01 decembrie 2008

Anghel şi Severin au câştigat alegerile

PD-L-ul este la Câmpina marele câştigător ale alegerilor parlamentare. Chiar dacă în Câmpina, Florin Anghel a fost învins de Ioan Simion la o diferenţă de 58 de voturi, per ansmblu, candidatul PD-L l-a surclasat pe Simion cu 1698 de voturi. La nivelul municipiului Câmpina, Simion a câştigat în 13 secţii de votare, în vreme ce Anghel s-a impus numai în 10 dintre acestea. În ceea ce-l priveşte pe al treilea principal candidat, PSD-istul Horaţiu Zăgan, acesta a acumulat un scor bun la nivelul Câmpinei, de 18,75%, cu mult peste aşteptări, dacă avem în vedere disponibilităţile financiare, umane şi logistica pe care le-a avut la îndemână în această campanie electorală fiecare candidat. Mult mai surprinzătoare pentru cei mai mulţi politicieni locali a fost victoria lui Georgică Severin la Senat. Poate nu atât prin prisma ocupării primului loc, cât mai ales prin diferenţa considerabilă faţă de principalii săi contracandidaţi. Astfel, la nivelul municipiului Câmpina, Severin a acumulat 41,89% din voturi, în vreme ce Diaconu are 25%, iar Ilaşi 24,7%. Severin a învins în toate cele 23 de secţii de votare din Câmpina, în unele dintre cazuri diferenţa fiind chiar jenant de mare.Victoria lui Severin şi a lui Anghel va fi oficializată în câteva zile, odată cu validarea proceselor verbale de la fiecare secţie de votare şi cu realizarea redistribuirii voturilor. Severin şi Anghel vor reprezenta această zonă în Parlamentul României. Cum şi primarul municipiului Câmpina este de aceeaşi culoare politică atât cu Severin, cât şi cu Anghel, ar trebui să ne aşteptăm ca - în ciuda recesiunii şi a crizei mondiale care se apropie - această zonă să fie privilegiată. Iar dacă şi PD-L-ul va intra la guvernare, aşa cum pare foarte posibil până la închiderea ediţiei noastre, cei trei nu vor avea nici o scuză dacă oamenii de aici nu o vor duce mai bine.

Câmpinenii au ieşit masiv la vot

Duminică, 30 noiembrie, au avut loc alegerile parlamentare. O vreme superbă, aproape primăvăratică, a fost poate unul dintre motivele pentru care câmpinenii au ieşit masiv la vot. De altfel, media finală a prezenţei la urne a câmpinenilor a fost de 42,84%, superioară atât mediei judeţene, cât şi mediei naţionale.Principalii candidaţi din Colegiul 1 Senat şi Colegiul 2 Deputaţi au votat cu toţii în Câmpina, inclusiv Simion şi Ilaşi, care nu au domiciliul aici, dar au beneficiat de derogarea acordată de autoritatea electorală tuturor candidaţilor care nu îşi au domiciliul în colegiul respectiv. Ambii au întâmpinat ceva probleme din partea preşedinţilor din secţiile în care au ales să voteze, dar în cele din urmă oamenii s-au lămurit că acesta este un drept al candidatului. Până la orele prânzului, toţi candidaţii principalelor partide îşi exercitaseră deja dreptul la vot. Fără excepţie, toţi au făcut şi un apel la alegători să se prezinte la vot şi să-şi stabilească singuri viitorul.În Câmpina, pe parcursul celor 14 ore de vot, nu s-a înregistrat nici un incident, nu a avut loc nici o altercaţie, totul petrecându-se în calm şi linişte, aşa cum le place câmpinenilor să se considere oameni echilibraţi.

“Eu nu mai merg la vot!”

Cristina Săvulescu, cetăţean al Câmpinei, ne-a trimis un mesaj disperat, dramatic, pe care îl redăm integral.“Eu nu mai merg la vot! Pentru ce? Nu simt decât neputinţă şi o mare dezamăgire, dar nu ştiu ce pot face mai mult, poate mâine îmi mai vine o idee, până atunci, mai fac o cafea caldă şi o duc la cei doi oameni care locuiesc afară, în spatele blocurilor, între firmele Vital şi Vodafone, în plin centrul Câmpinei, sub cerul liber. Acum patru zile, duminică seara, am sunat la Poliţia Comunitară, sesizând acest fapt, că este frig, că nu au un acoperiş. Au zis că îmi înregistrează apelul. Le-am făcut mâncare caldă şi le-am dus, erau îngheţaţi. De dimineaţă am sunat la primărie, la serviciul de asistenţă socială, i-am rugat să găsească o soluţie pentru aceşti oameni în vârstă, care nu au nici un acoperiş deasupra capului, să se găsească o soluţie pentru ei. Ştiu că în Câmpina nu este nici un adăpost pentru oamenii străzii, dar, poate, găsesc să stea undeva, într-o clădire părăsită, măcar să nu-i mai plouă şi să nu-i mai bată vântul. Foarte înţelegătoare şefa de birou, şi amabilă, dar au mai trecut două zile, iar oamenii sunt tot acolo. Şi a plouat şi e frig, dimineaţa când plec la serviciu le duc cafea caldă. Sunt vineţi de frig, bătrâni, murdari, se bucură când mă văd, le-am spus că o să sun la primărie, poate le găseşte un adăpost, şi s-au bucurat. Ce pot să le spun mâine când le duc cafeaua? Eu nu mai merg la vot, pentru ce?!”

“Ţeapa” iluminatului

Şedinţa Consiliului Local din 27 noiembrie a fost marcată de un incident cu conotaţii comice, dar şi triste, în acelaşi timp. Ce s-a întâmplat? La un moment dat, primarul Horia Tiseanu a fost scos efectiv din şedinţă de Anca Severin, fata candidatului PD-L pentru Senat, Georgică Severin. Aceasta l-a luat la rost pe edilul-şef, motivul fiind faptul că, odată cu aprinderea iluminatului public, în aceeaşi seară, se aprinseseră şi noile instalaţii de iluminat ornamental. Scandalul era de proporţii imense, pentru că Tiseanu, în calitate de primar, şi Severin şi Anghel, candidaţii formaţiunii politice a primarului, trăseseră toate sforile pentru ca aprinderea iluminatului ornamental de sărbători să coincidă cu acţiunea lor electorală, care avea loc vineri, şi nu cu cea a contracandidaţilor de la PNL, care a avut loc în seara zilei de joi. Interesant a fost că, aproape simultan cu Tiseanu, din sală a ieşit şi viceprimarul Ion Dragomir, pentru a vorbi la telefonul mobil. Cei doi s-au întors împreună, dar, în vreme ce unul era negru de supărare, celălalt zâmbea larg şi destins. Ghiciţi dvs. care râdea şi care era supărat! Imediat ce s-au aşezat la locurile lor au început telefoanele să sune. Dragomir a respins apel după apel, în vreme ce Tiseanu a răspuns încercând să se tot justifice de zor... Cam în acelaşi timp a venit şi consilierul Marian Nistor, care s-a răstit la Jenica Tabacu, a fost permanent extrem de nervos şi de irascibil, sfârşind şedinţa - nici nu se putea altfel - prin a ataca publicaţia noastră! În cele din urmă, după cum el însuşi a reunoscut, Ion Dragomir fusese cel care decisese aprinderea luminilor ornamentale încă din seara de joi, lucru întâmplat fără ştirea primarului, vădit surprins de situaţie. Explicaţia nu este una politică. E una logică, reală, iar Tiseanu ar fi trebuit să ştie cum stau lucrurile, că doar e de vreo nouă ani prin Primărie. "Cine îşi închipuie că noi avem timp să legăm toate instalaţiile ornamentale din oraş la reţeaua de iluminat public într-o singură zi, vineri, se înşeală. N-am ce să le fac, dacă nu există decât o singură reţea. Ca să nu aprind luminile ornamentale, însemna să nu aprindem nici iluminatul public. Cine îşi asuma o asemenea măsură?", a spus Ion Dragomir. Şi, mai ales, de ce, am adăuga noi. Dincolo de toate acestea, situaţia a fost comică pentru că democrat-liberalii au fost luaţi prin surprindere, dovedindu-se o dată în plus că nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte.

Tiseanu şi-a "şifonat" maşina


În parcarea din faţa sediului PD-L, printre alte maşini, se afla zilele trecute şi "Opel”-ul familiei Tiseanu. Numai că, surpriză, maşina era uşor boţită pe aripa stângă, faţă. Cum în aceste zile cu maşina familiei Tiseanu circulă mai mult "prima doamnă" a localităţii, Carmen Tiseanu, care a fost şi şefa de campanie a candidatului PD-L pentru Senat, Georgică Severin, cel mai probabil aceasta a fost implicată într-un eveniment rutier fără consecinţe grave.

Viceprimarul Ion Dragomir şi consilierul Mihaela Petrovici, ameninţaţi şi... la un pas de a fi agresaţi fizic!

Finalul ultimei şedinţe a Consiliului Local a dus la dezvăluirea a două aspecte extrem de grave, peste care s-a trecut cu mult prea mare uşurinţă, doar cu un zâmbet.
Dragomir, ameninţat chiar în biroul său!

Ion Dragomir a iniţiat un proiect privind stabilirea unor reglementări în legătură cu funcţionarea hotelurilor, discotecilor, sălilor de jocuri de noroc, cazinourilor. Şi a precizat: “Acest proiect a fost inspirat de o situaţie reală. Se solicită aviz pentru deschiderea unei săli cu jocuri de noroc. Oamenii care locuiesc în jurul zonei unde se doreşte deschiderea acestei săli cu jocuri de noroc au atenţionat Primăria. La rândul lor, solicitanţii au venit în audienţă la mine, m-au ameninţat şi, sincer, chiar începe să-mi fie teamă. Aşa că am iniţiat acest proiect pentru a lua toţi o decizie şi să ne asumăm responsabilitatea. Solictanţii avizelor încearcă să-i sensibilizeze pe cei din jurul acestei zone. Dar este uşor să obţii acordul de la 10 apartamente, dar tu deranjezi prin zgomot şi nu numai poate 60-70 apartamente. Nu spun mai mult, pentru că şi aşa mă expun suficient, dar pot să vă spun că cei care m-au ameninţat nu sunt din Câmpina. Au fost, de exemplu, discuţii extrem de dure cu reprezentanţii unei firme care dorea să deschisă o astfel de sală chiar pe strada pe care se află sediul Primăriei. Administratorul era din Giurgiu, iar patronii erau din Bulgaria”.S-a ajuns mult prea departe dacă viceprimarul municipiului Câmpina a ajuns să fie ameninţat în propriul său birou. Miza este extrem de mare pentru cei care au închiriat sau chiar au cumpărat spaţii pe care intenţionau să le folosească pentru deschiderea unor cazinouri sau săli de jocuri de noroc. În ciuda ameninţărilor la care a fost supus, Ion Dragomir a mai dat un exemplu, atunci când a fost întrebat cum va fi stabilită limita zonei în cadrul căreia cetăţenii vor trebui să-şi spună părerea despre deschiderea unui cazinou, spre exemplu: “M-am gândit mult la acest aspect. Fiecare zonă şi fiecare cerere va avea particularitatea ei. Dacă unul doreşte să deschisă o pensiune într-o zonă de case, vor trebui chestionaţi locuitorii străzilor posibil afectate. Dacă e vorba de un cazinou la parterul unui bloc, trebuie să se pronunţe mai mulţi oameni, nu numai cei de la scara respectivă de bloc. Mai există o situaţie, în care o persoană a ridicat o clădire pentru... altceva, dar aşteaptă ca acest obiect de activitate să devină legal. Nu ştiu cui i-ar conveni să se învecineze cu un astfel de stabiliment!”

Petrovici, alergată de un psihopat!
La rândul ei, consilierul Miheala Neagu Petrovici le-a povestit colegilor săi din Consiliul Local că “într-una dintre după-amiezile trecute, mergeam la un pacient pe strada Victor Babeş. Zona este destul de izolată şi puţin frecventată. La un moment dat, m-am simţit privită insistent de un psihopat, care stătea pe un gard din apropiere. A venit ameninţător spre mine şi am fost nevoită să mă întorc din drum, pentru că drumul de întoarcere era mai scurt decât cel până la locuinţa pacientului meu. Am mărit pasul, iar la un moment dat chiar am luat-o la fugă! Dacă ar fi fost prin zonă o patrulă a Poliţiei Comunitare, poate că astfel de indivizi psihopaţi ar fi descurajaţi, iar cetăţeanul s-ar simţi mult mai în siguranţă pe toate străzile din municipiul Câmpina”.
Ambele cazuri sunt de o gravitate extremă, fiind fără precedent în viaţa Câmpinei.

O şedinţă memorabilă


Ultima şedinţă a Consiliului Local înaintea alegerilor din 30 noiembrie a fost una memorabilă. Nu atât din punct de vedere al subiectelor discutate, care au fost aproape banale, cât din pricina tensiunii existente cu numai câteva zile înaintea alegerilor, stare amplificată de scandalul iluminatului public. Cât au ţinut democrat-liberalii să aprindă luminile de sărbători la acţiunea lor de a doua zi, s-au pomenit că luminile s-au aprins tocmai la principalii lor contracandidaţi! De aici până la acuze de trădare a fost doar un pas, întreaga tevatură dovedind o dată în plus că nu Horia Tiseanu conduce, de fapt, Primăria şi treburile ei curente, ci viceprimarul Ion Dragomir! N-o face rău, chiar dacă unele decizii îl surprind chiar şi pe primar...

Bătălie pentru şcoli

Puţini ar fi fost aceia care să creadă că alegerea reprezentanţilor Consiliului Local pentru consiliile de administraţie, comisia de achiziţii publice şi comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii din unităţile de învăţământ din Câmpina ar fi putut genera asemenea controverse. Pe fondul tensiunii deja existente, aleşii locali s-au încăpăţânat să-şi impună oamenii în aceste consilii şi comisii. S-a ajuns astfel până acolo încât, pentru că nimeni nu vroia să cedeze, s-a trecut la votul secret.Dincolo de tensiunea creată, atmosfera a fost destinsă chiar în jurul unuia dintre candidaţii de la alegerile parlamentare. În condiţiile în care consilierii se întrebau unii pe alţii ce instituţie de învăţământ îşi doresc, Tudor a întrebat: “Zăgane, tu unde vrei?” Pe fază a fost Dragomir Enache: “La Camera Deputaţilor!”.În cele din urmă, după zeci de minute, s-a ajuns la un rezultat pe care vi-l prezentăm mai jos. Interesant că bătălia cea mai mare s-a dat pe Grupul Şcolar Petrol, unde în afara lui Zăgan au mai candidat Sandu şi Arghir. Tentante pentru consilieri au mai fost Şcoala “Câmpineanu”, unde a mai concurat Nistor, Colegiul “Grigorescu”, unde a mai concurat Albu, şi Energeticul, unde pe buletinul de vot a mai fost şi Enache.Dar de ce a fost bătaie atât de mare pe aceste posturi, aparent, fără o importanţă prea mare? Una dintre variantele de răspunsar putea fi aceea că prezenţa în comisiile de achiziţii publice la unităţile de învăţământ permite facilitarea unor adevărate afaceri. Pentru că, aproape în fiecare an, reparaţiile la unităţile de învăţământ au generat vii şi aprige dispute, învârtindu-se bani grei, miliarde şi miliarde de lei vechi, pe care este bine - pentru unii consilieri - să ştie în ce direcţie o apucă! Cine ne contrazice?
Grădiniţa nr. 1 - Bogdana Ţiţei
Grădiniţa nr. 2 - Florin Marcu
Grdăiniţa nr. 3 - Jenica Tabacu
Grădiniţa nr. 4 - Gheorghe Tudor
Grădiniţa nr. 5 - Monica Clinciu
Grădiniţa nr. 6 - Viorel Bondoc
Grădiniţa nr. 7 - Elvis Arghir
Grădiniţa nr. 8 - Alin Moldoveanu
Grădiniţa nr. 9 - Florin Marcu
Grădiniţa nr. 10 - Daniel Telegescu
Grădiniţa Waldorf - Adrian Piţigoi
Şcoala “Ion Câmpineanu” - Elvis Arghir
Şcoala Centrală - Gheorghe Tudor
Şcoala Generală nr. 3 - Gena Preda
Şcoala “Hasdeu” - Ion Dragomir
Şcoala Generală nr. 8 - Alin Moldoveanu
Colegiul “Grigorescu” - Monica Clinciu
Grup Şcolar Petrol - Horaţiu Zăgan
Grup Şcolar Construcţii Maşini - Viorel Bondoc
Grup Şcolar Energetic - Lucian Cercel
Grup Şcolar Forestier - Mihaela Petrovici

Viorel Bondoc i-a dat peste mână Bogdanei Ţiţei

Singurul proiect respins de consilieri a fost cel al consilierului Mihaela Petrovici, care solicita darea în administrarea Spitalului Municipal a terenului în suprafaţă de 859 mp, unde ar urma să fie edificat un lăcaş de cult. Marian Nistor s-a opus făţiş pentru că “terenul nu este inventariat ca spaţiu verde şi voi veni la următoarea şedinţă cu un proiect în acest sens”. Interesant este că, deşi terenul cu pricina se află în administrarea Consiliului Local, gardul Spitalului Municipal este situat exact între trotuarul străzii Sg. Maj. Erou Grigore Nicolae şi acest spaţiu verde! Proiectul a întrunit numai nouă voturi şi a fost la un pas să treacă, pentru că şi Bogdana Ţiţei dădea să ridice mâna, numai că vecinul şi mai experimentatul ei coleg, Viorel Bondoc, i-a dat rapid peste mână. Cu efect. C-aşa-i în politică!

La bugetul local nu se simte criza mondială

Aceasta pare a fi concluzia logică după adoptarea, de către Legislativul local, a unui proiect prin care se aprobă constituirea fondului de premiere de 5% din cheltuielile cu salariile aferente anului 2008 pentru personalul contractual din unităţile subordonate Consiliului Local. De acest fond vor beneficia Casa de Cultură, Casa Tineretului şi Serviciul Pieţei, care au depus solicitări în acest sens, sumele urmând a se consitui din veniturile proprii fără a afecta bugetul local. Chiar şiîn aceste condiţii, hotătârea pare a nu ţine cont de dificultăţile generate de criza mondială, deşi mai ales la instituţiile bugetare se mai strânge cureaua. La Câmpina, nu!

Bigul mic îşi schimbă faţa

Consilierii au aprobat solicitarea proprietarilor spaţiului comercial cunoscut ca “Bigul mic” de concesionare a unui teren de 18,25mp pentru extinderea construcţiei. Practic, este vorba de schimbarea faţadei cu materiale moderne, ecologice, conform normelor UE şi care va respecta designul celorlalte spaţii comerciale din zonă. La preţul de 200 euro/mp, concesionarea fost aprobată.Proprietarii au insistat că nu vor afecta parcarea din zonă. Şi asta este într-adevăr o problemă. De ce este nevoie de parcare în această zonă şi aşa ultraaglomerată? Poate că nu ar fi rău dacă s-ar interzice accesul autovehiculelor aici. Parcare este la doi paşi, în faţa complexului comercial,iar aprovizionarea spaţiilor comerciale din zonă oricum ar trebui să se realizeze - conform actelor - prin spate, prin strada I.L. Caragiale. Iar pentru locatarii din zonă s-ar putea realiza nişte legitimaţii speciale, care să le permită accesul în parcarea mare din faţa fostului Big, o parcare şi aşa goală, practic, în fiecare noapte.

De ce pute apa de ploaie pe strada Ciocârliei?

La punctul “Diverse”, printre alte subiecte, consilierul Mihaela Petrovici a precizat: “Membrii comisiei noastre am fost solicitaţi de cetăţeni să vedem canalul prin care se deversează, probabil canalizarea pluvială, pe strada Ciocârliei. Apa curge pe un canal deschis, realizat prin grădinile oamenilor, iar mirosul este greu de suportat şi, în plus, le afectează şi structura de rezistenţă a locuinţelor. Trebuie să putem face ceva pentru aceşti oameni!” În locul Executivului, precizările au venit din partea fostului primar Gheorghe Tudor: “Aceea ar trebui să fie o canalizare pluvială, dar mulţi oameni s-au legat şi cu canalizarea menajeră la cea pluvială şi de aici vine mirosul la care vă referiţi. Această canalizare se deversează în râul Prahova, pentru că, fiind percepută ca o colectare apelor de ploaie. nu ar fi nici o problemă. Rezolvarea acestei situaţii este destul de dificilă. Ar trebui acoperit acest canal şi preepurată apa înainte de a-şi continua traseul, dar costă foarte mult”. O soluţie poate ar fi faptul că această lucrare este prevăzută în Master Planul de la HidroPrahova, dar sunt puţine şanse ca această lucrare să fie vreodată o prioritate pentru administraţia locală. Totuşi, din partea Executivului s-a formulat ideea că şi pe alte străzi mai nou modernizate, exemplul fiind al străzii Cărămidari, oamenii s-au legat la canalul colector al apelor pluviale şi cu canalizarea menajeră.

Staţii noi pentru transportul public

Pe ultima sută de metri, consilierii Monica Clinciu şi Alin Moldoveanu au introdus un proiect privind înfiinţarea unor noi staţii de transport public de persoane, pentru cursele interne.Este vorba de înfiinţarea unor staţii noi în punctele Seră, pe strada Nicolae Bălcescu, din cartierul Slobozia, în parcarea de pe strada Ecaterina Teodoroiu, din cartierul Turnătoriei şi în dreptul Bisericii “Sf. Mc. Dimitrie” (biserica de lemn) de pe strada Orizontului. Staţiile vor avea corespondent pe ambele sensuri de mers. De asemenea, s-au aprobat şi capetele de linie ale acestui traseu, care vor fi pe strada În Luncă, la intrarea în societatea Emon Electric şi la Cimitirul “Învierea lui Lazăr”, de pe strada Bogdan Vasile. Prin aceste noi staţii s-a dorit reducerea distanţelor mari dintre staţiile vechi, lărgirea traseului până în zonele În Luncă şi Câmpiniţa, dar şi defluirea aglomeraţiei din zona autogării.Singurul care a avut unele comentarii a fost Gheorghe Tudor, care a spus că “trebuie să avem în vedere devierea traficului greu de pe strada Orizontului, pentru a nu afecta şi mai mult structura de rezistenţă a blocurilor de aici şi aşa avariate serios în urma cutremurelor”.

Pe scurt

Primăria arede recuperat 16 miliarde. Primul punct al şedinţei Consiliului Local a fost aprobarea trecerii din proprietatea publică a municipiului Câmpina în proprietatea publică a statului a unor imobile - construcţii aferente blocurilor E11 - E13 şi reglementarea juridicăa terenurilor aferente. Iniţiat de primarul Tiseanu, proiectul i-a ridicat lui Dragomir o primă problemă: “De unde se recuperează banii investiţi de Primărie, 16 miliarde?” Discuţiile au dus la concluzia că banii vor fi toţi pe mâna administraţiei locale,“noi facem vărsămintele către stat” (Iulian Anton) şi oricum, banii nu vor putea fi folosiţi decât tot pentru construcţia de locuinţe.
Aparatul de specialitate şi sindicatul. Aprobarea planului de ocupare a funcţiilor publice pentru anul 2009 pentru aparatul de specialitate al primarului a fost mai degrabă o formalitate. Singurul comentariu a venit din partea viceprimarului Ion Dragomir: “De ce trebuie acordul sindicatului?” “Nu trebuie, dar aşa zice legea”, a explicat Gheorghe Sandu, expert în problemele sindicale. “O reminiscenţă a regimului trecut”, a concluzionat cu umor Dragomir Enache.
Procedură... întreruptă! Aprobarea proceduriiîn vederea obţinerii avizului prealabil de oportunitate necesar pentru elaborarea unui plan urbanistic zonal a trecut mult prea uşor. Motivul? În vreme ce iniţiatorul Gheorghe Tudor expunea motivaţia acestui proiect, Elena Albu vorba destul de tare la telefonul mobil. “Domnule Tudor,opriţi-vă că deranjămo discuţie!”, a spus Zăgan. Tudor s-a oprit şi toţi au votat “pentru”. “O să vedeţi ce greu va fi să mai faceţi un PUZ!”, le-a transmis Ion Dragomir.

Consiliul hotăreşte, iar Hidro face. Consilierii s-au tot ferit să fie puşi în faţa faptului împlinit atunci când este vorba de lucrările realizate de HidroPrahova din utilizarea fondurilor provenite din cota de dezvoltare. Atât Dragomir Enache, cât şi Gheorghe Tudor au vorbit despre necesitatea corelării lucrărilor realizate de Primărie, cu cele ale HidroPrahova. “Ca şi până acum”, a venit răspunsul asigurator de la Carmen Radu, directorul sucursalei Câmpina a HidroPrahova. O fi de bine?!
Ce ţi-e şi cu proiectele... electorale! “Recunosc, a fost o scăpare”, şi-a început Jenica Tabacu prezentarea proiectului de modificare şi completare a unei hotărâri anterioare privind aprobarea unor reglementări urbanistice referitoare la cartierele Câmpiniţa şi Muscel. Practic, Jenica Tabacu a dorit includerea sintagmei “prestări servicii” la interzicerea activităţilor industriale din aceste două cartiere. “Proiectul iniţial este discriminatoriu, ca să nu spun şi tendenţios”, a replicat tăios Dragomir Enache. În apărarea Jenicăi Tabacu a sărit viceprimarul Dragomir: “Ca să spunem lucrurilor pe nume. Este vorba de un service care a obţinut autorizaţie să funcţioneze chiar în poarta chirurgului Tifigiu. Când m-am dus să-l strâng de gât pe cel de la urbanism care a dat avizul, mi-a răspuns senin că «e vorba de prestări servicii»”. Dar, ce ne facem dacă unii or să spună că nu mai vor chioşc de pâine sau alţii un cabinet medical ori de avocatură?! Aşa că, în faţa acestei avalanşe, Jenica Tabacu a preferat să-şi retragă proiectul.

Taximetriştii, consilierii şi... legea

Consilierii locali s-au arătat deranjaţi de nemulţumirile taximetriştilor. Urmarea - adevărata dezbatere pe tema taximetriei a avut loc numai după apariţia unui articol în “Oglinda de azi”.

În şedinţa din 30 octombrie, Consiliul Local a aprobat o serie de modificări la reglementările privind activitatea taximetriei, fără prea multe discuţii. Taximetriştii, care nu au fost consultaţi înaintea aprobării acestor modificări, s-au arătat nemulţumiţi. Articolul apărut în “Oglinda de azi” în urma acestor nemulţumiri a fost unul dintre subiectul “diverselor” la şedinţa extraordinară a Consiliului Local din 20 noiembrie. Mai mult, sub semnătura primarului Tiseanu, am primit şi un drept la replică, pe care l-am publicat integral în precedenta noastră ediţie.Dar, care ar fi problemele?În afara faptului că întreaga dezbatere a avut loc la aproape o lună după aprobarea acelor modificări, fiind generată exclusiv de articolul din publicaţia noastră, dreptul la replică semnat de Horia Tiseanu amplifică aceste probleme. Taximetriştii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că au fost obligaţi să prezinte autorităţilor locale acte de proprietate sau de închiriere pentru terenul pe care-şi ţin maşina în afara orelor de program. “Aşa e legea”, a sunat explicaţia aleşilor locali. Legea invocată de Tiseanu face referire, de fapt, la o declaraţie pe propria răspundere, iar explicaţia administraţiei locale este stupefiantă: “Pentru a fi evitate eventualele intenţii de falsificare a declaraţiilor s-a luat măsura prezentării copiilor după actele de proprietate sau închiriere”. Adică, administraţia locală uzează de prezumţia de... vinovăţie? O practică paguboasă şi care nu face cinste administraţiei Tiseanu. Fie administraţia nu ar trebui să aplice o astfel de prezumţie, cum ar fi normal, fie o aplică tuturor. De ce nu se aplică prezumţia de vinovăţie şi în alte cazuri? De ce numai taximetriştilor? Nu este o formă de discriminare?Dar, asta nu e totul! Administraţia susţine că le oferă taximetriştilor o “facilitate”, fiind acceptate şi acte de proprietate sau închiriere în localităţile “suburbane Câmpinei”. Mare facilitate! Cine îşi poate închipui că un om - taximetrist sau nu - sănătos la cap, după ce-şi desfăşoară activitatea în Câmpina, seara, îşi duce maşina într-o comună limitrofă, revine în Câmpina cu un microbuz, a doua zi dimineaţă se duce din nou cu microbuzul unde şi-a lăsat maşina pentru a reveni la Câmpina cu propriul taxi! Nu este penibil? Cu alte cuvinte, administraţia Tiseanu dă dovadă de birocraţie, preferând să se acopere de hârtii despre care inclusiv cei care le cer ştiu că nu reprezintă realitatea. Şi atunci?!În privinţa impunerii schimbării ecusoanelor, Tiseanu face referire la respectarea legii. Sigur, nimeni nu spune altceva. Dar singura modificare este că la conţinutul actual al ecusoanelor de pe taximetre trebuie adăugat şi cuvântul “taxi”. Oare n-ar fi mai simplu să se adauge pe ecusoanele deja existente doar acest cuvânt şi nu să fie obligaţi oamenii să facă alte ecusoane?! Sau există vreun interes, că doar trebuie să trăiască şi cei care fac astfel de ecusoane?!Dacă toate aceste probleme ar fi fost discutate cu taximetriştii înainte de aprobarea modificărilor, poate că s-ar fi găsit soluţiile care să respecte şi legea şi dorinţa taximetriştilor.Consilierul Dragomir Enache a readus acest subiect în atenţia colegilor săi. Şi a adăugat: “Poate având în vedere tocmai o astfel de situaţie, ar trebui ca proiectele să fie realizate de cei care se pricep din Primărie şi nu de un consilier, care nu ştie toate detaliile”. Viorel Bondoc - iniţiatorul proiectului - a precizat că ne va adresa un drept la replică, a vorbit despre denigrare (?!) şi a explicat că s-a respectat legea.În cadrul aceleiaşi discuţii, Marian Nistor a mai spus: “Taximetriştii se pricep să facă lobby. Au venit şi pe la mine şi, într-adevăr, par a exista o serie de probleme”. “Nu sunt singurii care sunt foarte insistenţi în a face lobby. Mai sunt şi alţii care roiesc în jurul Consiliului Local şi al consilierilor”, a dăugat cu mult tâlc viceprimarul Ion Dragomir. Probabil că, până la urmă, lucrurile vor fi rezolvate între taximetrişti şi consilierii locali. Poate că se va găsi o soluţie pentru taximetriştii care locuiesc la bloc în Câmpina, pentru a-şi putea ţine maşinile în parcările blocurilor. Poate se va găsi o soluţie ca la Primărie să nu se mai adune hârtii doar pentru a se afla în treabă, fără a avea nici o legătură cu realitatea. Poate aleşii locali nu-i vor mai lua de proşti, mereu, pe taximetrişti, dar şi pe alţi câmpineni, cărora le jignesc sistematic inteligenţa. Şi, poate cel mai important lucru, măcar de acum înainte subiectele vor fi discutate cu cei care se pricep cu cei care sunt direct afectaţi de hotărârile Consiliului Local sau cu cei care chiar înţeleg un anume fenomen!

Monopost real de Formula 1 la Casa TineretuluiÎn zilele de 2 şi 3 decembrie, una dintre instituţiile bancare din municipiul Câmpina derulează o campanie promoţională. Acţiunea se desfăşoară la Casa Tineretului, în holul principal, iar piesa de rezistenţă a acestei campanii este aducerea la Câmpina a unui monopost real de Formula 1, aparţinând uneia dintre echipele printre sponsorii căreia se numără şi instituţia bancară respectivă. Monopostul este chiar una dintre maşinile de curse ale celebrului pilot Fernando Alonso.

La Grădiniţa nr. 10 se aplică regula bunului plac

“Mai mulţi părinţi şi bunici, care au copii la Grădiniţa nr. 10, ne-au semnalat că accesul dinspre Aleea Iasomiei este interzis, iar astfel sunt nevoiţi să parcurgă multe sute de metri în plus, cu copiii, prin vânt, ploaie, frig sau ninsoare”, a spus consilierul local Alin Moldoveanu, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local. După numai o săptămână, la şedinţa ordinară, subiectul a fost reluat. Primarul Tiseanu a justificat măsura luată de conducerea grădiniţei - ce coincidenţă, deţinută de un membru marcant al PD-L, Georgeta Elena Savu - “S-a luat această măsură după ce curtea grădiniţei şi chiar centrala termică au fost devastate de indivizi necunoscuţi, poate şi pentru că această grădiniţă nu are un paznic”. Consilierul Daniel Telegescu a conchis că “este vorba de un abuz din partea conducerii de acolo” şi a apărut ideea de a se deschide accesul din Aleea Iasomiei la orele de intrare şi ieşire ale copiilor de la grădiniţă, iar în restul timpului poarta poate sta închisă, dacă aceasta este o oprelişte în faţa celor dispuşi să devasteze o anumită zonă. Mai mult, Alin Moldoveanu a adăugat: “Am văzut cu ochii mei cum pentru anumite persoane acea intrare se deschide”. Iar viceprimarul Dragomir dădea din cap afirmativ, semn că la Grădiniţa nr. 10 se mai petrec şi lucrurile care sunt - poate prea mult - numai la mâna conducerii acestei instituţii.

Administraţia locală a uitat de strada Panduri?!


Pe strada Panduri, administraţia locală a realizat unele lucrări în cursul acestui an, însă, după terminarea lor, totul a rămas... baltă! Să fi uitat administraţia locală de această stradă?! Cert este că oamenii sunt foarte nemulţumiţi, aflându-se, mai ales când plouă, imposibilitatea de a-şi mai părăsi curţile. Şi - nota bene - asta se întâmplă în cartierul Câmpiniţa, una dintre zonele rezidenţiale ale Câmpinei şi care este inclus în clasa I de impozitare.

Şedinţa Consiliului Judeţean n-a avut loc din lipsă de cvorum

În aceeaşi zi cu şedinţa Consiliului Local Câmpina era programată şi la Ploieşti o şedinţă a Consiliului Judeţean. Numai că, surpriză! Şedinţa Consiliului Judeţean nu a putut avea loc din cauza lipsei cvorumului. Dintre cei 37 de consilieri judeţeni, doar consilierii PSD şi PNL au răspuns la convocarea preşedintelui Mircea Cosma, restul, cei ai PD-L, PNDC şi PNG-CD, absentând. Dincolo de gestul în sine, lipsa cvorumului a determinat nediscutarea unor proeicte extrem de importante pentru judeţ. Este vorba nu numai de aprobarea alocării unor fonduri pentru o serie întreagă de primării, care sunt dependente din punct de vedere financiar de susţinerea Consiliului Judeţean, dar şi de aprobarea unui proiect cu fonduri europene. De asemenea, Consiliul Judeţean ar fi trebuit să ia în discuţie şi demararea lucrărilor la realizarea drumului Câmpina - Braşov, prin Valea Doftanei, un proiect extrem de important nu numai pentru că ar mai putea prelua o parte din fluxul de maşini de pe DN1, dar şi pentru că ar creşte gradul de atractivitate al zonei Valea Doftanei, cu toate avantajele care decurg de aici.

Situaţiile de urgenţă, sub control!

La sediul Primăriei Câmpina a avut loc joi, 27 noiembrie, obişnuita şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, la care au participat nu numai reprezentanţi ai administraţiei locale, în frunte cu primarul Tiseanu şi viceprimarul Dragomir, dar şi reprezentanţi ai mai multor instituţii economice şi de ordine publică. S-a discutat raportul de evaluare a capacităţii de apărare a municipiului Câmpina în situaţii de urgenţă şi despre punerea în aplicare a planului de evacuare în cazul producerii de inundaţii pe albia majoră a râului Doftana. Nu au lipsit nici discuţiile pe tema măsurilor de apărare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă la secţiile de votare pentru alegerile din 30 noiembrie.

Depozitul unui magazin, culcuş pentru şobolani?

Una dintre regulile convieţuirii într-o comunitate este şi respectul reciproc, pe care membrii oricărei comunităţi trebuie să-l manifeste unii faţă de alţii. Din păcate, lucrurile nu se întâmplă întotdeauna chiar aşa... Este şi cazul de faţă. La intrarea pe strada Schelelor există un magazin. În spatele acestuia se află un fost garaj transformat în depozit. În apropiere locuieşte şi Daniela Stan, care ne-a declarat: “Ceea ce se întâmplă aici este inimaginabil. Între acest garaj, transformat în depozit, şi ghena de gunoi de la blocul A6, este un du-te-vino permanent de şobolani de mari dimensiuni. Inevitabil, aceştia ajungând şi în curtea casei mele, aflată cel mai aproape de acest loc. Nu vreau să comentez cum au obţinut patronii acestui magazin garajul cu pricina, nu întreb dacă au autorizaţie să ţină produse alimentare într-un adevărat culcuş de şobolani, dar cineva trebuie să facă ceva! Primăria ştie de această situaţie, dar nimeni nu face nimic!”

Cetăţenii de pe Aleea Fagului vor canalizare

Aleea Fagului este una dintre acele căi de comunicaţie care porneşte din str. Toma Ionescu spre str. Maramureş, dar fără a ajunge să se intersecteze cu aceasta. Aici locuiesc câteva zeci de suflete, printre care - poate cel mai de curând - şi Andrei Iucinu, fiul fostului mare ziarist Dumitru Tinu. Dincolo de această... vecinătate celebră, cetăţenii de la Aleea Fagului au o mare problemă. În momentul în care s-a realizat lucrarea de canalizare de pe strada Toma Ionescu, deşi li se promisese că şi Aleea Fagului va fi canalizată, autorităţile au renunţat ulterior la idee. Cum se află şi ceva mai jos faţă de strada Toma Ionescu, Aleea Fagului este mereu inundată. Cele câteva zeci de oameni care locuiesc aici nu vor decât ca autorităţile să-şi întoarcă faţa şi spre ei, să găsească soluţia tehnică de trecere a canalizării spre strada Maramureş, astfel încât să intre şi ei în rândul oamenilor civilizaţi. Locuitorii de aici mai au o nemulţumire majoră - plătesc impozite de nivelul unui municipiu, dar condiţiile pe care administraţia le oferă sunt cele ale unei comune uitate de lume... E corect?

S-au majorat alocaţiile

Prin Legea nr. 236/ 2008 s-au majorat alocaţiile monoparentale şi complementare, care au acum următoarele cuantumuri.Alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală: 70 lei pentru familia cu un copil, 80 lei pentru familia cu doi copii, 85 lei pentru familia cu trei copii şi 90 lei pentru familia cu patru sau mai mulţi copii.De asemenea, alocaţia familială complementară s-a majorat la: 50 lei pentru familia cu un copil, 60 lei pentru familia cu doi copii, 65 lei pentru familia cu trei copii, 70 lei pentru familia cu patru sau mai mulţi copii.În ambele cazuri, aceste facilităţi se acordă lunar dacă persoanele în cauză realizează venituri nete lunare pe membru de familie până la salariul minim net pe economie.Persoanele aflate în aceste situaţii sau care doresc să afle mai multe detalii se pot adresa Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Câmpina.

“Thanksgiving Day” la Petrol

Ultima joi din noiembrie este Ziua Recunoştinţei la americani. Adică “Thanksgiving day”. Despre eveniment, românii ştiu că yankeii se strâng în familie în jurul mesei şi mănâncă curcan, cartofi şi plăcintă de dovleac… Pentrua cunoaşte adevăratele rădăcini ale sărbătorii şi “a motiva tinerii să fie recunoscători”, săptămâna trecută, la Grupul Şcolar Petrol, profesorul Nicolae Geantă şi un grup de elevi au organizat o dezbatere intitulată “Au nevoie românii de thanksgiving?”, la care a participat şi o familie tânără de americani David şi Amy Cato (din Kansas City). În noul amfiteatru al liceului, în faţa a peste 60 de elevi, David şi Amy au explicat cu lux de amănunte (şi imagini pe videoproiector), ce înseamnă adevăratul Thanksgiving şi au fost plăcut impresionaţi de colaborarea cu elevii asistenţi, care au putut conversa fluent în engleză! “Suntem uimiţi că tinerii români, ca mai toţi europenii, au importat sărbători comerciale gen Valentine’s Day ori Halloween şi au ignorat total Ziua Recunoştinţei”, a fost concluzia elevei Carmen Militaru (clasa a XII-a), una dintre cele care au pregătit un “speech” despre Thanksgiving. “Probabil nu ştim să fim mulţumitori”, a fost răspunsul cvasiunanim, după ce Nicolae Geantă a ţinut o prelegere despre “Mulţumire şi nemulţumire în societatea românească”. “Dincolo de curcan şi plăcinta de dovleac, noi trebuie să trăim un thanksgiving permanent”, a precizat acesta în încheiere, după ce a “taxat” Halloweenul drept “sărbătoarea de care românii nu aveau nevoie”.

Şmecheri de Câmpina


B 89 TDK - Alt şofer (şmecher), aceeaşi nesimţire...

O victorie muncită

Unirea Câmpina - CS Floreşti 2-1 (1-1)
În week-end-ul prelungit care a cuprins şi ziua alegerilor şi Ziua Naţională, s-a desfăşurat prima etapă a returului Ligii A Prahova.Unirea Câmpina a întâlnit pe propriul teren formaţia CS Floreşti, care dorea să îşi ia revanşa, după ce în tur formaţia câmpineană obţinuse o victorie neaşteptată în deplasare. Pentru câmpineni nu a fost deloc un meci uşor. Chiar dacă a deschis scorul relativ repede, în minutul 12, prin Vane, trupa lui Marius Pălănceanu s-a văzut nevoită să renunţe la Cârstei, accidentat şi înlocuit de Jantea, după care a şi fost egalată. La pauză scorul a fost egal 1-1, dar câmpinenii au ştiut să se mobilizeze mai bine în repriza secundă, au muncit mai mult, au alergat mai mult, au fost mai bătăioşi, mai incisivi, mai prezenţi în jumătatea de teren adversă, au avut o mai bună posesie a balonului şi - aşa cum era şi firesc - a venit şi golul victoriei, reuşit de Gratie.La finalul partidei, antrenorul Marius Pălănceanu s-a arătat mulţumit atât de rezultat, cât şi de implicarea fizică a elevilor săi. În schimb şi-ar fi dorit un sprijin mai mare din partea Primăriei sau chiar şi din partea unor sponsori. „Suntem formaţia reprezentativă a Câmpinei în acest moment, chiar dacă activăm doar la nivel judeţean. Nu ar fi rău dacă ni s-ar mai alătura şi alţi oameni cu bani în efortul nostru de imagine pentru Câmpina“, a spus Pălănceanu.Unirea a jucat în formula: Păpuşoiu - Gratie, Basma, Cârstei, Căldăroiu - Năstase, Ciobotaru, Ţigănuş, Burlacu - Vane, Ungureanu. Au mai jucat: Jantea, Chejnoiu, Fl. Stoica şi Mănescu.

Elevii şcolilor generale s-au duelat la “Grigorescu”

Vineri dimineaţă, sala de sport a Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu” a găzduit o competiţie fotbalistică între elevii şcolilor generale din zonă. A fost vorba de faza pe centru a unui cerc pedagogic, competiţia fiind înscrisă în calendarul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport. La competiţia de la Câmpina au participat cinci echipe: Şcoala “Ion Câmpineanu” Câmpina (antrenor prof. Lazăr Radu), Şcoala Generală nr. 3 Voila (antrenor prof. Lazăr Radu), Şcoala “George Enescu” Sinaia (antrenor - prof. Leonida Baciu), Şcoala “Principesa Maria” Sinaia (antrenor prof. Ionuţ Savin), Şcoala Generală Băicoi (antrenor prof. Dan Negură).

Simion l-a învins pe Anghel la Câmpina

Bătălie extrem de dură pentru funcţia de deputat în Colegiul 2. Ioan Simion şi Florin Anghel au mers cap la cap. Simion a reuşit să-l învingă pe Anghel chiar la Câmpina cu scorul de 5.409 la 5.352. De asemenea, Simion l-a învins pe Anghel în comuna Poiana Câmpina. Dacă în alte localităţi diferenţele au fost mici sau foaret mici, în schimb, Anghel s-a detaşat faţă de Simion prin rezultatele foarte bune înregistrate la Secăria şi Proviţa de Sus.
Aşa că, în momentul de faţă, cele mai mari şanse să reprezinte zona Câmpina în viitorul Parlament le au Georgică Severin (Senat) şi Florin Anghel (Camera Deputaţilor).