08 decembrie 2009
Editorial
Duminica alegerilor - o zi liniştită?!
Dacă în Câmpina a fost linişte, în schimb, în mai multe comune din jurul municipiului au apărut destule probleme. Astfel, la Proviţa de Sus, la secţiile 596 şi 597, din cele 51 de cereri pentru urna mobilă au mai rămas doar... 13, după ce reprezentanţii PSD au contestat multe dintre solicitări, pentru simplul motiv că nu aveau anexate adeverinţele medicale impuse de lege. În întreaga tevatură creată, primarul comunei Proviţa de Sus, Elena Cosmoiu, dorind să ajungă în viteză maximă la secţiile de votare respective, a apăsat mai mult decât era nevoie pedala de acceleraţie şi a fost implicată într-un incident rutier. Elena Cosmoiu a lovit un cal, aflat pe carosabil! Din fericire, doar maşina a fost serios avariată, primarul Elena Cosmoiu continuându-şi restul zilei la volanul autoturismului Primăriei, cu acesta, de altfel, efectuând şi transportul mai multor persoane la şi de la secţiile de votare.

La secţia specială de la Casa Tineretului au fost foarte mulţi ochi... Este drept că şi alegători mai mulţi decât în urmă cu două săptămâni. De această dată, la secţia specială au venit 840 de persoane, cei mai mulţi fiind bucureşteni, dar şi numeroşi locuitori ai unor comune învecinate, ba chiar şi ai unor judeţe vecine. La fel ca şi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în faţa Casei Tineretului s-a aflat un echipaj al Poliţiei Rutiere, care oprea microbuzele şi autobuzele, în vreme ce câţiva elevi de la Şcoala de Poliţie supravegheau chiar intrarea în secţia specială de votare. Alături de ei se mai aflau şi o serie de “civili”, aflaţi “la căldură” în maşini, care aveau grijă să se schimbe la anumite intervale de timp.
PSD şi PD-L s-au întrecut în... cadouri!
Cu numai câteva zile înaintea celui de-a doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, miza enormă - mai ales pentru cele două partide - s-a resimţit şi la Câmpina. Şi s-a resimţit sub forma diferenţei de atitudine - poate şi de potenţial economic...Astfel, inclusiv la Ziua Naţională, cei mai mulţi simpatizanţi ai PD-L purtau geci inscripţionate cu numele candidatului susţinut de această formaţiune politică - Traian Băsescu. În Câm
pina, dar şi în localităţile din jur, s-au împărţit câteva mii de astfel de geci, precum şi pilote portocalii sau căni cu chipul lui Băsescu.Tot în săptămâna premergătoare turului al doilea, un autocar alb-roşu, inscripţionat cu numele şi chipul candidatului PSD la funcţia de preşedinte al României, Mircea Geoană, a poposit la Câmpina. Din el au coborât mai mulţi tineri îmbrăcaţi în roşu şi galben, care au împărţit trecătorilor atât materiale promoţionale, dar şi un ziar - neasumat - în care contracandidatul lui Geoană, Traian Băsescu, era pus la zid. Ironia a făcut ca aceşti tineri să fie opriţi de un echipaj al Poliţiei Comunitare chiar în faţa uneia dintre firmele aparţinând holdingului deputatului PD-L Florin Anghel.Mai trebuie adăugat că incidente asemănătoare sau mult mai grave au fost şi la Ploieşti, dar şi în alte localităţi prahovene.
Liderii politici câmpineni au votat
- “Sunt convins că sunt mulţi români de bună credinţă, care doresc schimbarea şi împreună trebuie să facem ceva pentru ca România să meargă într-o direcţie bună. Eu cred că astăzi românii vor vota pentru schimbare şi la finalul zilei ne vom bucura împreună. Eu am votat pentru schimbare, asta înseamnă că am votat pentru normalitate. O normalitate de care avem nevoie cu toţii, după cinci ani grei, tensionaţi, cu multe scandaluri, cu foarte multe probleme. Avem nevoie de linişte dacă vrem să construim ceva, să realizam ceva! Şi pentru că este o zi importantă nu numai din punct de vedere electoral, aş vrea să le spun «La mulţi ani!» tuturor câmpinenilor care poartă numele Sfântului Nicolae!” - Ion Dragomir, preşedinte PSD Câmpina.
- “Am votat cu speranţa că de mâine nu va mai fi scandal în ţară. Sper că lumea va veni la vot, în ciuda vremii destul de reci. Totuşi, personal cred că vor veni la urne minimum 50% dintre alegători, în aşa fel încât să conteze mai mult părerea oamenilor decât campania unora care îşi duc adepţii la vot cu autocarele!” - Virgil Guran, preşedinte PNL Câmpina.
- “Am votat pentru un preşedinte care să continue reformele, un bărbat adevărat, care să poată ţine în mână treburile ţării. Nu am votat pentru un preşedinte care să ne ducă înapoi şi care să ţină cont numai de cercurile de interese. Este un vot important pentru România şi solicit unui număr cât mai mare de cetăţeni să-şi rupă o jumătate de oră din timpul lor pentru a-şi exercita dreptul la vot. Eu cred că acela care nu votează… nu contează!” - Horia Tiseanu, preşedinte PD-L Câmpina.
Rezultatele alegerilor la nivelul judeţului şi în câteva localităţi apropiate Câmpinei
Rezultate Prahova
Rezultate Şotrile
Rezultate Proviţa de Sus
Stări de spirit apropiate între cele două tabere
- Lideri, membri simpli de partid sau chiar şi numai simpatizanţi ai PSD au aşteptat cu înfrigurare ora 21.00, pentru a afla rezultatele exit-poll-urilor. La aflarea victoriei lui Mircea Geoană, toţi au izbucnit în urale şi au desfăcut sticlele de şampanie. Mai mult, cineva a venit şi cu un tort roşu - pentru ca sărbătoarea să fie completă. O prezenţă inedită în sediul PSD a fost aceea a unuia dintre liderii PD-L, Liviu
Corcodel, în fotografie, chiar în dreapta preşedintelui Ion Dragomir, care ne-a declarat că a venit aici doar pentru a-l felicita pe Ion Dragomir pentru rezultatul obţinut. La întrebarea dacă se pregăteşte un prim transfer important, cei doi au zâmbit şi au preferat să nu răspundă.Preşedintele Ion Dragomir a declarat la finalul zilei de duminică: “Mă bucur enorm de mult pentru rezultatul la nivel naţional şi sunt convins că PSD va da noul preşedinte. Sunt puţin dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat la Câmpina, unde am obţinut cu aproximativ trei procente sub media judeţeană, ceea ce înseamnă că vom avea mult de muncă pentru perioada următoare. Dar avem preşedintele şi asta este foarte important... Din păcate, Prahova rămâne un judeţ portocaliu şi în continuare nu ne vom putea aşeza la «masa bogaţilor», cu toate lucrurile care decurg de aici. Prezenţa la vot a fost una extraordinară şi cred că este cea mai mare din istoria recentă a Câmpinei. Sunt foarte mulţumit de colaborarea cu PNL, dar şi cu PIN şi PRM”.
- De partea cealaltă, la sediul PD-L, atmosfera nu era cu mult diferită... Doar că nu s-a destupat şampania!Democrat-liberalii au aşteptat ora 21.00 având televizorul comutat pe B1TV. Nu au fost foarte bucuroşi atunci când s-a anunţat exit
-poll-ul de pe acest post de televiziune - 50-50%. Televizorul a rămas pe postul respectiv, democrat-liberalii câmpineni manifestând o adversitate făţişă faţă de “Antene” şi postul Realitatea TV.Singurul moment în care s-a aplaudat a fost la anunţul lui Traian Băsescu, sec, dar plin de speranţe şi pentru democrat-liberalii câmpineni: “Am câştigat!” Şi pentru că atmosfera nu era foarte veselă, tensiunea simţindu-se din plin pe chipurile tuturor, preşedintele Horia Tiseanu a ţinut să se adreseze colegilor săi: “Roberta Anastase mi-a transmis că nu trebuie să ne impacientăm, că Traian Băsescu a câştigat şi că sondajele prezentate de posturile de televiziune de ştiri sunt manipulate”.Deputatul Florin Anghel, prezent în sediul formaţiunii politice din Câmpina,ne-a declarat: “Va fi o noapte albă pentru ambele echipe ale partidelor. Trebuie să asigurăm o numărătoare corectă a voturilor şi sunt convins că îl vom avea ca preşedinte tot pe Traian Băsescu. Mă aşteptam la acest rezultat... Probabil că hotărâtoare vor fi voturile din diaspora. Exit-poll-urile au fost în mod evident manipulate de aceste televiziuni care s-au coborât inclusiv la a face campanie chiar în ziua alegerilor, un fapt inacceptabil”.La rândul său, preşedintele PD-L Câmpina, Horia Tiseanu, a declarat: “Sunt convins că Traian Băsescu va câştiga. Nu cred în sondajele prezentate de televiziunile de ştiri, care nu au făcut altceva decât să încerce să manipuleze în toată această campanie. M-a impresionat în mod plăcut prezenţa la vot a câmpinenilor, de peste 60 de procente. Oamenii au ieşit la vot pentru a-şi alege preşedintele, demonstrând că vor un preşedinte jucător şi nu un preşedinte jucărie, care să fie uşor de manipulat de cercurile de interese din jurul său. A fost mai multă lume la vot decât la alegerile locale, ceea ce demonstrează că alegerea preşedintelui este chiar mai importantă decât alegerea primarului. Şi mai cred că am obţinut multe dintre voturile PNL, mai ales în Câmpina, pentru că liberalii adevăraţi nu au putut vota cu oamenii din partidul lui Iliescu”.
Spectacol caritabil pentru Ioana Andreea Dumitran

S-a reuşit strângerea a 20.000 euro, iar fetiţa a plecat în Germania pentru tratament
Ioana Laura Pârvu a murit!

Un caz impresionant, care a fost intens mediatizat în vara acestui an, a avut parte de un final trist... Ioana Laura Pârvu a murit!Este vorba despre fata aceea frumoasă care îşi cerea scuze că are nevoie de ajutorul nostru şi care, deşi doborâtă de boală, încerca să ne convingă că viaţa este frumoasă şi merită trăită! A murit acasă, la Câmpina, răpusă de cancer,într-una din nopţile săptămânii trecute. Avea 23 de ani şi era studentă la medicină. În ultimii trei ani, de când a descoperit aluniţa de la care a plecat boala, viaţa ei a fost o luptă. Dar cancerul a înaintat cumplit de repede. Nici măcar medicii de la Viena, unde a fost de trei ori, nu au mai putut face nimic. Cei de la Bucureşti, nici atât. Au trimis-o să moară în patul ei. Ioana Laura Pârvu a suferit foarte mult, nedrept de mult, dar sufletul ei a rămas la fel de frumos până în ultima clipă. Dumnezeu să o odihnească! Ioana realizase un blog, prin care ceruse ajutorul semenilor săi. Ultima postare, ultimele gânduri pentru noi toţi, au fost scrise pe 12 octombrie 2009… Nu avea de unde să ştie că era ultima sa postare...“Bună ziua, am venit de la Viena acum o săptămână. Ştiu că am promis că voi scrie mai des, dar, din păcate, nu am putut să mă ţin de cuvânt. Acolo am aflat că tratamentul trebuie schimbat şi că sunt anemică, aşa că atunci când am ajuns în ţară am plecat la spital şi am fost internată. Când m-am întors am reuşit să răcesc destul de rău cât să nu mă pot ridica din pat câteva zile. Abia acum mă simt mai bine. Răceala trece, iar eu mă întăresc pe zi ce trece. Sper ca la următoarele analize să nu mai fie probleme. La Viena, după cum am spus, veştile nu au mai fost la fel de bune ca până acum. Din păcate, tratamentul pe care îl urmam până acum nu mai dă rezultate, adică boala nu mai răspunde la el şi a început să dea înainte, şi mai rău, am reuşit să mă anemiez destul de tare. În ţară am fost nevoită să fac nişte transfuzii de sânge, dar acum mă simt mai bine. Tratamentul pe care îl voi urma acum nu se găseşte la noi în ţară şi trebuie importat. Am dat comandă şi acum îl aşteptăm. Unul dintre dumneavoastră mi-a scris despre el (şi aş vrea să îi mulţumesc), se numeşte Muphoran, şi sper că va ajuta la salvarea mea. Dacă ştie cineva cum aş putea face rost mai uşor de el, vă rog să-mi spuneţi. Acum mă simt mai binişor. Am nişte probleme cu muşchii mâinii stângi, care mi-au cam rămas blocaţi, dar acum îi pun puţin câte puţin la lucru şi văd că încep să îşi revină. De asemenea, dacă aveţi sfaturi în acest sens, vă rog să mi le daţi. În concluzie, viaţa este frumoasă şi vă mulţumesc tuturor pentru puterea pe care mi-o daţi de fiecare dată. MULŢUMESC, SĂNĂTATE MULTĂ ŞI DOAMNE AJUTĂ!”
“Foarte mulţi elevi au refuzat vaccinarea!”
Una dintre primele categorii vizate de autorităţi pentru vaccinarea împotriva gripei de tip nou a fost cea a elevilor. Şi la Câmpina s-a derulat o astfel de campanie, care, însă, nu a avut efectele scontate de autorităţile medicale.“Rezultatele finale nu sunt cele dorite. Campania în sine nu a fost un succes, pentru că foarte mulţi elevi au refuzat vaccinarea. Noi am încercat să-i convingem că este un lucru bun, este singura metodă de a preveni infecţia cu virusul gripei de tip nou, dar, din nefericire, foarte puţini au înţeles. Mai ducem muncă de lămurire şi o a doua parte a acestei campanii se va derula prin cabinete medicilor şcolari”, a declarat medicul de familie Mihaela Neagu Petrovici.
Rafinăria, în discuţii cu Conpet?
De aproape un an, Rafinăria “Steaua Română” din Câmpina nu mai funcţionează. Oamenii - câţi au mai rămas - sunt plătiţi cu 75% şi sunt obligaţi să vină doar câteva zile în fiecare lună la serviciu, mai mult pentru a asigura întreţinerea utilajelor. Cu toate acestea, potrivit unor declaraţii ale conducerii societăţii Conpet Ploieşti, apărute în ziarul “Bursa”, între Conpet şi Rafinăria “Steaua Română” din Câmpina au existat deja discuţii privind contractele pentru anul 2010. “Pentru anul 2010, estimăm o scădere cu cel mult 10% a cantităţii de ţiţei transportată, faţă de acest an. Contractele pentru anul viitor nu au fost încă semnate, însă am avut deja discuţii cu toţi clienţii noştri tradiţionali, Petrom, Rompetrol, LukOil şi Rafinăria Steaua Română din Câmpina”, a declarat pentru NewsIn, citată de ziarul “Bursa”, directorul de operare al Conpet Ploieşti, Nicolae Dobromir.
Nu s-a vândut nici un bilet pentru spectacolul de colinde al lui Aurel Moldoveanu
Miercuri, 9 decembrie, de la ora 19.30, la Casa de Cultură “Geo Bogza” ar fi trebuit să aibă loc un concert de colinde susţinut de Aurel Moldoveanu. În mod cert spectacolul nu va mai avea loc pentru că, până la finele săptămânii trecute, nu se vânduse nici un bilet. Este adevărat că preţul unui astfel de bilet era destul de scump, 35 lei fiind o sumă relativ mare pentru un spectacol de colinde... Fie şi cu Aurel Moldoveanu...Oficialii Casei de Cultură “Geo Bogza” ne-au precizat că au fost doar câţiva oameni care s-au interesat de costul unui bilet, dar până vineri nu se vânduse nici măcar un singur bilet.În aceste condiţii, câmpinenii vor trebui să se mulţumească fie cu concertul de colinde din ziua de 23 decembrie, susţinut în general de copii, în zona Parcului “Milia”, fie să asculte colinde... acasă.
“Elca” are din nou probleme!
Ediţia electronică a ziarului “Bursa” informează că producătorul francez de şosete “Olympia”, proprietarul fabricii de ciorapi “Elca”, din Câmpina, a fost plasat săptămâna trecută în reorganizare judiciară de Tribunalul Comercial din Troyes, pentru o perioadă de observarede şase luni.Societatea, cu sediul la Romilly-sur-Seine (condamnată să plătească 2,5 milioane de euro pentru că a concediat, acum patru ani, 47 de angajaţi, fără să le ofere alternativa de a munci în România, la Câmpina) a demarat o procedură de conciliere în luna iunie 2009, la un tribunal comercial din Troyes. Conducerea societăţii “Olympia” a apreciat că plata celor 2,5 milioane de euro (reprezentând 32 de salarii compensatorii pentru fiecare din cei 47 de angajaţi) ameninţă supravieţuirea societăţii. Însă, la sfârşitul perioadei de conciliere, nu s-a ajuns la nici un acord, astfel că echipa de conducere de la “Olympia” s-a declarat în incapacitate de plată.Acum, administratorul judiciar va avea şase luni pentru a decide care este viitorul societăţii. Un prim bilanţ economic şi social va fi prezentat Tribunalului Comercial din Troyes pe data de 26 ianuarie 2010. Potrivit directorului general de la “Olympia”, Catherine Rambaud, societatea are un surplus de personal astfel că un plan social care ar putea afecta între 70 şi 100 de persoane din Franţa, precum şi angajaţii filialei din România, este inevitabil. Olympia are 295 de angajaţi la Romilly-sur Seine şi 450 în România, iar în anul 2008 a înregistrat pierderi de 1,4 milioane euro, la o cifră de afaceri de 30 milioane de euro, după cum mai precizează sursa citată.
Centrul de Instruire al Jandarmeriei din Câmpina are un nou locţiitor
Recent, colonelul Sârbu, locţiitorul Centrului de Instruire al Jandarmeriei din Câmpina, a ieşit la pensie, locul său fiind luat de un alt colonel, Nicolae Radu (foto). Acesta are 54 de ani, este căsătorit, are un copil şi a absolvit în anul 2002 Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, specializarea Managementul Organizaţiei.
Ceremonie de absolvire întârziată... şase luni!
Cronica neagră
Centrul de Instruire al Jandarmeriei din Câmpina se pregăteşte să comemoreze 20 de ani de la jertfa eroilor unităţii în Revoluţia română
La 22 decembrie 1989, căderea regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu avea să fie cea mai sângeroasă schimbare de regim politic din fostele ţări socialiste.Revoluţia română din decembrie 1989 a început la Timişoara, iar astăzi, când ne apropiem de marcarea trecerii a 20 de ani de atunci, constatăm că sunt numeroase momentele care au rămas neelucidate. Din păcate, cea mai importantă contribuţie a Câmpinei la Revoluţia din decembrie 1989 se înscrie tocmai în această categorie - a lucrurilor neelucidate. Povestea oamenilor plecaţi de la actualul Centrul de Perfecţionare al Jandarmeriei este, în general, cunoscută. În 21 decembrie, s-a solicitat telefonic transmiterea către Bucureşti a câtorva zeci de militari, în fruntea lor aflându-se însuşi comandantul de atunci al unităţii, maiorul Ion Stamen. După o noapte grea - 21 spre 22 decembrie - şi trecerea de partea poporului, militarii veniţi de la Câmpina au fost campaţi la Băneasa. De aici, în dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989, o parte dintre ei, în trei camioane, au primit ordin să meargă la Aeroportul Otopeni, pentru a întâri paza acestui obiectiv important.Pentru 37 dintre ei avea să fie ultimul drum... Deşi trecuseră prin mai multe filtre de control, spaima de terorişi fiind aproape obsesivă, militarii veniţi de la Câmpina au fost ucişi fără cruţare.Nu vom insista acum asupra detaliilor acestei operaţiuni. Totuşi, este important de ştiut că 43 dintre militarii aflaţi în cele trei camioane au reuşit să supravieţuiască şi să povestească apoi toate grozăviile prin care au trecut.Din cei 43 de supravieţuitori ai masacrului de la Otopeni, unul a decedat, trei au plecat din ţară (în Spania, Franţa şi Canada), alţi 13 lucrează în “civilie”, restul fiind în diverse structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor sau pensionari. De altfel, este interesant că,în acest moment, în Unitatea de Jandarmi din Câmpina nu mai activează nici un supravieţuitor al acelor momente dramatice.Acum, în sala de tradiţii a Unităţii Jandarmeriei se află un loc aparte dedicat acestui important şi tragic eveniment din viaţa unităţii. Sunt mărturiiale acelei experienţe incredibile - inclusiv cartuşe sau o cască găurită, dar şi multe altele... De asemenea, există numeroase dosare, care cuprind nu numai documente ale unităţii, care nu au un caracter clasificat, din acea perioadă, dar şi numeroase mărturii din presa vremii şi din anii următori, mărturii ale supravieţuitorilor, ale altor persoane implicate. Poate fi vizionat şi un film realizat de TVR despre Revoluţia română, în care un capitol aparte este dedicat tragicului moment din zorii zilei de 23 decembrie de la Aeroportul Otopeni. Deocamdată, pentru ediţia de faţă, ne oprim aici, cu precizarea că în următoarele ediţii, până la 22 decembrie, vom dedica spaţii ample acestui important moment din istoria Câmpinei, practic, singura contribuţie semnificativă a localităţii noastre la Revoluţia română din decembrie 1989. Şi toate pentru că trebuie să se ştie că de aici au plecat acum 20 de ani nişte tineri, care, prin jertfa lor supremă, au contribuit la obţinerea libertăţii de care beneficiem astăzi cu toţii.
Ziua Naţională a reuşit să adune foarte mulţi câmpineni
Chiar şi în plină campanie (sau poate tocmai din acest motiv)
44 de coroane - acesta este un record pentru o Zi Naţională a României la Câmpina. Poate şi pentru că s-a nimerit ca 1 Decembrie să fie anul acesta în plină campanie electorală, s-a înregistrat un record şi în ceea ce priveşte prezenţa la ceremonialul militar şi la cel religios organizate de administraţia locală pe platoul din spatele Monumentului Soldatului Necunoscut.Au depus coroane de flori numeroase instituţii publice, reprezentanţi ai formaţiunilor politice, ai Senatului României, ai unităţilor de învăţământ cu regim militar din localitate, ai multor societăţi comerciale, dar şi oameni simpli, un exemplu fiind cel al fostului primar Romul Remus Micu, acesta depunând o coroană de flori pentru tatăl său şi pentru tatăl soţiei sale, ambii decedaţi pe front. Alaiul depunerii de coroane de flori a fost încheiat de Fundaţia “Zamolxes”, care a venit - ca în fiecare an - cu câţiva copii îmbrăcaţi în haine populare de sărbătoare, aşa cum se întâmpla în urmă cu 91 de ani, la Marea Unire.Dacă numărul mareal oficialităţilor poate fi explicat prin suprapunerea cu campania electorală - delegaţiile formaţiunilor politice fiind extrem de numeroase - totuşi, a surprins şi numărul mare al câmpinenilor simpli, neimplicaţi politic, dar care au dorit să fie prezenţi la acest ceremonial. De la tineri la vârstnici, de la copiila maturi, toţi au aşteptat cel mai emoţionant moment al unei astfelde manifestări - defilarea Gărzii de Onoare, care a fost asigurată şi în acest an de Centrul de Instruireşi Perfecţionare a Cadrelor din Jandarmerie de la Câmpina. Scurta defilare a fost însoţită de aplauzele celor prezenţi, copiii fiind cei mai bucuroşi de acest moment atât de rar pentru Câmpina.