23 iunie 2008

“Mizerie şi trădare”


Lovitura de teatru a şedinţei de constituire a Consiliului Local a fost alegerea lui Ion Dragomir în funcţia de viceprimar. Este a doua oară în mai puţin de şase luni când Gheorghe Tudor este “ars” de propriul partid. După ce toată lumea îl vedea candidatul cu cele mai mari şanse să-l învingă pe Horia Tiseanu în cursa pentru Primărie, Tudor a acceptat să... nu candideze. I s-a promis, în schimb, că va fi viceprimar. În acest sens, a şi făcut poze cu candidatul PSD la funcţia de primar, iar după turul I l-a susţinut făţiş pe Tiseanu, având aceeaşi promisiune. Cu câteva zeci de ore înaintea alegerii viceprimarului, Tudor s-a trezit că este scos total din cărţi. Culmea ironiei, fiind cel mai vârstnic consilier, Gheorghe Tudor a condus şedinţa de constituire a Consiliului Local. La scurt timp după această şedinţă umilitoare, a acceptat următorul dialog.
“Organizaţia Judeţeană a PSD ne-a trădat!”
La conferinţa de presă comună dintre cele două tururi, Horia Tiseanu a precizat că la acea masă se află viitoarea conducere a Primăriei, adică primarul şi viceprimarul. Dl. Dragomir nu era acolo... În schimb, dvs. eraţi. Ce s-a întâmplat de atunci şi până la şedinţa de constituire a Consiliului Local?
Ce să se întâmple? S-a întâmplat că, începând de luni, cu două zile înaintea şedinţei de constituire a Consiliului Local, mi s-a spus să nu mai candidez.
De către cine?
De către conducerea judeţeană a partidului, mai exact domnii Marian Săniuţă, Georgică Diaconu şi chiar Mircea Cosma, care nu a semnat actele pentru validarea mea în calitatea de consilier local decât în după-amiaza şedinţei de constituire a Consiliului Local. Practic, organizaţia judeţeană ne-a trădat!
“Două zile m-au rugat, apoi m-au ameninţat!”
Ce explicaţie vi s-a dat şi cum au decurs exact lucrurile?
Practic, nu mi s-a dat nici o explicaţie... Ne-am întâlnit luni, cu două zile înaintea şedinţei de constituire a Consiliului Local, la sediul partidului. Acela a fost momentul în care Dragomir, de pe o poziţie de forţă, ne-a anunţat că el va fi viitorul viceprimar. Am crezut că glumeşte... Toţi am rămas fără cuvinte. Şi ne-a spus zâmbind: «Veţi primi indicaţii în acest sens». Şi am primit! Preşedintele organizaţiei locale, Mihail Şerbănoiu, l-a sunat pe Săniuţă, care a confirmat varianta lui Dragomir. Şi de atunci a început scandalul... Două zile m-au rugat, apoi m-au ameninţat! Au fost două zile în care am fost rugat insistent în toate felurile şi promiţându-ni-se tot felul de lucruri, pentru ca în ziua şedinţei să se treacă la ameninţări directe!
“Dragomir ne-a spus clar că... «partidul s-a privatizat»!”
Cu ce aţi fost ameninţat?
Am fost ameninţat că nu voi fi validat ca şi consilier local, pentru că partidul trebuie să înainteze o hârtie prin care validează mandatul. Asta a fost tot, dar a fost prea mult... Dar ce pretenţii poţi să ai din moment ce domnul Dragomir ne-a spus clar că... «partidul s-a privatizat»!Cum adică?Nu ştiu, n-a înţeles nimeni dintre noi... Poate ştie domnul Dragomir...
“Am fost folosit!”
Ce simţiţi în acest moment?
O mare dezamăgire. Le-am şi spus celor care au tot insistat zilele astea să nu mai candidez: domne’, dacă spuneaţi acum trei luni că aşa stau lucrurile şi asta vreţi, nu era nici o problemă... Dar mi s-a părut jignitor să fiu fotografiat, purtat peste tot şi arătat ca viitorul viceprimar şi acum să se comporte aşa faţă de mine?! Este peste puterea mea de a înţelege. Practic, am fost folosit. S-a folosit numele meu, imaginea mea, mi-am măcinat sănătatea şi câte şi mai câte şi pentru ce? Ca să-mi facă o asemenea mizerie! Este trist că s-a ajuns la aşa ceva... Cert este că nu sunt supărat pe nimeni din organizaţia locală. Am fost trădaţi la nivelul organizaţiei judeţene şi s-ar putea chiar şi la un nivel mai înalt. Este cert, din punctul meu de vedere, că s-a făcut un troc peste capul nostru al tuturor, dar dacă «s-a privatizat partidul» ce poţi să mai ceri?!
“Îmi cade mâna dacă-l votez pe Dragomir viceprimar”
L-aţi votat pe dl. Ion Dragomir ca viceprimar?
Nu, categoric nu! Le-am şi spus celor din conducerea judeţeană a partidului: «mie îmi cade mâna dacă-l votez pe Dragomir viceprimar şi nu-l votez, orice aţi face!» Şi nu l-am votat! L-am votat pe contracandidatul său.
“Voi renunţa la toate funcţiile din partid”
Ce va urma?
(oftează) Este foarte greu de spus... Nu ştiu, va fi foarte greu... Acest mandat a început cu stângul. Probabil că vom avea mari războaie în momentul în care Dragomir şi omul care se află în spatele său, Mihai Anastasescu, sau alţii, vor avea anumite interese şi vor avea nevoie de votul Consiliului... Nu exclud nici să ajung să fiu dat afară din acest partid, pe care şi eu l-am creat în 1995, cu Florea Radu, cu Bercăroiu, cu Ion Mircea şi alţii. Deocamdată, în câteva zile, voi renunţa la toate funcţiile mele din partid şi voi rămâne simplu membru de partid. Probabil că aşa vor face şi alţii şi vor rămâne să conducă doar cei care răspund comenzilor. Foarte probabil şi actualul preşedinte, Mihail Şerbănoiu, va fi schimbat... Doar «s-a privatizat partidul», nu?! Nu ştiu cum vor mai veni cei de la Ploieşti, la alegerile parlamentare, să-i ajutăm să le facem campanie pe plan local. Ce credibilitate va mai avea PSD?
“Nu am nevoie de nimic de la Anastasescu”
Dvs. aţi avut vreo întrevedere cu dl. Mihai Anastasescu?
Nu, am fost solicitat să am o asemenea întrevedere, dar nu i-am dat curs pentru că nu am nevoie de nimic de la astfel de oameni. Nu-mi trebuie nimic!

Un viceprimar surpriză şi un început cu stângul


Legislatura locală 2008 – 2012 a început cu stângul. Şi asta pentru că, şedinţa festivă de constituire a Consiliului Local s-a transformat într-un moment foarte tensionat odată cu alegerea viceprimarului. Micile împunsături dintre taberele PD-L şi PIN vs. PNDC au pălit faţă de problemele din interiorul PSD, acolo unde Gheorghe Tudor s-a văzut nevoit să renunţe la candidatura pentru funcţia de viceprimar în favoarea lui Ion Dragomir. Aşadar, modul în care a început acest mandat vine să confirme că… întotdeauna se poate şi mai rău, după ce în legislatura trecută am consemnat o mulţime de nereguli, probleme şi… comicării.Ordinea de zi a şedinţei a decurs fără prea multe probleme. În prezenţa subprefectului Cătălin Stan, a fost stabilită o comisie de validare, au fost validate apoi mandatele consilierilor locali, proaspeţii aleşi au depus jurământul de credinţă, Consiliul Local a fost declarat ca fiind legal constituit, a fost desemnat un preşedinte de şedinţă (în ordine alfabetică), a fost ales prin vot secret noul viceprimar şi au fost stabilite şi aprobate comisiile de specialitate ale Consiliului Local.
S-a stabilit prima comisie – de validare
Primul lucru pe care l-au avut de făcut aleşii locali a fost stabilirea componenţei comisiei de validare, o comisie care-şi va păstra structura pe întreaga durată a mandatului. Arghir a propus-o pe Clinciu, Tabacu pe Piţigoi, Moldoveanu pe Arghir, Zăgan pe Petrovici şi Ţiţei pe Nistor. Între ei au stabilit că Elvis Arghir este preşedintele comisiei, iar Adrian Piţigoi secretar.De-a lungul şedinţei au fost şi câteva situaţii comice, aşa cum ne-a obişnuit şi precedentul legislativ. În timpul votului pentru validarea mandatelor, cei în cauză nu aveau dreptul să voteze. Cu toate acestea, Jenica Tabacu s-a pomenit cu mâna pe sus atunci când s-a votat validarea ei, iar Tiseanu a ridicat mâna tot într-o veselie, deşi el nu are dreptul la vot. Oricum, nu se uita nimeni la el… În momentul depunerii jurământului, aleşi au avut pe masă Biblia şi Constituţia. Unii au pus mâna numai pe Biblie, alţii numai pe Constituţie… Acum, pentru unii o fi fost din cauza emoţiilor, dar pentru alţii…În ciuda tensiunilor existente, momentul votării viceprimarului a avut aspectele sale comice. Mai întâi, aleşii s-au certat pe… pixul cu care se va vota! Apoi, s-au amuzat că Viorel Bondoc nu a încăput în cabina de vot, rămânându-i partea din spate în afară, Lucian Cercel s-a întors din cabină pentru că-şi uitase ochelarii, iar Gheorghe Sandu a intrat peste Piţigoi… Toate acestea în pofida apelurilor la seriozitate ale preşedintelui de şedinţă, Elena Albu.În fine, la stabilirea componenţei comisiilor, pentru că la cea de urbanism existau mai multe propuneri s-a trecut la vot. Au fost şapte candidaţi pentru cinci locuri. Alin Moldoveanu, care făcuse două propuneri din partea PNDC, i-a cerut lui Marian Nistor, care făcuse tot două propuneri din partea PD-L, să retragă o propunere şi va retrage şi el una pentru a se evita votul secret. „Nu, nu, votăm!” – a spus triumfalist Nistor. Iar prin vot, PNDC a rămas fără nici un consilier în această comisie. „Luaţi-o uşor, nu vă mai consumaţi muniţia de acum, că mai aveţi patru ani!” – i-a îndemnat Horaţiu Zăgan pe colegii săi.
Pesediştii despărţiţi
În sala mare a Casei Tineretului, acolo unde s-a desfăşurat şedinţa, au fost prezenţi, pe lângă aleşii locali, rude ale acestora, colegi de partid, dar şi mulţi dintre angajaţii Primăriei. Primul rând a fost rezervat noilor aleşi locali. În general, consilierii au stat pe... partide, cu o singură excepţie - social-democratul Ion Dragomir, care nu s-a aşezat lângă colegii săi, ci în partea opusă a sălii, în spatele consilierilor pedelişti, umăr la umăr cu Corneliu Anastase, tatăl preşedintelui PD-L Prahova, Roberta Anastase. Normal că acest lucru a dat de bănuit, fiind pentru prima dată, după foarte mulţi ani, când pesediştii – consideraţi o adevărată familie – s-au despărţit.
Surpriza Dragomir
În mod oficial se ştia că viceprimar al municipiului Câmpina va fi Gheorghe Tudor, fost primar al urbei în mandatul 2000-2004 şi viceprimar din septembrie 2007. Aşa se stabilise inclusiv în momentul semnării protocolului de colaborare dintre PD-L, PSD şi PIN, partide care au constituit majoritatea în Consiliul Local. Au recunoscut asta reprezentanţii PSD, ba chiar şi primarul Horia Tiseanu, indirect, într-o conferinţă de presă, vorbind despre „viitoarea conducere a Primăriei Câmpina, care se află la această masă”. Iar la masa respectivă se aflau Ovidiu Cord, Jenica Tabacu, Mihail Şerbănoiu, Victor Bercăroiu şi Gheorghe Tudor. Nici urmă de Ion Dragomir! În ciuda înţelegerilor, la şedinţa de miercuri s-a stabilit că viceprimar va fi… Ion Dragomir. Cei implicaţi ştiau asta, inclusiv Gheorghe Tudor, care, ironia sorţii, în calitate de decan de vârstă al Consiliului Local, a trebuit să prezideze şedinţa până a fost validată noua structură, asistat de cei mai tineri consilieri Bogdana Ţiţei şi Adrian Piţigoi.
Gheorghe Tudor, „lucrat” din interior
Organizaţia PSD Câmpina a primit decizia ca Ion Dragomir să fie viceprimar în... plic. A fost scandal mare, trecându-se la ameninţări, iar cei implicaţi aruncându-şi vorbe grele. De Gheorghe Tudor, ce să mai spunem?! Omul era negru de supărare. Când te lucrează adversarii, hai, treacă-meargă - „aşa-i în politică”, ar spune unii - dar când ai tăi îţi fac una ca asta, e greu de suportat! Iar Gheorghe Tudor nu e un neica-nimeni, ci unul dintre cei mai competenţi oameni în materie de administraţie publică locală. Cunoaşte fiecare bucăţică a urbei, ştie cum să vorbească şi să se poarte cu subalternii, are soluţii acolo unde nu se mai descurcă nimeni. Merita să fie viceprimar, dar alţii au considerat că n-ar putea fi controlat sută la sută, motiv pentru care a fost dat la o parte. Fără nici o remuşcare…
Viceprimar PSDcu voturile PD-L, PIN şi... alţii
Au existat două propuneri pentru funcţia de viceprimar: Ion Dragomir (PSD), propus de Horaţiu Zăgan şi Elvis Arghir (PNL), acesta din urmă fiind propus şi susţinut de partidul său şi de PNDC, Alin Moldoveanu fiind, de altfel, cel care l-a propus. A câştigat Dragomir cu 11 voturi, faţă de cele 7 ale lui Arghir, iar un vot a fost anulat. Noul viceprimar a fost susţinut de PD-L, PIN (care au împreună nouă consilieri) şi… Ei bine, aici e aici. Tudor susţine că nu l-a votat pe Dragomir, cel puţin încă un membru al PSD susţine acelaşi lucru… În aceste condiţii, ar apărea întrebarea cine din PNDC sau PNL a trădat? Deja!Anunţarea rezultatului votului a produs o vizibilă satisfacţie pe feţele consilierilor pedelişti şi chiar a primarului Horia Tiseanu. Care pare a nu şti ce-l aşteaptă. Într-un fel, se poate vorbi despre inconştienţa acestora. Se vor convinge, mai devreme sau mai târziu, că, prin susţinerea lui Dragomir, chiar au pierdut Primăria, după ce o câştigaseră la scrutinul electoral.
Cine va conduce, de fapt, Primăria?
Ion Dragomir este ultimul om pe care Tiseanu să-l dorească viceprimar. Are experienţă, este versat, este deştept şi ştie exact cum să atingă un scop. În plus, Dragomir este o persoană dură, nu se joacă, nu glumeşte (apropo, are un talent extraordinar de a fi subtil, iar cine nu-şi dă seama de ceea ce vrea să spună va scădea în ochii lui din start). Dacă noul viceprimar îşi va pune vreodată în cap să... facă pe cineva cu capul, apoi, chiar îi va reuşi. Nu ne îndoim că, din prima zi de activitate în Primărie, se va cunoaşte că Dragomir e acolo. După cum îl ştim noi, fără să pretindem că ştim totul, viceprimarul va fi non-stop cu ochii pe primar, va introduce în instituţie un nou „fus orar”, iar funcţionarii care vin primii la muncă n-ar trebui să fie surprinşi că îl vor găsi acolo. Iar Horia Tiseanu n-ar trebui să uite că vicele lui nu are decât un singur şef şi că nu el este acela.
Validarea primarului, amânată câteva zile
În mod normal, în cadrul şedinţei ar fi trebuit validat şi primarul Horia Tiseanu. Procedura de validare a mandatului acestuia nu s-a putut realiza deoarece partidul primarului nu a depus, la Autoritatea Electorală Permanentă, raportul de venituri şi cheltuieli din campania electorală, aşa cum prevede legea. Reprezentanţii PD-L au afirmat că raportul este pregătit şi va fi depus zilele acestea, întârzierea fiind explicată prin organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru funcţia de primar. Potrivit legii, în 24 de ore de la depunere, raportul va fi publicat în Monitorul Oficial, apoi Judecătoria va putea valida mandatul. Horia Tiseanu a preciza că urmează să fieorganizată o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în care va fi validat mandatul său şi va depune jurământul. Oricum, până se va întâmpla acest lucru, Horia Tiseanu rămâne primarul în exerciţiu.
Componenţa comisiilor de specialitate ale Consiliului Local
Comisia nr. 1 - buget finanţe, administrarea domeniului public şi privat, agricultură: Elena Albu (preşedinte), Elvis Arghir (secretar), Marian Nistor, Horaţiu Zăgan, Alin Moldoveanu (membri).
Comisia nr. 2 - administraţie publică locală, juridic, relaţii cu publicul, servicii şi comerţ, muncă şi probleme sociale, drepturile omului, problemele minorităţilor, pază şi ordine, familie şi protecţia copilului: Gheorghe Sandu (preşedinte), Mihaela Neagu Petrovici (secretar), Monica Clinciu, Gena Preda, Ion Dragomir (membri).
Comisia nr. 3 - amenajarea teritoriului, urbanism, ecologie şi protecţia mediului: Gheorghe Tudor (preşedinte), Enache Dragomir (secretar), Lucian Cercel, Marian Nistor, Adrian Piţigoi (membri).
Comisia nr. 4 - sănătate, cultură, învăţământ, culte, tineret, sport şi turism: Jenica Tabacu (preşedinte), Bogdana Ţiţei (secretar), Viorel Bondoc, Florin Marcu, Dan Telegescu (membri).

Peste 5.000 de câmpineni sunt în pericol de moarte la un cutremur peste 7 grade Richter


Despre cutremur nu discută nimeni cu plăcere. Sunt oameni care, pur şi simplu, refuză să vorbească despre acest subiect, cu gândul la tragediile pe care le-au trăit la precedentele mişcări seismice puternice sau cu gândul la ce ne aşteaptă… Pentru că un personaj spunea la un moment dat că „fiecare clipă ne depărtează de cutremurul care a fost, dar ne apropie de cutremurul care va veni”.Aşa că, indiferent dacă vrem sau nu vrem să discutăm acest subiect, la un moment dat, este foarte posibil ca un cutremur de mari proporţii, adică peste 7 grade pe scara Richter, să lovească şi municipiul Câmpina. Ce se va întâmpla atunci? Previziunile sunt sumbre – peste 5.000 de câmpineni sunt în real pericol de moarte, iar peste zece blocuri sau clădiri riscă să se prăbuşească, în plus, ar putea fi afectate unele instalaţii de la Rafinăria „Steaua Română” şi Turnătoria Centrală „Orion”, care – finalmente – prin efectele lor, vor afecta întreaga populaţie. Aşadar, veştile sunt proaste, iar măsuri preventive...
Zece blocuri s-ar putea dărâma şi alte numeroase construcţii ar fi afectate
Şeful Biroului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Câmpina, Nicuşor Pohrib, a fost cel care ne-a furnizat principalele date tehnice privind efectele unui posibil seism. „Experţii – a spus Pohrib - au stabilit faptul că aşezarea geografică a municipiului Câmpina conferă siguranţa că nu se poate produce aici un seism mai mare de opt grade pe scara Richter. Cele mai afectate imobile de un eventual seism peste şapte grade Richter vor fi cele expertizate seismic în anul 2000 şi încadrate în prima clasă de risc seismic – clasa A – ceea ce înseamnă că s-ar putea prăbuşi la orice mişcare seismică mai mare de 6,5–7 grade Richter. Este vorba de aproximativ zece blocuri de pe străzile Schelelor, Eminescu şi Orizontului. De asemenea, vor avea serios de suferit toate clădirile cu o înălţime mai mare ridicate înainte de 1977 - printre care blocurile de pe străzile Dr. CI Istrati, Hasdeu, Cuza şi Vladimirescu, precum şi „P”-urile de pe B-dul Carol I - şi spun asta pentru că toate blocurile şi clădirile publice construite după acest an sunt proiectate să reziste unui seism de 9 grade Richter, ceea ce în Câmpina experţii spun că nu este posibil”.Practic, este vorba despre blocurile 6, 8 şi 10 de pe strada Mihai Eminescu (terminate în anul 1960), blocurile 38, 39, 40, 41 şi 43 de pe strada Orizontului (construite în perioada 1970 - 1972) şi blocul A6 de pe strada Schelelor, finalizat în anul 1966.
Potrivit interlocutorului nostru în aceste clădiri locuiesc între trei şi cinci mii de oameni, dar producerea unui cutremur va afecta şi blocurile din împrejurimi, din cauza distanţei foarte mici existente între construcţii. Aşa se face că numărul câmpinenilor care ar putea fi afectaţi de un eventual seism de asemenea proporţii depăşeşte binişor 5.000. De asemenea, ştiindu-se că, în general, seismele se produc noaptea, atunci este clar că foarte puţini dintre cei care locuiesc în aceste blocuri vor avea şanse de scăpare.
Rafinăria şi Turnătoria ar putea fi cuprinse de incendii
Dintre societăţile comerciale mari care se află în municipiul Câmpina cele mai mari probleme – în opinia lui Nicuşor Pohrib – le-ar putea avea, în cazul unui cutremur de peste 7 grade Richter, Rafinăria „Steaua Română” şi Turnătoria Centrală „Orion”. „O serie de instalaţii ale Rafinăriei – a declarat Pohrib – prezintă un risc important de producere a unui incendiu în cazul unui cutremur. Cei de la Rafinărie au un plan special de intervenţie în acest caz, iar conform reglementărilor legale în vigoare prevăd că ar trebui luate măsuri pe o rază de cinci kilometri în jurul Rafinăriei, ceea ce ar însemna practic toată localitatea. Cel mai mare pericol la Rafinărie este izbucnirea unui incendiu la parcul de rezervoare, ceea ce ar duce la alterarea gravă a condiţiilor de mediu. De asemenea, Turnătoria are câteva instalaţii cu risc ridicat de incendiu în cazul producerii unui seism. La această societate există şi pericolul unei explozii la uzina de oxigen”.
Barajul Paltinu nu reprezintă un pericol
Chiar dacă nu se află pe teritoriul administrativ al municipiului Câmpina, totuşi, am discutat cu Nicuşor Pohrib şi despre barajul de la Paltinu. „Barajul Paltinu este proiectat să reziste unui cutremur de peste 9 grade Richter, iar – aşa după cum am spus – în zona municipiului Câmpina experţii au stabilit că nu se poate produce un cutremur mai mare de 8 grade pe scara Richter. În aceste condiţii, nu cred că barajul de la lacul de acumulare Paltinu reprezintă un pericol pentru Câmpina în cazul producerii de accidente. Oricum, în cazul unui asemenea cataclism există un plan de operaţiuni, constituindu-se de urgenţă o comisie de criză, condusă de primarul localităţii, care dispune primele măsuri. Dar, sperăm să nu fie nevoie…”

Săptămâna aceasta, Se constituie şi Consiliul Judeţean

Este perioada în care se constituie noile foruri legislative, aşa cum au rezultat ele după alegerile locale de la începutul acestei luni. După ce, în zilele de 18,19 şi 20 iunie s-au constituit toate consiliile locale, în cursul acestei săptămâni este programată şi constituirea Consiliului Judeţean.
Componenţa noului Legislativ Judeţean
Au trecut pragul electoral doar cinci formaţiuni politice. După numărul de voturi obţinute, au fost repartizate partidelor mandatele de consilieri din noul legislativ judeţean: PD-L - 11, PSD - 10, PNL - 7, PNDC - 5 şi PNG - 3.Potrivit ordinei pe listele electorale, Consiliul Judeţean ar avea următoarea componenţă:PD-L: Gheorghe Nastasia, Andrei Volosevici, George Ionescu, Horia Tiseanu, Gabriel Sandu, Gabriel Hornoiu, Emanoil Savin, Valerică Steliean, Marius Nicolai, Costel Morărescu, Ovidiu Cord. Dat fiind faptul că Andrei Volosevici, Emanoil Savin, Horia Tiseanu şi Costel Morărescu au câştigat funcţiile de primari la Ploieşti, Buşteni, Câmpina, respectiv Filipeştii de Pădure, iar Gabriel Sandu a precizat că nu va renunţa la deputăţie, locurile lor ar putea fi luate de următorii candidaţi de pe lista partidului: Ştefan Lupu, Daniel Dumitru Neagoe, Vasile Teodosia, Vasile Vasile, Horia Ştefănescu.PSD: Marian Săniuţă, Mircea Cosma, Mihai Apstolache, Georgică Diaconu, Augustin Mitu, Constantin Marin, Constantin Nemeş, Toma Ioniţă, Virgil Mandru, Gheorghe Neaga. Cum între aceştia se află deja trei deputaţi şi noul preşedinte al CJ, lista va fi completată cu Adrian Moroianu, Constantin Mitran, Adrian Albulescu, Gabriel Ghivăran.PNL: Adrian Semcu, Horia Toma, Ion Luchian, Nicolae Alexandri, Toma Pinţoiu, Vasile Pătraşcu, Daniel Mitrea. Cei trei deputaţi ar putea fi înlocuiţi cu Simona David, Enache Dragomir, Mircea Roşca.PNDC: Florin Anghel, Radu Ionescu, Dragoş Gunia, Constantin Săseanu, Victor Petrescu.PNG-CD: Nicolae Trache, Radu Socoleanu, Emil Bădescu.
Mult prea multe voturi nule!
Din voturile exprimate pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, au fost declarate nule 19.745, iar la Consiliul Judeţean - alte 22.332 buletine În total, au fost declarate nule 42.077 voturi, un număr record la nivel de ţară. O singură remarcă: să fi fost chiar atât de mulţi alegători prahoveni care să nu ştie să aplice ştampila pe buletinul de vot?! Puţin probabil. Lucrurile s-ar fi clarificat, poate, dacă Biroul Electoral Central ar fi acceptat contestaţiile depuse de unele formaţiuni politice şi ar fi permis renumărarea voturilor nule.

Dezinteres total la bursa locurilor de muncă pentru romi


Pentru prima dată în istorie, Bursa locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă nu s-a mai desfăşurat la locul în care se derulau în mod tradiţional aceste activităţi, ci la Căminul Grupului Şcolar Petrol, în acelaşi imobil în care-şi află sediul şi echipa managerială a proiectului european “Ecluza prahoveană a dezvoltării durabile”.Chiar şi în aceste condiţii, persoanele de etnie romă din municipiul Câmpina nu s-au prea înghesuit să-şi găsească un loc de muncă.Bursa a fost organizată de Agenţia Locală de Ocupare şi Formare Profesională, condusă de Liliana Vasile, desfăşurându-se simultan atât în Câmpina, dar şi în alte localităţi ale judeţului Prahova - Ploieşti, Mizil, Vălenii de Munte. Conform spuselor directorului ALOFM Câmpina, Liliana Vasile, “la Bursa locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă, Agenţia a reuşit aducerea unui număr de şapte angajatori, care oferă 58 de locuri de muncă, în general, în profesii necalificate sau cu o calificare minimală”.În ciuda eforturilor făcute de conducerea ALOFM Câmpina, a angajatorilor, precum şi a asociaţiilor de romi, doar câteva zeci de cetăţeni ai acestei etnii au trecut pragul bursei, dintre care aproximativ jumătate au fost din comunele limitrofe Câmpinei.

Asociaţia Romilor vrea să califice aleşi locali în... management


În aceeaşi zi cu bursa locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă a început derularea efectivă a programului “Ecluza prahoveană a dezvoltării durabile”. Acest program se adresează tuturor persoanelor, ocupându-se de calificare în construcţii (diverse specializări) şi amenajarea spaţiilor verzi. Iniţiatorul acestui program şi al colaborării cu administraţia publică locală, Caton Musceleanu, a declarat: “Astăzi (n.r. - vineri) este prima zi a programului de incluziune socială realizat în colaborare cu Guvernul României şi Primăria Câmpina, finanţat din fonduri Phare. Practic, astăzi predau acest proiect noi echipe manageriale. Noi ne-am propus ca pentru acest proiect să avem minimum două sute de persoane pentru calificare în diverse domenii. Acest proiect se încheie la 30 aprilie 2009, iar valoarea acestuia este de peste 163.000 euro”.După ce s-a referit la faptul că a ajuns la Câmpina cu acest proiect după ce a fost refuzat de Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare Profesională şi de Consiliul Judeţean, Caton Musceleanu a adăugat: “Noii aleşi locali au o mare posibilitate să vină la cursurile organizate de noi şi să obţină diploma de absolvire a cursurilor de management, ceea ce-l poate face să devină manager al unui proiect de finanţare europeană. Noi considerăm că sunt bune astfel de cursuri pentru aleşii locali pentru că oricât ar fi de şmecher nici un funcţionar nu poate implementa mai mult de două proiecte europene într-un an. Aşa că un număr cât mai mare de manageri ai proiectelor europene din rândul aleşilor locali îi va face nu numai să înţeleagă şi mai bine toate mecanismele derulării acestor proiecte, dar îi va putea face să contribuie direct la îmbunătăţirea vieţii comunităţii pe care o reprezintă, conducând direct un proiecte european”. Cursurile se vor desfăşura la Căminul Grupului Şcolar Petrol, cel mai probabil urmând a începe prin luna septembrie.

Un ATV pentru un cal!
Caton Musceleanu a făcut şi o declaraţie extrem de interesantă: “Am văzut că problema cailor a fost o temă de campanie la Câmpina. De ce nu ar putea exista un program european de finanţare prin care fiecare rom sau orice alt cetăţean care doreşte poate primi în schimbul unui cal câte un ATV!?”Problema este că pentru un astfel de mijloc de locomoţie este nevoie de permis de conducere, iar PET-urile, cartoanele şi fierul vechi nu se prea pot căra cu ATV-ul, decât dacă pui căruţa ca remorcă!

Centru de artă cinematografică


Un proiect interesant şi foarte ambiţios a luat contur la Câmpina, unde tinerii din oraş au inaugurat un centru de artă cinematografică. Mai mulţi pasionaţi de film şi regie, uniţi într-o asociaţie non-profit, au obţinut o finanţare europeană de 7.950 de euro care a permis deschiderea centrului pentru tinerii cinefili. Scopul proiectului este îmbinarea pasiunii pentru film cu necesităţile comunităţii locale - informarea tinerilor cu privire la patru teme foarte actuale: protecţia mediului, violenţa domestică, discriminarea şi cetăţenia activă, acestea fiind şi lait-motivurile a patru filme care vor fi realizate de către tinerii din organizaţie. Proiectul se va desfăşura pe durata a nouă luni, timp în care vor fi achiziţionate echipamente şi va fi amenajat studioul, vor fi realizate filmele şi se vor produce întâlniri între artişti şi tinerii din Câmpina. Proiectul este iniţiat de Asociaţia Togheter România, iar noul centru de artă cinematografică va funcţiona în incinta Căminului Grupului Şcolar Petrol.Proiectul vine să umple un gol lăsat în Câmpina de închiderea cinematografului din localitate, care a fost închiriat unei societăţi comerciale şi care a fost transformat în… bar! În plus, acoperişul clădirii fostului cinematograf arată jalnic, iar apa ploilor a început să-şi pună amprenta asupra pereţilor exteriori.

A căzut din camion


Marţi dimineaţă, la intersecţia străzilor Nicolae Bălcescu şi Orizontului din Câmpina s-a produs un incident inedit, doar norocul făcând să nu vorbim acum despre o tragedie. Un camion de mari dimensiuni, cu numărul de înmatriculare PH-80-HFZ, a schimbat direcţia de mers de pe strada Orizontului pe Bd. Nicolae Bălcescu, moment în care, din cauza balansului şi a faptului că nu fusese bine ancorat şi asigurat, din camion a căzut un... motostivuitor de câteva tone. Imediat, muncitorii care însoţeau transportul au încercat să îndepărteze motostivuitorul de pe calea de rulare, dar a fost nevoie de prezenţa unei macarale pentru această operaţiune. Conform inscripţionării de pe utilaj, acesta aparţine societăţii Petrom Service. Din fericire, nu s-au produs victime şi nici pagube materiale, chiar dacă şoferul unui autoturism Dacia a îngheţat pentru că motostivuitorul a căzut la câţiva centimetri de maşina sa. Incidentul a avut loc foarte aproape de o staţie de maxi-taxi şi într-o zonă destul de aglomerată a Câmpinei. Dacă motostivuitorul ar fi surprins un autoturism sau ar fi ajuns pe trotuar, s-ar fi putut vorba de o tragedie.

Preşedintele Chiţu s-a plictisit în Elveţia


Delegaţia oficială a României la Campionatul European de Fotbal, care se desfăşoară în Austria şi Elveţia, s-a întors acasă la mijlocul săptămânii trecute. Mult prea devreme faţă de cum îşi doreau numeroşii susţinători ai lui Mutu, Chivu & Co, dar după o figură onorabilă în “grupa morţii”, alături de Olanda, Italia şi Franţa. Pentru că, este o figură onorabilă ca într-o grupă din care mulţi credeau că ne vom întoarce acasă fără nici un punct, să te întorci, totuşi, cu două puncte, şi să părăseşti competiţie neînvinsă de campioana şi vicecampioana mondiale en-titre. Durerea suporterilor vine mai ales din faptul că toţi am simţit că se putea mai mult. Şi se intră în zodia lui “dacă”. De exemplu, dacă Mutu nu rata penalty-ul din meciul cu Italia... Şi tot aşa...
Dincolo de toate acestea, rămâne, însă, o performanţă notabilă, prezenţa echipei reprezentative a României la turneul final al Campionatului European din Austria şi Elveţia.
Câmpina a avut un reprezentant în delegaţia oficială a României la acest Campionat European. Este vorba despre preşedintele FCM Câmpina, Dan Ştefan Chiţu, care, în calitatea sa de membru al Comitetului Executiv al FRF, a făcut parte din delegaţia oficială.
Ştefan Chiţu a plecat în Elveţia duminică, 8 iunie, împreună cu un alt membru al Comitetului Executiv, preşedintele formaţiei Tricolorul Breaza, Constantin Anghelache, dar şi alături de alţi oameni de fotbal. Chiţu a locuit în Elveţia împreună cu restul delegaţiei oficiale la St. Gallen şi s-a aflat în tribună la fiecare din cele trei jocuri susţinute de echipa naţională la EURO 2008.
Despre prezenţa sa timp de zece zile alături de tricolori la turneul final al campionatului European, Dan Ştefan Chiţu ne-a declarat: “Vă spun sincer că au fost cele mai plictisitoare zece zile din viaţa mea. Eu nu prea pot să stau degeaba... Cât am fost sportiv mergeam în cantonamente şi aveam un program foarte strict. La fel, când sunt acasă am foarte puţin timp liber ocupându-mă de echipa de fotbal, de activităţile în calitate de oficial al FRF, dar şi de afacerile mele. Ei bine, în Elveţia m-am plictisit. Meciurile nu mi s-au părut de un nivel tehnic prea strălucit, iar în zilele în care nu au fost meciuri ale Naţionalei noastre, fie am încercat să vedem celelalte meciuri de la EURO, fie am încercat să vizităm câte ceva prin Elveţia. Din păcate, vremea nu a ţinut cu noi, fiind destul de multe zile în care a plouat şi a fost destul de răcoare. Aşa se face că, sincer vorbind, de-abia aşteptam să mă întorc. Sigur, îmi pare rău că echipa reprezentativă a României nu a reuşit calificarea din această grupă, o calificare care ar fi crescut cota Naţionalei noastre şi a fiecărui jucător în parte. Nu a fost să fie, dar eu zic că nu trebuie să facem o tragedie din asta. Aşa cum am spus şi înaintea turneului final, consider că fiecare punct realizat de România în această grupă a fost o performanţă în sine. Şi rămân la această părere... Este păcat, însă, că am fi putut forţa o calificare în meciul cu Italia. Am avut campioana mondială en-titre în mână... Asta e!”
Preşedintele Dan Ştefan Chiţu ne-a mai mărturisit că, dintr-un anumit punct de vedere, regretă că echipa naţională nu s-a calificat mai departe, ceea ce ar fi însemnat mutarea “cartierului general” din Elveţia în Austria. Chiţu are o serie de amintiri deosebite despre Austria, actualul preşedinte al Municipalului participând la Jocurile Olimpice de Iarnă, care au avut loc la Innsbruck, în Asutria, în 1976. Atunci, Dan Ştefan Chiţu a făcut parte din echipajul de bob patru persoane al României, disciplină sportivă în care deţine şi titlul de maestru emerit al sportului, tocmai urmare a participării la acea ediţie a Jocurilor Olimpice.
În fine, preşedintele Dan Ştefan Chiţu a revenit miercuri seara acasă, imediat având o întâlnire cu tehnicianul Municipalului, Petre Gigiu. Acesta nu a stat degeaba în perioada turneului final al Campionatului European şi pare a avea patru-cinci jucători, pe care doreşte să-i aducă în probe, iar dacă vor corespunde la primele jocuri amicale ar putea intra în vederile sale pentru completarea lotului. Atât preşedintele Chiţu, cât şi antrenorul Gigiu nu au vrut să dezvăluie despre ce jucători este vorba, dar se pare că se are în vedere întărirea axului central al echipei. De asemenea, este nevoie de un om de gol, după ce golgheterul ediţiei trecute de campionat, Răzvan Avram, nu şi-a mai prelungit contractul cu gruparea câmpineană şi a ales să joace la Prefab Modelu, sub comanda lui Ţiţi Dumitriu.
Oricum, echipierii Municipalului se reunesc joi, 26 iunie.

Noul manager general al formaţiei Unirea Câmpina, Marius Pălănceanu: Radiografie completă a campionatului trecut şi dorinţe pentru cel viitor


Ne aflăm în ultima săptămână de vacanţă fotbalistică, aproape toate echipele urmând a-şi relua pregătirile până la 1 iulie. Este şi cazul singurei formaţii câmpinene care activează în eşalonul de elită al fotbalului judeţean, Unirea Câmpina. După un retur dificil, în care au reuşit menţinerea în acest eşalon în ultima etapă de campionat, jucătorii formaţiei Unirea Câmpina vor relua pregătirile sâmbătă, 28 iunie, în jurul orei 10.30.Despre returul trecutei ediţii de campionat, vacanţa competiţională, dar şi reluarea pregătirilor, am stat de vorbă cu antrenorul principal al formaţiei Unirea Câmpina, Marius Pălănceanu.
Cum s-a văzut returul trecutei ediţii de campionat de pe banca tehnică a formaţiei Unirea Câmpina?
Nu a fost deloc un retur uşor. A fost chiar greu, dar satisfacţia îndeplinirii obiectivului pe care ni l-am propus din momentul în care eu am preluat conducerea tehnică a echipei este cu atât mai mare.

“Nu am avut întotdeauna la dispoziţie jucătorii pe care mi i-aş fi dorit”
Să detaliem...
Sigur. Am avut la dispoziţie un lot de 26 de jucători, dar chiar dacă numărul este destul de mare, nu reflectă întru-totul adevărul, pentru că la multe meciuri, mai ales în deplasare, nu am avut întotdeauna la dispoziţie jucătorii care erau apţi şi pe care mi i-aş fi dorit. Sigur, au fost motive obiective, pentru că cei mai mulţi dintre aceşti jucători nu pot pleca oricând şi oricum de la locurile de muncă şi estede înţeles, dar din punct de vedere strict sportiv, tehnic, am suferit la acest capitol. Dacă aş fi avut un unsprezece stabil şi tot lotul la dispoziţie permanent, am fi putut avea rezultate mult mai bune, care să nu ne mai ţină cu emoţii până în ultima etapă. Pe măsura scurgerii etapelor, am avut de luptat cu o presiune suplimentară, generată de necesitatea îndeplinirii obiectivului de evitare a retrogradării. În cele din urmă, ne-am îndeplinit acest obiectiv şi ţin să mulţumesc jucătorilor şi în mod special lui Mara - Mărgărit Ciobotaru - şi lui Bogdan Mănescu, pentru contribuţia financiară şi administrativă, pe care au avut-o pe parcursul întregii ediţii de campionat.

“Odată cu sosirea lui Negreanu a crescut apetitul de gol”
În afara celor doi jucători-patroni deja menţionaţi, Mărgărit Ciobotaru şi Bogdan Mănescu, ce alţi jucători aţi remarca?
Da, aş vrea să remarc o serie de jucători, care au dovedit nu numai valoare, dar şi seriozitate şi profesionalism. Ţin să remarc doi oameni, care pe parcursul întregului campionat au avut evoluţii constant bune şi de experienţa cărora avem mare nevoie în continuare. Este vorba de Costin Plăvache şi Giani Vintilă, doi stâlpi ai linie defensive. În apărare. un alt câştig este şi jucătorul Gânju, care creşte lângă mai experimentaţii săi colegi şi asigură împreună siguranţa defensivă. De asemenea, vreau să remarc creşterea în joc a lui Eduard Ţigănuş, care poate deveni un produs de mare valoare al fotbalului câmpinean. Se cuvine un plus menţionat şi pentru Puiu Jantea şi Mugurel Negreanu, contribuţia acestora la revigorarea compartimentului ofensiv fiind evidentă. Odată cu sosirea lui Negreanu parcă a crescut apetitul de gol al formaţiei, iar eficacitatea lui este de invidiat, pentru că a reuşit ca în patru meciuri să înscrie cinci goluri - câte două cu CS Floreşti şi Cheile Doftanei Brebu şi unul în remiza de la Bucov, cu formaţia locală Progresul.
Care a fost, din punctul dumneavoastră de vedere, cel mai important moment al returului?
Este destul de greu de spus... Poate au fost mai multe... Un moment important a fost, din punctul meu de vedere, meciul cu Intersport Plopeni, disputat pe teren propriu. Cu toate că acel meci s-a încheiat la egalitate, 0-0, iar noi am pierdut două puncte importante la “adevăr”, totuşi, mie acel meci mi-a demonstrat că avem echipă, o adevărată familie şi că merităm să rămânem în prima ligă judeţeană.

“Puteam fi în primele zece dacă...”
Totuşi, care au fost minusurile acestui retur?
Sigur au existat şi minusuri în activitatea noastră... Ce să spun? Cred că orice antrenor este dezamăgit în momentul în care la cele două antrenamente săptămânale din perioada competiţională nu poţi avea nici jumătate din lot la dispoziţie. Le-am spus şi patronilor echipei că dacă aş avea întregul lot la dispoziţie, atât la antrenamente, cât şi la meciuri, atunci am fi cu siguranţă în primele zece echipe din Liga A Prahova. Pe de altă parte, eu am înţeles că posibilităţile noastre financiare sunt limitate şi nu ne putem permite un asemenea lot. Avem destui jucători care sunt angajaţi şi nu pot pleca oricând de la locul lor de muncă pentru că au... antrenament! În condiţiile vieţii de astăzi nu i-ar înţelege nimeni şi atunci trebuie să acceptăm o asemenea situaţie. De asemenea, alţi jucători sunt încă la şcoală şi nu le poţi cere să lipsească!

“Trebuie să mai aducem jucători!”
Care este lotul de jucători pe care îl aveţi în acest moment?
Ştie toată lumea că această perioadă este cea în care se produc mişcările de trupe... Dar, sigur, jucătorii formaţiei Unirea Câmpina în acest moment sunt: Tiberiu Ionescu, Păpuşoiu, Pălănceanu - portari; Moise, Popa, G. Vintilă, Plăvache, Buzilă, Gratie, Bogza, B. Dumitru, Basma, Ţigănuş, Burlacu, Ciobotaru, Pantilie, Mănescu, Nichifor, Negreanu - jucători de câmp. Acestora li se mai adaugă alţi jucători, pe care îi avem în vedere, pentru cei mai mulţi fiind necesar să le prelungim perioada de împrumut. Este vorba de Flaidăr, Năstase, Gânju, Jantea, Drăgan, Chioaru. Până în acest moment pot spune că vrem să aducem un singur jucător cert: Savu, un mijlocaş central, care poate fi folosit şi la închidere, de la Cheile Doftanei Brebu. Bineînţeles, mai avem nevoie şi de alţi jucători, pentru că treptat-treptat trebuie să întinerim echipa.
Când veţi relua pregătirile?
Am stabilit ca reluarea pregătirilor să aibă loc sâmbătă, 28 iunie, la ora 10.30, la stadionul Rafinăriei “Steaua Română”, acolo unde ne desfăşurăm de altfel atât meciurile de pe teren propriu, cât şi antrenamentele, pentru că, practic, noi întreţinem acea bază sportivă. Două zile mai devreme, joi, 26 iunie, de la ora 16.00, este programată şi reunirea lotului echipei de juniori, care va avea un nou antrenor principal, în persoana jucătorului nostru Puiu Jantea. Acesta a terminat facultatea, chiar susţine în aceste zile examenul de licenţă şi a făcut cursurile necesare pentru a fi antrenor calificat.

“Îmi doresc să ne putem permite un cantonament”
Ce vă propuneţi pentru noul sezon?
Încă nu am stabilit un obiectiv în adevăratul sens al cuvântului... Personal, îmi doresc să fim o echipă din ce în ce mai puternică în eşalonul de elită al fotbalului prahovean şi să nu mai stăm cu emoţii până în ultima etapă pentru a vedea dacă rămânem sau nu în acest eşalon. Conducerea administrativă a clubului m-a numit de puţin timp manager general, iar în următoarele zile vom stabili colectivul tehnic, urmând a surveni probabil ceva modificări în plan organizatoric. De asemenea, intenţionez să realizez un regulament de ordine interioară, aşa cum are orice club care se respectă, în aşa fel încât fiecare să ştie nu numai ce are de făcut, dar şi ce sancţiune va suporta în cazul în care greşeşte. Totul, însă, va depinde de banii care îi vom avea la dispoziţie. În afara contribuţiilor financiare pe care le asigură Mărgărit Ciobotaru şi Bogdan Mănescu, inclusiv la banchetul pe care l-am organizat la finalul sezonului, am mai fost ajutaţi din punct de vedere financiar de Romică Nedelcu, patronul firmei Car One, precum şi de Ovidiu Negreanu, directorul societăţii Protelco. În funcţie de contribuţia fiecăruia la bugetul echipei, vom putea să facem un plan de bătaie pentru viitorul campionat. În afara aducerii unor jucători, sper obţinerea unui cantonament de măcar cinci zile, la care să poată participa toţi jucătorii din lotul formaţiei noastre.