor legale veţi fi sancţionat contravenţional cu amendă cuprinsă între 5 şi 10 milioane lei vechi”.„Bucuros” de corespondenţa cu Tiseanu, Alin Moldoveanu a spus: „Să nu spun că este o ameninţare, ci o obstrucţionare şi, implicit, o recunoaştere a activităţilor noastre. Nici una dintre activităţile cetăţeneşti pe care noi le-am desfăşurat – modernizarea unor laboratoare sau sponsorizarea cu materiale pentru unele străzi – nu am făcut-o în numele partidului pe care-l reprezentăm. Au fost simple acţiuni civice, prin care am degrevat bugetul local de o cheltuială şi administraţia locală de o sarcină. Noi am acţionat numai la solicitarea oamenilor, unii având cereri depuse la Primărie de ani de zile pentru rezolvarea acestor situaţii. Nicăieri nu am împărţit pliante, nu am purtat însemne ale partidului, nu am făcut campanie electorală, nu am vorbit despre vot. Nu putem sta deoparte şi să întoarcem spatele acestor oameni, indiferent de ameninţări… De altfel, am să pun deoparte ceva mărunţiş pentru situaţia în care voi fi amendat!”

Costel Ştefanovici explică şi... încurajează
Surprinzătoare pentru unii, mai deloc pentru ceilalţi, dorinţa lui Costel Ştefanovici de a nu mai candida pentru un nou mandat de consilier local a fost explicată chiar de cel în cauză: „Este o zi cu semnificaţii mari pentru mine. Lansăm ofensiva pentru a ajunge acolo unde merităm după atâţia ani de muncă. Voi rămâne în echipă, dar nu vreau să mai candidez pentru că nu vreau să ţin de un scaun, iar domeniul în care-mi desfăşor activitatea nu-mi permite să acord timpul pe care ar trebui pentru activităţile Consiliului Local. Aveţi de dus o luptă cu o mafie care crede că li se cuvine totul în această administraţie locală şi numai unii păstoresc toate relaţiile. Trebuie asigurat accesul necondiţionat al cetăţeanului la actul administrativ şi ar trebui să dea multora de gândit că acum doi-trei ani nici un alt candidat la Primărie nu se gândea la problemele oamenilor. Această echipă este mai bună decât ceea ce există acum în Consiliul Local. Nu vă are nimeni cu nimic la mână, iar asta este foarte important. Fiţi curajoşi, incisivi, să aveţi vizibilitate şi să nu vă fie ruşine să vă lăudaţi cu ceea ce aţi făcut în folosul oamenilor”.

Ţinta PNDC – Primăria şi majoritatea în Consiliul Local
PNDC Câmpina şi-a fixat şi ţintele pentru alegerile locale. La Câmpina, echipa lui Alin Moldoveanu vrea să câştige Primăria şi majoritatea în Consiliul Local. „Fac un apel – a spus Moldoveanu – ca lumea să vină la vot şi să-i sancţioneze pe cei care încearcă să-i mintă şi să-i păcălească montând câteva borduri – de o calitate îndoielnică – şi peticind pe ici pe colo asfaltul”.

Un subiect delicat spre… tabu

Politicienii locali se feresc să vorbească despre sursele de finanţare ale partidelor
Banul e ochiul dracului, iar alăturarea sa cu omul politic este, de multe ori, o combinaţie fatală… pentru alegători. Cu toate acestea, în numele transparenţei şi pentru că legea obligă la precizarea publică a celor care susţin financiar partidele politice, am solicitat conducerilor filialelor locale ale principalelor partide precizări – cu nume, prenume şi sume – privind principalii finanţatorii ai activităţii politice locale. Pe feţele celor mai mulţi dintre liderii politici chestionaţi se citea un amestec de uimire şi teamă. Semn că transparenţa este încă departe pentru cele mai multe dintre partide. Totuşi, unii dintre liderii politici locali ne-au promis că date complete despre acest subiect delicat ne vor putea fi puse la dispoziţie după campanie. Până atunci, iată doar nişte puncte de vedere destul de seci despre subiectul “sponsori”.
Horia Tiseanu, preşedinte PD-L:
“Da’, la celelalte partide aţi întrebat? Nu, nu vă putem spune cine finanţează activitatea partidului nostru. Poate aşa aveţi un răspuns la o întrebare mai veche a dvs, pe ce am cheltuit eu banii anul trecut… Este adevărat că sunt informaţii publice, dar noi avem datoria să informăm organizaţia judeţeană, care centralizează şi raportează mai departe aceste date, iar dacă vreţi veţi găsi aceste date în Monitorul Oficial, atunci când se vor face publice”.
Mihail Şerbănoiu, preşedinte PSD:
„Cheltuielile pentru campanie sunt foarte mari şi noi avem deja informaţii că unii din contracandidaţii noştri intenţionează să utilizeze un sistem de afişaj stradal, care este – poate – cel mai scump. Noi vrem să fim eficienţi şi nici nu cred că ne permitem folosirea unui astfel de sistem. Momentan, nu s-a pus problema finanţării propriu-zise a activităţii noastre de partid. În conformitate cu prevederile legii, dacă vom primi contribuţii în valoare mai mare de 50 milioane lei vechi, ele vor fi publice, dar nu vom accepta astfel de donaţii decât din partea firmelor care nu au datorii către bugetul de stat sau cel local”.
Dragomir Enache, preşedinte PNL:
„Pentru campanie, un sprijin consistent va veni din partea partidului, care va pune la dispoziţie materiale specifice de propagandă, care costă destul de mult. Apoi, este vorba de contribuţii ale membrilor de partid şi, nu în ultimul rând, ale candidatului nostru la funcţia de primar, Elvis Arghir, care este un om potent din punct de vedere financiar. De asemenea, prietenii şi relaţiile pe care le avem, fiecare aduce fonduri necesare, sub formă de donaţii”.
Alin Moldoveanu, preşedinte Comitet de Iniţiativă PNDC:
„Sursele de finanţare ale filialei noastre sunt exclusiv resursele membrilor noştri. Practic, din buzunarele noastre suportăm toate cheltuielile, aşa cum tot din buzunarele noastre am realizat o serie întreagă de lucruri pe care primarul, care gestionează atâtea sute de miliarde din banii localităţii, nu a fost în stare să le facă”.
Jenica Tabacu, preşedinte PIN:
„Sursele de venit ale filialei Câmpina a PIN sunt numai cotizaţiile membrilor şi donaţiile simpatizanţilor. Ne-am propus să cheltuim pentru campania electorală în jur de 450 milioane lei vechi, care vor proveni tocmai din aceste surse”.
Traian Drăguşin, preşedinte PNG-CD:
„Cea mai mare parte a veniturilor organizaţiei noastre provine din buzunarele fiecăruia dintre noi, mai mult sau mai puţin, în funcţie de posibilităţile fiecăruia. O altă parte a cheltuielilor, cea legată de materialele promoţionale, este asigurată de filiala judeţeană a partidului”.

Vremea bună a dat startul curăţeniei de primăvară


Încă din 10 martie, administraţia câmpineană a anunţat demararea curăţeniei de primăvară, acţiune pe care edilii şi-au propus s-o finalizeze la 26 aprilie, chiar înaintea Sărbătorilor Pascale. La momentul respectiv, reprezentanţii Primăriei Câmpina au precizat că „acţiuni incluse în curăţenia de primăvară se vor desfăşura cu ajutorul societăţii de salubrizare, a asistenţilor sociali, ai angajaţilor de la Seră şi de la Atelierul de Întreţinere Străzi al Primăriei şi vor consta în reparaţii mobilier urban, ridicat gunoi vegetal, toaletat şi văruit arbori etc”. Zilele au trecut, iar acţiunile iniţiate de Primărie privind curăţenia de primăvară întârziau să apară. În principal, poate din cauza condiţiilor meteorologice deloc... primăvăratice. Cert este că, de câteva zile, salariaţii de la Sere şi de la Atelierul de Întreţinere Străzi al Primăriei s-au apucat mai serios de treabă, zona centrală fiind preferata autorităţilor. S-au toaletat copaci, s-au curăţat şi tuns arbuşti, s-au văruit – uneori, din greşeală (poate) - şi stâlpii de iluminat. Toate acestea, însă, intensificându-se doar odată cu apariţia mai insistentă a soarelui pe cerul celei mai însorite localităţi prahovene.

Miţu Chiţu, cel mai tare loc de zbenguială


Tot aici se află singurul patinoar artificial din judeţul Prahova

După ce în iarna acestui an s-a inaugurat singurul patinoar artificial din judeţul Prahova, “Miţu Chiţu” i-a invitat pe toţii copiii din Câmpina (şi nu numai) la o nouă inaugurare. De această dată, a fost vorba de spre locul de joacă propriu-zis, care cuprinde o sumedenie de trambuline, tobogane şi tot felul de leagăne, aşa cum nu mai există în municipiul Câmpina şi, probabil, chiar în judeţul Prahova.Parcul “Miţu Chiţu - cel mai tare loc de zbenguială” oferă copiilor de toate vârstele posibilitatea petrecerii timpului într-un mod plăcut, recreativ şi instructiv, în aer liber şi departe de agitaţia străzii.Investiţia totală s-a ridicat la peste 100.000 euro şi s-a realizat în urma unui parteneriat cu Consiliul Local. Municipalitatea a pus la dispoziţie terenul - care oricum era, practic, părăsit şi se degrada continuu, iar Ana Maria Cord a venit cu ideea şi banii necesari. Ineditele spaţii de joacă i-au atras pe copii, care nu se mai îndură să plece, în vreme ce părinţi au posibilitatea să urmărească “prestaţia” copiilor de la o terasă, unde pot servi un suc sau o cafea, totul degajând o bucurie reală de ambele părţi. Adică, o stare de normalitate.

“Ideea a apărut dintr-o necesitate - pentru că nu aveam unde să ies cu copiii mei. Şi atunci m-am gîndit la această variantă, care îmi doresc să reprezinte un reper pentru Câmpina şi pentru întreaga zonă. Aş vrea ca acest parc să fie un prim pas spre normalitate, spre creşterea gradului de civilizaţie şi o aplecare spre latura instructiv-educativă necesară oricărui copil. Şi mai vreau multă siguranţă pentru copiii noştri”, a spus Ana Maria Cord.

Un teren, o concesiune şi... o bătaie de joc


Să vii din Spania pentru a face parastasul copilului şi, în încercarea de a rezolva o serie întreagă de acte, să te loveşti de refuzul de neînţeles al unor instituţii ale statului, aflate în slujba cetăţeanului, ba să-ţi mai fie şi numele ponegrit, poate fi prea mult! Chiar şi pentru un cetăţean obişnuit cu probleme din România şi care a ales să plece în Spania, pentru „a munci cinstit, a strânge bani şi a reveni la Câmpina pentru a ne stabili definitiv aici, pentru a avea o bătrâneţe liniştită”, după cum ne-a declarat Cornel Dulamă, eroul fără voie al unei situaţii greu de înţeles.


Totul a început cu o concesiune

Întreaga poveste începe în urmă cu mai mulţi ani, atunci când administraţia câmpineană a decis să lotizeze un teren de pe strada Târnava Mare, pentru construcţia de locuinţe bifamiliale. Printre cei care au obţinut atunci loturi de teren se numără şi Cornel Dulamă. Omul a început să-şi rezolve hârtiile necesare demarării unei construcţii, iar la un moment dat a plecat în Spania. „Am plecat în Spania de nevoie, nu de plăcere. M-am dus să muncesc, pentru a putea asigura un viitor copiilor mei”, ne-a spus Cornel Dulamă, cel care în urmă cu un an a trecut printr-o grea cumpănă, după ce unul dintre fiii săi a decedat în timpul atacurilor teroriste cu bombe de la Madrid, cazul fiind intens mediatizat la acel moment. Între timp, omul a început construcţia unei case respectând întocmai proiectul şi autorizaţia de construire eliberată de Primăria Câmpina. Numai că, terenul nu-i permitea realizarea unei fose septice. În aceste condiţii, Cornel Dulamă a luat din nou legătura cu reprezentanţii Primăriei Câmpina şi a solicitat concesionarea unui alt teren, de numai 100 mp, nefolosit, situat în spatele suprafeţeii pe care-şi construieşte casa şi care face legătura cu un alt drum de acces. Cornel Dulamă a solicitat concesionarea terenului de 100 mp prin adresa nr. 19.751/ 27 septembrie 2007.


Primăria tergiversează rezolvarea lucrurilor

Din septembrie 2007, de când a depus adresa de solicitare a concesionării unui teren de 100 mp, omul aşteaptă rezolvarea problemei sale. Şi aşteaptă… Între timp, periodic, personal sau prin reprezentantul său legal, Cornel Dulamă a solicitat Primăriei Câmpina rezolvarea cererii sale. „Şi-au bătut joc de mine… Sunam din Spania şi-mi spuneau sunaţi mâine, sunaţi poimâine sau, uneori, deşi le auzeam vocea în birou, unii colegi ai celor care trebuiau să rezolve cererea mea îmi transmiteau că nu sunt momentan şi să revin. Nu se gândeau că sun tocmai din Spania, că, totuşi, cheltuiesc nişte bani… Nu i-a interesat! Un dispreţ total! M-au tot amânat la nesfârşit…”, spune extrem de revoltat Cornel Dulamă.La un moment dat, răspunzând unei noi solicitări a lui Cornel Dulamă, Primăria, sub semnătura primarului Horia Tiseanu, dezvăluie – printre rânduri – motivele tergiversării cauzei: „D-nul Vasile Gherghină (n.r. – vecinul lui Cornel Dulamă) are un contract de închiriere teren agricol pentru suprafaţa de 300 mp, teren situat în spatele lotului său, contract ce expiră la data de 1 ianuarie 2008. În cazul în care se solicită prelungirea contractului, se va hotărî ce suprafaţă de teren îi va mai fi închiriată, ţinând cont şi de cererea dvs, de cumpărare a 100 mp, în aceeaşi locaţie”, preciza Primăria Câmpina, în adresa nr. 21.267 din 13 decembrie 2007.


Stănescu acuză…

În cele din urmă, după alte amânări, lui Cornel Dulamă i se promite rezolvarea cererii sale. „Mi s-a spus că în şedinţa din luna februarie a Consiliului Local se va discuta cererea mea şi că nu sunt probleme pentru ca proiectul să fie aprobat”, ne-a spus Cornel Dulamă. Şi a urmat şedinţa Consiliului Local. Proiectul a fost iniţiat de Traian Drăguşin şi susţinut – în absenţa iniţiatorului – de Elvis Arghir. În cele din urmă, proiectul a fost retrimis comisiei de specialitate a Consiliului Local, după ce Mihai Stănescu a aruncat „bomba”: „Noi cumpărăm terenuri la 100 euro/mp, iar Comisia Economică ne propune pentru acest teren 20 euro/ mp. Suntem afacerişti nemaipomeniţi! Am informaţii că Dulamă vrea să plece din ţară şi să mai dea un tun imobiliar înainte de a pleca”. Mihai Stănescu părea a şti ce spune, pentru că mulţi dintre cei care au luat terenuri de la Primăria – în general, pe mai nimic – le-au revândut, ulterior, rotunjindu-şi considerabil câştigul. Acest adevăr – semnalat şi de noi în multe rândurii – nu este valabil şi în cazul de faţă. „M-am crucit – ne-a spus Cornel Dulamă - când am auzit aşa ceva! Domnul Stănescu a fost coleg de serviciu cu vecinul meu şi, probabil, vrea doar să-i facă jocurile în defavoarea mea… Dar nu se poate aşa ceva! Din contră! Eu vreau să revin cât mai repede din Spania şi să mă stabilesc definitiv aici. Nu doresc nimănui să treacă prin ce-am trecut eu… Nu vreau decât să respect legea, să-mi fac şi eu o casă aici, unde să pot sta liniştit! Cer prea mult? Dacă dl. Stănescu este aşa de convins de ceea ce a spus, îl invit să mă viziteze oricând…”


“Uite de ce pleacă toată lumea din ţara asta!”

După ce plenul Consiliului Local a hotărât retrimiterea proiectului la comisia de specialitate, soarta acestui teren nu este stabilită şi nimeni nu ştie cine poate rezolva lucrurile. Consiliul Local a pasat răspunderea spre Primărie, reprezentanţii acesteia susţin că doar Consiliul poate reglementa situaţia. În tot acest timp, omul aşteaptă… Şi pentru că nu putea să aştepte cu mâinile în sân, a solicitat Primăriei Câmpina răspuns la mai multe întrebări pentru clarificarea statutului terenului cu pricina. Răspunsul Primăriei a fost şocant: „Terenul la care faceţi referire a fost închiriat domnului Vasile Gherghină, conform contractului nr. 9.531 din 28 iunie 2005, reînnoit prin act adiţional la data de 1 ianuarie 2008”. Adică, în tot acest timp, lui Cornel Dulamă, pe de o parte, i se promitea concesionarea terenului, iar pe de altă parte, administraţia reînnoia contractul de închiriere vecinului său! „Nu se poate aşa ceva! D-asta pleacă toată lumea din ţara asta! Efectiv, şi-au bătut joc de noi!” – a fost concluzia tristă a lui Cornel Dulamă.

Primăria este acuzată că vrea „să pună pe butuci” Compania Publică

În mandatul administraţiei Tiseanu, relaţia dintre Primărie şi Compania Publică de Gospodărie Comunală (CPGC) a fost mereu tensionată. La început, când director era Liviu Şoldan, părea a fi o... nepotrivire de caracter. În “era Carmen Radu”, lucrurile s-au mai liniştit, dar relaţia a fost departe de cum ar trebui să fie una dintre Primărie şi singura societate din Câmpina al cărui unic acţionar este Consiliul Local. Cedarea serviciului de apă şi canalizare către HidroPrahova părea a fi ultima picătură înaintea lichidării Companiei Publice. Nu a fost aşa. Dar nici linişte nu e!

O taxă şi o chichiţă
Ultima găselniţă a Primăriei este intenţia de a solicita preluarea activului în contul taxei de dezvoltare. Practic, despre ce este vorba? În tariful de apă şi canalizare, o cotă reglementată de ANRSCE este alocată ca taxă de dezvoltare. Din această taxă, teoretic, ar trebui să se formeze veniturile, care să fie reinvestite pentru dezvoltarea infrastructurii. Iar Câmpina are mari probleme cu infrastructura reţelelor de apă şi canalizare. Compania a investit veniturile provenite din această taxă, dar din cele aproximativ 14 miliarde lei vechi, Primăria nu mai recunoaşte lucrări de circa 3,7 miliarde lei vechi, efectuate de Companie în perioada 2002-2003. Cum Compania nu are posibilitatea de a achita altfel contravaloarea acelor lucrări, administraţia are în vedere posibilitatea de a prelua o parte din activele CPGC, pentru a acoperi această valoare.

Directorul Dascălu este revoltat
Actualul director al Companiei Publice, Adrian Dascălu s-a arătat contrariat şi dezgustat de maniera de lucru a administraţiei. „Nu aş vrea să intru în polemică pe această temă cu nimeni, dată fiind apropierea unei perioade delicate pentru orice administraţie. Sunt convins că nici unul dintre politicienii care decid în administraţie nu va avea interesul să rezolve această problemă, care nu este numai a Companiei, ci este a Câmpinei. Practic, prin această manevră CPGC va mai avea un singur pas până la a fi lichidată. Pentru mine este clar că se doreşte punerea pe butuci a Companiei. Pe înţelesul tuturor, reprezentanţii administraţiei vor ca noi, după ce am investitit fondurile provenite din taxa de dezvoltare în infrastructura care se află pe domeniul public şi care a fost dată aşa cum a fost dată la HidroPrahova, repet, noi, acum, să le dăm şi banii pe care i-am investit, pentru că aşa vrea unul sau altul! Culmea, a fost exact perioada în care s-a făcut contorizarea Câmpinei, lucrare aprobată de Primărie şi Consiliul Local şi pentru care s-au cheltuit o gramadă de bani. E strigător la cer aşa ceva! Nu avem cum să facem aşa ceva şi le-am demonstrat cu creionul pe hârtie... Degeaba! Dacă asta se doreşte, probabil că până la urmă asta se va reuşi!”Şi dacă asta ar fi singura problemă a directorului Dascălu. Acesta era revoltat că AGA de la CPGC – chiar Consiliul Local – a acordat în comodat un spaţiu important din sediul Companiei către Direcţia Economică. „În loc să luăm noi chirie pe acel spaţiu, l-am dat degeaba!” Cât despre maşinile şi utilajele date de AGA către HidroPrahova: „Hidro a luat maşinile de atunci şi încă nu a venit să facem contractul de vânzare-cumpărare, în ciuda insistenţelor noastre, pentru că «AGA de la Hidro nu a aprobat încă să fie cumpărate aceste maşini»! Adică, eu le plătesc taxele la maşini şi ei se plimbă cu ele! Nu-i aşa că e totul bine?!”

Primăria arată spre lege
Primul reprezentant al administraţiei locale, pe care l-am chestionat în legătură cu acest subiect a fost chiar primarul Horia Tiseanu. Acesta ne-a „driblat”, precizând că „este o problemă nelămurită prea bine din punct de vedere economic şi trebuie să mai discutăm pentru a vedea soluţia cea mai bună”. În ciuda acestui răspuns, Horia Tiseanu a semnat o hârtie, încă din noiembrie 2007, prin care informează CPGC că suma de 3,7 miliarde lei vechi nu este recunoscută de administraţia locală ca fiind lucrări realizate de Companie pe domeniul public în reţelele de apă şi canalizare... Fără comentarii!Alţi reprezentanţii ai Primăriei Câmpina s-au cam ferit să discute acest subiect, de vină părând a fi tot apropierea campaniei electorale, cei mai mulţi dintre angajaţii Primăriei încercând să nu supere pe nici un candidat... Că nu se ştie cine iese primar!Totuşi, surse avizate din cadrul instituţiei au susţinut că dreptatea nu este de partea Companiei: „Conform legii, investiţie înseamnă doar atunci când este vorba de mijloace fixe. Iar legea defineşte mijlocul fix ca având o valoare de minim 18 milioane lei vechi şi o durată de utilizare de minim un an. Ori, pentru contorizare nu sunt îndeplinite aceste condiţii, un contor costând în jurul sumei de 400.000 lei vechi. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că, în costul execuţiei unor lucrări, Compania a umflat manopera, astfel încât să încerce să scoată un câştig, iar Primăria nu poate fi de acord cu aşa ceva pentru că un eventual control al Curţii de Conturi s-ar putea solda cu imputarea sumei respective. Şi nu ştiu cine riscă aşa ceva de dragul nimănui, nici chiar al Companiei”.

Ce ar fi de câştigat?
Cine şi ce ar avea de câştigat de pe urma acestui joc? Este destul de dificil de răspuns... Totuşi, falimentarea şi lichidarea Companiei Publice ar aduce administraţiei locale posibilitatea să pună mâna pe toate terenurile şi clădirile aparţinând acum CPGC, inclusiv un sediu foarte valoros situat pe Calea Doftanei, unde deja s-a mutat Direcţia Economică. Mai mult decât acest sediu, baza de producţie a Companiei, situată în zona industrială a localităţii, este râvnită de mulţi „întreprinzători”, care pot da comisioane consistente pentru un astfel de spaţiu de producţie.

De ce se refac aceleaşi străzi, cu aceleaşi firme, iar lucrările sunt tot mai proaste?!


Există străzi în municipiul Câmpina care sunt supuse anual unor ample lucrări de reparaţii. În fiecare primăvară, cam aceleaşi societăţi peticesc pe ici pe colo pe aceleaşi străzi, încasează sute şi sute de milioane de lei, iar anul următor... procedura se repetă.Una dintre aceste străzi poartă un nume celebru Pictor Nicolae Grigorescu. Strada cu pricina este departe de a fi o operă de artă, aşa cum poate ar merita pentru a cinsti memoria ilustrului pictor care şi-a legat numele de urbea de la poalele Muscelului, dar arată ca vai de lume. Pe porţiuni întregi gropile sunt atât de numeroase, încât maşinile care trec nu au nici o altă soluţie decât să le ia la rând... Colac peste pupăză, anii trecuţi, pe această stradă s-a derulat şi o lucrare de canalizare, realizată de CPGC. În zona respectivă, asfaltul s-a lăsat, producându-se adevărate cratere care pun la grea încercare orice maşină. „Este vina celor care au executat acea lucrare şi nu au realizat o compactare corespunzătoare, acesta fiind motivul pentru care carosabilul s-a lăsat în mai multe porţiuni”, ne-au declarat reprezentanţi ai Primăriei Câmpina. La fel de adevărat mai este şi faptul că, în urmă cu ceva vreme, o betonieră a societăţii care realizează acum „peticirea de primăvară” – Matero Ama – a scăpat beton din maşină, iar acesta s-a întărit pe carosabil, formând denivelări inestetice şi... zgâlţâitoare.Dincolo de toate acestea, porţiunile unde s-au făcut lucrări de reparaţii în anii trecuţi sunt... pulbere. Şi aici este marea problemă, deoarece pentru reparaţiile pe aceaste străzi se cheltuiesc anual sume importante. Dar situaţia pare a conveni tuturor celor implicaţi. Prin „calitatea” lucrărilor efectuate, firma respectivă îşi „asigură” activitatea şi pentru anul următor, iar edilii preferă să primească diverse sponsorizări din partea acestor firme, pentru a închide ochii la calitatea lor. Practic, toată lumea jefuieşte bugetul local, adică buzunarul contribuabilului câmpinean.

Bursa locurilor de muncă


Bursa generală a locurilor de muncă va avea loc vineri, 18 aprilie, începând cu ora 10.00, în sala mică a Casei de Cultură „Geo Bogza” din municipiul Câmpina. Potrivit directorului ALOFM Câmpina, Liliana Vasile, la această acţiune au fost invitaţi 22 de agenţi economici din Câmpina şi împrejurimi. În momentul de faţă, în evidenţele ALOFM Câmpina sunt înregistraţi 351 şomeri, dintre care 199 sunt femei, rata şomajului fiind de 0,9%. Din cei 351 de şomeri înregistraţi, numai 186 (din care 122 femei) sunt indemnizaţi, ceilalţi depăşind stagiile pevăzute de lege pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj.

“Vreau un nou mandat!”


- afirmă Aurel Duţă, primarul comunei Poiana Câmpina -

Domnule primar Aurel Duţă, actualul mandat se apropie de sfârşit. Faţă de ceea ce aţi promis oamenilor acum patru ani, ce aţi realizat?Am realizat cam cea mai mare parte a lucrurilor pe care mi le-am propus. Este finalizat, în proporţie de 90%, proiectul derulat prin Sapard de schimbare a reţelelor de apă potabilă şi extinderea lor. Cred că în maxim o lună vom avea apă pe noua reţea. Mai aşteptăm montarea rezervorului, care a fost deja adus în ţară şi realizarea branşamentelor. Aceasta este cea mai imporantă promisiune, pe care am făcut-o şi pe care mi-am respectat-o.Alte obiective importante?Am realizat parcări în zona centrală, la blocuri. Am început şi sper să finalizez în acest mandat spaţiile de joacă pentru copii. Iluminatul public a fost îmbunătăţit, în acest moment având cel mai mare număr de lămpi şi becuri din istoria comunei. În plus, în grădina şcolii am amenajat o scenă în aer liber, care a fost inaugurată anul trecut, la Ziua Comunei. Am investit în unităţile de învăţământ - şcoala şi două grădiniţe, care arată modern, european, spunem noi.În mandatul dvs. s-a realizat şi modernizarea Secţiei Exterioare de la Poiana a Spitalului Municipal Câmpina. Lucrările s-au realizat cu fonduri proprii?Am refăcut complet două etaje. Au mai rămas un etaj şi spaţiile tehnice de la subsol, care le voi realiza în primii doi ani din noul mandat. Însă, aici este o problemă, pe care n-am rezolvat-o, nici măcar prin audienţa la ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Probabil este o scăpare legislativă... Clădirea spitalului este în administrarea noastră, dar nu ni s-au dat şi fonduri pentru a o administra eficient. Dacă cineva crede că, fie şi o secţie exterioară ca aceast poate fi întreţinută dintr-un buget ca al comunei noastre, se înşeală.Este vreo promisiune pe care aţi făcut-o şi pe care n-aţi realizat-o?N-am reuşit să menţin tot timpul starea drumurilor la un nivel acceptabil. La Poiana, drumurile au o situaţie specială, din cauza zonei şi a topografiei locului. Pietruirea unor drumuri nu a dat rezultatele scontate, dar prioritatea mea a fost practicabilitatea drumurilor. Voi avea în vedere modernizarea tuturor drumurilor, dar nu oricum, ci cu rigole de scurgere a apelor pluviale şi cu asfalt.Vorbiţi de multe proiecte de viitor. Candidaţi pentru un nou mandat?Da, vreau un nou mandat! Iar printre viitoarele proiecte se numără şi modernizarea drumurilor. De altfel, deja am demarat un proiect pentru obţinerea de fonduri europene până la 2,5 milioane euro. De asemenea, ar mai fi un master plan, în care suntem incluşi şi noi, pentru realizarea unei staţii de epurare şi a reţelelor de canalizare, în condiţiile în care acum doar 5% din comună este canalizată.Ce alte proiecte mai aveţi?Un alt proiect de domeniul viitorului, dar care voi încerca să-l demarez în acest mandat este modernizarea trotuarelor. Sau realizarea lor, acolo unde nu avem trotuare. Din păcate, mereu pentru a investi trebuie să găsim resurse extrabugetare, pentru că, la cei 28 miliarde lei vechi - atât cât este, spre exemplu, bugetul acestui an - este foarte greu să faci investiţii masive în infrastructură.Credeţi că aveţi şansa să obţineţi un nou mandat de primar?Ştiu că sunt vreo cinci-şase candidaţi la Primărie. Consider că sunt un om realist. Simt că există o conjunctură favorabilă pentru a câştiga un nou mandat. Am demonstrat că n-am interese personale şi nu am venit aici să fac afaceri, dar votul e vot şi se poate întâmpla orice. Îmi doresc un nou mandat, iar obţinerea lui depinde de locuitorii comunei. Sper că-l voi obţine!

Alei de cartier rezidenţial?


În cartierul Slobozia, în care locuieşte şi primarul Horia Tiseanu, se refac trotuarele. Este foarte bine, inclusiv noi atrăgând atenţia asupra stării deplorabile a celor mai multe dintre trotuarele municipiului Câmpina. De refacerea trotuarelor din Slobozia se ocupă firma Tiby SRL Telega. Numai că, din raţiuni pe care nimeni nu pare să le înţeleagă, deşi spaţiul dintre limita proprietăţilor şi carosabil este suficient de mare, aleile au undeva în jurul a 100 de centimetri. Adică, doi oameni dacă se întâlnesc faţă în faţă, unul dintre ei trebuie să cedeze şi să calce pe spaţiul verde. Nimeni nu are nici o explicaţie pentru realizarea unor alei înguste, pe care nu poate merge decât o persoană. Surse din cadrul Primăriei ne-au confirmat că au atras atenţia asupra acestei situaţii executantului, dar lucrurile nu s-au rezolvat, singura posibilitate legală fiind de a ridica obiecţii la momentul semnării procesului-verbal de recepţie a acestei lucrări. Asta, dacă recepţia nu va avea loc în perioada campaniei electorale şi va fi mai importantă bifarea “realizării” decât remedierea unei situaţii greu de înţeles şi de explicat.

Impozite achitate 47,36%

La 31 martie a expirat termenul scadent pentru plata taxelor şi impozitelor locale aferente primului trimestru. În ultimii ani, la nivelul Primăriei nu au fost probleme cu încasarea fondurilor din taxe şi impozite locale. La fel stă situaţia şi în acest prim trimestru al anului 2008.„Procentul de colectare şi încasare a impozitelor locale aferente trimestrului I al anului 2008 este unul bun, care se încadrează în limitele normale şi în ritmul ultimilor ani”, ne-a declarat directorul Direcţiei Economice, Gheorghe Ecaterinescu. Până la 31 martie, impozitele locale de la toţi contribuabilii (agenţi economici şi populaţie) aferente primului trimestru al anului 2008 au fost colectate în proporţie de 47,36%, însă, potrivit directorului Ecaterinescu „procentul nu reflectă realitatea exactă, pentru că agenţii economici şi-au achitat obligaţiile fiscale într-o proporţie mai mare, probabil, în jur de 50%, în vreme ce populaţia şi-a achitat obligaţiile într-un procent de aproximativ 45%”. Oficialii Direcţiei Economice ne-au mai precizat că procentele de încasare a impozitelor locale vor mai fi îmbunătăţite prin încasarea, chiar şi în aceste zile, a unor ordine de plată de la agenţii economici. „Din cauza circuitului bancar – ne-a spus Marius Vişan, şef Serviciu Impozite şi Taxe în cadrul Direcţiei Economice – şi în aceste zile mai primim ordine de plată de la agenţii economici, care sunt datate 31 martie şi pe care trebuie să le luăm în considerare. Sunt mulţi agenţi economici care şi-au achitat obligaţiile fiscale către bugetul local în ultima zi, în vreme ce, faţă de alţi ani, persoanele fizice au fost mai precaute şi nu s-au înregistrat cozi la ghişeele Direcţiei”.Aceasta este prima raportate pe care inspectorii din cadrul Direcţiei Economice Câmpina o realizează după un nou program aplicat de calculator, care a fost achiziţionat la începutul acestui an.

PSD şi-a definitivat lista candidaţilor


Singura surpriză: includerea lui Ion Mircea pe lista pentru Consiliul Local

Miercuri seară, filiala locală a PSD a avut o şedinţă pentru definitivarea listei de candidaţi pentru Consiliul Local şi rezolvarea altor probleme organizatorice. Cel mai important şi aşteptat subiect a fost, bineînţeles, cel privind lista de candidaţi, capitol la care a apărut şi o surpriză. Este vorba de includerea actualului consilier local Ion Mircea, după ce, iniţial, s-a spus că acesta nu mai doreşte să intre în cursa electorală pentru un nou mandat de consilier local.


Pragul electoral autofixat - şase consilieri locali

PSD Câmpina va depune listă completă de candidaţi pentru Consiliul Local, în primele nouă poziţii regăsindu-se şi actualii consilieri locali ai acestei formaţiuni politice. De asemenea, se cuvine precizat că – spre deosebire de alte formaţiuni politice (şi chiar de PSD, în campaniile anterioare) – candidatul partidului la funcţia de primar, Victor Bercăroiu, nu va fi şi cel care deschide lista consilierilor. Şi aceasta la dorinţa sa expresă! Nu în ultimul rând, merită subliniată poziţia a şasea pe listă, ocupată de preşedintele filialei, Mihail Şerbănoiu. „Aceasta este pragul minim electoral pe care ni l-am fixat, iar dacă nu îl voi îndeplini, una dintre sancţiunile pe care mi le voi impune este şi faptul că nu voi fi consilier local. Aşa mi s-a părut corect”, a spus Mihail Şerbănoiu.


“Dacă cineva din rândurile Executivuluivă va spune vreodată că este reprezentantşi al altor partide din Câmpina, vă minte în faţă!”
Preşedintele Organizaţiei Câmpina a PSD, Mihail Şerbănoiu, a ţinut să precizeze că nu există nici un fel de negociere sau înţelegere cu vreo formaţiune politică în perspectiva alegerilor locale din luna iunie: “Nu avem nici o înţelegere preelectorală cu vreunul din partidele locale, iar dacă v-ar spune cineva că există o negociere pentru susţinerea vreunui candidat al altui partid, aceasta este o intoxicare. Dacă cineva din rândurile Executivului vă va spune vreodată că este reprezentantul şi al altor partide, vă minte în faţă! Candidatul nostru la funcţia de primar şi în echipă căruia suntem este Victor Bercăroiu, iar toate eforturile echipei sunt îndreptate spre sprijinirea acestuia. Pentru noi, echipa înseamnă, într-un viitor apropiat, Victor Bercăroiu - primar, Gheorghe Tudor - administratorul localităţii, Horaţiu Zăgan - viceprimar”.


Primii zece aspiranţi la mandatul de consilier local: 1. Gheorghe Tudor; 2. Horaţiu Zăgan; 3. Ion Dragomir; 4. Mihaela Neagu Petrovici; 5. Emilia Rotaru; 6. Mihail Şerbănoiu; 7. Călin Tiu; 8. Eugen Sârmă; 9. Ion Mircea; 10. Daniel Spiridon.

“Numai un bun consilier va fi un bun primar”


Apropierea campaniei electorale a înteţit ritmul replicilor din ce în ce mai acide între candidaţi. Unul dintre cei care nu rămân niciodată datori atunci când se simt “atinşi” este Elvis Arghir, candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Câmpina. Mai întâi, Arghir s-a simţit vizat de o declaraţie a viceprimarului Gheorghe Tudor, potrivit căreia “funcţionarii din Primărie sunt sufocaţi de cererile unor candidaţi, care sunt şi consilieri”.


“N-am cerut hârtii nici pentru DNA, nici pentru SRI, ci doar pentru a-mi realiza activitatea de consilier”
“Da, eu le-am cerut - a spus Elvis Arghir - aşa cum le cer de fiecare dată tot felul de acte şi date pentru a-mi îndeplini funcţia de consilier. Aşa fac de patru ani, dar ei acum şi-au adus aminte. De altfel, în 2008, ei aplică greşit prevederile Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public şi la consilieri, a căror activitate este guvernată de Legea administraţiei locale. De ce nu au făcut până acum acest lucru? Faptul că nu găsesc actele pe care eu le cer sau dacă nu le au este exclusiv vina lor. E o dezordine acolo... Au o mulţime de salariaţi în Primărie, dar nu reuşesc să ţină ordinea unor hârtii! Dacă nu poţi să scoţi hârtiile necesare pentru proiectele pe care le iniţiez în calitate de consilier, ce să mai spui?! N-am cerut hârtii nici pentru DNA, nici pentru SRI, ci doar pentru a-mi desfăşura activitatea de consilier. Eu n-am intrat în concediu de consilier, ca alţii... Dimpotrivă, sunt campion la iniţierea proiectelor în folosul comunităţii”.De altfel, Arghir pare convins că tocmai acest “statut”, cumulat cu candidatura sa la funcţia de primar sunt cele care îi creează “contrele” dinspre administraţia locală. Elvis Arghir mai este supărat şi pentru că un alt candidat şi-ar fi însuşit iniţiativele sale.


“Cu cele mai importante proiectele ale mele se laudă alţii”
“Primul meu proiect în acest mandat - a spus Elvis Arghir - a fost pentru o verişoară a soţiei primarului, care avea cerere de patru ani şi despre care, la acel moment, nu am ştiut cine este. Dar, aşa se întâmplă la noi, unde cu cele mai importante proiecte ale mele se laudă alţii. Achiziţionarea de locuinţe sociale în Căminul IRUE este iniţiativa mea şi faptul că acolo nişte oameni au găsit posibilitatea să locuiască mi se datorează exclusiv. De asemenea, acordarea loturilor de teren pentru tineri, modernizarea staţiilor de autobuz, montarea de geamuri termopan la şcoli sau suspendarea executării monumentului din centru, cel cu oul, toate aceste au fost iniţiativele mele, pentru care am fost contrat atunci de cel care astăzi şi le însuşeşte fără nici o jenă. Eu sunt consilier la primul mandat, dar am făcut mai mult decât alţi consilieri care au trei mandate la activ, pentru că rezolvarea problemelor oamenilor ţine de voinţă şi de dorinţa de a le rezolva. De aceea, eu cred că numai un bun consilier va fi şi un bun primar!”


“Cei de la PSD ori sunt neinformaţi ori sunt rău-intenţionaţi şi dezinformează”
Plecând de la acuzaţia PSD precum că, alături de alţi doi consilieri locali, a dorit un teren, Elvis Arghir a reacţionat: “În virtutea faptului că orice om poate uita, am verificat arhiva şi nu am găsit nicăieri nici o cerere făcută de mine pentru acel teren. Cei de la PSD ori sunt neinformaţi, ceea ce este foarte grav, ori sunt rău-intenţionaţi şi dezinformează, ceea ce este tot foarte grav. La ei m-a distrat şi că Victor Bercăroiu, candidatul la Primărie, nu vrea în Consiliul Local. E şi normal, pentru că nu are experienţă în administraţia locală actuală, ci decât în cea de dinainte de 1989”.


În loc de concluzie...
Concluzia lui Elvis Arghir pare a fi una singură: “Un primar trebuie să aibă capacitatea de a atrage de partea proiectelor sale majoritatea Consiliului. Dacă nu reuşeşte, nu este vina altcuiva. Ca om trebuie să ai disponibilitatea de a vorbi cu toţi. Eu, atunci când eram independent, am avut puterea şi capacitatea de a atrage de partea mea majoritatea Consiliului Local, atunci când s-a dorit, în patru rânduri, să-mi fie revocat mandatul!”

A treia victorie consecutivă

FC Săcele - FCM Câmpina 0-1 (0-1)
Stadion: Săcele. Spectatori: circa 400.
0-1, min. 12, D. ENE - centrarea excelentă de pe partea dreaptă a lui Cristea, a fost reluată de D.Ene, contrat şi de Şeroni, mingea ajungând în poartă.
FC SĂCELE: Boga - Stegaru, Suciu, Secu, Maghici - Carp (46 Javolschi), Şomotecan (cpt) (46 Ir. Dumitru), Marinescu, Şeroni - Dani, Foca. Rezerve neutilizate: Bogdan - Bleoca, Jăpălău, Ilioiu. Antrenori: Adrian Furnică (principal), Ion Drăgan (secund).
FCM CÂMPINA: Mindileac - Marcu, Dragomir, Floricel, Cristea (cpt) - Enache, Vodiţă, Jecu, Bica (33 Lădaru) - Păştin (88 M. Tudor), D. Ene (48 Avram). Rezerve neutilizate: Plachta - Defta, Asaf. Antrenori: Petre Gigiu (principal), Cristian Dumitru (secund).
Cartonaşe galbene: Dani (10), Suciu (25), Şeroni (27), Secu (27), Ir. Dumitru (47)/ Jecu (20), Vodiţă (45), Marcu (61), Mindileac (80).
Arbitri: Ionel Ivan (Brăila) - Daniel Burloiu (Galaţi), Florin Stănescu (Bucureşti) - Adrian Stănescu (Bucureşti).
Observator FRF: Paul Zaharia (Bucureşti).

Municipalul câmpinean a bifat sâmbătă, la Săcele, cea de-a treia victorie consecutivă de la sosirea pe banca tehnică a lui Petre Gigiu. Fără Aristan, C. Ilie, Ţiclea şi Ewkalla, câmpinenii au avut şansa de a deschide repede scorul. În minutul 12, o centrare excelentă a „căpitanului” Cristea, de pe partea dreaptă, a intrat în poartă după o contră între D. Ene şi Şeroni. Autogol sau nu, punctul s-a pus pe tabela de marcaj şi avea să se dovedească decisiv pentru stabilirea destinaţiei celor trei puncte.Pe parcursul celor 90 de minute, echipierii Municipalului au mai avut două mari ocazii prin Avram (min. 49, şut senzaţional de la peste 25 metri în bară) şi Păştin (min. 64, singur cu portarul a şutat în plasa laterală).De partea cealaltă, săcelenii au dat peste un portar, Marius Mindileac, în zi de graţie. Lui i se datorează într-o mare măsură victoria obţinută în faţa „lanternei roşii”. Foca a deschis, în minutul 5, seria ocaziilor gazdelor şi a evidenţierilor pentru Mindileac, după ce a scăpat singur cu portarul câmpinean, dar nu i-au ieşit paşii. În minutul 38, Şeroni trimite plasat o lovitură de cap, pe care Mindileac o scoate cu greutate. În minutul 53, acelaşi Şeroni şutează puternic, Mindileac respinge în faţă, Suciu reia din apropiere, dar portarul prahovean se opune miraculos.În minutul 74, se produce cea mai controversată fază a jocului, pe care săcelenii au reclamat-o cu vehemenţă la final. Foca a şutat puternic de la 14 metri, Mindileac a respins în faţă, de unde Şeroni a reluat în plasă, dar asistentul Daniel Burloiu a indicat să Şeroni se afla în ofsaid în momentul şutului. Golul a fost anulat, dar gazdele au contestat vehement decizia arbitrilor. A fost, practic, ultima fază importantă a unui joc modest, sub nivelul celui de-al doilea eşalon în care Municipalul şi-a atins obiectivul – cele trei puncte vitale în lupta pentru menţinerea în eşalonul secund.

„Bancarii” cu circul, câmpinenii cu punctele


FCM Câmpina – Progresul Bucureşti 2-1 (1-0)

Stadion: Poiana. Spectatori: circa 400.

1-0, min. 3, ARISTAN - a deviat cu capul din 6 metri un şut-centrare a lui Avram;

2-0, min. 52, AVRAM – şut de senzaţie de 25 metri, direct la vinclu;

2-1, min. 90+2, COSTESCU – a transformat o lovitură de pedeapsă.

FCM CÂMPINA: Mindileac – Marcu (13 M. Tudor), Dragomir, Floricel, Vodiţă – Avram (61 Ekwalla), Aristan (cpt), Jecu, Lădaru – D. Ene, Păştin (76 Enache). Rezerve neutilizate: Plachta – Defta, Asaf, Căldăroiu. Antrenori: Petre Gigiu (principal), Cristian Dumitru (secund).

PROGRESUL: Cr. Munteanu – Dobre, Şomcherechi (cpt), Oprsal, Sandu (29 Neagu) – Iancu (35 Popescu), Băjenaru, Panc, Stan – Borbely, M. Ene (41 Costescu). Rezerve neutilizate: Rios, Lircă, Gheorghe, Negură. Antrenori: Marius Şumudică (principal), Roco Sandu, Florin Tene (secunzi).

Cartonaşe galbene: Aristan (26), Jecu (48), Avram (52), Ekwalla (66)/ Iancu (15), M. Ene (31), Oprsal (45+3), Panc (54).

Cartonaşe roşii: Cr. Munteanu (34).

Arbitri: Victor Stănişteanu – Vasile Popescu (ambii din Buzău), Dragoş Vlad (Târgovişte) – Mihai Hârlab (Braşov).

Observator FRF: Stelian Ilie (Bucureşti).


Primul joc pe teren propriu pentru tehnicianul Petre Gigiu a venit după succesul de prestigiu de la Popeşti Leordeni, din faţa unei contracandidate la retrogradare, Inter Gaz Bucureşti. Adversarul FCM-ului, Progresul Bucureşti, o echipă cu nume, dar care şi-a şifonat serios blazonul prin atitudinea pe care a imprimat-o jucătorilor antrenorul lor, fostul rapidist, Marius Şumudică.Nimic nu părea să prevestească scandalul. Încă din minutul 2, „bancarul” M. Ene a ratat incredibil din 2 metri, reluarea sa cu capul, din centrarea lui Stan, trecând puţin peste poartă, pentru ca după numai un minut să se producă deschiderea scorului. Ceea ce era, însă, îmbucurător a fost determinarea în joc şi disponibilitatea la efort al noilor elevi a lui Gigiu. Jocul s-a aflat la discreţia câmpinenilor, campionul ocaziilor ratate fiind Păştin, care în minutele 5, 10 şi 20, a avut curse solitare soldate cu şuturi puternice care nu şi-au găsit ţinta.După momentele din minutul 32, care nu au ce căuta pe un teren de fotbal – tentativă de retragere a echipei de pe teren, injurii ale jucătorilor la adresa arbitrului, reacţii violente şi alte scene incredibile – s-a făcut linişte. Iar până la pauză nu s-a mai jucat (aproape) nimic.Câmpinenii au ieşit de la cabine decişi să tranşeze definitiv disputa şi să încheie „circul” provocat de „bancari” printr-un rezultat mai liniştitor. În minutul 51 am consemnat o ocazie rarisimă: Avram l-a deschis excelent pe Lădaru, acesta a pătruns, a intrat în suprafaţa de pedeapsă şi a şutat puternic în transversală. A fost doar un avertisment, pentru că un minut mai târziu, Avram a prins un şut de senzaţie de la 25 metri, care s-a oprit direct la vinclu. Cu două goluri în avantaj pe tabela de marcaj şi un om în plus, câmpinenii dictează ritmul partidei. Totuşi, nu am mai consemnat decât puţine faze de poartă. Avram a trimis în minutul 59 un lob spectaculos, dar puţin alături, Aristan a fost blocat în minutul 79 la 8 metri de poartă, după o deschidere excelentă a lui Enache, în vreme ce de partea cealaltă, Stan a trimis un şut din 14 metri boxat de Mindileac, după o eroare a lui M. Tudor.Golul de onoare al bucureştenilor de la ultima fază a jocului, doar o palidă consolare, pe care elevii lui Şumudică nu o meritau, fie şi numai pentru circul făcut la finalul primei jumătăţi de oră a meciului.


Gigiu e mulţumit de rezultat

Imediat după finalul jocului, în vreme ce Şumudică şi-a continuat recitalul şi a refuzat pe un ton necivilizat orice comentariu, antrenorul Municipalului, Petre Gigiu, a declarat: „Sunt mulţumit de rezultat, mai puţin dejoc… La situaţia noastră din clasament nu cred, însă, că ar trebui cineva să se aştepte la spectacol din partea noastră. Avem meciuri de luptă, meciuri grele, în care esenţiale sunt punctele şi nu spectacolul. Sunt unii jucători care au probleme de pregătire psihică a jocurilor şi alţii care au carenţe în pregătirea fizică. Până acum, de fiecare dată am avut câţiva jucători la care nu am putut apela din cauza suspendărilor sau accidentărilor, ceea ce afectează stabilirea unui angrenaj stabil şi perfect funcţional. Totuşi, sunt convins că avem posibilitatea de a ne îndeplini obiectivul, salvarea de la retrogradare”.Interesant a fost faptul că la finalul partidei, deşi ar fi avut şi alte posibilităţi, Petre Gigiu a preferat să parcurgă distanţa de la stadionul „Poiana” la hotelul „Muntenia” pe jos! Şi este vorba de câţiva kilometri buni!


Cu Şumudică în rolul circarului şef

Treptat, văzând că nu au mari şanse în a se impune pe gazon, la semnalul lui Marius Şumudică, „bancarii” au schimbat tactica. Au devenit mai agresivi, au devenit mai nervoşi, protestând aproape la fiecare decizie a arbitrului Stănişteanu. Momentul de apogeu l-au atins în minutul 32, atunci când la o decizie banală, Şumudică a părut că turbează şi a strigat la jucătorii săi să părăsească terenul de joc! Tupeu extraordinar şi o lipsă totală de respect faţă de adversari şi spectatori! Jucătorii s-au strâns în zona băncilor de rezervă, Stănişteanu a arătat cele trei minute regulamentare, iar după două minute, părând că tactica sa a dat rezultate, Şumudică şi-a retrimis elevii pe gazon. Cel mai nervos dintre ei, portarul Cristi Munteanu „Babicu”. Acesta i-a înjurat ordinar, ca la uşa cortului pe arbitri. În momentul în care totul părea să reintre în normal, iar jocul să fie reluat, asistentul Vasile Popescu l-a chemat pe Stănişteanu şi l-a informat asupra comportamentului lui Munteanu. Când „bancarii” au realizat că portarul lor va fi eliminat au înnebunit. L-au înconjurat pe Stănişteanu şi l-au dus (aproape) pe sus vreo 30 de metri, ajungând pe pista de atletism. Totuşi, în cele din urmă, arbitrul i-a arătat cartonaşul roşu lui Munteanu. Ca un taur furios, acesta a aruncat tricoul spre asistent şi cu greu a fost ţinut de patru-cinci inşi să nu-l strângă de gât pe asistent. Au fost momente şocante, care nu au ce căuta pe un teren de sport. Şi, culmea, a scăpat nesancţionat tocmai instigatorul acestor comportamente, antrenorul Şumudică.Nici la tribuna oficială atmosfera nu a fost mai destinsă. În acel moment delicat, care a durat vreo trei-patru minute, unii dintre oficialii bucureşteni au adus jigniri echipei şi localităţii Câmpina, moment în care consilierii locali prezenţi şi preşedintele Chiţu au reacţionat prompt şi au încercat să readucă lucrurile pe un făgaş civilizat.


Spectatorii l-au taxat pe… circar

Spectatorii de la tribuna a doua l-au luat imediat la ochi pe Şumudică, pe măsură ce acesta intensifica ritmul protestelor şi al atitudinilor teatral provocatoare. L-au şi înjurat, l-au şi ironizat, satisfacţia supremă a spectatorilor producându-se după golul lui Avram. „Uită-te la tabelă!”, l-a îndemnat un spectator şugubăţ. „La 2-0 a făcut ciocul mic!”, a comentat un altul.