
19 ianuarie 2010
Elvis Arghir: „Trebuie să rupem pisica în privinţa HidroPrahova!”

Administraţia câmpineană derulează numeroase proiecte cu finanţare extrabugetară
Anul 2010 pare a reprezenta un adevărat vârf în privinţa numărului de proiecte derulate de administraţia câmpineană cu fonduri europene şi naţionale. Există numeroase proiecte în mai multe domenii, fiecare aflându-se în diferite faze de realizare – de la stadiul de proiect care-şi aşteaptă finanţarea şi până la… mai puţin de două luni de finalizarea lucrării. Anul 2010 ar putea fi – în ciuda acutizării condiţiilor economice – un an bun pentru Câmpina, în condiţiile în care primarul Horia Tiseanu are un sprijin important, la nivel naţional, din partea formaţiunii politice din care face parte. În ediţia de faţă, ne-am propus o trecere în revistă a portofoliului de proiecte derulate de administraţia câmpineană.
Îmbunătăţirea alimentării cu apă în zona de nord va fi gata la 31 martie
Este unul dintre cele mai importante proiecte din punct de vedere al valorii, făcând parte din Programul Phare 2006. Obiectivul specific al proiectului este reabilitarea sistemului de aducţiune apă potabilă, în vederea asigurării unei calităţi corespunzătoare a apei, prin înlocuirea conductei de apă existentă cu o conductă de polietilenă de înalta densitate, în lungime de 4.120 m. Valoarea proiectului, conform contractului de finanţare încheiat între Consiliul Local Câmpina şi Agenţia Pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia şi Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţei, este de 6.455.619,26 lei. La data de 23 iunie 2009 a fost semnat contractul de execuţie cu firma Hidroconstrucţia SA Bucureşti. Lucrările de execuţie au demarat la sfârşitul lunii iunie 2009, iar la finele anului trecut lucrarea era realizată în proporţie de 75%, termenul pentru finalizarea ei fiind 31 martie 2010.
Lucrările la „bretelele” spre DN1 vor începe în acest an
“Modernizare Calea Daciei” este „proiectul de suflet” al primarului Horia Tiseanu şi poate deveni cea mai importantă realizare a celor două mandate ale actualului edil-şef. Proiectul are ca scop descongestionarea traficului şi îmbunătăţirea accesului înspre şi dinspre municipiul Câmpina, în zona intersecţiei Căii Daciei cu DN1. Scopul proiectului îl reprezintă fluidizarea traficului urban, reducerea timpului de transport, eliminarea blocajelor rutiere în zonă, prin amenajarea unui pasaj denivelat peste DN1. Valoarea proiectului este de 19.634.717,02 lei fără TVA. Pe data de 30 septembrie 2009 a fost semnat contractul de finanţare de către secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei Răzvan Murgeanu şi primarul Câmpinei, Horia Tiseanu. Între timp a avut loc şi licitaţia pentru stabilirea executantului, dar rezultatul a fost contestat, astfel încât în momentul de faţă se aşteaptă verdictul Comisiei de Soluţionare a Contestaţiilor, după care urmează semnarea contractului pentru execuţia lucrării şi demararea propriu-zisă a acesteia.
În 2010 va începe şi realizarea bazinului de înot de la Căminul Petrol
Fondurile pentru construirea unui bazin de înot didactic în incinta Căminului Petrol vor fi alocate de Compania Naţională de Investiţii, iar lucrările sunt programate să înceapă chiar în cursul acestui an. Contribuţia administraţiei câmpinene a constat în punerea la dispoziţie a unui teren în suprafaţă de 3.003 mp. Valoarea proiectului va fi stabilită ulterior în funcţie de datele ce rezultă din elaborarea studiului de fezabilitate.
„Strategia de dezvoltare locală a municipiului Câmpina”
Este un proiect care a fost depus în luna decembrie 2008 la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pentru a fi finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, axa prioritară 1. Proiectul se află în evaluare la Ministerul Internelor şi Administraţiei şi îşi propune elaborarea unei strategii locale pe o perioadă de 6 ani. Această strategie este extrem de importantă în contextul oportunităţilor de finanţare apărute după integrarea României in Uniunea Europeană. Valoarea proiectului este de 286.890 lei fără TVA.
Administraţia vrea servicii de calitate pentru câmpineni. Dar cine nu ar vrea?!
„Servicii de calitate pentru locuitorii municipiului Câmpina” este un alt proiect care a fost depus în luna aprilie 2009 la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pentru a fi finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, axa prioritară 2. Proiectul – care se află în faza de evaluare - îşi propune obţinerea pentru Primăria Câmpina a două certificări acordate de către un organism recunoscut pe plan naţional şi internaţional pentru Sistemul de Management al Calităţii în conformitate cu standardul internaţional SR EN ISO9001:2008 şi pentru Sistemul de Management al mediului în conformitate cu standardul internaţional SR EN ISO 14001:2001. Valoarea proiectului este de 285.100 lei fără TVA. Important ar fi ca, după obţinerea celor două certificări, o creştere a calităţii serviciilor administraţiei locale să fie resimţită şi de cetăţenii care intră în contact cu Primăria.
„Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare” - se află în stadiul de proiectare pentru a fi depus în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu – Axa prioritară 1. Proiectul îşi propune extinderea şi modernizarea reţelei de apă şi apă-canal din Câmpina, construirea a două staţii de epurare, reabilitarea staţiei de tratare existentă, modernizarea staţiei de epurare existentă. Valoarea proiectului va fi stabilită în funcţie de datele ce rezultă din elaborarea studiului de fezabilitate.
Şcoala „B.P. Hasdeu” va fi reabilitată, consolidată şi extinsă
Administraţia câmpineană are în vedere şi o serie de proiecte în unităţile de învăţământ. Unul dintre acestea a fost depus pentru obţinerea finanţării la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia şi are în vedere reabilitarea, consolidarea şi extinderea Şcolii Generale „BP Hasdeu”. Proiectul îşi propune extinderea şcolii prin construirea unui spaţiu modern multifuncţional destinat activităţilor sportive, educative şi cultural-artistice, precum şi prin construirea unor spaţii propice pentru un program de pregătire încadrat conceptului „şcoala după şcoală”. Valoarea totală a proiectului este de 7.163.710,23 lei. Proiectul a fost supus verificării conformităţii administrative şi eligibilităţii, fiind declarat conform din punct de vedere administrativ şi eligibil, astfel că poate trece în etapa de evaluare tehnică şi financiară.
Baza sportivă de la Căminul Petrol reprezintă de mulţi ani un punct nevralgic în relaţia dintre administraţia locală şi diriguitorii sportului câmpinean. Acum, administraţia locală a realizat un proiect pentru modernizarea acestei baze, proiect care presupune reabilitarea şi modernizarea unei săli de sport, reamenajarea terenului de fotbal, precum şi reabilitarea şi echiparea sălilor de curs existente. Valoarea proiectului a fost stabilită la 12.631.350,57 lei, în momentul de faţă aflându-se la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia în faza de evaluare tehnică şi financiară.
Policlinica va fi modernizată
Tot în faza de evaluare tehnică şi financiară se află şi proiectul privind reabilitarea, modernizarea şi echiparea Policlinicii. Proiectul a fost depus spre aprobare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 3, iar valoarea totală a acestuia este de 10.918.062,98 lei. Proiectul prezintă o importanţă deosebită în ceea ce priveşte crearea premiselor necesare pentru asigurarea populaţiei cu servicii esenţiale, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice şi sociale, prin îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor de sănătate. Clădirea care adăposteşte Policlinica a fost construită în anul 1938 şi are nevoie de înlocuirea tâmplăriei din holurile de aşteptare, cabinete, uşi de acces şi exterioare; lucrări de reparaţii şi înlocuiri instalaţii electrice; montare instalaţii climatizare; înlocuirea instalaţiilor de apă rece şi caldă, precum şi încălzire la nivelul tuturor spaţiilor; lucrări de reparaţii la nivelul cabinetelor; dotarea cu aparatură medicală şi mobilier specific.
Administraţia locală a depus pentru aprobare în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice un proiect pentru serviciile publice on-line. În valoare de 2.380.707 lei, proiectul îşi propune creşterea numărului de servicii electronice, accesul on-line la informaţiile din cadrul departamentelor primăriei, eficientizarea activităţilor interne în folosul cetăţenilor. Proiectul se află în faza de evaluare la Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale. Posibila implementare a acestui proiect poate va contribui şi la eficientizarea site-ului oficial al Primăriei Câmpina, despre a cărui (in)activitate am atras atenţia în repetate rânduri.
Directorii instituţiilor culturale câmpinene şi-au prezentat raportul în faţa comisiei de specialitate a Consiliului Local
Liderul de sindicat Dan Ioan Bujor: „Nu este momentul unui conflict major!”

APM a solicitat administraţiei câmpinene o nouă dezbatere publică asupra PUG
„Ana Ipătescu” şi „Sondei”, primele străzi care vor fi reparate în anul 2010
Directorul, acuzat că şi-a bătut secretara!
Totul pare să fi plecat de la bani… Pur şi simplu, fără nici o explicaţie, directorul Centrului Special de la Breaza a refuzat să plătească cel de-al treisprezecelea salariu pentru secretară şi pentru unul dintre profesorii psihologi, acesta din urmă provenind de la Câmpina. Situaţia este cunoscută în rândul cadrelor didactice, dar şi al liderilor de sindicat şi conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean.În cursul zilei de vineri, secretara Ligia Cojocaru a intrat – aşa cum o mai făcuse de foarte multe ori – în biroul directorului Constantin Ioniţă pentru a-i prezenta spre semnare unele documente. La un moment dat, după cum relatează martorii oculari, s-au auzit ţipete din biroul directorului, iar secretara a ieşit răvăşită, clătinându-se, fiind împinsă de directorul Ioniţă! Mai mult, secretara l-a acuzat pe director că a lovit-o!Situaţia a fost adusă la cunoştinţa liderilor sindicali şi a şefilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, aceştia din urmă având în vedere desemnarea unei comisii de anchetă pentru a analiza şi stabili cu exactitate ceea ce s-a întâmplat la Centrul Special de la Breaza.
28 de elevi ai Şcolii de Poliţie au fost exmatriculaţi
Zahăr şi făină de la UE pentru săracii Câmpinei!
Uniunea Europeană trimite o serie de ajutoare alimentare pentru populaţia defavorizată, iar 57 de tone de zahăr şi făină erau aşteptate să ajungă la Câmpina în cursul zilei de luni, 18 ianuarie.Cele 57 de tone de alimente vor fi direcţionate spre Cantina Socială, care funcţionează în incinta Grupului Şcolar de Construcţii de Maşini din cartierul Turnătoriei. De asemenea, autorităţile locale au luat în discuţie ca alimentele să fie împărţite la peste 3.000 de câmpineni, care au venituri modeste – asistaţii sociali, pensionarii cu venituri sub 400 lei, persoanele cu handicap.
Efectele crizei? Ghicitoarele revin în forţă!
Unul dintre foştii şefi ai Şcolii de Poliţie a încetat din viaţă
Generalul de brigadă (r) Cătălin Constantin s-a născut la data de 17 decembrie 1930, la Râmnicu Sărat, judeţul Buzău şi a încetat din viaţă săptămâna trecută, la Ploieşti. A fost încadrat în Miliţia Română în anul 1952, ca tânăr locotenent, cariera sa profesională cunoscând o evoluţie ascendentă. A lucrat în cadrul miliţiei din anul 1952 şi până în ziua de 16 martie 1982, când s-a pensionat cu gradul de colonel. Între anii 1965-1973 a condus destinele Şcolii de Miliţie de la Câmpina (actualmente Şcoala de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr”), iar în următorii aproape 10 ani a fost adjunctul comandantului Inspectoratului Judeţean de Miliţie şi apoi şef al Miliţiei Judeţene Prahova. Echipa managerială şi poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova aduc un ultim omagiu generalului de brigadă (r) Cătălin Constantin şi sunt alături de familia sa în aceste momente de grea încercare. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Cifra de afaceri a Lemet a scăzut în anul 2009
Criza financiară şi-a arătat colţii în anul 2009, iar pe măsură ce încep să apară primele date de bilanţ al anului trecut, se dezvăluie şi adevărata imagine a economiei, pe care guvernanţii încearcă în zadar s-o... cosmetizeze.Este şi cazul societăţii câmpinene Lemet, producător de mobilă important pe piaţa românească, precum şi proprietar al reţelei de magazine Lem’s. Potrivit unor statistici oficiale, în primele 11 luni ale anului 2009, Lemet a înregistrat o cifră de afaceri de 72,6 milioane lei, în scădere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Firma câmpineană a demarat luna trecută construcţia unei noi hale industriale în suprafaţă de 2.500 mp, care urmează a fi gata în iulie 2010. Din punct de vedere al personalului, firma câmpineană a înregistrat în anul 2009 o fluctuaţie de 5,6%, care este considerată ca una normală în orice condiţii economice, cu atât mai mult în cele speciale din ultima vreme.Reţeaua de magazine Lem’s este compusă din 78 de unităţi comerciale, în cursul anului trecut deschizându-se o serie de magazine noi, dar şi închizându-se câteva, din diverse motive. Mai trebuie adăugat că toate magazinele funcţionează în sistem de franciză.
Rata şomajului creşte constant şi... alarmant
De la începutul acestui an şi până miercuri, 13 ianuarie, la Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-au înregistrat peste 100 noi dosare ale persoanelor rămase fără loc de muncă, ceea ce va duce, automat, la creşterea ratei şomajului la nivelul municipiului Câmpina. De altfel, în perioada august – decembrie 2009, rata şomajului a crescut constant. De la 3,7% (august), la 4,0% (septembrie), 4,2% (octombrie), 4,4% (noiembrie) şi până la 4,6% (decembrie). La nivelul Câmpinei sunt înregistraţi 1.177 şomeri, din care 195 sunt neindemnizaţi, această din urmă categorie fiind, în general, reprezentată de persoanele care au depăşit stagiul de şomer indemnizat şi beneficiază de venitul minim garantat, efectuează cursuri gratuite de formare profesionale prin intermediul ALOFM sau sunt în căutarea unui loc de muncă, dar nu beneficiază de indemnizaţia de şomaj.Nici în localităţile din jurul Câmpinei situaţia nu se prezintă cu mult mai bine.
- Breaza (rata şomajului 4,8%) – 565 şomeri (264 femei), din care 43 neindemnizaţi
- Băneşti (5,6%) – 205 şomeri (88 femei), din care 23 neindemnizaţi
- Brebu (5,8%) – 272 şomeri (110 femei), din care 46 neindemnizaţi
- Cornu (3,4%) – 96 şomeri (37 femei), din care 14 neindemnizaţi
- Poiana Câmpina (5,4%) – 187 şomeri (85 femei), din care 33 neindemnizaţi
- Proviţa de Jos (5,9%) – 84 şomeri (34 femei), din care 29 neindemnizaţi
- Proviţa de Sus (4,5%) – 58 şomeri (19 femei), din care 36 neindemnizaţi
- Telega (5,8%) – 214 şomeri (78 femei), din care 224 neindemnizaţi.
Nu se anunţă concedieri colective pentru primele luni
Agenţii economici au obligaţia de a anunţa din timp Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă atunci când fac concedieri colective. Conform directorului ALOFM Câmpina, Liliana Vasile, „la Câmpina şi în întreaga zonă pe care o acoperim noi, de la Azuga până la Filipeştii de Târg, nu s-au anunţat concedieri colective”.
Centru special pe Strada Vasile Alecsandri

160 de ani de la naşterea „Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu
Vineri, 15 ianuarie, la Biblioteca Municipală a abut loc manifestarea intitulată „Mihai Eminescu - 16, de ani de la naştere“, în cadrul căreia s-au desfăşurat numeroase şi variate activităţi. Astfel, după cuvântul introductiv al Lilianei Oiştie - directoarea bibliotecii, reprezentanţi ai administraţiei locale între care primarul Horia Tiseanu, consilierul Marian Dulă, Florin Dochia, directorul Casei de Cultură, profesori, critici şi istorici literari, ingineri, economişti, publicişti, au asistat la un reuşit program susţinut de elevi de la Grupul Şcolar Energetic (lectură de poezii, recital, cântece, referinţe critice), precum şi la un montaj literar-artistic „Înger şi demon“, susţinut de elevi din clasa a IX-a de la Colegiul Naţional „N. Grigorescu“.Iubitoare declarată a operei eminesciene, profesoara Carmen Gherovici-Rusu a prezentat un interesant material „Eminescu şi premoniţiile sale comunicate de Gala Galaction“, pornind de la un articol publicat în anul 1914, în revista Flacăra.Orator înnăscut, cu o remarcabilă documentare, prof. dr. Christian Crăciun a continuat programul cu un expozeu „Eminescu între canon şi canonire“, din care am afla că „Eminescu este în centrul canonului literaturii române. Exegeza eminesciană, în ultimii 20 de ani, este blocată (...) Eminescu nu a scris poezii, ci a scris operă (...) Ceea ce Eminescu este pentru literatura română, Shakespare este pentru literatura europeană“.Reuniunea literară s-a încheiat cu o intervenţie neanunţată a muzeologului Alin Ciupală, privind memoriile lui Nicolae Pătraşcu şi câteva întrebări adresate lectorilor. (Theodor MARINESCU)
Conducătorii din fotbalul prahovean s-au întâlnit la Braşov cu staff-ul FRF
Întâlnirea de la Braşov, dintre membrii staff-ului de campanie al lui Mircea Sandu şi reprezentanţii echipelor din primele trei eşaloane, plus şefii Asociaţiilor Judeţene de Fotbal a “bătut în cuie” şi un aspect important pentru dezvoltarea ulterioară a fotbalului, pe plan regional. Astfel, s-a făcut pasul decisiv pentru înfiinţarea Ligii Naţionale a Asociaţiilor Judeţene de Fotbal din România, for care va reuni, sub tutela sa, toate AJF, având un atu foarte important, anume acela că activitatea este declarată de utilitate publică şi face posibilă atragerea de fonduri din buget, prahoveanul Silviu Crângaşu fiind chiar preşedintele acestui for. Silviu Crângaşu este şi unul dintre membrii fondatori ai respectivei federaţii alături de şeful AJF Buzău - Pompiliu Coşconea (vicepreşedinte al ligii), şi Nicolae Sânge (director general) - şeful forului similar din Ilfov. În staff-ul de conducere se mai află Bogdan Rădulescu, director marketing, şi Bogdan Filcea, jurist.