05 ianuarie 2009

8 ianuarie - Ziua Câmpinei

8 ianuarie 2009. Câmpina sărbătoreşte 506 ani de atestare documentară. Cu acest prilej, administraţia locală organizează la Casa Tineretului o serie întreagă de acţiuni menite să marcheze acest important eveniment din viaţa urbei noastre. În acest an, organizatorii s-au gândit să prezinte mai multe momente din dezvoltarea localităţii, în strânsă legătură cu industria petrolieră, cea care a fost determinantă nu numai pentru municipiul Câmpina, ci pentru întreaga zonă.La sala mică a Casei Tineretului, începând cu ora 13,00, vor avea loc mai multe manifestări. Este vorba despre lansarea a două volume aparţinând lui Nicolae Geantă - „Dinamica populaţiei în arealul adiacent municipiului Câmpina“ (recenzie prof. Gherasim Rusu Togan) şi „Dinamica petrolului în arealul adiacent municipiului Câmpina“ (recenzie ing. Gheorghe Ionescu de la Asociaţia Inginerilor din Petrol şi Gaze Câmpina).De asemenea, tot în sala mică va avea loc o expoziţie de carte - „Petrolul văzut de autori câmpineni“, prilej cu care vor putea fi văzute o serie întreagă de volume, unele dintre ele foarte vechi şi de o valoare ştiinţifică deosebită, care au fost scrise de petrolişti câmpineni. Nu în ultimul rând, sărbătorirea a 506 ani de atestare documentară a localităţii va mai cuprinde şi proiecţia „Câmpina, leagăn al petrolului mondial“, prezentată de ing. Ion Filipaş de la Asociaţia Inginerilor din Petrol şi Gaze Câmpina.Manifestările vor fi întregite de vernisajul unei expoziţii de pictură şi artă plastică. Sub genericul „Culorile Câmpinei“ vo fi prezentate mai multe lucrări realizate cu ocazia manifestărilor „Câmpina, dragostea mea“, care au avut loc în vara anului trecut.Seara, de la ora 17.00, în ambianţa deosebită a Castelului „Julia Hasdeu“ va avea loc un recital la pian susţinut de Diana Ionescu.La eveniment vor participa primarul, viceprimarul, consilieri locali, profesori şi elevi, ingineri şi oameni de litere, dar şi toţi câmpinenii interesaţi de subiectele care vor fi dezbătute.Despre acest moment deosebit al anului 2009, primarul Horia Tiseanu ne-a declarat: „Ca în fiecare an, sărbătorim la 8 ianuarie atestarea documentară a localităţii noastre. Aşa cum am mai spus-o şi cu alte prilejuri, data acestei sărbători pică oarecum nefericit, în plină iarnă şi după sărbători. În opinia mea, acest moment istoric merită a fi celebrat prin organizarea unor simpozioane şi lansări de carte, în vreme ce adevărata aniversare pentru toţi câmpinenii sper să devină Serbările Toamnei, a căror primă ediţie a avut loc în septembrie anul trecut şi s-a bucurat de un real succes. Acolo este locul în care toţi câmpinenii îşi pot manifesta în stradă bucuria pentru sărbătoarea localităţii lor. Oricum, profit de acest prilej pentru a ura şi de Ziua Câmpinei «La mulţi ani» tuturor locuitorilor“.

Horia Tiseanu se destăinuie:

“Am avut o strângere de inimă când m-am aliat cu unii care mă înjuraseră, dar aşa este politica şi trebuie să faci şi unele compromisuri”

Cu puţine ore înaintea tragerii cortinei peste anul 2008, primarul Horia Tiseanu a acceptat obişnuitul nostru dialog de la cumpăna dintre ani. Tiseanu a vorbit atât despre realizări, cât şi despre lucruri mai puţin plăcute, a comentat mişcările politice de pe scena locală, dar a şi refuzat să răspundă la întrebări prea delicate.

Domnule primar, ne aflăm între Crăciun şi Anul Nou. Ce v-a adus Moş Crăciun?
Moş Crăciun mi-a adus daruri obişnuite acasă din partea familiei, a soţiei, a băiatului... Lucruri obişnuite, nimic deosebit.
“Cred în Moş Crăciun”
Credeţi în Moş Crăciun?
Da! Pentru că am constatat şi cred cu tărie că în viaţă există anumite lucruri care vin de undeva de sus. Sunt nişte daruri, nişte ocazii şi cred că se poate spune că Moş Crăciun este cel care îţi oferă aceste ocazii, pe care tu trebuie să şti să le fructifici.
În ce mai credeţi, domnule Tiseanu?
În primul rând, cred în Dumnezeu, fără a fi un credincios practicant. Mai cred în bunătatea oamenilor, în faptul căîn fiecare om există o intenţie bună şi întotdeauna am încercat să găsesc şi să stimulez această parte a sufletului lor. Uneori, poate sunt prea naiv, pentru că am crezut prea mult în oameni care nu mi-au răspuns la fel, dar nu m-am răzbunat niciodată pe cei care m-au dezamăgit.
“2008 a fost un an zbuciumat şi mai stresant”
Cum a fost anul 2008 pentru primarul Horia Tiseanu?
A fost un an zbuciumat, mai stresant faţă de anii anteriori, în special din cauza campaniei electorale şi aici mă refer numai la cea pentru alegerile locale. În schimb, ca şi realizări, a fost un an mai bun decât anteriorii. Eu zic că a fost un an mai bun, dar cel mai mult contează ca şi oamenii să considere acest lucru.
Care ar fi totuşi realizarea numărul unu a anului 2008?
În opinia mea, realizarea cea mai importantă ar fi dezvoltarea infrastructurii edilitare.Şi aici mă refer la modernizarea şi asfaltarea unor străzi, printre care Fluturaşi, Iasomiei, Pescăruşi, Rampei, Toma Ionescu, Macului, Rapsodiei, Sălaj, Beiuş, realizarea drumului spre Cornu, covorul asfaltic pe străzile 1 Mai şi Nucilor, dar şi realizarea de canalizări pe mai multe străzi. Am început şi modernizarea trotuarelor, care anii trecuţi s-a derulat mai timid. Aici se încadrează străzile 1 Mai, Energiei, Câmpului, Nucilor şi parţial Nicolae Bălcescu şi Carol I. De asemenea, au fost modernizate o serie de parcări, pe Rozelor, Orizontului, Toma Ionescu - aici şi cu un loc de joacă pentru copii - Vladimirescu, Odobescu, între blocurile P1 şi P2 de pe Carol I, dar şi parcarea de pe Strada Erupţiei, care, după părerea mea, este nu numai cea mai mare, dar şi cea mai bine realizată. S-au mai realizat locuri de joacă pe Culturii şi Rezervoarelor, s-a finalizat prima parte a lucrărilor de pe B-dul Culturii, unde au fost fonduri de la Agenţia Fondurilor de Mediu şi unde nu am putut realiza decât anumite lucrări, s-a finalizat semaforizarea de la intersecţia Bălcescu - Orizontului - Carol I - Schelelor - Sondei, care era solicitată de multă vreme şi am finalizat resturarea faţadei Muzeului Hasdeu, o lucrare, de asemenea, importantă.
Mai sunt şi alte tipuri de realizări?
Bineînţeles. Şi m-aş referi aici la realizările sociale, printre care îmbunătăţirea condiţiilor de acordare a biletelor gratuite de transport pentru pensionari. Dacă până acum, acestea se acordau doar persoanelor de peste 75 de ani şi care aveau maximum 250 RON venit pe membru de familie, din acest an se acorda astfel de bilete celor care au împlinit 70 de ani şi au un venit maxim de 400 RON pe membru de familie. De asemenea, tot în anul 2008, au fost acceptate proiectele de finanţare din fonduri europene legate de modernizarea Căii Dacia şi asigurarea ieşirii spre DN1, un proiect de şase milioane euro, din care 98% nerambursabili, precum şi proiectul de alimentare cu apă în zona de nord a localităţii, un proiect de 1,7 milioane euro, din care un milion este nerambusarbil. Nu în ultimul rând aş vrea să amintesc şi de realizarea unui bazin de înot didactic, proiect care va fi finanţat cu fonduri guvernamentale.
Regretaţi ceva din anul 2008?
Nu prea am ce... Dacă ar fi să regret ceva, poate ar fi faptul că nu s-au prezentat la licitaţii societăţi comerciale foarte puternice din punct de vedere economic şi tehnic. Din acest motiv, unele lucrări au mers foarte greu, cum ar fi Strada În Luncă. Spre finalul anului, am schimbat stilul de lucru pentru pregătirea licitaţiilor, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Aşa a apărut firma din Bucureşti care a realizat excelent parcarea de pe Strada Erupţiei sau a revenit în Câmpina firma Cast de la Băneşti, care avusese anterior probleme cu Primăria Câmpina.
Cum colaboraţi cu noul Consiliu Local?
Mult mai bine decât cu precedentul Consiliu. Poate şi pentru faptul că avem o coaliţie de guvernare locală între PD-L, PSD şi PIN...
Funcţionează această coaliţie?
Da, funcţionează. În general bine, dar au mai fost şi câteva sincope inerente, dar fără importanţă prea mare. Oricum, mai nou am văzut că şi PNDC s-a raliat actualei coaliţii de guvernare locală.
Despre momentele delicate ale noului mandat
Au fost câteva momente semnificative ale activităţii noului Consiliu Local, pe care v-aş ruga să le comentaţi. Primul ar fi desfiinţarea echipei de fotbal FCM Câmpina.
N-aş vrea să mai revin asupra acestui subiect şi să acuz pe cineva. Dacă n-au fost alte interese, a fost rodul unei întâmplări nefericite, pe care n-am dorit-o. Poate a fost doar o ambiţie a conducătorului acestei echipe şi probabil că dacă accepta valoarea alocată iniţial de noi, ulterior, prin rectificări bugetare, ar mai fi primit şi alţi bani, aşa cum se mai întâmplase şi anii trecuţi. Oricum, desfiinţarea echipei de fotbal nu a fost o hotărâre a Consiliuluii Local.
Un alt moment important ar fi lichidarea Companiei.
Aceasta a fost o decizie corectă. Societatea mergea în pierdere şi nu a reuşit să se dezvolte după ce majoritatea activităţii a fost preluată de HidroPrahova. Lichidarea a fost o consecinţă firească şi, repet, corectă.
În fine, distrugerea pistei de motocros...
Nu ştiu ce să spun. Eu nu mă pricep prea bine la motocros, aşa cum nu mă pricep nici la fotbal şi nici nu prea-mi place. Mie îmi plac schiul, tenisul... N-am înţeles dacă prin adoptarea hotărârii privind realizarea unui drum în zonă se distruge practic pista de motocros, dar dacă este aşa, nu poate să-mi pară bine.
Viceprimarul Dragomir “mai are de învăţat”
Cum colaboraţi cu viceprimarul Ion Dragomir?
Eu colaborez bine. Cred că mai are încă de învăţat în acest domeniu... Apreciez că a venit cu nişte idei noi şi s-au realizat o serie de lucruri şi prin activitatea sa - plantarea arborilor, Ziua Curăţeniei, Festivalul Toamnei. Poate au fost acţiuni care au adus mai mult cetăţenii aproape de administraţia locală, iar pentru aceasta sunt şi meritele viceprimarului Dragomir şi ale coordonatorului acestor programe, Jenica Tabacu. Cred că singura problemă a viceprimarului Ion Dragomir este că e greu să-ţi schimbi stilul de la o funcţie de manager al unei firme private la o funcţie de conducere în administraţia locală.
Aţi fost consultat în alegerea viceprimarului?
Nu, nu am fost consultat. Conform înţelegerii coaliţiei, PSD urma să mă sprijine pe mine în turul al doilea al alegerilor locale, în vreme ce noi, PD-L, urma să votăm propunerea lor pentru funcţia de viceprimar. Viceprimarul a fost exclusiv alegerea PSD.
În schimbul susţinerii sale, Tiseanu le-a promis aliaţilor funcţiile de viceprimar şi administrator public
Apropo de această coaliţie. Pe unii i-a surprins că aţi acceptat o alianţă cu un partid al cărui lider v-a atacat extrem de dur în campanie. Ce aţi simţit dvs. personal?
Normal că am avut o strângere de inimă când m-am aliat cu unii care mă înjuraseră, dar aşa este politica şi trebuie să faci şi unele compromisuri. Am acceptat această coaliţie pentru că, dincolo de turul al doilea, trebuia să avem o majoritate confortabilă, pentru că altfel se guvernează greu.
Pentru realizarea coaliţiei au fost negocieri. Care a fost schimbul? Ce ofereaţi dvs. în schimbul susţinerii celorlalte partide?
Înţelegerea a fost una simplă. PSD şi PIN mă sprijineau pe mine în turul al doilea, în vreme ce PSD urma să-şi desemneze viceprimarul, iar pentru PIN, în cazul în care un reprezentant al lor ar fi concurat pentru funcţia de administrator public, dacă ar fi câştigat avea susţinerea celorlalte două formaţiuni politice din coaliţie.
De ce are Jenica Tabacu birou în cadrul Primăriei şi dacă a fost ideea dvs?
Nu a fost numai ideea mea. A fost ideea viceprimarului şi a mea. Probabil că doamna Jenica Tabacu a pus atât de bine la punct activitatea muzeului încât este suficient să treacă numai din când în când pe acolo...
Nu a vrut să spună cine i-a finanţat campania!
Domnule Tiseanu, puteţi să ne spuneţi care au fost principalii finanţatori ai campaniei dvs. electorale?
Nu, nu pot să vă spun.
De ce? Aveţi ceva de ascuns?
Nu, nu se pune problema că ar fi ceva de ascuns, dar nu, nu pot să vă spun.
De ce? Nu sunt informaţii publice, ca să nu mai vorbim de transparenţa care ar fi necesară şi în acest domeniu?
Nu, repet, că nu vă spun. Oamenii m-au rugat să fiu discret şi, probabil, la fel de discret, unii dintre ei au sprijinit mai multe formaţiuni politice în campania electorală pentru locale.
Dar vreunul dintre cei v-au finanţat v-au solicitat ceva după alegeri?
Deocamdată nu. Nu mi-a cerut nici unul dintre finanţatori nimic, dar şi dacă o va face, voi accepta o astfel de solicitare doar dacă este în limita legii, aşa cum de altfel aş accepta şi dacă ar veni din partea oricărei alte persoane.
Colaborare bună cu Mircea Cosma
Tot în campania electorală pentru alegerile locale s-a vorbit despre sprijinul PSD, care deţine preşedinţia Consiliului Judeţean. În ce a constat acest sprijin în a doua parte a anului 2008?
Da, preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, ne-a sprijinit în mod deosebit în realizarea unor proiecte. Am o relaţie foarte bună cu Mircea Cosma şi aşa cred că este normal.
Ne puteţi spune concret în ce a constat acest sprijin?
Da. Mircea Cosma a făcut lobby pentru proiectul de alimentare cu apă pentru zona de nord a Câmpinei şi chiar şi pentru proiectul de modernizare a Căii Dacia şi asigurarea ieşirii spre DN1. Preşedintele Consiliului Judeţean are un cuvânt important de spus şi ne-a sprijinit.
Cu Florin Anghel “nu pot să zic că am redevenit prietenii care am fost”
Colaborarea de acum cu Mircea Cosma este mai bună decât cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Anghel?
În acest moment, da. Colaborez mai bine cu Mircea Cosma decât cu precedentul preşedinte al Consiliului Judeţean, mai ales în ultima parte de mandat a acestuia.
Anul trecut, tot într-un interviu în “Oglinda” declaraţi că nu mai sunteţi prieten cu Florin Anghel. Între timp, aţi devenit colegi de partid. Sunteţi numai colegi sau aţi redevenit şi prieteni?
Suntem colegi de partid... Nu pot să zic că am redevenit prietenii care am fost, dar nici nu avem relaţii proaste. Oricum, a fost un mic şoc în organizaţia noastră să-l sprijinim pe Florin Anghel, după ce partidul său ne-a atacat sistematic şi dur în toată campania electorală pentru alegerile locale.
“Un parlamentar te poate ajuta doar prin lobby”
Sunteţi primar din partea partidului de guvernământ, sunteţi în relaţii bune cu preşedintele Consiliului Judeţean, aveţi doi parlamentari care provin din organizaţia dvs. de partid. Concret, ce vor aduce bun toate acestea pentru câmpineanul de rând?
Este greu de spus acum. Un parlamentar te poate ajuta doar prin lobby, fie pentru atragerea de fonduri europene, fie pentru fonduri guvernamentale. În acest moment este prematur să vorbim prea concret. Totuşi, există un proiect pe care l-am discutat cu domnul Severin pentru preluarea de către administraţia locală a Muzeului “Grigorescu”.
Una dintre problemele anului trecut a fost legată de asigurarea gazelor pentru Spitalul Municipal. Viceprimarul Dragomir spunea că problema nu se putea rezolva “pe căi ortodoxe”. Dvs. susţineţi că aţi rezolvat această problemă. Cum?
Nu a fost prea greu de rezolvat. A fost vorba doar de insistenţă pe lângă directorul interimar al Spitalului Municipal, pe lângă cei din conducerea firmei Esco şi pe lângă conducerea Distrigaz. Acum sunt contracte separate. Spitalul a închiriat instalaţiile de la Esco şi are contract direct cu Distrigaz. Eu am fost doar un intermediar între discuţiile lor, iar din câte ştiu eu, pentru recuperarea datoriei, Distrigaz a acţionat în instanţa firma Esco.
Au rămas necheltuite din anul 2008 “câteva zeci de miliarde”
Domnule Tiseanu, în 2009 se anunţă o criză economică mondială. Bugetul local va avea de suferit de pe urma acestei crize? Şi eventual, ce măsuri intenţionaţi să luaţi pentru limitarea efectelor crizei?
Mi-e greu să spun în acest moment cât de puternică va fi influenţa crizei economice asupra bugetului local. Probabil că vor fi afectate sumele pe care le primim din cotele defalcate din impozitul pe venit. Probabil că vor fi dificultăţi şi în achitarea de către contribuabili a impozitelor locale. În anul 2009 intrăm cu un fond de rulment consistent, de ordinul a câteva zeci de miliarde, pentru că nu s-au putut realiza în timp util toate proiectele, astfel încât, cel puţin pentru început, nu vom avea probleme cu banii. Apoi, sper că odată cu atragerea fondurilor europene pentru proiectele de anvergură, bugetul local să fie cât mai puţin afectat de anunţata criză economică.
Înainte de final, o curiozitate. De ce se spune “semnează ca primarul”?
Chiar mă gândesc şi eu de unde o fi vorba asta. Nu ştiu, dar în ceea ce mă priveşte n-am semnat niciodată vreun document fără să-l citesc atent. E adevărat, însă, că volumul de documente pe care le are de semnat primarul este foarte mare şi, probabil, unii, fie pentru că nu se pricep, fie că nu au timpul fizic necesar, mai semnează... “ca primarul”.
În final, domnule Tiseanu, ce aşteptaţi de la anul 2009?
Aştept fondurile europene pentru proiectele pe care le-am câştigat, precum şi pentru altele, pe care le vom depune în prima parte a anului. De asemenea, aştept ca efectele crizei economice să fie cât mai reduse la Câmpina şi să avem posibilitatea să continuăm dezvoltarea edilitară a localităţii.
Vă mulţumesc şi vă doresc “La mulţi ani!”
Şi eu vă mulţumesc, vă doresc atât dvs., cât şi publicaţiei pe care o reprezentaţi toate cele bune în Noul An, iar dacă-mi permiteţi, prin intermediul dvs., le doresc tuturor câmpinenilor, dar nu numai, să aibă un an 2009 îmbelşugat, plin de bucurii alături de cei dragi, cu sănătate, noroc, cu îndeplinirea tuturor dorinţelor, să fie mereu alături de acţiunile administraţiei locale şi tradiţionalul “La mulţi ani!” însoţit de toate urările de bine!

Retrospectiva anului 2008

Ianuarie
Luna şi anul începeau, practic, cu Ziua Câmpinei. Pentru prima oară, la 8 ianuarie, câmpinenii aveau parte de două spectacole - unul organizat de administraţia locală, la Casa de Cultură (o reprezentaţie a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”), în vreme ce în parcarea Complexului Fibec, liderii conservatori locali ofereau un alt spectacol, în aer liber. Apoi, pe 10 ianuarie a urmat o întâlnire, la Primăria Câmpina, pentru finalizarea proiectului privind campusului de la Energetic, iar Eleonora Dulamă era numită vicepreşeidnte al Judecătoriei. Consilierul local Viorel Bondoc era cercetat de poliţie, după ce o vecină (Claudia Ionescu) depusese o plângere pentru “tulburare de posesie”. Consiliul Local vindea terenuri la preţuri de nimic favorizând îmbogăţiri spectaculoase, iar Horaţiu Zăgan intra în atenţia DNA, după ce procurorii solicitaseră două hotărâri pe care acesta le iniţiase. Spre finalul lunii se derula bătălia pentru aprobarea bugetului local de aproape 600 miliarde şi se realizau ultimele discuţii pentru preluarea activităţii de apă şi canalizare de către HidroPrahova de la CPGC. Pe 27, Florin Anghel candida la preşedinţia naţională a PC, fiind învins, dar cu... scandal. Un scandal care avea să se soldeze cu plecarea sa din partid.
Februarie

Chiar din prima zi, Horaţiu Zăgan îşi anunţa retragerea din cursa internă a PSD pentru desemnarea candidatului la funcţia de primar. După alte câteva zile, Jenica Tabacu, un alt posibil candidat, pleca trântind uşa din sediul PSD, iar Victor Bercăroiu era desemnat candidatul la funcţia de primar. Faţă de anul 2001, Primăria îşi dubla numărul angajaţilor, acesta ajungând de la 157 la 298. Pe 12 ianuarie, Consiliul Local aproba bugetul local la o valoare de 593,31 miliarde lei, în vreme ce Compania Publică îşi schimba statutul şi conducerea, noul ei şef fiind Adrian Dascălu. Lacul Curiacului arăta ca o groapă de gunoi, în vreme ce la Primărie avea loc o întâlnire cu britanicii care realizau donarea formală a bibliotecii engleze. Pe data de 26, Principele Radu vizita Câmpina, în vreme ce pentru fotoliul de primar apăreau noi candidaţi - Elvis Arghir, din partea PNL, şi Jenica Tabacu, din partea PIN. La şedinţa Consiliului, în pauză, primarul Tiseanu şi Jenica Tabacu se certau straşnic. Pe data de 28, consemnam o grevă de avertisment la Primărie, Gheorghe Iatan demisiona din Consiliul Local, iar consilierul Mihai Stănescu îşi dădea demisia din toate funcţiile de conducere din PNL.
Martie

Luna începea cu o expoziţie de păsări de rasă şi animale mici la Casa Tineretului. Modernizarea străzilor Toma Ionescu şi Dunării era... CAM praf. Parlamentul adopta legea privind votul uninominal. În zilele de 8 şi 9, avea loc Târgul Mierii. În data de 17, Direcţia Economică se muta în sediul CPGC. Florin Anghel relansa PNDC, partid la care adera întreaga filială a PC, inclusiv Virgil Guran intrând în rândurile acestei formaţiuni politice, cu scopul declarat de a-l sprijini pe Anghel. Scandal la Spitalul Municipal după ce singurul medic ortoped îi întorcea spatele unui copil cu piciorul rupt. La şedinţa Consiliul Local din data de 27, Iatan era înlocuit cu Daniel Spiridon, iar consilierii erau anunţaţi că Prefectura atacase hotărârea prin care era prelungită finanţarea FCM Câmpina.
Aprilie

Prima zi a lunii aducea... încetarea activităţii ultimei centrale termice din localitate. Pe data de 3 se serba Ziua Jandarmeriei, iar după o săptămână consemnam cel mai grav accident rutier din acest an, după ce un tractor al Floricon intra într-o casă de pe Calea Doftanei, iar trei oameni decedau. Alin Moldoveanu era desemnat candidatul PNDC pentru funcţia de primar. Pe data de 18 avea loc o bursă generală a locurilor de muncă. Data de 22 însemna termenul final pentru depunerea candidaturilor, la Câmpina candidând zece persoane pentru fotoliul de primar şi 246 de câmpineni pentru cele 19 mandate de consilier local. Pe data de 27 se celebra Paştele. Se inaugura o nouă autogară, aparţinând societăţii Diana Pa. Pe data de 29, Mihai Stănescu demisiona din PNL.
Mai

La “Fântâna cu Cireşi”, 1 Mai avea un puternic caracter electoral, pentru că a doua zi începea oficial campania electorală. Tripla sărbătoare din data de 9, Ziua Independenţei, Ziua Victoriei şi Ziua Europei, aducea o mare aglomeraţie electorală la manifestările de la cimitir. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, venea la Câmpina pentru a-l susţine pe candidatul PSD la funcţia de primar, Victor Bercăroiu. Doctorul Alexandru Matei, directorul Spitalul Municipal, era demis de ministrul Eugen Nicolăescu. În întâmpinarea Zilei Copilului, pe data de 30, la Unitatea de jandarmi era decretată zi a porţilor deschise pentru copiii din Câmpina.
Iunie
Prima zi a echivalat cu derularea primului tur al alegerilor locale, la finele căruia Horia Tiseanu şi Alin Moldoveanu continuau lupta pentru obţinerea mandatului de primar. Florin Anghel pierdea bătălia pentru preşedinţia Conbsiliului Judeţean în favoarea lui Mircea Cosma, în vreme ce Consiliul Local avea în noua sa componenţă şase consilieri PD-L, cinci PNDC, patru PSD şi câte doi de la PNL şi PIN. Ziua Eroilor era eclipsată de campania electorală. Se anunţa crearea coaliţiei PD-L - PSD - PIN, pentru susţinerea lui Tiseanu în turul al doilea. Pe 15, la turul al doilea al alegerilor locale, Horia Tiseanu îl învingea pe Alin Moldoveanu. Pe 18 avea loc şedinţa de constituire a Consiliului Local, în care Ion Dragomir devenea viceprimar, după ce Gheorghe Tudor jucase rolul... lui Stolojan între cele două tururi. Pe 10 avea loc o bursă a locurilor de muncă pentru romi, iar pe 26, la Ziua Drapelului, consemnam prima acţiune oficială a tandemului Tiseanu - Dragomir. Luna se încheia cu repartizarea computerizată a locurilor din licee şi două festivaluri - Hora Prahoveană şi Festivalul Cireşelor de la Băneşti.
Iulie

Se constituia Consiliul Judeţean, cu cea mai slabă reprezentare a Câmpinei din ultimii ani - doar Florin Anghel şi Ovidiu Cord. Retrocedările închideau porţile taberelor şcolare. La Casa Parohială Slobozia se făcea o descoperire uluitoare - un mormânt vechi de 3.500 de ani. Horia Tiseanu depunea jurământul de primar. În ziua de 14 erau marcate Ziua Transmisioniştilor, iar la Şcoala de Poliţie începea un debriefing pentru poliţiştii români întorşi din misiunile internaţionale. În perioada 16-20, o delegaţie a administraţiei locale participa la Festivalul Iaurtului de la Silivri - Turcia. După demisiile lui Şerbănoiu şi Bercăroiu, Florin Constantinescu prelua conducerea interimară a filialei locale a PSD. La doi ani de la inaugurarea Economatului, magazinul zăcea cu lacătul pe uşă. Două scandaluri pe final de lună - Primăria solicita retragerea licenţei pentru firma de transport Diana Pa, iar la Spitalul Municipal se declanşa scandalul anului - măcar prin durata sa - după ce Cabinetul de Pediatrie era mutat la subsol în condiţii greu de descris.
August

Primarul Horia Tiseanu şi Consiliul Local desfiinţau formaţia fanion a Câmpinei, FCM, prin neasigurarea finanţării, după ce promiseseră acest lucru şi dăduseră asigurări ferme. Preşedintele Chiţu declara: “Horia Tiseanu este groparul fotbalului câmpinean!” Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova susţinea că nu monitorizează calitatea mediului din Câmpina din “motive tehnice”. Pe data de 24, la Cornu, avea loc Festivalul Prieteniei. În perioada 24-26 august, Horia Tiseanu participa la o reuniune internaţională la Salzburg, în Austria. Pe 25 august începea examenul de admitere la Şcoala de Poliţie.
Septembrie

Liderii PNDC redeschideau tirul asupra primarului Tiseanu, Alin Moldoveanu punctând: “Tiseanu, autodenunţă-te!”. Într-un interviu oferit pubicaţiei noastre, directorul general al CPGC, Adrian Dascălu, afirma: “Nu mai există soluţii de supravieţuire pentru CPGC”. Scandalul la Spitalul Municipal continua cu moartea unui bebeluş, iar medicul Minerva Stanciu alegea să demisioneze după ce fusese sancţionată pentru declaraţiile acordate publicaţiei noastre. În zilele de 20 şi 21 septembrie aveau loc Serbările Toamnei, iar la Valea Doftanei, tradiţionalul Festival al Caşcavelei, în prima zi a acestora fiind prezent şi Teodor Stolojan. Primarul Tiseanu închiria un teren lui Cătălin Mihart fără acordul Consiliului Local. Pe data de 24 se deschidea Carrefour Express, în locul în care funcţionase Artima. Două zile mai târziu se consemna un interes scăzut la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. În şedinţa Consiliului Local de la finalul lunii, Ion Dragomir atrăgea atenţia asupra pericolului ca Spitalul Municipal să rămână fără gaze în iarnă, problema fiind declarată ca rezolvată ulterior de primarul Tiseanu, pe căi încă... neelucidate. Consilierul local Horaţiu Zăgan (PSD) decidea să candideze pentru un loc de deputat în Colegiul Câmpina.
Octombrie

Luna începea cu demisia arhitectului-şef al Primăriei, Cristina Popovici. Pe data de 7 avea loc prima ediţie a Cafenelei liberale “Brătianu”, în prezenţa preşedintelui de onoare al acestui partid, Mircea Ionescu Quintus. Pe data de 11 se derula Ziua Curăţeniei. Pe 13 se semna protocolul dintre administraţia locală şi reprezentanţii romilor prin care se amâna de la 15 octombrie la 15 martie 2009 termenul pentru demolarea construcţiilor realizate ilegal pe domeniul public. Conform unui raport al Curţii de Conturi, Rafinăria era favorizată cu aproape patru miliarde de administraţia locală. La spital, un nou scandal, de această dată cu... mită. La Biserica din Slobozia avea loc pe 21 vernisajul unei inedite expoziţii, prilej cu care s-au înmânat şi titlurile de cetăţean de onoare al municipiului Câmpina soţilor Livia şi Ştefan Câlţia. Tot pe 21, Consiliul Local aproba dizolvarea Companiei. Pe data de 24 se aniversau zece ani de activitate a Bibliotecii Engleze. Pe 25 era celebrată Ziua Armatei, prilej pentru Unitatea de jandarmi de a avea o nouă zi a porţilor deschise. În aceeaşi zi, la Băneşti se inaugura Monumentul înfrăţirii între popoare, în prezenţa reprezentaţilor localităţilor din italia şi Spania cu care comuna Băneşti este înfrăţită. Minerva Stanciu câştiga procesul cu Spitalul Municipal, sentinţa dispunând şi anularea procesului verbal de sancţionare. Premierul Tăriceanu sosea la Câmpina vizitând societatea Confind, iar Florin Anghel demisiona din Consiliul Judeţean, aderând la PD-L, partid din partea căruia decisese să candideze pentru deputăţie.
Noiembrie

În prima zi a lunii, la Casa de Cultură avea loc un eveniment cultural - Dan Puric şi “Cine suntem?” Pe data de 3, Dinu Patriciu, unul dintre cei mai bogaţi români, se întâlnea cu oamenii de afaceri câmpineni. În zilele de 6-8 avea loc ediţia a X-a a Galelor APLER. Pe 7, la cantina Confind avea loc Balul PNL. Maidanezii invadau străzile Câmpinei, iar un tânăr traficant de droguri era arestat pe străzile Câmpinei. În zilele de 15 şi 16, la Casa Tineretului, avea loc o expoziţie de porumbei. Pe 30 se desfăşurau alegerile parlamentare, în urma cărora Florin Anghel devenea deputat, iar Georgică Severin, senator.
Decembrie
Ziua Naţională se desfăşura la umbra bradului portocaliu. În zilele de 2 şi 3, la Casa Tineretului, în cadrul unei campanii publicitare, putea fi admirat un bolid original de Formula 1, cu care concurase Fernando Alonso. Decembrie este luna balurilor - Balul Bobocilor la AMUS, pe 5, şi Balul Halatelor Albe, pe 12. Pe data de 10 avea loc recepţia primelor lucrări de reabilitare a bulevardului, iar firma CAM îşi umfla conturile cu aproape 5,5 miliarde, faţă de 3,5 miliarde, cu cât fusese contractată lucrarea. Pe data de 11 decembrie, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local se aprobau impozitele şi taxele locale pentru anul 2009. Grădina de Vară era demolată, iar la şedinţa Consiliului Local din 18 decembrie se aproba şi distrugerea pistei de motocros. Pe 22 erau comemoraţi eroii jandarmi căzuţi în decembrie ‘89 la Otopeni. Într-un interviu acordat publicaţiei noastre, viceprimarul Dragomir critica sistemul de colaborare pe care îl are cu primarul Horia Tiseanu.


Top 10 Momentele anului 2008
1. Alianţa PD-L - PSD - PIN
Între turul I şi turul al II-lea al alegerilor locale din vară, s-a conturat alianţa PD-L - PSD - PIN. S-a dovedit hotărâtoare nu numai pentru stabilirea câştigătorului funcţiei de primar, dar şi pentru felul în care ştiu să facă politică oamenii din conducerile locale ale partidelor.
2. Desfiinţarea FCM Câmpina
Una dintre primele măsuri ale noului Consiliu Local a fost sistarea finanţării către FCM Câmpina, situaţie care a condus la desfiinţarea echipei de fotbal, echipă fanion a localităţii.
3. Dizolvarea CPGC
A fost una dintre cele mai grele măsuri, amânată de vechiul Legislativ şi preluată de noul Consiliu. Câteva zeci de oameni au rămas fără loc de muncă. Acum se aşteaptă finanţările prin HidroPrahova pentru reţeaua de apă şi canalizare.
4. Distrugerea pistei moto
Ultima ispravă a consilierilor, care au aprobat suprapunerea unui drum de acces la o mănăstire peste traseul de motocros.
5. Serbările Toamnei
În septembrie s-a născut un festival. Au fost două zile de spectacole şi atmosferă extraordinară.
6. Mormânt de 3.500 de ani
La Casa Parohială din Slobozia se făcea o descoperire uluitoare - un mormânt vechi de 3.500 de ani, cea mai veche necropolă din zonă.
7. Dispariţia lui Mărgărit Muşat
La numai câteva săptămâni după ce anunţase că vizează candidatura la un fotoliu de parlamentar, notarul public Mărgărit Muşat înceta din viaţă.
8. Scandal la spital
De la mizeria din subsol, la controale cu... temă, la ameninţări şi moartea unui bebeluş...
9. Demolarea clădirilor ilegale
O măsură absolut legală, dar care a provocat multe implicări sociale şi a fost amânată pentru 15 martie 2009 din considerente umanitare.
10. Alegerile parlamentare
Desfăşurate pentru prima oară pe baza votului uninominal, alegerile parlamentare i-au trimis în Parlament pe câmpinenii Florin Anghel şi Georgică Severin. Să vedem şi rezultatele...


Ne-au părăsit în anul 2008
Gheorghe Stanciu - profesor, fost director al Liceului “Nicolae Grigorescu” între anii 1950 - 1952 şi 1956 - 1960, deceda la vârsta de 93 de ani, în data de 18 ianuarie.
Mărgărit Muşat - cunoscutul notar public şi om politic a dispărut fulgerător, după ce, până cu puţine zile înaintea dispariţiei sale, se luptase pentru o candidatură la alegerile parlamentare. Muşat înceta din viaţă pe 24 octombrie, la un spital bucureştean.
Emilia Rotaru - directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Municipal cădea victima unei boli necruţătoare în noaptea de 20 spre 21 decembrie. Emilia Rotaru se lupta de trei luni cu un cancer pulmonar.Dumnezeu să-i odihnească!

O câmpineancă i-a încântat pe italieni de Crăciun


Plecată de mai mulţi ani din Câmpina, Luminţa Irimia s-a stabilit la Napoli, în Italia.S-a făcut remarcată printre artiştii plastici italieni, iar în decembrie a participat la un tradiţional festival în Piaţa Nilo din oraşul de la poalele Vezuviului.Luminiţa Irimia i-a încântat pe italieni prin tablourile şi sculpturile realizate şi în care se regăsesc tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun ale românilor. La standul său a fost mai mereu aglomeraţie şi chiar a vândut o mare parte a lucrărilor, dar, poate, cel mai important lucru rămâne faptul că Luminiţa Irimia din Câmpina a fost o adevărată ambasadoare a tradiţiilor româneşti de Crăciun, cu care i-a “vrăjit” pe italieni.

A două zi de Crăciun, Ministrul Berceanu a inspectat Câmpina

Sărbătorile de iarnă au prilejuit depăşirea mai multor recorduri privind traficul rutier pe DN1. Tocmai din acest motiv, dar şi pentru a verifica disponibilitatea societăţilor care trebuie să realizeze deszăpezirea celui mai circulat drum din România, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu s-a aflat, chiar a doua zi după Crăciun în această zonă. El a inspectat bazele de intervenţie de la Tâncăbeşti, Bărcăneşti şi Câmpina. “Am verificat deja bazele Companiei Naţionale de Drumuri de pe DN 1, de la Tâncăbeşti, Bărcăneşti şi Câmpina. Din ceea ce am constatat până în prezent echipele sunt destul de pregătite şi au majoritatea utilajelor funcţionale. Sigur că mai sunt lucruri de pus la punct, dar în mare au răspuns destul de bine situaţiei actuale”, a declarat ministrul Transporturilor.De la Câmpina, Radu Berceanu şi-a continuat inspecţia pe Valea Prahovei. Nu a fost, însă, deloc mulţumit de blocajele înregistrate în porţiunea Breaza - Predeal. De altfel, însuşi ministrul a fost blocat în trafic câteva zeci bune de minute, în zona localităţii Comarnic. Berceanu a promis că va face o analiză a situaţiei de pe şosele şi va aplica sancţiuni pentru blocajele înregistrate pe DN1. În acelaşi timp, Berceanu a recunoscut că infrastructura rutieră este mult rămasă în urmă.

Anghel şi Severin se vor ocupa de cultură

Chiar înaintea Sărbătorilor de Iarnă, a fost stabilită componenţa comisiilor de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului. Vă prezentăm în continuare din ce comisii fac parte cei doi parlamentari câmpineni - Florin Anghel şi Georgică Severin. Deputatul Florin Anghel face parte din Comisia de Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă, care este condusă de Raluca Turcan şi din componenţa căreia mai fac parte Victor Socaciu, Roberta Anastase, Mădălin Voicu, Relu Fenechiu şi Teodor Paleologu, numărând în total 19 deputaţi. De asemenea, Florin Anghel mai face parte şi din Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, comisie care este condusă de Relu Fenechiu, iar printre membri se mai numără Matei Brătianu, Varujan Pambuccian şi vicepremierul Dan Nica. La rândul său, senatorul Georgică Severin face şi el parte din Comisia de Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă, condusă de Sergiu Nicolaescu. Severin va fi într-o companie deosebită, printre ceilalţi membri ai acestei comisii numărându-se Ecaterina Andronescu, Mircea Diaconu şi Cristian Ţopescu. De asemenea, Georgică Severin mai face parte şi din Comisia pentru Politică Externă. Aceasta este condusă de Titus Corlăţean, iar printre ceilalţi membri apar nume cunoscute din politică, printre care Crin Antonescu, Raymond Luca, Marko Bela, Mihai Stănişoară şi Miron Mitrea.

Alexandru Lefter, Alexandru Apostol şi Nicuşor Pohrib - victimele lui Boc?

Printre primele măsuri luate de Cabinetul Boc, în perspectiva reducerii cheltuielilor bugetare, se numără şi una care ar putea afecta serios mai multe personalităţi din administraţia locală câmpineană. Astfel, Guvernul a decis ca pensionarii să nu mai poată cumula venitul din pensie cu salariul dintr-o funcţie publică, fiind obligaţi să aleagă - ori pensia ori salariul. La nivelul municipiului Câmpina, în administraţia locală sunt cel puţin trei personalităţi aflate în această situaţie, lor adăugându-li-se mult mai mulţi pensionari care acoperă deficitul de personal din învăţământ. Alexandru Lefter, directorul Poliţiei Comunitare, este pensionar al Ministerului de Interne, cu gradul de colonel, ultima sa funcţie fiind cea de comandant al Şcolii de Poliţie. Alexandru Apostol, directorul adjunct al Poliţiei Comunitare, este - la rândul său - pensionar tot al Ministerului de Interne, tot cu gradul de colonel, la finalul carierei sale fiind inclusiv comandantul Poliţiei Municipale, dar şi al Poliţiei Breaza. În fine, Nicuşor Pohrib este şeful Biroului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei, fiind în acelaşi timp pensionar al Ministerului Apărării Naţionale, ieşind la pensie cu gradul de maior. Cei trei vor trebui să aleagă şi nu va fi o alegere uşoară.

S-a stabilit data europarlamentarelor

Parlamentul European a stabilit data desfăşurării alegerilor. În România, acest scrutin va avea loc pe data de 7 iunie 2009, urmând a fi aleşi 33 de europarlamentari. Alegerile vor avea loc în toate cele 27 state membre ale UE, în perioada 4 - 7 iunie 2009. În aceste state există 375 milioane de cetăţeni cu drept de vot, care vor alege 736 de parlamentari. Se va vota pe liste de partid şi aşteptăm cu interes să aflăm dacă va fi promovat şi vreun reprezentant din zona Câmpinei.

Continuă scandalul la spital?!

Minerva Stanciu i-a reclamat la Colegiul Medicilor pe cei care i-au aplicat sancţiuni
Ecourile scandalului de la Spitalul Municipal Câmpina nu s-au stins nici acum, la mai multe luni de la derularea evenimentelor. În urma întregului scandal, dr. Minerva Stanciu şi-a dat demisia, dar continuă să acţioneze în diverse instanţe pentru a-şi dovedi nevinovăţia. După ce a câştigat procesul intentat în justiţie Spitalului Municipal, prin care a fost anulat procesul verbal care dispunea sancţionarea medicului pediatru, Minerva Stanciu s-a adresat Colegiului Medicilor, următoarea “înfăţişare” fiind chiar în aceste zile, mai precis pe 8 ianuarie.De această dată, Minerva Stanciu s-a adresat Colegiului Medicilor, Comisiei de Jurisdicţie Profesională.Pe mai multe pagini, punctual, Minerva Stanciu explică întreaga situaţie. Sunt invocate chiar prevederi ale statutului acestui organism şi mai multe articole din diverse legi, care reglementează această activitate, scriindu-se negru pe alb că “în temeiul Legii 571/2004 declaraţia mea este avertizare în interes public asupra unor încălcări ale legii, făcută după încunoştiinţarea deplină a conducerii unităţii asupra tuturor aspectelor reţinute de presă, prin referatul din 12 septembrie 2008 (şi după acordul de mediatizare al familiei), cu argumente, buna credinţă şi convingere asupra pericolului contextului cu care mă confruntam pentru a nu-ştiu-câta-oară”.În acelaşi timp, Minerva Stanciu l-a reclamat şi pe dr. Marius Cardaş, inspector la Autoritatea de Sănătate Publică.“Deşi se afla în cabinetul unde lucram pentru constatarea condiţiilor igienico-sanitare, a recurs la ameninţări privind suportarea consecinţelor faptului că m-am adresat presei cu o avertizare în interes public. În procesul verbal întocmit s-a folosit abuziv de autoritatea de inspector ASP recomandând întrunirea Comitetului Director pentru discutarea «abaterilor» mele, deşi acestea excedau competenţa şi atribuţiile legale ale echipei de control şi intrau sub incidenţa Legii 571/2004, Art. 4d , conform căruia, în cazul avertizării în interes public, nu sunt aplicabile normele deontologice sau profesionale de natură să împiedice avertizarea. Întrunirea Comitetului Director a avut ca rezultat sancţionarea mea abuzivă, anulată în instanţă. Domnia sa s-a folosit de calitatea de şef al echipei de control pentru a mă determina să trec cu vederea încălcările legii comise de ASP, prin afirmaţiile «să veniţi la Ploieşti să vedeţi în ce condiţii lucrează colegii dumneavoastră», «trebuia să aveţi răbdare» şi îndeosebi «patru săptămâni nu înseamnă prea mult». Afirmaţiile nu au nici o justificare bugetară, devreme ce se referă la spaţii declarate corespunzătoare activităţii medicale şi chiar autorizate de ASP, aflată după cum se vede în deplină cunoştinţă a abaterilor de la lege”, ne-a declarat Minerva Stanciu.Acum, pe 8 ianuarie, Minerva Stanciu va fi audiată la Colegiul Medicilor şi vom fi acolo pentru a vă relata care este cursul evenimentelor, după ce Minerva Stanciu s-a arătat decisă să lupte până la capăt cu acest sistem.

Cancerul sau vaccinul - un risc asumat

A făcut multă vâlvă în urmă cu mai multe săptămâni campania declanşată pentru vaccinarea împotriva cancerului de col uterin. Au fost multe puncte de vedere, atât pro, dar mai ales contra acestei campanii. În aceste condiţii, credem că un punct de vedere competent poate veni din partea unui medic pediatru, iar în acest sens ne-am adresat medicului Minerva Stanciu.
Imediat după venirea pe lume, copilul primeşte două vaccinuri: împotriva tuberculozei şi împotriva hepatitei virale B. Ambele sunt boli grave şi potenţial fatale, cunoscute suficient pentru ca nimeni să nu se mai întrebe ce efecte secundare au vaccinurile pe care le face copilul încă din maternitate. Până la un an, urmează încă patru vaccinări cu diverse combinaţii care pot ajunge până la administrarea a cinci-şase vaccinuri simultan, cum se întâmplă la două şi la şase luni. Nimeni nu se întreabă ce efecte secundare au vaccinurile care ne apără de difterie, poliomielită, tetanos, rujeolă sau tuse convulsivă, pentru că aceste boli sunt foarte bine cunoscute. Prin urmare, faptul că avem cunoştinţe asupra acestor maladii, ştim cât sunt de grave, că sunt epidemice şi, unele, aproape fără scăpare, ne îndepărtează în totalitate temerile faţă de vaccin.Cu totul altfel stau lucrurile cu cancerul de col uterin. Din păcate, ştim puţin despre această boală şi această sărăcie de informaţie a mamelor se repercutează asupra vaccinului, care, dintr-o dată, trebuie nu doarsă-şi facă treaba, ca şi celelalte - adică să ne protejeze într-o măsură cât mai mare de o afecţiune cu impact vital - ci să ne răspundă la nedumeriri aproape fără legătură cu siguranţa reală a actului vaccinării. Toate reţinerile, însă, cred că decurg nu din teama reală faţă de vaccin, ci din nevoia noastră instinctivă de a evita să vorbim despre cancer.După revoluţia adusă în medicină de identificarea unei bacterii cauzatoare -Helicobacter pylori - în cancerul gastric, identificarea virusului Papilloma în determinarea cancerului de col uterin a pus cercetarea vaccinologică pe urmele vinovatului, responasabil de aproape toate formele de cancer de col uterin şi de unele afecţiuni conexe cu localizare tot genitală, cum ar fi condiloamele. S-a dovedit şi transmiterea sexuală a acestui microorganism, motiv pentru care, în mod logic, protecţia corectă ar trebui să se facă la ambele sexe. Cancerul de col este o boală îngrozitoare, dar nimeni nu a auzit că ea ar fi lovit vreodată un copil. Perspectiva ei este atât de îndepărtată, încât vaccinarea pare că poate fi tergiversată. Bolile pentru care se fac vaccinuri în primii ani de viaţă se şi numesc, în parte, “bolile copilăriei”. Sigur că este greu de acceptat că un copil trebuie vaccinat pentru o boală al cărui spectru apare mult mai târziu. Din păcate, organismul are capacitate maximă de a reacţiona la vaccin până pe la 16 ani, ulterior capacitatea dea forma anticorpi protectori fiind mult mai redusă. De aceea, este indicat ca primele administrări să se facă la 10-16 ani, ulterior, protecţia realizându-se cu rapeluri - dacă se va dovedi că ele sunt necesare. Până acum , nu s-a dovedit că vaccinarea făcută în acest interval de vârstă s-ar şubrezi odată cu trecerea timpului, astfel încât să fie necesară o revaccinare. Pe de altă parte, odată începută activitatea sexuală, contaminarea poate surveni de la primul contact. În România, 10% din fete încep viaţa sexuală între 12-14 ani, cu riscurile consecutive de a se coloniza cu virus. S-a dovedit că, după un an de activitate sexuală, peste 60% din femei sunt deja colonizate cu Papilloma, iar vaccinarea devine inutilă. Sigur că asta nu înseamnă că 60% din femei fac cancer de col. Există situaţii în care organismul îndepărtează singur virusul, aşa cum, uneori, te poţi vindeca natural de hepatita tip B sau C, fără măcar să şti că ai trecut prin boală. Acest tip de comportament este, însă, imprevizibil şi nimeni nu ştie şi nu există vreo analiză care să ne spună ce traiectorie va urma Papilloma, odată ajuns în colul fiecăreia dintre noi: calea inexorabilă spre leziuni canceroase, persistenţa inofensivă sau vindecarea?Vaccinarea este, prin urmare, un risc asumat. Cercetarea ştiinţifică a încercat să fragmenteze microorganismele astfel ca în vaccin să fie introdusă doar particula ce determină reacţia de apărare a organismului, iar partea responsabilă de eventualele efecte secundare să fie îndepărtată. Pentru anumite vaccinuri - antirujeolic, antipolio şi chiar antigripal, nu s-a reuşit mai mult decât atenuarea microbului, aşa încât reacţia postvaccinală să fie cât mai redusă ca intensitate. Pentru virusul hepatic B şi Papilloma, de exemplu, s-a reuşit fragmentarea în aşa măsură, încât vaccinul conţine doar ceea ce este necesar pentru declanşarea unei reacţii de apărare suficient de ample din partea organismului, efectele secundare ţinând de vehiculul fragmentelor şi, îndeosebi, de comportamentul individual al propriului nostru sistem imun la vaccinări. Acest tip de vaccin determină reacţii secundare importante la 1:100.000 persoane vaccinate, proporţia fiind respectată de Silgard - propus în judeţul Prahova ca alternativă de vaccinare. Apare, fireasc, întrebarea “Şi dacă tocmai eu sau copilul meu?” Păi, în acest caz, să ne amintim când traversăm strada, că din 100.000 de traversări, la una există posibilitatea să avem un accident serios, adică este un risc la fel de mare simplul fapt că ne aflăm pe carosabil, chiar dacă ne-am asigurat.Apariţia anticorpilor este dovada că vaccinul lucrează. S-a dovedit că vaccinul împotriva acestui virus determină producţia unui nivel mare de anticorpi. Nu este însă suficient. Trebuie ca aceşti anticorpi să aibă capacitatea de a feri femeia de cancer pe parcursul întregii ei vieţi. Se ştie deja că protecţia durează cel puţin şapte ani, pentru că acesta este intervalul de când vaccinul se utilizează în masă. Pentru ca vaccinul să ajungă în această etapă, au fost necesari ani mulţi de studii, iniţial pe animale, apoi pe voluntari şi, în cele din urmă, pe grupuri din ce în ce mai mari de femei care au înţeles că riscul asumat este mult mai mic decât riscul asumat prin a nu face nimic pentru a preveni boala. Prin urmare, problema e ca noi ştim prea puţin. Despre vaccin, dar mai ales despre cancer, iar dacă vom reuşi să ne învingem propria teamă, informându-ne, vom depăşi cu bine epoca în care mamele jeleau temeinic şi din timp copilul aflat sub drobul de sare.
Dr . Minerva Stanciu Medic primar pediatru

Pe scurt...

Cresc amenzile
De la 1 ianuarie 2009 au crescut amenzile pentru conducătorii auto. Măsura a venit odată cu creşterea salariului minim pe economie de la 540 la 600 lei, iar conform Legii rutiere, punctul de amendă este 10% din valoarea salariului minim garantat. Astfel, şoferii prinşi la volan fără centura de siguranţă riscă, pe lângă cele două puncte de penalizare, amenzi cuprinse între 120 şi 180 de lei. Cei care depăşesc cu 30 kilometri pe oră viteza legală primesc până la cinci puncte amendă, echivalente cu 300 de lei. Depăşirea vitezei cu 40 de kilometri atrage o sancţiune de până la 480 de lei, faţă de maximum 432 de lei cât era anul trecut. Ultima actualizare a cuantumului contravenţiilor rutiere a fost la 1 octombrie 2008, atunci când punctul de amendă a crescut de la 50 de lei la 54 de lei.
Fumătorii, la separeu
Anul 2009 a adus reguli drastice şi pentru fumătorii şi patronii localurilor. Restaurantele şi barurile vor fi obligate să delimiteze clar zona pentru fumători, iar acest spaţiu nu trebuie să fie traversat şi de restul clienţilor. Noua legislaţie stabileşte reguli foarte dure pentru fumători. La serviciu, camerele pentru fumat care existau şi până acum vor trebui reamenajate. Sistemele de ventilaţie, scrumierele şi extinctoarele sunt obligatorii de acum înainte. Mai mult, camerele trebuie să aibă indicatoare care să avertizeze despre destinaţia spaţiului respectiv. Aceleaşi reguli sunt valabile şi în privinţa barurilor, restaurantelor sau a discotecilor. În plus, patronii localurilor vor fi obligaţi să pună la dispoziţia nefumătorilor 50% din suprafaţa destinată clienţilor.
Funcţionari cu... sufertaş
Funcţionarii publici nu vor primi tichete de masă în 2009, iar pensionarilor nu li se vor compensa în bani tichetele de călătorie pe calea ferată neutilizate în 2008. Decizia a fost luată în ultima şedinţă din 2008 a Guvernului Boc. Instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii, nu acordă tichete de masă în anul 2009 personalului din cadrul acestora. Compensarea în bani a tichetelor de călătorie pe calea ferată, neutilizate în anul 2008, nu se acordă, se arată în ordonanţa de urgenţă adoptată de Cabinetul Boc.

Paşapoarte noi
Din ultima zi a anului trecut, Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice produce noile tipuri de paşapoarte. Elementul de noutate al paşaportului biometric este introducerea mediului electronic de stocare, cipul, care include datele personale în fila informatizată. Noile documente conţin 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32 existente pe actualele paşapoarte. Gabriel Oprea, noul ministru al Administraţiei şi Internelor, a apreciat că paşapoartele electronice reprezintă doar unul dintre paşii pe care România îi face în direcţia îndeplinirii obiectivului de a intra în spatiul Schengen în anul 2011. România este singurul stat din lume care emite un model de paşaport electronic care cuprinde, chiar de la momentul introducerii, ambele elemente de identificare, respectiv imaginea facială şi impresiunile digitale. Noile paşapoarte vor circula în paralel cu actualele modele, înlocuirea acestora producându-se treptat până în anul 2011.
Mai multe zile libere
Parlamentul a adoptat o serie de modificări la Codul Muncii, cele mai importante dintre acestea făcând referire la creşterea numărului de zile libere. Până la acest moment, existau opt zile declarate ca nelucrătoare - 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 Mai, 1 Decembrie şi prima şi a doua zi de Crăciun. În plus, începând cu anul 2009, au deveni zile nelucrătoare prima şi a doua zi de Rusalii, care în acest an înseamnă 7 şi 8 iunie, precum şi ziua de Sf. Maria, de la 15 august. Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh) sunt sărbătorite duminica, la 50 de zile după Paşte şi comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Christos. În privinţa zilei de 15 august, aceasta a fost declarată nelucrătoare în urma intervenţiei preşedintelui Traian Băsescu, pe motiv că 15 august este o sărbătoare declarată legal nelucrătoare în mai multe ţări europene. Aproximativ 2,2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica pe 15 august. Cum noile zile libere sunt vara, este de aşteptat că românii vor avea un nou prilej de grătare, mici şi bere - modul tradiţional de petrecere al românilor.
Minune sau întâmplare?
Una dintre cititoarele noastre fidele ne-a trimis la redacţie mai multe fotografii care înfăţişează un cartof tăiat pe din două. Dar nu este orice fel de cartof, ci unul în mijlocul căruia gospodina a găsit o... cruce. Foarte clară, nelăsând loc nici unui dubiu, acest semn a fost privit ca o adevărată minune de către cititoarea noastră, cu atât mai mult cu cât minunea s-a întâmplat chiar în ziua de Crăciun.

Retrospectiva sportivă a anului 2008

Ianuarie
Prima acţiune sportivă a anului s-a petrecut pe data de 10, atunci când la stadionul “Poiana” a avut loc reunirea lotului. Au urmat şi primele jocuri de verificare: 2-0 (Baia, Jecu), 0-1, 2-0 (Baia, Căldăroiu) cu Tricolorul Breaza. Antrenorul Municipalului, Imilian Şerbănică, suferea un preinfarct, astfel încât preşedintele Chiţu a trebuit să caute antrenor. Iar în vreme ce Ştefan Nanu era aşteptat să semneze un nou angajament cu Municipalul, acesta se înţelegea cu Inter Gaz. În toată această perioadă, secundul Cristian Dumitru s-a ocupat de pregătirea formaţiei. Atacantul Municipalului, Eduard Bica, era selecţionat la echipa naţională de juniori şi participa la o dublă partidă amicală cu Israelul în deplasare. Pe data de 12 se reunea şi lotul formaţiei Unirea, iar în primul amical pierdea la limită, 0-1, cu Chimia Brazi. Tot pe 12 avea loc o competiţie de tenis de masă, Cupa “EdilConst”.
Februarie

Preşedintele Chiţu reuşea aducerea unui antrenor cu nume, Gabriel Stan. Acesta debuta cu o victorie în amicalul cu FC Filipeşti, scor 4-2. Plecarea sa intempestivă ducea la sosirea lui Vasile Cosarek pe banca tehnică a FCM-ului. Eduard Bica îşi continuă traseul la naţionala de juniori, participând la un meci amical în Italia. La Brebu avea loc un triunghiular caritabil între formaţiile Cheile Doftanei, Unirea Brebu şi Unirea Câmpina, pentru strângerea de fonduri pentru fotbalistul Cătălin Tănase, internat după un accident în care îşi pierduse viaţa colegul său, Daniel Chiriac. Pe data de 18, la sediul AJF avea loc obişnuita şedinţă pentru pregătirea returului. Pe data de 24, la Cupa de Primăvară la tenis de masă, Andrei Mostovoi obţinea locul al doilea. În această lună avea loc mai multe partide amicale. FCM Câmpina - 4-2 cu FC Filipeşti, 1-1 cu Chimia Craiova, 3-2 cu FC Filipeşti, 0-2 cu Petrolul Ploieşti, 2-0 cu FC 1 Decembrie, 2-0 cu CS Otopeni, 2-3 cu FCM Târgovişte. Unirea Câmpina - 0-2 cu Tricolorul Breaza, 5-3 cu Cheile Doftanei Brebu, 0-6 cu Chimia Brazi, 2-4 cu CS Cornu, şi 1-6 cu FC Filipeşti.
Martie
FCM Câmpina începea un retur de foc. 0-1 cu Concordia Chiajna, 0-0 cu CSM Focşani, 1-0 cu Delta Tulcea, 1-4 cu Forex Braşov şi 0-2 cu Dunărea Giurgiu, imediat după acest meci Vasile Cosarek fiind înlocuit cu Petre Gigiu. Pe data de 28,naţionala feminină începea un stagiu de pregătire la Câmpina. La rândul ei, Unirea Câmpina începea sezonul oficial cu o victorie cu 2-0 în faţa formaţiei Cheile Doftanei Brebu, în cadrul Cupei României. Apoi, în campionat au urmat 0-2 cu CS Brazi, 3-2 cu AS Văleni, 0-2 cu Petrotrans, 1-3 cu Caraimanul Buşteni. La nivelul juniorilor, formaţia Coruna, antrenor Roberto Opaţchi, disputa un amical de lux la Bucureşti, cu Steaua, scor 3-6. La atletism, sportivii pregătiţi de Nicolae Pavel obţineau o serie de rezultate deosebite: Eliza Toader, locul I la juniori I la aruncarea suliţei, Cristina Movileanu, locul I la juniori II la aruncarea suliţei, Alexandru Călinoiu, locul I la juniori II la aruncarea suliţei. La tenis de masă, în cadrul Campionatului Judeţean, Energy realiza rezultatele:6-5 cu Şoimii Dinamo Ploieşti, 3-6 cu TC Filipeştii de Târg, 6-1cu Tinereţea Izvoarele.
Aprilie
Pe data de 15, jucătorul italian Marco Delvecchio poposea la Câmpina la invitaţia conaţionalului său Jonathan Fischoff, preparatorul fizic al Municipalului. Echipa lui Gigiu continua lupta pentru supravieţuire. 1-0 cu Inter Gaz, 2-1 cu Progresul Bucureşti, 1-0 cu FC Săcele, 2-1 cu FCM Bacău, 0-2 cu Prefab Modelu şi 1-1 cu FC Braşov. La rândul său, Unirea continua disputa în Liga A Prahova: 0-5 cu Petrolul Teleajen, 2-0 cu Gloria Vâlcăneşti, 3-3 cu Progresul Bucov, 0-2 cu Voinţa Gornet, 2-1 cu Unirea Călineşti, 0-3 cu Avântul Măneciu. În Cupa României, Unirea învingea la loviturile de departajare pe CS Floreşti cu 5-4. În perioada 5 - 19 aprilie, Coruna organiza competiţia “Vreau să fiu mare vedetă”, cu scopul declarat de a depista noi talente printre copii din Câmpina şi împrejurimi. La finalul lunii absolveau o nouă promoţie de antrenori, printre care se aflau Cristian Dumitru, Marius Pălănceanu sau Alin Postolache. La tenis de masă, Energy obţinea rezultatele: 1-6 cu Alex Color Ploieşti, 6-5 cu Tel George Ploieşti.
Mai

FCM Câmpina a reuşit salvarea de la retrogradare, un obiectiv pe care puţini mai credeau că se poate îndeplini - 2-0 cu FC Botoşani, 0-1 cu Petrolul Ploieşti, 1-1 cu Sportul Studenţesc, 2-1 cu Dinamo II Bucureşti, 1-1 cu CS Otopeni şi 1-2 cu Dunărea Galaţi. Şi Unirea obţinea dreptul a de rămâne în Liga A Prahova - 0-0 cu Intersport Plopeni, 1-4 cu Petrolul Ploieşti, 2-0 cu Cheile Doftanei Brebu, 1-2 cu CS Ceptura, 3-1 cu CS Floreşti. Câmpina găzduia o nouă ediţie a Cupei Internaţionale la arte marţiale. În fine, stadionul “Poiana” era desemnat de FRF drept gazdă a unuia dintre turneele de calificare pentru liga secundă.
Iunie
Preşedintele FCM Câmpina, Dan Ştefan Chiţu, era prezent în Elveţia la turneul final al Campionatului European, acolo unde făcea parte din delegaţia oficială a echipei Naţionale, în calitate de membru al Comitetului Executiv al FRF. În zilele de 3 şi 5, stadionul “Poiana” găzduia o dublă partidă amicală la nivelul juniorilor de 17 ani între România şi Elveţia. Pe data de 8 avea loc Cupa Municipiului Câmpina la motocros. Spre finalul lunii se reuneau loturile celor două formaţii de fotbal din Câmpina - Municipalul pe 26, iar Unirea pe 28.
Iulie

Municipalul începea seria partidelor de verificare, în ciuda semnalelor proaste privind asigurarea finanţării din partea administraţiei locale. 4-0 cu Tricolorul Breaza, 3-1 cu CS Floreşti, 3-0 cu Chimia Brazi şi obişnuitul cantonament. Urmau 2-1 cu Tricolorul Breaza, 1-0 cu FCM Târgovişte, 1-0 cu Dacia Mioveni. În acest timp, Dan Ştefan Chiţu anunţa, într-o conferinţă de presă, că a decis să semneze un contract de preşedinte cu CSM Ploieşti, grupare nou promovată în eşalonul secund. Unirea începea seria amicalelor cu o înfrângere - 0-3 cu Tricolorul Breaza, urmată de 2-3 cu CS Floreşti, 1-3 cu Intersport Plopeni, 0-4 cu Chimia Brazi. Coruna îl coopta pe Alin Postolache în colectivul de antrenori. Atleta Cristina Movileanu de la Secţia de sport a Grupului Şcolar Petrol, antrenor coordonator Nicolae Pavel, obţinea titlul de campioană naţională la aruncarea suliţei, la juniori II. Luna se încheia cu momentul culminant al anului sportiv - desfiinţarea echipei de fotbal după ce Consiliul Local refuzase continuarea finanţării. Astfel, peste opt decenii de istorie erau şterse cu buretele!
August

Pe data de 2 avea loc ultimul meci amical al FCM-ului, 2-1 cu FCM Târgovişte. Apoi, în ultimul moment, aşteptând o revenire a autorităţilor, preşedintele Chiţu a decis înscrierea echipei în Liga a III-a. Cum aleşii locali nu au mai dat nici un semn de viaţă, după două etape în care a jucat cu juniorii - 0-8 cu CS Ovidiu şi 0-5 cu CS Eforie, FCM Câmpina îşi anunţa retragerea. Preşedintele Chiţu declara: “Tiseanu este groparul fotbalului câmpinean!” Unirea începea luna în cantonament, disputând mai multe meciuri amicale - 1-1 şi 4-0 cu Cheile Doftanei Brebu, 0-0 cu Petrolul Teleajen. Campionatul era început în forţă: 3-2 cu CS Floreşti, în deplasare. Urmau 0-0 cu Unirea Brebu şi 3-4 cu Voinţa Bălţeşti. Atleta Eliza Toader devenea campioană naţională de juniori I la aruncarea suliţei. Ciprian Marianov participa la etapa Campionatului Naţional de Motocros de la Lupeni, unde obţinea locul al III-lea. În fine, Roxana Bănăseanu devenea primul arbitru femeie din Câmpina, care a ajuns în loturile republicane.
Septembrie

Unirea îşi continua parcursul în campionat: 0-1 cu Petrolul, 1-4 cu Petrolul Teleajen, 6-0 cu Progresul Aluniş, 3-4 cu Caraimanul Buşteni, 2-1 cu CS Băneşti, 0-3 cu Avântul Măneciu. La rândul său, clubul Coruna, condus de Virgil Guran, se înscria în Campionatul Judeţean de juniori cu două echipe conduse de Roberto Opaţchi şi Alin Postolache. În primul lor joc oficial, puştii lui Opaţchi învingeau la Ariceşti, pe Viitorul cu 5-4. Pentru juniorii pregătiţi de Opaţchi urmau 2-2 cu Gloria Vâlcăneşti, 1-2 cu Viitorul Olteni. Şi grupa condusă de Alin Postolache a avut un parcurs bun, începând în forţă cu o victorie la scor: 22-0 cu CS Brazi, În paralel, clubul Coruna organiza o amplă acţiune de selecţie. Fundaţia Zamolxes organiza “Săptămâna sportului pentru toţi”.
Octombrie

Unirea trecea prin cea mai grea lună din acest an. După 1-2 cu Intersport Plopeni şi 1-3 cu Cheile Doftanei Brebu, antrenorul formaţiei Unirea, Marius Pălănceanu, alegea să demisioneze. Paradoxal, înfrângerea de la Brebu a însemnat primul meci în faţa propriilor suporteri pentru Mircea Hagianu, care preluase conducerea tehnică a formaţiei Cheile Doftanei Brebu. La următorul meci, Unirea învingea cu 2-1 pe CS Brazi, iar după un nou succes cu 2-1 în faţa formaţiei Petrotrans Ploieşti, Pălănceanu decidea să revină pe banca tehnică a acestei formaţii. Juniorii Corunei aveau un parcurs foarte bune. Astfel, trupa lui Roberto Opaţchi înregistra rezultatele: 2-0 cu Voinţa Baba Ana, 2-0 cu Intersport Plopeni, 4-0 cu CSM Ploieşti. Nici trupa lui Alin Postolache nu s-a lăsat mai prejos: 1-1 cu Petrolul Ploieşti, 7-3 cu AS Văleni, 3-0 cu FC Filipeşti. După aceste rezultate, juniorii Corunei erau recompensaţi de conducerea clubului cu o excursie în Ghencea, la partida de primă ligă dintre Steaua Bucureşti şi Gloria Buzău. La arenele de tenis Fibec avea loc o ediţie a Cupei Toamnei la minifotbal, competiţie care avea să se încheie pe 28 noiembrie. La Ploieşti, la Cupa “Prahova” la atletism participa şi un contingent de atleţi câmpineni, cea mai bună performanţă fiind realizată de Aniţa Dumitraşcu, locul I la săritura în înălţime.
Noiembrie
Unirea continua seria meciurilor în Liga A Prahova: 1-3 cu CS Ceptura, 2-1 cu Gloria Vâlcăneşti, 0-1 cu AS Văleni, 6-1 cu Recolta Dumbrava şi 2-1 cu CS Floreşti. Pe data de 8 avea loc tradiţionala întrecere şcolară Memorialul “Mihai Pastor” la baschet, gazdă fiind sala de sport a Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu”. La tenis de masă, Energy disputa noi partide în campionatul judeţean: 6-0 cu Şoimii Dinamo Ploieşti. Pe data de 28, la sala de sport a Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu”, avea loc o etapă a campionatului interşcolar la fotbal.
Decembrie

În ultimul meci oficial al anului, Unirea Câmpina remiza la Brebu, cu formaţia locală Unirea, scor 0-0. La sala de sport a Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu” avea loc una dintre etapele campionatului şcolar la handbal. Clubul Coruna organiza o acţiune de premiere a celor mai buni sportivi ai săi, în vreme ce două echipe ale acestui club, împreună cu alte două echipe de la Hagianu Mircea Junior participau la Cupa “Moş Crăciun” de la Ploieşti, fără a obţine, însă, nici una dintre ele prezenţa între primele patru formaţii ale judeţului.