16 iunie 2008

Şi a fost turul al doilea...


Duminică, 15 iunie, câmpinenii s-au prezentat la turul al doilea de scrutin pentru a-şi desemna primarul pentru următorii patru ani. Pentru prima dată în istoria localităţii, câmpinenii au stabilit prin vot că actualul primar merită să mai fie încă patru ani în fruntea acestei comunităţi. Pentru prima dată, câmpinenii nu au mai votat schimbarea. 15 Iunie nu a fost o zi specială pentru câmpineni. Tensiunea specifică unei încleştări electorale cu o asemenea miză se simţea doar în preajma sediilor celor două formaţiuni politice implicate în această bătălie. În rest, linişte...Doar ambalatul motoarelor care încărcau şi descărcau în continuu câmpineni la şi de la vot mai schimba atmosfera. Şi ca să fie clar: ambele partide au recurs la această „strategie“ a ajutorării oamenilor fără posibilităţi să se deplaseze la vot. Se vorbeşte de zeci de maşini, din partea fiecărei formaţiuni, care s-au ocupat toată ziua de duminică numai cu acest lucru. În ce măsură spiritul votului popular a fost influenţat de această „strategie“ este greu de elucidat...
Mâncare, mâncare...
La primul tur al alegerilor locale, autoritatea electorală a stabilit că pentru a nu mai exista discuţii privind hrana asigurată preşedinţiilor şi locţiitorilor din secţiile de votare, în locul acesteia să li se acorde oamenilor bani. La fel s-a întâmplat şi la turul al doilea. Diferenţa a fost că spre deosebire de primul tur, duminică, atunci când reprezentanţii partidelor din secţia de votare primeau pacheţelele cu mâncare din partea formaţiunilor pe care le reprezentau, atât preşedintele, cât şi locţiitorul, primeau un pachet cu mâncare similar. Astfel, dacă la primul tur, preşedintele şi locţiitorul au fost nevoiţi să vină cu... sufertaşul de acasă, de această dată ei au avut mâncare din belşug.
Prezenţă ceva mai bună
Chiar dacă, în general, la turul al doilea venea mai puţină lume decât la primul tur, de această dată, cele două formaţiuni care au avut candidaţi şi-au mobilizat mai bine electoratul. Diferenţa nu a fost mare faţă de scrutinul de acum două săptămâni, dar s-a resimţit. Cu fiecare oră la care s-a raportat prezenţa la vot, s-a constatat că indicatorii au crescut încet dar sigur. Creşterea a devenit mai evidentă spre după-amiază, odată cu amplificarea „strategiei“ de transportare a oamenilor la vot. De altfel, cu o oră înaintea închiderii urnelor, la Câmpina se prezentaseră mai mulţi cetăţeni decât în urmă cu două săptămâni, ceea ce spune totul despre mobilizarea celor două formaţiuni politice implicate.S-au cumpărat voturi?Că s-a realizat transportarea câmpinenilor cu drept de vot la secţiile de votare este un lucru care este recunoscut aproape şi oficial de ambele formaţiuni politice implicate în turul al doilea. De acum, a apărut o altă problemă: dacă s-au şi cumpărat voturi. Cele două tabere s-au acuzat reciproc de astfel de practici, vehiculându-se şi valoarea unui astfel de vot: un milion de lei vechi. Ulterior, odată cu apropierea orei de închidere, la sediiile PD-L şi PNDC se discuta tot mai insistent de acest subiect, fiecare dintre combatanţi aruncând asupra celeilalte părţi această acuză. De dovedit nu a dovedit-o nimeni, dar este şi foarte greu - din punct de vedere al unui proces penal - să dovedeşti o astfel de faptă, atâta vreme cât legea sancţionează şi pe cel care dă mită electorală şi pe cel care o ia. Ar rămâne numai varianta flagrantului, dar...
O maşină a candidatului PNDC s-a ales cu cauciucul tăiat!
Cu puţin timp înaintea închiderii urnelor, unul dintre reprezentanţii PNDC, Florin Marcu, a venit la sediul partidului său foarte tensionat. În periplul său pe la secţiile de votare cu o maşină aparţinând candidatului PNDC la funcţia de primar, Alin Moldoveanu, s-a trezit cu un cauciuc tăiat. „La secţia de votare de la Şcoala 6, atunci când am plecat cu maşina am constatat că am pană. M-am dat jos şi când colo am văzut o tăietură de câţiva centimetri buni în cauciuc. Nu mi-a venit să cred... Bineînţeles, nimeni nu a văzut nimic! Cred că cei care au făcut această faptă, au crezut că este maşina lui Alin Moldoveanu şi-au încercat să-i facă figura“, ne-a declarat Florin Marcu.
Va avea Poliţia curajul să-l amendeze pe Anastasescu?
La Câmpina nu s-au înregistrat incidente major în derularea celui de-al doilea tur de scrutin. Totuşi, au fost depuse două sesizări din partea PNDC. Una dintre acestea se referea la faptul că în dimineaţa zilei de vot pe panoul publicitar din apropierea blocului ABC (foto) a rulat clipul electoral al candidatului PD-L Horia Tiseanu, în care se făcea inclusiv precizarea expresă de a-l vota pe acel candidat. PNDC a sesizat acest fapt, iar hârtia semnată de preşedintele filialei judeţene a acestui partid, Dragoş Gunia, a ajuns pe masa Poliţiei Municipale, via Biroul Electoral.Panoul publicitar cu pricina, singurul de acest gen din urbe, aparţine unei firme controlate de omul de afaceri câmpinean Mihai Anastasescu. Sponsor puternic al PSD, iar în turul al doilea şi al PD-L, Anastasescu este unul dintre oamenii cei mai puternici şi influenţi din Câmpina şi va fi foarte interesant de văzut dacă Poliţia va avea curajul să-l amendeze contravenţional, aşa cum prevede legea. Cert este că imediat după depunerea acestei sesizări, spoturile care rulau pe panoul publicitar au fost întrerupte, iar la reluarea lor - în jurul orei 20 - lipsea clipul electoral al candidatului PD-L.
S-au distribuit ziare electorale?
Cea de-a doua sesizare înaintată de PNDC Poliţiei Municipale, prin intermediul Biroului Electoral, s-a referit la distribuirea în ziua votării a unei publicaţii locale cu un pronunţat caracter electoral. Publicaţia cu pricina „apăruse la mijlocul săptămânii trecute şi a fost distribuită inclusiv duminică“, după cum afirmă reprezentanţii PNDC.
Bani şi sacoşe cu mâncare
Este foarte greu de demonstrat dacă a fost încâlcată legea privind desfăşurarea alegerilor şi dacă toate „găinăriile“ care cu siguranţă s-au întâmplat au alterat sau nu votul final. Poate şi pe fondul supărării priciniuite de pierderea alegerilor, la sediul PNDC, tot mai mulţi oameni care veneau din teren afirmau clar că au văzut cetăţeni care au primit din partea reprezentanţilor candidatului PD-L fie diverse sume de bani, fie chiar sacoşe cu mâncare. „Au fost oameni care şi-au vândut votul şi pe 50.000 sau 100.000 de lei vechi. Este foarte trist că s-a ajuns la aşa ceva, iar oamenii care s-au lăsat mituiţi îşi merită un astfel de primar“, au spus la unison oamenii PNDC veniţi din teren în preajma orei de închidere a urnelor de votare.
Moldoveanu acuză!
Candidatul PNDC la funcţia de primar al municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, era destul de sceptic în privinţa şanselor sale cu puţin timp înaintea închiderii urnelor: „Nu cred că am mari şanse - a spus Alin Moldoveanu - în condiţiile în care contracandidatul meu şi echipa din jurul lui au recurs la manevre dintre cele mai murdare. Am informaţii clare de la zeci de oameni că patru societăţi mari din Câmpina, cu - probabil - mii de angajaţi au chemat oamenii la muncă astăzi, duminică. Le-au spus că sunt pontaţi dacă fac dovada că au votat, iar dacă iese Horia Tiseanu primar au şi o primă de un milion de lei vechi. Am zeci de oameni care mi-au confirmat această manevră la care au recurs oamenii care sunt speriaţi că ar putea pierde puterea. Iar cele patru societăţi implicate sunt Neptun, Electoutilaj, IRA şi Turnătoria Centrală“.Toate cele patru societăţi mari din Câmpina sunt deţinute sau controlate de oameni ai PSD - Mihai Anastasescu, în cazul primelor două, Ion Toma, la IRA şi familia Vasiliu, la Turnătorie.
Chef în stradă cu artificii
La mai bine de la o oră după închiderea secţiilor de votare rezultatele se conturaseră destul de clar, iar victoria lui Horia Tiseanu nu putea fi pusă la îndoială. Reacţiile la cele două sedii au fost diferite, dar au avut şi elemente comune. La PNDC, Alin Moldoveanu le-a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în această campanie şi l-au sprijinit şi a oferit câte o bere tuturor celor prezenţi.Sediul PD-L s-a dovedit neîncăpător, astfel că oamenii au ieşit afară, s-au pupat, s-au felicitat, s-au destupat sticlele de şampanie şi chiar s-a apelat la câteva artificii. De la sediul PD-L, întregul alai a pornit pe artera principală a Câmpinei, poposind la Terasa Muntenia, acolo unde a avut loc adevărata petrecere, care a durat până târziu în noapte şi la care au participat câteva sute de apropiaţi ai câştigătorului.
Candidaţii au votat cu... optimism
Printre cei aproape 5000 de câmpineni care şi-au exercitat dreptul la vot până la orele prânzului s-au numărat şi cei doi candidaţi aflaţi în cursa finală pentru fotoliul de primar - Horia Tiseanu (PD-L) şi Alin Moldoveanu (PNDC). La fel ca în urmă cu două săptămâni, Tiseanu şi Moldoveanu au votat în secţiile de la Şcoala nr. 5, respectiv Liceul Energetic, având alături familia, dar şi colegii de partid. Ambii candidaţi au declarat că s-au prezentat în faţa urnelor cu optimism şi cu încredere într-un viitor mai bun pentru Câmpina.
Rezultate finale în împrejurimi
Nu numai în Câmpina s-a organizat al doilea tur de scrutin, ci şi în alte localităţi din judeţul Prahova şi din zona Câmpinei. Vă prezentăm câştigătorii din unele dintre aceste localităţi:
Ploieşti - Andrei Volosevici - PD-L
Breaza - Nicolae Ferăstrăeru - PD-L
Băicoi - Ciprian Stătescu -PNDC
Azuga - Adrian Purcaru - PD-L
Brebu - Dumitru Comăniţă - PD-L
Şotrile - Daniel Davidescu - PSD
Telega - Gheorghe Ilie - PSD
Talea - Adrian Vasile - PNDC
Proviţa de Jos - Mihai Dumitrescu - PNDC
Scorţeni - Gheorghe Bazga - PNDC
Măgureni - Gheorghe Iarca - PNL

Tiseanu & Co. au mobilizat mai mult electorat decât Moldoveanu

În general, la turul al doilea ieşea mai puţină lume la vot decât la primul tur. Cauzele erau dintre cele mai diverse: de la lipsa dorinţei de implicare a cetăţenilor, la sictirirea acestora de fenomenul politic şi până la demobilizarea celor care nu mai erau angrenaţi în al doilea tur. De data aceasta, coaliţia formată în jurul lui Horia Tiseanu şi a PD-L-ului a reuşit - prin mijloace încă discutabile - o mai bună mobilizare a electoratului. Aproape în fiecare dintre cele 23 de secţii de pe raza municipiului Câmpina, numărul alegătorilor prezenţi la vot a crescut cu câteva zeci. Peste o sută de alegători în plus faţă de primul tur au fost numai la două secţii (nr. 13, Cămin Petrol - 104; nr. 20, Cantină IRUE - 115). La polul opus, cea mai mică diferenţă faţă de primul tur s-a înregistrat la secţia nr. 10 de la Liceul Energetic, unde s-au prezentat în plus numai nouă alegători. În toate cele 23 de secţii, Alin Moldoveanu a luat mai puţine voturi în plus faţă de primul tur decât contracandidatul său. Aşa se face că, dacă în urmă cu două săptămâni, candidatul PNDC câştigase alegerile în patru secţii de votare, de această dată el nu a mai reuşit să-i ia faţa lui Tiseanu decât într-o singură secţie (cea de la Şcoala Generală nr. 3), dar şi acolo diferenţa între cei doi candidaţi a fost de numai 22 de voturi. În schimb, candidatul PD-L, Horia Tiseanu, a beneficiat din plin de coalizarea cu PSD, PIN, PNG-CD şi PNŢCD, la toate cele 23 de secţii de votare având cu sute de voturi mai mult decât la primul tur. Horia Tiseanu şi-a menţinut supremaţia în propriul cartier - Slobozia - acolo unde a câştigat detaşat atât în primul tur (366 de voturi), cât şi în turul al doilea (600 de voturi). Cele mai puţine voturi le-a adunat la secţia nr. 4 (Cantina Edil Const), unde creşterea nu a fost decât de 169 de voturi.Totuşi, cea mai slabă creştere de voturi a lui Tiseanu este superioară celui mai bun rezultat înregistrat de Alin Moldoveanu. Acesta a adunat peste o sută de voturi faţă de primul tur doar la secţia nr. 20 (Cantina IRUE) - 109 voturi; secţia nr. 21 (Şcoala nr. 3) - 150 voturi. La polul opus, Alin Moldoveanu a reuşit să adune doar patru voturi în plus faţă de primul tur la secţia nr. 14 (Şcoala nr. 5) şi numai trei voturi la secţia nr. 15 (Liceul Mecanică 2).

Legislatura locală trecută în cifre

Principala menire a oricărui Consiliu Local este să emită hotărâri, pe care Executivul să le ducă la îndeplinire, toate pentru buna administrare a treburilor urbei în care consilierii respectivi au fost aleşi.Am mai prezentat în alte rânduri diverse componente ale legislaturi locale trecute, dar pentru ediţia de faţă am pregătit o situaţie privind numărul hotărârilor aprobate de Consiliul Local în perioada iunie 2004 – mai 2008. De asemenea, ni s-a părut interesant de prezentat şi care a fost contribuţia fiecăruia dintre aleşii locali. Trebuie spus că nu toţi consilierii au avut un mandat întreg, Vasile Cojocaru părăsind Consiliul Local în favoarea unei funcţii de director al Oficiului Prefectoral. Locul său a fost luat de Valentin Chiriacopol, dar Cojocaru a reuşit să aibă într-un an şi jumătate mai multe proiecte adoptate decât unii dintre consilierii cu mandat întreg. Şi o precizare: comentariile le lăsăm în seama dumneavoastră.

Locuri părăsite?


Scările... nimănui?!

Există locuri din Câmpina care par a fi părăsite. Nu este o noutate, după cum o noutate nu este nici faptul că locurile din Câmpina care arată astfel sunt în directa administrare a Primăriei!De această dată ne vom referi la un spaţiu foarte mic, de numai câteva zeci de metri pătraţi, dar foarte important pentru câmpineni. Este vorba despre scările care fac legătura între străzile Plevnei şi Mărăşeşti. De când Primăria s-a mutat de pe strada Mărăşeşti, oamenii spun că nimeni nu a mai făcut nimic pentru această zonă.Imaginea oferită de acest loc este una dezolantă. Aproape că nu mai există nici o treaptă întreagă, capriciile vremii, dar şi ale vremurilor, punându-şi amprenta asupra felului în care arată această zonă. Dar nu numai scările mâncate de vremuri sunt problema... Vegetaţia a crescut îngrijorător, sufocând pur şi simplu treptele. Crengile copacilor din apropiere te apucă de cap, atunci când te uiţi pe unde calci... Cât despre mizerie, ce să mai vorbim?!Deşi nu este amplasată chiar în centrul localităţii, zona de scări care face legătura între străzile Plevnei şi Mărăşeşti este destul de intens folosită, atât de cei care mai merg pe jos spre gară, spre comuna Poiana Câmpina, dar şi de cei care locuiesc pe strada Plevnei. De asemenea, oamenii care lucrează la fabrica de confecţii de pe strada Plevnei folosesc în fiecare zi aceste scări pentru a ajunge în oraş sau la serviciu.Oamenii care locuiesc în zonă sunt extrem de supăraţi pe autorităţile locale. Principala lor acuză este aceea că plătesc taxe şi impozite la fel ca un locuitor din centru, dar se confruntă cu mizeria şi indolenţa care se vede în felul cum este administrată această zonă. În acelaşi timp, mulţi cetăţeni de pe strada Mărăşeşti s-au arătat foarte miraţi că primarul Tiseanu, în pliantele sale electorale, s-a lăudat că a asfaltat strada Mărăşeşti, când de fapt este vorba doar de câţiva metri la intrarea spre Centrul “Sf. Filofteia”. Dar, vorba unui personaj, “aşa-i în politică!”

Votul câmpinenilor, în ultimii ani


Comparând voturile exprimate de câmpineni la alegerile locale din 2004, la alegerile pentru Parlamentul European, din noiembrie 2007 şi la alegerile locale din 1 iunie 2008, se pot trage o serie de concluzii interesante.Vom prezenta mai întâi situaţia persoanelor implicate în aceste alegeri. Doar doi dintre candidaţii la Primărie din 2004 au mai intrat în cursă şi în 2008. Este vorba de Horia Tiseanu şi Elvis Arghir. Coincidenţă sau nu, ambii politicieni se încadrează pe o linie descendentă în votul câmpinenilor. Tiseanu a obţinut, în anul 2004, un număr de 5.051 voturi, pentru ca la 1 iunie 2008 să nu mai obţină decât 4.662.În cazul lui Arghir scăderea este şi mai dramatică. Astfel, actualul candidat al PNL a scăzut de la 1.737 voturi (2004) la 939 (2008). Şi ar mai fi de menţionat faptul că ambii candidaţi şi-au schimbat partidul. În anul 2004, Tiseanu a candidat din partea PUR, iar în 2008 din partea PD-L, în vreme ce Arghir a candidat din partea PD, iar acum din partea PNL.În privinţa partidelor, situaţia se prezintă astfel. PSD a obţinut, la alegerile locale din anul 2004, pentru Consiliul Local, cel mai mare număr de voturi - 5.211 voturi. La alegerile pentru Parlamentul European, scăderea a fost semnificativă - 1.528 voturi, dar a fost pusă pe seama faptului că nici un candidat de pe listele partidului nu era din zonă. Acum la localele din 1 iunie, PSD a obţinut pentru Consiliul Local 2.438 voturi, adică mai puţin de jumătate din cât obţinuse acum patru ani.Echipa PUR, condusă de Horia Tiseanu în 2004, a obţinut 4.301 voturi pentru Consiliul Local. La alegerile europarlamentare, PD şi PLD au obţinut 3.727 voturi, respectiv 733 voturi, ceea ce înseamnă peste 4.400 de voturi. Păreau a fi crescut, dar la locale PD-L nu a obţinut decât 3.682 voturi. În fine, PD cu Elvis Arghir în conducere, a obţinut, în 2004, un număr de 1.761 voturi, pentru ca, în acest an, formaţiunea la care a trecut acesta (PNL) să înregistreze 1.063 voturi. La nivelul candidaturilor pentru funcţia de primar, cel mai “orientat” partid pare să fi fost actualul PD-L. Şi asta pentru că PD-L este singurul dintre cele trei partide importante, care la momentul alegerilor de acum patru ani a avut un candidat care a întrunit mai puţine voturi decât cel de la alegerile din acest an.Astfel, la PD, caidatul la funcţia de primar a acumulat în 2008 un număr de 4.662 voturi (Tiseanu), faţă de numai 1.737 voturi (Arghir) cu patru ani înainte.În schimb, celelalte două principale partide din Câmpina înregistrează eşecuri considerabile. Dacă în cazul PNL-ului, scăderea nu este prea importantă, de la 1.459 voturi (Stănescu, în 2004) la 939 voturi (Arghir, în 2008), în schimb, la PSD, dezastrul are conotaţii dramatice. Candidatul acestui partid (Bercăroiu) nu a reuşit să strângă decât 2.018 voturi, faţă de cele 6.066 voturi strânse de Tudor cu patru ani în urmă. Adică, ceva mai puţin de o treime!Nu au intrat în aceste comparaţii ultimele două formaţiuni politice apărute la Câmpina - PNDC, care l-a propulsat pe Alin Moldoveanu în turul al doilea al luptei pentru Primărie, şi PIN, care s-a compromis mult prea repede, “lipindu-se” de cei pe care îi criticase cu spor în campanie.

Măsuri fără sancţiuni

Partidele vor trebui să dea socoteală pentru banii cheltuiţi în campanie
În câteva zile se încheie şi campania electorală pentru turul al doilea, acolo unde primarii nu au fost decişi de la primul scrutin. Totuşi, în toate cele 104 localităţi ale judeţului Prahova, s-au stabilit, practic, componenţele Consiliilor Locale. Numai că până atunci, partidele vor trebui să dea socoteală pentru fiecare ban cheltuit în campania electorală. Şi s-au cheltuit destui…Guvernul Tăriceanu a emis o Ordonanţă de Urgenţă – nr. 66 din 28 mai, publicată în Monitorul Oficial nr. 409 din 30 mai 2008 – prin care se modifică Legea nr. 215 a administraţiei publice locale, dar şi Legea nr. 334/ 2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.Care este modificarea? În termen de 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, mandatarul financiar al fiecărei formaţiuni politice este obligat să depună la Autoritatea Electorală Permanentă un raport detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale. Mai mult, la 24 de ore după expirarea acestui termen, Autoritatea Electorală Permanentă va publica în Monitorul Oficial lista partidelor care au depus acest raport. Doar după îndeplinirea acestor obligaţii, prefectul va putea convoca şedinţa Consiliului Local pentru constituirea noii puteri legislative din fiecare localitate, dar toate acestea trebuie să se întâmple înaintea trecerii termenului de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor!Însă, aşa cum se întâmplă în România, ordonanţa nu prevede nici o sancţiune pentru neîndeplinirea acestor etape obligatorii. În plus, nu se precizează cine verifică rapoartele depuse de formaţiunile politice… Şi atunci, iar se iau măsuri doar de dragul de a fi luate?

Liderul PNL, Dragomir Enache, prima victimă a rezultatului alegerilor?


Nici nu începuse turul al doilea de scrutin şi deja unele formaţiuni politice şi-au făcut primele analize după rezultatele înregistrate la alegerile din 1 iunie. Aşa se facă că Partidul Naţional Liberal, prin vocea preşedintelui organizaţiei sale judeţene, deputatul Adrian Semcu, a afirmat la o conferinţă de presă că „se impune o analiză aprofundată a rezultatelor şi a implicării fiecărei organizaţii. Noi stabilisem un prag de minim 15%, iar organizaţiile unde nu a fost îndeplinit acest prag vor trebui să înainteze o analiză serioasă. Cât despre organizaţiile din Ploieşti şi Câmpina suntem dezamăgiţi, procentele înregistrate aici fiind la jumătatea baremului impus şi asumat. În aceste condiţii, credem că se impun modificări în structurile de conducere ale birourilor acestor organizaţii“.După o asemenea declaraţie, am încercat să aflăm un punct de vedere din partea unuia dintre cei direct vizaţi, preşedintele filialei Câmpina a PNL Dragomir Enache. Acesta ne-a declarat: „Da, a avut loc o şedinţă de analiză a rezultatelor înregistrate la primul tur. Deocamdată, nu s-a luat nici o decizie concretă. A fost avansată inclusiv această idee a modificării birourilor de conducere, dar au fost şi persoane influente - cum este cazului domnului Mircea Ionescu Quintus - care s-au opus unor asemenea decizii radicale, care nu rezolvă neapărat problemele. A rămas ca fiecare organizaţie să-şi facă propria analiză şi, ulterior, să se ia o decizie finală“.

Miercuri, la ora 16,00, Se constituie Consiliul Local

Conform prevederilor legale în vigoare, în termen de 20 de zile de la alegeri urmează să se constituie Consiliile Locale şi Consiliul Judeţean.Convocarea este realizată prin ordin al prefectului, numai după ce formaţiunile politice care au reprezentanţi în forurile legislative locale îndeplinesc o nouă condiţie impusă de lege - şi anume, în termen de 15 zile de la data alegerilor să depună la Autoritatea Electorală Centrală un raport complet asupra veniturilor şi cheltuielilor din campania electorală.În cursul zilei de ieri, consilierul juridic al Consiliului Local, Laurenţiu Olăraşu, a primit adresa din partea Prefecturii prin care se convoacă şedinţa de constituire a Consiliului Local Câmpina. Această şedinţă cu caracter festiv va avea loc miercuri, 18 iunie, de la ora 16,00, în sala de spectacole a Casei Tineretului. Cu acest prilej vor fi validate mandatele noilor consilieri locali, noul primar va depune jurământul, iar consilierii vor alege noul viceprimar, care va fi Gheorghe Tudor. Astfel, tandemul Tiseanu - Tudor se reface pentru un nou mandat de patru ani.

Conducerea Spitalului Municipal aşteaptă răspuns de la Ministerul Sănătăţii


La finele acestei săptămâni se îndeplineşte termenul legal de 30 dce zile în care Ministerul Sănătăţii trebuie să răspundă la contestaţia formulată de directorul demis al Spitalului Municipal Câmpina, dr. Alexandru Matei. Reamintim că la 20 mai, în urma unui raport de evaluare a îndeplinirii indicatorilor de performanţă din contractul de management, dr. Matei a fost eliberat din funcţie printr-un ordin al ministrului Eugen Nicolăescu. Imediat, dr. Matei a înaintat către Ministerul Sănătăţii o contestaţie atât a rezultatelor raportului de evaluare, cât şi, implicit, a ordinul de eliberare din funcţie. Coincidenţă sau nu, în acelaşi moment, directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Leonida Piţigoi, şi-a înaintat demisia, astfel încât conducerea unităţii este asigurată din acel moment de directorul economic Constanţa Ţiţei.În conformitate cu prevederile legale în vigoare, dr. Alexandru Matei ar trebui să primească răspuns până la data de 20 iunie.Surse de la nivelul conducerii administrative a Spitalului Municipal ne-au declarat că, în funcţie de rezultatul acestei contestaţii, este pregătită deja atacarea în contencios administrativ a ordinului ministrului Nicolăescu. Până atunci, conducerea Spitalului Municipal este asigurată de economistul Constanţa Ţiţei.

„Sistemul sanitar, încotro?”


În săptămâna 9 – 13 iunie, elevii Şcolii Postliceale Louis Pasteur anul I, profilul asistenţi medicali generalişti, au desfăşurat o acţiune de evaluare a stării de sănătate a populaţiei municipiului Câmpina.Sub lozinca „Sistemul sanitar – încotro?” ei au măsurat tensiunea arterială a peste 800 de persoane din diverse zone ale municipiului. Alături de această acţiune elevii s-au informat, în cadrul unui sondaj de opinie efectuat de ei, cu privire la părerea câmpinenilor în ceea ce priveşte sistemul medical din localitate. Activitatea practică a elevilor face parte dintr-o amplă campanie de promovare a educaţiei pentru sănătate, campanie desfăşurată în cadrul modulului de laborator tehnologic al disciplinei sociologie medicală, modul pe care elevii îl au de parcurs la Şcoala Louis Pasteur.Prin promovarea acestor acţiuni dorim să dezvoltăm spiritul umanitar şi social al elevilor noştrii, astfel încât să devină nişte cadre medicale bine pregătite profesional, dar mai ales să fie oameni care să ştie că sunt în slujba oamenilor.

Etica indignării

Politici periferice
Vot politic, vot mizerabil, vot şantajabil, vot etnic, vot religios, vot de blam, vot din inimă şi fără cap. Vot fără cunoştinţă despre funcţionarea sistemului juridic, vot fără judecăţi morale, vot fără opinii personale, vot pentru morţi... Şi lista ar putea continua, radiografia recentelor alegeri locale. Scrutin în urma căruia baronii locali au revenit la matcă. La păpat. Vot care a instalat din nou la butoane pe cei daţi afară pe uşă de DIICOT, DNA, PNA sau CNSAS! Într-o singură frază: „vot împotriva raţiunii”. Strădaniile intelectuale sau scriitoriceşti ale lui Pleşu, Liiceanu, Cărtărescu, Patapievici, Culcer, Drăgotescu, Tismăneanu, Lazarus, Moraru sau Mihaiu (iar local ale lui Crăciun, ori subsemnatul), de a explica mecanismul de vot, s-au dovedit otrepe de şters dosul pentru mulţime. Pungile de cozonac, ştoangherele de brânză, sulurile de salam, pachetele de biscuiţi, micii şi berea au atârnat mult mai greu în balanţa electorală decât reţelele de apă şi canalizare, iluminatul stradal, locurile de muncă, asfaltările, investiţiile sau spaţiile verzi ori de joacă. Până şi Becali, care le-a construit locuinţe a luat-o-n freză de la roboceni! Au alergat partidele din uşă-n uşă, cu candidaţii de mână şi platformele program la purtător, au făcut mitinguri, spectacole, confruntări. Iar efectul? Mult sub cota de aşteptare. Programele europene, cu termeni limită, cu puncte chei, cu surse sigure de finanţare, au fost zvârlite la habă de electoratul român, nepăsător de viitor dar amator de grătare. Adică de pâine şi circ. Broşurile, bannerele, ziarele, talk show-rile, n-au putut echivala cu excursiile moca, cu pelerinajele electorale, cu discotecile gratuite, cu maneliştii ce-au pus euroii în palma alegătorilor, cu berea electorală, cu bancnotele de 50 sau 100 de lei. Aspecte, care ne-au convins (dar ce, mai era nevoie?), că voturile se câştigă mai uşor în cârciumi (unde cel mai tare e cel ce dă mai mult de băut), la periferie (între săraci, neştiutori de carte, romi sau delicvenţi), în cercurile interlope (unde domină teroarea, ameninţările, ruperea de afişe, vopsitul bannerelor, împroşcatul cu noroi al adversarilor), în lumea celor fără căpătâi sau a aacelora care pot minţi cu seriozitate. Ne-am convins că normalitatea continuă să-ntârzie pe plaiurile mioritice chiar dacă am intrat în UE. Ne-am convins de ce România se duce încă la vale. Sau de ce suntem performerii continentului la corupţie, minciună, chiul şi mineriade electorale (apropos, la 18 ani de la mineriadă, românii s-au întors la ce-au hulit).Între ciocan şi nicovală, minoritari în propria-i ţară (vorba lui Cărtărescu), oamenii normali şi nu periferici, cei ce au cap şi nu minţi prea strâmte, cei ce au inimă de carne şi nu de piatră, cei ce au raţiune şi nu creier spălat, cei ce gândesc şi apoi vorbesc, nu pot rămâne în continuare cu mâinile în sân (absenteismul la urne nu-i o soluţie). Ei trebuie să demonstreze că periferia nu e centru. Că deciziile nu se iau de pe margine. Că la poale nu sunt vârfuri. Că albul nu e negru. Că minciuna nu-i adevăr. Că cei slabi nu pot să conducă. Că cei strâmbi nu pot lua decizii drepte. Altfel vor fi înghiţiţi de cloacă. Şi, aşa cum se vede după urne, politica de periferie promovează nonvalorile. Astfel ajung în administraţie (fie ea locală, regională sau naţională), persoane dubioase, cu kilograme de dosare penale, cu creierele nude, fără studii şi competenţe, fără diplome şi diplomaţie. Fără coloană vertebrală, fără conştinţă, fără decenţă, fără scrupule. Dar cu bani. Cu munţi de bani. Câştigaţi evident ca şi alegerile.

Are nevoie Câmpina de o fântână arteziană?


Orice localitate care se respectă dispune de măcar o fântână arteziană. Este nu numai un semn de civilizaţie, dar şi o necesitate pentru zilele toride de vară, Câmpina având avantajul natural de a se număra printre localităţile cu cele mai multe zile însorite din an. O fântână arteziană contribuie la estetica urbanistică a oricărei aşezări şi poate deveni, dacă nu un monument, o emblemă reprezentativă pentru comunitatea respectivă.În momentul de faţă, în Câmpina există două fântâni arteziene: una în curtea Primăriei, alta în incinta Colegiului Naţional „N. Grigorescu“, chiar în faţa sălii de sport. Nici una, nici cealaltă nu sunt amplasate pe artera principală a Câmpinei. Mai mult, dacă cea de la Primărie funcţionează aproape toată vara, în schimb, cea de la Colegiul Grigorescu este practic nefolosită. În aceste condiţii, la nivelul administraţiei local se discută de mai multă vreme despre necesitatea amplasării unei fântâni arteziene reprezentative în centrul localităţii.Propunerea privind realizarea unei fântâni arteziene în Parcul Central, cunoscut mai degrabă sub denumirea de Parcul Milia, datează de prin 2003. Atunci a fost aleasă locaţia şi s-a comandat un studiu de fezabilitate. Apoi, ca în multe alte cazuri, subiectul a fost închis. S-a revenit la ideea artezienei prin 2006, când consilierul local Ion Mircea le-a amintit colegilor şi primarului de veche propunere. Atunci, Mircea a aflat că nu se mai impune un studiu de fezabilitate, deoarece se găsesc fântâni arteziene… gata făcute şi numai bune de cumpărat. Şi iarăşi s-a lăsat liniştea. Ion Mircea n-a uitat, însă, de arteziană şi a profitat de şedinţa privind bugetul pentru 2008 pentru a propune un amendament. „Dacă tot se găsesc fântâni de cumpărat, atunci să cumpăram una! Ştim cam cât ar costa?”, a întrebat Mircea. Ar costa cam un miliard de lei vechi, după cum au precizat reprezentanţii Primăriei. Consilierii au aprobat alocarea sumei din bugetul local, iar Executivul va trebui să cumpere arteziana, care va fi amplasată în vecinătatea bustului lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, din Parcul Milia.Deşi există această prevedere bugetară, până în momentul de faţă executivul nu a realizat niciun demers concret privind achiziţionarea unei astfel de fântâni.

Pe un sondaj lansat pe blogul publicaţiei noastre - http://ziaruloglinda.blogspot.com -, câmpinenii şi nu numai au putut răspunde la întrebarea „Consideraţi ca ar fi necesară o fântână arteziană în centrul localităţii?“62% dintre cei care au răspuns au considerat că este necesară o fântână arteziană, în vreme ce 37% au răspuns că nu. Mai mult, un cititor „anonim“ - de ce oare? - a ţinut să comenteze: „Ce-i trebuie chelului tichie de mărgăritar“. Oare „anonimul“ nostru cititor o fi fost în alte localităţi să vadă şi să admire astfel de fântâni arteziene, care nu numai că îi răscoresc pe trecători în zilele toride de vară, dar au şi o contribuţie estetică la imaginea Câmpinei? În multe localităţi, astfel de fântâni au devenit adevărate embleme după care este recunoscută acea localitate oriunde în ţară şi chiar în lume.

Începe BAC-ul

Luni, 23 iunie, va avea loc prima probă din cadrul sesiunii de bacalureat iunie - iulie 2008. Aşa cum se întâmplă în mod tradiţional, prima probă de bacalaureat este cea la limba şi literatura română, oral. Absolvenţii claselor a XII-a de la cinci instituţii liceale din Câmpina vor susţine această primă probă pe durata a două zile, luni 23 iunie şi marţi 24 iunie, după criteriul alfabetic.A doua probă de bacalaureat va avea loc la limba şi literatura maternă, tot probă orală, în perioada 24 - 25 iunie, urmată de proba orală la limba şi literatura modernă în perioada 25-26 iunie. Examenul de bacalaureat va continua cu proba scrisă la limba şi literatura română în data de 27 iunie. Acolo unde este cazul, pe 30 iunie se organizează proba scrisă la limba şi literatura maternă, în vreme ce pe 1 iulie este programată proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului. Pe 2 iulie este programată proba scrisă sau practică la o disciplină la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării. După numai o zi, pe 3 iulie, va avea loc proba scrisă sau practică la o disciplină din afara ariei curriculare corespunzătoare specializării.Rezultatele primei sesiuni a examenului de bacalaureat vor fi afişate în data de 5 iulie până la ora 16,00, depunerea contestaţiilor fiind permisă în aceeaşi zi, între orele 16,00 - 20,00. În zilele de 7 şi 8 iulie vor fi rezolvate contestaţiile, iar pe 9 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Fişe pentru liceu

Joi, 12 iunie, a început etapa de depunere a fişelor de înscriere pentru repartizarea computerizată a elevilor care au absolvit clasa a VIII-a şi se înscriu la liceu. Completarea şi depunerea fişelor se va încheia vineri, 20 iunie, elevii şi părinţii fiind nevoiţi să completeze cu mare atenţie aceste fişe de care poate depinde viitorul lor.Înscrierea în licee sau în şcoli de arte şi meserii de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, compusă din media generală obţinută la tezele cu subiect unic (respectiv la examenul de capacitate, pentru absolvenţii de până în anul 2003 inclusiv, ori la testele naţionale, pentru absolvenţii din promoţiile 2004-2007) şi media generală de absolvire a claselor a V-VIII. Ambele au o pondere de 50% fiecare.

Cursuri de calificare pentru rromi

În cadrul programului „Ecluza prahoveană a incluziunii sociale“, vineri, 20 iunie, cu începere de la ora 9,00, la secretariatul tehnic al acestui program se va desfăşura înscrierea pentru cursuri de formare, calificare şi recalificare.Organizatorii au luat legătura cu două firme angajatoare şi mizează pe o prezenţă de aproximativ 120 de persoane, atât din municipiul Câmpina, cât şi din localităţile limitrofe.La aceste cursuri se pot înscrie persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 60 de ani, pe baza actului de identitate şi „ceva acte de studii cine are“.

Fischoff s-a despărţit de Municipalul câmpinean


După o perioadă foarte frumoasă petrecută în stafful tehnic al Municipalului câmpinean, Jonathan Fischoff a părăsit săptămâna trecută gruparea condusă de Dan Ştefan Chiţu. Chiar dacă a avut satisfacţii mari, inclusiv îndeplinirea obiectivului, atunci când nimeni nu mai credea, Fischoff a ales să se despartă de formaţia fanion a municipiului Câmpina, plecând într-o direcţie necunoscută.Fischoff este cel care i-a adus - chiar şi numai pentru zile de relaxare - la Câmpina pe doi cunoscuţi jucători italieni: Marco Delvecchio şi Daniel Caruso.

Avram a semnat cu Modelu


Coordonatorul de joc al Municipalului, Răzvan Avram, nu a mai dorit să-şi prelungească înţelegerea cu gruparea câmpineană. Jucătorul, proprietate a clubului Steaua Bucureşti, venise sub formă de împrumut la Municipalul cîmpinean, cu care a avut mai multe sezoane, unele chiar reuşite, inclusiv acesta din urmă, în care a contribuit decisiv la îndeplinirea obiectivului echipei - menţinerea în eşalonul secund - prin faptul că a fost golgheterul formaţiei.Înţelegerea lui cu Municipalul a expirat în această vară, iar Răzvan Avram şi-a exprimat intenţia de a nu mai reveni la Câmpina. În aceste condiţii, mijlocaşul bucureştean a ajuns la o înţelegere cu formaţia călărăşeană Prefab Modelu, acolo unde diretor tehnic este fostul antrenor al Stelei, Dumitru Dumitriu.

Incertitudinea Aristan


La fel ca şi Răzvan Avram, Valeriu Aristan pare să fi încheiat conturile cu formaţia câmpineană. Împrumutat până în această vară de la FC Braşov, Aristan a alternat evoluţiile deosebite, încununate chiar cu goluri, cu evoluţii lamentabile, de-a dreptul catastrofale, care au atras în destule rânduri mânia preşedintelui Chiţu, dar şi supărarea puţinilor, dar fidelilor spectatori. În aceste condiţii, având destule alte oferte, Aristan este foarte aproape de a nu mai reveni la Câmpina.

Credit pentru Gigiu


Inclusiv înaintea plecării spre Elveţia, unde se află în delegaţie oficială care însoţeşte naţionala României, în calitatea sa de membru al Comitetului Executiv, preşedintele FCM Câmpina, Dan Ştefan Chiţu, a avut o discuţie cu antrenorul principal al echipei, Petre Gigiu. Cum înţelegerea dintre cei doi este valabilă până în vara anului 2009, preşedintele Chiţu este hotărât să-l menţină în funcţie, cu atât mai mult cu cât a contribuit decisiv la menţinerea Câmpinei pe harta fotbalistică a celui de-al doilea eşalon. Gigiu nu este însă în vacanţă. El are misiunea ca în această perioadă să urmărească o serie întreagă de jucători, care să poată face faţă exigenţelor impuse de liga secundă. La întoarcerea din Elveţia, preşedintele Chiţu şi antrenorul Gigiu vor avea o discuţie lămuritoare, în care vor stabili ţintele pentru această perioadă precompetiţională, dorinţa celor trei fiind aceea ca la momentul intrării în obişnuitul cantonament, lotul să fie definitivat în proporţie de peste 90%.Ţinând cont de faptul că în momentul de faţă, în lootul Municipalului se mai regăsesc doar 13 jucători, Gigiu are mult de muncă, iar lista pe care acesta a alcătuit-o este una destul de amplă. De altfel, Gigiu a urmărit cu maxim interes turneul de baraj pentru promovarea în liga secundă, care s-a desfăşurat la Câmpina între formaţiile Aerostar Bacău, Juventus Bucureşti şi CS Buftea. Gigiu a părut că a pus ochii pe mai mulţi jucători de la cele trei echipe, existând şanse ca - după mulţi ani - Municipalul să nu mai aştepte săptămâna dinaintea începerii campionatului pentru a-şi definitiva lotul.

Caruso a venit la Muntenia

După italianul Marco Delvecchio, care a trecut pe la Câmpina, în urmă cu aproape două luni, la invitaţia preparatorului fizic compatriot Jonathan Fischoff, aflat în staff-ul divizionarei secunde locale FC Municipal, zilele acestea, la hotelul "Muntenia", din al doilea municipiu al judeţului, a mai sosit un oaspete celebru!Este vorba, aici, despre un alt fotbalist care a evoluat în "Il Calcio". Astfel, în prezent, stabilimentul care-i aparţine preşedintelui executiv al FCM Câmpina, Ştefan Dan Chiţu - membru al Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, calitate în care este, acum, prezent, la turneul final al Campionatului European din Austria şi Elveţia - găzduieşte un fost campion mondial de tineret! Noul-venit este Sergio Daniel Caruso, un mijlocaş care are dublă cetăţenie - italiană şi argentiniană - şi a trecut şi pe la AC Fiorentina, în 2001! Caruso, fotbalist născut în anul 1979, în America de Sud, din acest motiv posedând şi cetăţenia ţării mai sus-menţionate, are trecut în CV chiar un titlu mondial, cel cucerit cu selecţionata "pumelor", la Campionatul Mondial "U 20" ("sub 20 de ani"), disputat în 1999!
A jucat în Apertura şi Clausura
În afară de actuala echipă a internaţionalului Adrian Mutu, Carusso a mai evoluat şi la câteva echipe argentiniene, precum Velez Sarfield, AC Leon sau Union Magdalena. Acum, el speră să obţină un contract în prima ligă de fotbal a României. Sergio Caruso îl are drept ghid, la Câmpina, aşa cum era de aşteptat, pe acelaşi Jonathan Fischoff, preparatorul fizic având bune relaţii şi pe la câteva cluburi de la noi din ţară, la care l-a propus pe fostul internaţional argentinian de tineret.

Salih Jaber, în vacanţă la Câmpina

Aflat în căutarea unui nou contract după ce angajamentul cu Gloria Buzău a expirat la finele trecutului sezon, atacantul irakian Salih Jaber a petrecut câteva zile de vacanţă la Câmpina. Fotbalist aflat de mai bine de trei ani în România, perioadă în care a îmbrăcat, în primul eşalon, tricoul Universităţii Craiova şi al Gloriei Buzău, Jaber s-a familiarizat perfect cu realităţile mioritice. Chiar dacă a avut, de-a lungul timpului, destule probleme contractuale cu echipele la care a evoluat, Jaber, căsătorit, deja, cu o româncă, spune că vrea să se stabilească definitiv în ţara noastră. „M-am obişnuit cu viaţa din România. Imi place totul aici şi de aceea doresc să mă stabilesc definitiv la Buzău. Am găsit acolo nişte oameni de mare caracter, spre deosebire de Craiova unde am fost păcălit mai mereu”, a afirmat vârful de atac. După zilele petrecute la Câmpina, Salih Jaber a zburat spre Italia, acolo unde va semna un angajament, în următoarele zile, foarte probabil, cu Catania, echipă de prim eşalon care este pregătită de Walter Zenga. Dacă această variantă pică, alte două team-uri din Peninsulă, Bari şi Pisa, sunt interesate de serviciile irakianului, care s-a simţit foarte bine la Câmpina.

Unirea Câmpina, parcurs cu suişuri, coborâşuri şi un final cu emoţii

Singura reprezentantă a municipiului Câmpina în Liga A Prahova, Unirea Câmpina, a stat cu sufletul la gură până în ultima etapă a ediţiei de campionat 2007 - 2008. Totuşi, după ultima etapă, victoria cu 3-1 pe teren propriu în faţa formaţiei CS Floreşti, echipa câmpineană a avut satisfacţia îndeplinirii obiectivului - menţinerea în eşalonul de elită al fotbalului judeţean.
Spre deosebire de alţi ani, în recent încheiata ediţie de campionat, în afara sprijinului financiar asigurat de jucătorii Bogdan Mănescu şi Mărgărit Ciobotaru, Unirea Câmpina a reuşit atragerea unui sponsor puternic - Car One Băneşti - dar şi să obţină o serie întreagă de fonduri nerambursabile din partea administraţiei locale. Acestea au fost contribuţiile care au permis existenţa acestei formaţii şi care au dus la crearea unei echipe puternice, valoroase şi respectate.
Din punct de vedere tehnic, Unirea Câmpina este condusă de antrenorul principal Marius Pălănceanu, ajutat de Daniel Corcodel. Cei doi tineri tehnicieni, împreună cu stafful administrativ al echipei, au reuşit să creeze un climat propice pentru performanţă.
Din punct de vedere al lotului de jucători, antrenorul Marius Pălănceanu are meritul de a fi reuşit - atunci când a avut tot lotul la dispoziţie - să îmbine armonios şi eficient experienţa unor jucători precum Costin Plăvache, Geani Vintilă, Bogdan Mănescu sau Mărgărit Ciubotaru cu tinereţea lui Eduard Ţigănuş sau Marius Negreanu, ca să numim numai doi dintre jucătorii care au reale şanse de a se afirma.
Echipierii Unirii sunt în vacanţă până pe 23 iunie. Din acel moment va urma reacomodarea la efort, obişnuita vizită medicală şi derularea cât mai multor meciuri amicale, care vor avea un dublu scop: pe de o parte, vor urmări disponibilitatea la efort şi la implicare în joc a achiziţiilor din această vară, iar pe de altă parte vor contribui la cristalizarea unei formule cât mai eficiente de joc, în care să se regăsească cât mai mulţi dintre jucătorii tineri ai Unirii.
Parcursul formaţiei Unirea Câmpina în acest an:
0-2 cu CS Brazi
3-2 cu AS Văleni
0-2 cu Petrotrans Ploieşti
1-3 cu Caraimanul Buşteni
0-5 cu Petrolul Teleajen
2-0 cu Gloria Vâlcăneşti
3-3 cu Progresul Bucov
0-2 cu Kaproni Gornet
0-3 cu Avântul Măneciu
2-1 cu Unirea Călineşti
0-0 cu Intersport Plopeni
2-0 cu Cheile Doftanei Brebu
1-4 cu Petrolul Ploieşti
1-2 cu CS Ceptura
3-1 cu CS Floreşti

Horia Tiseanu - noul primar al Câmpinei

Duminică, 15 iunie, în urma turului al doilea, Horia Tiseanu (PD-L) a fost reconfirmat în funcţia de primar al municipiului Câmpina. Este pentru prima dată în istoria Câmpinei când primarul în funcţie este reconfirmat prin vot.
Tiseanu l-a învins în turul al doilea pe Alin Moldoveanu (PNDC) cu un scor categoric 10.359 (69,17%) la 4.486 (29,95%). Faţă de precedentele scrutinuri locale, de această dată, la turul al doiela s-a prezentat mai multă lume decât la primul tur, adică 14.975 câmpineni (43,49%) faţă de 13.779 (40,02%).
Mai multe amănunte în ediţia tipărită a publicaţiei noastre de marţi, 17 iunie, precum şi pe acest blog, odată cu apariţia pe piaţă a săptămânalului nostru.