15 decembrie 2008

Stolojan a cedat din nou! Emil Boc, noul premier desemnat!

Luni, la orele prânzului, Theodor Stolojan, premierul desemnat acum patru zile de preşdintele Băsescu, a anunţat că-şi depune mandatul! Dacă a cedat psihic, dacă sunt doar jocuri politicianiste, dacă este vorba de o răzbunare din partea lui "dragă Stolo"... este prea devreme pentru o concluzie!
Cert este că preşedintele Băsescu a desemnat imediat un alt premier - preşedintele PD-L, Emil Boc.
Negocierile dintre PD-L şi PSD+PC continuă...

“Mi-ar fi plăcut mult ca Primăria să fie condusă de o echipă”

Ion Dragomir ar putea fi considerat unul dintre oamenii anului 2008. Unul dintre puţinii din administraţia locală câmpineană despre care se poate spune acest lucru. După un mandat în forţă de consilier local, a apărut peste noapte ca viceprimar din partea PSD. Şi nu numai că a devenit viceprimar, dar lasă impresia că - de fapt - conduce Primăria. Iar exemplele ar putea fi multe în sprijinul acestei afirmaţii... Pornind de la aceste considerente, am purtat cu viceprimarul Ion Dragomir următorul dialog, exact în momentul în care preşedintele Traian Băsescu îl nominaliza pe Theodor Stolojan pentru funcţia de prim ministru.

Cum a fost anul 2008 pentru Ion Dragomir?
Să spun că a fost un an bun. Mai bun ca alţii... Bun şi, totuşi,nu foarte bun deoarece eforturile pe care le-am făcut au fost cu mult mai mari faţă de anii precedenţi, pentru că munca în administraţie, dacă vrei s-o faci bine, înseamnă o activitate complexă, care necesită un efort mare. Dacă vrei doar să treci prin administraţie, poţi să-ţi faci viaţa foarte uşoară...

“Toate eforturile mele n-au reuşit să ducă la închegarea unei echipe”
Există un curent format de cei care cunosc activitatea din Primăria Câmpina şi care susţin că, de fapt, dumneavoastră (şi nu primarul) conduceţi activitatea acestei instituţii. Este sau nu adevărat?
Nu sunt de acord cu această apreciere. Mie mi-ar fi plăcut mult, foarte mult, ca Primăria să fie condusă de o echipă. Toate eforturile mele n-au reuşit să duc, însă, la închegarea unei echipe şi mi-am luat pe cont propriu îndeplinirea propriilor sarcini şi a atribuţiilor compartimentelor repartizate prin organigramă.
Problema gazelor la spital “nu putea fi rezolvată pe căi ortodoxe”
Cu toate acestea, au fost câteva momente în care aţi părut învins...
Nu, n-am fost învins.
Să luăm câteva exemple...
De acord.
Mai întâi, a fost problema gazelor la Spitalul Municipal...
Am încercat să rezolv această problemă, dar pe căi ortodoxe ea nu putea fi rezolvată. M-am declarat în imposibilitate de a rezolva această problemă. Credeam că se va forma o echipă care să se ocupe şi să găsească soluţii ortodoxe, legale, la această problemă. N-a fost aşa, s-a ocupat altcineva. Bine că s-a rezolvat, dar sunt multe necunoscute asupra modului de rezolvare, necunoscute care, probabil, vor deveni cunoscute la un moment dat. Eu vroiam o rezolvare transparentă, publică, dar modul în care s-a rezolvat este ţinut la discreţie.
“După 15 martie, construcţiile realizate ilegal pe domeniul public vor fi categoric demolate”
O altă problemă a fost cea a demolării locuinţelor ilegal construite pe domeniul public. Şi aici părea că vi s-a dat cumva peste mână...
Era un punct care a făcut parte din programul pe care mi l-am impus pentru administraţia locală, din moment ce răspundeam de urbanism. Mi se pare normal să luăm o astfel de măsură, mai ales în privinţa celor aflate pe domeniul public. Mi-am propus demolarea lor şi mi s-a cerut - şi am acceptat - o perioadă de graţie de şase luni. Am semnat un protocol cu reprezentanţii romilor, iar după 15 martie, construcţiile realizate ilegal pe domeniul public vor fi categoric demolate.
“Decizia de autorizare a unui cazinou nu trebuie să aparţină exclusiv unei singure persoane”
A mai fost ulterior şi problema cazinourilor.
Mi se pare normal ca decizia de autorizare a unui cazinou sau a unei săli de jocuri de noroc să nu aparţină exclusiv unei singure persoane sau unui grup restrâns de persoane. De aceea am dorit implicarea Consiliului Local în luarea unei asemenea decizii, pentru că foarte mulţi cetăţeni vor fi deranjaţi de funcţionarea unei astfel de unităţi, iar analiza şi răspunderea să fie colective, ale Consiliului Local. Oricum, hotărârea pe care am iniţiat-o luna trecută se va aplica.
Colaborare “bunişoară” cu primarul Tiseanu
Cum colaboraţi cu primarul Horia Tiseanu?
Relaţiile dintre noi sunt foarte bune, sunt relaţii de respect reciproc la nivelul instituţiei pe care o reprezentăm... Colaborarea însă... Apreciez că este... să zic bunişoară şi ar putea fi mult mai bună pentru că, dacă ne consultăm pe problemele majore ale Câmpinei, nu putem lua decât deciziile cele mai bune, nu pentru noi sau pentru partidele pe care le reprezentăm, ci pentru cetăţenii Câmpinei.
Cărui fapt se datorează apropierea evidentă în plan profesional dintre dumneavoastră şi Jenica Tabacu?
Colaborarea cu doamna Tabacu este bună, pentru că m-a ajutat, iar noi am colaborat extraordinar de bine în tot ceea ce am făcut în ultimele şase luni în Primărie. Şi spun acest lucru pentru că, fără un ajutor de nădejde, efortul pe care eu ar fi trebuit să-l fac ar fi fost dublu.
“Am realizat lucruri care nu s-au mai întâmplat niciodată şi care nici nu cred că s-ar fi întâmplat”
Care a fost cel mai important lucru realizat de viceprimarul Ion Dragomir în aceste şase luni?
Satisfacţia cea mai mare este că am reuşit, în proporţie foarte mare, să ascult oamenii care mi s-au adresat cu diferite probleme, iar în mare măsură am reuşit să le şi rezolv problemele ridicate. Mă simt extraordinar de bine căam reuşit să-i primesc şi să-i ascult pe oameni ori de câte ori au avut probleme, fără să-i pun să aştepte la audienţe şi încercând să determin ca timpul pierdut de ei în Primărie să fie cât mai scurt. De asemenea, am satisfacţia multor lucruri care s-au realizat în Câmpina în aceste şase luni, lucruri care nu s-au mai întâmplat niciodată şi care nici nu cred că s-ar fi întâmplat. Şi mă refer aici la Serbările Toamnei, Ziua Curăţeniei, plantarea a 1.230 de arbori, rezolvarea problemei cailor, un iluminat ornamental de sărbători deosebit şi, poate, mai sunt şi altele.
“Am întâlnit extraordinar de multe piedici, inclusiv din partea personalului din Primărie ”
Regretaţi ceva din această perioadă? Există vreun lucru pe care nu l-aţi putut realiza?
Cam tot ceea ce mi-am propus, am realizat. Mă aşteptam să pot face toate aceste lucruri mai uşor, însă am întâlnit extraordinar de multe piedici, inclusiv din partea personalului din Primăria Câmpina, care cred că nu este obişnuit să acţioneze şi să reacţioneze la principiile mele, care sunt ca într-un sistem privat. Mai grav e că mentalitatea celor din Primărie este că totul li se cuvine, totul curge de la sine şi nu-i interesează cât trebuie să dea fiecare din el, pentru că, în administraţie, încă nu s-au trăit momentele în care veniturile să fie mici, să nu fie bani de salarii şi alte greutăţi pe care salariaţii din mediul privat le trăiesc.
Mulţi angajaţi ai Primăriei lucrează “cu frâna de mână trasă”
Puteţi să daţi un exemplu concret în acest sens?
Sigur. Până pricep unii dintre oamenii din Primărie ce au de făcut, te înnebunesc... Îţi pun douăzeci de întrebări, trebuie să le explici, trebuie să asculţi tot felul de comentarii... Nu sunt obişnuiţi să îşi asculte şefii într-un mod disciplinat şi să execute fără întrebări suplimentare ceea ce le ceri. Iar asta duce la pierdere de timp, consum nervos, deterioare psihică... Ce să mai, uneori mă scot din sărite! N-am să renunţ să-i determin pe oamenii din Primărie să nu mai meargă în acest ritm şi cu această acceleraţie, în care mulţi au frâna de mână trasă sau au un sistem de transmisie uzat. Cred că nici unul dintre salariaţii Primăriei nu face acest lucru intenţionat sau din rea-voinţă, ci cred că este vorba de mentalitatea pe care şi-au creat-o în timp şi pe care doar cu eforturi mari le-o poţi schimba.
Viceprimarul are repartizată o maşină, totuşi, pe dumneavoastră v-am văzut prin localitate mai mult cu maşina proprie. De ce?
Primăria are trei maşini, conform legii. Maşinile sunt foarte solicitate de compartimente şi prefer să repartizez maşina care îmi este destinată mie unor compartimente din subordinea mea pentru rezolvarea problemelor, iar eu să merg singur cu maşina mea acolo unde este nevoie. Îmi place să merg singur şi pentru că sunt trasee foarte scurte şi pentru că îmi mai schimb direcţia din mers la diferite obiective... Cert este că prefer să merg singur şi să nu deranjez pe nimeni. În plus, din punct de vedere economic, cred că ar trebui să se mai renunţe la şoferi, ceea ce începe să se întâmple chiar şi la societăţile din oraş, ca să nu mai vorbim de cele din ţară. Şi vă dau un singur exemplu. OMV avea, la momentul preluării, sute, poate chiar mii de şoferi. Acum, inclusiv membrii staff-ului îşi conduc singuri maşinile. Discutam zilele trecute şi ne puneam problema achiziţionării unei maşini tip macara pentru accesul la instalaţiile de iluminat public. Imediat mi s-a spus că astfel vom mai angaja doi electricieni şi un şofer. Nu! Prefer să plătesc unuia dintre electricieni cursurile şcolii de şoferi pentru a avea dreptul să conducă un astfel de vehicul, iar costurile ar fi cât salariul pe două luni al unui şofer. Din punct de vedere economic, aceasta este soluţia.
Domnule Dragomir, sunteţi un om bogat?
Nu pot să spun că sunt un om bogat şi chiar m-ar deranja să se spună acest lucru despre mine. Cred că, după 35 de ani de muncă, din care aproximativ 24 de ani în funcţii de conducere, am reuşit să fac tot ceea ce am - un teren, o casă, o maşină şi o familie frumoasă, formată din soţie şi o fetiţă. De altfel, pentru fetiţă am cumpărat un apartament în Bucureşti, pe care l-am achiziţionat printr-un credit de un miliard şi jumătate, pe care trebuie să-l returnez în şase ani.
“Nu mi-am propus să mai acumulez nimic, ci doar să trăiesc normal”
Totuşi, conform propriei declaraţii de avere, la precedentul loc de muncă aveaţi un salariu destul de mare. Acum, indemnizaţia de viceprimar este mult mai mică. De ce v-aţi dorit o funcţie mai prost plătită?
E simplu. Nu mi-am propus să mai acumulez nimic. Acum mi-am propus doar să trăiesc normal, civilizat, frumos alături de familia mea. Într-adevăr, valoarea indemnizaţiei este cam la 60% din venitul meu anterior, dar pot să întreb şi eu atunci de ce se bat atât de mulţi pe această funcţie?! Pe de altă parte, din această poziţie nu mai am grija unui conducător de unitate economică, poziţie din care trebuia să asiguri comenzi, să aibă oamenii de lucru, să te preocupi să încasezi şi să ai venituri pentru a le putea plăti oamenilor salariile. Sunt multe aspecte dure şi stresante, mai ales pentru perioada de criză care va urma.
Va fi acest mandat de viceprimar, pentru dumneavoastră, rampa de lansare pentru o viitoare candidatură la funcţia de primar?
Nu. Funcţia de acum este doar una de viceprimar şi atât.
La alegerile locale din vară, PSD s-a ales cu funcţia de viceprimar şi locul al treilea în Consiliul Local. La alegerile parlamentare, nici unul dintre candidaţii PSD nu a câştigat în această zonă. Unde apreciaţi că este acum locul PSD Câmpina pe scena politică locală?
Da. La alegerile locale am fost pe locul al treilea, la alegerile parlamentare - pe locul al doilea... Cam acolo suntem acum, pe locurile doi-trei. Oricum, nu în opoziţie. După părerea mea, chestia asta cu putere şi opoziţie este ceva relativ. Trebuie să votăm ideile şi proiectele bune, indiferent din partea cui vin, singura condiţie fiind să reprezinte interesele câmpinenilor. Personal, mă opun doar proiectelor care au o anumită tendinţă. Eu tot ce fac este numai în interesul Câmpinei şi al locuitorilor ei, iar dacă ar fi mai mulţi cei care ar gândi la fel, am putea lăsa deoparte în timpul mandatului apartenenţa la un partid sau altul.
Ştiţi că aveţi o poreclă... interesantă?
Nu.
Chiar nu ştiţi?
Nu, vorbesc serios.
Vi se spune... Hrebenciuc.
A, asta-i mai veche, de vreo patru ani...
Cum comentaţi acest lucru, de unde credeţi că vi se trage această poreclă?
Nu ştiu ce să spun... Probabil din abilitatea mea de a negocia, dar asta n-o fac decât atunci când un anumit lucru trebuie susţinut. În toată activitatea mea din administraţia locală, se poate verifica, proiectele iniţiate de mine au avut susţinerea majorităţii.
“Este bine să-i consideri pe toţi duşmani şi să fii prudent”
Aveţi duşmani?
Mulţi! Se spune că “acela care nu are duşmani, nu trăieşte!”. Eu mă apăr singur şi am ajuns la concluzia că este bine să-i consideri pe toţi duşmani şi să fi prudent, pentru că s-ar putea să te trădeze chiar şi cel pe care-l considerai cel mai bun prieten. Atunci când ocupi o funcţie importantă e normal să apară invidia, iar mulţi se întreabă “de ce el şi nu eu?” În astfel de momente apar comentariile negative şi chiar dacă îţi este - la stadiul declarativ - prieten apropiat, te-ai făcut cu un duşman, care nu va ezita, la primul semn că te clatini, să te lucreze pe la spate. De multe ori am fost dezamăgit pentru că oameni în care am crezut au dovedit ulterior că nu-mi erau prieteni, ci duşmani!
“Îmi place să am o curte frumoasă şi mă simt foarte bine la mine acasă”
Ce face viceprimarul Ion Dragomir în afara orelor de program şi în afara timpului dedicat activităţilor politice?
Mă simt foarte bine la mine acasă, chiar dacă este mult prea puţin timpul dedicat familiei şi treburilor gospodăreşti. Tocmai de aceea, ori de câte ori am puţin timp liber, mă simt extraordinar de bine să-l petrec acasă, în mijlocul familiei. Iar când reuşesc să fac şi ceva treabă prin gospodărie, mă simt şi mai bine. Tot ceea ce facem în gospodărie, doar noi facem, iar la curte se găseşte tot timpul ceva de făcut. Cel mai des mi se întâmplă să am mai mult timp liber în week-end sau seara târziu. Îmi face mare plăcere să mă ocup de tăierea trandafirilor, a viei, să sap sau să tai copacii, să tund iarba... Îmi place să am o curte frumoasă şi mă simt foarte bine la mine acasă.

Ion Dragomir despre...
I-am solicitat viceprimarului Ion Dragomir să caracterizeze, în câteva cuvinte, mai multe personalităţi locale, judeţene şi chiar centrale. În multe cazuri a ezitat, cântărind cu grijă cuvintele. Iată răspunsurile sale:
Horia Tiseanu: “Primarul municipiului Câmpina”.
Alin Moldoveanu: “Preşedinte PNDC şi mi se pare un om care şi-a respectat cuvântul şi un om ambiţios”.
Elvis Arghir: “Consilier local în actuala şi precedenta legislatură”.
Gheorghe Tudor: “Fost primar, fost viceprimar, membru marcant al PSD, un om a cărui capacitate de muncă trebuie folosită”.
Jenica Tabacu: “Consilier local PIN, o persoană cu o gândire pozitivă, cu mare putere de muncă, bun organizator”.
Dragomir Enache: “Consilier local PNL, îi place să vorbească mult în faţa televizorului şi să fie văzut”.
Mihail Şerbănoiu: “Un om deosebit, fost preşedinte PSD, păcat că activitatea pe care o prestează nu-i mai permite şi desfăşurarea unei munci politice”.
Florin Anghel: “Deputat PD-L, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, un om puternic, de mare caracter”.
Georgică Severin: “Senator PD-L, patron trust QED, un om de la care eu personal şi Câmpina aşteptăm mult”.
Horaţiu Zăgan: “Consilier PSD la al patrulea mandat, fost candidat la Camera Deputaţilor, un caracter deosebit, tânăr, cu putere de muncă, merita mai mult”.
Victor Bercăroiu: “Fost deputat, vicepreşedinte PSD, nu şi-a spus, încă, ultimul cuvânt”.
Corneliu Anastase: “L-am cunoscut în urmă cu 25 de ani, eu reprezentând societatea Neptun, iar domnia sa - fosta întreprindere «1 Mai»; ne-am revăzut la şedinţa de constituire a Consiliului Local; pentru mine a fost un model”.
Mircea Cosma: “Omul potrivit la locul potrivit”.
Mircea Geoană: “Preşedintele în exerciţiu al PSD, apreciez tot ceea ce face la vârful partidului”.
Ion Iliescu: “Fost preşedinte al României, preşedinte de onoare al PSD, trebuie încă ascultat”.
Traian Băsescu: “Preşedintele României, hă, hă, hă!”

Tragedia de la Otopeni era programată şi la Boteni?


Militarii de la unitatea din Câmpina, detaşaţi la Bucureşti în perioada Revoluţiei, au avut o experienţă terifiantă. Mai mult de jumătate dintre ei s-au aflat în maşinile morţii, vieţile multora fiind curmate brutal în faţa Aeroportului Otopeni. Mai puţini sunt, însă, cei care ştiu că şi ceilalţi militari de la unitatea din Câmpina au fost la un pas să aibă aceeaşi soartă. Ei au fost trimişi la Boteni, în apărarea aerodromului de acolo, şi doar un miracol i-a salvat. Asemănarea celor două incidente ne duce cu gândul la o programare a celor două momente. Despre tragedia de la Otopeni s-a scris şi s-a vorbit foarte mult. Chiar dacă lucrurile nu au fost pe deplin elucidate, se ştiu foarte multe detalii. Mai puţină lume ştie, însă, că aproximativ în aceleaşi momente dramatice de la Aeroportul Otopeni, la Aerodromul Boteni se derula o altă aventură a celorlalţi militari de la unitatea din Câmpina. 
Despre acest moment - şi nu numai - redăm una dintre declaraţiile date în iunie 1990 de lt. col. Gheorghe Pârvan.
“În ziua de 21 decembrie, în jurul orei 13.30, comandantul unităţii maior Ion Stamen a primit ordin telefonic de la comandamentul trupelor de securitate, general maior Grigore Ghiţă, transmis prin maior Gheorghe Ceauşu, şeful secţiei transmisiuni a CTS, de a alarma două companii şi a fi în măsură să se deplaseze imediat în Bucureşti la reşedinţa comandamentului (cazarma Băneasa)”.După ce au ajuns la Bucureşti, militarii de la unitatea din Câmpina au fost îndreptaţi spre una dintre laturile sediului Comitetului Central, pe Strada Academiei. Aici au asistat la derularea evenimentelor, fără a fi implicaţi, rămânând doar în linia a doua. Până a doua zi, aproape de orele prânzului.“Pe 22 decembrie, în jurul orelor 11.30 - 12.00, când demonstranţii au început să urce pe TAB-uri, am primit ordin să ne retragem din dispozitiv şi să ne regrupăm în cazarma Băneasa”.
După ce au ajuns la comandament, militarii de la Câmpina au primit ordin, în jurul orelor 17.00 - 18.00, de a merge să apere Televiziunea, fiind conduşi de actorii Mircea Diaconu şi Diana Lupescu. Nu au putut trece, însă, de Aeroportul Băneasa, de unde Gărzile Patriotice i-au întors din drum, în ciuda insistenţelor “călăuzelor” de ocazie. Oamenii au revenit la cazarma Băneasa. “În dimineaţa zilei de 23 decembrie, la ora 3.00, am fost alarmaţi din ordinul comandantului trupelor de securitate general maior Grigore Ghiţă. Comandantul trupelor ne-a dat ordin să ne deplasăm la Aeroportul Otopeni pentru a participa la întărirea pazei acestuia”.
Între timp, însă, în jurul cazărmii Băneasa se trăgea intens. Din acest motiv, ordinul iniţial a fost anulat, iar militarii de la Câmpina au intrat în paza comandamentului. Apoi... “După aproximativ o oră am fost scoşi din dispozitivul de pază al cazărmii Băneasa. Comandantul unităţii, mr. Ion Stamen, a fost chemat din nou la comandantul trupelor de securitate împreună cu mr. Gheorghe Popovici, unde a primit ordin să mergem la Aerodromul militar Boteni, judeţul Dâmboviţa, împreună cu Compania Ia Radio pentru a sprijini apărarea acestuia. În acest sens, am mai primit ordin să trecem pe la poarta Comandamentului Aviaţiei Militare de pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti şi să-l luăm de acolo pe lt. maj. Nicolae (ofiţer de aviaţie din acest comandament), care, în calitate de călăuză, să ne însoţească, să ne conducă la Boteni şi să ne prezinte comandantului unităţii de elicoptere şi al aeroportului”.
A fost momentul în care militarii de la unitatea din Câmpina s-au despărţit. Unii au plecat la Otopeni, pentru îndeplinirea misiunii iniţiale, în vreme ce alţii au mers la Boteni. După un scenariu destul de asemănător, şi militarii plecaţi la Boteni au avut... probleme.
“În jurul orelor 6.30 am ajuns la circa 7-10 km de Boteni şi am observat că din acest obiectiv se executa un puternic foc cu armamentul de infanterie. Comandantul unităţii noastre, discutând cu ofiţerul de la MApN, lt. maj. Nicolae, despre ceea ce se petrece acolo şi neprimind explicaţii convingătoare, a ordonat oprirea coloanei, s-a tras pe dreapta, s-a luat legătura cu CTS prin staţia de radio, s-a raportat generalului maior Grigore Ghiţă situaţia şi s-a solicitat acestuia să ia legătura cu Comandamentul Aviaţiei Militare, care să ordone comandantului unităţii de elicoptere din Boteni să ne trimită un ofiţer care să ne conducă în unitate”.
A fost, poate, una dintre cele mai inspirate decizii...Gazdele de la Boteni erau cpt. Şuţu, şeful de Stat Major, lt. col. Suciu, comandantul unităţii de elicoptere, şi lt. col. Radu Cantuniari, comandantul unităţii de paraşutişti. Până s-au realizat contactele dintre ofiţerii celor două instituţii, la Otopeni, tragedia deja se consumase...“În jurul orei 9.30 (n.r. - în ziua de 23 decembrie), în unitate s-a dat alarma pentru o informaţie că urma să fim atacaţi. În acest timp, am fost anunţat de lt. col. Radu Cantuniari să ne prezentăm cu toate cadrele de la Câmpina la dânsul în birou. Aici erau prezenţi comandantul unităţii de paraşutişti, lt. col. Radu Cantuniari, şeful său de Stat Major, lt. maj. Nicolae, de la Comandamentul Trupelor de Aviaţie, care venise cu noi de la Bucureşti, şi încă un ofiţer de aviaţie. De la Câmpina am fost eu (n.r. - Gheorghe Pârvan), mr. Ion Stamen - comandantul unităţii, lt. Niţu Soare, lt. Adrian Murea, lt. Dorin Cotigă şi şi mr. Bega, de la CTS. După ce am luat loc la o masă din birou, lt. maj. Nicolae a luat de la ofiţerul de aviaţie pistolul mitralieră cu care era înarmat, l-a încărcat (la armare, din camera cartuşului a fost scos un cartuş, deci arma era deja încărcată) şi ne-a somat să nu mai facem nici o mişcare şi să punem armamentul individual şi muniţia pe masă. Am executat întocmai, fără comentarii. Am predat pistoalele model Carpaţi, calibru 7,65 mm, şi cele 12 cartuşe pe care le aveam în săculeţi sigilaţi cu sigiliu de plumb. Nici unul dintre noi nu a avut pistolul încărcat. Am fost ţinuţi sub ameninţarea pistolului mitralieră de către ofiţerul de aviaţie, timp în care lt. maj. Nicolae a vorbit la telefon la Bucureşti cu Comandamentul Aviaţiei Militare, raportând unui general că a executat ordinul, toate cadrele de la Câmpina fiind dezarmate. După terminarea discuţiei la telefon, lt. maj. Nicolae ne-a comunicat că a fost o confuzie, şi-a cerut scuze de cele întâmplate şi ne-a redat armamentul şi muniţia. În timp ce purtam unele discuţii pe marginea incidentului, a sunat acelaşi telefon la care a răspuns tot lt. maj. Nicolae. După terminarea discuţiei la telefon, acesta ne-a somat din nou să predăm armamentul şi muniţia. Am executat iar somaţia fără comentarii, iar comandantul unităţii noastre a cerut să ni se dea explicaţii în legătură cu cele întâmplate. După acest nou incident, lt. col. Radu Cantuniari a sunat la Bucureşti, la Comandamentul Aviaţiei Militare şi după câte am înţeles a vorbit cu general maior Rus, raportându-i situaţia şi că îl cunoaşte personal pe mr. Ion Stamen, din timpul studiilor la Academia Militară şi că pune garanţie pentru activitatea noastră. După această convirbire ni s-a redat din nou armamentul şi muniţia, iar lt. maj. Nicolae ne-a informat că neînţelegerile care au avut loc ar fi fost determinate de unele declaraţii confuze ale cpt. Aron Bugoiu (ofiţer în Statul Major al unităţii noastre), care acţionase cu Compania a 3-a Radio în sprijinul apărării Aeroportului Otopeni şi fusese şi el reţinut. Ca urmare a situaţiei create, mr. Ion Stramen a cerut permisiunea să ia legătura cu general maior Grigore Ghiţă, comandantul trupelor de securitate, pentru a-i raporta cele întâmplate. A luat legătura, a raportat şi a primit ordin să participăm în continuare la apărarea unităţii şi Aerodromului Boteni. Probabil că aflase şi dânsul de confuzia creată. Mr. Ion Stamen a insistat să se ia legătura cu cei care au cerut să venim aici. L-a asigurat că va face acest lucru. După circa 10 minute, a sunat din nou telefonul şi general maior Rus, comandantul Aviaţiei Militare, a vorbit cu lt. col. Radu Cantuniari şi i-a ordonat să aibă încredere în noi şi să ne integreze în dispozitivul de apărare al unităţii şi aerodromului. Această misiune am executat-o din ziua de 23 decembrie, ora 11.00, până în ziua de 25 decembrie, ora 14.30, când am primit ordin de la general maior Grigore Ghiţă să ne deplasăm la cazarmă, în garnizoana Câmpina. În cazarma Câmpina am sosit în jurul orei 19.30, în ziua de 25 decembrie”.
De ce a fost nevoie de acest joc periculos al arestării, practic, a cadrelor de la Câmpina? Orice reacţie a acestora ar fi putut duce la repetarea tragediei din faţa Aeroportului Otopeni? Probabil că între cele două momente, care au foarte multe elemente comune de pregătire, au fost doar câteva diferenţe, care, poate, au salvat vieţile celor trimişi la Boteni. Ar fi vorba, în primul rând de inspiraţia şi profesionalismul maiorului Ion Stamen, comandantul unităţii din Câmpina, care a solicitat un om de legătură din unitatea de la Boteni, în momentul în care a văzut că dinspre unitate se trage asupra lor. În al doilea rând, a contat, poate, faptul că Stamen a fost coleg la Academia Miltară cu Radu Cantuniari, iar la episodul jocului periculos de-a arestarea cadrelor de la Câmpina, acesta a avut un cuvânt important de spus. Şi poate au mai fost şi altele... Nu în ultimul rând, este flagrantă coincidenţa apartenenţei “călăuzei” - lt. maj. Nicolae - la Comandamentul Aviaţiei Militare, în condiţiile în care focul ucigaş asupra ostaşilor căzuţi la Otopeni a venit din clădirea Comandamentului Aviaţiei Civile, ambele instituţii fiind subordonate aceluiaşi om. Să fie doar o coincidenţă? 
În vreme ce oamenii care au fost la Boteni s-au întors în cazarma Câmpina în seara zilei de 25 decembrie, la ora 19.30, supravieţuitorii tragediei de la Otopeni au revenit la Câmpina de-abia două zile mai târziu, pe 27 decembrie, la ora 19.00. Despre acest episod mai puţin cunoscut al Revoluţiei din decembrie 1989 se aminteşte şi în cartea “Otopeni ‘89, diversiune sau naivitate?”, semnată de Constantin Labonţu: “Motivul jocului periculos de la Boteni ar putea avea un motiv în declaraţiile unui supravieţuitor de la Otopeni. În timpul anchetei de la Otopeni a militarilor de la Câmpina, la interogatoriul ofiţerului Aron Bugoiu, acesta le-a spus celor care încercau să-l oblige să recunoască faptul că este terorist. «Vedeţi că la Boteni a plecat o altă subunitate de la Câmpina, să nu-i ucideţi şi pe ei! Reţineţi că nici ei şi nici noi nu suntem terorişti!» Această discuţie a fost preluată şi transmisă la Comandamentul Aviaţiei Militare, probabil că s-a înţeles greşit această informaţie, care a condus la suspiciunea de terorism a subunităţilor de securitate. Nu este exclusă nici teoria potrivit căreia trupele de securitate erau din start bănuite de terorism şi lipsă de loialitate faţă de noile autorităţi. O bănuială nefondată, dar se pare că neîncrederea în forţele de la interne a fost cultivată de generalul Militaru şi cei din jurul lui. (...) Trebuie subliniat că în ambele cazuri (Boteni şi, în special, Otopeni) s-au manifestat lipsuri în siguranţa marşului, folosirea planului de cooperare, în decapitarea Statului Major al CTS, în stabilirea legăturilor între subunităţi şi punctul de comandă, ordine care se anulau unul pe altul şi nerespectarea regulamentelor militare, pe fondul cărora s-au petrecut fapte oribile. Există unele date care atestă că, iniţial, la Otopeni a fost «planificată» să fie măcelărită Şcoala de Ofiţeri de la Băneasa. (...) În cele din urmă, cei de la armată au renunţat la a folosi Şcoala de Ofiţeri la întărirea pazei la Otopeni şi s-a apelat la trupele de securitate. Soarta a făcut ca subunităţile de la Câmpina să fie sacrificate în această acţiune, unde, după tragedie, nimeni nu mai recunoaşte cine a dat ordin să se folosească focul fără somaţie”.
Dincolo de toate aceste aspecte, rămâne moartea unor oameni care nu au avut nici o vină şi de care - din păcate - ne aducem aminte doar în decembrie... Timpul a trecut, dar nu toate rănile s-au vindecat. Părinţii tinerilor omorâţi la Otopeni încă îşi mai plâng copiii şi încă mai caută adevărul.

Spectacole de sărbători

Primăria şi Consiliul Local Câmpina organizează, pentru sărbătorile de iarnă, două spectacole care să marcheze Ajunul Crăciunului, respectiv Anul Nou. Astfel, pe 24 decembrie, de la ora 17.00, după ce va sosi Moş Crăciun, cu daruri pentru copii, toţi câmpineni pot asista la un concert de colinde susţinut de Mircea Bodolan, Tatiana Stepa şi Ducu Bertzi.Apoi, în noaptea de Revelion, începând cu ora 20.30, va avea loc un concert în aer liber susţinut de Ofelia Haranguş, Adela Dumitrache, Valeria Mihali, The Sixteens, Adrian Enache, iar după focul de artificii, care va marca trecerea în noul an, spectacolul va fi încheiat de un recital al formaţiei Iris.

Cadrele didactice îşi primesc salariile de la bugetul... local

S-o fi creat sau nu un precedent, aproape că nu mai contează. Cert este că, în această lună, salariile cadrelor didactice din Câmpina sunt plătite de la bugetul local. După ce peste 700 de învăţători şi profesori au aşteptat în zadar să-şi primească salariile, până la urmă au intrat în posesia banilor, cu o întârziere de peste o săptămână. Dar banii nu au venit de la bugetul de stat, cum se întâmpla de obicei, ci de la cel local. Şi este vorba de aproximativ 2,1 miliarde lei vechi. “Este prima dată în şase ani când bugetul de stat nu asigură integral salariile pentru cadrele didactice. Este legal să acordăm de la bugetul local aceşti bani, dar nu-i vom mai recupera niciodată”, a prezentat situaţia directorul Direcţiei Economice, Gheorghe Ecaterinescu.Părerile au fost împărţite, dar toţi consilierii au votat, până la urmă, rectificarea bugetară. “Nu ştiu dacă este chiar corect ceea ce facem noi. Consider că ni se forţează mâna. Dacă asta-i soluţia, cei din comune ce vor face?!” - a spus Gheorghe Tudor. Care a mai adăugat: “Ca să nu mai spun că noi toţi consilierii suntem în consiliile de administraţie ale şcolilor, dar nici un director n-a catadixit niciodată să ne cheme la vreo şedinţă!”“E corect, dar e grav, pentru că se creează un precedent şi cred că am făcut prea puţin pentru a obţine aceşti bani de la bugetul de stat”, a spus viceprimarul Ion Dragomir. “E un precedent, dar în legislaturile trecute, atunci când spitalul avea nevoie disperată de fonduri, s-a alocat o sumă mare de bani. Am avut de ales între a le da sau a nu le da salariile cadrelor didactice!” - a adăugat şi primarul Horia Tiseanu.De asemenea, consilieiri au fost de acord cu alocarea suplimentară a sumei de 500 milioane lei vechi pentru Spitalul Voila, pentru recondiţionarea bucătăriei instituţiei.După această nouă rectificare, bugetul municipiului Câmpina a ajuns la valoarea de 679,32 miliarde lei vechi.

PSD şi Boc, alături într-o parcare pe Strada Bucea

În vreme ce la nivel naţional se derulau negocieri dure între PSD, PD-L şi UDMR, într-o parcare din Câmpina, de pe Strada Bucea, la doi paşi una de cealaltă se aflau două maşini ale căror numere de înmatriculare erau... PSD şi BOC. Între ele nu se afla, însă, UDMR, aşa că Uniunea Maghiarilor n-a mai intrat, până la urmă, la guvernare...

Impozitele şi taxele locale, majorate sub nivelul inflaţiei

Impozitul pe clădiri şi terenuri pentru persoanele juridice şi un nou bir pentru şcolile de şoferi - “chichiţele” proiectului aprobat de consilieri.
Impozitele şi taxele locale pentru anul 2009 au suscitat numeroase comentarii şi vii dispute din partea consilieirlor prezenţi la şedinţa extraordinară a Consiliului Local.Chiar dacă, per ansamblu, nu este vorba decât de o majorare cuprinsă între 1,5 şi 2%, totuşi, au fost câteva puncte îndelung discutate.Directorul Direcţiei Economice, Gheorghe Ecaterinescu, a ţinut să stabilească de la bun început condiţiile în care se discută acest proiect: “Inflaţia a fost de 7,7% şi ar fi trebuit majorate toate taxele şi impozitele cu această valoare. În condiţiile în care nu majorăm nici o taxă, bugetul real va avea cheltuieli mai mari. Dacă nu majorăm bugetul real vom avea mari probleme, pentru că, încă de acum, se constată o reducere a încasărilor de 60-70%”. Alin Moldoveanu (PNDC) i-a dat dreptate lui Ecaterinescu adăugând: “Aveţi dreptate, cheltuielile vor fi mai mari şi tocmai de aceea cred că trebuie încurajate şi susţinute societăţile comerciale, pentru că ele asigură locurile de muncă ale oamenilor”.După ce Dragomir Enache (PNL) şi-a prezentat propriul punct de vedere la care a adăugat şi solicitarea venită din partea lui Nicolae Stănică, singurul câmpinean care a trimis propuneri municipalităţii, solicitare pe care am prezentat-o în ediţia precedentă, discuţiile s-au axat pe tema introducerii taxei de folosire a infrastructurii pentru autovehiculele şcolilor de şoferi. Propunerea consilierului Monica Clinciu (PNDC) de a elimina această taxă a fost... taxată dur - poate chiar prea dur - de primarul Horia Tiseanu. “Alegerile au trecut. Trebuie să acoperim inflaţia pentru ca veniturile reale să nu fie mai mici decât anul trecut. Putem face oricâte propuneri populiste, dar nu vom mai avea bani pentru asfaltarea străzilor, pentru a asigura un iluiminat public aşa cum avem acum de sărbători şi altele”. La rândul său, liderul PNDC, Alin Moldoveanu a reacţionat precizând: “De ce nu s-au făcut aceste lucruri când a fost creştere economică? Să nu venim peste două-trei luni cu un proiect de majorare a taxelor şi impozitelor locale pe baza unui program anticriză!”În schimb, Gheorghe Tudor (PSD) a pledat pentru introducerea taxei de utilizare a infrastructurii pentru autovehiculele şcolilor de şoferi: “Trebuie să ţinem cont că activitatea şcolilor de şoferi este una profitabilă, iar ei folosesc străzile zi şi noapte, nu ca noi ceilalţi care folosim străzile de numai câteva ori pe zi”. În cele din urmă, prin vot, Consiliul Local a instituit această taxă, care are o valoare cuprinsă între 1 şi 1,5 milioane lei vechi.Cea mai interesantă discuţie a fost, însă, alta. Viceprimarul Ion Dragomir i-a solicitat directorului economic Ecaterinescu să prezinte în cifre absolute ce înseamnă creşterea impozitelor pe clădiri pentru persoane juridice, adică pentru firme. Gheorghe Ecaterinescu a evitat un răspuns tranşant, părând a da din colţ în colţ. Pe acest fond de bâjbâială, mai mulţi consilieri şi-au dat cu părerea dacă e vorba de o sumă de 150 milioane lei vechi sau 1,5 miliarde... La toate acestea, Ecaterinescu nu a spus nimic. O serie de informaţii neoficiale, ale specialiştilor în finanţe susţin, însă, că este vorba de o sumă mult mai mare, de aproximativ 5 miliarde lei vechi. Cum principalii deţinători ai acestor clădiri au fost sponsori generoşi în campania electorală, oare ne putem aştepta la o modificare rapidă a noilor impozite pe clădiri în cazul firmelor?
Alin Moldoveanu: “Nu este oportun să împovărăm societăţile comerciale!”
Primul consilier care a reacţionat după prezentarea noilor taxe şi impozite a fost Alin Moldoveanu. “Nu este oportun să împovărăm societăţile comerciale mărind o serie de taxe şi impozite. De aceea, propun să nu aprobăm majorarea cotei de impozitare pentru clădirile reevaluate sau aprobate integral pentru persoanele juridice, a cotei de impozitare pentru clădirile nereevaluate pentru persoanele juridice şi impozitul pentru mijloacele de transport. De asemenea, impozitul pe spectacole şi discoteci se preconizează a creşte de 0,4 lei/mp/zi la 2 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 500% şi nu este legal”. Consilierii nu au fost de acord cu acest punct de vedere, cu excepţia impozitului pentru mijloacele de transport şi cel pentru spectacole şi discoteci.

Monica Clinciu: “Să eliminăm taxa pentru utilizarea infrastructurii!”
“Propun să eliminăm taxa pentru utilizarea infrastucturii de către autovehiculele şcolilor de şoferi. Nu mi se pare corect, pentru că ei plătesc deja o astfel de taxă prin benzină, rovinietă, chiar şi prin taxa de mediu”, a solicitat Monica Clinciu. Consiliul Local nu a aprobat acest amendament.

Dr. Călin Tiu, un medic de reprezentare internaţională

În luna februarie, va merge în Florida. În octombrie, coordonează un congres internaţional de medicină la Sinaia

Medicul câmpinean Călin Tiu este unul dintre cei care au o reprezentare internaţională pe care puţină lume o cunoaşte. Călin Tiu este membru al Societăţii de Chirurgie Laparoscopică din Statele Unite şi participă, din doi în doi ani, la Congresul Euroamerican de Chirurgie Minim Invazivă, organizat de această societate. “Este cea mai eficientă platformă de nivelare a cunoştinţelor de pe glob. Următorul congres la care voi participa va avea loc în perioada 11 - 14 februarie în Florida, chiar lângă Disneyland Orlando, la unul dintre cele mai exclusiviste şi fabuloase hoteluri din lume, unde la etajul al cincilea este o... gară!”, ne-a precizat Călin Tiu. Interlocutorul nostru a mai adăugat că “acest congres înseamnă o punere la punct în privinţa tehnicilor laparoscopice în mai multe specialităţi - urologie, ginecologie, neurochirurgie, nu numai în chirurgie”.Aceasta nu este, însă, singura participare a medicului câmpinean Călin Tiu la un simpozion medical la nivel internaţional în anul 2009. Un alt eveniment de acelaşi gen este Conferinţa Internaţională a Societăţii Medicale de Tehnologie şi Inovaţie (SMIT), care va avea loc în perioada 7-9 octombrie 2009 la Cazinoul din Sinaia. Societatea amintită a fost înfiinţată în anul 1989, la Londra, iar din ea fac parte medici renumiţi de pe toate meridianele globului, de la Japonia, până în Statele Unite şi Europa de Vest. Dr. Călin Tiu este singurul membru al SMIT din Europa de Est. Mai mult, în perioada 30 august 1998 - 9 octombrie 2009, este preşedintele în exerciţiu al acestei importante societăţi medicale mondiale. “Obiectivul principal al acestei societăţi medicale este găsirea soluţiilor pentru reducerea traumei pacientului chirurgical prin îmbunătăţirea tehnologiilor chirurgicale, dar şi diagnostice. În acest sens, anual, are loc Conferinţa Internaţională a organizaţiei. Spre mândria mea, ca preşedinte în exerciţiu al acestei societăţi, următorul congres va avea loc în perioada 7-9 octombrie la Sinaia, iar toţi cei interesaţi pot accesa site-ul http://www.smit2009.com/ pentru a afla mai multe detalii despre această prestigioasă manifestare medicală, la care vor participa medici renumiţi din întreaga lume”, ne-a mai spus dr. Călin Tiu.

“Cu mai multă susţinere, ne-am putea bate la promovare!”

- declară antrenorul formaţiei Unirea Câmpina, Marius Pălănceanu
S-a încheiat prima parte a campionatului. Cum s-a văzut ea de pe banca tehnică a formaţiei Unirea?
Din punctul meu de vedere, a fost o creştere în joc şi chiar şi în rezultate faţă de ediţia precedentă. În vară ne-am propus o clasare între primele opt la jumătatea campionatului, iar acum suntem pe locul 7. Cu puţin mai multă atenţie la finalizare, puteam aduce mai multe puncte. Ajungem relativ uşor în faţa porţii adverse, dar suntem încă deficitari la finalizare. Pentru mine a fost foarte important stagiul de pregătire centralizată, pentru care le mulţumesc încă o dată sponsorilor şi conducerii echipei, pentru că s-a văzut cât de importantă este pregătirea centralizată. Tocmai de aceea sper că vom găsi resursele necesare, ai ales financiare, pentru a putea organiza un astfel de stagiu şi în iarnă. Cred că în acest tur s-a văzut că eu şi secundul Daniel Corcodel am încercat să îmbinăm experienţa unor jucători precum Plăvache, Cazan, Ciobotaru, Mănescu sau Basma, cu deja certitudinile Ţigănuş sau Ungureanu, cu noii veniţi Burlacu, Vane, Cârstei şi cu tinereţea lui Chejnoiu, Năstase sau Căldăroiu.
A fost şi un moment ceva mai delicat în care aţi părăsit banca tehnică. Ce s-a întâmplat?
A fost, într-adevăr, un singur meci unde am fost total nemulţumit nu numai de evoluţia jucătorilor, dar chiar şi de felul în care am pregătit eu partida şi de felul în care am încercat să-i motivez pe băieţi. Este vorba de meciul de la Brebu cu Cheile Doftanei. M-am arătat dispus să renunţ, dacă aceasta era soluţia, dar băieţii au dovedit că suntem o adevărată familie. Au urmat două jocuri grele pe teren propriu, în care am învins, după o mobilizare exemplară şi după ce toţi jucătorii au înţeles importanţa bunei organizări a oricărei partide.
Ce i-ar lipsi formaţiei Unirea pentru a se bate la promovare?
Sunt de un an şi jumătate la echipă şi am văzut cam toate celelalte echipe din judeţ. Cred că de la anul ne-am putea bate la promovare dacă ne-am îmbunătăţi baza materială. Cu încă vreo doi-trei jucători, cu posibilitatea de a-i avea la antrenamente pe toţi măcar de patru ori pe săptămână, am putea pune probleme oricărei formaţii din judeţ. Totul, însă, se reduce la bani, la atragerea de noi sponsori. Cu mai multă susţinere, mai ales financiară, ne-am putea bate la promovare!
Care consideraţi că este cel mai mare câştig al turului?
Mi-au spus şi alţi tehnicieni reputaţi din Prahova că este mare lucru că nu am avut nici un jucător accidentat. Asta denotă o bună pregătire şi este unul dintre efectele stagiului centralizat de pregătire. Nu mă voi referi la un meci sau un jucător anume. Am încercat tot timpul să-i determin pe băieţi să înţeleagă faptul că mai întâi trebuie să fim corecţi cu noi înşine şi abia apoi să cerem celor din jurul nostru.
Ce va urma?
O binemeritată vacanţă. Pe 24 ianuarie am stabilit reluarea pregătirilor, după care sper să găsim soluţiile financiare pentru un stagiu de pregătire centralizată. Echipa este tânără şi cu o bună pregătire de iarnă, putem face o figură frumoasă în retur, care să ne permită o clasare în primele locuri ale clasamentului şi astfel să ne îndeplinim obiectivul.
Cine va câştiga seria?
E greu de spus. Mie mi s-au părut cele mai bune echipe Petrolul Teleajen şi Intersport Plopeni, dar şi Petrolul Ploieşti poate produce surprize.
Vă mulţumesc pentru scurtul interviu şi... mult succes!
Şi eu vă mulţumesc şi doresc cititorilor dvs şi întregii redacţii Sărbători Fericite!

Aşa arată bulevardul, după ce Primăria a investit aici peste 5 miliarde lei

Una dintre mândriile actualei administraţii este lucrarea de reabilitare a Bulevardului Culturii. Una dintre puţinele lucrări în care s-a reuşit atragerea unor fonduri din afara bugetului local. Investiţia ar fi trebuit să readucă această zonă la statutul privilegiat de loc de promenadă al câmpinenilor.Miercuri, 10 decembrie, ar fi trebuit să aibă loc recepţia finală a primei părţi a lucrării, cea realizată cu bani de la Administraţia Fondurilor de Mediu. Au fost alocate 3.493.782.000 lei vechi, adică aproape 3,5 miliarde, bani din care ar fi trebuit să se realizeze ziduri de sprijin, rigole, un podeţ, defrişări şi plantări de copaci. Lucrarea a fost câştigată de firma SC Drumuri şi Poduri SA Ploieşti, care a subcontractat-o altor două firme, printre care şi... SC Cam, una dintre abonatele la lucrări cu banii de la bugetul local. La momentul sosirii noastre pe şantierul de pe bulevard se derula recepţia lucrării. Nu ştim ce fel de recepţie or fi putut să facă oamenii de la Primărie, în condiţiile în care încă se mai lucra la un zid de susţinere, iar despre plantări de copaci nici nu putea fi vorba. Totuşi, procesul verbal de recepţie a lucrării a fost semnat, prelungindu-se termenul de finalizare a acestor lucrări până pe 16 decembrie.Marea problemă este că, deşi se lucrează cu mijloace departe de modernitate, camioanele cu numere de înmatriculare CAM având mari dificultăţi chiar şi să iasă din noroaiele din zonă, nota de plată pentru aceste lucrări depăşeşte 5 miliarde lei vechi! Porbabil că diferenţa va fi achitată de la bugetul local, umflându-se - din nou - conturile unei firme favorizate sistematic de administraţia locală!Dincolo de toate acestea, rămâne în sarcina administraţiei locale - şi a bugetului său - finalizarea propriu-zisă a lucrării, prin reabilitarea unor drumuri şi alei, realizarea iluminatului public şi amenajarea unui parc cu locuri de joacă pentru copii. Dacă le va face aceeaşi firmă... alţi bani, altă distracţie!Este foarte bine că se face ceva. Contează, însă, foarte mult şi cum se face şi, mai ales, cu ce costuri. Iar atunci când costurile suplimentare, de ordinul miliardelor, se duc mereu şi mereu în aceleaşi buzunare, chiar nimeni nu îşi pune problema?! Până una - alta, dragi câmpineni, vă invităm în aceste zile să faceţi o plimbare pe bulevard, locul celebru şi tradiţional de promenadă - ca să nu spunem că este singurul! - şi să vedeţi cu proprii ochi cum arată o lucrare pe care Primăria a cheltuit, din banii dumneavoastră, peste 5 miliarde lei vechi! Dacă vă place... asta e! Dacă nimeni nu va reacţiona, CAM aşa o să arate întreaga localitate. Dacă nu vă place, spuneţi-vă public părerea! E dreptul dumneavoastră! Nu de alta, dar pe astfel de lucrări se duc şi banii dumneavoastră!

Au apărut brazii!


Zilele trecute, în pieţele câmpinene au apărut primii brazi. Preţurile sunt puţin mai mari faţă de anul trecut, dar totul se negociază!

Gara Câmpina a rămas fără energie electrică

Gara Câmpina, alături de alte 26 gări şi halte din judeţul Prahova, a rămas în ultima perioadă fără energie electrică din cauza datoriilor de peste 76 milioane lei pe care CFR le are către Electrica. De altfel, tocmai pentru recuperarea acestor datorii, clădirea Gării de Sud din Ploieşti şi un teren de 4.000 mp din zona Gării de Vest, tot din reşedinţa judeţului, vor fi scoase la vânzare de către executorii judecătoreşti. "Noi am deconectat de la instalaţiile noastre şi gări importante, precum Sinaia sau Câmpina, însă ei le-au reconecat din instalaţiile lor. Linia pe care circulă trenul, de exemplu, este o instalaţie aparţinând CFR. El are o instalaţie a lui şi o dezvoltă pe aceasta în loc s-o dezvolte pe a mea, Electrica. N-am cum să-i blochez eu, Electrica, să-şi dezvolte propria reţea de electricitate", a precizat, miercuri, directorul Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Nord Ploieşti, Paul Ferdoschi.

Minerva Stanciu se luptă în instanţă cu Gabriel Ţintărescu

A ţinut multe timp capul de afiş al vieţii câmpinene scandalul de la Spitalul Municipal Câmpina, soldat cu demisia medicului pediatru Minerva Stanciu. Lucrurile sunt, însă, departe de a fi pe deplin lămurite. Minerva Stanciu s-a trezit acţionată în instanţă de Colegiul Medicilor, acuza vizând declaraţiile apărute în publicaţia noastră! În această situaţie, Minerva Stanciu a reacţionat prompt. Nu numai că ne-a confirmat acurateţea declaraţiilor sale, declarând că “îmi menţin declaraţiile date”, dar a decis acţionarea în instanţă a fostului director al Autorităţii de Sănătate Publică, Gabriel Ţintărescu, pentru că, prin declaraţiile pe care acesta le-a făcut în timpul scandalului de la Spitalul Municipal, Minerva Stanciu consideră că i-a fost “lezată demnitatea umană şi profesională”. Aceasta a mai afirmat: “Nu ştiu ce competenţe are domnul Ţintărescu în specialitatea Pediatrie, dar pentru toate afirmaţiile pe care le-a făcut la adresa mea va răspunde în faţa instanţei!”În continuare vă prezentăm scrisoarea adresată redacţiei noastre de medicul pediatru Minerva Stanciu:
Stimată redacţie, Colegiul Medicilor a declanşat anchetarea mea disciplinară, anunţată încă din 17 septembrie 2008, pentru declaraţia publicată de “Oglinda” în articolul “Un bebeluş prematur a murit în condiţii neelucidate la Spitalul Municipal”, în urma sesizării ASP Prahova, susţinută de dr. Carmen Anghel, ginecolog. Motivul anchetei este legat de afirmaţiile mele cu privire la aşa-zisa absenţă din gardă a medicului ginecolog, lipsa dotării ambulanţelor Serviciului Public Prahova şi punerea la îndoială a rezultatelor necropsiei.Reamintesc că, în articolul respectiv, am confirmat rezultatul necropsiei de atelectazie pulmonară, infirmând categoric doar ipoteza unei stenoze pulmonare. Absenţa din sală a ginecologului a fost semnalată de familia copilului şi motivată de instituţie faţă de “Oglinda” prin apariţia altei urgenţe, puţin înaintea naşterii. Asupra lipsei dotării ambulanţelor Serviciului Prahova s-a pronunţat ministrul secretar de stat Raed Arafat, în direct, la “Europa FM”, în 16 septembrie, iar dacă autoritatea sa este pusă la îndoială, ordinele Ministerului Sănătăţii atestă că singura competentă pentru transport era unitatea specială pentru nou născuţi. Îmi menţin declaraţiile, pentru că nu accept transformarea morţii lui Petre Dudu într-o statistică unde acesta poartă vina propriei sale malformaţii congenitale şi se omite că unica sa şansă teoretică de supravieţuire era să se nască într-o unitate corespunzătoare, singurul incubator adecvat fiind mama, nu cel din ambulanţă, oricât de performant ar fi. Sesizarea ASP Prahova este făcută în spiritul «epocii de aur», iar autorii, în loc să pună umărul la propăşirea imaginii instituţiei prin soluţii bune pentru toate părţile, pierd timpul întocmind reclamaţii cu concluzia subînţeleasă că “totul e OK, nu mai trebuie analizat nimic, cu excepţia declaraţiilor medicului primar pediatru Minerva Stanciu“. Am avut plăcerea să-l regăsesc printre semnatari pe imparţialul domn dr. Marius Cardaş - autorul “derapajului“ cromatic pe verde, care s-a lăsat în iulie cu sancţionarea mea abuzivă pentru centura de la halat. Anchetarea mea va fi făcută de Comisia de Disciplină, în care un membru este desemnat de reclamant (ASP Prahova). Ştiind perfect că toţi medicii care au sesizat presa asupra conducerii sănătăţii publice au fost deferiţi de ASP comisiilor disciplinare şi sancţionaţi fără nici o excepţie şi văzând cum transpiră forul nostru superior să ţină presa sub control, m-am gândit să-i dau o mână de ajutor. M-am adresat aşadar Colegiului Medicilor în virtutea dreptului la arme egale, solicitând anchetarea dr. Gabriel Ţintărescu pentru declaraţii nefondate făcute înaintea analizei din 17 septembrie, respectiv că bebeluşul “nici nu era transportabil“ şi că “decesul s-a datorat unei malformaţii” (“Monitorul”/16 septembrie 2008), iar “familia fusese informată asupra riscurilor“. Consider că domnia sa nu are competenţa necesară acestor afirmaţii şi s-a folosit de autoritatea de director al ASP pentru a contrazice constatările şi deciziile mele luate în urma contactului nemijlocit cu bolnavul, în limita strictă a competenţei de medic primar pediatru, aducându-mi prejudicii de imagine similare celor cauzate, eventual, de mine. Unul dintre argumentele reclamaţiei mele este faptul că dr Mihai Nica, medicul mamei, n-ar fi încălcat niciodată legea, reţinând gravida patru săptămâni la Câmpina, dacă ar fi ştiut că există oarece riscuri! Menţionez că nu mă pot plânge de discriminare, pentru că dr. Ţintărescu nu s-a sfiit să pună la îndoială chiar competenţa unei autorităţii mai presus de ASP, faţă de acest copil: “nici bunul Dumnezeu nu mai putea face ceva pentru el“. Oricine face o vizită în spital după ora 15.00, poate vedea cum pediatrii decontează zilnic cu discreţie şi profesionalism preţul imaginii publice de armonie a spitalului şi al adresabilităţii serviciului OG, pentru care demisia mea şi a Mihaelei Sumbasacu sunt încă departe de a fi acoperitoare. Cu respect deplin faţă de Comisia de jurisdicţie profesională, alcătuită din medici cu reputaţie deosebită, îmi exprim regretul şi mirarea că ASP le impune să analizeze calitatea presei în locul calităţii actului medical. Între timp, eu mă gândesc să revin în sistem, având lângă parafă o acreditare de jurnalist, care să mă pună la adăpost de demersurile penibile ale celor care uită că interesul public pune pacientul şi medicul mai presus de interesul autorităţilor de sănătate, nu invers!
Cu consideraţie, Dr . Minerva Stanciu

Interimatul persistă

Deşi la un moment dat s-a vorbit despre iminenţa numirii lui Călin Tiu ca manager interimar al Spitalului Municipal, soarta acestui post rămâne în ceaţă. Practic, persistă interimatul directorului economic Constanţa Ţiţei. În privinţa numirii lui Călin Tiu, acesta ne-a declarat: “Am discutat la momentul respectiv cu directorul ASP, Gabriel Ţintărescu. Între timp, el a devenit manager al Spitalului Voila. Pe mine nu m-a mai căutat nimeni şi nu am mai avut nici o discuţie în acest sens, dar nu mă deranjează absolut deloc, pentru că eu îmi văd de meseria mea”.

Doi inconştienţi, la un pas de o tragedie!


Marţi, 9 decembrie, în jurul orei 13.30, în dreptul trecerii de pietoni din faţa Grupului Şcolar Forestier, s-a produs un accident de circulaţie, care ar fi putut avea consecinţe tragice. Autoturismul Ford, cu numărul de înmatriculare PH 61 RAI, ieşind de pe Strada Toma Ionescu, nu a acordat prioritate autoturismului Volkswagen, cu numărul PH 10 XGY. Coliziunea lor a fost extrem de puternică, încât în urma impactului ambele autoturisme au ajuns pe trotuar, chiar în staţia plină de lume. Doar un miracol a făcut ca nimeni să nu fie rănit. Important este că ambele autoturisme erau conduse de începători, iar Poliţia Rutieră, sosită la faţa locului, continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a vinovăţiilor în acest caz.

O platformă abandonată?


De câteva zile bune, pe Strada Orizontului, chiar în apropiere de intersecţia cu Strada Petrolistului, care face legătura spre cele două autogări ale urbei, pe carosabil se află parcată o platformă auto. Nimeni nu ştie ce este cu ea, a cui este, dar se ştie sigur că provoacă dificultăţi traficului din zonă. Chiar nu poate nimeni să ia nici o măsură?!

Comerţ de sezon

Primăria Câmpina se pregăteşte pentru organizarea comerţului cu produse specifice pentru sărbătorile de iarnă. Astfel, în perioada 16-31 decembrie, în pasajul de la Ceas şi în parcul Milia vor fi oferite spre închiriere 24 de amplasamente pentru comercializarea ornamentelor pentru pomul de iarnă, a globurilor, a instalaţiilor electrice pentru pom şi a produselor manufacturate. De asemenea, în aceeaşi perioadă vor fi închiriate 20 de amplasamente pentru vânzarea vâscului, a coroniţelor şi a sorcovelor, pe trotuarul dinspre Compelxul Romal al parcării din Piaţa Centrală.Închirierea ambelor tipuri de amplasamente se face în baza HCL 124/2007, la preţul de 1,3 lei/mp/zi. Închirierea se va stabili prin tragere la sorţi, în ordinea înregistrării cererilor, în data de 15 decembrie, la ora 9.00, la sediul Primăriei.

Cronica neagră

Trei în unu! Destul de rar li se întâmplă poliţiştilor ca, în urma unui simplu control de rutină, să depisteze un conducător auto care a încălcat nu mai puţin de trei legi în acelaşi timp. Este vorba de Ovidiu V., de 20 ani, din Câmpina, care conducea miercuri, 10 decembrie, un autoturism BMW pe Strada BP Hasdeu. Tânărul nu a oprit la semnalele poliţiştilor rutieri. Ajuns din urmă şi imobilizat, tânărul s-a dovedit a nu avea nici permis de conducere, iar pe deasupra, era şi sub influenţa băuturilor alcoolice, rezultatul înregistrat de aparatul etilotest fiind de 0,32 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ovidiu V. s-a ales cu un dosar penal.
Incendiu. Joi, 11 decembrie, în jurul orei 21.45, la locuinţa Elenei M., din Câmpina, a izbucnit un incendiu, care a provocat distrugerea unei părţi a acoperişului, pagube materiale în valoare de aproximativ 40 milioane lei vechi. Focul a fost izolat şi stins de pompieri, care au stabilit cauza probabilă ca fiind efectul termic al unei sobe ce funcţiona cu combustibil solid.
A căzut întinzând rufe! Poliţiştii din Breaza au fost sesizaţi miercuri, 10 decembrie, în jurul orei 14.30 de comiterea unui incident mai puţin obişnuit. Mihaela V., de 36 ani, din localitate, în timp ce întindea rufe la uscat, pe o sârmă amplasată deasupra acoperişului unei terase, s-a dezechilibrat şi a căzut de la o înălţime de 2,5 m, de pe o platformă de beton, lovindu-se la cap. Victima s-a lovit destul de grav, astfel că, după primele îngrijiri acordate la Camera de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Câmpina, femeia a fost transferată la Spitalul Pantelimon din Bucureşti.

Premiere la Coruna

Joi, 18 decembrie, de la ora 18.30, la sala de sport a Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu” va avea loc o festivitate de premiere a celor mai buni jucători ai clubului Coruna. Patronatul acestui club a decis astfel să încurajeze numeroşii săi jucători. Această iniţiativă a apărut în urma rezultatele foarte bune înregistrate de cele două echipe de juniori, pregătite de antrenorii Roberto Opanschi şi Alin Postolache. În ediţia viitoare vom publica un amplu reportaj de la această festivitate.

Participare record la Cupa “Moş Crăciun”

Sala Sporturilor Olimpia din Ploieşti găzduieşte cea de-a XVI-a ediţie a Cupei „Moş Crăciun”, competiţie rezervată copiilor de 12 ani, organizată de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Prahova, prin Comisia de Copii şi Juniori. În acest an, s-au înscris nu mai puţin de 40 de echipe din Prahova şi Bucureşti, motiv pentru care organizatorii au decis să structureze întrecerea pe trei faze: turnee cu 13 grupe preliminare, turnee cu 4 grupe semifinale şi turneu final, cu patru participante. Printre cele 40 de echipe participante se numără şi câteva formaţii din Câmpina. Este vorba de Coruna Câmpina I-II (antrenori Robert Opanschi şi Alin Postolache) şi Hagianu Mircea Junior Câmpina I-II (antrenori Mircea Hagianu şi Dan Hagianu). De asemenea, din zona noastră mai participă şi CS Băneşti Urleta (antrenor Florin Cristache). În primel meciuri Coruna I (antrenor Roberto Opanschi) a învins cu 3-1 pe CSM Ploieşti şi 2-0 pe Galaxy Ploieşti, calificându-se pentru faza următoare a competiţiei.