02 februarie 2010

Administraţia Tiseanu începe anul de criză 2010 cu decizii şoc

Consiliul Local a dat terenuri în suprafaţă totală de 141.251 mp


Consiliul Local a început prost anul 2010. Aleşii locali s-au comportat de parcă ar fi fost ultima şedinţă din lume şi nu una... ordinară. La propunerea consilierilor Adrian Piţigoi, Viorel Bondoc şi Lucian Cercel, Consiliul Local a scos la licitaţie trei terenuri în suprafaţă totală de 141.251 mp! La stadiul de proiect, lucrurile arată bine sau chiar foarte bine, dar rămâne de văzut care va fi concordanţa între vorbe şi fapte.


Platoul Muscel va deveni parc
În data de 21 ianuarie 2010, o societate din Bucureşti a depus la sediul Primăriei Câmpina solicitarea de a i se concesiona un teren de aproximativ 10 hectare pentru a realiza un parc. A doua zi, chiar dacă era vineri, când la Primăria Câmpina este zi scurtă, au fost obţinute toate documentele necesare pentru a se putea promova o hotărâre a Consiliului Local în acest sens. Solicitarea firmei bucureştene nu face referire la un teren anume, dar administraţia locală a decis în numai o zi – şi aceea scurtă – că se poate acorda pentru un astfel de scop tot platoul Muscel, în suprafaţă de 85.778mp! Mai mult, în aceeaşi zi – scurtă! – s-au mai realizat: schiţa pe teren, studiu de oportunitate, expunerea de motive, rapoartele de specialitate şi certificatul de urbanism. A fost un proiect la care nu s-au ridicat mari semne de întrebare, aleşii locali votând în marea lor majoritate pentru acordarea respectivei suprafeţe. S-au stabilit doar nişte detalii tehnice – concesionarea se va face pe 49 de ani, câştigătorul având obligaţia ca în 12 luni să obţină autorizaţia de construire, iar în 18 luni să realizeze obiectivul propus (întâmplător sau nu, finalizarea acestor termene coincide cu... iunie 2012, când vor fi alegerile locale). De asemenea, s-a stabilit un preţ de pornire a licitaţiei de 12,5 euro/mp, fără TVA, plătibil în 25 de redevenţe anuale, ceea ce înseamnă că platoul Muscel va fi luat de cineva care va achita cu puţin peste 5.000 euro lunar!Proiectul iniţiat de Adrian Piţigoi a fost votat rapid, e drept, mulţi consilieri au ridicat mână, dar au plecat capul. Au existat şi unele excepţii – Mihaela Neagu Petrovici, care s-a abţinut şi Elvis Arghir, care a ieşit strategic din sală să vorbească la telefon. De altfel, ulterior, atunci când s-a discutat un proiect iniţiat de Arghir, Horaţiu Zăgan l-a întrebat pe liberal: „Elvis, dacă acum ieşim şi noi din sală să vorbim la telefon, cu cine mai treci proiectul?” Liberalul n-a avut replică, dar a zâmbit complice.


33.850 mp pentru o bază hipică

Spre deosebire de proiectul anterior, solicitarea din partea clubului Sport Horse Câmpina pentru un teren de aproximativ 4,5 hectare pentru realizarea unei baze hipice a fost depus în... 8 octombrie 2009. Abia pe 23 decembrie s-a obţinut certificatul de urbanism şi s-a întocmit schiţa, pentru ca pe 20 ianuarie să se realizeze expunerea de motive şi să se obţină rapoartele necesare din partea unor compartimente ale Primăriei. Noua arenă ar urma să găzduiască cinci competiţii naţionale şi una internaţională numai în cursul acestui an. Investiţia, care va fi realizată din fonduri proprii, sponsorizări, precum şi din fonduri europene nerambursabile, este estimată la aproximativ 4 milioane lei (aproape un milion euro) şi constă în amenajarea terenurilor de încălzire, de aşteptare, de concurs, a tribunei şi a manejului acoperit, a unor boxe şi racordarea la utilităţi.Preţul de pornire a licitaţiei va fi de 2,75 euro/mp, fără TVA, iar durata concesionării este de 30 de ani.


Cine nu ar vrea un teren cu
0,25 lei anual?

Omul de afaceri câmpinean şi consilier judeţean PDL Ovidiu Cord a solicitat administraţiei locale închirierea fermei zootehnice din incinta Spitalului de Psihiatrie Voila, pentru realizarea, în locul respectiv, a unei ferme zootehnice. Consilierii locali au fost de acord să închirieze cei 21.623 mp ai acestei ferme pentru o perioadă de cinci ani. Având în vedere că starea clădirilor este deplorabilă, iniţiatorul Lucian Cercel a solicitat ca preţul de pornire a licitaţiei pentru această închiriere să fie de 0,25 lei/mp/an. „Investiţia necesară aici este foarte mare”, a adăugat Cercel. Proiectul a fost votat în unanimitate, Zăgan comentând în timp ce vota „pentru”: „Terenul ăsta e cum e cafeaua aia... mocca!”

Plătim o apă mai scumpă, dar la fel de proastă!

„Reţeaua de apă este cea mai serioasă şi mai gravă problemă a Câmpinei! Spun – şi îmi asum toată responsabilitatea pentru ceea ce spun în acest moment – că, în Câmpina, apa de la robinet nu este potabilă! În plus, pierderile pe reţea, care se reflectă în costurile finale, depăşesc 70%, ceea ce este inacceptabil. Din acest motiv am ajuns să plătim unul dintre cele mai mari preţuri pentru metrul cub de apă! Eu am atras atenţia încă de la început, în colaborarea cu HidroPrahova, că preţul va creşte necontrolat, iar calitatea apei nu va fi cea dorită, iar investiţiile nu vor putea fi dirijate de Consiliul Local, acolo unde se stabilesc priorităţile” – declara în urmă cu două săptămâni, într-un interviu pentru publicaţia noastră, consilierul Elvis Arghir. Ce a urmat? Ei bine, tocmai Elvis Arghir a fost cel care a iniţiat, pe ultima sută de metri înaintea şedinţei Consiliului Local din 28 ianuarie, un proiect de hotărâre privind aprobarea preţului la apă potabilă furnizată de HidroPrahova! Mai mult, tariful este mai mare cu 17% pentru apa pe care Arghir o considera nepotabilă. Noul preţ este 2,49 lei/mc (inclusiv TVA) – pentru populaţie (faţă de 2,12 lei cât era înainte de scumpire) şi 2,09 lei (fără TVA) – pentru agenţii economici şi instituţiile publice (faţă de 1,78 lei cât era preţul vechi). Cel mai aprig contestatar al proiectului s-a dovedit a fi primarul Horia Tiseanu, care a precizat: „Nu înţeleg de ce în creşterea de costuri se regăseşte inclusiv o creştere pentru tichetele de masă, în condiţiile în care Guvernul a emis un act normativ prin care acestea nu se mai acordă în cursul anului 2010. Aşa că, eu consider că ar fi corect că să rămânem la nivelul valorii antrerioare a acestui preţ”.În schimb, în adresa înaintată administraţiei locale, directorul HidroPrahova, Dumitru Pantea, atrăgea atenţia – aproape ameninţa – că „în cazul în care nu se aprobă noile preţuri la un nivel care să acopere toate costurile, inclusiv redevenţa, operatorul nu va putea efectua plata acesteia”.În cele din urmă, iniţiatorul a propus ca ajustarea tarifului la apă să fie de numai 1,9 lei fără TVA, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici, dar amendamentul său a fost respins, aprobându-se proiectul în forma sa iniţială.

Tiseanu se dezice de votul consilierilor!
Imediat după votarea acestui prim proiect al şedinţei de joi, primarul Horia Tiseanu a ţinut să le spună colegilor săi din administraţia locală: „Vreau să ştiţi că eu personal nu-mi asumă răspunderea pentru preţul la apă pe care l-aţi votat!” Este una dintre foarte rarele situaţii în care edilul-şef se dezice atât de categoric şi tranşant faţă de o hotărâre a Consiliului Local. Totuşi, trebuie remarcat că proiectul iniţiat de Arghir a fost votat în unanimitate, adică inclusiv de consilierii din partidul condus de... Tiseanu!

Consilierii au comentat, apoi au aprobat

Contre pe tema scumpirii gunoiului

Dacă preţul la apă a fost votat în unanimitate, în schimb, atunci când s-a pus problema creşterii tarifului pentru gunoiul menajer, discuţiile au fost mult mai aprinse.Florin Constantinescu, patronul operatorului de salubritate din Câmpina, prezent la şedinţa Consiliului Local, a explicat cu o serie de documente în mână că se impune creşterea tarifului pentru salubrizare de la 7,21 lei la 8,35 lei, tarif care este plătit de fiecare persoană lunar. Constantinescu şi-a motivat solicitarea pe baza majorării unor cheltuieli din componenţa tarifului de operare. Nu toţi consilierii au fost convinşi de justificările lui Constantinescu.Consilierul Florin Marcu a propus amânarea majorării preţului la gunoi până la 1 aprilie, iar Daniel Telegescu a refăcut calculul care stă la baza stabilirii tarifului şi i-a ieşit un preţ ceva mai mic decât cel al Floricon. Primarul Horia Tiseanu este convins că “locuitorii nu vor înţelege această majorare aşa cum, probabil, n-o va înţelege nici Camera de Conturi, pentru că nu există justificări clare cu privire la noul tarif”. Directorul Floricon Salub, Florin Constantinescu, a explicat din nou că a cerut scumpirea gunoiului “în regim de urgenţă” din cauza majorării taxei de rampă, creşterii accizelor la combustibili şi majorării salariului mediu la 705 lei. “Şi trebuie să ştiţi că salariul mediu la nivel naţional este de 1.700 lei, salariul mediu în salubritate este de 770 lei, iar la noi abia a ajuns la 705 lei”, a completat Constantinescu. Până la urmă, consilierii au aprobat noul tarif cu 13 voturi pentru, un vot împotrivă (Daniel Telegescu) şi 3 abţineri (Elena Albu, Florin Marcu şi Marian Dulă).

Batalele Rafinăriei intră în... reabilitare

- dacă proiectul municipalităţii obţine finanţare -

Consiliul Local a aprobat înfiinţarea unităţii de implementare a proiectului de reabilitare sit poluat istoric „Batal de depozitare reziduuri petroliere Lacul Peştelui”. Este doar o primă etapă obligatorie pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile. Grantul acordat proiectului de investiţii este de 98%, autoritatea locală urmând să asigure cofinanţarea de 2% din totalul cheltuielilor eligibile, la care se adaugă eventuale cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA. Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a lucrărilor va fi de 4.885.100 euro.Terenul contaminat istoric de aceste bataluri este de 8.174 mp. Componenţa unităţii de implementare este: Gabriela Barbu (manager de proiect), Dana Hoitan (asistent manager), Claudia Staicu (consilier tehnic), Nona Dumitrescu (responsabil financiar) şi Mihaela Ionete (responsabil achiziţii publice).

Viceprimarul Ion Dragomir: „Nu o să mai fac niciodată niciun proiect!”

Şedinţa Consiliului Local a avut mai multe momente tensionate, dar unul singur s-a soldat cu retragerea unui proiect de hotărâre. A fost cazul proiectului iniţiat de viceprimarul Ion Dragomir, care făcea referire la aprobarea contractului de comodat încheiat între municipalitate şi Administraţia Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor. Practic, este vorba de prelungirea unui contract pentru un teren de 1.500 mp, situat pe dealul Muscel.Practic, era doar o formalitate, dar… Consilierul Gheorghe Sandu s-a lansat într-o lungă discuţie, din care nu au lipsit glumele, de genul „rachetele antigrindină ar putea să sperie caii din apropiere”! Viceprimarul Ion Dragomir l-a întrerupt destul de brutal: „Dacă mai lungeşti mult discuţia, îl retrag şi te las pe tine să-l faci la şedinţa viitoare că aşa vreţi voi!” Sandu a continuat, dar şi-a mai scurtat discursul. Apoi, Marian Nistor a adresat o întrebare referitoare la utilitatea acestui sistem antigrindină, arătându-se interesat de „raza de acţiune a acestor rachete”. A fost momentul în care Ion Dragomir a răbufnit: „Îmi retrag proiectul! Vă las pe voi să-l faceţi, pentru că doar voi trebuie să faceţi proiecte care să fie aprobate, iar eu nu o să mai fac niciodată nici un proiect!”

Două absenţe strategice şi o întoarcere spectaculoasă


Monica Clinciu a revenit la şedinţele Consiliului Local


Nu a fost deloc o şedinţă uşoară, pentru consilierii câmpineni, cea de joi, 28 ianuarie. Având în vedere dificultatea unor proiecte şi mai ales presiunile care s-au făcut asupra tuturor consilierilor pentru a fi trecute anumite proiecte de hotărâre, inclusiv cel prin care se transformă în parc cea mai mare suprafaţă de teren scoasă vreodată la licitaţie de administraţia câmpineană, doi consilieri au preferat să nu vină la şedinţă. Este vorba de liberalul Dragomir Enache şi social-democratul Gheorghe Tudor.În schimb, spre surprinderea multora, a revenit Monica Clinciu, cea căreia i se căuta deja un înlocuitor, având în vedere că lipsise de la ultimele cinci şedinţe ordinare ale Legislativului local. S-a aşezat disciplinată la locul ei şi a votat cot la cot cu colegii săi toate proiectele de pe ordinea de zi.

Primăria a câştigat procesul cu Apasco Măneciu

În finalul ultimei şedinţe a Consiliului Local, primarul Horia Tiseanu i-a anunţat pe consilieri că administraţia locală a câştigat procesul cu Apasco Măneciu în prima instanţă. Reamintim că este un proces vechi, de mai bine de trei ani, care a fost deschis de firma Apasco Măneciu, aceasta solicitând administraţiei câmpinene peste 40 miliarde lei vechi pentru construcţia şi reparaţiile la prima alveolă din cadrul Rampei Ecologice de la Băneşti.Disputa dintre administraţia câmpineană şi Apasco Măneciu datează din anii 2005 - 2006, atunci când firma din Măneciu a început să anunţe că vrea să iasă din asocierea cu Consiliul Judeţean Prahova şi consiliile locale din Câmpina şi Băneşti. În schimb, conducerea Apasco cerea 16 miliarde lei vechi cu care considera că a intrat în asociere în anul 2001. De altfel, Apasco a exploatat rampa în perioada 2001 - 2007, raportând - cu excepţia unui singur an - profit zero. La începutul anului 2008, Apasco Măneciu a solicitat returnarea sumei de 33 miliarde lei vechi, la care s-au adăugat alte 7 miliarde lei vechi, deci un total de 40 miliarde lei vechi care ar reprezenta contribuţia acestei societăţi la realizarea şi administrarea primei alveole a rampei ecologice de la Băneşti, precum şi costurile unor reparaţii efectuate prin anul 2005. Administraţia locală a decis să fie reprezentată în acest proces de avocatul Constantin Pănoiu, prima instanţă dând câştig de cauză Primăriei şi Consiliului Local Câmpina, în dauna Apasco.

Peste 1,2 milioane lei pentru asistenţii persoanelor cu handicap

Şeful Biroului de Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei Câmpina, Adina Dumitru, a prezentat un raport privind activitatea asistenţilor persoanelor cu handicap pe ultimele şase luni ale anului trecut.Conform acestui raport, în Câmpina există 147 asistenţi ai persoanelor cu handicap grav angajaţi cu contract de muncă, din care 26 pentru copii şi 121 pentru adulţi. S-au acordat şi 184 de indemnizaţii părinţilor sau reprezentanţilor legali ai persoanelor cu handicap grav, din care 25 pentru copii şi 159 pentru adulţi. În total, în semestrul al doilea al anului trecut, suma necesară plăţii salariilor şi indemnizaţiilor acestor persoane a fost de 1.205.164 lei.

Primarul Tiseanu a definitivat calendarul pentru aprobarea bugetului local

După ce în ediţia noastră de săptămâna trecută vă prezentăm o declaraţie a primarului Horia Tiseanu, care anunţa că până la 1 martie va fi adoptat bugetul local, în cadrul şedinţei Consiliului Local edilul-şef a prezentat întregul calendar până la adoptarea bugetului local.„Până pe 6 februarie, Direcţia Finanţelor Publice Prahova va trimite situaţia cotelor defalcate, până la 11 februarie trebuie definitivat proiectul de buget, iar noi am avut deja o serie de discuţii, şi va începe dezbaterea publică pe marginea proiectului de buget. Până pe 26 februarie se pot depune eventuale solicitări şi puncte de vedere din partea cetăţenilor. Apoi, până pe 13 martie trebuie aprobat în Consiliul Local proiectul final al bugetului local”, a precizat primarul Horia Tiseanu.

Băsescu şi... supuşii

Nota de plată pentru voturile din diaspora se achită şi la Câmpina

Unul dintre artizanii victoriei lui Traian Băsescu în diaspora, victorie care i-a adus acestuia un al doilea mandat la Cotroceni, a fost câmpineanul William Brânză. În calitatea sa de preşedinteal filialelor din Italia şi Spania ale PD-L, Brânză a contribuit la succesul final al lui Băsescu. Iar acest lucru nu putea rămâne nerăsplătit..

În martie 2003, fratele lui William Brânză, Daniel, şi soţia acestuia, Adelina, înfiinţează firma Alrod Consult SRL, care actualmente are sediul în Calea Doftanei, nr. 45, din localitatea noastră. Chiar în anul înfiinţării, firma fratelui lui William Brânză câştigă, de la Metrorex Bucureşti, un contract pentru servicii de deratizare. Trei ani mai tîrziu, contractul este prelungit cu încă trei ani printr-un act adiţional. În continuare, afacerea rezistă şi Daniel Brânză se menţine în acţionariat pentru încă doi ani. Pe 12 decembrie 2008, Registrul Comerţului consemnează ieşirea din acţionariat a fratelui lui William, care între timp devenise unicul acţionar al firmei, în favoarea Nouvel Investment Corp., din Delaware, Newmark, Statele Unite, societate despre care se spune că s-ar afla în proprietatea controversatului deputat PD-L, William Brânză. În acelaşi timp, administrator al acestei firme a fost desemnat Ciprian Andrei Deleanu, care mai este – în acelaşi timp – şi acţionar şi cenzor la Willis SA, dar şi administrator la Wyl FM şi Wyl TV, un mic imperiu media pus pe picioare de William Brânză, dar unde mama acestuia, Steliana, deţine pachetul majoritar de acţiuni – 61,2%.În ciuda contractelor din ce în ce mai grase, firma Alrod Consult a înregistrat şi pierderi. Astfel, conform datelor oficiale, în anul 2005 a avut o cifră de afaceri de 3.317.867 lei, dar pierderi de 96.732 lei, în anul 2006, cifra de afaceri a crescut la 3.374.278 lei, iar pierderile s-au mai diminuat ajungând doar la 27.014 lei. Din anul 2007, firma trece pe profit. În anul 2007 a avut o cifră de afaceri de 4.923.708 lei şi un profit de 13.680 lei, iar în anul 2008, cifra de afaceri a fost de 5.887.363 lei, iar profitul a crescut spectaculos la 106.161 lei. Firma Alrod Consult din Câmpina îşi prelungeşte sistematic contractul de deratizare cu Metrorex, de fiecare dată valoarea crescând direct proporţional cu... numărul şobolanilor. Cel mai recent dintre contracte s-a încheiat la numai câteva zile după al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care William Brânză şi-a dovedit eficacitatea. Valoarea? Un fleac – 13.441.680 lei fără TVA, adică aproximativ 4 milioane euro.Este numai ultimul contract dintre Alrod Consult şi Metrorex, după ce, în a doua parte a anului trecut, firma controlată de Brânză a primit din partea Metrorex, prin negociere directă, două contracte pentru „prestare servicii de dezinsecţie, deratizare, dezinfecţie-igienizare a spaţiilor publice, tehnice, tunele şi galerii de metrou, trenuri electrice de metrou şi erbicidarea perimetrului liniilor de cale ferată din depouri”, unul de un 1.000.000 lei, iar celălalt de 1.750.783 lei. Cine este firma care pompează atât de vârtos în buzunarele familiei Brânză. Metrorex este una dintre regiile Ministerului Transporturilor, condus acum de Radu Berceanu, unul dintre apropiaţii preşedintelui Băsescu. Mai mult, Metrorex, care primeşte subvenţii generoase şi de la Primăria Capitalei, este condusă de un vajnic pedelist, Gheorghe Udrişte, omul de încredere al lui Videanu şi Băsescu şi vecin cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.Astfel, o parte a notei de plată pentru votul – cumpărat sau nu – în favoarea lui Băsescu în Diaspora se achită unei firme din Câmpina, extrem de apropiată de deputatul William Brânză. Conturile sale sunt alimentate sistematic cu milioane şi milioane de lei din bani publici, astfel că – până la urmă – fiecare dintre noi plătim ceea ce s-a întâmplat în diaspora, unde s-a votat în favoarea lui Băsescu cu o frecvenţă de... un vot la 12 secunde.

Parlamentarii câmpineni nu se omoară să participe la votarea legilor

Senatorul Georgică Severin a avut o prezenţă de 57% la voturile finale, iar deputatul Florin Anghel - de 55,4%

Prezenţa parlamentarilor la şedinţele din plen, la şedinţele din comisii şi, mai ales, la votul final al actelor normative a reprezentat dintotdeauna o problemă.Recent, Institutul de Politici Publice a dat publicităţii o situaţie a prezenţei parlamentarilor la voturile finale din plenul celor două camere ale Parlamentului României. În lunga listă a parlamentarilor se regăsesc şi cei care reprezintă judeţul Prahova, astfel încât ni s-a părut elocventă o prezentare a modului în care aleşii poporului înţeleg să-şi îndeplinească una dintre atribuţii – aceea de a vota legi. Astfel, vă prezentăm clasamentul întocmit de Institutul de Politici Publice, prezentându-i doar pe parlamentarii prahoveni.
Senat
Teodor Meleşcanu (PNL) – 67%; Georgică Severin (PD-L) – 57%; Sorin Chivu (independent) – 49%; Daniel Savu (PSD) – 43%; Iulian Bădescu (PD-L) – 24%
Camera Deputaţilor
Marian Săniuţă (PSD) – 99,4%; Cristian Burlacu (PD-L) – 88,1%; Mihai Apostolache (PSD) – 76,2%; George Ionescu (PD-L) – 70,8%; Răzvan Ţurea (independent) – 66%; Graţiela Gavrilescu (PNL) – 65,5%; Sever Voinescu (PD-L) – 64,3%; Adriana Săftoiu (PNL) – 59,5%; Florin Anghel (PD-L) – 55,4%; Adrian Năstase (PSD) – 51,8%; Roberta Anastase (PD-L) – 20,2%; Andrei Sava (PD-L) – 15,5%.

IN MEMORIAM OPREA BERECHET

UN OM, O PASIUNE, UN CREZ, O LEGENDĂ

Amintirea oamenilor speciali rămâne în memoria colectivă şi se propagă în timp datorită unor acte ce merită să fie salvate de uitare. Un astfel de om a fost Oprea Berechet, un suflet mare şi nobil, ce ne-a părăsit anul acesta în dimineata de 29 ianuarie 2010. A ştiut să treacă prin viaţă cu demnitate şi discreţie, animat de pasiunea şi grija sa pentru un animal splendid, CALUL. Cunoscut ca NEA OPRICĂ de toată mişcare călare din România, a fost un tehnician veterinar considerat de mulţi ca unul dintre cei mai buni om de cai din ţară. Dureri, suferinţe, spaime, singurătate, bucurie, ambiţie, docilitate sau nervozitate, foame, sete nu au fost enigma pentru el. Un mânz nărăvaş sau un armăsar greu de strunit se îmblânzeau sub privirea sa, mângâiaţi, calmaţi de o voce liniştitoare. A fost cel care ne-a făcut să înţelegem că perfomanţa ţine tot atât de mult de psihicul calului pe cât de condiţia fizică şi antrenamentul acestuia. Nu putem uita când înainte de concursuri dormea lângă ei şi le vorbea, le povestea toată noaptea, îi peria şi îi făcea să se simtă importanţi, chiar dacă erau într-un loc străin cu vecini noi. Îi făcea să se simtă acasă şi când erau la deplasare. Dimineata ieşeau împreună la plimbare să fie primii care gustă roua şi răcoarea, iar el cu privirea sclipind de multumire, ne anunţa mândru că: “SUNTEM GATA DE PERFORMANŢĂ!”
A fost cel care şi-a petrecut mai multe ore dormind pe un balot de fân lângă fiinţele atât de dragi lui decât acasă în patul cald. Sotia dumnealui ne spunea: “Anul trecut a fost doar 48 de zile acasa. Nu conta locul, ora, distanţa….nimic, oricine era la ananghie primea ajutor necondiţionat, de la caii de sport până la sărmanele animale părăsite din adăpostul de la Tei Toboc. De multe ori arata atat de obosit ca noi nu doream sa il lasam sa plece. El repeta nervos de cateva ori: “NU SE POATE SA NU MA DUC “ si iesea pe usa….”
Dispariţia sa a lăsat un gol imens, pe care oamenii din calarie îl resimt. A fost un artist, un magician, doctor şi psiholog, un spirit liber, ce a depăşit latura temporară, nu a fost afectat de probleme materiale, a cunoscut doar dragostea pentru animale, animat de dorinţa de a face bine, nu a aştepta pentru faptele sale glorie sau medalii sau avantaje materiale.
Sfaturile şi experienţa sa au fondat bazele Clubului Sportiv Sport Horse de la Câmpina … totul de la prima piatra la ultimul cal venit au fost opera lui. Isi dorea ca de la primavara sa se mute in locul pe care l-a creat dupa placul lui, dar … nu a mai apucat. Membrii Clubului, al carui Vicepresedinte a fost Nea Oprica au hotarat ca in fiecare an primul concurs sa ii poarte numele, ca sa ne aduca aminte ca trebuie sa fim mai buni.
Domnul Oprea Berechet a fost un om generos, ce a împărtăşit cu o nobleţe desăvârşită sfaturile şi cunoştinţele sale tuturor celor care au avut nevoie de ele. Asemenea persone nobile trebuie răsplătite cu admiraţia noastră, exemplul lor este demn de urmat, iar numele său dus mai departe, ca un simbol al măreţiei sufletului omenesc, al sacrificiului şi al legăturii plină de înţelepciune şi dăruire cu splendidul animal. In mod sigur acum Nea Oprica este impreuna cu DECAR, calul lui de suflet si marea lui dragoste de care ne amintea tot timpul...
NU TE VOM UITA

Colectivul Clubului Sport Horse Câmpina

Cabinetul de recuperare al profesorului Mehedinţi, controlat de Sanepid după reclamaţii ajunse până la minister

Cabinetul de recuperare medicală al profesorului Decebal Mehedinţi, care funcţionează în incinta Secţiei Exterioare de la Poiana Câmpina a Spitalului Municipal, este recunoscut în întreaga lume. Aici se tratează oameni mai mult sau mai puţin celebri, numeroşi sportivi persoane din ţară şi chiar din străinătate.Nu toţi pacienţii au fost, însă, foarte încântaţi de condiţiile pe care le-au regăsit la cabinetul din Poiana Câmpina. Astfel, recent, un pacient din Moreni a făcut reclamaţii până la nivelul Ministerului Sănătăţii, fiind nemulţumit de faptul că lenjeria de pe pat era murdară sau chiar ruptă, că în multe locuri gresia şi faianţa erau deteriorate, că paturile nu oferă o minimă siguranţă, că pe pereţii este igrasie...În urma acestor reclamaţii, recent, la cabinetul profesorului Mehedinţi a descins o echipă de control de la Direcţia de Sănătate Publică Prahova, echipa fiind condusă de medicul Visarion. Din verificările efectuate cu acest prilej a reieşit că multe dintre motivele sesizării erau întemeiate. Inspectorii au aplicat o amendă consistentă şi au dat un termen pentru remedierea tuturor deficienţelor. Numai că, nu este pentru prima dată când cabinetul profesorului Decebal Mehedinţi primeşte astfel de termene...

Ioana Andreea Dumitran s-a întors acasă!

după două luni petrecute la o clinică din Germania

Poate cel mai mediatizat caz social din toamna anului trecut a fost cel al Ioanei Andreea Dumitran, fetiţa de 8 ani căreia medicii i-au descoperit o tumoare la cap. Pentru Ioana, colegii ei de la Şcoala „Ion Câmpineanu” şi elevii voluntari de la Colegiul “Nicolae Grigorescu” au organizat o adevărată campanie umanitară în vederea strângerii fondurilor necesare tratamentului, operaţia nefiind posibilă. Chiar şi administraţia câmpineană a contribuit cu o sumă, modică, ce-i drept. Cum tratamentul nu se putea face decât în străinătate, părinţii fetiţei trimis scrisori la clinici din Rusia, Elveţia şi Germania, alegând în cele din urmă Mediclin Robert Janker Clinic din Bonn. Tratamentul a durat aproape două luni. Sâmbătă, familia Dumitran a revenit acasă, la Câmpina, mult mai optimistă şi cu speranţa că toate eforturile nu au fost în zadar.Chiar în ultima zi de şedere la Bonn, tatăl fetiţei, Gabriel Dumitran ne-a dat veşti bune: „Andreea se simte bine, acum a revenit la greutatea pe care o avea înainte de a se manifesta boala (36 kg), vă reamintesc că la plecarea din ţară ajunsese la 28 de kg. Acum nu mai acuză stări de oboseală, este sigură la mers, poate urca şi coborî pe scări singură şi fără să se sprijine de balustradă, este adevărat, cu un pic de efort, dar asta din cauza lipsei de forţă după o perioadă lungă de stat în pat… Pe toata perioada, Andreea a suportat foarte bine tratamentul, nu a avut reacţii adverse nedorite, toate analizele de sânge au fost în limitele normale. Mai mult, se întoarce acasă cu un păr superb, lucru care nu s-ar fi întâmplat niciodată în ţară după un tratament similar”.Peste şase săptămâni, Ioana Andreea va trebui să meargă din nou în Germania, la aceeaşi clinică, pentru un control, tot atunci urmând a se stabili tratamentul pe care fetiţa îl va urma în continuare. „Mulţumim încă o dată celor care ne-au ajutat să ajungem aici!”, este mesajul transmis de Gabriel Dumitran.

Expoziţie dedicată cercetărilor arheologice din cartierul Slobozia

În perioada 27 ianuarie – 27 aprilie, Parohia „Sf. Nicolae” din cartierul Slobozia este gazda unei expoziţii temporare dedicate cercetărilor arheologice de aici. După cum se ştie, în timpul unor lucrări de modernizare a casei parohiale, în anul 2008, s-au descoperit morminte datând din urmă cu aproximativ 3.500 de ani, ceea ce a atras echipe întregi de arheologi. Acum, munca lor de peste doi ani, timp în care s-au descoperit nu mai puţin de 14 morminte, a fost strânsă în această expoziţie.Vernisajul expoziţiei a avut loc pe 27 ianuarie, în prezenţa unui public destul de numeros, format atât din câmpineni, enoriaşi ai acestui lăcaş de cult, dar şi numeroşi profesori de istorie care au venit la biserica din cartierul Slobozia direct de la o reuniune a filialei locale a Societăţii de Istorie.Expoziţia a prezentat o serie de vase descoperite în cele 14 morminte, precum şi numeroase fotografii realizate în timpul celor doi ani de muncă titanică pe şantierul arheologic din incinta Parohiei „Sf. Nicolae” din cartierul Slobozia.„Aceste mărturii ale istorie noastre au stat ascunse atâta timp de pământ, iart prin această expoziţie încercăm ca ele să nu fie acoperite şi de uitare şi nepăsare”, a spus părintele Moga. Iar dacă părintele Moga, în calitatea sa de gazdă a evenimentului, a vorbit despre importanţa acestor descoperiri pentru comunitatea noastră, în schimb, şeful echipei de arheologi, Alin Frânculeasa, a prezentat pe scurt câteva dintre caracteristicile descoperirilor de aici. „În primul rând, trebuie subliniat meritul deosebit al părintelui Moga, cel care a anunţat imediat Muzeul de Istorie şi Arheologie în momentul descoperirii primelor mărturii despre existenţa omului pe aceste meleaguri. Din păcate, sunt puţine astfel de cazuri, de cele mai multe ori pierzându-se dovezi extraordinar de importante pentru că oamenii care au norocul să le descopere nu le dau atenţia şi importanţa cuvenite. Cele 14 morminte descoperite până acum prezintă un atribut întâlnit pentru prima dată – mormintele conţin materiale arheologice atribuite culturilor Tei, Noua şi Monteoru. Descoperirile arheologice de la Câmpina aduc noi informaţii asupra Epocii Bronzului într-o zonă în care astfel de descoperiri sunt foarte puţin cunoscute”.Expoziţia va rămâne deschisă până pe 27 aprilie, iar părintele Moga va primi cu bucurie pe oricine doreşte să-i treacă pragul pentru a descoperi dovezi ale existenţei umane pe aceste meleaguri din urmă cu aproximativ 3.500 de ani.

Avanpremieră la ediţia 2010 a Târgului Mierii


Albinuţa Nina a vizitat unităţile de învăţământ câmpinene

Casa Tineretului va găzdui, la finele acestei săptămânii, ediţia 2010 a Târgului Mierii. Aşa cum s-a procedat în fiecare an, în săptămâna premergătoare acestui eveniment, mascota târgului – Albinuţa Nina – vizitează şcolile şi grădiniţele câmpinene, acolo unde discută cu copiii despre importanţa mierei, le oferă câte o doză de miere şi îi invită la concursul din prima zi a târgului.Albinuţa Nina a fost primită cu voioşie în toate şcolile şi grădiniţele din Câmpina, copiii bucurându-se cu sinceritate şi arătându-se dornici să se fotografieze cu albinuţa, dar şi să imortalizeze chiar ei, pe propriile telefoane mobile, momentul acestei vizite surpriză.Târgul Mierii este organizat de Asociaţia Apicolă Valea Prahovei şi Consiliul Local şi Primăria Câmpina. Deschiderea oficială este programată pentru sâmbătă, 6 februarie, ora 9.00, în prezenţa oficialităţilor locale şi a apicultorilor. La ora 10.30 este programat concursul „Cel mai bun degustător de miere”, pentru ca de la ora 11.00 să înceapă concursul dedicat elevilor din clasele I – IV. A doua zi, duminică, 7 februarie, târgul va începe de la ora 8.00. La ora 10.00 este programat simpozionul „Apicultura – soluţii de criză”, în deschiderea acestuia, un juriu competent având dificila misiune de a desemnea câştigătorul concursului „Cea mai bună miere”. De la ora 14.30 va avea loc o tombolă cu unelte apicole.

Expoziţie columbofilă


La sfârşitul săptămânii trecute, Casa Tineretului a găzduit o expoziţie a Asociaţiei Judeţene a Columbofililor Profesionişti din judeţul Prahova. Expoziţia a fost deschisă sâmbătă şi duminică, între orele 9.00 şi 17.00, iar printre expozanţi s-au numărat membrii ai acestei asociaţii judeţene columbofile, care au expus peste 180 de porumbei pe 33 de categorii.Expoziţia s-a bucurat de un succes deosebit, mai ales în rândul copiilor, care au fost entuziasmaţi de diversitatea speciilor de porumbei.

Ţurţuri giganţi la Gara Câmpina

După mai multe zile geroase, urmate de căderea unor cantităţi mari de zăpadă, odată cu încălzirea vremii au început să se producă ţurţurii. Este o întreagă temă de discuţie cine are responsabilitatea ţurţurilor. Unii arată cu degetul spre Primărie, autorităţile spre asociaţiile de proprietari sau proprietarii clădirilor în cauză, cercul (vicios) se tot învârte, iar ţurţurii se topesc şi uneori cad de la sine. Din păcate, se mai întâmplă să cadă chiar în capul cuiva şi atunci întreaga discuţie se reia...Clădirea Gării Câmpina deţine de departe recordul pentru cei mai mari ţurţuri. Unii sunt chiar mai înalţi decât ferestrele de la mansardă! Nu s-a ostenit nimeni să-i dea jos, în schimb cineva s-a chinuit (da, ăsta-i termenul cel mai potrivit) să măzgălească un afiş de atenţionare. Că a ieşit „antenţie” e o altă discuţie...

Cronica neagră

Furt din autoturism... în flagrant

Poliţiştii de investigaţii criminale şi de ordine publică din Câmpina l-au prins în flagrant, în noaptea de miercuri spre joi, pe Alexandru Ş., de 20 ani, din localitate, care sustrăgea dintr-un autoturism suma de 400 lei. În acţiunea de prindere în flagrant, poliţiştii au fost sprijiniţi de lucrători ai unei firme de pază. La momentul comiterii faptei, autoturismul nu era asigurat, iar banii se aflau într-un portmoneu. Suspectul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, care a emis mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile, tânărul câmpinean fiind cercetat şi pentru alte 8 infracţiuni de furt comise în cursul anului 2009. Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Incendiu la Urleta

Două autospeciale ale pompierilor militari din Câmpina au intervenit, într-una din serile trecute, la un incendiu izbucnit la locuinţa lui I.V, din Urleta. Peretele din lemn al unei bucătării a ars în întregime, cauza cea mai probabilă a incendiului fiind sistemele de încălzire amplasate necorespunzător faţă de materiale combustibile. Pompierii au salvat bunuri în valoare de aproximativ 400.000 lei, pagubele estimate fiind de circa 1.500 lei. Nu s-au înregistrat victime.

A rămas fără poşetă...

Alexandrina S. a sesizat poliţiştii din Breaza despre faptul că i-a fost sustrasă geanta în timp ce se afla în vizită la o rudă din localitate. Prejudiciul a fost estimat la aproximativ 500 lei. La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă, care a demarat cercetările. În urma investigaţiilor desfăşurate, oamenii legii au identificat principalul suspect în persoana lui Ştefan V., de 56 ani, din Breaza. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru furt calificat. Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Infracţiuni economice

În urma activităţilor desfăşurate de către Biroul de Investigare a Fraudelor Câmpina a fost dispusă începerea urmăririi penale împotriva lui Eugen Marinescu C., de 32 ani, din Târgovişte, care, în calitate de gestionar la o societate câmpineană, şi-a înşuşit contravaloarea produselor din gestiune valorificate fără întocmirea documentelor legale, creând un prejudiciu de 50.000 lei. Un alt caz de infracţiune economică s-a referit la Graţiela Elena P., de 37 ani, din Câmpina, care, în calitate de administrator la o societate comercială, s-a sustras de la plata impozitului pe dividendele încasate aferente profitului realizat pe anul 2007, cu suma de 296.882 lei.La rândul ei, Daniela M., administrator al unei societăţi comerciale din Câmpina, a emis file cec fără disponibil în cont, cu care a achitat contravaloarea unor produse cu care aproviziona societatea. Prejudiciul total înregistrat prin comiterea faptei este de 126.000 lei. Şi Constantin I. a emis file cec fără disponibil în cont, cu care a achitat contravalorea unor materiale de construcţii, cauzând astfel un prejudiciu de 55.000 lei.Împotriva acestora a fost începută urmărirea penală, prejudiciul cauzat fiind recuperat în proporţie de 95 %.

De ce să furi un utilaj agricol?!

Gheorghe B., din Băneşti, sat Urleta, a sesizat Poliţia despre faptul că persoane necunoscute i-au furat din grădină un utilaj agricol (mecanism cuplare). Valoarea prejudiciului cauzat este de 1.000 lei. Poliţiştii din Băneşti au demarat cercetările în vederea depistării autorilor şi recuperării prejudiciului cauzat. A doua zi, în urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au identificat principalul suspect al furtului. Este vorba de Mihăită A., în vârstă de 47 de ani, din comuna Jariştea, judeţul Vrancea, care locuieşte fără forme legale în Urleta. Suspectul este cercetat penal.

Amenzi pentru stăpânii unor câini periculoşi

Poliţiştii de ordine publică şi de proximitate din Câmpina au organizat şi desfăşurat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea incidentelor în care sunt implicaţii câinii periculoşi. Astfel, poliţiştii au acţionat pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale de către deţinătorii de căini agresivi. În timpul acţiunii au fost depistate 4 persoane care deţin astfel de câini şi care au încălcat prevederile legii în sensul intrării cu câinii în localuri publice sau plimbării animalelor fără lesă şi botniţă. În consecinţă, a fost luată măsura sancţionării contravenţionale a... stăpânilor cu amenzi în valoare totală de 1.000 lei.

CSM Câmpina a început anul 2010 în forţă

  • Cupa CSM, ediţia I, la baschet feminin
Vineri, 29 ianuarie, in sala de sport a Şcolii Centrale din Câmpina a avut loc prima ediţie a Cupei CSM Câmpina la baschet feminin. La startul competiţiei s-au aliniat echipele AS Ştiinţa Câmpina - antrenată de prof. I. Cristea şi CSM Câmpina - antrenată de prof. C. Potgieter.
Loturile celor două echipe au fost următoarele: AS Ştiinţa Câmpina: I. Zaharia, S. Mihăilă, S. Voicu, A. Sandu, S. Negulescu, R. Vintilă, T. Mocanu, M. Bara, B. Hedeşiu, R. Văcaru; CSM Câmpina: A.M. Bucur, T. Alexa, A.G. Ciriblan, B. Bordei, D.L. Ioniţă, D.M. Radu, B.I. Negoiasă, L. Mat, A.M. Guran, I. Nicolae, C. Argăseală.

După o partidă viu disputată, în prezenţa câtorva zeci de spectatori, CSM Câmpina s-a impus cu scorul final de 29 - 24, cu următoarele rezultate în cele patru sferturi: sfert 1: 8-12; sfert 2: 4-4; sfert 3: 4-4; sfert 4: 13-4.

Prima ediţie a Cupei CSM Câmpina a revenit clubului organizator, după un final realmente dramatic. Atât învingătoarele, cât şi învinsele, au primit medalii în semn de recunoştinţă pentru efortul depus, dar şi pentru fair-playul de care au dat dovadă pe toată durata competiţiei.Imediat după meci, Daniel Ioniţă - preşedintele secţiei de baschet a CSM Câmpina, ne-a declarat: „Este primul meci oficial, dacă putem spune aşa, al echipei de baschet feminin de la CSM Câmpina. Un început de drum pe care jucătoarele au păşit cu dreptul, o victorie importantă atât pentru ele, cât şi pentru antrenor. Meciul a fost greu, dar frumos, pe muchie de cuţit, de altfel câştigătoarea fiind decisă în ultimele minute ale sfertului al patrulea. Mulţumim şi pe această cale domnului director al Şcolii Centrale, care ne-a sprijinit în desfăşurarea acestei competiţii. În viitor vom încerca să găsim şi alte jucătoare pentru a ne întări lotul şi ne vom pregăti pentru a înfrunta şi echipe din afara municipiului nostru“.

CSM îşi recompensează sportivii
Duminică, 31 ianuarie, echipierele secţiei de baschet feminin a CSM Câmpina, împreună cu staff-ul tehnic şi administrativ, s-au deplasat la Sala Olimpia din Ploieşti pentru a vedea meciul de baschet masculin dintre campioana României, CSU Asesoft Ploieşti şi BC Mureş Tg. Mureş. La invitaţia administraţiei celor de la CSU Asesoft, fetele clubului câmpinean s-au bucurat de spectacolul oferit de jucători profesionişti şi au avut ce învăţa, după cum ne-a declarat Daniel Ioniţă: „Fetele au asistat la un spectacol deosebit, de unde cu siguranţă au avut ce învăţa. Deplasarea la Ploieşti a fost şi un fel de recompensă pentru câştigarea primei ediţii a Cupei CSM, dar şi o lecţie de baschet profesionist“.
  • Fotbaliştii CSM Câmpina se pregătesc intens pentru returul campionatului
Sâmbătă, 30 ianuarie, elevii lui Ionică Burchi s-au reunit pentru o nouă şedinţă de pregătire tehnico-tactică pe terenul înzăpezit din incinta căminului Petrol. Cu un lot de 30 de jucători, antrenorul a început şedinţa cu 40 de minute de pregătire fizică şi câteva indicaţii tehnico-tactice pentru meciul-şcoală care a urmat. Împărţit în două echipe, lotul titularilor şi lotul rezervelor, au început jocul cu mingea sub directa îndrumare a antrenorului-jucător Burchi, care spre satisfacţia spectatorilor, a pus piciorul la minge ca într-un meci oficial, un veritabil exemplu pentru elevii săi, are au înţeles rapid că jocul-şcoală este mai mult decât un antrenament. După două reprize de fotbal aproximativ 45 de minute, antrenorul s-a declarat mulţumit de elevii săi şi i-a îndemnat să continue cel puţin în ritmul acesta perioada de acumulare rămasă până la primul meci oficial, cel din Cupa României, care va avea loc pe 28 februarie în compania formaţiei din Brebu, Cheile Doftanei. După antrenament, Ionică Burchi a declarat: „Sunt mulţumit de lotul de jucători pe care îl am la dispoziţie. Eforturile conducerii administrative de a ne asigura condiţii deosebite de pregătire, dar şi un lot numeros, ne dau speranţe pentru un retur fără probleme, în care să ne îndeplinim obiectivul de promovare în eşalonul superior. Mai avem destul de muncă şi să sperăm că băieţii vor rămâne concentraţi în restul perioadei de pregătire şi vor debuta cu dreptul la primul meci oficial din Cupa României“.
Prezenţi la antrenament, doi dintre acţionarii CSM Câmpina, Cristian Preda şi Sergiu Negoiasă, au făcut câteva declaraţii. „Văd că băieţii se mişcă bine, inclusiv noile achiziţii şi sper într-un retur care să ne aducă promovarea. Condiţiile oferite de club sunt foarte bune şi cred că anul ăsta ne vom atinge obiectul“ - a spus Cristian Preda, directorul tehnic. „Observ bucuria băieţilor de a juca fotbal. Probabil că după această perioadă de antrenamente destul de dificile pe care antreborul Burchi le-a impus la echipă, jucătorilor le e dor de fotbal. Antrenamentul de azi ne dă speranţe pentru noul an competiţional, în care sper să debutăm cu o victorie în Cupa României. Noi, acţionarii, facem tot ce ne stă în putinţă pentru a asigura clubului toate condiţiile“ - a declarat Sergiu Negoiasă, unul dintre acţionarii principali.

Meciuri amicale şi oficiale
Miercuri, 3 februarie, CSM Câmpina se va deplasa la Snagov, pentru a susţine un meci amical în compania juniorilor republicani ai FC Snagov. Meciul face parte din programul de jocuri amicale pe care echipa le va disputa înaintea primului examen oficial din acest sezon în Cupa României, pe 28 februarie, acasă, cu Cheile Doftanei Brebu.