23 martie 2009

Între tăcere şi... acţiune

Întâmplarea a făcut ca la interval de numai câteva zeci de minute să aibă loc, vineri, două conferinţe de presă, a Primăriei şi a PSD. Atitudinea unora dintre persoanele prezente la ambele conferinţe a fost total diferită, aproape diametral opusă. De exemplu, la Primărie, primarul Horia Tiseanu şi viceprimarul Ion Dragomir pur şi simplu nu au vrut să răspundă la întrebarea “Cine a decis amânarea termenului de aplicare a protocolului semnat chiar de reprezentanţii Primăriei privind demolarea locuinţelor construite ilegal pe domeniul public?”. În schimb, la PSD, viceprimarul Dragomir - preşedintele interimar al organizaţiei social-democrate - s-a simţit mai în largul său şi a fost ceva mai... vorbăreţ.
La Primărie...
Unul dintre subiectele pe care le-am deschis la întâlnirea obişnuită cu Executivul administraţiei câmpinene a fost cel al punerii în aplicare a protocolului - semnat inclusiv de reprezentanţi ai administraţiei locale - privind demolarea locuinţelor construite ilegal pe domeniul public. “Când va fi pus în aplicare acest protocol şi când vor fi demolate locuinţele construite ilegal pe domeniul public?” - a fost una dintre întrebările adresate Executivului. Nici un răspuns... “Măcar puteţi să ne spuneţi cine a decis să nu se aplice demolarea acestor construcţii ilegale la termenul fixat de 15 ianuarie?” Din nou, nici un răspuns...Este greu de catalogat atitudinea membrilor Executivului câmpinean... Tăcerea lor este condamnabilă... Ca să nu mai vorbim că este o lipsă de respect. Şi dacă, poate, nu respectă o publicaţie sau un jurnalist, ar trebui să vă respecte pe dumneavoastră, cei care citiţi această publicaţie şi care sunteţi contribuabili la bugetul Câmpinei. În plus, oricât de delicat ar fi subiectul, cineva trebuie să-şi asume răspunderea pentru deciziile luate, decizii legate de domeniul public, nu de unul privat.
La PSD...
Cu totul altfel au stat lucrurile la conferinţa de presă a PSD, unde Ion Dragomir a declarat: “Practic, nu a hotărât nimeni o amânare a demolării locuinţelor construite ilegal pe domeniul public. A fost iniţiativa mea, am avut susţinere, apoi ni s-a cerut să-i păsuim până în primăvară. Am fost cel care am insistat să trecem în protocol o dată certă la care să demolăm aceste locuinţe. Deocamdată, am apreciat că nu ne permite vremea...”Ulterior, Dragomir a mai adăugat: “Sunt lăsat singur şi constat că nu prea mai am susţinere... Dacă majoritatea de 11 consilieri mă susţin... Ce soluţii avem pentru persoanele demolate? E simplu. Să se ducă de unde au venit! Vina cea mai mare cred că o au cei care le-au permis în ultimii zece ani să se aşeze în acea zonă fără forme legale. Apoi, pentru cei care au acte de Câmpina, să vedem când au fost făcute. Dacă sunt făcute în ani electorali...” În privinţa colaborării cu primarul Tiseanu pe această temă, Dragomir a declarat: “Nu se opune, dar nici nu mă sprijină!” În schimb, Ion Dragomir a adăugat că “în primăvara asta sigur vor fi demolate locunţele construite ilegal... Poate chiar în campania electorală!”
Explicaţia lui Blanck...
Cum era firesc, l-am întrebat la finalul conferinţei de presă de la PSD, pe Ion Dragomir, de ce a fost mai vorbăreţ la partid decât la Primărie. Mai iute la răspuns s-a dovedit vicepreşedintele PSD, Alexandru Blanck: “Nu este evident?! Pentru că aici, la partid, suntem o adevărată echipă şi este normal să se simtă mult mai în largul său aici decât la Primărie. Suntem de atâta vreme împreună, o echipă sudată şi chiar mi se pare normală această atitudine a preşedintelui Dragomir”. Zâmbetul larg al lui Ion Dragomir era concludent. Acesta era răspunsul!

Cum îşi propune administraţia să cheltuiască peste 700 miliarde lei vechi...

Marţi, 24 martie, de la ora 15.00, la Primăria Câmpina are loc dezbaterea publică pe tema proiectului bugetului local pentru anul 2009. Indiferent dacă vă propuneţi sau nu să participaţi la această dezbatere, este bine să ştiţi cum intenţionează administraţia să cheltuiască peste 700 miliarde lei vechi, adică bugetul pe 2009.
Anul 2009 se preconizează a fi unul dintre cei mai grei din istoria post-revoluţionară a României. Şi în primul rând din punct de vedere economic... Poate tocmai de aceea, aprobarea bugetului local al municipiului Câmpina este unul dintre momentele cele mai importante şi care ar trebui să definească linia cheltuielilor aferente acestui an. Ştie toată lumea cât de greu s-a aprobat un buget naţional. Încă nu există un buget judeţean... Probabil că şi bugetul local va fi aprobat undeva pe la jumătatea lunii aprilie. Până la acel moment, să vedem pe ce şi-au propus aleşii locali să cheltuiască peste 700 miliarde lei vechi.
Peste 76 de miliarde - pe mâna Executivului până la aprobarea bugetului

Până la aprobarea bugetului pe acest an, Executivul a avut la îndemână, pentru diverse cheltuieli, peste 76 miliarde lei vechi, în afara de cota legală proporţională din bugetul anului trecut. Banii au provenit din fondul de rulment de 37,29 miliarde (practic, bani rămaşi necheltuiţi anul trecut) şi un credit disponibil neutilizat de 39,2 miliarde. Banii din prima sursă au fost repartizaţi, printr-o hotărâre a Consiliului Local, pentru diverse lucrări. Fondurile din cealaltă sursă - din cauza diferenţei de curs valutar - au mai putut fi utilizate doar pentru două lucrări - modernizare drum acces plus reţele edilitare cartier Erupţiei şi modernizare Strada Fântânii.
Veniturile proprii scad cu aproape10 miliarde lei vechi

Expunerea de motive, semnată chiar de primarul Horia Tiseanu, face referire şi la ponderea veniturilor proprii în buget şi defalcarea acestora. Astfel, veniturile proprii vor conta în noul buget în proporţie de 55%. În cifre absolute, veniturile proprii ale bugetului local vor scădea. “Faţă de anul precedent, totalul veniturilor bugetare estimate vor fi cu 9% mai mari, în schimb, ca valoare absolută, veniturile proprii scad cu 989.490 lei”, adică aproape 10 miliarde lei vechi! Reabilitarea Energeticului, una dintre cele mai mari investiţii, dar fără fonduri de la bugetul local!Bugetul local va beneficia şi de unele subvenţii de stat. În afara celor pentru învăţământ şi asistenţă socială, în 2009 mai vin subvenţii de 25 miliarde lei vechi pentru modernizarea Grupului Şcolar Energetic, lucrare începută în anul 2008 şi executată de societatea câmpineană EdilConst.
Plan de amenzi?

Printre veniturile bugetului local se numără şi cele din amenzi, penalităţi şi confiscări. Unde s-a propus suma de 6,25 miliarde lei vechi. Suma este superioară celei de anul trecut, realizate la nivelul a 6,09 miliarde lei vechi, dar a apărut întrebarea: există un plan de amenzi pentru inspectorii Primăriei?
Cheltuielile de personal cresc cu 10%

Nivelul cheltuielilor de personal este preconizat să fie mai mare cu 10% faţă de anul trecut. Iar conform expunerii de motive a primarului Tiseanu, creşterea ar fi generată de obligaţii salariale plătibile în acest an - al 13-lea salariu, sporuri obţinute prin sentinţe judecătoreşti (aici fiind vorba în primul rând de celebrul spor de dispozitiv), eventuale promovări în trepte, gradaţii, ocuparea unor posturi unice vacante. În privinţa miliardelor care vor fi alocate numai pentru celebrul spor de dispozitiv, este interesant de ştiut că angajaţii Primăriei Azuga - aflaţi în aceeaşi situaţie cu cei de la Câmpina - au acceptat să renunţe, în anul 2009, la acest spor din cauza dificultăţilor financiare cu care se confruntă bugetul local. Nimeni de la Câmpina nu are nici o tresărire în această privinţa... Şi poate au dreptate atâta vreme cât numai anul trecut au rămas necheltuite peste 37 miliarde lei vechi!
Va fi suplimentată creditarea la BCR?

Primarul Horia Tiseanu mai susţine în expunerea de motive că “necesitatea reducerii volumului de lucrări de investiţii la nivelul veniturilor estimate a fi realizate în acest an a impus ca o serie de lucrări, incluse iniţial în lista de investiţii, să fie retrase, fie şi temporar până la obţinerea surselor de finanţare. O sursă de finanţare posibil de accesat este suplimentarea creditului BCR de 1.350.000 euro - credit pe care îl derulăm şi finalizăm prin trageri în acest an. Acest lucru este posibil prin gradul redus de îndatorare existent în prezent, respectiv 4% faţă de nivelul maxim admis prin legislaţie de 30%. Această oportunitate va face obiectul unei hotărâri viitoare de Consiliu”. Adică, în actualul context, Câmpina se mai împrumută 1,35 milioane euro?!
Toţi banii de investiţii în cultură merg la Muzeul “Hasdeu”

La capitolul “Cultură”, în proiectul de buget nu sunt prevăzute decât trei puncte. Două dintre acestea privesc Muzeul “Hasdeu”. Este vorba despre restaurarea uşilor de la intrarea în castel (200 milioane lei vechi) şi comentarii audio în format digital pentru sistemul audio ghid (180 milioane lei vechi). Nu în ultimul rând, se doreşte achiziţionarea unui laptop în valoare de 40 milioane lei vechi. Pentru ce? De fapt, întrebarea corectă e pentru cine? Poate pentru Casa de Cultură, care a avut nevoie şi de o maşină de un miliard...
Care Casă a Căsătoriilor?
Printre numeroase puncte pe care le cuprinde proiectul bugetului local pentru anul 2009 se numără şi Casa Căsătoriilor. Şi încă la rubrica “Lucrări în continuare”... Este prevăzută suma de 900 milioane lei vechi. Nu se ştie dacă bugetul local va dispune de această sumă. După cum a explicat primarul Tiseanu “am decis să includem mai multe lucrări, iar în funcţie de fondurile de care vom dispune vom vedea pe care putem să le facem. De altfel, aşa am făcut în fiecare an”... Explicaţia este valabilă şi pentru Casa Căsătoriilor, un edificiu care ar urma să fie construit în locul fostei grădini de vară, demolată în cursul anului trecut.
Va începe construcţia corpului C2 al Pieţei?

Într-una dintre anexele bugetului local rezervată Serviciului de Administrare şi Exploatare a Pieţei Centrale este trecută ca lucrare şi construirea corpului C2 al pieţei. Valoarea care apare în proiectul bugetului este de 3,4 miliarde lei vechi. Nu ştim dacă este o sumă suficientă măcar pentru începerea lucrărilor şi dacă acestea ar putea avea loc în acest an, dar ni s-a părut foarte interesant că pentru construcţia acestui nou corp al pieţei s-a alocat dublul sumei rezervată pentru achiziţionarea unui sistem de ventilaţie! Ce sistem o fi ăla de 1,6 miliarde lei vechi?!
Concurs de arhitectură pentru zona centrală

Încă din cursul anului trecut, coordonatorul programelor culturale din Primărie, Jenica Tabacu, a vorbit, într-una dintre şedinţele Consiliului Local, de organizarea unui concurs internaţional de arhitectură pentru zona centrală a Câmpinei. De ce ar fi nevoie de aşa ceva, nu a explicat nimeni... Cert este că în proiectul bugetului local apare şi acest concurs, pentru care s-ar aloca suma de un miliard lei vechi. Numai că, ar fi doar începutul, pentru că numai premiile practicate la asemenea gen de concursuri se ridica la valori de zeci de mii de euro... Şi toate acestea pentru ce? Practic, mai ales în condiţiile acestei crize, va fi foarte greu de pus în practică o idee futuristă - chiar dacă poate este genială - asupra arhitecturii viitoare a centrului Câmpinei. Se discută chiar de posibilitatea amenajării unui pasaj subteran de undeva din zona intersecţiei ABC până spre zona spitalului... Dincolo de costurile enorme pe care le implică o asemenea investiţie, vă daţi seama ce ar însemna ea pentru centrul Câmpinei, pe perioada derulării sale?! Deja au apărut şi primele voci care sunt împotriva acestei propuneri. Fostul primar Gheorghe Tudor a declarat pe această temă: “Nu voi fi de acord cu un concurs de arhitectură pentru centrul Câmpinei. Nu cred că este momentul atâta vreme cât noi mai avem încă multe străzi, unele chiar în zona centrală, care nu au canalizare. Trebuie să fim realişti!”
Staţiile de epurare ar trebui realizate prin HidroPrahova

Pentru unii a surprins absenţa din proiectul bugetului a staţiilor de epurare din zonele Voila, Câmpiniţa şi a realizării canalizărilor de pe străzile din zonă. Unul dintre cei care a vorbi despre acest subiect a fost chiar fostul primar Gheorghe Tudor. A fost lămurit chiar de actualul viceprimar, şeful său de partid Ion Dragomir: “Staţiile de epurare şi canalizările fac parte din Master Plan-ul care ar trebui să fie realizat de HidroPrahova. De altfel, din câte ştim noi, pentru Câmpina ar urma să vină prin HidroPrahova 33-34 milioane euro, care vor fi alocate cu destinaţie precisă pentru aceste lucrări”.
Multe dintre obiectivele promise de Tiseanu nu se regăsesc în proiectul bugetului

Atât în campania electorală din vara anului trecut, cât şi la începutul acestui an, printr-o scrisoare adresată câmpinenilor, primarul Horia Tiseanu vorbea despre o serie de lucrări esenţiale pentru Câmpina. Atât de esenţiale s-au dovedit încât ele nu se mai regăsesc în proiectul bugetului local pentru anul 2009, proiect care este însuşit prin semnătură de primarul Tiseanu. Dintre toate exemplele pe care le-am fi putut oferi ne referim doar la modernizarea zonei de agrement “Fântâna cu Cireşi” şi realizarea Grădiniţei nr. 4 din cartierul Câmpiniţa. Primul dintre proiecte a stârnit multă vâlvă la momentul respectiv. Pentru cel de-al doilea există deja proiectul realizat, dar în această etapă a bugetului local nu este alocat nici măcar un leu pentru această investiţie foarte importantă pentru un cartier dens populat al Câmpinei.Ar mai fi multe alte promisiuni, care nu se regăsesc în primul buget al noului mandat nici măcar la stadiul de SF sau proiect. Poate în următorii trei ani? Sau poate în ultimul, adică în anul electoral 2012, anul aducerilor aminte...
Bugetul Câmpinei, între reparaţii fără precedent şi... risipă
La conferinţa de presă a PSD, Ion Dragomir a prezentat pe larg o serie de detalii referitoare la bugetul din acest an. “Vreau să fac o serie de precizări pe marginea bugetului local. Pentru reparaţii curente la străzi, suma propusă depăşeşte cu mult alocările anterioare, pentru că am dorit să se vadă ceva în urma noastră. Este vorba de 58 miliarde lei vechi, bani cu care se vor repara străzile Schelelor, Plevnei, Kogălniceanu, Zorilor, Constantin Stere şi Carol I. Am avut şi o discuţie individuală cu preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, care a alocat suma de 10 miliarde lei vechi pentru modernizarea Străzii Griviţei, de la intersecţia cu Schelelor, până la Casa de Cultură. Modernizarea tuturor străzilor înseamnă asfaltarea carosabilului, a trotuarelor, borduri şi alveole pentru pomi. La anul vom face Calea Doftanei şi străzile Bobâlna şi Voila, astfel încât până, la finalul mandatului, Câmpina să arate altfel. De asemenea, sunt alocate 5,3 miliarde pentru amenajarea de parcări pe străzile Milcovului, Sondei, Beiuş şi la IRA”, a declarat viceprimarul. În schimb, acesta a tras şi un semnal de alarmă asupra modului în care se fac unele cheltuieli din bugetul local, dar şi a dificultăţilor care vor fi întâmpinate în acest an în realizarea veniturilor proprii. “Veniturile din surse proprii ale bugetului local înseamnă numai 390 miliarde lei vechi. Numai salariile din sistemul de învăţământ se ridică la 260 miliarde. Dacă nu vor veni aceşti bani de la bugetul de stat suntem obligaţi să plătim noi salariile din învăţământ şi va fi jale. Dacă economia nu va merge, vom avea probleme în colectarea surselor proprii, pentru că 22% din aceste surse provin numai de la pesoanele fizice. Ori pentru mulţi oameni prioritare vor fi hrana şi cheltuielile zilnice, şi nu impozitele. S-a vorbit despre posibilitatea suplimentării liniei de creditare, dar nu s-a spus că noi, la actualul nivel de îndatorare de aproape 5%, plătim numai dobânzi de 13 miliarde lei vechi anual. Dacă ne mai împrumutăm, această valoare va creşte. Cu banii ăştia puteam face Bulevardul Carol I, de la intrarea în oraş până la spital. Personal, nu sunt adeptul creditelor, ci al folosirii eficiente a banului public. Şi vă mai dau câteva exemple - 26 miliarde lei vechi au fost anul trecut tichetele cadou ale personalului din învăţământ sau 10,5 miliarde tichetele cadou ale personalului din Primărie. De asemenea, în opinia mea, cred că bugetul real al Câmpinei din acest an va fi undeva în jurul a 70% din bugetului anului trecut”, a mai declarat Ion Dragomir.

Adrian Ioan Savu, de la şef SRI la şef serviciu al Poliţiei Comunitare

Funcţia de şef serviciu la Poliţia Comunitară a fost scoasă la concurs, acesta desfăşurându-se la începutul săptămânii trecute. S-a prezentat un singur candidat, care a şi luat examenul, în aceste zile producându-se numirea sa efectivă în noul post. Astfel, în urma acestui concurs, noul şef serviciu al Poliţiei Comunitare este Adrian Ioan Savu.
De ce e nevoie de un şef serviciu la Poliţia Comunitară?

“În primul rând, ne permite legea”, a fost primul răspuns pe care ni l-a oferit directorul executiv al Poliţiei Comunitare, Alexandru Lefter. “Apoi - a continuat Lefter - coordonarea activităţii, mai ales în week-end, o facem eu şi domnul Apostol, prin rotaţie. Este destul de multă muncă birocratică, aşa încât noi am venit cu această propunere, care a fost îmbrăţişată de conducerea Primăriei”.În privinţa viitoarelor sarcini noului coleg, Lefter a declarat: “Va prelua de la noi o parte din responsabilităţi, mai ales în ceea ce priveşte relaţia cu unele instituţii, dar şi coordonarea dispeceratului şi îi va reveni şi sarcina de a ne suplini pe noi la coordonarea activităţii operative”.La rândul său, primarul Horia Tiseanu - după ce a fost surprins că s-a aflat rezultatul concursului - a declarat: “Noul şef serviciu va avea atribuţii de reprezentare şi de relaţii cu societăţi comerciale, dar şi cu alte instituţii ale statutului, care au responsabilităţi în asigurarea ordinii publice”.
Cine este Adrian Ioan Savu?
Adrian Ioan Savu a fost până acum vreo doi ani şeful SRI Câmpina. Ca orice persoană aflată într-o asemenea funcţie, în jurul său este destulă discreţie... Totuşi, o simplă căutare pe “google” şi oricine poate afla mai multe detalii...
Savu - în atenţia DNA
În luna mai 2007, mai multe publicaţii centrale dezvăluiau că Adrian Ioan Savu este unul dintre cei intraţi în vizorul DNA, alături de alte nume mai celebre - printre care Ovidiu Muşetescu, Dorina Mihăilescu şi fostul premier Adrian Năstase. Adrian Ioan Savu a fost interceptat telefonic în timp ce îl prevenea pe un important om de afaceri că îi sunt ascultate telefoanele într-un alt caz de evaziune fiscală în urma unor tranzacţii dubioase cu alcool. De asemenea, legăturile lui Savu par a ajunge până în sfera de maximă influenţă din perioada guvernării PSD.
Savu - prietenul lui Omar Hayssam?
Tot în presa centrală au apărut chiar unele documente care atestă legăturile dintre celebrul terorist Omar Hayssam şi Adrian Ioan Savu. Astfel, conform surselor citate, în afara faptului că Savu îi asigura protecţia lui Hayssam în faţa oricărui control din partea autorităţilor statului, fostul şef al SRI Câmpina l-ar fi şi atenţionat pe Hayssam că a intrat în vizorul SRI şi al Poliţiei. Ani buni, Hayssam a derulat afaceri cu material lemnos în zona Câmpina şi Valea Doftanei.

Se rezolvă problema câinilor comunitari?

600 de câini ar trebui prinşi în acest an. 99 lei - valoarea fiecărui câine. Timp de 7 zile Primăria va plăti banii aferenţi. “Nu ne interesează ce se întâmplă apoi cu aceşti câini!” (Ion Dragomir)
Administraţia locală a încredinţat direct serviciul de gestionare a câinilor comunitari unui cabinet sanitar veterinar din Boldeşti, care aparţine preşedintelui Colegiului Medicilor Veterinari din Prahova, Emilia Herescu.Contractul a început să se deruleze de luni, 23 martie. În acest an se prevede strângerea unui număr cuprins între 400 şi 600 de câini comunitari, capacitatea tehnică a firmei în cauză fiind de 10-15 câini pe zi. “Pentru fiecare câine vom plăti 99 lei, dar am prevăzut prin contract ca aceştia să fie ţinuţi numai pentru o perioadă de şapte zile. Nu ne interesează ce se întâmplă apoi cu aceşti câini! La fel de importantă este şi problema câinilor cu stăpân, care distrug florile şi zonele verzi din centru. Rezolvarea definitivă a problemei câinilor comunitari se va produce atunci când va fi rezolvată această problemă şi în localităţile din jurul nostru. Iar finalizarea procesului pe care-l avem cu Fundaţia pentru Protecţia Câinilor Comunitari şi obţinerea spaţiilor pe care le-a folosit aceasta pot contribui decisiv la rezolvarea acestor probleme”, a declarat viceprimarul Ion Dragomir.

Rafinăria “Steaua Română”, datoare la bugetul local

Camera de Conturi pune o piatră de moară de gâtul Rafinăriei - impozitul pe... terenuri - batale
În afara multitudinii de probleme care se află pe capul conducerii Rafinăriei “Steaua Română” a mai apărut una... În urma unui control al Camerei de Conturi, inspectorii acesteia au constatat unele nereguli în privinţa impozitelor locale achitate de Rafinărie către bugetul local. Era vorba de terenurile pe care se află batalele şi care sunt încadrate în grila de impozitare la terenuri construibile. În schimb, Rafinăria achitase la bugetul local contravaloarea impozitelor aferente pentru... teren degradabil. De aici, pentru perioada 2003-2006, rezultase o diferenţă de peste 680 milioane lei vechi. Administraţia locală a atacat decizia Camerei de Conturi şi a realizat un nou control la Rafinărie, ocazie cu care au încadrat terenurile respective la... teren degradabil. Şi au transmis rezultatele Camerei de Conturi. Răspunsul acestei instituţii pune o nouă piatră de moară de gâtul Rafinăriei - Camera de Conturi a respins solicitarea administraţiei locale, reiterând că Rafinăria este datoare la bugetul local cu suma de 680 milioane lei vechi. La această sumă trebuie să se adauge diferenţa de impozitare aferentă perioadei 2007-2009.În plus, pentru anul 2009, Rafinăria “Steaua Română” ar trebui să achite bugetului local 1,57 miliarde lei vechi impozit pe clădiri, 1,53 miliarde lei vechi impozit pe teren, 130 milioane lei vechi impozit pe mijloacele auto. La acestea se adaugă cele 680 milioane stabilite de Camera de Conturi, plus diferenţa de impozit pentru acele terenuri în perioada 2007-2009... Adică, aproape 5 miliarde lei vechi. Bani care - având în vedere conjunctura - este greu de presupus că vor mai ajunge la bugetul local. Fără să mai socotim cota de 47% din impozitul pe salarii, este clar că bugetul local suferă din cauza problemelor Rafinăriei.
Bercăroiu: “Rafinăria a mai fost în această situaţie în 2001”
Vicepreşedintele PSD Câmpina, Victor Bercăroiu, a declarat în legătură cu situaţia Rafinăriei: “Este o situaţie de-a dreptul dramatică pentru rafinărie, atât pentru ce înseamnă ea ca simbol, ca istorie, dar şi pentru cei peste 400 de salariaţi şi familiile lor. Rafinăria a mai fost în această situaţie, în anul 2001, atunci când a fost la un pas să se închidă. Atunci, însă, au existat un deputat şi un primar, care au ajuns până la preşedintele României. Acum...”
Scade ritmul de încasare
Rafinăria nu constituie singura problemă a bugetului local, încă neadoptat. Şi asta pentru că, în luna ianuarie s-au încasat 24 miliarde lei vechi, iar în luna februarie - numai aproximativ 15 miliarde lei vechi. Continuarea acestui ritm scăzut de încasare pune în pericol realizarea bugetului local la nivelul la care a fost proiectat. Iar preconizata închidere a unor societăţi - cum este situaţia Rafinăriei, dar şi a altora mai mici - va îngreuna şi mai mult îndeplinirea indicatorilor din buget, cu toate consecinţele care decurg de aici... Şi nu este decât începutul crizei...

Pensionarii protestează

Pensionarii vor picheta joi, 26 martie, sediul Guvernului şi sediile prefecturilor
Mai multe asociaţii ale pensionarilor din întreaga ţară sunt nemulţumite de politicile Guvernului Boc în ceea ce-i priveşte, astfel încât au decis să demareze o serie de acţiuni de protest. Cele patru asociaţii ale pensionarilor - UGPR, preşedinte Miron Niculescu, FNSPR, preşedinte Preda Nedelcu, Federaţia Unirea, preşedinte Dumitru Cojanu, Federaţia Naţională Omenia CARP, preşedinte Gheorghe Chioaru - au decis să se adreseze Avocatului Poporului. Motivul? Neaplicarea Legii nr. 19/2009 a bugetului de asigurări sociale, care prevede ca punctul de pensie să ajungă în luna aprilie 2009 la 42,3% din salariul mediu brut de 1.693 lei. Primele acţiuni de protest vor fi joi, 26 martie, atunci când delegaţii ale celor patru asociaţii vor picheta sediul Guvernului şi al prefecturilor, prilej cu care vor înmâna şi un memoriu şefilor instituţiilor pichetate.La Câmpina, lucrurile stau puţin altfel... Astfel, Gheorghe Bazgan, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor din Petrol, filiala Câmpina, ne-a declarat simplu că “vom sprijini aceste demersuri”.
“În spatele fiecărei organizaţii a pensionarilor se află câte o forţă politică”În schimb, Cornel Caloianu, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Câmpina, ne-a declarat că “nu vom răspunde la aceste solicitări, pentru că organizaţia noastră nu face politică. Se ştie că în spatele fiecărei organizaţii de acest gen se află câte o forţă politică. Eu unul m-am săturat de politicieni... Înainte de fiecare alegeri vin şi ne promit una şi alta şi ne bagă în seamă... Cum trec alegerile, au uitat de noi complet. Nici măcar o invitaţie la spectacolul de Ziua Femeii, care a fost din banii noştri, ai tuturor, nu ne-au trimis... Ce să ne trimită, nici măcar nu ne-au întrebat... Aşa că nici nu vreau să aud...”

Administraţia vrea să preia fostul cinematograf

Autorităţile locale au început demersurile pentru preluarea clădirii care a găzduit Cinematograful Central. “Chiar la proxima şedinţă a Consiliului Local va exista un proiect, iar în cazul aprobării lui, probabil undeva prin luna mai, vom semna protocolul pentru preluarea acelui spaţiu. Din câte ştiu eu, există un litigiu pe rolul instanţelor pentru o parte a acestui imobil, dar este o treabă strict între regia care a gestionat aceste spaţii şi o persoană fizică sau juridică, aceea care a închiriat unul dintre spaţiile din fostul cinematograf”, a declarat primarul Horia Tiseanu.Mult mai volubil şi mai entuziasmat de această posibilitate, senatorul Georgică Severin a declarat: “Trebuie realizate unele acte premergătoare de către administraţia locală, iar în momentul în care toate acestea vor fi gata, voi face tot ceea ce depinde de mine pentru a rezolva cât mai rapid preluarea fostului cinematograf de către administraţia locală. Voi merge personal la ministrul Culturii şi sunt convins că voi obţine semnătura necesară. În viziunea mea, fostul cinematograf va fi, cel mai probabil, demolat, iar în locul lui va trebui să se ridice un centru cultural, dar care obligatoriu va trebui să cuprindă şi un cinematograf. Eu m-am gândit chiar la două săli de cinematograf, de o capacitate mai mică - 100-150 locuri - şi cu o galerie de artă sau alte spaţii tot culturale. Sunt multe posibilităţi, iar eu cred că vom putea atrage şi fonduri extrabugetare pentru realizarea unui asemenea centru cultural”.

Prima etapă a descentralizării spitalelor

Administraţia preia cabinetele medicale şcolare
Secretarul Primăriei Câmpina, Paul Moldoveanu, a anunţat că “pe linia descentralizării, până la 1 aprilie va trebui să aibă loc transferul ansamblului atribuţiilor şi competenţelor asupra cabinetelor medicale şcolare către administraţia locală. Este vorba de 20 de persoane - trei medici, doi stomatologi, doi mediatori sociali şi restul asistenţi medicali - a căror salarizare va fi preluată de administraţia locală, dar cu surse de la bugetul de stat. Aşa că este foarte posibil să introducem un proiect de modificare a organigramei chiar la proxima şedinţă a Consiliului Local”. De asemenea, Guvernul are în vedere continuarea descentralizării şi cu celelalte unităţi medicale, cel mai probabil numai Spitalul Municipal urmând a fi preluat integral de administraţia câmpineană, în vreme ce Spitalul de Psihiatrie Voila, considerat unul de interes judeţean, să fie trecut în administrarea Consiliului Judeţean.

Rămâne spitalul fără curent?

Un cotidian judeţean a anunţat, spre sfârşitul săptămânii trecute, că Spitalul Municipal Câmpina ar putea fi deconectat de la reţeaua electrică, din cauza datoriilor. Valoarea facturilor restante ale unităţii medicale către Electrica se ridică la valoarea de 914,4 milioane lei vechi. Directorul interimar al Spitalului Municipal, Constanţa Ţiţei, a declarat cotidianului respectiv că “Săptămâna trecută, am plătit circa 200 de milioane. Până în prezent, nu am fost anunţaţi că vom fi deconectaţi”. Chestionaţi asupra acestei posibilităţi nefericite, atât primarul Horia Tiseanu, cât şi viceprimarul Ion Dragomir nu ştiau nimic. “Nu ştiu nimic despre aşa ceva”, a afirmat Tiseanu. “Am aflat din presă, dar dacă este adevărat, este foarte grav”, a spus şi Ion Dragomir.

Ion Mircea dixit:

“Stelică Ene merita să fie inspector şcolar general!”
În cadrul conferinţei de presă a PSD, fostul consilier local Ion Mircea a avut o scurtă intervenţie legată de numirea inspectorului şcolar general: “Am o nemulţumire legată de investirea noului inspector şcolar general. Acest post revenise PSD şi făcusem demersurile necesare pentru ca şi Câmpina să aibă un reprezentant în conducerile acestor instituţii. Spre dezamăgirea noastră profundă, o altă persoană, care nu are nici o legătură cu Câmpina, şi, aş spune eu, nici cu PSD, a fost învestită în acest post. Am convingerea că Stelică Ene merita să fie inspector şcolar general, iar pentru noi este o mare deziluzie ceea ce s-a întâmplat”.

Radiologia şi umilirea bolnavilor

Un cititor fidel ne-a transmis la redacţie un semnal de alarmă privind o situaţie gravă, pe care o defineşte ca fiind “o bătaie de joc a Spitalului Municipal la adresa a mii de oameni bolnavi”.Este vorba de lipsa unui aparat pentru radiografii pulmonare, care exista în anii din urmă la Secţia TBC de pe Strada Vasile Alecsandri. “Aparatul acela foarte vechi, piesă de muzeu, şi-a dat obştescul sfârşit”, ne scrie cititorul nostru. În aceste condiţii, singura posibilitate de a face o radiografie este la aparatul din incinta Policlincii. “Dar aici, este coadă şi sunt zeci de persoane înscrise zilnic”. În schimb, cititorul nostru ne dezvăluie că în incinta spitalului există o secţie modernă, cu aparatură de ultimă generaţie, cu medici buni, dar care deserveşte numai pe cei internaţi, ceea ce înseamnă câteva cazuri pe zi. În rest, aparatura stă degeaba, în vreme ce, la numai câteva zeci de metri, la cabinetul din Policlinică, bolnavii se înghesuie la cozi interminabile. “În schimb, în secţia de radiologie din spital poţi rămâne uimit văzând o seră cu flori, o adevărată minunăţie. Este trist, însă, să vezi în Policlinică zeci de bolnavi, iar în secţia din spital - o seră cu flori!”Cititorul nostru este convins că nu ar fi nevoie decât de o minimă înţelegere din partea conducerii Spitalului Municipal. “Cu un program anunţat dinainte, cu o prioritate pe care nimeni nu ar discuta-o acordată urgenţelor şi cazurilor foarte grave, sunt convins că ar putea fi folosită şi aparatura din secţia spitalului, astfel încât bolnavii, după ce că sunt ei destul de amărâţi, că nu vine nimeni de drag la spital, măcar să nu mai fie umiliţi”.

Electromontaj, o soluţie pentru Judecătorie?

Vă prezentam chiar în ediţia anterioară situaţia delicată a Judecătorie Câmpina, care ar trebui să intre, din toamna acestui an, în ample lucrări de reparaţii, dar întâmpină probleme în găsirea unui alt sediu, unde să funcţioneze temporar. Conducerea Judecătoriei se gândise la Casa Tineretului, care nu pare a fi soluţia cea mai bună...În urma articolului de săptămâna trecută, un cititor fidel ne-a transmis un mesaj cu o idee interesantă. Judecătoria să închirieze fosta clădire administrativă a societăţii Electromontaj. Imobilul se află pe Strada Goleşti, între Biserica Catolică şi Casa de Cultură, şi are mai multe avantaje. Este foarte aproape de actualul sediu al Judecătoriei, este suficient de mare, cât să nu mai fie aglomeraţie în zonă, dispune de un spaţiu care poate fi amenajat ca parcare proprie, iar cheltuielile de amenajare nu ar fi foarte mari. E o idee!

Se rupe coaliţia? Vine campania!

Senatorul PD-L, Georgică Severin, îi atacă pe social-democraţi
La ultima conferinţă de presă, după ce a prezentat activitatea sa parlamentară din ultima săptămână, senatorul Georgică Severin a lansat un atac la adresa liderilor social-democraţi, de altfel, colegii săi de coaliţie: “PSD şi în special Mircea Geoană profită de acordul cu FMI pentru a-şi face o campanie electorală de un populism lipsit de orice respect din partea unui lider de partid aflat la guvernare. Este jenant ca la întâlnirea cu sindicatele să ia luări de cuvânt atât de dure, în vreme ce Mihai Tănăsescu sau actualii miniştri PSD ai Cabinetului Boc au o altă poziţie. Cel mai mult m-a dezamăgit reacţia liderilor PSD după precizările ministrului Pogea privind împărţirea sumei pe care o putem trage de la FMI. Reprezentanţii PSD au afirmat că banii vor fi împărţiţi numai între bogaţi şi nu vor ajunge deloc la săraci, de parcă ar fi vorbit primarul de Dăbuleni şi nu senatorul de Dăbuleni. Toate forţele care tranformă acordul cu FMI într-un lucru rău, care-l demonizează, nu au decât un singur scop - să menţină, în următoarele şase - şapte luni, o stare de haos, un climat instabil”.În privinţa mult discutatului caz al Rafinăriei “Steaua Română”, Severin a mai precizat că “preşedintelui ANAF i s-a cerut în Comisia Economică a Senatului să găsească măsurile legale pentru rezolvarea acestui caz. Personal, în zilele următoare voi avea o discuţie cu conducerea Petrom, pentru a încerca o rezolvare a situaţiei”.

Virgil Guran, singurul câmpinean prezent la Congresul PNL

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Congresul PNL. A fost un congres extraordinar, care a marcat - după cum susţin mulţi analişti - o cotitură în modul de abordare a viitoarelor campanii electorale de către liberali, după ce Crin Antonescu a fost ales preşedinte al PNL, înlocuindu-l astfel pe Călin Popescu Tăriceanu. Mai mult, este aproape cert că noul lider al liberalilor, Crin Antonescu, va fi şi candidatul acestei formaţiuni politice la alegerile prezidenţiale de la finalul acestui an. Majoritatea vocilor importante din PNL, care au fost de partea lui Crin Antonescu, dar şi cei care l-au susţinut pe Călin Popescu Tăriceanu, au dus întreaga bătălie internă pe tărâmul contracandidatului ideal capabil să-l înfrângă pe Traian Băsescu. Cu acelaşi prilej, Ludovic Orban a fost ales ca prim-vicepreşedinte al PNL, o funcţie nou înfiinţată.Singurul liberal câmpinean prezent la Congresul PNL a fost preşedintele interimar al organizaţiei locale, Virgil Guran. Despre ce s-a întâmplat la congres, Guran ne-a declarat: “Chiar dacă votul a durat ceva cam mult, la acest congres a fost o atmosferă de eleganţă, inclusiv în lupta între candidaţi, în care s-a dovedit educaţia şi nivelul intelectual al conducerii PNL. Am constatat chiar şi un entuziasm al celor care au votat schimbarea la nivelul de vârf al partidului. Personal, şi eu am votat cu Crin Antonescu, pentru că este un conducător mult mai deschis, modern, care dialoghează şi înţelege realităţile actuale, putând fi un candidat cu şanse reale la Preşedinţia României“.

Scrisoare deschisă către administraţia locală, judeţeană şi toţi câmpinenii

Judeţul Prahova a fost, este şi vrem să credem că va fi un judeţ pilot; în 1856, la Ploieşti a fost înfiinţată prima rafinărie din lume, în 1904, la Câmpina, apare prima şcoală de maiştrii sondori din lume (actualul sediu al primăriei), în 1907 este înfiinţată, la Ploieşti, prima uzină din lume pentru reparat şi confecţionat utilaj petroleir (Concordia). În aceeaşi perioadă, pe plan politic, în 1870 a fost proclamată pentru o zi “Republica de la Ploieşti”.Este lesne de înţeles că toate acestea au fost şi sunt posibile pentru că prahovenii de dinainte şi de după “Republică” sunt mai inteligenţi decât... ai lor, oriunde s-ar afla ei acum!Câmpina, al doilea municipiu al judeţului, are un aport notabil la toate acestea ţinând cont de faptul că a “produs” şi “produce” cel mai mare număr de intelectuali, inteligenţi, la o mie de locuitori, parametru care plasează Câmpina pe primul loc într-un clasament (neoficial) naţional şi chiar european. Acest lucru îi obligă pe câmpineni la competenţă şi competiţie.Cu eforturi comune (Primăria, Consiliul Local şi consilierii judeţeni ai vremii) am reuşit ca, în anul 1999, Muzeul Memorial “BP Hasdeu” să treacă în administrarea Consiliului Local Câmpina. S-a putut...În perioada 2004-2008, aceleaşi eforturi au fost depuse ca şi Muzeul Memorial “Nicolae Grigorescu” să capete acelaşi statut. Din anumite motive (probabil şi politice), dar mai ales din cauza argumentelor aduse de Muzeul Judeţean de Artă Prahova, acest lucru... nu s-a putut...Nota bene, prezint mai jos numai două din argumentele de care vorbeam:- diminuarea drastică a veniturilor proprii ale Muzeului Judeţean de Artă Prahova, numărul anual de vizitatori ai Muzeului “Grigorescu” fiind aproape 20.000, iar încasările din vânzarea de bilete, cataloage şi ilustrate reprezintă aproape 90% din veniturile proprii ale Muzeului Judeţean de Artă Prahova;- crearea unui precedent periculos pentru celelalte instituţii muzeale din judeţ, care s-ar putea găsi în faţa unui val de presiuni din partea consiliilor locale, în vederea trecerii în administrarea acestora a unor importante obiective muzeale, pentru care nu totdeauna ar exista resursele necesare administrării...Să analizăm pe fond cele două argumente şi vom putea afirma că tocmai din aceste două motive muzeul trebuie să fie al Câmpinei. Muzeul trebuie să fie al nostru şi numai din simplu moitv că el, Nicolae Grigorescu, a pictat pe Valea Doftanei şi în Câmpina, nu printre coloanele zvelte ale rafinăriilor ploieştene... Multe sunt motivele ce pot fi invocate...Pentru toate acestea sugerăm Consiliului Local (majoritar) Câmpina să reia şi să continue demersurile prin comisia sa de specialitate, în speţă prin implicarea preşedintelui comisiei care are... antecedente notabile...Noi credem că acum sunt îndeplinite condiţiile propice, iar demersul nostru comun nu mai poate fi îngreunat de... nuanţe politice, atâta timp cât şi în Consiliul Local Câmpina şi în Consiliul Judeţean Prahova majoritatea necesară are aceeaşi... culoare. Totodată facem apel şi la cei patru parlamentari câmpineni, care din fericire pentru... Nicolae Grigorescu sunt tot de aceeaşi culoare (cel puţin trei dintre domniile lor).
PS - Privind un apus de soare la Câmpina, pictorul Nicolae Grigorescu ar fi spus: “Mâine o să pictez acest apus... dar nu, trebuie să-l pictez azi, pentru că mâine el este la fel, dar nu mai sunt eu acelaşi”.Astăzi, Nicolae Grigorescu veghează apusul său de soare ca şi răsăritul de sub monumentul funerar ce împodobeşte şi înnobilează cimitirul din Câmpina. Deci, ASTĂZI este momentul ca pictorului Nicolae Grigorescu să i se completeze “buletin de Câmpina” şi nu mâine... sau niciodată!
Vorba lui Petre Ţuţea: Să punem lucrurile în rostul lor!
Consilier local PNL, Dragomir Enache

30 martie - 53 de ani de la înfiinţarea Unităţii de jandarmi din Câmpina

În impresionanta sa trecere, timpul lasă întotdeauna urme care devin ulterior repere ale istoriei. Un astfel de moment este, pentru Jandarmeria Română, data de 3 aprilie 1850, când printr-un Ofis Domnesc se adoptă “Leguirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”. Acest document, semnat de domnitorul Grigore Alexandru Ghica, reprezintă actul de naştere al acestei arme de tradiţie care este Jandarmeria.Apărută dintr-o nevoie socială, instituţia Jandarmeriei va exista atâta vreme cât vor exista statul organizat şi necesitatea de ordine publică. În municipiul Câmpina, Jandarmeria este reprezentată de Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor pentru Comunicaţii, Informatică şi Logistică Jandarmi Câmpina. Înfiinţată la data de 30 martie 1956, unitatea a instruit nenumărate serii de tineri veniţi să-şi îndeplinească datoria sacră faţă de ţară, pregătind specialişti de comunicaţii necesari tuturor structurilor Jandarmeriei. Au rămas în amintirea multor tineri prahoveni sau din întreaga ţară numele unor comandanţi precum: col. Ion Marcu, col. Constantin Ciotei, mr. Ion Opran, col. Mihai Feneşi, col. Ion Stamen, col. Raul Georgescu, tot aşa cum nu poate fi ştearsă din memorie participarea unităţii la toate evenimentele şi momentele importante ale municipiului şi ale ţării. Se poate afirma, fără nici o reţinere, că jandarmii unităţii câmpinene au fost întotdeauna “acolo unde trebuiau să fie”, chiar dacă asta a însemnat să fie frânte, înainte de vreme, 37 de tinere vlăstare în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.
Ziua Veteranilor Unităţii
Tot la 30 martie, la Unitatea de jandarmi din Câmpina se desfăşoară şi acţiunile dedicate Zilei Veteranilor Unităţii. Aceste acţiuni vor începe la ora 9.30 cu întâmpinarea şi primirea cadrelor militare în rezervă şi în retragere. Vor urma cuvântul de bun venit din partea comandantului unităţii, prezentarea unor date şi fapte despre realizările unităţii şi vizitarea unor spaţii din cazarmă.
Ambele materiale ne-au fost puse la dispoziţie de cpt. Mihai Şerbănescu, ofiţerul responsabil cu relaţiile publice în Unitatea de jandarmi din Câmpina

Futures pentru începători (VI)

Câştiguri nelimitate pe piaţa futures, dar şi pierderi pe măsură
Dezvoltarea bursei de la Sibiu a oferit un plus de valoare pieţei de capital prin diversificarea ofertei de produse şi prin libertatea de mişcare pe care instrumentele derivate o conferă investitorilor.“Tranzacţionarea instrumentelor derivate diferă însă substanţial de cea a instrumentelor clasice pe piaţa spot (acţiuni, obligaţiuni sau alte valori mobiliare), afirmă Darius Cipariu, director general adjunct al bursei sibiene. Prin însăşi construcţia lor, derivatele beneficiază de un efect de amplificare a câştigurilor şi a pierderilor (leverage). Spre exemplu, cu aceeaşi sumă de bani cu care se cumpără 1.000 de acţiuni la BVB, pe piaţa futures se achiziţionează echivalentul a 5.000 de acţiuni sau chiar mai mult. De asemenea, la Sibiu se poate începe tranzacţionarea direct de pe poziţie de vânzare, şansele investitorilor de a realiza profit fiind aceleaşi indiferent de direcţia de evoluţie a preţului. De asemenea, comisioanele de tranzacţionare sunt mult mai mici decât pe piaţa spot, fapt care conferă o mai mare lejeritate în deschiderea şi închiderea poziţiilor, în special în cazul tranzacţiilor intra-day”. Cipariu atrage atenţia că “tranzacţionarea instrumentelor derivate poate să nu fie potrivită pentru toţi investitorii. Se pot pierde sume substanţiale de bani în perioade foarte scurte de timp. Sumele pierdute sunt potenţial nelimitate şi pot depăşi depozitul iniţial plasat în contul de tranzacţionare deschis la SSIF. Acest fapt se datorează în principal efectului de levier care permite, prin intermediul unei sume mici de bani, accesul la active suport cu valoare de câteva ori mai mare. Dacă o persoană consideră că nu este compatibilă cu acest profil ridicat de risc, este de preferat să nu angajeze operaţiuni cu derivate. De asemenea, tranzacţionarea pe piaţa futures se poate solda cu pierderi care pot fi mai mari decât suma depusă iniţial în contul de marjă. Drept urmare, investitorii nu ar trebui să plaseze pe această piaţă bani pe care nu şi-ar permite să-i piardă”.În cursul anului trecut s-a remarcat o creştere substanţială a operaţiunilor intra-day, care presupun riscuri speciale. La fel ca şi în cazul oricărui produs financiar, persoanele care caută să cumpere şi să vândă acelaşi instrument derivat în cursul unei zile pentru a profita de mişcările de preţ, se supun unor riscuri speciale incluzând comisioane substanţiale, expunerea la efectul de levier şi concurenţa cu traderi experimentaţi. Dacă pe termen foarte scurt se poate specula pe cantităţi mari de contracte, în schimb menţinerea în pierdere a unor poziţii largi o perioadă mai lungă de timp poate goli rapid contul investitorului. Plasarea ordinelor de genul “stop-loss” sau “stop-limit” nu vor limita neapărat pierderile la suma propusă. Este posibil ca anumite condiţii ale pieţei să facă imposibilă executarea ordinului sau atingerea preţului stop.Decebal N. Todăriţă, purtător de cuvânt SibexMai multe informaţii puteţi obţine pe
www.sibex.ro.

Cronica neagră

Şi-a dat foc... accidental. În după-amiaza zilei de luni, 16 martie, Maria T., de 88 ani, din Telega, în timp ce încerca să-şi aprindă focul la o sobă din interiorul locuinţei, din cauza neatenţiei,şi-a aprins îmbrăcămintea. Femeia a fost transportată la Spitalul Municipal Câmpina, iar ulterior la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde a rămas internată cu arsuri de gradul II şi III pe aproximativ 75% din suprafaţa corpului.
Intrat, văzut, plăcut, furat. Mircea C., din Telega, a reclamat, în ziua de 17 martie, că din locuinţa sa au dispărut diverse bunuri în valoare de aproximativ 25 milioane lei vechi. Şi o vecină, Mihaela S., a constatat că din locuinţa ei fuseseră sustrase unele bunuri, în valoare mai mică, de aproximativ 1,5 milioane lei vechi. Poliţiştii i-au identificat pe Ion G., de 29 ani, şi Vasile T., de 52 ani, ambii din Telega, care pătrunseseră în lolcuinţele celor doi şi sustrăseseră mai multe bunuri. S-a reuşit recuperarea integrală a bunurilor furate, iar cei doi bărbaţi vor ajunge în faţa instanţei.
Înjunghiere. În noaptea de miercuri spre joi (18-19 martie), în jurul orei 1.30, doi tineri au avut o altercaţie în urma căreia, unul dintre ei a scos un cuţit cu care l-a înjughiat în zona abdominală pe “amicul” de scandal. Poliţiştii au stabilit rapid că este vorba de Constantin S., de 33 ani, autorul faptei, iar victima se numeşte Florentin F., de 23 ani. Altercaţia spontană a fost generată de consumul de alcool al celor doi, victima fiind transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Pentru că victimei i-a fost pusă viaţa în pericol, autorul atacului, Constantin S., s-a ales cu un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, fiind cercetat pentru tentativă de omor deosebit de grav.

Unirea Câmpina, învinsă pe teren propriu

Unirea Câmpina - Petrolul Teleajen 0-2 (0-0)
După victoria pe care o obţinuse la Ploieşti, în faţa formaţiei Petrolul, Unirea venea în faţa propriilor suporteri, dar şi în faţa unui adversar de calibru - Petrolul Teleajen. Şi avea să fie, într-adevăr, un meci greu pentru câmpineni... Şi asta în ciuda publicului numeros care a venit la stadion, printre care s-a aflat inclusiv primarul Câmpinei, Horia Tiseanu.Prima repriză a fost echilibrată, o repriză în care nici una dintre formaţii nu a punctat decât la impresia artistică. Imediat după pauză, ploieştenii, antrenaţi de unul dintre cei mai prestigioşi tehnicieni de la nivelul Ligii A Prahova, Valentin Sinescu, au reuşit deschiderea scorului. Unirea a început cursa pentru egalare, dar ploieştenii şi-au ermetizat defensiva şi mai mult, pe final, au mai înscris o dată dintr-o lovitură de pedeapsă just acordată de arbitrul Radu Danielenco.Antrenorii formaţiei Unirea Câmpina, Marius Pălănceanu şi Daniel Corcodel, au abordat partida cu formula: Păpuşoiu - Gratie, Brânzea, Neagu, Basma - Coman, Ţigănuş. Ungureanu, Burlacu - Vane, Motoroiu. Au mai jucat: Jantea, Cârstei, Plăvache şi Flaidăr.Imediat după fluierul final al partidei, antrenorul Marius Pălănceanu ne-a declarat: “Îmi pare foarte rău că am pierdut, mai ales că veneam după un meci foarte bun în deplasare, care ne-a şi adus foarte multă lume la teren. Am întâlnit, totuşi, o formaţie foarte bine închegată, o echipă ale cărei pretenţii de promovare sunt justificate. Am, însă, încredere în continuare în băieţi şi sunt convins că vom recupera cât de curând punctele pierdute pe teren propriu, poate chiar în deplasarea de la Aluniş, unde vom întâlni lanterna roşie”.

Rezultate Liga A Prahova

Etapa a XXII-a
Unirea Câmpina - Petrolul Teleajen 0-2
CS Brazi - Progresul Aluniş 2-0
Cheile Doftanei Brebu - Caraimanul Buşteni 2-1
Recolta Dumbrava - CS Floreşti 1-0
AS Văleni - Unirea Brebu 1-4
Gloria Vâlcăneşti - Voinţa Bălţeşti 4-2
CS Ceptura - Petrolul Ploieşti 2-3
Petrolul '95 Ploieşti - Avântul Măneciu 4-1
Intersport Plopeni - CS Băneşti 3-2
Clasament

1. Intersport Plopeni 22 15 6 1 56-18 51
2. Petrolul Teleajen 22 15 5 2 54-12 50
3. Petrolul Ploieşti 22 15 4 3 40-11 49
4. Avântul Măneciu 22 14 3 5 73-36 45
5. Petrolul '95 Ploieşti 22 12 6 4 53-30 42
6. CS Băneşti Urleta 22 11 3 8 49-37 36
7. CS Brazi 22 8 6 8 39-40 30
8. Unirea Câmpina 22 9 2 11 37-38 29
9. Gloria Vâlcăneşti 22 9 1 12 45-51 28
10. Caraimanul Buşteni 22 7 6 9 46-50 27
11. Cheile Doftanei Brebu 22 8 3 11 32-37 27
12. Voinţa Bălţeşti 22 8 3 11 38-64 27
13. CS Ceptura 22 8 2 12 47-52 26
14. AS Vălenii de Munte 22 6 5 11 21-33 23
15. CS Floreşti 22 5 6 11 34-45 21
16. Unirea Brebu 22 3 8 11 26-43 17
17. Recolta Dumbrava 22 5 2 15 26-62 17
18. Progresul Aluniş 22 4 1 17 24-81 13
Etapa a XXIII-a (27-29 martie)

Voinţa Bălţeşti - AS Văleni (0-2)
Unirea Brebu - Recolta Dumbrava (2-2)
CS Floreşti - CS Petrolul '95 (4-4)
Petrolul III Ploieşti - Gloria Vâlcăneşti (4-1)
Progresul Aluniş - Unirea Câmpina (0-6)
Petrolul Teleajen - CS Ceptura (6-0)
Caraimanul Buşteni - CS Brazi (0-4)
CS Băneşti-Urleta - Cheile Doftanei Brebu (3-1)
Avântul Măneciu - Intersport Plopeni (2-4)

S-a stabilit programul optimilor Cupei României, faza judeţeană

AJF Prahova a stabilit prin tragere la sorţi programul optimilor de finală ale fazei judeţene a Cupei României. Iată programul:
Marţi, 31 martie 2009, ora 16.30
Voinţa Vadu Părului - Intersport Plopeni (teren Albeşti)
Unirea Urlaţi - Petrolul II Ploieşti (teren Urlaţi)
Gloria Plopu - CS Băneşti Urleta (teren Plopu)
Miercuri, 1 aprilie 2009, ora 16.30
Cheile Doftanei Brebu - Petrolul Teleajen Ploieşti (Teren Brebu)
Ştiinţa Albeşti - Avântul Măneciu (teren Albeşti)
Gloria Ologeni - Petrolul '95 Ploieşti (teren Ologeni)
CS Floreşti - Unirea Câmpina (teren Floreşti)
Progresul Aluniş - Caraimanul Buşteni (teren Aluniş)
Echipele victorioase, sau omologate ca atare, se vor califica în sferturile de finală ale Cupei României, faza judeţeană.

Coruna, trei victorii spectaculoase

Echipele de juniori şi seniori ale clubului Coruna au susţinut partide oficiale în ultimul week-end, toate cele trei formaţii obţinând victorii spectaculoase.Echipa de seniori a clubului, care activează în campionatul Ligii C Prahova şi din care fac parte şi opt juniori de certă valoare, în care clubul îşi pune mare încredere, a jucat la Măgureni, cu formaţia locală Avântul, în faţa căreia s-a impus cu un categoric scor 8-1.Şi echipele de juniori ale clubului au obţinut succese notabile. Astfel, trupa de juniori mari a lui Alin Postolache a jucat pe teren propriu cu Tricolorul Breaza, de care a dispus cu un 7-0, care ne scuteşte de orice comentarii.De asemenea, tot pe teren propriu a jucat şi grupa de juniori mici pregătită de Roberto Opaţchi, „mânjii“ Corunei învingând cu scorul de 3-0 formaţia Petrolul Ariceşti.

16 meciuri reomologate la Liga B

Comisia specială stabilită de AJF Prahova după scandalul generat de fostul statistician al forului din Pielari a terminat analiza rapoartelor de arbitraj din Liga B Prahova. La fel ca şi în cazul partidelor din Liga A, şi la eşalonul secund s-au găsit destule nereguli. Astfel, nu mai puţin de 16 partide au trebuit să fie reomologate. Şi să nu uităm că urmează Liga C...Dincolo de comunicate seci ale AJF, surprinde faptul că instituţia condusă de Silviu Crângaşu nu identifică şi vinovaţii. A arăta cu degetul numai pe cel care a plecat este echivalentul acţiunii majorităţii poliţiştilor care preferă să “se spele mâini” de câte o misiune mai delicată cu sintagma “mortul este întotdeauna de vină”. Este cel mai comod, cel mai uşor, cel mai sigur... Dar moral?!

Sportivii de la AIKO au obţinut 27 de medalii la Campionatele Naţionale

Recent, la Bucureşti, în Sala "Lucian Grigorescu" a avut loc finala Campionatului Naţional la arte marţiale, competiţie la care au participat şi mai mulţi sportivi de la Clubul AIKO, club condus de Alin Moldoveanu (foto). Sportivii câmpineni au avut o evoluţie foarte bună, reuşind să acumuleze opt medalii de aur, nouă de argint şi zece de bronz, iar cu un total de 27 de medalii Clubul AIKO s-a situat pe locul doi în clasamentul general al cluburilor din România, după AIKO Bucureşti. Iată laureaţii antrenorului Gabriel Timofte:
Locul 1 (campioni naţionali)

Alexandru Petre - kata, tineret
Andreea Ciubotaru - kata, tineret
Ştefan Stănărângă - kata, copii, 9kyu
Andreea Ene - kata, copii, 9-7kyu
Miruna Novinţchi - kata, juniori, 9-7kyu
Laura Tincanu - kata, cadeţi, grupa 9-8kyu
Andrei Ghiţeanu - kata, copii, 9kyu
Alexandru Petre - kumite, +70kg
Locul 2 (vicecampioni naţionali)
Marius Apostol - kata, tineret
Alexandra Bobolocu - kata, copii, 9-7kyu
Teodora Matei - kata, copii, 8-6kyu
Valentin Creţu - kata, copii, 8-9kyu
Sergiu Niţu - kata, cadeţi, 7-4kyu
Gabriel Mincu - kata, copii, 6kyu
Costin Bădiceanu - kata, copii, 6-5kyu
Sebastian Lal - kata, juniori
Costin Bădiceanu - kumite, 40kg
Locul 3
Răzvan Avram - kata, copii, 9kyu
Andrei Bengea - kata, seniori open
Teodora Soare - kata, copii, 9-7kyu
Antonio Chiriac - kata, copii, 9-7kyu
Mihai Anghel - kata, cadeţi, 9-4kyu
Alexandru Stoicescu - kata, copii, 6kyu
Alexandru Chiriac - kata, juniori
Nicki Boncu - kata, 3kyu
Marius Apostol - kumite, tineret
Sergiu Niţu - kumite, cadeţi, 45kg

Atlete câmpinene, din nou pe podium

În sala de atletism a Complexului Sportiv "Lia Manoliu" din Bucureşti s-a desfăşurat, la finalul săptămânii trecute, Campionatul Naţional de Atletism rezervat juniorilor III, competiţie la care au participat 340 de atleţi (178 fete şi 162 băieţi), de la 83 de cluburi din ţară, printre care şi CSŞ Grup Şcolar Petrol Câmpina, club condus de prof. Nicolae Pavel. Atlele câmpinene au reuşit două clasări pe podium, prin Monica Badea (antrenor Nicolae Pavel) (locul II, aruncarea greutăţii 3 kg, cu 11,26m) şi Diana Marcu (antrenor Jenica Bran) (locul II, săritura în înălţime, 1,60m). De asemenea, Aniţa Dumitraşcu s-a clasat pe locul VI la săritura în înălţime, cu o săritură de 1,50m.

Elevilor le place handbalul!

În ultima vreme au avut loc mai multe competiţii şcolare în care au fost implicaţi şi elevi câmpineni. Aproape toate au fost competiţii de handbal, elevii Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu”, pregătiţi de profesoara Simona Pavel, câştigând mai multe competiţii.Astfel, în returul Olimpiadei Naţionale Sportive Şcolare la Handbal pentru fete, liceu, echipa Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu” au ocupat primul loc şi s-a calificat pentru etapa judeţeană a olimpiadei. În aceeaşi competiţie rezervată băieţilor, echipa CNNG a ocupat locul al treilea. La rândul ei, echipa de gimnaziu fete a CNNG, în cadrul etapei judeţene de la Ploieşti, a ocupat locul al treilea, în vreme ce echipa de băieţi (foto) a câştigat faza judeţeană, calificându-se pentru etapa zonală, care va avea loc în zilele de 27-29 martie la Călăraşi.Nici fotbalul nu a fost lăsat deoparte, iar echipa Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu” la categoria liceu, condusă de profesorul Alexandru Grecu, a ocupat primul loc la etapa desfăşurată la Buşteni.În fine, dar nu în cele din urmă, sala de sport a Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu” a găzduit vineri, 20 martie, etapa judeţeană la handbal fete din şcolile generale din localităţile rurale.Cu acest prilej, s-au întâlnit la Câmpina echipe reprezentând şcolile generale din Telega şi Tg. Vechi, precum şi ale şcolilor de arte şi meserii din Ceraşu şi Iordăcheanu.

Cupa PNL la paintball

În premieră pentru Câmpina, filiala locală a unui partid politic organizează un concurs de paintball. Concursul va avea loc pe data de 23 mai, la ora 10.00, la Fântâna cu Cireşi, dar înscrierile au început deja. Cei interesaţi să participe la această competiţie se pot înscrie fie completând formularul online de pe site-ul www.pnl-campina.ro, fie înscriindu-se direct la sediul PNL, din Strada Mărăşeşti, nr. 2, de luni până vineri, între orele 12.00 şi 16.00.Organizatorii au fixat şi câteva condiţii minime pe care trebuie să le îndeplinească toţi cei care doresc să participe la această competiţie, iar printre condiţiile impuse se numără vârsta minimă de 18 ani, iar pentru elevii de liceu media la purtare să fie 10. Înscrierile se fac până la data de 15 mai. Dintre cei înscrişi se vor forma echipe de câte cinci membri, iar competiţia se va desfăşura în sistem eliminatoriu, disputându-se câte un joc tip “capture the flag” de maximum 15 minute.