07 iulie 2008

Câmpina va avea un club de echitaţie


Puţini sunt ce care ştiu de miracolul care este pe cale să se producă la ieşirea din Câmpina spre Braşov. Şi nu exagerăm cu nimic atunci când spunem miracol, de vreme ce, în sfârşit, se întâmplă ceva bun şi pe meleagurile noastre. Aici, chiar pe B-dul Carol I, în apropierea punctului de lucru al SC Drumuri şi Poduri, un mare iubitor de animale, cu un acut simţ al riscului, s-a apucat de o investiţie “nebunească” - în sensul bun al cuvântului - un club de echitaţie.Deja, în locul amintit se află 19 cai de rasă, numai unul şi unul, au fost amenajate grajduri extrem de îngrijite şi de curate, precum şi mai multe locuri de antrenament. Mai mult, aici există o adevărată echipă de specialişti, care se îngrijesc ca nici unuia dintre superbii armăsari să nu-i lipsească nimic şi să aibă condiţiile optime pentru a deveni o adevărată valoare. Omul care a avut această iniţiativă “nebunească” se numeşte Şerban Frăţilă, iar alături de el au venit colonelul în rezervă Gheorghe Nicolae, cel care a fost, timp de 30 de ani, antrenorul secţiei de echitaţie a Clubului Steaua, iar 6 ani - antrenorul lotului naţional de echitaţie al Italiei, precum şi tehnicianul Oprea Berechet, omul care este un adevărat nutriţionist şi stabileşte zilnic, cu exactitate farmaceutică porţiile de hrană pentru fiecare cal. Cei 19 cai care se pregătesc la Câmpina, dar şi la Corbeanca, sunt pentru două mari categorii: dresaj-atelaj şi sport - curse cu obstacole. La aceştia se mai adaugă alţi câţiva cai pentru tracţiune, dar şi doi ponei pe care orice copil poate învăţa să călărească.“Fiecare cal de aici - ne-a spus Şerban Frăţilă - m-a costat între 5.000 şi 30, chiar 40.000 de euro. Poate cel mai valoros dintre toţi cei 19 cai este un armăsar din rasa Dutch Harness Wormblad, care este singurul din România. Acesta este specializat în dresaj de înaltă clasă. Dar mai sunt şi alţi cai valoroşi, care prin muncă şi pregătire pot ajunge să valoreze până la un milion de euro! Până atunci, însă, consumă foarte mult. Şi sunt foarte pretenţioşi în privinţa mâncării. Eu le aduc lucernă de la Brăilă, iar ovăz de la Botoşani şi am rezerva ca în anii secetoşi să le aduc şi lucerna, şi ovăzul din Ungaria. Dar, merită... Această pasiune am avut-o de foarte mic şi întotdeauna am visat să am propria mea herghelie cu cai de mare valoare”.
Cai pentru Poliţia Comunitară
“Un alt proiect pe care l-am prezentat autorităţilor locale se referă la sprijinul acordat pentru întreţinerea şi dresarea cailor care vor fi în dotarea Poliţiei Comunitare. Este mult mai uşor să prinzi un hoţ sau să alergi după o căruţă care a lăsat mizerie prin te miri ce locuri cu un cal decât cu un ATV. Am dat deja comandă de patru astfel de cai, dintre care doi deja au ajuns în ţară. Sunt aduşi din Ungaria, provin de la herghelia Jandarmeriei din această ţară şi sunt anume specializaţi şi dresaţi pentru a face faţă oricărei situaţii. Va trebui să ne ocupăm şi de instruirea unor poliţişti comunitari care îi vor avea în grijă, iar din discuţiile mele pe care le-am avut cu domnul primar şi cu directorul Poliţiei Comunitare, va exista o patrulă permanentă de câte doi poliţişti comunitari pe cai - doi ziua, doi noaptea. În plus, sincer vă spun că şi preţul estimat pentru îngrijirea acestora nu este foarte mare. Ba chiar, este mai ieftin să întreţii un cal o zi decât să închiriezi o oră o bicicletă la Sinaia, de exemplu!”
Dealul Muscel, ideal pentru curse hipice
Activitatea acestui club de echitaţie nu se va limita numai la ceea ce se întâmplă în interiorul său şi la sprijinul acordat Poliţiei Comunitare. Şerban Frăţilă are ambiţia ca “de anul viitor, pe dealul Muscel să aibă loc concursuri hipice. Ar fi fantastic! Cei doi specialişti de la Steaua, care se ocupă de clubul nostru, mi-au spus că în întreaga lor carieră nu au cunoscut un loc mai potrivit pentru desfăşurarea unor concursuri hipice complete decât dealul Muscel, care oferă cadrul natural perfect. Platoul poate fi folosit pentru proba de dresaj, unde este nevoie de un loc drept, proba de cross country poate avea loc spre firul pârâului Câmpiniţa, fiind vorba de o alergare şi obstacole pe teren naturale accidentat, iar proba de obstacole artificiale poate avea loc tot pe platoul Muscel. Îmi doresc foarte mult că încă de la anul Câmpina să poată organiza o competiţie hipică”.
Propunere pentru şcoli - orele de educaţie fizică, la clubul de echitaţie!
Şerban Frăţilă a înfiinţat un club sportiv “Extreme team”, iar printre propunerile pe care le-a adresat comunităţii se numără şi unele foarte spectaculoase: “Una dintre propunerile pe care le-am făcut administraţiei locale se adresează şcolilor din Câmpina şi nu numai. Le-am propus ca, o dată pe lună, orele de educaţie fizică să se desfăşoare gratuit la clubul nostru de echitaţie. Copiii au astfel posibilitatea să se iniţieze în tainele acestui nobil sport şi au ocazia să se aproprie de cel mai frumos animal - calul. Avem câţiva cai dresaţi special, care sunt foarte blânzi şi care sunt destinaţi, în principal, începătorilor în arta echitaţiei. Eu aş fi foarte mulţumit dacă din sutele de copii care vor veni, măcar câţiva în fiecare an vor prinde drag de acest sport, de cai şi vor putea deveni jochei”.
O caleaşcă şi lebede negre - celelalte atracţii ale clubului de echitaţie
La clubul de echitaţie “Extreme team” nu doar caii sunt o mare atracţie. Aici se află şi o caleaşcă, la care pot fi înhămaţi doi cai dintre cei mai frumoşi şi care pot face plimbări prin oraş. De asemenea, cu circuit închis, numai pentru cei care vin la antrenamentele de echitaţie, există o terasă splendidă, unde se pot bea o cafea, un suc ori o bere, în timp ce priveşti caii din cele mai frumoase rase şi asculţi susurul unei fântâni arteziene în care se bălăcesc două lebede negre, specii foarte rare.

Tăriceanu l-a demis pe Dragomir Enache


La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, s-a aflat la Ploieşti, acolo unde a luat o serie de decizii după rezultatele sub aşteptări înregsitrate de mai ulte dintre organizaţiile acestei formaţiuni politice la alegerile din 1 iunie. Aşa cum anticipam săptămâna trecută, printre cei "decapitaţi" de Tăriceanu s-a aflat şi preşedintele PNL Câmpina, Dragomir Enache. Acesta a fost demis, iar conducerea locală - la fel ca şi la organizaţia Ploieşti -a fost dizolvată.
De comun acord cu conducereajudeţeană a partidului, Tăriceanu a decis ca de Organizaţia Ploieşti a PNL să se ocupe Alexandri Nicolae, în vreme ce la Câmpina a fost "detaşată" Graţiela Gavrilescu până la organizarea de noi alegeri.
Despre acest subiect, Dragomir Enache ne-a precizat: "Nu am participat la sedinta care a avut loc la Ploiesti, dar stiam despre acest deznodamant, pentru ca se stabilise anterior ca organizatiile care nu au indeplinit un procent de 10% la alegerile locale sunt vizate pentru sanctiuni. S-a luat aceasta decizie de dizolvare a biroului de conducere si urmeaza sa fie organizate alegeri. Nu stiu ce voi face in acest moment, stiu doar atat: accept decizia luata si... raman liberal".

Mizerie şi dezinteres pe domeniul public


În plin centru al municipiului Câmpina - în “buricul” târgului, cum se spune - există o zonă care pare a fi din alt secol... Este vorba despre un pasaj pietonal folosit zilnic de sute de oameni. Ca să te strecori printre scările clădirii şi gardul viu trebuie să ai multă bunăvoinţă şi să te unduieşti pentru a nu fi strâns de gât de ramurile rebele ale arbuştilor din componenţa gardului viu, care nu au mai văzut o foarfecă de... multă vreme!După ce treci de această încercare, trebuie să fii foarte atent ca printre resturi de corcoduşe şi hârtii să nu calci în ceva moale (foto jos, indicat de săgeată), al cărui miros e cu atât mai puternic cu cât mercurul din termometre urcă...Treci şi de această încercare, iar dacă nu ai servit masa de curând poţi merge mai departe. În cele din urmă, înainte de a scăpa izbăvitor de această zonă, mai treci pe lângă un maldăr impresionant de gunoi, provenit - probabil - de la lucrările efectuate la clădirea din apropiere. Culmea - întregul peisaj se află la numai câteva zeci de metri de sediul unui partid politic - PIN - care întreaga campanie electorală a trâmbiţat despre necesitatea asigurării curăţeniei municipiului şi care, acum, are doi consilieril ocali !!!Zona cu pricina, dacă nu aţi descoperit-o, încă, este cea situată în jurul sediului Romtelecom, pe lângă imobilul care a găzduit cabinete stomatologice, iar sute de oameni trec zilnic pe aici pentru a ajunge la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă sau la Oficiul Poştal nr. 1.Domnilor administratori ai urbei poate ajungeţi şi prin această zonă... ultracentrală!

Mai este Câmpina un oraş curat?

Câmpina s-a mândrit ani buni cu starea sa de curăţenie. O tempora... Vremurile au trecut, iar câmpinenii tânjesc după curăţenia din alţi ani... Inclusiv în ultima campanie electorală, a existat un partid care a avut ca slogan “Vrem să facem curăţenie!” şi a descris cu amănunt starea jalnică în care se afla Câmpina din acest punct de vedere. Din campania acelui partid au mai rămas doar afişele uitate pe stâlpi, asta apropo şi de întrebarea multor oameni care i-au văzut în campania electorală pe liderii acelui partid la curăţenie cu tomberoane şi mături: “Când o să vă mai vedem făcând curăţenie? Vă spun eu, peste patru ani!” Timpul pare să-i fi dat dreptate omului care a spus aceste lucruri, dar dincolo de toate aceste se descoperă tot mai multe zone ale Câmpinei cu mari probleme în starea de curăţenie. V-am prezentat o parte a acestora şi o să continuăm să vă mai prezentăm şi alte locuri uitate de autorităţi. Şi vă cerem sprijinul - dacă aveţi cunoştinţă de astfel de zone, pe unde măturile firmei de salubritate nu au mai trecut de mult timp sau pe unde autorităţile locale, în general, nu prea ajung să coboare din limuzine, căutaţi-ne! De altfel, şi pe blogul publicaţiei noastre la întrebarea “Sunteţi mulţumit de curăţenia din Câmpina?” 81% dintre respondenţi au spus clar - NU!

Vandalizarea teilor


Realitatea bate filmul şi la Câmpina, ceea ce ne determină să revenim asupra poveştii zonei de scări care face legătura între străzile Plevnei şi Mărăşeşti. Dincolo de faptul că mizeria s-a “dezvoltat”, iar scările folosite zilnic de sute de câmpineni riscă, într-o zi, să nu se mai vadă de sub bălării, zilele trecute am fost martorii - fără voie - ai unui nou act de vandalizare a naturii. La baza scărilor din zona amintită, într-un peisaj desprins parcă dintr-o pădure, o femeie reuşise să rupă mai multe crengi dintr-un tei şi culegea liniştită florile acelui copac. Ce idilic! Nu este - din păcate - deloc aşa! Pentru că, dacă nu-i pasă nimănui că astfel de fapte se produc pe domeniul public, ar trebui să ne îngrijoreze prezenţa acelui copil, alături de mama sa. Ce va învăţa acel copil? Că aceasta este perioada în care trebuie să culegi flori de tei, deci te duci pe stradă, ocheşti un tei, îi rupi crengile, culegi florile şi pleci liniştit lăsând în urmă mormane de crengi rupte, o mizerie de nedescris şi un copac (aproape) distrus. Hala educaţie! Mai mult, copilul cu pricina avea în mână ambalajul unui produs, pe care l-a mâncat la... iarbă verde. Ştiţi ce s-a întâmplat cu ambalajul? L-a aruncat peste crengile de tei văduvite de floarea lor frumos mirositoare? Şi atunci, la ce să te mai aştepţi când astfel de acţiuni au loc ziua în amiaza mare, fără ca nimeni să ia nici o măsură şi fără ca nici unul dintre oamenii care au trecut pe lângă acest “peisaj” să nu reacţioneze?!

“Rabla” de pe Plevnei


La numai câţiva paşi de locul unde o femeie maltrata un tei, pe marginea străzii Plevnei, foarte aproape de fabrica de confecţii, altă dandana. Un morman de fiare vechi... Şi un volan cu o siglă celebră - Mercedes. Asta era tot a mai rămas din ceea ce cândva a fost o mândrie. Nimeni, însă, nu pare deranjat de acest morman de fiare vechi...

Descoperire istorică la Câmpina


Un mormânt de acum 3.500 de ani, cea mai veche mărturie a existenţei umane în zona Câmpina

La Casa Parohială a preotului Petru Moga, din cartierul câmpinean Slobozia, de o săptămână este agitaţie mare. În timpul lucrărilor de consolidare şi modernizare a Casei Parohiale, echipa de muncitori a dat peste oseminte umane. Preotul paroh Petru Moga a fost cel care a sesizat vechimea acestora şi a intuit însemnătatea descoperirii. Imediat, la faţa locului, a sosit o echipă de cercetători de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, care au trecut la conservarea mormântului şi la încercarea de stabilire a vechimii rămăşiţelor umane. „Este un mormânt care, la prima vedere, noi estimăm că este din epoca bronzului, cultura tei, ceea ce înseamnă aproximativ 1.400 – 1.500 înainte de Hristos. Adică, estimăm că acest mormânt are o vechime de 3.400 – 3.500 de ani. Din ceea ce ştim noi, este cel mai vechi mormânt care cuprinde rămăşiţe umane şi care a fost descoperit în zona Câmpina. A mai fost descoperită o seceră din aceeaşi epocă a bronzului în apropierea comunei Şotrile. Mormântul de la Câmpina este bine conservat, iar în afara rămăşiţelor umane au mai fost descoperite nişte vase specifice acelei epoci. În momentul de faţă ne aflăm în stadiul cercetării şi al încercării de a conserva rămăşiţele umane şi obiectele găsite în acest mormânt. De asemenea, vom cerceta atent şi prin împrejurimi fiind foarte posibil să mai existe în această zonă şi alte morminte similare”, ne-a declarat Dan Lichiardopol, cercetător ştiinţific principal la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova.La rândul său, preotul paroh Petru Moga a afirmat: „În timpul lucrărilor care se derulează la Casa Parohială, muncitorii au sesizat că au dat peste nişte oase care par a fi de provenienţă umană. Văzând despre ce este vorba am realizat importanţa acestei descoperiri şi am acţionat în consecinţă. M-am bucurat să aflu că pe locul Sfintei Biserici cu hramul „Sf. Nicolae” din cartierul Slobozia se consemnează cea mai veche dovadă a existenţei umane în această regiune”.Lucrările vor continua pentru a se vedea dacă mai există şi alte morminte în această zonă, după care cercetările specialiştilor de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova se vor muta în laboratoare. Dincolo de toate acestea rămâne, însă, descoperirea în sine, care atestă peste trei milenii şi jumătate de existenţă a speciei umane în această zonă.

Scandalul transportatorilor a izbucnit din nou

Consiliul Local, acuzat de discriminare
La 1 iulie a intrat în vigoare un nou program de transport public interurban în judeţul Prahova. Cu toate acestea, la nivelul municipiului Câmpina, operatorii de transport public continuă să fie foarte supăraţi pe administraţia locală. Nu lipsesc acuzele de la nerespectarea legii şi până la... discriminare.De altfel, unul dintre aceşti operatori a înaintat o scrisoare administraţiei locale, în care sunt precizate toate doleanţele transportatorilor, doleanţe care ţin exclusiv de respectarea legii şi mai ales de respectarea acesteia de... toţi cei implicaţi în serviciul de transport public. Cel mai probabil, scrisoarea cu pricina va trebui discutată în prima şedinţă a Consiliului Local, în caz contrat, operatorii de transport ameninţând cu... justiţia şi cu pretenţii financiare!
O hotărâre ilegală?
Totul ţine de reglementarea serviciului de transport public pe raza municipiului Câmpina. Tocmai pentru a reglementa transportul public local, Consiliul Local a emis Hotărârea nr. 69 din 28 iunie 2007. Practic, prin această hotărâre se interzicea transportatorilor să pătrundă până în centrul municipiului Câmpina. În urma acestei hotărâri, transportatorii susţin că au fost “hăituiţi şi alergaţi de poliţie, care i-a şi amendat. Am primit amenzi cu zecile şi am fost nevoiţi să le contestăm în instanţă. De aici, a rezultat o grămadă de timp pierdut, bani cheltuiţi aiurea, pentru ca, în cele din urmă, tot Consiliul Local să-şi recunoască greşeala!”, după cum se menţionează în scrisoarea transmisă de transportatori administraţiei locale.Într-adevăr, după aproape două luni, Consiliul Local recunoaşte că hotărârea din iunie 2007 este ilegală şi o revocă, adoptând o nouă hotărâre - nr. 91 din 30 august 2007 - prin care se modificau graficul de circulaţie şi staţiile de pe traseu.Transportatorii sunt, însă, extrem de înverşunaţi şi continuă războiul cu administraţia locală: “La data adoptării hotărârii Consiliului Local era în vigoare Legea nr. 1892 din 2006, care prevede că “introducerea - eliminarea de staţii se face de către agenţia teritorială ARR, dar numai la solicitarea Consiliului Judeţean şi după aprobarea prin hotărâre a acestuia”. Ceea ce nu este cazul la Câmpina!
Argumentele transportatorilor
În scrisoarea adresată de transportatori administraţiei locale sunt precizate cu exactitate motivele pentru care ei consideră hotărârea Consiliului Local ca fiind ilegală: “nu există hotărâre de Consiliu Judeţean aşa cum spune Legea 1892/2006 valabilă la acea dată; dacă după 30 de zile ar fi fost aprobată în mod tacit de Consiliul Judeţean, deoarece nu s-a primit răspuns, de ce nu a fost pusă în aplicare cu data de 30 septembrie 2007?; în hotărârea Consiliului Judeţean prin care s-a aprobat programul de transport judeţean, această hotărâre a Consiliului Local nu a fost aprobată; accesul în staţii este permis discriminatoriu, ceea ce încalcă legile cadru care stau la baza emiterii hotărârilor Consiliului Local”.Pentru a-şi exemplifica argumentele, transportatorii au prezentat şi situaţia câtorva trasee şi staţiilor aferente. Astfel, potrivit transportatorilor, traseul Gară - Centru - Băneşti, care este considerat traseu judeţean, are aprobate toate staţiile pe artera principală a Câmpinei, traseul Câmpina - Urleta are aprobate trei staţii pe centru, în vreme ce traseele spre Mislea, Bordeni şi Plopeni nu au staţii decât la Autogară şi la Pram, ceea ce înseamnă la aproape doi kilometri de centrul localităţii. Cu ce ar trebui să ajungă oamenii care fac naveta pe aceste rute în centru? Potrivit transportatorilor, pe aceste rute sunt mulţi elevi care învaţă la Grupul Şcolar Petrol sau la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini, situat în cartierul Turnătorie. Şi într-adevăr, pare bizar ca un elev din Băneşti să poate traversa centrul Câmpinei, unul din Urleta să ajungă până la Salcie, iar unul din Mislea - numai până la Pram, în condiţiile în care între aceste localităţi sunt numai câţiva km.Practic, aceasta este principala revendicare a transportatorilor, care solicită ca toate traseele să poată folosi aceleaşi staţii.
Hotărâre sau avizare?
O altă problemă ridicată de transportatori se referă la discuţiile purtate în Consiliul Local atunci când a fost vorba de aprobarea Hotărârii din 30 august 2007. La momentul respectiv, juriştii şi consilierii locali au precizat că “hotărârea va intra în vigoare numai după ce este aprobată prin hotărâre de Consiliul Judeţean”. Cu toate că de atunci nu a existat nici o hotărâre a Consiliului Judeţean, care să aprobe modificările din hotărârea Consiliului Local, totuşi, aceasta din urmă se aplică bine-mersi!
Se va ajunge în faţa instanţei?
În urma adresei transmise administraţiei locale, transportatorii solicită un răspuns cât mai prompt. Acesta nu ar putea veni mai devreme de 31 iulie, dată la care va avea loc prima şedinţă ordinară a Consiliului Local în noua sa formulă. Dacă va fi discutată această problemă şi în funcţie de răspunsul primit, transportatorii îşi vor stabili poziţia. În opinia acestora, însă, trebuie să existe un acces nediscriminatoriu în staţii din partea oricărui transportator, iar legea să fie una pentru toţi, indiferent în ce partid sunt implicaţi, în vreun fel sau altul, patronii societăţilor de transport. În cazul în care nu se va da nici un răspuns sau acesta ar fi nesatisfăcător, transportatorii ameninţă că vor ajunge în faţa instanţei, iar de această dată vor solicita şi daune morale şi materiale pentru bulversarea traseelor... Asta, doar dacă noul Consiliu nu va avea mai multă minte decât precedentul...

Tiseanu s-a jurat!


Primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, a depus, săptămâna trecută, jurământul de credinţă pentru cel de-al doilea mandat, după ce a reuşit să câştige alegerile locale, în turul al doilea, în faţa lui Alin Moldoveanu (PNDC).Ceremonia a fost foarte scurtă, judecătorul Maria Cernica prezentând sentinţa prin care a fost validat mandatul primarului, iar Horia Tiseanu jurând să respecte legea şi să slujească interesele Câmpinei şi ale locuitorilor ei pentru următorii patru ani. La ceremonie au fost prezenţi doar 14 membri ai Consiliului Local, lipsind, în general fie pentru că erau în concediu, fie pentru că erau la... muncă, liberalii Elvis Arghir şi Dragomir Enache, social-democratul Gheorghe Tudor, Bogdana Ţiţei (PD-L) şi Adrian Piţigoi (PIN). În schimb, au fost prezenţi directori din cadrul Primăriei şi de la principalele instituţii subordonate administraţiei locale.În primul discurs de după depunerea jurământului, Horia Tiseanu a făcut un apel public la colegii săi din Consiliul Local să fie alături pentru proiectele importante ale Câmpinei, manifestându-şi dorinţa ca şedinţele Consiliului Local să nu mai fie transformate în reprezentaţii de circ, ci să fie unele serioase „pentru că avem foarte multe de făcut”.

Va avea sau nu Câmpina city-manager?

S-a discutat foarte mult în ultima vreme despre posibila ocupare a funcţiei de city-manager, o funcţie nou creată prin lege şi care ar permite angajarea, la Primărie, a unei persoane care să se ocupe de administrarea treburilor curente ale urbei. Astfel, primarul ar avea rolul stabilirii politicilor generale şi al reprezentării, iar viceprimarul - cu atribuţiile deja delegate.În timpul campaniei electorale, funcţia de manager-city a părut a fi una dintre monedele de schimb pentru diverse servicii. S-a vorbit insistent că această funcţie ar trebui să revină reprezentanţilor PIN, tocmai urmare a sprijinului necondiţionat - sau nu?! - pe care liderul său local s-a grăbit să i-l aducă lui Horia Tiseanu. Dar toate acestea sunt de acum istorie, pentru că “aşa-i în politică”!În schimb, obţinerea funcţiei de city-manager poate fi mai grea decât s-au gândit mulţi. Conform metodologiei impuse de legea în vigoare, postul trebuie mai întâi inclus în organigramă şi aprobat ca atare de Consiliul Local. Apoi, postul trebuie scos la concurs, la Bucureşti, la Agenţia Funcţionarilor Publici. Iar la concurs, deşi unii spun că “se prezintă cine vrea şi iese cine trebuie”, s-ar putea ca lucrurile să nu stea chiar aşa. De altfel, tocmai această incertitudine pare a-l determina şi pe primarul Tiseanu, dar şi pe aliaţii săi de conjunctură, să mai aştepte...

Social-democraţii, în agonie


După demisia lui Mihail Şerbănoiu din funcţia de preşedinte al PSD Câmpina, lucrurile s-au precipitat într-o oarecare măsură. Imediat, a demisionat şi fostul candidat la Primărie, Victor Bercăroiu, atât din funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei locale, cât şi din cea deţinută în Biroul Judeţean. Bercăroiu este acum simplu membru de partid, dar nu exclude o revenire în viitoarea conducere a organizaţiei locale. “Am demisionat pentru că mi s-a părut firesc să-mi asum în nume personal rezultatul alegerilor locale”, ne-a declarat Victor Bercăroiu. Acestea sunt singurele demisii înregistrate până acum la nivelul conducerii PSD Câmpina.
Cele mai slabe rezultate din istoria organizaţiei
Referitor strict la Mihail Şerbănoiu, preşedintele Organizaţiei Judeţene, deputatul Marian Săniuţă, a precizat că “noi am recomandat tuturor liderilor de filiale, care au obţinut rezultate mai slabe decât la alegerile europarlamentare, să-şi dea demisia de onoare, lucru care s-a întâmplat şi în cazul preşedintelui de la Câmpina”. Reamintim că, la europarlamentare, PSD a obţinut doar 15% în cel de-al doilea municipiu al judeţului, un scor aproape dezastruos având în vedere că social-democraţii scoteau pe plan local 30-32%. La alegerile din 1 iunie, e adevărat, s-a obţinut puţin peste europarlamentare - 17,69% (la Consiliul Local) şi 14,64% în contul candidatului la Primărie, rezultate foarte, foarte slabe pentru o organizaţie extrem de puternică, în urmă cu doar câţiva ani. În plus, este pentru prima dată în... istoria organizaţiei locale când se obţin doar patru mandate de consilieri locali (în 2004, de exemplu, PSD Câmpina a avut şapte consilieri).
Constantinescu, un lider interimar foarte ocupat
Biroul Local de Conducere l-a desemnat pe Florin Constantinescu drept preşedinte interimar al filialei, până la organizarea de noi alegeri interne. Nu se ştie când vor fi, dar se bănuieşte că nu vor întârzia mult, având în vedere faptul că, în toamnă, au loc alegerile parlamentare şi organizaţia trebuie să se pună pe picioare rapid. Florin Constantinescu este unul dintre reprezentanţii de marcă ai PSD Câmpina, fost vicepreşedinte, director general al societăţii Floricon Salub. Este un om de afaceri foarte ocupat, care, de obicei, nu iese la înaintare pe partea politică, dar asta nu înseamnă că nu participă direct la luarea deciziilor. A fost preferat din două motive - este un bun organizator şi este bine văzut la nivelul organizaţiei judeţene. De altfel, se aude că Florin Constantinescu va ocupa o importantă funcţie de conducere la una dintre societăţile aflate în subordinea Consiliului Judeţean.
“Organizaţia trebuie condusă de cineva care să aibă timpul necesar politicii”
E greu de spus, în acest moment, cine va fi preşedintele PSD Câmpina. Cel mai interesat de funcţie pare a fi actualul viceprimar, Ion Dragomir, care a şi confirmat acest lucru. Nu e, însă, exclus, să se anunţe şi alte candidaturi, la momentul oportun, cum ar fi cea a lui Gheorghe Tudor (dacă îi trece supărarea pe unii dintre colegi), Florin Constantinescu (chiar dacă susţine că este foarte ocupat la societatea pe care o conduce) şi, de ce nu, chiar Mihail Şerbănoiu, dar este puţin probabil având în vedere faptul că activitatea profesională îi ocupă foarte mult timp. Apropo de timp, Victor Bercăroiu crede că “organizaţie trebuie condusă de cineva care să aibă timpul necesar pentru a se dedica acestei munci politice şi să înţeleagă exact mecanismele unei astfel de activităţi. Sincer, eu nu am timpul necesar, dar îmi voi pune experienţa în sprijinul celui care va fi preşedinte, fără să-mi fie, însă, indiferent cine va fi acela”. Vom vedea.

Un elev al Şcolii de Poliţie a dispărut în... mare

Un elev al Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, detaşat în misiune pe litoral, a fost dat dispărut după ce a intrat în mare să facă o baie. Incidentul s-a petrecut în week-end-ul care tocmai s-a încheiat, în staţiunea Eforie Sud. Potrivit unui comunicat remis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Constanţa, tânărul are 21 de ani, este din Teleorman, iar în momentul în care a mers pe plajă, împreună cu o colegă, se aflau în timpul lor liber. „Băiatul a intrat în mare, să înoate, iar la un moment colega sa, care l-a văzut că s-a dus la fundul apei, a alertat salvamarii. Echipa de salvatori nu a reuşit, însă, să-l găsească. Ulterior, a fost căutat şi de scafandri, dar până în prezent nici aceştia nu au reuşit să dea de cadavrul tânărului”, se arată în comunicatul menţionat. Poliţia a deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care a dispărut tânărul. Precizăm că 200 de elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” acţionează vara aceasta pe litoralul Mării Negre, alături de poliţişti şi jandarmi, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice.

Transfer-surpriză: Dan Ştefan Chiţu, preşedinte la CSM Ploieşti


Săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă extraordinare, oficialii nou-promovatei în Liga a II-a de fotbal - CSM Ploieşti au oficializat o mutare-surpriză! Mai exact, numirea în funcţia de preşedinte executiv al clubului a lui Dan Ştefan Chiţu! Cine ar fi crezut că acesta va fi vreodată preşedintele altui club decât Poiana sau, cum se numeşte acum, FC Municipal Câmpina?! Şi totuşi...Deşi preşedintele executiv al FCM Câmpina a fost învestit în aceeaşi funcţie la gruparea pregătită de Valeriu Răchită, el nu va... uita de tot de fosta sa formaţie, relaţia de colaborare dintre cele două grupări anunţându-se una deosebit de strânsă! Numirea lui Chiţu, care este şi reprezentantul cluburilor din eşalonul secund în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), reprezintă un transfer cu greutate nu doar în planul imaginii, ci şi în cel organizatoric al echipei CSM Ploieşti.La conferinţa de presă, Ştefan Chiţu a fost însoţit de patru oficiali ai formaţiei ploieştene: preşedintele Comitetului Director, Marian Manea, directorul tehnic Valeriu Răchită, directorul general Doina Radu şi ofiţerul de presă Marian Dima. Un pic emoţionat, deşi este un obişnuit al mediatizării din fotbal, de 18 ani şi jumătate, Ştefan Chiţu a avut numai cuvinte de laudă la adresa noilor săi colaboratori, arătându-se sută la sută angrenat în îndeplinirea proiectului “Petrolul e al nostru!” şi care are drept scop promovarea echipei microbiştilor ploieşteni în Liga I.
Deocamdată,şef în două locuri!
Iniţiatorul acestei “mişcări” a fost Marian Manea, cel care a şi dus munca de lămurire cu Chiţu: “Mi-a fost greu să-l conving să se despartă de FCM Câmpina, însă am mizat pe ambiţia şi spiritul lui de învingător. I-am spus că în palmaresul său trebuie să existe şi o promovare în Liga întâi!” Interesant este că Dan Ştefan Chiţu a refuzat o ofertă venită de la o grupare din primul eşalon, căreia nu a dorit, totuşi, să-i deconspire numele. Se pare că este vorba despre una dintre echipele din Capitală sau despre Gloria Buzău, formaţie care, recent, l-a învestit în funcţia de preşedinte executiv pe ploieşteanul Mihai “Puiu” Marin.
Armonie deplină
În ceea ce priveşte situaţia sa actuală, noul preşedinte al CSM ne-a precizat: “Normal că sunt implicat la Câmpina, doar sunt şi patronul echipei. Sunt preşedintele clubului, dar şi al unui Consiliu Director, care se va întruni curând şi cu prilejul acestei întruniri îmi voi declina, normal, competenţele. Deocamdată, sunt preşedinte şi acolo, şi aici”. Omul care, după Revoluţie, a “bifat” două promovări din eşalonul al treilea în cel de-al doilea, cu fosta Poiana Câmpina, a declarat că nu a fost, deocamdată, implicat în vreun transfer al CSM-ului, arătându-se, totodată, încrezător în schimbarea de denumire a actualei grupări. Ştefan Chiţu, cel care, ani la rând, a susţinut echipa fanion a Câmpinei singur şi care, nu o dată, a fost la un pas să renunţe la “chin” - fiind înduplecat să revină asupra deciziei chiar şi de către preşedintele FRF, Mircea Sandu - spune că singura condiţie pe care a pus-o pentru a accepta oferta pe care i-a făcut-o, personal, Ioan Niculae, a fost aceea “de a se face performanţă!”.Armonia este acum la ea acasă, la CSM Ploieşti, venirea lui Dan Ştefan Chiţu fiind privită cu ochi buni chiar şi de majoritatea suporterilor, care gândesc la fel ca şi Valeriu Răchită. Acesta din urmă a spus că “m-am bucrat când am auzit că o să vină alături de noi un om aşa de puternic şi priceput”. În ceea ce priveşte relaţia cu… gruparea din Câmpina, la care va rămâne acţionar, Chiţu a spus că va fi una foarte bine pusă la punct, fotbaliştii urmând a trece dintr-o parte în alta, în funcţie de nevoile fiecărei echipe. Întrebat cum vede duelul fotbalistic dintre cele două grupări prahovene, Marian Manea a răspuns ironic: “Nu va fi la fel de spectaculos ca meciul de la Moreni, dintre Petrolul şi Chimia Brazi, încheiat cu 4-2”!Că lucrurile merg bine, iar armonia este deplină o demonstrează şi prezentarea, la antrenamentele FCM Câmpina, a patru fotbalişti de la CSM: Cotea, Robicek, Târşoreanu şi Panait.Chiar dacă, momentan, la Câmpina, nu s-a stabilit organigrama viitoarei conduceri a formaţiei, şanse mari de a prelua funcţia deţinută până acum de Ştefan Chiţu le are… fiul său, Dragoş. Care ar avea de gestionat 5,86 miliarde de lei vechi, sumă care i-a fost promisă lui Chiţu senior de către administraţia locală din Câmpina, pentru sezonul viitor!
Chiţu nu se teme de nimeni
Noul preşedinte executiv al CSM Ploieşti, Ştefan Chiţu, s-a arătat încrezător în mult dorita promovare chiar din primul an, spunând că cele două locuri mult râvnite, care asigură accederea în eşalonul de elită, vor fi disputate de şase echipe! Chiţu a precizat că “este un fapt deosebit pentru Prahova că se luptă pentru promovare două echipe din Ploieşti”, nominalizând-o şi pe “rivala” SC FC Petrolul, în această postură. Pe care a considerat-o, însă, inferioară noii sale echipe, din punct de vedere al infrastructurii. În afara celor două team-uri nominalizate mai sus, Chiţu le mai vede “în cărţi” pe Ceahlăul Piatra Neamţ sau pe… Gloria Buzău, dacă se va face “rocada”, Progresul Bucureşti, “pentru că are o structură bine organizată şi un lot cu experienţă”, dar şi pe Prefab Modelu, “grupare care a investit peste două milioane de euro în transferuri”. Chiar şi aşa, Dan Ştefan Chiţu este convins că “băieţii lui Vivi Răchită au valoarea să ocupe unul din primele două locuri care asigură promovarea”.

Primul amical al verii

FCM Câmpina - Tricolorul Breaza 4-0
FCM Câmpina ar fi trebuit să dispute primul meci amical din acaestă perioadă marţi, 1 iulie, contra formaţiei Chimia Brazi, pregătită de Valentin Negoiţă. Din păcate, câmpinenii s-au văzut în postura de a nu putea un prim unsprezece, după ce mai mulţi jucători care urmau să vină în probe, au declinat în ultimul moment sosirea la Câmpina. Aşa se face că primul joc amical din această vară s-a desfăşurat abia vineri după-amiază, pe stadionul “Rafinăriei” şi a opus formaţiile FCM Câmpina şi Tricolorul Breaza, un clasic al perioadelor precompetiţionale.Petre Gigiu a avut la dispoziţie un lot de 20 de jucători pentru acest prim joc amical. Printre noutăţi s-au aflat: Târşoreanu, Moroiţă, Cotea şi Robicek (toţi de la CSM Ploieşti), Ciobanu (ex-CSM Ploieşti şi Viitorul Pucioasa, liber de contract în prezent), juniorii Zapodeanu şi V. Ion (ambii, de la Şcoala de fotbal “Marius Lăcătuş”), ultimii doi fiind testaţi şi de Valeriu Răchită, săptămâna trecută, Cârstea (Carpaţi Sinaia) şi Chirea (CFR Craiova). Acestora li s-au mai adăugat după pauză Petre (ex-Matizol Ploieşti şi Dunărea Călăraşi), Octavian Tudor (revenit de la Tricolorul Breaza), Oprişan (tot de la Şcoala de fotbal “Marius Lăcătuş”) şi Oprea (ex-Petrolul şi Astra Ploieşti, ultima oară la Minerul Lupeni). De remarcat şi că, în meciul de vineri, Ţiclea şi Mindileac, uşor accidentaţi, nu au fost deloc folosiţi, fiind menajaţi. Altfel, jocul - ca şi scorul - a curs într-o singură direcţie, Chirea, Enache, Cristea şi Jecu (din lovitură de pedeapsă) marcând de patru ori în poarta echipei antrenate de Florin Stăncioiu şi Costin Plăvache. Pentru FCM Câmpina, cantonamentul centralizat va începe miercuri, 9 iulie, după meciul amical cu formaţia din Liga A Prahova CS Floreşti, în timp ce Tricolorul Breaza va disputa şi ea o un joc-test, în aceeaşi zi, cu AFC Filipeştii de Pădure.FCM: Plachta – Târşoreanu, Moroiţă, Zapodeanu, Cotea – Robicek, R. Ciobanu, V. Ion, Chirea – Cârstea, Bica. Au mai intrat: Cristea, Enache, Chiţu, Oprea, O. Tudor, Jecu, Defta, Petre, Oprişan, Marcu. Tricolorul: Anghelache – Pescaru, N. Ghiţă, Neagu, Olteanu – Şandru, Pătraşcu, G. Ghiţă, Topală – Turiac, Vişan. Au mai evoluat: Blidaru – Filip, And. Stoica, Picior, Stanciu, Danilă, Chejnoiu.