22 iunie 2009

Miron Cosma a fost la Câmpina

“Voi fi preşedintele României sau... mă mut la Paris!”
La mijlocul săptămânii trecute, pe terasa de la fostul cinematograf, la o masă se afla un personaj celebru al României post-decembriste - Miron Cosma. Însoţit de un pui de labrador, pe nume Chelsea, fostul lideral minerilor era salutat de mult lume, în unele cazuri chiar cu simpatie,iar cei mai îndrăzneţi chiar au vrut să dea mâna cu “Luceafărul huilei”sau să-i ceară autografe. Printre toate acestea, Miron Cosma a acceptatşi un dialog cu noi despre Câmpina, mineri, mineriade, dar - mai ales -despre ambiţiile sale politice viitoare.
Domnule Cosma, cu ce ocazie la Câmpina?
Am venit împreună cu soţia mea, care este avocat şi care a avut treabă la Judecătoria din Câmpina, iar eu am profitat de ocazie pentru a sta de vorbă cu oamenii, pentru a le spune despre înfiinţarea Partidului Muncitorilor.
Aţi mai fost la Câmpina?
Da, dar demult... Cred că prin 1994...
Cum vi se pare municipiul?
Nu am avut timp să văd prea mult din oraş, dar am constatat aceeaşi problemă de atitudine pe care o întâlnesc în toată ţara. Am înţeles că nu curge apa... (n.r. - chiar în acea zi a fost o avarie în zonă) Aveţi primar, deputat, senator... L-aş chema pe primar şi aş da cu el de pământ pentru că nu este normal ca oamenii să nu aibă apă. Din păcate, oamenii, în loc să reacţioneze, acceptă cu mult prea uşurinţă să fie batjocoriţi de cei care ne conduc.
Vă conturaţi deja un discurs politic...
Nu este atât un discurs politic... Este realitatea... Totuşi, nu pot nega că Partidul Muncitorilor, pe care îl creez eu, va însemna o altă mentalitate, bazată pe ideea că toţi cei care ne conduc vor trebui să răspundă în faţa poporului. În Partidul Muncitorilor nu voi accepta foştii nomenclaturişti comunişti, dar nici deputaţi, senatori sau miniştri din regimurile Iliescu, Constantinescu sau Băsescu.
Care va fi ţelul dumneavoastră politic?
Voi fi preşedintele României, iar Partidul Muncitorilor va guverna România!
Chiar veţi candida la preşedinţie?
Da, dar nu acum, la alegerile de la finele acestui an, pentru că au avut ei grijă să-mi interzică acest drept. Nu am înţeles niciodată de ce nu am dreptul să candidez, nu am dreptul să intru în Bucureşti şi Petroşani, dar am - spre exemplu - dreptul de a părăsi ţara. Eu nu văd alt motiv decât acela că tuturor politicenilor le este teamă. Şi are de ce să le fie teamă de mine!
Din ceea ce spuneţi dvs pare să fi fost vorba mai mult de un proces politic...
Păi multă lume nu ştie, pentru că s-a avut grijă să nu devină public acest lucru, dar există organisme internaţionale, care au demonstrat că eram, la momentul respectiv, singurul deţinut politic din Europa.
Apropo de mineriade, ştiţi că actualul şef al Poliţiei Câmpina a fost printre poliţiştii agresaţi de către mineri, la Costeşti?
N-am ştiut, dar foarte bine... Eu le-am spus atunci oamenilor mei să nu dea în militarii în termen sau în miliţienii simpli - eu continui să le spun miliţieni, pentru că asta sunt. Le-am spus că ofiţerii sunt cei care comandă şi... ei şi-au luat bătaia cea mai cruntă.
Spuneaţi că a fost vorba de un proces politic. Cine credeţi că a avut acest interes ca dvs să fiţi condamnat?
Toţi cei trei preşedinţi pe care i-a avut România. Fiecare dintre ei a vrut să-mi închidă gura... Nu o să reuşească nici unul! Ce poate să-mi facă mie, de exemplu, unul cum e Băsescu, atâta vreme cât el, ca ministru al Transporturilor în regimul lui Iliescu m-a pus personal să semnez în registrul Regionalei CFR Craiova că sindicatul nostru va plăti transportul minerilor în iunie 1990?! Poate el vreodată să-mi spună mie ceva?! Sau Constantinescu... Păi, Radu Vasile mi-a recunoscut că decizia de condamnare a mea a fost luată de Emil Constantinescu...
Având în vedere că intenţionaţi să intraţi în politică, nu sunteţi prea dur? Poate va trebui să vă aliaţi cu vreunul dintre aceşti preşedinţi...
Niciodată! Partidul Muncitorilor nu se va alia cu nici unul dintre aceşti foşti preşedinţi!Ce vă faceţi să fiţi aşa sigur?Faptul că segmentul de populaţie căreia noi ne adresăm este cel mai numeros. Uitaţi-vă numai la absenteismul de la ultimele alegeri pentru Parlamentul European!
Dacă nu veţi fi ales preşedintele României ce veţi face?
Îmi iubesc enorm ţara, dar dacă nu voi fi ales preşedinte înseamnă că acest popor îşi merită soarta de a fi mereu condus de oameni precum cei care ne conduc acum. Cred că îmi voi lua copiii şi mă voi stabili la Paris, acolo unde sunt mereu primit cu braţele deschis la sediul confederaţiei noastre sindicale. Copiii mei au văzut cât sunt de apreciat acolo şi de fiecare dată când merg mi se pune la dispoziţie una dintre vilele de protocol ale sindicatului, situată în cartierul St. Dennis. Înainte de a face, însă, un asemenea pas, vreau să ştie toată lumea că voi lupta pentru a conduce această ţară şi a o scoate din situaţia dezastruoasă în care se află, iar toţi cei care au greşit faţă de România vor plăti!

Arbitrii au sărbătorit finalul sezonului cu un meci şi... un şpriţ!

Arbitrii prahoveni au sărbătorit finalul acestui sezon competiţional. Şi cum era mai firesc s-o facă dacă nu cu un meci amical, cele două reprize fiind numai pretextul pentru... cea de-a treia!Împărţiţi în două echipe (arbitri din zona Câmpina vs. arbitri din zona Ploieşti), cavalerii fluierului şi ai fanioanelor au oferit un agreabil spectacol de-a lungul celor 90 de minute. Scorul? Nici nu se putea altfel decât egal... 4-4, ca la teatru. În privinţa scorului, însă, mulţi dintre cei prezenţi la stadion au susţinut că a fost... blat!După cele 90 de minute de joc, toţi participanţii s-au îndreptat spre Restaurantul “New Lac”, aparţinând familiei arbitrului de primă ligă Mugurel Drăgănescu, iar pe terasa de pe malul Lacului Bisericii au savurat... repriza a treia. Arbitrii din loturile republicane au mai avut un motiv de... sărbătoare, după ce cu numai o zi înainte susţinuseră probele fizice cu noua conducere a Comisiei Centrale. În afara arbitrilor care au jucat, a brigăzii conduse de Ioan Andreoiu, au mai fost prezenţi dr. Emil Vlaiculescu, părintele spiritual al arbitrajului prahovean, Paul Roşală, Vasile Tabără, Adrian Zodie, dar şi câmpinenii Ioan Vasiloiu sau Constantin Rădulescu.

La pescuit, în ploaie...


S-a deschis sezonul de pescuit, iar împătimiţii acestui sport nu au ţinut cont de capriciile vremii pentru a-şi satisface acest hobby. La Lacul Bisericii, cât e ziua de lungă, poţi vedea pescari de toate vârstele, fiecare cu... prada lui.

“Spaima şoselelor” ocupă... trotuarul


Moda şi toanele ei duc de multe ori la apariţia unor situaţii la limita ridicolului. În rândurile unora dintre conducătorii auto există moda de a avea afişat în parbriz, de obicei, numele şoferului. De ce trebuie să ştie cineva că la volan de află “Gigel”, “Costel”, “Fănel” sau cine mai ştie cine, nu a putut explica nimeni... Ingeniozitatea producătorilor acestor plăcuţe a depăşit orice limită, iar unii dintre şoferi sfidează şi ei orice noţiuni de logică. Aşa se face că se ajunge în situaţia ca o astfel de maşină să aibă în parbriz atenţionarea “Spaima şoselelor”. Nu ştim ce viteză prinde un asemenea “bolid” sau cât de fioros e şoferul, dar, deocamdată, este doar spaima... trotuarelor!

Bere Azuga trece pe imobiliare...

...şi închide punctul de lucru de la Câmpina!
Bere Azuga va opri producţia la fabrica din Prahova, va desfiinţa cinci puncte de lucru,va disponibiliza 160 de angajaţi şi îşi va schimba obiectul de activitate din fabricarea berii în imobiliare, se arată într-un raport al firmei transmis Bursei de Valori Bucureşti. Hotărârile au fost luate în cadrul unei adunări generale a acţionarilor.Astfel, au fost desfiinţate două puncte de lucru şi un magazin din Azuga, punctul de lucru din Giurgiu şi cel din Câmpina.În privinţa schimbării obiectului de activitate, este vorba de încetarea fabricării berii, noul obiect de activitatefiind închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.Ursus Breweries, parte a grupului americano-sud-african SAB Miller, a cumpărat, la începutul acestui an, 71% din acţiunile firmei Bere Azuga. Fostul acţionar majoritar, Valeriu Moraru, mai deţine, prin intermediul societăţii Rombas Trans International, puţin peste 21% din titluri. Bere Azuga, listată pe piaţa Rasdaq a BVB, are un capital social de 13,4 milioane lei, împărţit în 5,3 milioane acţiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei. Acţiunile Bere Azuga erau tranzacţionate la 12 iunie cu 8,45 lei/titlu, în creştere cu 4,32% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea firmei este de 45,3 milioane de lei.Amatorii de bere nu au, însă, motive de nelinişte. Berea Azuga nu va dispărea de pe piaţă, ea urmând a fi produsă în continuare în celelalte patru unităţii ale Ursus Breweries de la Timişoara, Cluj-Napoca, Buzău şi Braşov. Compania are o capacitate totală de producţie de 7,3 milioane hectolitri pe an, fără a include fabrica de la Azuga, cu o capacitate de 200.000 de hectolitri.

Pelerinaj la Drăgăneasa

Biserica Ortodoxă „Sf. Ioan Botezătorul” din satul Drăgăneasa a înregistrat de curând cel mai mare pelerinaj din istoria sa. „Cohorte” de credincioşi, din sat, din Proviţa de Jos, Proviţa de Sus, Cornu, Câmpina, Poiana Câmpina, Breaza sau chiar Bucureşti, au luat cu asalt curtea lăcaşului de cult, pentru a participa la un eveniment inedit: resfinţirea pentru pictură şi binecuvântarea bisericii. Clădirea, care datează din anul 1901, dar este amenajată din anul 1945, a fost târnosită în anul 1984 şi pictată în urmă cu trei ani. După ce a făcut demersurile necesare, şi a obţinut recepţia picturii în 2008, preotul Cătălin Ciubotaru şi-a văzut visul cu ochii. În prezenţa unui sobor de 11 preoţi şi doi diaconi, Liturghia a fost condusă de P.S Varsanufie Prahoveanul, vicar al patriarhiei Bucureşti, care în faţa a aproximativ 500 de persoane, după ce a dat binecuvântarea aferentă, a încheiat printr-o elogiere a lucrării: „este o biserică foarte frumos realizată, cum rar am văzut în zonele rurale, în deplasările mele prin ţară. Este o realizare lăudabilă, şi felicit comunitatea Drăgăneasa pentru efortul depus”. Finalizarea lucrării a necesitat eforturi materiale şi umane consistente, venite în urma unor demersuri insistente ale preotului Cătălin Ciubotaru, sponsorizările fiind făcute atât de enoriaşi, administraţia locală, patriarhie sau „persoane fizice care nu vor să-şi facă publică identitatea”, aşa cum ne-a mărturisit domnia sa.

Şi, totuşi, se poate!

Un agent al unei firme de pază a fost amendat...
... pentru că ameninţase un cetăţean, care a îndrăznitsă-l atenţioneze că parcase neregulamentar
Parcările reprezintă, la Câmpina, o mare problemă... Nu este singura localitate din România unde există o astfel de problemă, dar nici singura problemă din acest oraş. Se părea că nu se poate face nimic pentru a stopa nesimţirea unora care parchează oriunde şi oricum, fără a ţine cont de orice reguli elementare nu numai de legislaţie rutieră, dar şi, până la urmă, de bun simţ.Fără a generaliza, o categorie aparte în cazul celor care încalcă regulile elementare de parcare o constituie unii dintre agenţii de pază ai firmelor specializate, care îşi desfăşoară activitatea pe raza localităţii Câmpina. Chiar într-una dintre ediţiile noastre trecute vă prezentam un astfel de caz (vezi foto). Ei bine, agenţi ai aceleiaşi firme Alert Security au mai fost implicaţi într-un alt incident soldat finalmente cu sancţionarea contravenţională a unuia dintre ei, Ahmed Ovidiu Voicu. Dar, ce s-a întâmplat? Un cetăţean, căruia nu-i vom da numele din motive lesne de înţeles, a încercatsă-i fotografieze pe agenţii de pază şi maşinile lor, pentru că parcaseră unde nu aveau acest drept, la intersecţia B-dului Carol I cu Toma Ionescu. În acel moment a fost ameninţat de agentul amintit: “De ce fotografiezi, mă, poate îţi dau una şi te şi amendez?!” - i-a spus agentul Ahmed Ovidiu Voicu cetăţeanului respectiv. Acesta s-a adresat Poliţiei Câmpina, care a aplicat măsura sancţionării contravenţionale a agentului... turbulent.

Cronica neagră

Razie... fructuoasă. În ziua de 17 iunie, între orele 8.30 şi 15.00, poliţiştii de la Brigada Rutieră au desfăşurat o razie, principalul scop fiind verificarea respectării legilor rutiere pe drumurile publice. Cu acest prilej au fost aplicate 32 sancţiuni contravenţionale, dintre care 11 au fost pentru depăşirea limitei de viteză legală. De asemenea, au fost constatate două infracţiuni şi au fost reţinute un permis de conducere şi un certificat de înmatriculare.
La ceas de seară... Trei ore (de seară) au stat poliţiştii din cadrul Biroului Poliţie Rutieră din Câmpina şi colegii lor din Valea Doftanei la o acţiune de combatere a cauzelor producătoare de accidente rutiere. Cu acest prilej au fost controlaţi 40 de participanţi la trafic, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale şi au fost constatate două infracţiuni. Una dintre acestea l-a avut ca autor pe Mariam M., de 24 ani, care conducea un autocamion neînmatriculat şi fără a avea permis de conducere corespunzător acestui tip de vehicul. Tânărul s-a ales cu un dosar penal.
A furat dintr-o casă parohială. Poliţiştii din Câmpina au fost sesizaţi zilele trecute că cineva a pătruns într-o casă parohială din localitate, de unde a sustras o borsetă în care se afla suma de 61,88 milioane lei vechi. În scurt timp, poliţiştii l-au identificat şi reţinut pe auto - Ion G., de 46 de ani, din Câmpina, care a fost prezentat procurorilor şi care va fi judecat în stare de libertate pentru furt calificat şi violare de domiciliu. Prejudiciul a fost recuperat integral.
A încercat să se sinucidă. Camelia G.,de 40 de ani, din Băneşti, a ajuns de urgenţă la Spitalul Municipal, după ce - din cauza unor neînţelegeri cu soţul său - a înghiţit mai multe pastile. Femeia a mărturisit că a încercat să se sinucidă.
Şi-a tăiat gâtul în... coasă! Joi, 18 iunie, în jurul orei 20, Gheorghe J., de 46 ani, din Breaza, împreună cu alte persoane, venea de la cosit. Consumaseră ei şi ceva băuturi alcoolice, iar la un moment dat, din neatenţie, Gheorghe J. a căzut şi s-a tăiat la gât într-o coasă! A fost transportat de urgenţă la Spitalul Municipal Câmpina.
I-a venit rău... Un echipaj de intervenţie SMURD a sosit în viteză maximă în zona pasajului pietonal de la Ceas, joi, la orele prânzului. Cu destulă dificultate, echipajul de intervenţie a depistat un bărbat, care avea în mod evident faţa tumefiată, cei prezenţi neştiind dacă omului doar i-a venit rău şi s-a lovit sau era sub influenţa băuturilor alcoolice (foto). A fost dus la spital.

Trofeul “Fibec” a adunat peste 150 de copii la Câmpina

Peste 150 de copii din întreaga ţară s-au aflat la Câmpina, în cursul săptămânii trecute, pentru a participa la ediţia a X-a a Trofeului “Fibec” la tenis de câmp. Competiţia a fost inclusă în calendarul oficial al federaţiei de specialitate, pe parcursul celor şase zile (de marţi până duminică) copiii întrecându-se în cadrul categoriilor sub 10 ani, 10-12 ani, 12-14 ani, băieţi şi fete, la simplu, în vreme ce, la dublu, categoriile au fost sub 12 ani şi sub 14 ani. Organizatorii au oferit premii interesante - de la cupe şi diplome, până la echipament sportiv, oferit prin contribuţia unor sponsori.

O nouă medalie de aur se adună la colecţia jandarmilor de la Centrul Montan Sinaia

Înscris în calendarul sportiv intern şi internaţional pe anul 2009, Campionatul de atletism şi cros - faza finală a Ministerului Administraţiei şi Internelor s-a desfăşurat în perioada 10 - 13 iunie la Craiova, pe stadionul “Ion Oblemenco”. Campionatul a reunit un număr mare de cadre din Inspectoratele Generale ale Jandarmeriei Române, Poliţiei Române, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţia de Frontieră. Din cadrul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia, au participat la campionat maior Manuel Grif (foto) şi maistru militar Robert Mogoş. La proba de săritură în lungime, maior Manuel Grif, de la Centrul Montan al Jandarmeriei Române din Sinaia, a obţinut medalia de aur, iar la sfârşitul competiţiei, lotul Jandarmeriei Române a adunat în palmares, patru medalii de aur şi două medalii de bronz.