23 februarie 2009

Paolo Gozzo, un italian la Câmpina:

“Nu se poate ca pentru un infractor să culpabilizezi întregul popor român!”
În condiţiile acutizării problemelor românilor din Italia, ni s-a părut interesant de aflat care este părerea unui italian stabilit la Câmpina despre ceea ce se întâmplă acum în ţara sa natală. Este vorba de Paolo Gozzo, cel care conduce o asociaţie care pregăteşte copii cu dificultăţi în câteva spaţii amenajate frumos la Casa Tineretului.
Domnule Gozzo, care este părerea dvs. despre ceea ce se întâmplă acum în Italia cu cetăţenii români?
Situaţia este cu adevărat dificilă. Persoanele care emigrează pentru a munci şi pentru a le fi mai bine familiilor lor au toate motivele să se comporte civilizat. Dacă se comportă bine sunt respectate. Italienii sunt de felul lor ospitalieri, pacifişti şi foarte disponibli să ajute pe oricine. Noi, italienii, nu suntem foarte obişnuiţi să acceptăm un viol sau când un copil este violentat. Dar este bine ca persoana care a greşit să fie reeducată. În nici un caz nu se poate spune că toţi românii au probleme. Sunt şi oameni foarte buni, foarte bine educaţi, care se bucură de respectul tuturor. Nu se poate ca pentru un infractor să culpabilizezi întregul popor român.
Dvs. din ce oraş proveniţi?
Din Verona, dar am plecat de acolo acum cinci ani.
Care credeţi că ar fi cauza problemelor pe care le au unii români?
Problemele au apărut atunci când românii au început să emigreze în masă în Italia. Nu aţi fost voi primii care au avut probleme! Mai întâi au fost marocanii şi tunisienii. Nu prea le plăcea munca şi le era mai uşor să fure. În timpul războiului din Iugoslavia a crescut numărul emigranţilor din acest spaţiu, iar sârbii au un caracter mai violent. Apoi au fost albanezii, iar acum sunt românii...
Asta ar fi singura cauză?
Nu. În opinia mea, o parte din vină aparţine poliţiei din Italia. La noi, în Italia, poliţia este bună. Dacă ai nevoie de ajutor te îndrumă... Nu ca în Germania, unde nici nu stă de vorbă cu tine. Cei care au plecat din România decişi să facă nelegiuiri au găsit aici condiţii aproape ideale. Vă mai dau un exemplu. În Italia sunt o grămadă de prostituate din România, de ani întregi. Nu le-a spus nimeni niciodată nimic. De ce? C-aşa-i poliţia de la noi. Apoi, vina cea mai mare cred că o au adevăraţii mari infractori din Italia. Cei care organizează reţele, cei care sunt traficanţi de droguri. Nici un român sau emigrant nu este în aceste reţele de droguri. În cel mai rău caz, din cauza sărăciei, ei doar ajung să fie beneficiarii acestor reţele. Emigranţii ajung să se drogheze inclusiv în scările blocurilor, iar de aici şi până la a agresa pe o femeie care a ieşit să-şi plimbe câiniele sau pisica este doar un pas. Nu trebuie neglijat nici faptul că în Italia lumea n-o duce tocmai bine. Trecerea la moneda euro a afectat veniturilor italienilor, iar criza mondială de acum acutizează aceste probleme deja existente.
Dvs. aţi avut vreo problemă în România pentru că sunteţi italian?
Da. Este o problemă de mentalitate, căreia îi cad victimă şi italienii, nu numai românii. Când am venit în România mi s-a spus că sunt mafiot. Eu?! Mafia e în sud, nu orice italian este mafiot. Asta se întâmplă şi acum în Italia cu românii. Face unul o prostie, iar lumea generalizează la întregul popor. Nu e bine...
Care ar fi soluţia?
Nu ştiu eu... Pot să vă spun că soluţia cu albanezii, cu care am avut noi ultimele probleme, a fost una simplă... S-a realizat un acord între Italia şi Albania, conform căruia orice albanez care comitea o ilegalitate în Italia era arestat, judecat în regim de urgenţă şi trimis în Albania să-şi execute pedeapsa, fără dreptul de a mai putea reveni în Italia pe o anumită perioadă de timp. Probabil e o soluţie, câtă vreme a funcţionat faţă de albanezi.

De ce străzile Câmpinei sunt pline de noroi după deszăpezire?!

Tot mai mulţi câmpineni ne-au atras atenţia asupra materialului antiderapant pe care firma de salubritate din Câmpina îl foloseşte pentru deszăpezire. “Ceea ce se dă pe stradă nu este niciodată nisip. Este pământ, pur şi simplu! Altfel nu se explică noroiul care se face şi din cauza căruia ne stropim maşinile, iar dacă mergi pe jos te murdăreşti de parcă ai merge pe câmp... Şi apoi, când se usucă, se face un praf de nu te vezi... Aceste materiale nu sunt nisip şi sare, este chiar pământ!” Astfel de mesaje am primit cu zecile, iar lista celor care ne-au semnalat acest fapt este tot mai lungă...Într-adevăr, parcurgând străzile Câmpinei la pas, constaţi că pe carosabil este noroi, că pe marginea drumului se formează adevărate mocirle, că maşinile sunt stropite în permanenţă, iar ca să mergi pe jos... este o adevărată problemă din cauza mizeriei.Nu este prima oară când se sesizează această situaţie. Şi atunci, şi acum, patronul societăţii de salubritate din Câmpina, Florin Constantinescu, ne-a precizat că “materialul antiderapant, care este aruncat pe străzile Câmpinei, este format numai din nisip şi sare. Oricine este curios poate veni la sediul firmei noastre să vadă munţii de nisip şi sare pe care îi aveam, pentru că ne-am pregătit temeinic pentru această iarnă. Cei care lansează astfel de acuze sunt doar rău-voitori...”Cine are dreptate? Cel mai corect ni s-a părut să vă invităm pe dvs., cititorii noştrii, să vă pronunţaţi. Vă aşteptăm cu imagini şi comentarii la adresele noastre de contact, pe site-ul şi blogul publicaţiei noastre - www.oglindadeazi.ro şi www.ziaruloglinda.blogspot.com sau la adresele de email oglinda2003@yahoo.com, redactie@oglindadeazi.ro sau oglindadeazi@gmail. com. Cele mai interesante comentarii vor fi publicate.

Maşina de un miliard a Casei de Cultură a ajuns la Jenica Tabacu

În toamna anului trecut, directorul Casei de Cultură “Geo Bogza”, Florin Dochia, solicita Consiliului Local alocarea sumei de un miliard lei vechi pentru achiziţionarea unui autoturism. Li s-a explicat atunci consilierilor că este vorba de o maşină gen autoutilitară, în care să încapă cât mai multă lume, iar la nevoie să se poată transporta cu ea şi staţii, boxe şi alte aparate. S-a cumpărat un VW Golf VI, care, la numai câteva zile după ce a fost achiziţionat, a fost predat cu acte în regulă, decâ cât se poate de oficial, consilierului Jenicăi Tabacu!“Da, într-adevăr - ne-a declarat Florin Dochia - maşina am predat-o pe bază de protocol doamnei Jenica Tabacu. Noi am derulat procedura de achiziţie, prin sistemul electronic de achiziţii. Maşina a costat 994 milioane lei vechi şi a fost cumpărată de la Cardinal Motors. La câteva zile după sosirea autoturismului, pe bază de protocol, l-am predat d-nei Jenicăi Tabacu”.Deşi conduce o instituţie publică şi a cheltuit, din banii publici, 994 milioane lei vechi pentru această maşină, Florin Dochia a refuzat să prezinte atât protocolul, cât şi motivele care l-au determinat să renunţe la automobil. “Nu comentez”, a spus sec directorul Casei de Cultură, care ne-a îndrumat spre.. Primăria Câmpina. La ultima conferinţă de presă a Primăriei, l-am întrebat pe primarul Horia Tiseanu dacă are cunoştinţă de existenţa unui proces-verbal de predare - primire a acestui autoturism între Casa de Cultură şi Jenica Tabacu. “Nu, nu ştiu”, a fost răspunsul primarului. Ulterior, ne-a precizat: “Un protocol există, dar nu era vorba de un proces-verbal, cum m-aţi întrebat dvs”. Şi când te gândeşti că, la începutul acestui an, în interviul acordat publicaţiei noastre, primarul Tiseanu spunea despre Jenica Tabacu: “a pus atât de bine la punct activitatea muzeului încât este suficient să treacă numai din când în când pe acolo”, explicând astfel de ce are birou în Primărie. Tiseanu nu a suflat, însă, o vorbă despre dispoziţia 3.091 din decembrie 2008. Ei bine, Jenica Tabacu a primit acest automobil în calitate de coordonator al instituţiilor de cultură din subordinea Primăriei - Casa de Cultură, Casa Tineretului, Muzeul Hasdeu (!) şi Biblioteca Municipală. Jenica Tabacu are această calitate conferită exact prin dispoziţia nr. 3.091/ decembrie 2008, dispoziţie emisă de primarul Tiseanu. Prin aceste tertipuri a ajuns maşina Casei de Cultură la Jenica Tabacu. De ce a fost nevoie de toate acestea şi nu s-a spus cinstit şi corect că doamna Tabacu are nevoie de o maşină de serviciu?! Cui foloseşte un asemenea mod de lucru?! Oricum, Casa de Cultură rămâne tot fără maşină şi suntem curioşi dacă vreunul dintre consilieri va deschide acest subiect la următoarea şedinţă. Şi ne referim la o discuţie serioasă, că glumele, în mod cert, nu vor lipsi.

Uite PNDC... Nu e PNDC... Şi de ce?

Ping-pong-ul la care este supus PNDC nu poate avea “rădăcini” curate. Fie au deranjat pe cineva, care acum se răzbună, fie justiţia este complet depăşită în ţara în care trăim.La 23 noiembrie 2007, Secţia a IV-a Civilă a Tribunalului Bucureşti a dat sentinţa nr. 40 în dosarul nr. 28.108/3/2007 privind dizolvarea PNDC. Soluţia era de dizolvare a acestei formaţiuni politice şi, implicit,de radiere a sa din Registrul Partidelor Politice. Sentinţa avea termen de atacare de cinci zile.Ei bine, această sentinţă - repetăm - din 23 noiembrie 2007 a fost atacată la 30 ianuarie 2009. La această dată s-a constituit dosarulnr. 897/2/2009 la Curtea de Apel Bucureşti. Ce s-a întâmplat între timp? Florin Anghel a luat acest partid de la fondatorul său, Niţă Oprea. Partidul a avut candidaţi la alegerile locale, obţinând în judeţul Prahova 13 primari, cinci consilieri judeţeni şi peste o sută de consilieri locali, dintre care cinci numai la Câmpina. În nici unul dintre aceste momente, nici o instanţă nu a luat în considerare sentinţa Tribunalului Bucureşti din noiembrie 2007. La judecarea recursului, în şedinţa completului de la Curtea de Apel din 12 februarie, se admite contestaţia şi se respinge integral sentinţa iniţială din urmă cu un an şi câteva luni. Ceea ce înseamnă că partidul există în continuare din punctde vedere legal.Ce va urma? “Nu am nici o emoţie. Vom trece la PD-L, pentru că la data la care noi am decis să trecem la această formaţiune politică exista un document care atesta că PNDC a fost desfiinţat”, ne-a declarat Alin Moldoveanu, liderul PNDC Câmpina.Situaţia este departe de a fi lămurită, inclusiv conferinţa de presă a PD-L în care urma să fie anunţată trecerea celor cinci consilieri locali de la PNDC la PD-L fiind amânată. Unele întrebări rămân, însă, fără răspuns. Cine este în spatele acestei poveşti şi cui foloseşte tot acest scandal?

Cine minte în scandalul anului 1999?

Vă informam în ediţia trecută despre un scandal care ar putea zgudui din temelii administraţia locală, după ce instanţa a decis cercetarea fiecărui consilier local, care îndeplinea această funcţie în aprilie 1999. Reamintim că este vorba de o chemare în judecată a Consiliului Local, care a aprobat un schimb de terenuri cu o persoană fizică, deşi terenul pe care municipalitatea l-a primit la schimb făcea obiectul unui litigiu.“Săpăturile” au scos la iveală avizul de legalitate al secretarului Paul Moldoveanu, care afirmase că instanţa l-a scos din cauză “pentru că am avizat negativ acel proiect”. Numai că avizul său e... favorabil, dar, totuşi, cu două amendamente! Dar, ce s-a întâmplat de fapt?Situaţia din punct de vedere juridic a fost lămurită cu dosarele în faţă de Iulian Anton, şeful Biroului Juridic din Primăria Câmpina: “În martie 1999, Eduard Iosifescu a depus la instanţă o cerere simplă, prin care solicita un teren pe Strada 23 August (n.r. - actuala Carol I) în suprafaţă de aproximativ 1.700 mp, fără a depune nici un act justificativ. Primăria este citată în aceeaşi lună martie, pentru primul termen al acestui proces, care a fost fixat la începutul lunii aprilie. La acest prim termen, instanţa i-a solicitat lui Eduard Iosifescu să vină cu precizări şi dovezi şi să precizeze temeiul de drept invocat. S-a fixat un nou termen pentru 5 mai 1999. Între timp, a avut loc şedinţa Consiliului Local, care a aprobat acel schimb de terenuri. La momentul şedinţei era un dosar pe rol, dar nu se ştia cu exactitate care este terenul aflat în litigiu, ceea ce se şi susţine în avizul secretarului Paul Moldoveanu. La termenul din 5 mai, Iosifescu şi-a precizat acţiunea - retocedarea unui teren care fusese expropiat. El solicita întregul teren, deşi conform decretului de expropriere, familia Iosifescu avusese numai 58 mp din acel teren. Care erau cei 58 mp şi dacă aceştia se suprapuneau cu terenul care a făcut obiectul schimbului aprobat prin hotărâre a Consiliului Local, este aproape imposibil de precizat. În noile condiţii, Judecătoria Câmpina şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Prahova, unde s-a constituit dosarul nr. 5116. Acesta se află şi acum pe rolul instanţei, având în vedere că a fost suspendat în mai multe rânduri, după ce Eduard Iosifescu a mai declanşat alte două acţiuni cu acelaşi obiect, dar în baza Legii 10. Oricum, răspunderea pentru o eventuală faptă care ar putea fi stabilită de instanţă în privinţa consilierilor locali din anul 1999 s-a prescris”.Situaţia pare destul de încâlcită din punct de vedere al implicării aleşilor locali de la momentul respectiv. Chiar dacă răspunderea consilierilor s-a prescris de atunci, rămân o serie de lucruri care vor trebui lămurite şi astfel vom afla cine a minţit în acest caz...

Spectacolul de 8 Martie va avea loc în aer liber!

Comisia constituită la nivelul Consiliului Local pentru organizarea spectacolului de 8 Martie, iniţiat de Jenica Tabacu, a răsturnat (aproape) toate socotelile acesteia. Astfel, s-a stabilit organizarea concursului de frumuseţe şi a altor momente artistice în sala de spectacole a Casei de Cultură, în timp ce punctul culminant al evenimentului va avea loc în stradă, la intersecţia de la fosta Casă a Cărţii, locul tradiţional de spectacole al câmpinenilor. La concertul care va avea loc în aer liber vor cânta Nico, Direcţia 5 şi Voltaj. Reamintim că pentru manifestările de 8 Martie s-au alocat de la bugetul local 1,52 miliarde lei vechi. La o asemenea sumă, era normal ca de spectacol să se bucure cât mai mulţi câmpineni, că doar ei plătesc!

Escrocherie la... telefon

La Poliţia Municipiului Câmpina a fost depusă o reclamaţie prin care câmpineanul Iulian Petrescu reclamă faptul că a fost escrocat... telefonic. Şmecheria nu este deloc nouă, dar poliţiştii au ceva de furcă până vor de de capătul acestei sesizări.Iată povestea trăită de Iulian Petrescu: “În data de 12 februarie, la ora 9.20, am primit un mesaj cu următorul text: «Felicitări! În urma tragerii la sorţi, Flanco v-a desemnat câştigătorul unui telefon mobil Nokia N95 şi a sumei de 3.000 euro». Iar pentru informaţii suplimentare mi se cerea să sun la un număr de telefon mobil. În aceeaşi zi, în jurul orei 11.30, am sunat la numărul respectiv şi mi-a răspuns un domn care s-a recomandat a fi Voicu. Mi-a precizat că este operator la Flanco Bucureşti, iar după ce i-am explicat pe scurt conţinutul mesajului primit, mi-a confirmat că au solicitat de la Orange (n.r. - compania de telefonie mobilă la care este abonat şi Iulian Petrescu) o sută de numere de telefon pentru a stimula posibilii cumpărători cu ocazia împlinirii a zece ani de la înfiinţarea firmei lor. Iar prin tragere la sorţi eu aş fi câştigat premiile din mesajul iniţial. În încheiere mi-a precizat că a doua zi trebuie să-i mai sun o dată, dar de pe un alt telefon mobil. A doua zi m-am conformat, am sunat din nou, dar pe alt telefon mobil. Mi s-a comunicat să deschid şi telefonul meu şi să formez un număr dictat de operator, după care să formez 200#, acesta urmând să apară şi pe factură. După toate acestea, se închide şi-mi comunică faptul că voi primi un mesaj. Într-adevăr, am primit un mesaj, dar urmând instrucţiunile din mesaj, acesta s-a şters fără a-l apuca să-l citesc”.A doua zi, Iulian Petrescu a verificat la operatorul de telefonie mobilă costurile ultimelor convorbiri telefonice şi a constat că numai de pe numărul său de telefon convorbirea costase 25 euro! Cât despre premii, nici urmă de aşa ceva... Astfel, Iulian Petrescu s-a ales cu o cheltuială consistentă şi cu buza umflată...

Înşelăciune în sistemul bancar

Acutizarea crizei economice mondiale împinge tot mai mulţi oameni spre fapte care mai de care mai bizare. Nu este prima dată când se întâmplă o poveste asemănătoare celei pe care v-o relatăm în rândurile de faţă, dar parcă la un asemenea nivel nu s-a mai ajuns până acum...
Georgeta M., de 52 ani, din Câmpina, a fost depistată de poliţişti în timp ce solicita refinanţarea unui credit obţinut anterior la sucursala unei bănci din Câmpina. Singura problemă era că femeia se folosea de identitate falsă, precum şi adeverinţă de muncă falsă... Şi nici nu era la prima abatere. Investigaţiile poliţiştilor au dus la descoperirea faptului că Georgeta M. a obţinut mai multe credite de consum folosind o identitate falsă. De asemenea, adeverinţele de muncă pe care le folosea la instituţiile bancare erau false, atestând în mod nelegitim că femeia lucra la diverse societăţi comerciale din Câmpina, Ploieşti sau Bucureşti. Mai mult, potrivit poliţiştilor, Georgeta M. a eliberat, contra unor sume de bani, adeverinţe de salariat false pentru alte nouă persoane, care au obţinut la rândul lor credite de consum de la mai multe unităţi bancare din Câmpina. Acum poliţiştii au oprit această efervescenţă de obţinere a unor credite şi au trimis-o pe Georgeta M. în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri private. De asemenea, pentru fals şi uz de fals, poliţiştii au dispus trimiterea în faţa instanţei şi a celorlalte nouă persoane care au beneficiat de adeverinţe false realizate de Georgeta M. Cu toţii vor sta acolo unde le este locul! Cum vor recupera băncile banii din aceste credite, asta este deja o altă problemă...

Medicii de familie au renunţat la proteste

Deşi medicii de familie anunţaseră că, în perioada 18-20 februarie, vor intra în concedii de odihnă în semn de protest, totuşi, cu numai o zi înaintea acţiunii şi după o întâlnire a liderilor medicilor de familie cu ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, s-a decis renunţarea la acţiunile de protest. Medicii de familie deciseseră să apeleze la această formă de protest, după ce în bugetul de stat se alocase o sumă cu 40,68% mai mică pentru medicina de familie, faţă de anul precedent. La mijlocul săptămânii trecute, după negocieri intense, s-a renunţat la protest, iar într-un comunicat de presă semnat de preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Prahova, dr. Simona Schnelbach, se concluzionează: “Revendicările solicitate au fost obţinute”.

La Câmpina a curs mierea...

Week-end-ul trecut a însemnat pentru Câmpina organizarea celei de-a treia ediţii a Târgului Mierii, realizat de Asociaţia Apicolă “Valea Prahovei”, în colaborare cu administraţia locală.În prima zi, în afara prezentării produselor de către membrii asociaţiei organizatoare, au avut loc şi câteva concursuri - pentru cei mici, dar şi pentru cei mari. Au fost testate cunoştinţele celor mici în domeniul apicol, iar cei mari au participat la concursul “Cel mai bun degustător”. Au mai fost momente artistice, cu formaţia “Mlădiţe câmpinene” şi Ofelia Florica Haranguş, toate în prezenţa mai multor oficialităţi locale. Invitat de onoare a fost antrenorul campionului mondial la box Leonard Doroftei, Titi Tudor, care i-a oferit preşedintelui Asociaţiei Apicole, Mihai Apostolache, o pereche de mănuşi de box.Ziua a doua a fost rezervată unei expoziţii de utilaje şi echipamente specifice domeniului apicol, încununând o nouă ediţie de succes a Târgului Mierii.

1505 locuri la Şcoala de Poliţie

Şcoala de Poliţie “Vasile Lascăr” din Câmpina a anunţat numărul de locuri disponibile pentru sesiunea de admitere din august 2009. Spre deosebire de anii trecuţi, de această dată sunt scoase la concurs 1505 locuri, pentru bărbaţi şi femei, fără discriminare, din care 20 sunt pentru romi. Condiţiile de înscriere şi criteriile de selecţie sunt similare celor din trecutele sesiuni de admitere la această insituţie de învăţământ a Ministerului Administraţiei şi Internelor, singura modificare fiind creşterea vârstei de recrutare până la 42 de ani. Cel mai probabil, creşterea vârstei de recrutare a fost determinată de necesitatea creşterii ariei de selecţie pentru un număr cât mai mare de poliţişti, mai ales după tot mai numeroasele probleme de ordine publică din ultima vreme.

Tatuajele şi piercingul, subiecte de dezbatere în rândul tinerilor

Recent, la Grupul Şcolar Forestier a avut loc un seminar cu tema: “Mode şi tendinţe ale exprimării tinerilor -tatuajele şi piercingurile”. Seminarul a fost organizat de Asociaţia A.C.S.E.T. Câmpina, în colaborare cu Organizaţia de Tineret PNL Câmpina, care a sponsorizat evenimentul. Au participat elevi de la Grupul Şcolar Forestier Câmpina şi de la Liceul Teoretic din Filipeştii de Pădure, iar moderatorii dezbaterii au fost profesorii Vali Şerban şi Marius Brezeanu. Tinerii au prezentat punctele lor de vedere în care au criticat extremele acestei mode, dar au considerat că un mic tatuaj sau piercing sunt în ton cu moda actuală şi te face mai interesant în ochii celorlalţi. Cauzele acestei tendinţe în modalitatea tinerilor de a se exprima sunt multe. Printre acestea, elevii au identificat: teribilismul specific vârstei, dorinţa de a fi în centrul atenţiei celorlalţi, influenţa anturajului, problemele din familie, lipsa de afecţiune din partea părinţilor. Sunt, însă, câteva piedici care stopează extinderea fenomenului în rândurile lor şi anume reticenţa părinţilor, apoi şcoala, prin Regulamentul Şcolar şi prin atitudinea profesorilor, care nu acceptă astfel de manifestări şi, nu în ultimul rând, societatea noastră românească, mai conservatoare, care nu priveşte cu ochi buni asemenea exprimări. Elevii au remarcat că există colegi care au un piercing sau un tatuaj, în zone mai mult sau mai puţin ascunse şi sunt primiţi la şcoală, dar aceştia au un comportament civilizat şi sunt buni la învăţătură, astfel încât profesorii sunt mai îngăduitori cu ei în privinţa înfăţişării. S-a considerat că este o moda, în voga acum, dar care, probabil, va trece ca oricare altă modă. Seminarul a constituit o bună modalitate pentru elevii din cele două licee de a se cunoaşte intre ei, de a accepta şi discuta opiniile contrare şi de a învăţa despre sine.

Futures pentru începători (II)

Avantajele tranzacţionării în piaţa futures - I
Tranzacţionarea derivatelor futures diferă substanţial de cea a “instrumentelor clasice” (acţiuni, obligaţiuni, valute, materii prime etc) din piaţa la vedere (spot), cum este cea de la BVB, piaţa valutară sau bursa de mărfuri. Cei care nu au luat contact până acum cu produsele pieţei futures, dar care intenţionează să le utilizeze ar trebui să înţeleagă atât avantajele cât şi riscurile asociate acestora.Principalele avantaje ale derivatelor sunt acoperirea riscului (valutar sau de portofoliu) şi câştigurile aduse de operaţiuni speculative sau arbitraj, care pot fi utilizate atât de jucătorii mari, fonduri de investiţii sau companii, cât şi de investitori individuali, cu forţă financiară medie.Doi termeni definesc principalele atuuri ale contractelor futures: “tranzacţii în marjă” şi “vânzare în lipsă”.
Tranzacţiile în marjă
Faţă de BVB, la Sibex pentru a tranzacţiona un anumit număr de acţiuni se plăteşte doar o fracţiune din valoarea acestora (de regulă un procent de 10 - 20%), numită marjă. În fapt nu se tranzacţionează acţiunile în sine ci doar preţul lor. Spre exemplu, dacă la BVB, pentru a cumpăra 1.000 de acţiuni ale Băncii Transilvania (simbol TLV) la preţul de 0,8 leu/acţiune, un investitor trebuie să achite în total 800 de lei, la Sibex pentru cumpărarea echivalentului a 1.000 acţiuni (un contract futures DETLV), el va depune la broker doar o garanţie de 150 de lei, sumă care îi este imobilizată şi vânzătorului. Dacă preţul acţiunilor creşte, cumpărătorul va câştiga, iar vânzătorul va pierde din marja depusă. Dacă preţul scade, cumpărătorul va pierde din garanţie, bani pe care îi va câştiga vânzătorul. Aceste garanţii sunt colectate de către Casa Română de Compensaţie, o instituţie independentă de bursă şi care are drept scop decontarea şi garantarea tranzacţiilor futures. Acesta este, pe scurt, principiul tranzacţiilor în marjă.
Poţi vinde ceea ce nu ai
Pe piaţa futures un activ se poate vinde fără a fi cumpărat în prealabil. Întrucât derivatele sunt în fapt nişte angajamente de plată la un anumit preţ şi o anume scadenţă, o operaţiune pe această piaţă poate începe direct printr-o vânzare. Astfel, un speculator poate realiza profit atât pe creşteri cât şi pe scăderi de preţ spre deosebire de BVB unde, deocamdată, profiturile se marchează doar de cumpărători. Această strategie este utilă celor care deţin portofolii de acţiuni şi doresc să le conserve valoarea în perioadele de declin ale pieţei. Tot ce trebuie să facă este să vândă cantitatea echivalentă de acţiuni pe piaţa futures şi astfel, orice scădere pe piaţa BVB va fi compensată de profitul generat în urma vânzării de pe piaţa Sibex. Aceste operaţiuni poarta denumirea de “hedging”.
Acest articol are rolul unui demers educaţional. Strategiile prezentate nu reprezintă sfaturi de investiţie. Responsabilitatea aplicării acestora aparţine doar investitorilor Radu Georgescu - Sibex

Pe scurt...

Bogdana Ţiţei, în minister? De-abia a depus jurământul în noua sa calitate de consilier judeţean, dar Bogdana Ţiţei ar putea părăsi şi această funcţie. Şi asta după ce i s-a propus postul de director al Direcţiei Programe Recreative pentru Tineret din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, condus de Monica Iacob Ridzi.
Vom avea prefect nou! După câteva luni în care tot s-au vehiculat mai multe variante privind viitoarea conducere a Prefecturii Prahova, se pare că - în sfârşit - în această săptămână vom avea un prefect nou. Conform mai multor surse, pe 25 februarie, Radu Oprea îl va înlocui pe Doru Nechiti în funcţia de prefect. Se ştie deja că subprefect a fost numit, prin hotărâre a Guvernului, Gabriel Hornoiu, unul dintre candidaţii PD-L la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, dar care nu au reuşit să obţină mandatul de deputat.

Cronica neagră

Câini bolnavi şi râioşi au invadat zona blocurilor din Poiana Câmpina. Tot mai mulţi cititori ne-au atenţionat asupra înmulţirii numărului de câini din zona blocurilor din centrul comunei Poiana Câmpina. Dar aceasta nu este singura şi cea mai gravă problemă. Cei mai mulţi dintre câini sunt bolnavi, râioşi, iar prin apropierea de copiii care se joacă în zonă le pot pune acestora sănătatea în primejdie. Deja, mulţi părinţi nici nu-şi mai lasă copiii afară, în această zonă.
La Telega, la furat. Alexandru S., de 19 ani, din Câmpina, a plecat într-o zi la Telega. Nu, nu s-a dus la băi... S-a dus la furat! A ochit un autoturism parcat pe o stradă lăturalnică, l-a deschis şi a furat un aparat electronic. La mijlocul săptămânii trecute, poliţiştii au reuşit să-l identifice şi să-l reţină. Mai mult, în urma cercetărilor s-a recuperat şi prejudiciul, care a fost restituit păgubitului. Cercetările continuă pentru a se stabili întreaga activitate infracţională a tânărului câmpinean, care se face vinovat de furt calificat.
Filaj la... motorină. În ziua de 19 februarie, poliţiştii din Sinaia au fost sesizaţi despre faptul că pe o stradă din localitate a oprit un autoturism din care au coborât două persoane cu bagaje voluminoase. S-a constituit o echipă operativă care s-a deplasat la faţa locului şi a supravegheat zona. În jurul orei 1.45, poliţiştii au observat că doi tineri se apropiau de un autoturism parcat, având asupra lor două recipiente din plastic, cu capacitatea de aproximativ 20 litri fiecare. A fost luată măsura verificării celor două persoane, fiind vorba despre Florian N., de 22 ani, şi Cătălin B., de 20 ani, ambii din comuna Brebu. Ulterior, din primele cercetări a rezultat că recipientele erau încărcate cu motorină sustrasă din rezervorul unui excavator staţionat pe un şantier din apropiere. Totodată, în urma cercetărilor efectuate a rezultat că suspecţii mai aveau ascunse în zona şantierului alte două recipiente cu capacitatea de 25 litri fiecare, pline cu motorină sustrasă. Prejudiciul a fost recuperat şi restituit părţii vătămate. Poliţiştii le-au întocmit celor doi suspecţi dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a celor doi suspecţi, urmând să fie luate măsurile legale care se impun.
Lovit de... moped. În seara zilei de 19 februarie, Laurenţiu T., de 26 ani, din comuna Măgureni, a ieşit la o plimbare cu mopedul pe Strada Tei din localitate. Într-un moment de neatenţie, l-a surprins şi accidentat destul de grav pe Gheorghe C., de 57 ani, din aceeaşi localitate. Acesta se deplasa pe marginea părţii carosabile, în momentul în care a fost lovit în plin de moped. Poliţiştii continuă cercetările pentru a încadra fapta tânărului.

Jandarmii montani din Sinaia au câştigat trei medalii de aur

Desfăşurat în perioada 10-12 februarie, în staţiunea Cavnic, Concursul Naţional de Schi Alpin al MAI a întrunit un număr de aproximativ 150 de participanţi, care au reprezentat Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratele Judeţene de Poliţie din zonele montane, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia de Frontieră, Academia de Poliţie şi alte organisme din cadrul ministerului.Din partea Centrului de Pregătire şi Perfecţionare a Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia au participat: conducător de lot mr. Manuel Grif şi subofiţerii Cătălin Benasich, Andreea Moja, Ionuţ Moja, Dinu Pascu şi Nicolae Boltaşu, care, alături de Valentin Grosar de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Braşov, au format o echipă, reprezentând în cadrul competiţiei Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.În cadrul competiţiei s-au desfăşurat probe de slalom uriaş, slalom special şi fond, pentru grupele de vârstă sub 35 şi peste 35 ani la masculin, iar la feminin, o singură grupă de vârstă.Subofiţerii Centrului Montan Sinaia au obţinut următoarele rezultate:- Cătălin Benasich la categoria peste 35 ani la schi alpin: locul I slalom uriaş şi locul I slalom;-Andreea Moja: locul I slalom uriaş;- Dinu Pascu la categoria sub 35 ani: locul III la slalom;- Ionuţ Moja la categoria sub 35 ani: locul VI la schi fond.La finalul competiţiei, Jandarmeria Română a ocupat locul IV în clasamentul pe echipe.

Unirea Câmpina, în cantonament

Săptămâna trecută, echipierii formaţiei Unirea Câmpina s-au aflat în cantonament la Casa Tineretului. Antrenorii Marius Pălănceanu şi Daniel Corcodel le-au pregătit, pentru această perioadă, elevilor lor un program strict cu câte două antrenamente zilnice, dintre care unul bazat numai pe forţă şi pregătire fizică. Starea de spirit a jucătorilor a fost una bună, mulţi dintre ei neavând posibilitatea unui alt cantonament similar, cu excepţia celor realizate de Clubul Unirea. Conducătorii clubului au încercat să le asigure condiţii cât mai bune şi aşa cum se respectă şi marile echipe, întregul lot s-a prezentat la toate acţiunile îmbrăcat cu treninguri de prezentare marca Legea, inscripţionate cu numele clubului Unirea Câmpina. Acum, conducătorii şi antrenorii îşi doresc ca jucătorii să răspundă cu aceeaşi monedă în cadrul meciurilor oficiale. De altfel, primul joc oficial al formaţiei Unirea Câmpina este programat duminică, 1 martie, de la ora 11.00 la Cocorăştii Mislii, unde va avea loc partida contând pentru prima fază a Cupei României în care sunt implicate şi echipele din Liga A Prahova, este vorba de partida dintre Stejarul Goruna şi Unirea Câmpina.
2-1 sau... 2-2?
Marţi după-amiază, pe terenul de la Băneşti, acoperit cu un strat subţirede zăpadă, a avut loc partida amicală dintre AS Băneşti şi Unirea Câmpina. Cele două echipe s-au înhămat la treabă, la fluierul arbitrului câmpinean Ştefan Călăraşu. Încă din minutul 3 a început show-ul. Vane a înscris, dar arbitrii au considerat că jucătorul se afla în ofsaid şi au anulat reuşita câmpineanului. Până la pauză, băneştenii au înscris prin Filote (16) şi Iancu (38). În minutul 70, Vane a înscris din nou, golul fiind de această dată validat. La finalul partidei, antrenorul formaţiei Unirea Câmpina, Marius Pălănceanu, ne-a declarat: “Sunt mulţumit de implicarea fizică a jucătorilor mei, mai ales că a fost un teren destul de greu. Din punctul meu de vedere, jocul s-a încheiat la egalitate, cu scorul de 2-2, golul lui Vane, din minutul 3, fiind perfect valabil”.Unirea Câmpina a evoluat în formula: Cosmineanu - Gratie, Flaidăr, Neagu, Cârstei - Năstase, Ungureanu, Basma, Burlacu - Vane, Drăgan. Au mai jucat: Păpuşoiu - Ţigănuş, Nichifor, Stoica, Coman, Constantinescu.
3-2 cu Călineşti
Vineri după-amiază, pe stadionul "Rafinăriei", pe un frig năprasnic, Unirea a susţinut ultimul joc de pregătire dinaintea debutului oficial în anul 2009. La ieşirea din cantonament, Unirea Câmpina a întâlnit formaţia Intersport Călineşti, care activează în Liga B Prahova. Unirea s-a impus la limită, cu scorul de 3-2, prin golurile marcate de Ţigănuş (penalty), Cârstei şi Vane. În ciuda scorului destul de strâns, Unirea s-a aflat în permanenţă la cârma partidei. Practic, nu s-a pus nici un moment problema învingătorului, iar golurile formaţiei Intersport Călineşti au venit în urma unor greşeli personale din defensiva câmpineană, greşeli favorizate atât de starea vremii şi a terenului, dar şi de oboseală acumulată, specifică finalurilor de stagii centralizate.Antrenorii Marius Pălănceanu şi Daniel Corcodel au mizat pe: Păpuşoiu - Gratie, Basma, Neagu, Cârstei - Coman, Ţigănuş, Brânzea, Burlacu - Vane, Ungureanu. Au mai jucat: Cosmineanu - Flaidăr, Nichifor, Plăvache, Cazan, Constantinescu, Fl. Stoica.

Juniorii Corunei continuă pregătirile

Grupele de juniori ale Clubului Coruna au continuat seria pregătirilor în vederea reluării sezonului competiţional.Astfel, grupa de juniori mari, născuţi în anii 1992-1993, pregătită de Alin Postolache, a jucat două partide amicale. La Cornu, cu formaţia locală CS, încheiată la egalitate 4-4, cupă ce gazdele conduseseră cu 4-0! Într-un alt joc, la Proviţa de Sus, Coruna a întâlnit o altă componentă a Ligii A Prahova, pe Cheile Doftanei Brebu. După 90 de minute a fost 1-1, dar la solicitarea brebenilor s-au mai jucat 30 de minute, timp în care Coruna a mai încasat un gol.Grupa lui Roberto Opaţchi va juca miercuri cu Petrolul Ploieşti, formaţie care este campioană naţională en-titre la această categorie de vârstă.În fine, pentru grupa de juniori născuţi între 1997 şi 2001 se continuă selecţia prin şcoli, fiind opriţi până acum peste 40 de copii talentaţi.

Baschet la "Grigorescu"

“Dublă” Grigorescu - Energetic, la baschet
Miercuri dimineaţă, la sala de sport a Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu” din Câmpina a avut loc o dublă partidă de baschet între selecţionatele masculine şi feminine ale Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu” şi Grupului Şcolar Energetic. Cele două meciuri s-au constituit în returul fazei zonale a întrecerii şcolare de baschet. Ambele partide au fost câştigate de echipele Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu”, care au obţinut dreptul de a reprezenta această zonă la faza judeţeană a competiţiei.
Baschet între şcolile generale la Sala “Grigorescu”
Joi dimineaţă, sala de sport a Colegiului Naţional "Nicolae Grigorescu" a fost gazda returului fazei zonale a olimpiadei şcolare la educaţie fizică, pentru disciplina baschet. Au participat eleve de la clasele V-VIII de la şcolile "Ion Câmpineanu", Centrală, "Nicolae Grigorescu", toate din Câmpina, Şcoala Generală Telega şi Şcoala Generală Brebu. La fel ca şi în întrecerea rezervată liceelor, desfăşurată cu o zi înainte, şi competiţia dintre şcolile generale a revenit şcolii aparţinând de Colegiul Naţional "Nicolae Grigorescu". Faza judeţeană a competiţiei va avea loc pe 28 februarie, la Ploieşti.