08 iunie 2009

Alegeri ignorate

Duminică, 7 iunie, 33.965 câmpineni au fost aşteptaţi la urne pentru a alege viitorii europarlamentari. Pentru cele 33 de locuri de europarlamentar s-au aflat în cursă 289 de candidaţi, din partea a şapte formaţiuni politice, dar şi doi candidaţi independenţi.
PD-L-işti cu sacoşele pline
Sâmbătă, după încheierea campaniei electorale, mai multe persoane, purtând însemnele PD-L, au fost surprinse de Poliţia Comunitară din mai multe localităţi împărţind cadouri (zahăr, ulei, făină, mălai). PSD Prahova a depus chiar şi o reclamaţie la Poliţie în acest sens, localităţile vizate fiind Plopeni, Dumbrăveşti, Vâlcăneşti, Ştefeşti, Rachieri - Valea Călugărească şi Ariceşti Rahtivani. Or fi fost singurele cazuri...?!
Liste pentru EBA
Mai multe informaţii au circulat pe parcursul întregii zile de duminică în privinţa listelor întocmite de PD-L, în care se stabileau pentru fiecare secţie de votare persoanele care urmau să voteze cu candidatul independent Elena Băsescu. Firesc, democrat-liberalii au infirmat categoric această informaţie, dar ea a fost dovedită în mai multe localităţi, fiind evident că a fost vorba de un fenomen generalizat.
Prezenţă masivă a Poliţiei
Cu mult simţ de răspundere, poliţiştii verificau microbuzele care intrau şi ieşeau din Câmpina. Ei îşi notau în carnet numele proprietarului autovehiculului, solicitau foaia de parcurs şi îi verificau pe călători. De asemenea, şi pe străzile Câmpinei se simţea prezenţa masivă a Poliţiei, atât a celei Municipale, cât şi a Poliţiei Comunitare.Inclusiv în Câmpina, echipajele de poliţie au supravegheat atent orice deplasare a microbuzelor, oprind şi verificând atent aproape toate aceste mijloace de transport.
Partidele i-au sondat pe alegători
La multe secţii de votare din Câmpina se aflau tineri care îi aşteptau pe alegători şi le solicitau să le spună cu cine au votat şi, eventual, de ce. Oamenii erau destul de înţelegători, răspunzându-le la întrebări. Sondajul era realizat de reprezentanţii firmei Bipress, aparţinând senatorului PD-L de Prahova, Iulian Bădescu.
Mulţi câmpineni au votat... pe seară!
Câmpinenii nu s-au înghesuit la urne, semnalul lor fiind mai degrabă unul de ignorare a acestui scrutin. Totuşi, cei care au ales să vină să-şi exprime opţiunea politică au preferat... răcoarea serii, după o zi - ce-i drept - caniculară. Astfel, la ora 13.00, după şase ore de la deschiderea secţiilor de votare, îşi exprimaseră acest drept 12,11% dintre câmpineni. Procentul de prezenţă la vot a crescut încet şi constant - la 15,36% la ora 15.00, 17,80% la ora 17.00, 21,61% la ora 20.00, explodând în ultima oră, cu câteva procente bune, până la 26,33%. Ceea ce înseamnă că în ultima oră în care secţiile au fost deschise au votat aproximativ 20% din totalul celor care au ţinut să-şi exprime votul!!! Măi să fie! De asemenea, ar fi demn de semnalat că, în ultimele trei ore de vot (18.00 - 21.00), numărul celor care au votat pe listele suplimentare a fost de aproape 300 persoane!
Cine a câştigat, cine a pierdut...
Şi totuşi, în afara rezultatelor seci şi impersonale, cine a pierdut şi cine a câştigat în aceste alegeri la nivelul municipiului Câmpina? Am comparat rezultatele obţinut la alegerile locale şi la alegerile parlamentare din toamnă cu rezultatele înregistrate acum.La primul tur al alegerilor locale, candidaţii PD-L şi PNDC la funcţia de primar, care formează împreună actualmente PD-L-ul câmpinean, au acumulat 58,06%, în vreme ce candidaţii la aceeaşi funcţie din PSD şi PC au adunat 16,31%. Partidele lor au strâns la alegerile locale 50,57% (PD-L şi PNDC), faţă de 18,48% (PSD şi PC).La alegerile pentru Parlamentul României, din 30 noiembrie, deşi votul a fost puternic influenţat de sistemul uninominal, totuşi, reprezentanţii PD-L, din rândurile cărora făceau parte de facto şi cei ai PNDC, au acumulat 41,89%, la Senat, şi 36,31%, la Camera Deputaţilor, în condiţiile în care reprezentanţii PSD au adunat numai 25,00%, la Senat, şi 18,75%, la Camera Deputaţilor.De această dată, la nivelul municipiului Câmpina, PD-L a obţinut 32,08% faţă de 28,22%, procentul principalilor săi contracandidaţi de la PSD. Sigur, democrat-liberalii susţin acum că şi voturile pentru „EBA“ sunt tot ale lor, ceea ce ar însemna un total de 43,72%, cu toate că în campanie au susţinut mereu că fiica preşedintelui Băsescu va aduce voturi din afara bazinului PD-L. La nivelul Câmpinei, cea mai bună prezenţă s-a înregistrat la secţia de la Şcoala 3, 33,64%, acolo unde este responsabilitatea echipei PNDC din zonă, şi la Şcoala 6, unde au votat cetăţenii din zona Mogador (32,05%). Cu cine or fi votat ei, în condiţiile în care Dragomir vrea să-i demoleze, iar Tiseanu tot amână decizia?! Oricum, aceste date demonstrează că oamenii cu o condiţie socială mai modestă sunt mult mai uşor de scos la vot...
Fiecare îşi savura propria victorie...
Am trecut pe la sediile celor mai importante două partide din Câmpina, la finalul zilei de vot. Democrat-liberalii erau fericiţi că au câştigat destul de clar la nivelul Câmpinei, iar social-democraţii priveau partea plină a paharului şi se bucurau de victoria la nivel naţional, anunţată de exit-polluri.“A fost «încălzirea» pentru prezidenţialele din toamnă”Horia Tiseanu, preşedintele PD-L Câmpina, a declarat: “Sunt convins că o să avem cel mai bun rezultat, care confirmă pe de o parte trendul pe care îl are PD-L la nivel naţional, iar pe de altă parte se demonstrează activitatea bună a militanţilor PD-L la nivelul municipiului Câmpina. Am avut adversari redutabili - PSD+PC şi PNL - dar nu au reuşit să strângă voturile la care se aşteptau. Consider că a fost o campanie moderată, o «încălzire» pentru prezidenţialele din toamnă. N-am auzit să fi fost acuzaţii de fraudă electorală, câmpinenii dovedindu-şi încă o dată echilibrul. Cred că şi prezenţa a fost peste nivelul mediei naţionale, ceea ce mă bucură încă o dată”.“Avem un rezultat superior celui de la ultimele alegeri” Ion Dragomir, preşedinte PSD Câmpina, a precizat: “Campania a fost una frumoasă, chiar mi-a plăcut, în primul rând pentru că a fost una paşnică. Rezultatele la nivel naţional sunt bune, dar sunt dezamăgit de prezenţa la vot şi sunt convins că un număr mai mare de cetăţeni la urne ar fi fost în favoarea noastră. La Câmpina, sunt dezamăgit de prezenţa la vot şi semimulţumit de rezultat, pentru că este un rezultat superior celui de la ultimele alegeri, ceea ce demonstrează că suntem pe un drum bun. S-a dovedit încă o dată că principalii noştri adversari politici au un electorat militarizat, ascultător, în vreme ce noi acum ne formăm propriul nostru electorat”.
Cum s-a votat în localităţile din jurul Câmpinei?
Din datele pe care am reuşit să le contralizăm până la închiderea ediţiei, în comunele din jurul Câmpinei s-a votat astfel:
Băneşti (prezenţa 25,05%): PD-L 47,50%, PSD 20,40%, PNL 12,96%, PRM 8,79%, EBA 5,72%.
Brebu (prezenţa 29,17%): PD-L 52,60%, PSD 19,90%, PRM 9,32%, PNL 9,15%, EBA 7,15%.
Poiana Câmpina: PD-L 34,90%, PSD 26,70%, EBA 14,80%, PNL 11,05%, PRM 9,49%.
Proviţa de Jos: PD-L 62,11%, PSD 10,80%, PNL 9,10%, EBA 8,21%, PRM 7,95%.
Proviţa de Sus: PD-L 65,10%, PSD 15,1%, PRM 7,38%, PNL 6,37%, EBA 4,64%.
Secăria (prezenţa 60,05%): PD-L 73,3%, PSD 12,8%, PNL 5,85%, PRM 3,58%, EBA 2,28%.
Valea Doftanei (prezenţă 16,72%): PD-L 45,50%, PSD 21,21%, PNL 11,27%, EBA 10,20%, PRM 8,46%.
Rezultatele la nivelul judeţului Prahova
Iată şi rezultatele finale înregistrate la nivelul judeţului Prahova:PD-L - 36,77% (61,349 voturi)PSD - 24,59% (41.032 voturi)PNL - 16,38% (27.336 voturi)PRM - 11,16% (18.628 voturi)EBA - 7,52% (12.552 voturi)PNŢ-CD - 1,36% (2.271 voturi)Pavel Abraham - 1,25% (2.089 voturi)Forţa Civică - 0,72% (1.204 voturi)UDMR - 0,22% (370 voturi).
Rezultate (parţiale) la nivel naţional
BEC a anunţat rezultate parţiale, după numărarea a 91,59% din voturile exprimate. Ierarhia parţială arată astfel: PSD 30,56%, PD-L 29,69%, PNL 14,56%, UDMR 9,27%, PRM 8,74%, EBA 4,23%, PNŢ-CD 1,48%, Pavel Abraham 1,02%, Forţa Civică 0,40%.

Persoane decedate şi foşti angajaţi ai Primăriei Câmpina, responsabili de implementarea “Agendei Locale 21”!

Consilierul local Dragomir Enache a atras atenţia, la ultima şedinţă a Consiliului Local, asupra faptului că ne aflăm la jumătatea perioadei de aplicabilitate a planului local de dezvoltare durabilă a municipiului Câmpina, în cadrul “Agendei 21”. Parafat în anul 2004, planul cu pricina a rămas la acelaşi stadiu. Ba mai mult, nici măcar hârtiile nu au mai fost mişcate, inclusiv în structurile de coordonare rămânând oameni care nu mai lucrează de mult timp în administraţia locală sau pentru unele instituţii publice.Astfel, în Comitetul Local de Coordonare (cam pompoasă denumirea), conform site-ului oficial al Primăriei Câmpina, figurează primarul Gheorghe Tudor (nu mai este în această funcţie din 2004), viceprimarul Horia Tiseanu (devenit primar în anul 2004), inspectorul pentru Integrare Europeană Mircea Şerban (nu mai lucrează în Primărie de peste 4 ani), directorul Spitalului Municipal Florin Dragomirescu (nu mai este în această funcţie de ani buni), directorul CPGC Liviu Şoldan (nici Compania nu mai există, iar între timp au mai fost vreo doi directori). De asemenea, în Biroul Agenda Locală 21 figurează Marian Nistor şi Anca Grigorescu, primul plecând de mult timp din această funcţie şi având o carieră fulminantă. Printre cei care se ocupă de implementarea acestui program se numără şi persoane care, din nefericire, au decedat între timp, aici putând fi nominalizată Emilia Rotaru, fostul director de îngrijiri medicale al Spitalului Municipal.În cele 56 de pagini ale documentului citat, printre multe vorbe goale se face referire şi la câteva proiecte concrete. Nu mai puţin de 50 astfel de proiecte sunt nominalizate în “Agenda Locală 21”. “Aş vrea şi eu la jumătatea derulării acestui proiect să ştim cum stăm!” - a solicitat Executivului consilierul liberal Dragomir Enache. Din cele 50 de obiective incluse în “Agenda Locală 21”, cu foarte mici excepţii, nu s-a făcut nimic! Şi suntem la jumătatea derulării acestui amplu program. Dar dacă nu au fost în stare aleşii locali să modifice structura Comitetului Local de Coordonare, ce pretenţii mai putem avea în ceea ce priveşte executarea unor lucrări extrem de complicate şi de costisitoare?!

Şi-au atins scopul!

Nici o şansă pentru salvarea pistei de motocros
Prefectura a renunţat la procesul privind menţinerea pistei
O societate câmpineană solicită în instanţă dezactivarea pistei de motocros
În acest timp, Primăria Câmpina se laudă cu o “pistă omologată”
Incredibil... Şi, totuşi, adevărat! Ceea ce se întâmplă, la Câmpina, cu terenul pe care este situat traseul de motocros, care a adus faimă internaţională acestei aşezări, este de domeniul grotescului. Persoane importante pe plan local, cu complicitatea directă şi evidentă a administraţiei publice, sensibilă la “butoanele” acţionate de cine şi unde trebuie, vor cu orice preţ să distrugă pista de motocros. Mijloacele sunt urâte, la fel ca şi motivaţiile lor...
Prefectul îşi încordează muşchii şi apoi...renunţă
În toamna anului trecut, la numai câteva luni de la începutul noului mandat, consilierul Jenica Tabacu a iniţiat şi susţinut un proiect de hotărâre prin care s-a aprobat - cu largul concurs al consilierilor, inconştienţi, probabil, de urâţenia morală şi nu numai a gestului lor - realizarea unui drum către Mănăstirea Augustinienelor Sf. Rita. Numai că, drumul coincidea cu o bună parte a traseului de motocros, ceea ce echivala cu desfiinţarea acestuia. Secretarul Paul Moldoveanu a precizat că proiectul este ilegal, dar consilierii l-au aprobat. Din ce alt motiv, decât că aşa fusese comanda?!După câteva luni, Prefectura Prahova a trimis o adresă Consiliului Local în care solicită revocarea hotărârii cu pricina, în caz contrar, aceasta urmând a fi atacată în instanţa de contencios administrativ. La insistenţele Jenicăi Tabacu, consilierii decid să-şi menţină hotărârea iniţială, iar Prefectura Prahova declanşează acţiunea în instanţă. Se fixează primul termen la 2 iunie, atunci când - surpriză de proporţii - Prefectura îşi retrage plângerea! Să fi ajuns “butoanele” celor care, în realitate, conduc Câmpina până la prefectul Radu Oprea (foto)? După fapte, răspunsul pare evident.
O societate, deranjată de vecinătatea pistei!
Aproape concomitent cu aprobarea drumului de acces pentru mănăstire, la 17 noiembrie 2008, o societate câmpineană şi mai mulţi angajaţi ai acesteia cer în instanţă, Primăriei Câmpina, să închidă şi să dezactiveze pista de motocros. Motivaţia înscrisă în cererea lor este hilară: angajaţii sunt “deranjaţi de zgomotul ATV-urilor şi motocicletelor care parcurg pista de motocros”! Incredibil!Dar când societatea a cumpărat terenul din vecinătatea pistei, nu ştia că vor fi probleme? Sau se gândeau încă de pe atunci că vor rezolva altfel problema?
Primăria se laudă cu pista!!!
Vă vine sau nu să credeţi, dar în tot acest timp, pe site-ul oficial al Primăriei Câmpina, administraţia locală se lăuda cu existenţa pistei de motocros de pe dealul Muscel! După cum reiese de pe site, viaţa sportivă a municipiului este de-a dreptul senzaţională... Textul privitor la pista de motocros este, însă, scandalos: “Pista de motocros de pe Dealul Muscel este naturală în proporţie de 90% şi utilizată încă din anii ‘60. Unică în Prahova, ea este cea mai mare din întreaga ţară (1.500m lungime). Aici se organizează campionate naţionale şi internaţionale de motocros, pista fiind omologată de Federaţia Naţională de Motociclism”. Nu s-o fi gândit nimeni să actualizeze site-ul astfel încât muncipalitatea să nu fie pusă în ipostaza penibilă de a promova o pistă pe care tocmai ea, municipalitatea, urmează să o desfiinţeze! Se pare că nu...
O tristă concluzie...
De ce se întâmplă toate acestea? De ce administraţia contribuie în mod direct la distrugerea unei piste de motocros, unde au avut loc - din păcate, numai la timpul trecut - numeroase competiţii internaţionale? De ce aleşii locali iau în considerare doar ordinele oamenilor influenţi din Câmpina şi nu se gândesc şi la interesul cetăţenilor... de rând? De ce nu vrea municipalitatea să organizeze un referendum pentru a afla părerea câmpinenilor în legătură cu această problemă? Da, ştim, sunt întrebări retorice... Dar pista de motocros era acolo, pe Muscel, cu mult înainte ca... cine ştie ce om politic să-şi facă o casă în zonă sau cine ştie ce important om de afaceri să-şi cumpere teren, sau cine ştie ce măicuţe să-şi ridice o mănăstire...

Sentinţă amânată în procesul Rafinăriei

Vă informam în ediţia noastră precedentă asupra faptului că, pe 2 iunie, instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urma să se pronunţe asupra delicatului dosar dintre Rafinăria “Steaua Română” din Câmpina şi ANAF. Reamintim că, în acest dosar, societatea câmpineană solicita rambursarea TVA aferentă perioadei august 2007 - decembrie 2008, adică aproximativ 10 milioane euro. O sumă vitală pentru reluarea activităţii şi, în principal, a contractului rafinăriei cu Petrom.Instanţa a decis... amânarea cu o săptămână a pronunţării verdictului, după ce avocaţii rafinăriei au depus o serie de concluzii, ultimul pas procedural înaintea sentinţei. Verdictul se va pronunţa marţi, 9 iunie. Dacă nu mai intervine nimeni şi nimic...

Marian Săniuţă: "Alianţa cu PD-L nu are nici un viitor!"

În ultima săptămână de campanie electorală, la Câmpina a poposit Rovana Plumb, însoţită de preşedintele PSD Prahova, Marian Săniuţă. Dincolo de discursurile specifice periodei de dinaintea oricărui tur de scrutin, am reţinut câteva consideraţii aparţinând lui Marian Săniuţă.Astfel, referindu-se la continuarea alianţei guvernamentale dintre PSD-PC şi PD-L, Marian Săniuţă a spus: “Îmi menţin părerea, pe care am exprimat-o şi la acel moment, că PSD nu trebuia să facă parte din această alianţă guvernamentală, mai ales cu PD. Se pare, din păcate, că viaţa ne-a dat dreptate, dar este o dreptate amară... Nemulţumirea mea este generată de colaborarea nesatisfăcătoare pe care, la nivelul judeţului Prahova, o avem cu PD-L, mai ales cu domnişoarele din fruntea sa, care nu înţeleg să discute deschis cu noi. Din punctul meu de vedere, îmi menţin poziţia, că alianţa guvernamentală cu PD-L nu are nici un viitor şi vreau să mai adaug faptul că nu vom rămâne datori nici unui atac lansat din această tabără către noi”.

Chiar în ziua alegerilor, Un poştaş a ameninţat că se aruncă de pe clădirea-schelet din centrul Câmpinei

Duminică, pe la orele prânzului, în vreme ce toată lumea vorbea despre alegerile pentru Parlamentului European, dar puţini se duceau la vot, în clădirea schelet de la intersecţia B-dului Carol I cu Strada 1 Decembrie 1918 se consuma o adevărată dramă. Marius Andrieş are 44 de ani, locuieşte într-un apartament de la un bloc de pe Strada Schelelor şi este poştaş. S-a îndrăgostit de o colegă de serviciu, Simona, dar după mai bine de un an şi jumătate, aceasta se pare că l-ar fi părăsit. Acesta a fost contextul în care Marius Andrieş a socotit că este cazul să-şi pună capăt zilelor. A urcat pe clădirea de vis-a-vis de “Erick” - apropo, se ajunge mult prea uşor în această zonă periculoasă - şi a vrut să se arunce. A fost văzut de mai mulţi trecători, care au anunţat serviciul 112. Pompieri, poliţie, ISU, salvare, cu toţii au venit în mare viteză, iar poliţiştii au încercat să-l convingă să renunţe la gestul său. Ceea ce nu au reuşit poliţiştii, timp de mai bine de o oră, a reuşit Simona, prietena sa... Sau fosta prietenă... Conform declaraţiei lt. Florian Poştaru, de la pompieri, care a fost prezent la faţa locului, “femeia l-a convins pe bărbat să renunţe la gestul său, spunându-i că nu are rost. Nu se poate spune dacă a fost o problemă legată strict de relaţia de dragoste a celor doi sau Marius Andrieş avea şi ceva probleme legate de nişte bani lipsă la locul său de muncă”. Cert este că Simona l-a convins să renunţe la gestul său, iar Marius Andrieş a coborât, fiind luat în primire de poliţişti. Bărbatul în cauză le-a recunoscut poliţiştilor că a avut un moment de rătăcire şi chiar a fost dus la un control la Spitalul de Psihiatrie Voila. Clădirea cu o situaţie incertă, pentru care administraţia locală nu reuşeşte să găsească o soluţie, are opt etaje şi o întălţime de aproximativ 25 metri, un salt de la acest nivel putând fi fatal oricui. În cele din urmă, lucrurile s-au lămurit, măcar pentru moment, şi s-au rezolvat cu bine.

Vinerea marşurilor

Dimineaţa, Ziua Mediului - cu Roberta Anastase şi membrii PD-L...
Cu ocazia Zilei Mediului, vineri, 5 iunie, câteva sute de copii de la grădiniţele şi şcolile din Câmpina au participat la un marş pe traseul Casa Tineretului - Monumentul Soldatului Necunoscut. În fruntea coloanei copiilor s-au aflat înalţi oficiali, de la preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, la parlamentarii Georgică Severin şi Florin Anghel, la primarul Horia Tiseanu şi consilierii locali Viorel Bondoc, Elena Albu, Marian Dulă, Alin Moldoveanu, Daniel Telegescu, Florin Marcu, Marian Nistor sau consilierul judeţean Bogdana Ţiţei. Principala legătură dintre cei menţionaţi - apartenenţa la... PD-L. De altfel, atunci când a fost întrebat dacă este vorba de un miting al acestei formaţiuni politice sau este o acţiune dedicată Zilei Mediului, primarul Horia Tiseanu ne-a precizat: “Am adresat invitaţii tuturor consilierilor, dar numai cei de faţă au onorat această invitaţie”. Am întrebat la întâmplare un consilieri local dacă a fost invitat la acest marş al copiilor. “Nu, nici vorbă! Nu am fost invitat la nici o astfel de acţiune. De altfel, şi la Plopeni, la Ziua Copilului, s-au împărţit doar baloane portocalii, că aşa face PD-L...”, ne-a precizat consilierul liberal Dragomir Enache.Trebuie spus, însă, că nici unul dintre oamenii politici prezenţi la marş nu a avut nici un simbol cu conotaţii politice, iar în discursurile lor, nici Horia Tiseanu şi nici Roberta Anastase nu au făcut vreo aluzie la alegeri sau viaţa politică.
...Seara, liderii PSD!
În seara aceleiaşi zile, cam pe acelaşi traseu, aproape 2.000 de oameni au participat la un marş al PSD, alături de numeroşi lideri, inclusiv de la nivel naţional, ai acestei formaţiuni politice. Şi îi amintim aici doar pe Adrian Năstase şi Marian Săniuţă. În ambele cazuri, a fost “ultimul drum” al respectivelor partide politice în actuala campanie electorală pentru alegerile europarlamentare!

Elevii claselor a XII-a de la Colegiul “Grigorescu” au organizat banchetul la... Nisipurile de Aur

Ultimul week-end din luna mai a însemnat, pentru elevii claselor a XII-a de la Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”, un moment unic în viaţa oricărui licean - banchetul de final. În acest an, toate clasele a XII-a de la “Grigorescu” au făcut banchetul în Bulgaria, la Nisipurile de Aur.Conform informaţiilor puse la dispoziţie de una dintre liceene (viitoare absolventă) Aura Pană (XII B) au fost prezente 217 persoane, dintre care 51 de profesori şi însoţitori, iar restul - elevi. Deplasarea s-a făcut cu patru autocare, iar cazarea a fost asigurată la Hotelul “Berlin Golden Beach”. “M-a impresionat organizarea ireproşabilă, repartizarea în camere făcându-se în mai puţin de jumătate de oră pentru tot grupul. Bulgarii au manifestat maximă înţelegere faţă de toate pretenţiile noastre privind decorarea sălii, de aranjamente ocupându-se profesoara Geta Sârbu. Am avut programate şi două excursii, la Cap Kaliakra şi la Balcic, dar prima a fost contramandată din cauza vremii. Masa a fost asigurată în sistem all-inclusive şi am avut de unde alege, chiar şi cei mai pretenţioşi dintre noi.M-au impresionat bulgarii, pentru că ne dau clasă la turism... Personalul hotelului a fost extrem de amabil cu noi, făcându-mă să cred că tradiţionala ospitalitate românească a rămas doar un mit. Mi-a plăcut că profesorii au fost de gaşcă şi am avut un sentiment deosebit atunci când ne trezeam dimineaţa, mergeam în restaurant şi găseam colegi şi profesori de-ai noştri la aceeaşi masă. A fost minunat. În plus, ne-a costat decât 125 euro de persoană. A fost super!” - ne-a povestit Aura Pană.

Întâlnire a Societăţii de Explorări Geofizice la Şcoala „Ion Câmpineanu”

Şcoala nr. 1 „Ion Câmpineanu” a fost, săptămâna trecută, gazda unor specialişti din domeniul de cercetare a fizicii pământului. Au fost prezenţi Mihai Batistatu - profesor conf. la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, dr. Mihai Tatu - din cadrul Institutului de Geodinamică Bucureşti, Flaviu Pop - director general în cadrul societăţii Atlas GIP S.A., Irene Dinu - analist de risc în explorare din cadrul societăţii Petrom. Participanţii au inaugurat Secţia pentru Juniori a Societăţii de Explorare Geofizică, cu sediul central în SUA. Această societate cu caracter nonprofit şi-a început activitatea în România la data de 1 iunie, la Bucureşti şi la Câmpina - pe 2 iunie. Invitaţii, prezenţi în faţa unei clase de a VII-a, au vorbit copiilor despre această societate care funcţionează de 80 de ani în 138 de ţări, având în jur de 35.000 de membri. Scopul deschiderii acestei secţii pentru copii are la bază atragerea lor către domeniul geofizicii, al informaţiilor legate de vulcani, cutremure, tot ce ţine de spaţiul terestru, încercând să descopere frumuseţile lumii subterane şi ale resurselor pământului. Taxa de înscriere pentru un elev ce doreşte să devină membru al acestei societăţi este de 5 dolari pe an. În baza acestei taxe modice, copiii au acces la o librărie virtuală, iar o dată pe lună vor participa la întâlniri unde li se vor prezenta diverse subiecte tematice. În timp, nu vor lipsi excursiile în SUA, acolo unde îşi are sediul această societate.Activitatea desfăşurată în cadrul Şcolii nr. 1 „Ion Câmpineanu” a fost sponsorizată de către revista de specialitate”Jurnalul de petrol şi gaze” şi de către societatea Petroluc Serv.

Concert de pian la Club “Live”

Tradiţia organizării unor concerte de înaltă ţinută la Club “Live” de la Casa Tineretului a cunoscut recent o nouă etapă. După trupe celebre, care au poposit aici, pe micuţa scenă au urcat mai mulţi copii din Câmpina, care au susţinut un concert de pian. Astfel, în organizarea lui Liviu Briciu şi sub îndrumarea Herminei Tabără, la pian au fost prezentate rând pe rând piese celebre din repertoriul genului. Se cuvin nominalizaţi toţi micuţii artişti, care au încântat audienţa:- Andreea Motoroiu (Menuet, Dans rus, Moment muzical), Nicolae Dima (Mic vals, Valsul lui Prichindel, Dansul păpuşilor), Cristian Bobeică (Frunzişoară lozioară, Banu Mărăcine, Piticii), Radu Guran (Poveste chinezească, Toate deodată, Ţine-te bine!), Alexandru Dumitrescu (Miniatură, Menuet, Studiu), Vlad Briciu (Piticul de la munte, Contradans, Recreaţie la două mâini). Concretul de pian de la Club “Live” a demonstrat că există talente în arta pianistică şi la Câmpina, iar cu puţină aplecare urbea noastră poate deveni cunoscută în lume şi prin aceşti copii.

Câmpina şi branding-ul său urban

Sub motto-ul de mai sus, Nicolae Geantă şi Şerban Băleanu, doi dintre autorii unora dintre puţinele cărţi ce fac referire la istoria municipiului Câmpina, au declanşat un “maraton cultural” despre istoria şi dinamica urbei noastre, eveniment care are în agendă toate şcolile şi liceele câmpinene, începând din toamna anului 2009. Startul a fost dat la GŞI Petrol, unde joi, 4 iunie, cei doi autori au prezentat elevilor din clasele a IX-a o mulţime de informaţii inedite referitoare la “expansiunea leagănului petrolului românesc”. “Ideea unor întâlniri cu elevii câmpineni aparţine d-lui Băleanu”, ne-a declarat prof. Nicolae Geantă şi... “scânteia declanşându-se în momentul în care dânsul a vizitat un anume oraş, unde localnicii nu ştiau prea multe lucruri despre , în schimb turiştii erau blindaţi de pliante şi informaţii. Şi nu numai atât, ci avizi de cunoştere”! “Sper ca împreună cu domnul profesor Geantă, şi poate şi cu alţii, să prezentăm tuturor celor care învată în acest municipiu, localnici sau navetişti, fie ei chiar şi de la şcoala de poliţie, un sumar de informaţii referitoare la municipiul Câmpina. Cunoscând istoria, obiectivele de interes public local, personalităţile remarcante de aici etc, îşi vor aduce aminte cu plăcere în viitor, şi, pentru că majoritatea acestora vor călători spre alte orizonturi, vor fi adevăraţi ambasadori ai oraşului” a precizat Şerban Băleanu.În expunerea despre “expansiunea urbană a Câmpinei”, Nicolae Geantă a trecut în revistă toată evoluţia teritorială a municipiului şi a încheiat cu o remarcă interesantă: “În următorii ani, Câmpina, care nu mai are de mult timp petrol, va trebui să renunţe şi la industrie. Ce va pune în locul ei? Într-o epocă în care predomină serviciile, viitorul oraşului vine din două direcţii: coridorul IV pan-european şi turismul. Dacă nu ştim să ne promovam imaginea, adică brandingul urban, avem mari şanse să mai trăim ani buni tot ca nişte looseri. Cred că românii au învăţat deja din greşelile postrevoluţionare, când am căzut în topul statelor lumii zeci de locuri, iar pe viitor vom profita de orice oportunitate”.Branding-ul urban sau... promovarea imaginii municipiului Câmpina a demarat de ceva vreme. Numai că, în timp ce unii dintre promotori fac reclamă oraşului din pasiune, pe cheltuiala şi eforturile lor (cum e şi cazul celor doi “agenţi” de mai sus şi nu numai al lor), alţii o fac pe banul public. Care, de cele mai multe ori înseamnă feed-back aproape de zero, risipă de zeci de mii de euro sau... călătorii prin străinătate ale aleşilor locali! Care nu se citesc “vizite de lucru”, ci... concedii.

Acţiuni “Neptun” în portofoliul unui celebru jucător pe Bursă

Ziarul Financiar a prezentat un interesant material despre investiţiile unor celebri jucători pe Bursa românească, şi anume managerii de fonduri mutuale. Pentru mulţi amatori în acest domeniu, “pariurile” acestei categorii sunt extrem de importante.Printre aceştia l-am remarcat pe Corneliu Stanciu, directorul general al societăţii de administrare Zepter Asset Management, în al cărui portofoliu figurează exclusiv acţiuni ale societăţii câmpinene Neptun SA. Stanciu are un portofoliu de acţiuni în valoare de aproximativ 6.000 euro, acesta administrând conturi individuale în valoare totală de peste 4,3 milioane euro. “De când administrez conturi individuale pentru clienţii societăţii, am lăsat portofoliul propriu în plan secundar”, a spus Stanciu pentru Ziarul Financiar.

Futures pentru începători (XVII)

Aplicabilitatea analizei fundamentale în piaţa valutară (I)
Aşa cum este cunoscut, factorii economici determină cursul de schimb dintre diferitele valute aflate în circulaţie pe piaţa internaţională. Aşadar mediul reprezentat de piaţa valutară este cunoscut ca unul cu o rată a schimbului volatilă. Într-un astfel de mediu, rata schimbului depinde de o mulţime de factori incluzând aici dinamica importurilor şi exporturilor, mişcarea capitalului, rata relativă a inflaţiei, etc. Adesea, se impun limite maxime ale fluctuaţiei ratei schimbului în funcţie de politica guvernelor ţărilor implicate pe piaţa valutară internaţională.Unul din factorii ce afectează rata de schimb dintre dolarul american şi alte valute este balanţa schimburilor de mărfuri (Trade Balance). Prin definiţie, această balanţă a schimburilor de mărfuri este diferenţa netă dintre valoarea mărfurilor exportate şi a celor importate de către o anumită ţară – în cazul de faţă SUA. Să luăm ca exemplu rata de schimb dintre dolarul american şi moneda unica europeană. Statele Unite importă produse din zona euro, iar pentru a le plăti, companiile americane au nevoie de moneda europeană; ca urmare, ele vând dolari americani în schimbul euro. Pe de altă parte, europenii dorind bunuri produse în SUA, cumpără dolari americani pentru a plăti produsele importate din State. Americanii care cer bunuri şi servicii europene contribuie astfel la creşterea cererii de euro, în timp ce cumpărarea de bunuri şi servicii americane de către europeni contribuie la sporirea cererii de dolari. În acest caz, diferenţa netă dintre nivelul importului de bunuri şi servicii europene în SUA şi importurile europene de bunuri şi servicii americane reprezintă balanţa schimburilor de mărfuri între cele două regiuni.Fluxul internaţional generat de plata acţiunilor şi titlurilor de valoare emise în fiecare ţară, contribuie, de asemenea, la stabilirea cursului de schimb între două valute. Altfel spus, aceste fluxuri de capital sunt puternic influenţate de diferenţele de randament ale capitalului. Luând ca exemplu aceleaşi regiuni – SUA şi statele din zona euro - cu cât randamentul titlurilor europene este mai mare în comparaţie cu cele americane, cu atât acestea sunt mai atractive. O creştere a randamentului titlurilor europene va face să crească fluxul de dolari americani înspre titlurile europene împreună cu descreşterea fluxului de euro înspre titlurile americane. Combinat, acest flux amplificat de fonduri înspre Germania va face să se deprecieze dolarul american şi să se aprecieze euro şi, în consecinţă, raportul euro/dolar, aşa cum apare el pe piaţa valutară internaţională, va scădea.(va continua)Ioan Aleman, director departament dezvoltare Sibex
Dicţionar de termeni futures (I)
Arbitraj - Operaţiunile de arbitraj se bazează pe exploatarea anomaliilor de preţ pentru un produs tranzacţionat simultan pe două pieţe de acelaşi tip (fie spot, fie futures) sau a diferenţelor dintre cotaţia spot şi cea futures pentru produsul respectiv. În general, operaţiunile de arbitraj presupun asumarea unor riscuri extrem de reduse, în unele cazuri apropiate de nivelul 0 datorită poziţiilor de sens opus care se deschid simultan pe 2 pieţe: cumpărare pe piaţa mai ieftină, de obicei cea spot, şi vânzare pe piaţa mai scumpă, de obicei cea futures. Astfel de blochează pentru o perioadă limitată de timp o diferenţă favorabilă, marcându-se un profit fix, indiferent in ce direcţie vor evolua preţurile produsului respectiv pe cele două pieţe. Activ suport – o acţiune, o valută, un indice sau o marfă care stă la baza contractului futures.

Cronica neagră

Cadavru în râul Prahova. La începutul săptămânii trecute, poliţiştii câmpineni au reuşit să identifice cadavrul bărbatului găsit în albia râului Prahova. S-a stabilit că este vorba de Gheorghe V., de 50 de ani, care fusese dat dispărut cu numai câteva zile înainte de găsirea corpului său neînsufleţit. În urma efectuării necropsiei a rezultat că moartea bărbatului nu a fost una violentă.
Lemn furat. Poliţiştii din Şotrile au desfăşurat o serie de activităţi de prevenire şi combatere a delictelor silvice, prilej cu care au fost depistaţi Auraş N., de 22 ani, şi Romică M., de 33 de ani, ambii din Şotrile, care transportau cu un atelaj hipo, pe DJ 102, material lemnos de esenţă fag, fără a poseda documente legale. Materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării, iar bărbaţii au fost sancţionaţi contravenţional conform prevederilor Lg. 31/2000
A dat foc propriei case. Miercuri dimineaţă, în jurul orei 9.00, poliţiştii din Valea Doftanei au fost sesizaţi de Valeria S. asupra faptului că fiul ei, Ion S., a dat foc propriei locuinţe. La sosirea autorităţilor, tânărul s-a comportat violent. Ştiind că este bolnav psihic, poliţiştii au luat măsura internării sale la Spitalul de Psihiatrie Voila. Incendiul a fost stins şi nu s-au produs pagube materiale foarte mari.
Minor accidentat. În ziua de 3 iunie, în jurul orei 21.15, pe Strada Din Jos, din Băneşti, Vasile S., de 55 ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în depăşirea a două autovehicule parcate, după care, la revenirea pe sensul de mers, a intrat în coliziune cu bicicleta condusă de F.B., de 12 ani, din aceeaşi localitate, care circula din sens opus. Din accident a rezultat rănirea uşoară a minorului.
Accident cu... spatele. În ziua de 5 iunie, în jurul orei 17.15, la intersecţia Str. Schelelor cu B-dul Nicolae Bălcescu, din Câmpina, Virgil U., în timp ce conducea un autoturism a trecut de semaforul electric, aflat în funcţiune, pe culoarea roşie, motiv pentru care a efectuat manevra de mers cu spatele, moment în care a surprins-o şi accidentat-o cu partea din spate a autoturismului pe Elena C., care traversa strada prin loc nepermis şi fără să se asigure.

Finala Cupei României, o dezamăgire

Un proverb românesc spune “La pomul lăudat să nu te duci cu sacul” şi s-ar aplica din plin finalei Cupei României, faza judeţeană, din acest an, partidă desfăşurată sâmbătă,de la ora 11.00, la Câmpina, pe stadionul “Rafinăriei”. Faţă în faţă s-au aflat echipele Intersport Plopeni şi Caraimanul Buşteni.A fost unul dintre cele mai slabe meciuri pe care le-am văzut la nivelul primului eşalon judeţean... O pierdere de vreme, spectatorii (aproximativ 500) mulţumindu-se doar cu o repriză de... plajă. De altfel, jocul a început cu o întârziere de 12 minute (inadmisibil pentru o competiţie laun asemenea nivel, indiferent care ar fi explicaţiile). Pe teren, două echipe anoste, cu jucători bătuţi în cap (de soare), cu antrenori neinspiraţi... Faze foarte puţine, majoritatea doar rodul întâmplării, două goluri care vor fi rapid uitate şi o festivitate de premiere mult peste nivelul partidei - pe acordurile Champions League şi cu profesorul Octavian Bălteanu pe post de maestru de ceremonii, în mare formă. Trebuie spus că de la partidă a absentat tocmai preşedintele AJF Prahova, Silviu Crângaşu, observator la partida de Liga a II-a dintre Jiul Petroşani şi Internaţional Curtea de Argeş. Golurile au venit pe finalul celor două reprize, mai întâi prin Huza, chiar în minutul 45 (foto - Huza bucurându-se imediat după înscrierea golului), şi prin Drugău, în minutul 83, în vreme ce, în tribune, jucători şi conducători ai echipelor Unirea Câmpina şi CS Băneşti, învinsele din semifinale, regretau că nu au participat la ultimul act, fiecare socotind că ar fi putut câştiga trofeul, mai ales la felul în cares-au prezentat finalistele.Un meci slab, o finală urâtă...
Vali Bunea şi câmpinenii
Chiar cu puţine momente înaintea fluierului de start al finalei, unul dintre componenţii formaţiei Intersport Plopeni stătea de vorbă cu Mărgărit “Mara” Ciobotaru, unul dintre jucătorii-sponsori ai formaţiei Unirea Câmpina, şi cu jucătorul acestei formaţii, Ungureanu. Jucătorul formaţiei din Plopeni, cu care discutau cei doi câmpineni, este Valentin Bunea, câmpinean la rândul său, şi unul dintre puţinii jucători care se pot mândri cu un titlu naţional. Bunea a câştigat titlul de campion naţional la futsal cu echipa patronată la momentulrespectivde Mitică Dragomir.
Arbitraj fără probleme
Partida a fost arbitrată de Daniel Richită - Adrian Stoenoiu (Boldeşti), Marian Iamandi (Ploieşti - Valentin Marinică (Cornu), observatori fiind Octavian Bălteanu, pentru joc, şi Mihai Ion, pentru arbitraj,ambii din Ploieşti. Richită nu a avut absolut nici un fel de problemă de-a lungul celor 90 de minute de joc, acordând doar trei cartonaşe galbene (foto - momentul acordării unuia dintre acestea). Totuşi, o brigadă destul de bătrână, fiecare component având în jurul vârstei de 40 de ani... Poate nu era rău dacă finala era folosită ca un bun prilej să se dea încredere unor tineri, aşa cum era “rezerva” Valentin Marinică, din Cornu.

Tricolorul Breaza, la barajul pentru Liga a II-a

Campionatul Ligii a III-a s-a încheiat, iar în seria a III-a, pe locul secund, s-a clasat formaţia Tricolorul Breaza, câştigându-şi astfel dreptul de a participa la barajul de promovare în eşalonul secund al fotbalului românesc. Turneul de baraj va avea loc în zilele de 10, 14 şi 17 iunie, în organizarea Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău, director al turneului fiind desemnat oficialul FRF Stelian Ilie. Programul acestui turneu de baraj este următorul:
10 iunie, ora 18.00, la Rm. Sărat: Oţelul II Galaţi - Tricolorul Breaza
14 iunie, ora 18.00, la Buzău: Tricolorul Breaza - CS Ovidiu
17 iunie, ora 18.00, la Buzău: Oţelul II Galaţi - CS Ovidiu

Rezultate frumoase pentru atleţii câmpineni

Recent, la Bucureşti, pe stadionul “Iolanda Balaş Sotter”, au avut loc două competiţii atletice - Grand Prix-ului rezervat juniorilor 1 şi Grand Prix-ul de probe combinate pentru seniori, tineret, juniori 1, 2, 3. La aceste competiţii au participat şi sportivi câmpineni de la CSŞ Grupul Şcolar Petrol, antrenor-coordonator prof. Nicolae Pavel. Tinerii atleţi din Câmpina au reuşit câteva rezultate apreciabile: Ionuţ Iorga - locul I la aruncarea suliţei, cu 57,32m, juniori 1; George Călinoiu - locul III la aruncarea suliţei, cu 55,26m, juniori 1; Răzvan Ciobanu - locul I la aruncarea discului, cu 44,65m, juniori 1; Cristina Movileanu - locul II la aruncarea discului, juniori 1; Eliza Toader - locul III la aruncarea discului, juniori 1; Ana Badea - locul II la hexatlon, cu 3.134 puncte, juniori 3.De asemenea, la Campionatul Naţional Şcolar, atleţii câmpineni au mai reuşit alte performanţe: Ionuţ Iorga (locul II, aruncarea suliţei), Cristina Movileanu (locul II, aruncarea suliţei), Eliza Toader (locul II, aruncarea suliţei), Mădălin Vlad (locul IV, aruncarea greutăţii), Alexandru Călinoiu (locul VI, aruncarea suliţei).