12 ianuarie 2009

Manevră sau bune intenţii?


Romii cer, din nou, concesionarea terenurilor pe care nu au făcut nimic!

La Consiliul Local Câmpina a fost depusă o solicitare din partea a peste zece familii de romi de pe străzile Oborului şi Cărămidari prin care se solicită concesionarea unor terenuri pentru realizarea de locuinţe. Ar putea fi o iniţiativă apreciabilă, dar... O analiză mai atentă arată că este vorba despre familiile de romi care au fost ameninţate în toamnă cu demolarea locuinţelor construite ilegal pe domeniul public. În toate aceste cazuri, familiile respective au mai avut concesionate aceleaşi terenuri pe care le solicită şi acum, dar nu au reuşit să facă nimic până la expirarea termenului prevăzut pentru demararea lucrărilor, adică un an.Acum, bine sfătuiţi de cineva din umbră, care îi “bagă mereu la înaintare” şi îi manipulează pentru realizarea altor interese, aceşti oameni simpli, amărâţi cei mai mulţi dintre ei, sunt din nou în centrul atenţiei. Există anumite voci care susţin că acest demers reprezintă doar o nouă încercare de a tergiversa demolarea construcţiilor realizate ilegal pe domeniul public şi care vor fi demolate după 15 martie 2009. Demersul ar susţine buna credinţă a celor care urmează să fie demolaţi, orice decizie a administraţiei în acest moment, putând fi întoarsă în favoarea celor din spatele acestei mase de manevră.Cererile vor fi discutate în comisiile Consiliului Local, iar dacă acestea apreciează justeţea demersului se iniţiază un proiect de hotărâre. Care va fi, sigur, amplu comentat...

Guran îi aduce la fotbal pe Temişan, Enache şi Belodedici

La iniţiativa patronului Şcolii de Fotbal Coruna, Virgil Guran, joi, de la ora 18.00, la sala de sport a Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu” va avea loc un meci de fotbal inedit. Şi asta pentru că se vor afla faţă în faţă echipa de juniori născuţi în anii 1992 - 1993 a clubului Coruna şi o echipă de veterani din care vor face parte câţiva invitaţi speciali. Este vorba de artiştii Aurelian Temişan şi Adrian Enache, care fac parte din echipa naţională a cântăreţilor, dar şi fosta glorie a echipei naţionale Miodrag Belodedici, unul dintre cei mai eleganţi fotbalişti şi printre puţinii câştigători ai Cupei Campionilor Europeni cu două echipe, Steaua Bucureşti şi Steaua Roşie Belgrad. Din echipa veteranilor vor mai face parte tehnicieni ai clubului Coruna, printre care şi Roberto Opaţchi, dar nu este exclus ca şi patronul clubului Coruna, Virgil Guran, să coboare în arenă pentru o înfruntare inedită, de zile mari, un adevărat meci spectacol, o amintire pentru toţi.

Cazinoul vrea autorizaţie de la Primărie

Despre apariţia unui cazinou la parterul unuia dintre blocurile din zona ultracentrală a Câmpinei s-a tot scris. Mai ales după ce reprezentanţi ai firmei care administrează acest cazino l-au ameninţat pe viceprimarul Ion Dragomir, chiar în biroul acestuia din sediul Primăriei. Deşi sala de jocuri de noroc - aşa cum apare ea oficial în acte - funcţionează de câteva săptămâni bune, într-una dintre primele zile ale anului trecut, Consiliul Local a primit o solicitare pentru autorizarea activităţii desfăşurate aici. Solicitarea vine din partea firmei Ritzio BU Bucureşti, firmă care, potrivit datelor oficiale, în anul 2007 a avut o cifră de afaceri de 44.353.012 RON, adică peste 443 miliarde, având 98 de sedii secundare şi peste 350 angajaţi. Administratorul ei este Alexander Ginsburg.Împreună cu solicitarea adresată Consiliului Local, firma cu pricina a înaintat şi un acord al asociaţiei de proprietari şi contractul de închiriere a spaţiului.Acum, mingea este în terenul Consiliului Local, care ar putea discuta chiar la proxima şedinţăde la finalul lunii ianuarie, situaţia acestui cazinou.

Doctorul Minerva Stanciu continuă războiul la Colegiul Medicilor

După ce medicul pediatru Minerva Stanciu a avut îndrăzneala de a ataca conducerea Spitalului Municipal din cauza condiţiilor sub orice critică din subsolul policlinicii în zona în care fusese mutat -abuziv? - şi Cabinetul de Pediatrie, a izbucnit un veritabil război. Totul a culminat cu moartea bebeluşului familiei Dudu, în septembrie anul trecut, despre care am scris pe larg la momentul respectiv, autorităţile sanitareîncercând să pună în cârca medicului Stanciu acest nefericit deces. La fel de adevărat, dar mai puţin oifical, este că atât conducerea Spitalului Municipal, cât şi conducerea din acea perioadă a Autorităţii de Sănătate Publică au fost foarte deranjate de articolele apărute în publicaţia noastră şi de declaraţiile oferite în exclusivitate pentru “Oglinda” de către dr. Minerva Stanciu, toate fiind ulterior preluate şi de alte publicaţii, inclusiv naţionale.După ce Minerva Stanciu a ales să demisioneze din Spitalul Municipal, s-a pomenit că este citată la Comisia de Jurisdicţie Profesională a Colegiului Medicilor.De ce? Răspunsul vine chiar din partea medicului Minerva Stanciu: “Autoritatea de Sănătate Publică a solicitat anchetarea mea pentru declaraţiile din ediţia din 16 septembrie a publicaţiei dvs. În externarea mamei Dudu nu apare nici un alt diagnostic, exceptând lăuzia, după patru săptămâni de spitalizare, iar în ecografia efectuată în cabinetul privat al dr. Nica, medic curant, nu apare nici măcar suspiciunea unei malformaţii minore, cu atât mai puţin una incompatibilă cu viaţa. Rezultatul final al necropsiei a fost: atelectazie pulmonară şi stenoză aortică strânsă - foarte probabil confundată cu stenoza pulmonară despre care am vorbit în articolul respectiv. Necropsia s-a făcut superficial şi cu încălcarea legii prin excluderea mea de la procedură şi necomunicarea discordanţei de diagnostic şi a traumatismului obstetrical al copilului, consemnat de mine în fişă. Ginecologul a lipsit de la naştere, după cum a declarat şi familia, iar transferul nu a fost posibil din cauza incubatorului nefuncţional. Ca mijloace de apărare am solicitat anchetarea paralelă a dr. Gabriel Ţintărescu şi Marius Cardaş, pentru abuzuri în serviciu şi exces de competenţă, precum şia conducerii Spitalului Câmpina pentru declaraţii false, sancţionarea mea abuzivă şi proceduri neconforme cu legea, legate de cazul Dudu”. În aceste condiţii, joi, 8 ianuarie, la Colegiul Medicilor din Ploieşti a avut loc o primă audiere a medicului Minerva Stanciu despre toate aceste aspecte. Lucrurile sunt departe de a fi lămurite după cum declara şi Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Miedicilor “un astfel de caz destul de complicat poate dura şi câteva luni întregi”.

“La şedinţa Comisiei de Jurisdicţie a avut loc prima discuţie obiectivă privind aspectele administrative şi medicale ale cazului Dudu, lucru foarte îmbucurător, pe care l-am solicitat inutil încă din 12 septembrie. Membrii Comisiei s-au informat amănunţit asupra motivelor pentru care ştirea a ajuns în presă, ascultând absolut tot ce am avut de spus, cu totul altfel decât s-a întâmplat în 17 septembrie. Nu s-a formulat încă nici o acuzaţie din partea Colegiului asupra declaraţiei mele din «Oglinda»,în urma discuţiei şi a documentelor depuse la dosar urmând să se decidă dacă ancheta solicitată de ASP se stinge sau continuă în Comisia de Disciplină. Membrii Comisiei de Jurisdicţie sunt medicii cu cea mai bună reputaţie profesională din judeţ, selectaţi pe criterii de competenţă, situaţie care le conferă şi un grad maxim posibil de autonomie faţă de ASP. În mod deosebit apreciez atitudinea doctorilor Dumitru Predescu, Adrian Caciuc şi, mai ales, Călin Boeru - directorul Maternităţii Ploieşti. Aceştia m-au făcut să uit pentru două ore aroganţa şi lipsa de profesionalism cu care m-am confruntat până acum, cărora doar instanţa le-a putut pune stavilă”, ne-a declarat Minerva Stanciu.
“Este o procedură pe care trebuie să o respectăm. Cazul fiind, încă, în anchetă nu se poate vorbi de nici o concluzie la acest moment. Există o reclamaţie la adresa medicului Minerva Stanciu, dar nu este o suspiciune de malpraxis, de culpă medicală. Ancheta este destul de laborioasă şi va continua şi cu audierea altor cadre medicale, inclusiv de la ambulanţă, iar în situaţia în care se va merge mai departe, Comisia de Disciplină va avea decizia finală”, a spus Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova.

Pensionarii salariaţi la stat, nemulţumiţi de ordonanţa Guvernului

Alexandru Lefter, actualul director al Poliţiei Comunitare, colonel în rezervă al MIRA, are, la vârsta de 59 de ani, o vechime de 47 ani, din care 37 strict fizic, la care se adaugă cei patru ani de când se află în fruntea Poliţiei Comunitare. “Am participat la un concurs pentru a ocupa acest post, nu am dat afară pe nimeni, iar atâta vreme cât sunt în putere şi pot munci, iar acest lucru îl fac legal, mi-e greu să înţeleg care este problema. La Şcoala de Poliţie m-am întâlnit cu experţi europeni în pregătirea poliţiei, care erau, aproape în exclusivitate, pensionari. Şi nu vă mai spun ce salarii aveau... Personal, dacă voi fi pus să aleg, voi alege pensia pentru că este superioară salariului”, a spus Lefter. Conform ultimei declaraţii de avere depuse de Alexandru Lefter la data de 8 februarie 2008, anual, acesta câştigă 250 milioane (salariu) şi 340 milioane (pensie). Diferenţa fiind de aproape zece milioane lei lunar. Ceea ce contează!Adjunctul lui Lefter la Poliţia Comunitară, Alexandru Apostol, este tot colonel în rezervă. “Sunt din 1968 în acest sistem, atunci când am intrat la şcoală, astfel încât la momentul ieşirii la pensie aveam 53 de ani vechime. La care se adaugă cei trei ani de când sunt la Poliţia Comunitară”, ne-a spus Alexandru Apostol. Şi a mai adăugat: “Suntem nemulţumiţi de această decizieşi consider că ni se ia dreptul constituţional la muncă. Dacă eu, să zicem, la 90 de ani mai am sânge în instalaţie, cum am văzut că le place guvernanţilor să spună, de ce nu sunt lăsat să muncesc?! Dacă va trebui să aleg, voi alege pensia, dar nu voi sta acasă. Aş putea să practic avocatura sau să fac o consiliere juridică, voi vedea...”Conform propriei sale declaraţii de avere din data de 8 februarie 2008, anual, Apostol câştigă 250 milioane ca director adjunct la Poliţia Comunitară şi 400 milioane ca pensionar, diferenţa fiind semnificat mai mare în favoarea pensiei.Şeful Biroului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Câmpina, Nicuşor Pohrib, se află într-o situaţie similară. “Am ieşit în 1998 la pensie, la vârsta de 43 de ani, cu gradul de maior de la Unitatea de vânători de munte din Predeal. Acum, am o pensie de 12,8 milioane lei vechi şi un salariu de aproximativ 15 milioane. Aşa că îl voi anunţa pe primar că doresc să continui raporturile de muncă pe care le am cu Primăria Câmpina. La ieşirea la pensie am primit plăţi compensatorii de 43 milioane lei. Nu ştiu cum le voi da înapoi şi în baza cărui act normativ. Eu nu sunt în situaţia altora... Nu am nici vârsta şi nici vechimea necesare pentru o pensie de serviciu completă. Pensia mea este una anticipată parţială, iar plăţile compensatorii le-am primit tocmai pentru a putea trece de acest hop, că rămăsesem fără serviciu. Am făcut cursuri pe banii mei şi am concurat pentru acest post. Cum să rămân la pensie de la 43 de ani, când în sistemul public se iese la 65?!”, ne-a spus Pohrib.
Lefter, Apostol şi Pohrib nu sunt singurii din administraţia locală în această situaţie. Pe listă se mai află şi Lucian Draghia, de la Biroul Integrare al Primăriei. Fost comandant al Unităţii militare de pe Voila, Draghia a ieşit la pensie în anul 2004. Conform propriei sale declaraţii de avere din 17 ianuarie 2008, Draghia a încasat în câteva luni ale anului 2007 suma de 93,8 milioane lei, ca salariu de la Primărie, precum şi o pensie de 240 milioane anual. Actualmente, Draghia este în concediu, colegii afirmând că s-ar afla chiar în căutarea unui alt loc de muncă. De asemenea, la Poliţia Comunitară mai sunt câţiva agenţi în aceeaşi situaţie.

Ion Dragomir, noul şef interimar al PSD

Prima conferinţă de presă a anului 2009 a adus şi o primă mutare interesantă în peisajul politic local. Conform unei hotărâri a Organizaţiei Judeţene a PSD, Florin Constantinescu a cedat funcţia de preşedinte interimar al Organizaţiei Municipale Câmpina a PSD lui Ion Dragomir. Anunţul a fost făcut chiar de Florin Constantinescu: „Organizaţia judeţeană a decis să ia o serie de măsuri la nivelul conducerii filialelor, acolo unde rezultatele de la alegerile din cursul anului 2008 nu au fost la nivelul aşteptărilor. Se putea merge chiar până la retragerea sprijinului politic pentru cei care nu şi-au făcut deloc bine datoria. Mai mult, în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, fiecare candidat a întocmit un raport către organizaţia judeţeană prin care preciza modul în care a colaborat cu organizaţiile de partid din colegiul în care a candidat. S-a stabilit că şi la Câmpina au fost o serie de lacune, rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor, iar organizaţia judeţeană a hotărât ca preşedinţia interimară a filialei Câmpina a PSD să fie preluată de Ion Dragomir. Ţelul pe termen scurt va fi creşterea procentului PSD la viitoarele alegeri“.La rândul său, noul preşedinte interimar al PSD Câmpina, Ion Dragomir, a declarat: „Din punctul meu de vedere, la Câmpina nu a fost o măsură dură pentru că activitatea lui Florin Constantinescu nu ar fi fost una bună. El, în calitate de vicepreşedinte al PSD Prahova, s-a ocupat şi de alte organizaţii din această zonă. Sincer, nu mă aşteptam la această numire, dar nici nu mă surprinde, oricum, în PSD Câmpina fiind mulţi oameni care ar fi putut face faţă acestei funcţii. Personal, mă voi înhăma la treabă, pentru că la Câmpina electoratul este unul anti PSD. Dar cu multă muncă, sunt convins că putem creşte procentul partidului, pentru că trebuie să ţinem cont că mai mult de jumătate dintre alegători nu s-au prezentat la vot. Probabil că rezultatele mele, mai ales în ultimele şase luni ca viceprimar, m-au recomandat pentru această funcţie. Dar, dacă la Primărie nu pot lucra în echipă, îmi propun să reuşesc acest lucru la partid“.Alexandru Blanck a întărit ideea de echipă care trebuie să se afle la conducerea organizaţiei: „Cu spiritul de echipă care m-a caracterizat întotdeauna, voi sprijini noua conducere, astfel încât să creştem procentul partidului“.Ion Dragomir va asigura funcţia de preşedinte interimar al PSD Câmpina până la viitoarele alegeri. Acestea ar putea avea loc în „martie sau aprilie“ - după cum a declarat Ion Dragomir.

Continuă disponibilizările...

Anul 2009 se anunţă a fi unul deosebit de dificil în contextul crizei economice despre care se tot vorbeşte, iar pe care unii au început deja s-o resimtă în propriile buzunare.Unul dintre efectele acestei anunţate crize economice mondiale este şi creşterea numărului şomerilor. Prahova şi Câmpina nu fac excepţie de la această regulă de criză, astfel încât la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă s-au anunţat până în prezent numeroase societăţi care vor face disponibilizări pânăîn luna martie.Printre aceste societăţi se află şi una din Câmpina - Gross Metal Construct, care a anunţat autorităţile judeţene că din luna martie va funcţiona cu un singur angajat, după ce la finele anului 2007 avea un număr de 45 salariaţi.La nivelul judeţului Prahova lucrurile stau mult mai rău, aproximativ 800 de oameni urmând a-şi pierde locurile de muncă în primele trei luni ale acestui an.În ultima statistică realizată de AJOFM Prahova, la 31 octombrie 2008, rata şomajului la nivelul judeţului era de 3,5%, în vreme ce în Câmpina aceasta era de numai 1,6%. În condiţiile dificultăţilor economice din acest an, specialiştii preconizează că bursele pentru locuri de muncă organizate de ALOFM vor fi mult mai căutate atât de către cei rămaşi fără un loc de muncă în această perioadă, dar şi de către cei care doresc să-şi schimbe locul de muncă.

Se împart funcţiile!

Radu Oprea - favorit la Prefectură. Horaţiu Zăgan - director în Ministerul Economiei? Marian Nistor - şef la OJPC?
Radu Oprea (PSD) este favorit pentru a fi noul prefect al judeţului Prahova. Are cele mai mari şanse din dintre toţi cei ce formează echipa restrânsă de candidaţi pentru Prefectură: Georgică Diaconu şi Augustin Mitu. Cele două partide aflate la guvernare (PD-L şi PSD) îşi împart de la începutul anului funcţiile de secretari de stat, de prefecţi, subprefecţi şi directori de direcţii deconcentrate. Conform algoritmului stabilit de coaliţia de guvernământ, funcţia de prefect revine partidului care deţine şi preşedinţia Consiliului Judeţean, iar în Prahova, PSD este formaţiunea politică “norocoasă”. Interesant este faptul că, la nivelul judeţului, PD-L a avut cele mai bune rezultate atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare. Aşadar, într-un judeţ unde PD-L a câştigat alegerile, PSD conduce prin cele mai importante funcţii (prefect şi preşedinte CJ). Revenind la funcţia de prefect, Radu Oprea a fost propus iniţial pentru funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Române de Investiţii Străine, dar ulterior a devenit favorit pentru Prefectură, în vreme ce Georgică Diaconu, fost prefect al judeţului, pare a fi redirecţionat către o funcţie de secretar de stat. De altfel, un alt “contracandidat” - Augustin Mitu - a fost anunţat oficial ca secretar de stat în Ministerul Educaţiei.Radu Oprea a candidat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 în Colegiul 9, a luat 5.900 de voturi şi a pierdut în faţa lui George Ionescu (PD-L). Este unul din cei doi copii ai lui Nicolae Oprea, fostul viceprimar al Ploieştiului, în prezent consilier judeţean. Radu Oprea este de profesie inginer mecanic, este unul dintre fondatorii grupului de firme Urban, este căsătorit şi are un copil. La doar 38 de ani, Radu Oprea ar putea fi cel mai tânăr prefect al Prahovei.
Horaţiu Zăgan, consilierul câmpinean, director adjunct la Floricon Salub, a candidat pentru un loc de deputat în Colegiul 2 Câmpina, pierzând în faţa lui Florin Anghel. Acum, Zăgan e în cărţi pentru o funcţie de director al Direcţiei de Energie din Ministerul Economiei, o funcţie importantă, dar şi generatoare de multă bătaie de cap. Chestionat asupra acestei posibilităţi, Horaţiu Zăgan ne-a declarat: “Nu am avut nici o discuţie în acest sens, iar tot ce ştiu este ceea ce a apărut în presă”.
Marian Nistor, consilier local PD-L şi şef al Serviciului Pieţei, este propunerea PD-L pentru funcţia de şef al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Prahova, funcţie pentru care s-a aflat în cărţi, în urmă cu patru ani, şi Georgică Severin, cel care la acel moment pierdea la mustaţă un post de senator.Ce va fi până la urmă... vom vedea!

Spitalul a făcut recurs la... Minerva

Deşi directorul interimar al Spitalului Municipal, Constanţa Ţiţei, a precizat public, în mai multe rânduri, că nu va uza de recurs în procesul cu Minerva Stanciu, totuşi, acest lucru s-a întâmplat. După ce medicul pediatru a obţinut în prima instanţă anularea procesului verbal prin care era sancţionată, pe 20 ianuarie va avea loc prima înfăţişare a recursului.

S-a stabilit calendarul examenelor pentru elevi în anul 2009

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a definitivat calendarul examenelor pe care elevii le vor avea de susţinut în anul 2009, corespunzător celei de-a doua părţi a anului şcolar 2008-2009. Este vorba de tezele cu subiect unic pentru clasele a VII-a şi a VIII-a, precum şi de calendarul examenului de bacalaureat, atât sesiunea din iunie-iulie, cât şi cea din august-septembrie.
Calendarul de desfăşurare a tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a si a VIII-a

Semestrul I
Perioada specială de teze, pentru cei care nu au putut susţine tezele la finele lunii decembrie 2008, atunci când a avut loc sesiunea obişnuită pentru primul semestru:
10 februarie 2009 - Limba şi literatura maternă
12 februarie 2009 - Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a)
17 februarie 2009 - Limba şi literatura română
19 februarie 2009 - Matematică
Semestrul al II-lea
Perioada de teze:
29 aprilie 2009 - Limba şi literatura maternă
5 mai 2009 - Limba şi literatura română
13 mai 2009 - Matematică
21 mai 2009 - Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a)
Perioada specială de teze, pentru cei care nu le-au putut susţine în perioada normală a tezelor:
26 mai 2009 - Limba şi literatura maternă
28 mai 2009 - Limba şi literatura română
2 iunie 2009 - Matematică
4 iunie 2009 - Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a)
Calendarul examenului de bacalaureat

Sesiunea iunie - iulie 2009
1 - 8 mai 2009 Înscrierea candidaţilor
12 iunie 2009 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a
22 - 23 iunie 2009 Limba şi literatura română - proba A - proba orală
23 - 24 iunie 2009 Limba şi literatura maternă - proba C - proba orală
24 - 25 iunie 2009 Limba şi literatura modernă - proba B - proba orală

26 iunie 2009 Limba şi literatura română - proba A - proba scrisă
29 iunie 2009 Limba şi literatura maternă - proba C - proba scrisă
30 iunie 2009 Proba obligatorie a profilului - proba D - proba scrisă
1 iulie 2009 O probă la alegere din aria curricularăcorespunzătoare specializării - proba E - probă scrisă sau practică
2 iulie 2009 O probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării - proba F - probă scrisă sau practică
5 iulie 2009 Afişarea rezultatelor (până la orele 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 - 20.00)
7 - 8 iulie 2009 Rezolvarea contestaţiilor
9 iulie 2009 Afişarea rezultatelor finale
Sesiunea august - septembrie 2009
13 - 17 iulie 2009 Înscrierea candidaţilor
17 august 2009 Limba şi literatura română - proba A - proba orală
18 august 2009 Limba şi literatura maternă - proba C - proba orală
19 august 2009 Limba şi literatura modernă - proba B - proba orală
20 august 2009 Limba şi literatura română - proba A - proba scrisă
21 august 2009 Limba şi literatura maternă - proba C - proba scrisă
24 august 2009 Proba obligatorie a profilului - proba D - proba scrisă
25 august 2009 O probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării - proba E - probă scrisă sau practică
26 august 2009 O probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării - proba F - probă scrisă sau practică
28 august 2009 Afişarea rezultatelor (până la orele 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 - 20.00)
30 august - 2 septembrie 2009 Rezolvarea contestaţiilor
3 septembrie 2009 Afişarea rezultatelor finale

Elevii Şcolii de Poliţie ies în stradă

Elevii Şcolii de Poliţie “Vasile Lascăr” din Câmpina au început stagiul de practică la inspectoratele de poliţie judeţene. Timp de o lună, elevii vor avea posibilitatea să pună în practică cunoştinţele acumulate la cursuri, urmând a efectua modulele stagiului de practică în unităţile teritoriale de poliţie, în specializarea “ordine şi siguranţă publică”. Astfel, elevii vor intra în contact cu realitatea muncii de poliţist, cu problemele actuale ale situaţiei operative şi alte aspecte caracteristice. În vara acestui an vor părăsi băncile şcolilor şi vor intra în rândul agenţilor de poliţie 700 de elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie "Vasile Lascăr" Câmpina.

Cronica neagră

Au furat un container. Poliţiştii din Băneşti au fost sesizaţi pe 5 ianuarie că s-a furat un container de pe DN1, km. 85. A doua zi, poliţiştii i-au identificat pe Nicolae T., de 50 ani, şi Gheorghe M., de 39 ani, ambii din Floreşti, de la ei recuperându-se şi containerul furat. Cei doi sunt cercetaţi pentru săvârşirea fnfracţiunii de furt calificat.
Lovită pe trecerea pentru pietoni. În dimineaţa zilei de 7 ianuarie, chiar în jurul orei 7.00, Mihaela F., de 34 ani, din Filipeştii de Târg, a fost surprinsă de un autoturism pe o trecere pentru pietoni a DN1 de peraza comunei Băneşti. Femeia a fost grav accidentată, fiind necesară transportarea sa la Spitalul de Urgenţă Ploieşti. Poliţia îl cercetează acum pe conducătorul auto vinovat, care este Cristian M., de 52 ani, din Ploieşti, aflat la volanul propriei maşini Opel Vectra.
Viţelul de Sf. Ion. În aceeaşi zi de Sf. Ion, Cornelia D., din Proviţa de Jos, a sesizat Poliţia că persoane necunoscute i-au furat un viţel. În urma cercetărilor efectuate de echipa operativă constituită a fost identificat principalul suspect de comiterea furtului, în persoana lui Gheorghe S., de 42 ani, din aceeaşi localitate. Totodată, în urma verificărilor efectuate de poliţişti a rezultat că Gheorghe S., împreună cu Constantin M., de 25 ani şi Cristian S., de 39 ani, ambii din comuna Proviţa de Jos, sunt principalii suspecţi de comiterea unui furt din dependinţa unei locuinţe, de pe raza aceleaşi localităţi. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit părţilor vătămate. Celor 3 suspecţi le-au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, urmând să fie prezentaţi Judecătoriei Câmpina, cu propunere de arestare preventivă. Cercetările continuă în vederea stabilirii cu exactitate a întregii activităţi infracţionale a celor trei suspecţi, urmând să fie luate măsuri conform prevederilor legale.
Minori tâlhari. Elena S., de 76 ani, din Câmpina, a reclamat la Poliţie faptul că în seara zilei de 7 ianuarie, în jurul orei 19.00, în timp ce se deplasa pe Strada Griviţei a fost atactă de doi puştani, care i-au sustras geanta. Poliţiştii i-au depistat pe D. C., de 13 ani, din comuna Sângeru, şi V. S., de 11 ani, din Câmpina, ca fiind autorii acestei fapte.
Câmpinean implicat într-un accident la Filipeşti. Câmpineanul Imre K., de 55 ani, se afla în ziua de 8 ianuarie, în jurul orei 14.15, la volanul unui autotractor marca Roman cu semiremorcă, pe DJ 720, pe raza localităţii Filipeştii de Pădure. La un moment dat, acesta a fost lovit de o autoutilitară marca Iveco, la volanul căreia se afla Cătălin I., de 38 ani, din Filipeşti, care a efectuat un viraj la stânga fără a acorda prioritate. În urma impactului autoutilitara a fost proiectată spre scuarul din mijlocul intersecţiei şi a accidentat-o grav pe Vasilica M., de 78 ani, din comuna Filipeştii de Pădure.
DN1 şi ninsoarea. Ninsoarea mai serioasă căzută în ziua de 8 ianuarie a dus la producerea mai multor accidente pe DN 1. Unul dintre acestea - produs la ora 15.00 - a fost provocat de Cristina E., de 29 ani, din Băneşti, care nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum, a derapat, a pierdut controlul maşinii şi s-a ciocnit cu o autoutilitară Fiat Doblo, condusă de Emilian M. În urma coliziunii a rezultat avarierea ambelor autovehicule implicate în accident, în proporţie de 65%., fără a fi înregistrate victime.Totodată traficul rutier în zonă a fost restricţionat şi dirijat de poliţiştii rutieri până în jurul orei 15.45.
În stâlp. În ziua de 11 ianuarie, în jurul orei 2.45, Cătălin R., de 19 ani, din Câmpina, în timp ce conducea un autoturism Dacia Logan, pe Calea Dacia a intrat într-un stâlp de electricitate.

Pe scurt...

Prahova, fără europarlamentari
La alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007, din judeţul nostru au candidat Roberta Anastase, din partea PD, şi Florin Anghel, din partea PC. Doar Roberta Anastase a întrunit voturile necesare, devenind astfel primul europarlamentar prahovean. După numai aproximativ un an, actualul lider judeţean al PD-L a decis să renunţe la mandatul de europarlamentar în favoarea unui fotoliu de deputat obţinut la alegerile din 30 noiembrie 2008, pe baza votului uninominal, Roberta Anastase fiind printre puţinii parlamentari aleşi cu peste 50% din sufragiile exprimate în colegiul electoral respectiv. Mai mult, Roberta Anastase a devenit preşedintele Camerei Deputaţilor, fiind, după Mircea Ionescu Quintus - preşedinte al Senatului într-o legislatură trecută, al doilea prahovean care ocupă preşedinţia uneia dintre Camerele Parlamentului.Toate bune şi frumoase, numai că judeţul Prahova a rămas fără europarlamentar, cel care i-a luat locul Robertei Anastase la Bruxelles fiind un ilustru anonim dintr-o altă zonă a ţării. Poate la alegerile europarlamentare din 7 iunie, acest lucru va fi îndreptat, pentru că, totuşi, Prahova este unul dintre judeţele importante ale acestei ţări.
Ajutor de şomaj pentru parlamentari!
Parlamentarii care nu au mai obţinut un nou mandat se plâng de faptul că nu au venituri care să le asigure existenţa şi că au ajuns la o vârstă la care le este extrem de greu să mai găsească un loc de muncă. Printre parlamentarii care beneficiază de trei indemnizaţii în valoare totală de 165 milioane lei vechi se află şi doi foşti parlamentari prahoveni. Este vorba de Constantin Marin, fost deputat PSD, şi Romeo Hanganu, fost prefect şi deputat independent. Conform ultimei sale declaraţii de avere, din 11 decembrie 2008, Marin deţine un teren agricol şi un teren intravilan în Puchenii Mari, o casă şi un spaţiu comercial în aceeaşi localitate, depozite bancare de un miliard lei vechi şi a avut venituri în valoare de 535,66 milioane lei vechi de la Camera Deputaţilor, în vreme ce soţia sa a încasat 67 milioane lei vechi, ca pensie şi pentru o funcţie de administrator al unei societăţi comerciale. De asemenea, conform declaraţiei de avere din 30 decembrie 2008, Hanganu deţine două apartamente în Ploieşti, casă la Păuleşti, un Hyundai, bijuterii de 6.000 euro, depozite bancare de 12.000 euro. Cu toate acestea, ambii mai au nevoie şi de 165 milioane lei vechi de la stat.
Anghel şi Brânză, la hotel!
66 dintre cei 334 de deputaţi vor locui la hoteluri de lux pe perioada mandatului lor. Printre aceştia se numără Florin Anghel (PD-L), care deţine, totuşi, două case în Câmpina, una în Voluntari şi alte două locuinţe în Năvodari, dar şi William Brânză (PD-L), care deţine o garsonieră în Câmpina şi două depozite la Ploieşti! Pentru cei 66 de parlamentari, Camera Deputaţilor a negociat cu trei hoteluri de lux un tarif de 268 RON/noapte, fără TVA şi fără taxa hotelieră, pentru întregul mandat.

Pensiune pe Muscel
După ce Consiliul Local a aprobat, pentru cartierele Câmpiniţa şi Muscel, un regim aparte, care prevede, printre altele, inclusiv interdicţia de a realiza în această zonă o serie întreagă de activităţi de prestări servicii diverse, pe adresa Legislativului local a sosit o solicitare. Este vorba de Florin Ciorobea, administratorul societăţii Rem Instal, care doreşte nici mai mult nici mai puţin decât să i se aprobe schimbarea destinaţiei unei case din locuinţă în pensiune. Imobilul cu pricina este situat pe Strada Luminii, chiar între locuinţele familiei Vasiliu, patronii Turnătoriei, şi a celebrului Constantin Mudava. Dacă vor aproba - sau nu - consilierii această iniţiativă, rămâne de văzut.
Stă să cadă
Pe Strada Griviţei există un imobil în care nu locuieşte nimeni. Motivul? Construcţia este extrem de şuibredă, lăsând impresia că fie şi numai un vânt ceva mai puternic ar putea-o pune la pământ. De ce nu face nimic administraţia locală? Chiar dacă este o proprietate privată, s-ar putea găsi măsuri coercitive împotriva proprietarului... Dar n-au fost edilii în stare să rezolve problema turnului părăsit din zona “Erick”, ce să mai vorbim de altele...

Salariul minim, la cota 600
Salariul minim brut lunar al angajaţilor cu studii superioare a crescut de la 1 ianuarie cu 11%, până la 1.200 de lei (298 de euro), ca urmare a majorării de la începutul anului a salariului minim pe economie la 600 de lei (150 de euro). Astfel, muncitorii necalificaţi vor avea, începând cu această lună, un salariu minim brut lunar de 600 de lei, muncitorii calificaţi şi angajaţii cu studii liceale vor câştiga minimum 720 de lei, absolvenţii studiilor postliceale - 750 de lei, absolvenţii şcoliilor de maiştri - 780 de lei, în timp ce absolvenţii de studii superioare de scurtă durată vor avea un salariu minim brut de 900 de lei. Salariul minim este garantat pentru un program complet de lucru de 170 de ore în medie pe lună.
34 cadre didactice, out?!
Ordonanţa Guvernului privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul obţinut tot de la bugetul de stat se referă şi la cadrele didactice, în ciuda asigurărilor guvernanţilor. La nivelul municipiului Câmpina, potrivit liderului Federaţiei Sindictaelor Libere din Învăţământ, Dan Ioan Bujor, ordonanţa va afecta34 de cadre didactice, care în acest moment cumulează pensia cu salariul. Potrivit aceleiaşi surse, în alte trei cazuri, cadrele didactice pensionare activează în continuare în învăţământ, dar sunt plătite cu... ora, după placul guvernanţilor.
Nici când e gratis!
Doar 55% dintre cei aproximativ 700.000 de prahoveni care au primit taloane s-au prezentat la medic în cadrul programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. Asta în ciuda faptului că atât consultul, cât şi analizele sunt gratuite, chiar şi pentru persoanele neasigurate. Scopul programului era acela de a identifica principalele probleme de sănătate ale cetăţenilor, pentru ca ulterior să fie implementate programe care să le prevină sau să le trateze. Pentru a le mai da o şansă celor care nu au efectuat consultul şi analizele, programul s-a prelungit până pe 31 ianuarie 2009. Potrivit directorului Autorităţii de Sănătate Publică Prahova, Silviu Donţu, foarte puţini prahoveni se mai prezintă la medic. În cadrul programului au fost depistate aproape 3.000 de persoane cu afecţiuni de care nu ştiau. Tot în urma acestor investigaţii au fost descoperiţi peste 159 de mii de prahoveni care prezintă riscul să se îmbolnăvească de diabet zaharat şi 36 de mii de cetăţeni care ar putea să facă o boală cardiovasculară.
ISU, alertă la gaze
Autorităţile cu responsabilităţi în domeniul furnizării gazelor naturale la nivelul judeţului Prahova au asigurat că nu vor exista probleme în alimentarea cu gaze a localităţilor prahovene. Totuşi, având în vedere posibilitatea reducerii presiunii în sistemul de alimentare cu gaze naturale, pompierii militari au câteva recomandări de care populaţia trebuie să ţină cont pentru evitarea unor tragedii. Una dintre recomandările reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este supravegherea permanentă a sistemelor şi mijloacelor de încălzire cu gaze naturale. Dacă există variaţii ale presiunii de alimentare cu gaze naturale, consumatorii trebuie să nu folosească sistemul respectiv şi să utilizeze sisteme alternative de încălzire, cum ar fi energia electrică şi combustibili solizi sau fosili. Orice situaţie de urgenţă trebuie anunţată la 112.

Coruna, premize pentru un început bun

Într-unul dintre cei mai grei ani pentru sportul câmpinean, în care a dispărut echipa fanion a municipiului Câmpina, FCM, iar pista de motocros a fost transformată în drum de acces la o mănăstire, totuşi, există şi un colţ de speranţă pentru viitorul sportului din localitatea noastră. La consistenţa acestui “colţ” îşi aduce contribuţia şi clubul Coruna, care a luat-o din nou de la început, un început al unei noi generaţii care se anunţă de pe acum una de o reală perspectivă.La Coruna Câmpina activează patru grupe de juniori, de la 7 la 17 ani, de pregătirea lor tehnică ocupându-se antrenorii Roberto Opaţchi şi Alin Postolache, ambii antrenori tineri, cu potenţial, care provin din fotbalişti de mare valoare pentru sportul câmpinean.În prima parte a anului 2008, Coruna nu a participat la nici o întrecere oficială. În schimb, puştii Corunei au susţinut numeroase partide de verificare, una dintre cele mai importante dintre acestea fiind susţinută de grupa pregătită de Roberto Opaţchi în compania formaţiei similare a clubului Steaua Bucureşti, în faţa căreia câmpinenii nu au pierdut decât cu 5-3, într-o partidă jucată prin luna martie la Bucureşti. Actvitatea Corunei în această perioadă s-a axat pe selecţie, derulându-se inclusiv o serie de întreceri între şcolile generale pentru descoperirea de noi talente. A doua parte a anului a coincis cu participarea a două grupe de juniori în campionatul judeţean. Rezultatel etehnice şi parcursul celor două formaţii de juniori ale Corunei vi le-am relatat în cursul anului, important fiind că la jumătatea campionatului, grupa lui Alin Postolache se află pe locul I la juniori mari, în vreme ce trupa lui Roberto Opaţchi pe locul II la juniori mici. Dincolo de aceste rezultate, care ar trebui să fie o mândrie pentru patronului clubului, Virgil Guran, rămâne potenţialul pe care mulţij ucători de aici îl au, pentru că trebuie ţinut cont că jucătorii formaţiei câmpinene, aflaţi la primul lor sezon oficial, s-au duelat cu echipe sudate de ani întregi împreună, ceea ce la acest nivel de vârstă contează foarte mult.Nu în ultimul rând, două grupe de juniori ale clubului Coruna au participat în luna decembrie la Cupa “Moş Crăciun”, organizată la Ploieşti, de AJF Prahova, dar nici una dintre cele două formaţii nu a reuşit să ajungă în faza finală a competiţiei.

Coruna şi-a reluat pregătirile
Chiar dacă mai este mult până ce va da... colţul ierbii şi se vor relua întrecerile fotbalistice oficiale, puştii Corunei au revenit la pregătire. Cea mai mică dintre grupe, pregătită de Alin Postolache, a început încă din data de 6 ianuarie, în vreme ce trupa antrenată de Roberto Opaţchi a demarat pregătirile la 10 ianuarie. Deocamdată, cea mai mare parte a acestei perioade se desfăşoară la sală, dar imediat ce vremea va permite se va ieşi pe teren mare.

Regal baschetbalistic la sala “Grigorescu”

În condiţiile în care tinerii sunt tot mai puţini atraşi de sport, a constituit o adevărată bucurie atât pentru profesori, cât şi pentru toţi ceilalţi implicaţi în acest fenomen, numărul mare de echipe participante la faza judeţeană a întrecerilor de baschet ale Olimpiadei de Educaţie Fizică. “Este pentru prima oară în istoria cercului pedagogic când la o asemenea competiţie participă un număr atât de mare de echipe”, au spus aproape la unison profesorii de educaţie fizică deveniţi antrenorii şi susţinătorii echipelor lor. Şi asta şi pentru că timp de două zile, sala de sport a Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu” s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de jucători. Joi, 8 ianuarie, a avut loc întrecerea fetelor de la clasele V-VIII. Au participat cinci echipe, reprezentând Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”, Şcoala “Ion Câmpineanu”, Şcoala Centrală, Şcoala Brebu şi Şcoala Telega. Câştigătoarea acestui prim tur a fost echipa Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu”, pe data de 26 februarie fiind programat returul, care va avea loc în aceeaşi sală.Vineri, 9 ianuarie, a fost rândul băieţilor. De această dată au fost opt echipe, ceea ce a necesitat împărţirea lor în două grupe a câte patru formaţii, câştigătoarele urmând a participa la următoarea fază a competiţiei, care va avea loc la Ploieşti. La întrecerea băieţilor din clasele V-VIII au participat echipe reprezentând Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”, Şcoala Centrală, Şcoala “Ion Câmpineanu”, Şcoala “George Enescu” Sinaia, Şcoala “Principesa Maria” Sinaia, Şcoala Diţeşti, Şcoala Brebu şi Şcoala Telega. Returul întrecerii rezervate băieţilor va avea loc pe 27 februarie, tot la sala “Grigorescu”.Ar fi interesant de observat că, în linii mari, cam aceleaşi şcoli sunt mereu prezente la astfel de întreceri, semn că dincolo de plăcerea copiilor pentru o discplină sportivă sau alta, la acest nivel de vârstă, un cuvânt important îl are profesorul, care trebuie să ştie nu numai să se aplece cu plăcere asupra învăţării copiilor cu fenomenul sportiv, dar şi să găsească modalităţile prin care să-i atragă pentru practicarea oricărei forme de sport. Pentru că nu trebuie să uităm că “Mens sana in corpore sano”, se spune încă din antichitate.