
11 mai 2009
Unul dintre marinarii răpiţi de piraţii somalezi este câmpinean

Focar de infecţie la doi paşi de centrul Câmpinei

Firmă austriacă, lucrare românească
Peste 8,5 milioane euro pentru fiecare kilometru de cale ferată şi o întârziere de peste un an

Parcare de... Caracal!

Străzile din cartierul Muscel - subiectul unei dezbateri publice de succes!

Liberalii vor avea un club al seniorilor

Începând de săptămâna trecută, filiala locală a PNL a demarat pregătirile pentru organizarea unui club al seniorilor în cadrul acestei formaţiuni politice, club la care sunt invitaţi să participe toţi seniorii Câmpinei, indiferent de opţiunea lor politică. Sufletul acestei iniţiative este Elena Ene, cu care am purtat un scurt dialog.
De unde această idee a unui club al seniorilor în cadrul unei organizaţii de partid?
De unde această idee a unui club al seniorilor în cadrul unei organizaţii de partid?
Este un club al seniorilor din întregul oraş, indiferent de apartenenţa sau simpatia politică. Eu am intrat de curând în PNL şi împreună cu preşedintele Virgil Guran am încercat să punem în practică această idee. Toată viaţa am fost o femeie activă şi acum, la pensie, îmi doresc să menţin activitatea intensă a seniorilor acestui oraş.
Cum vedeţi dvs concret această activitate?
Pe timpul verii, pensionarii să poată veni cu nepoţeii, să existe un loc de joacă pentru copii, băncuţe pentru pensionari şi să se poată citi, asculta o muzică de calitate, să se poată sta de vorbă. Pe vreme mai rece sau pentru cei care doresc, în interioul sediului avem posibilitatea practicării unor sporturi - şah, tenis de masă, biliard, dar şi tradiţionalele table sau chiar jocuri de cărţi. Am putea aduce şi profesori de muzică sau de limba engleză, care să stea cu copiii şi să-i înveţe, jucându-se, câte ceva despre muzică sau limba engleză.
Spuneaţi că aţi intrat de curând în partid. De ce PNL?
Eu am fost membru la PIN, pe relaţia copiilor mei, care se cunosc cu Jenica Tabacu. I-am dat o mână de ajutor în campanie, dar nu se mai poate lucra cu ea... Că aşa e omul când ajunge într-o funcţie... S-a schimbat foarte mult şi a început cu minciuni, cu intrigi, chiar în familia mea, ceea ce m-a deranjat foarte mult. Când am văzut toate aceste lucruri murdare, dezamăgită, am plecat. Am analizat guvernările, partidele, inclusiv pe plan local, şi am decis că PNL este cea mai bună alegere. Am ales opoziţia, am ales Crin Antonescu şi Ludovic Orban, doi politicieni care mie îmi plac foarte mult, şi - nu în ultimul rând - am ales noua echipă de conducere de la PNL Câmpina, o echipă tânără, de mare viitor. De altfel, eu m-am oferit ca voluntar încă din timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, unde l-am sprijinit pe Ioan Simion, un om desebit, care ar fi meritat să ajungă să ne reprezinte în Parlamentul României. Câmpina a pierdut foarte mult prin absenţa lui Ioan Simion din Parlament.
Revenind la clubul seniorilor, când se va derula această activitate?
Până acum am luat legătura cu peste 250 de familii, iar săptămâna trecută au fost aproape 50 de seniori. Suntem încă la început, nu am definitivat un program, ştiu doar că vrem să facem aici o a doua familie, unde să ne petrecem o a doua tinereţe!
Primăria are un nou arhitect şef
După demisia Cristinei Popovici, interimatul funcţiei de arhitect şef al Primăriei Câmpina a fost asigurat de Nicoleta Hodoboc. La începutul săptămânii trecute, interimatul a luat sfârşit, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici organizând concurs pentru ocuparea funcţiei de arhitect şef la Primăria Câmpina. Concursul s-a desfăşurat la Ploieşti, la Consiliul Judeţean, iar pentru acest post a fost un singur candidat - Didona Căliman. În aceste condiţii, în absenţa oricărei concurenţe, Didona Căliman a trebuit să întrunească minimum 80 de puncte, din cele 100 posibile, pentru a fi declarată admisă. Ceea ce s-a şi întâmplat, comisia de examinare fiind formată din doi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, arhitectul şef al Consiliului Judeţean, secretarul Primăriei Câmpina, Paul Moldoveanu, şi directorul tehnic al Primăriei Câmpina, Eliza Oprescu. Didona Căliman a lucrat şi până acum tot în cadrul Primăriei, chiar la Biroul de Urbanism.
Dedesubturile unei formalităţi
Tiseanu l-a acuzat pe lichidatorul CPGC, Paul Tifigiu
La ultima şedinţă a Consiliului Local, printre multele
proiecte aprobate s-a numărat şi unul ce părea o simplă formalitate - aprobarea utilizării fondurilor provenite din cota de dezvoltare a serviciului public de apă - canal la HidroPrahova, pentru anul 2009. Proiectul - iniţiat de consilierul Mihaela Neagu Petrovici - a fost susţinut şi de reprezentanţi ai HidroPrahova, prezenţi la şedinţa consilierilor câmpineni.Concret, a fost vorba de o listă de 15 investiţii, din care patru au fost deja realizate de la începutul acestui an. Aproape nimeni nu a avut de obiectat sau comentat ceva la acest proiect, cu excepţia primaruluiHoria Tiseanu. Edilul-şef a vrut să ştie în mod expres “dacă aceste investiţii vor trebui răscumpărate de administraţia locală?” “Investiţiile intră în patrimoniul public”, a spus reprezentanta HidroPrahova, Simona Neagu. Dar Tiseanu a insistat, trimiţând o săgeată spre fosta conducere a Companiei Publice, dar şi spre lichidatorul CPGC, Paul Tifigiu: “La fel s-a întâmplat în trecut, cu fosta conducere a CPGC, iar acum, în opinia mea, se face o greşeală de către lichidator, pentru că ni se spune că trebuia să plătim 14 miliarde lei vechi pentru investiţiile realizate de Compania Publică din cota de dezvoltare”.Consilierii au trecut - din motive diferite - cu destulă uşurinţă peste această acuză a primarului Tiseanu, dar toţi experţii care s-au pronunţat pe marginea acestui subiect au dat dreptate fostelor conduceri ale CPGC.

Grădiniţele, la reparaţii!
După ce fiecare unitate de învăţământ din Câmpina şi-a înaintat solicitările de reparaţii către administraţia locală, Comisia pentru stabilirea şi urmărirea lucrărilor de reparaţii a purces la vizitarea fiecărei unităţi de învăţământ, pentru stabilirea priorităţilor, având în vedere că, în bugetul local, sunt alocate şapte miliarde lei vechi pentru reparaţiile la unităţile de învăţământ. Săptămâna trecută a fost rândul grădiniţelor, iar comisia a propus realizarea următoarelor lucrări de reparaţii:Grădiniţa 1 - reparaţii şi zugrăveli interioare în săli de clasă, vestiare şi holuri, amenajarea spaţiului pentru programul “Lapte şi corn”;Grădiniţa 7 - zugrăveli şi igienizări la cabinetul medical; vor fi schimbate două uşi; va fi reparată instalaţia electrică;Grădiniţa 10 - reparaţii, zugrăveli, vopsitorii interioare; reparaţii şi zugrăveli exterioare;Grădiniţa 11 - reparaţii şi zugrăveli exterioare.Se vor întocmi caietele de sarcini şi se vor realiza selecţiile de oferte, în vreme ce comisia va inspecta şi celelalte unităţi de învăţământ.
Doar la “Petrol” s-au aniversat Ziua Europei şi Ziua Independenţei

“Unirea nu se mută din Câmpina!”

Competiţie atletică la Câmpina

Recent s-a desfăşurat, pe baza sportivă a GŞI Petrol Câmpina, cea de-a III-a ediţie a Cupei Prahovei şi GŞI Petrol Câmpina la atletism, aruncări-juniori. Organizatori au fost CSŞ GŞI Petrol Câmpina şi CS Atletic “Athlos” Breaza. Au participat 55 de aruncători (17 fete şi 38 băieţi) din 10 cluburi - CSŞ 3 Steaua Bucureşti, CSA Steaua Bucureşti, CSŞ 4 Bucureşti, CS Dinamo Bucureşti, CSŞ Târgovişte, CS 4x4 Star Mediaş, CSŞ Ilfov, CN Dimitrie Cantemir Breaza, CS Atletic “Athlos” Breaza şi CSŞ GŞI Petrol Câmpina.
Cele mai bune rezultate înregistrate în cadrul acestei competiţii, inclusă în calendarul oficial
Suliţă băieţi:
1. Ştefan Moise - CSŞ GŞI Petrol Câmpina - 59.00m
2. Ionuţ Iorga - CSŞ GŞI Petrol Câmpina - 57.34m
3. Alexandru Călinoiu - CSŞ GŞI Petrol Câmpina -55.89m
Suliţă fete:
1. Cristina Movileanu - CSŞ GŞI Petrol Câmpina - 43.23m
2. Eliza Toader - CSŞ GŞI Petrol Câmpina - 42.92m
3. Mădălina Anghelescu - CSŞ Târgovişte - 37.77m
Disc băieţi:
1. Cristian Iovu - CSA Steaua - 52.68m
2. Vlad Zincă - CS Dinamo - 50.02m
3. Valentin Chifor - CSŞ Ilfov - 49.40m
Disc fete:
1. Mădălina Vlad - CSŞ GŞI Petrol Câmpina - 31.60m
2. Nicoleta Anghelescu - CSŞ Târgovişte - 23.23m
3. Ruxandra Toma - CSŞ GŞI Petrol Câmpina - 22.52m
Greutate băieţi:
1. Vlad Zincă - CS Dinamo - 17.77m
2. Florin Stoenescu - CSŞ Ilfov - 15.50m
3. Valentin Chifor - CSŞ Ilfov - 15.48m
Greutate fete:
1. Mădălina Vlad - CSŞ GŞI Petrol Câmpina - 11.11m
2. Cristina Movileanu - CSŞ GŞI Petrol Câmpina - 10.26m
3. Nicoleta Anghelescu - CSŞ Târgovişte - 10.02m
Ocupanţii primelor trei locuri au fost premiaţi cu diplome şi tricouri, iar cele mai bune trei performanţe, atât la băieţi, cât şi la fete, au fost premiate cu diverse sume de bani. De asemenea, CSŞ GŞI Petrol Câmpina a câştigat cele două cupe, atât la băieţi, cât şi la fete, acordate pentru clubul cu cele mai multe locuri pe podiumul de premiere.
Ocupanţii primelor trei locuri au fost premiaţi cu diplome şi tricouri, iar cele mai bune trei performanţe, atât la băieţi, cât şi la fete, au fost premiate cu diverse sume de bani. De asemenea, CSŞ GŞI Petrol Câmpina a câştigat cele două cupe, atât la băieţi, cât şi la fete, acordate pentru clubul cu cele mai multe locuri pe podiumul de premiere.
Cinci câmpineni ar putea primi subvenţii pentru construirea locuinţei
Comisia stabilită de Consiliul Local, pentru a analiza solicitările de acordare a subvenţiilor pentru construirea unei locuinţe, s-a întâlnit la începutul săptămânii trecute. Au fost declarate eligibile cinci solicitări, lista nominală urmând a fi aprobată la proxima şedinţă a Consiliului Local. După această aprobare, propunerile vor fi transmise Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, de la începutul anului fiind declarate eligibile nouă solicitări. Persoanele respective vor putea primi 30% din valoarea locuinţei construite, dar nu mai mult de echivalentul a 15.000 euro, iar această subvenţie va fi acordată numai după recepţia finală a lucrării.
Doar şase proiecte depuse pentru Legea 350
Consiliul Local a alocat, pentru finanţarea nerambursabilă a unor proiecte în baza Legii 350, suma de un miliard lei vechi. O sumă extrem de mică, mai ales dacă o raportăm la alte cheltuieli consistente ale administraţiei locale. Cu atât mai mult cu cât aceasta este singura sumă din care se va aloca o “feliuţă” şi pentru sportul câmpinean, lucru ce a atras protestul public al Clubului Coruna, reprezentat de patronul său, Virgil Guran.Totuşi, pentru obţinerea unei finanţări din această sursă s-a încheiat perioada de depunerea proiectelor, care, aproape cert, vor fi şi declarate câştigătoare.
Pentru domeniul cultură şi educaţie:- Asociaţia Inima Sfântă a lui Iisus, proiectul “Şi noi, copiii, avem drepturi”; suma solicitată - 100 milioane lei vechi;- Fundaţia Zamolxes, proiectul “Clubul cinefililor”, suma solicitată - 99 milioane lei vechi.
Pentru domeniul sport, “Promovarea fotbalului de performanţă”:- Asociaţia Sportivă Unirea Câmpina, proiectul “Promovarea fotbalului de performanţă prin echipe fanion ale municipiului Câmpina”; suma solicitată - 250 milioane lei vechi;- Asociaţia Club Sportiv HM Junior, proiectul “Promovarea sportului şi asigurarea reprezentării pe plan local şi naţional”, suma solicitată - 250 milioane lei vechi.
Pentru domeniul sport în cadrul programului “Sportul pentru toţi”:- Asociaţia Inima Sfântă a lui Iisus, proiectul “Sportul, sănătatea tuturor”; suma solicitată - 100 milioane lei vechi;- Fundaţia Zamolxes, proiectul “Săptămâna sportului pentru toţi”; suma solicitată - 99 milioane lei vechi.
Conform legii, pe lângă sumele solicitate pentru finanţare, asociaţiile şi fundaţiile vor contribui cu sume reprezentând 10% din valoarea totală a fiecărui proiect.
Pentru domeniul cultură şi educaţie:- Asociaţia Inima Sfântă a lui Iisus, proiectul “Şi noi, copiii, avem drepturi”; suma solicitată - 100 milioane lei vechi;- Fundaţia Zamolxes, proiectul “Clubul cinefililor”, suma solicitată - 99 milioane lei vechi.
Pentru domeniul sport, “Promovarea fotbalului de performanţă”:- Asociaţia Sportivă Unirea Câmpina, proiectul “Promovarea fotbalului de performanţă prin echipe fanion ale municipiului Câmpina”; suma solicitată - 250 milioane lei vechi;- Asociaţia Club Sportiv HM Junior, proiectul “Promovarea sportului şi asigurarea reprezentării pe plan local şi naţional”, suma solicitată - 250 milioane lei vechi.
Pentru domeniul sport în cadrul programului “Sportul pentru toţi”:- Asociaţia Inima Sfântă a lui Iisus, proiectul “Sportul, sănătatea tuturor”; suma solicitată - 100 milioane lei vechi;- Fundaţia Zamolxes, proiectul “Săptămâna sportului pentru toţi”; suma solicitată - 99 milioane lei vechi.
Conform legii, pe lângă sumele solicitate pentru finanţare, asociaţiile şi fundaţiile vor contribui cu sume reprezentând 10% din valoarea totală a fiecărui proiect.
Sandu se miră de Tiseanu şi mai vrea un trotuar!
La şedinţa Consiliului Local de la finalul lunii martie, consilierul Gheorghe Sandu atrăgea atenţia edililor asupra stării trotuarului de pe Strada 1 Decembrie 1918, chiar în zona Judecătoriei. Realizarea rapidă a dorinţei consilierului i-a prilejuit acestuia o nouă solicitare la şedinţa Consiliului Local de la finalul lunii aprilie: “Vă spun sincer că m-a mirat cât de repede s-a realizat repararea trotuarului din faţa Judecătoriei, aşa că mai vin cu o propunere similară. Este vorba de trotuarul de pe Strada Republicii, din zona staţiei de taxi, care este foarte degradat. M-aş bucura dacă reacţia Primăriei ar fi la fel de rapidă”.
DN1 a intrat în plombare

Cronica neagră
Accident de muncă la Brebu. Marţi, 5 mai, în jurul orei 10.30, la Brebu s-a produs un nou accident de muncă, tot la lucrarea de canalizare a localităţii. Accidentul a avut loc în punctul cunoscut de localnici sub numele “Malul Lupului”. Victima accidentului a fost Gabriel M., de 32 ani, din Măgureni, angajat al societăţii care execută lucrarea de canalizare. Practic, acesta a fost acoperit cu un mal de pământ în momentul în care săpa un şanţ. Totuşi, Gabriel M. a fost salvat şi transportat la Spitalul Judeţean Ploieşti, unde a rămas internat.
Bătrână, lovită de maşină. În aceeaşi zi de marţi, 5 mai, în jurul orei 19.00, Florin E., de 38 ani, din Comarnic, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Câmpina, a surprins-o şi accidentat-o grav pe Elena O., de 83 ani, din Câmpina, care traversa strada prin loc nepermis şi fără să se asigure.
S-a intimidat... Sanda B., din Brebu, conducea un moped marţi, 5 mai, în jurul orei 14.25, pe strada principală din localitate. La un moment dat, a sesizat că din sens opus un autoturism efectua manevra de mers cu spatele. Poliţiştii susţin că femeia s-a intimidat, s-a dezechilibrat şi a căzut pe carosabil, din această cădere rezultând rănirea uşoară a minorului D.B.; de 4 ani, pasager pe moped.
Au furat cărbune. În ziua de 7 mai, poliţiştii din Măgureni i-au depistat pe Romulus V., de 29 ani, din Măgureni şi Marius R., de 30 ani, din Floreşti, care transportau cu atelaje hipo personale cantitatea de 300, respectiv 200 kg de cărbune, în valoare de 40, respectiv 25 lei. Din primele cercetări efectuate de poliţişti a rezultat că cei doi ar fi sustras cărbunele din incinta unei societăţi comerciale din localitate. Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
Scandal cu... minori. În noaptea de 6 spre 7 mai, în jurul orei 1.00, poliţiştii au fost sesizaţi de existenţa unui scandal la un bloc de garsoniere din Câmpina. Poliţiştii au constatat că doi minori, în vârstă de 16 ani fiecare, ambii din localitate, au distrus mai multe bunuri şi au avut o altercaţie cu un locatar. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi lovire.
Câmpinean, accidentat la Urlaţi. Joi, 7 mai, în jurul orei 14.20, Cornel C., de 24 ani, din Câmpina, angajat la o societate comercială din Urlaţi, în timp ce efectua lucrări la o poartă de acces, a căzut de la o înălţime de aproape cinci metri. Victima a fost transportată la Spitalul Judeţean Ploieşti, iar de aici la Spitalul Bagdazar din Bucureşti.
Bătrână, lovită de maşină. În aceeaşi zi de marţi, 5 mai, în jurul orei 19.00, Florin E., de 38 ani, din Comarnic, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Câmpina, a surprins-o şi accidentat-o grav pe Elena O., de 83 ani, din Câmpina, care traversa strada prin loc nepermis şi fără să se asigure.
S-a intimidat... Sanda B., din Brebu, conducea un moped marţi, 5 mai, în jurul orei 14.25, pe strada principală din localitate. La un moment dat, a sesizat că din sens opus un autoturism efectua manevra de mers cu spatele. Poliţiştii susţin că femeia s-a intimidat, s-a dezechilibrat şi a căzut pe carosabil, din această cădere rezultând rănirea uşoară a minorului D.B.; de 4 ani, pasager pe moped.
Au furat cărbune. În ziua de 7 mai, poliţiştii din Măgureni i-au depistat pe Romulus V., de 29 ani, din Măgureni şi Marius R., de 30 ani, din Floreşti, care transportau cu atelaje hipo personale cantitatea de 300, respectiv 200 kg de cărbune, în valoare de 40, respectiv 25 lei. Din primele cercetări efectuate de poliţişti a rezultat că cei doi ar fi sustras cărbunele din incinta unei societăţi comerciale din localitate. Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
Scandal cu... minori. În noaptea de 6 spre 7 mai, în jurul orei 1.00, poliţiştii au fost sesizaţi de existenţa unui scandal la un bloc de garsoniere din Câmpina. Poliţiştii au constatat că doi minori, în vârstă de 16 ani fiecare, ambii din localitate, au distrus mai multe bunuri şi au avut o altercaţie cu un locatar. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi lovire.
Câmpinean, accidentat la Urlaţi. Joi, 7 mai, în jurul orei 14.20, Cornel C., de 24 ani, din Câmpina, angajat la o societate comercială din Urlaţi, în timp ce efectua lucrări la o poartă de acces, a căzut de la o înălţime de aproape cinci metri. Victima a fost transportată la Spitalul Judeţean Ploieşti, iar de aici la Spitalul Bagdazar din Bucureşti.
Futures pentru începători (XIII)
Vocabularul opţiunilor (II)
Elemente deosebit de importante în cadrul tranzacţiilor cu opţiuni sunt prima şi scadenţa.Prima este preţul pe care cumpărătorul unei opţiuni îl plăteşte vânzătorului. Primele sunt stabilite liber pe piaţă de către cumpăratori şi vânzatori potrivit regulilor bursei unde sunt tranzacţionate. Cunoaşterea principalilor factori care influenţează primele este importantă pentru orice persoana care tranzacţionează opţiuni. Prima poate influenţa substanţial profitul sau pierderea investitorilor.Scadenţa este ultima zi lucrătoare a lunii când expiră contractul şi la sfârşitul căreia Casa de Compensaţie, conform specificaţiilor din contracte, lichidează toate poziţiile rămase deschise. Odată ce opţiunea a expirat ea nu mai conferă nici un drept deţinătorului. Primele opţiunilor sunt afişate zilnic pe www.sibex.ro la secţiunea „Piaţa în timp real”. Pentru bunul mers al investiţiilor în opţiuni esenţială este şi compensarea, adică lichidarea poziţiei de către cumpărătorul şi/sau vânzatorul opţiunii prin iniţierea unei tranzacţii opuse, eliminând sau transferând unei alte persoane toate drepturile sau obligaţiile viitoare. Tranzacţia opusă se referă la iniţierea unei operaţiuni de bursă, inverse celei iniţiale (cumpăratorul iniţiază o vânzare iar vânzatorul iniţiază o cumpărare) pentru acelaşi tip de opţiune, cu aceeaşi scadenţă si cu acelaşi preţ de exercitare.Dar cum esenţa unei investiţii sunt, raportat la câştigul sau pierderea pe care o cauzează, banii, în cadrul strategiilor cu opţiuni întâlnim o serie de termeni care se referă la acest fapt. Astfel, întâlnim spre exemplu expresia „în bani”. O opţiune Call este „în bani” atunci cînd preţul de exercitare este mai mic decât preţul curent de tranzacţionare al activului suport. Ea este considerată în bani deoarece cumpărătorul opţiunii are dreptul de a cumpăra activul suport la un preţ care este mai mic decât preţul la care-l poate achiziţiona direct de pe piaţă. O opţiune Put este „în bani” atunci când preţul de exercitare este mai mare decât preţul curent de tranzacţionare al activului suport. Ea este considerată în bani deoarece cumpărătorul opţiunii are dreptul de a vinde activul suport la un preţ care este mai mare decât preţul la care-l poate vinde direct în piaţă.Un alt termen uzitat în cazul opţiunilor este „la bani”. O opţiune este „la bani” dacă preţul contractului futures este egal cu preţul de exercitare al opţiunii.Un investitor va întâlni totodată în piaţă şi expresia „în afara banilor”. O opţiune Call al cărei preţ de exercitare este mai mare decât preţul contractului futures este „în afara banilor”. În mod similar, o opţiune Put este „în afara banilor” dacă preţul său de exercitare este mai mic decât preţul futures. Nici o astfel de opţiune nu se poate exercita si de asemenea nu are valoare intrinsecă. Vom continua în numărul următor incursiunea în lumea vocabularului opţiunilor.
Elemente deosebit de importante în cadrul tranzacţiilor cu opţiuni sunt prima şi scadenţa.Prima este preţul pe care cumpărătorul unei opţiuni îl plăteşte vânzătorului. Primele sunt stabilite liber pe piaţă de către cumpăratori şi vânzatori potrivit regulilor bursei unde sunt tranzacţionate. Cunoaşterea principalilor factori care influenţează primele este importantă pentru orice persoana care tranzacţionează opţiuni. Prima poate influenţa substanţial profitul sau pierderea investitorilor.Scadenţa este ultima zi lucrătoare a lunii când expiră contractul şi la sfârşitul căreia Casa de Compensaţie, conform specificaţiilor din contracte, lichidează toate poziţiile rămase deschise. Odată ce opţiunea a expirat ea nu mai conferă nici un drept deţinătorului. Primele opţiunilor sunt afişate zilnic pe www.sibex.ro la secţiunea „Piaţa în timp real”. Pentru bunul mers al investiţiilor în opţiuni esenţială este şi compensarea, adică lichidarea poziţiei de către cumpărătorul şi/sau vânzatorul opţiunii prin iniţierea unei tranzacţii opuse, eliminând sau transferând unei alte persoane toate drepturile sau obligaţiile viitoare. Tranzacţia opusă se referă la iniţierea unei operaţiuni de bursă, inverse celei iniţiale (cumpăratorul iniţiază o vânzare iar vânzatorul iniţiază o cumpărare) pentru acelaşi tip de opţiune, cu aceeaşi scadenţă si cu acelaşi preţ de exercitare.Dar cum esenţa unei investiţii sunt, raportat la câştigul sau pierderea pe care o cauzează, banii, în cadrul strategiilor cu opţiuni întâlnim o serie de termeni care se referă la acest fapt. Astfel, întâlnim spre exemplu expresia „în bani”. O opţiune Call este „în bani” atunci cînd preţul de exercitare este mai mic decât preţul curent de tranzacţionare al activului suport. Ea este considerată în bani deoarece cumpărătorul opţiunii are dreptul de a cumpăra activul suport la un preţ care este mai mic decât preţul la care-l poate achiziţiona direct de pe piaţă. O opţiune Put este „în bani” atunci când preţul de exercitare este mai mare decât preţul curent de tranzacţionare al activului suport. Ea este considerată în bani deoarece cumpărătorul opţiunii are dreptul de a vinde activul suport la un preţ care este mai mare decât preţul la care-l poate vinde direct în piaţă.Un alt termen uzitat în cazul opţiunilor este „la bani”. O opţiune este „la bani” dacă preţul contractului futures este egal cu preţul de exercitare al opţiunii.Un investitor va întâlni totodată în piaţă şi expresia „în afara banilor”. O opţiune Call al cărei preţ de exercitare este mai mare decât preţul contractului futures este „în afara banilor”. În mod similar, o opţiune Put este „în afara banilor” dacă preţul său de exercitare este mai mic decât preţul futures. Nici o astfel de opţiune nu se poate exercita si de asemenea nu are valoare intrinsecă. Vom continua în numărul următor incursiunea în lumea vocabularului opţiunilor.
Final “en fanfare” pentru Unirea Câmpina
Victorie la Ploieşti cu Petrolul ‘95, victorie pe teren propriu cu CS Ceptura şi pregătiri pentru semifinala Cupei României, faza judeţeană
Petrolul ‘95 Ploieşti - Unirea Câmpina 1-2 (0-1)În etapa intermediară din Liga A Prahova, Unirea Câmpina a dat lovitura reuşind să câştige, într-o deplasare grea, la Ploieşti, în faţa formaţiei Petrolul '95 Ploieşti. Câmpinenii au deschis scorul cu un gol de senzaţie, şut la vinclu din 25 metri, al lui Gratie. Egalaţi după pauză, elevii lui Marius Pălănceanu şi Daniel Corcodel au reuşit să obţină toate cele trei puncte puse în joc prin golul marcat de Brânzea, pe contraatac, în ultimele minute ale partidei.Antrenorul Marius Pălănceanu ne-a declarat: “Sunt foarte mulţumit de joc şi de rezultat. Chiar dacă a fost un teren greu, băieţii s-au dăruit şi au obţinut o victorie extrem de importantă pentru noi. Din păcate, am plătit şi un tribut al acestei victorii - avem patru jucători suspendaţi pentru meciul din etapa viitoare, pe teren propriu, cu CS Ceptura. Este vorba despre Gratie, Ţigănuş, Ungureanu şi Cârstei”.
Unirea Câmpina - CS Ceptura 5-3 (1-1)
Atmosferă frumoasă, sâmbătă, de la ora 11.00, pe stadionul “Rafinăriei”, la partida dintre Unirea Câmpina şi CS Ceptura. Un spectacol cu opt goluri şi numeroase ratări. Câmpinenii au deschis rapid scorul prin Burlacu, în minutul 2, după care a ratat exasperant de mult, din aproape toate ocaziile posibile şi... imposibile. Şi aşa cum se întâmplă în fotbal, cu numai câteva minute înainte de pauză a survenit... egalarea. Aşa că, repriza secundă a însemnat o luptă pentru supremaţie şi

Gratie, suspendat 6 etape!
Spre finalul partidei de la Ploieşti, câştigată de Unirea în faţa formaţiei Petrolul ‘95, câmpineanul Gratie a fost eliminat de arbitrul ploieştean Laurenţiu Piciu pentru două avertismente, încasate în minutele 88 şi 90. În mod normal, după o eliminare survenită prin cumularea a două avertismente, se stă o singură etapă. Comisia de Disciplină a AJF Prahova i-a aplicat jucătorului câmpinean o suspendare de şase etape şi o amendă de 150 lei. Ce s-a întâmplat acolo ne-a relatat antrenorul formaţiei Unirea Câmpina, Marius Pălănceanu: “Arbitrul Laurenţiu Piciu ne-a spus, imediat după meci, că a fost înjurat şi insultat de jucătorul nostru după ce a fost eliminat. Însă, până la o suspendare de şase etape mi se pare cale lungă... Cel mai probabil, vom ataca această decizie”.Interesant este că, în cazul în care conducătorii formaţiei Unirea vor face apel la decizia Comisiei de Disciplină, ei vor da şi peste un câmpinean, Virgil Guran făcând parte din Comisia de Apel a AJF Prahova.
Campionatul de fotbal al Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu” a ajuns la final

Abonați-vă la:
Postări (Atom)