11 mai 2010

Alin Moldoveanu este noul consilier personal al primarului Horia Tiseanu

De câteva săptămâni se produce o oarecare frenezie în administraţia locală, stabilindu-se subit că este nevoie de o resuscitare a funcţiei de administrator public. Reamintim că această funcţie a fost negociată politic între cele două tururi de scrutin ale alegerilor locale din 2008, atunci când PD-L, PSD şi PIN au bătut palma împărţindu-şi cele trei funcţii din fruntea administraţiei, în lupta cu... Alin Moldoveanu şi PNDC-ul lui Florin Anghel. Conform algoritmului, funcţia de city-manager revenea Jenicăi Tabacu. La momentul respectiv, în Consiliul Local s-au aprobat criteriile de înscriere la examenul pentru această funcţie, toate fiind croite după chipul şi asemănarea Jenicăi Tabacu. Apoi, s-a aflat că această funcţie este incompatibilă cu cea de consilier şi s-a găsit o altă variantă – Jenica Tabacu a fost numită coordonator al programelor culturale şi i s-a repartizat un birou la acelaşi etaj cu primarul şi viceprimarul. A urmat scandalul incompatibilităţii Jenicăi Tabacu, iar aceasta a fost nevoită să plece din Consiliul Local şi a părăsit şi biroul din Primărie, revenind la Muzeul „Hasdeu”. Acum lucrurile se repetă. Dar cu alt personaj în rolul principal – Alin Moldoveanu. Şi coincidenţă sau nu – exact omul care a declanşat scandalul incompatibilităţii Jenicăi Tabacu!


Povestea unui concurs de city-manager

La şedinţa Consiliului Local de la sfârşitul lunii martie s-a venit pe ultima sută de metri cu un proiect de hotărâre care stabilea profilul candidatului pentru postul de city-manager... Semăna perfect cu Alin Moldoveanu. De altfel, acesta s-a şi înscris la concurs, alături de Ioana Pavel, o tânără căreia comisia i-a găsit în dosar faptul că nu îndeplinea criteriile stabilite de Consiliul Local. Nu avea cinci ani vechime în muncă şi... n-o chema Alin Moldoveanu. Oficial, concursul s-a amânat, iar la reluarea sa, Alin Moldoveanu nu s-a mai prezentat!
Între timp, în scenă a intrat şi senatorul Georgică Severin, tot membru PD-L ca şi ceilalţi actori implicaţi în această poveste. Acesta a afirmat pe blogul personal că a iniţiat o serie de demersuri la nivelul liderilor naţionali ai PD-L pentru a opri acest concurs.
Şi concursul nu a mai avut loc, dar oamenii care doreau includerea lui Alin Moldoveanu în cercul restrâns unde se iau deciziile au găsit o soluţie. Aşa că vineri, în obişnuita conferinţă de presă a Primăriei, Horia Tiseanu a anunţat: „De luni (n.r. – 10 mai) domnul Alin Moldoveanu va fi angajat în Primărie, în funcţia de consilier personal al primarului şi va avea aceleaşi atribuţii pe care Consiliul Local le stabilise pentru funcţia de city-manager”. Scurt, sec şi fără alte comentarii.

Drumul de la contracandidat la... subaltern!
Nu au trecut decât doi ani de la campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2008. Atunci, în turul al doilea, Horia Tiseanu l-a învins pe Alin Moldoveanu, după o campanie dură, presărată cu numeroase incidente, cu atacuri virulente, multe sub centură.
După toate acele atacuri şi după umilinţa înfrângerii, Alin Moldoveanu a trebuit să mai facă un pas înapoi, atunci când Florin Anghel – mentorul şi şeful său politic – a trecut la PD-L. Apoi, au trecut la partidul de guvernământ toţi consilierii de la fostul PNDC, iar Alin Moldoveanu a devenit aproape peste noapte unul dintre susţinătorii cei mai fervenţi ai acţiunilor primarului Tiseanu. Iar acum se pune şi capacul Moldoveanu renunţă la funcţia de consilier local şi devine consilierul personal al celui pe care l-a înjurat atâta amar de vreme! Asta e politica? Da, politica dâmboviţeană.

Cine pierde... cine câştigă...
La insistenţa demonstrată pentru găsirea unei soluţii de includere a lui Alin Moldoveanu în conducerea Primăriei, este clar că mai există şi un alt interes, o miză pe care o vom afla probabil doar în preajma campaniei pentru alegerile locale din anul 2012.
Cine pierde din această manevră? Pierde Alin Moldoveanu, pentru că trecerea în subordinea directă a lui Horia Tiseanu este o nouă palmă pe obrazul celui care s-a dorit primarul Câmpinei şi care poate nu conştientizează că este doar o marionetă. Pierde Consiliul Local, pentru că, dincolo de „obligaţiile de partid”, Alin Moldoveanu era în această calitate mult mai sârguincios decât mulţi dintre colegii săi. Pierd primarul Horia Tiseanu şi viceprimarul Ion Dragomir, pentru că este greu de crezut că le convine să mai vină cineva care să-şi bage nasul prin treburile lor şi să aibă acces la o serie întreagă de documente, care nu se ştie când pot deveni arme politice.
Cine câştigă? În afara lui Florin Anghel, care şi-a dorit mult să-l impună pe Alin Moldoveanu în imediata apropiere a primarului Tiseanu, cam nimeni altcineva nu mai are de câştigat. Poate doar cel care va veni în Consiliul Local pe locul lăsat vacant de Alin Moldoveanu, dar şi aici este o întreagă altă poveste. Poate nu va veni nimeni, PD-L având grijă să păstreze locul liber până la alegeri. Cu „ajutorul” opoziţiei câmpinene, aproape inexistentă. Desigur, autorii acestei manevre ar putea spune că cel mai mult vor avea de câştigat câmpinenii. Da, bineînţeles, au câştigat atât de mult câmpinenii de pe urma vreunui politician, încât îţi trebuie un IQ mult sub medie să mai poţi crede aşa ceva...

Cine îi va lua locul lui Alin Moldoveanu în Consiliul Local?
„Domnul Alin Moldoveanu ştie că funcţia de consilier personal al primarului este incompatibilă cu cea de consilier local şi, foarte probabil, îşi va da demisia din Consiliul Local”, a precizat secretarul Primăriei Câmpina, Paul Moldoveanu.
Imediat au început calculele privind succesorul lui Alin Moldoveanu în legislativul local.
PNDC nu mai există, dar dacă ar fi să ne luăm după lista acestei formaţiuni politice, în condiţiile în care Marian Constandache a fost mai demult exclus din partid, următorii care ar putea intra în Consiliul Local ar fi Mihaela Marin, Florin Anghelescu sau Gheorghe Râncu.
PD-L pare mai aproape de această funcţie, fiind greu de presupus că ar risca să piardă un vot. După demisia lui Liviu Corcodel, care este foarte aproape de deveni membru PSD cu acte, următorii pe lista PD-L sunt Cristian Grigoriu, Gheorghe Nedelcu şi Adrian Hurhui. Cum primul provine de la PLD şi nu a mai activat în ultima vreme, este foarte posibil ca în cazul în care de pe lista PD-L se va alege succesorul lui Alin Moldoveanu, Nedelcu sau Hurhui să aibă cele mai mari şanse.
La cotitură stau şi PNL şi PIN, care mizează pe o redistribuire. Dacă PNL va fi partidul care ar trebui să dea viitorul consilier local acesta ar fi Valentin Chiriacopol, iar PIN îi are pe listă pe Gabriel Botescu, Ion Suditu sau Mihaela Stoian.
Ar mai fi o variantă... În cazul în care nu de la PD-L ar trebui stabilit viitorul consilier local este foarte probabil să fie blocată desemnarea unui înlocuitor pentru Alin Moldoveanu, iar Consiliul Local să funcţioneze cu doar 18 consilieri.

„Concluziile sunt mai blânde decât aş fi crezut!”

a declarat primarul Tiseanu după ce a citit raportul Curţii de Conturi, întocmit în urma controlului efectuat la Spitalul Municipal

În urmă cu aproape trei luni se finaliza controlul Curţii de Conturi la Spitalul Municipal, un control solicitat de dr. Călin Tiu la puţin timp după ce preluase mandatul de manager al spitalului, dar care a început la numai câteva zile după revenirea lui Alexandru Matei în fruntea acestei unităţi medicale.
S-a vorbit despre numeroasele nereguli care au „transpirat” din activitatea conducerii. Toate acestea păreau a fi confirmate în momentul în care inspectorii Curţii de Conturi au solicitat o prelungire cu două săptămâni a controlului pentru lămurirea tuturor detaliilor.
În fine, controlul s-a terminat, iar raportul a fost ţinut sub cheie destul de multă vreme. Nimeni – cu excepţia inspectorilor Curţii de Conturi şi a managerului spitalului – nu poate garanta dacă raportul a fost între timp „albit”, cert este că un număr foarte mic de persoane l-au putut vedea. Mai ales că raportul a ajuns pe masa procurorilor, Curtea de Conturi prevalându-se de acest argument pentru a nu-l face, decoamadată, public.
În schimb, unul dintre cei care au citit acest raport a fost primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, care ne-a declarat despre acest subiect: „Da, am citit concluziile raportului Curţii de Conturi. În linii mari, pot să vă spun că, din punctul meu de vedere, concluziile sunt mai blânde decât aş fi crezut! E adevărat că există contracte dezavantajoase pentru spital, chiar şi eu am spus de multe ori acest lucru, dar controlul Curţii de Conturi s-a referit doar la modul în care au fost aplicate şi respectate prevederile contractelor respective. Acum, dacă acestea sunt dezavantajoase pentru spital sau nu, probabil că doar procurorii pot stabili acest lucru. În raport se vorbeşte destul de mult despre contractul cu Romgermed, un contract foarte greu de reziliat. Controlul Curţii de Conturi a stabilit că societatea Romgermed nu a plătit drepturile salariale ale personalului din spital care realiza analizele medicale, creându-se un prejudiciu de aproximativ două miliarde lei vechi, care ar trebui recuperat de la Romgermed. Din câte ştiu de la managerul spitalului, se intenţionează angajarea unei case de avocatură puternice pentru a se putea rezilia acest contract. Celelalte concluzii din raportul Curţii de Conturi sunt de mică importanţă şi de mică valoare, cum ar fi unele inadvertenţe în foile de parcurs ale unor autoturisme ale spitalului sau altele asemănătoare”.
Să nu existe în raportul Curţii de Conturi nici o vorbă despre modul de administrare a treburilor spitalului, unitate care a ajuns să aibă o datorie de peste 100 miliarde lei vechi?! Chiar nu va răspunde nimeni pentru jaful de la Spitalul Municipal?!
Liniştea suspectă şi îndelungată aşternută peste acest subiect de la încheierea controlului şi până în acest moment, precum şi stilul de lucru al unora dintre instituţiile statului, reprezintă câteva dintre premizele care alimentează speculaţiile că dosarul Spitalului Municipal a fost muşamalizat şi nu va răspunde nimeni pentru zecile de miliarde de lei vechi cu care a fost prejudiciat spitalul. Iar dacă se va ajunge la situaţia vehiculată ca datoriile spitalului să fie achitate de la bugetul local, adică de către câmpineni, atunci nedreptatea e şi mai mare!

Primăria a câştigat procesul cu Fundaţia pentru Protecţia Câinilor Comunitari

Până joi, Fundaţia trebuie să elibereze adăpostul.
Va duce această decizie la rezolvarea problemei câinilor comunitari?

De mai mulţi ani, Primăria Câmpina şi Fundaţia pentru Protecţia Câinilor Comunitari se judecă pentru adăpostul de pe Strada Fabricii. Recent, instanţa a dat dreptate Primăriei Câmpina, constatând că fundaţia nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. Astfel, conform acestei sentinţe, adăpostul trebuie eliberat imediat şi trebuie să reintre în administrarea municipalităţii.
„Am câştigat procesul cu Fundaţia pentru Protecţia Câinilor Comunitari, adăpostul a revenit Primăriei, iar ei au obligaţia să-l părăsească imediat. Săptămâna trecută, printr-o dispoziţie a primarului, o comisie din partea Primăriei s-a deplasat la faţa locului pentru preluarea construcţiilor de pe acel teren şi a instalaţiilor aferente. Am găsit acolo peste 170 de câini. Am stabilit de comun acord cu reprezentanţii fundaţiei ca până joi, 13 mai, la ora 10.00, când va avea loc următoarea noastră întâlnire tot la adăpst, să părăsească terenul şi să găsească o soluţie pentru aceşti câini. Între timp, într-o zi, au luat cu o maşină 26 de câini, dar nu am putut să verificăm să vedem unde i-au dus... Mi-e teamă să nu ne fi păcălit şi să le fi dat drumul undeva la marginea localităţii noastre. Oricum, ei susţin că 110 câini dintre cei care au mai rămas în adăpost aparţin Câmpinei. Trebuie să vedem cum ne pot demonstra acest lucru şi vom vedea ce este de făcut. Eu am convingerea că era o activitate foarte productivă pentru această fundaţie care lua câini de aici îi ducea dincolo, apoi îi lua înapoi şi tot aşa avea mereu activitate şi... încasări! Sper ca până joi să se rezolve problema adăpostului şi apoi să rezolvăm noi şi problema câinilor comunitari care mai sunt pe străzile Câmpinei”, ne-a declarat viceprimarul municipiului Câmpina, Ion Dragomir.
Potrivit numărului doi din Primăria Câmpina, în acest moment, numărul estimativ al câinilor care se mai află liberi în Câmpina se situează între două şi trei sute de exemplare.

Nostalgii democrat-liberale

Criza economică tot mai profundă, dar şi criza morala si politică au prilejuit pentru doi lideri democrat-liberali câmpineni – Horia Tiseanu şi Georgică Severin – un moment de... nostalgie. Cel puţin!

Severin vorbeşte despre demisia lui Boc şi îl atacă pe Băsescu!

Într-o postare pe blogul său personal, senatorul Georgică Severin se dovedeşte foarte dur cu premierul Boc, dar îl atacă destul de virulent şi pe Traian Băsescu. Ceea ce nu este prea uşor s-o faci din interiorul PD-L! De altfel, Severin afirmă clar că „sunt dezamăgit profund să constat că partidul care a intrat la ora 9, social-democrat, într-un congres, iar la ora 13 a ieşit, în unanimitate, popular, de centru dreapta, după 5 ani de la rocadă, nu înţelege la nivelul conducerii că sunt oameni care au aderat la el, care au candidat pentru el, care l-au votat ca fiind partid de dreapta”. Mai mult, Severin adaugă: „Dacă vreuna din măsurile vehiculate în acest moment se aplică, mă refer la mărirea TVA, creşterea cotei unice sau trecerea la impozit progresiv, îmi este clar că nu mă mai regăsesc în PD-L, partid care astfel ar abandona singura măsură cu care şi-a justificat până acum poziţia de dreapta”.
Senatorul democrat-liberal se arată convins că premierul Emil Boc nu ia nici o măsură fără acordul – măcar – preşedintelui Băsescu şi crede că „soluţia o reprezintă clarificarea raporturilor constituţionale dintre guvern şi preşedinte şi asumarea deciziei. Un guvern nu poate fi alibi, un preşedinte nu poate guverna fără să răspundă pentru ce a impus. (...) Să iei toate deciziile dar să nu-ţi asumi rezultatele nu reprezintă viziunea mea despre fair-play în politică”.


Băsescu îi aduce aminte lui Tiseanu de... Ceauşescu

Întrebat în conferinţa de presă a administraţiei locale despre impactul pe care măsurile economice propuse de preşedintele Băsescu le-ar putea avea inclusiv la nivelul angajaţilor din Primăria Câmpina, Horia Tiseanu a rememorat vremurile dinainte de ’89: „Mă uitam la declaraţiile preşedintelui Băsescu şi mi-am adus aminte că inclusiv pe vremea lui Ceauşescu era o astfel de practică. Se anunţau măsuri mai dure, apoi se revenea şi lumea accepta mai uşor situaţia. La fel şi acum cred că se va ajunge la o reducere a salariilor cu un procent de probabil 10%. Apoi, parcă prea sunt rotunde toate cifrele care au fost prezentate...”
La nivelul Primăriei Câmpina este foarte posibil să se ajungă la o situaţie în care va trebui să se aleagă între reducerea personalului sau reducerea salariilor. „Oricum, de la 1 mai încă şase angajaţi din Primărie au ieşit la pensie şi sper ca momentul acestei decizii să fie unul cât mai uşor de acceptat. De altfel, ne vom consulta cu sindicatul şi Consiliul Local, astfel încât să luăm cea mai bună decizie”, a mai adăugat primarul Horia Tiseanu.

Zece proiecte depuse pentru finanţare în baza Legii 350

Pentru a obţine finanţarea unor proiecte în baza Legii 350 din 2005, asociaţiile şi fundaţiile au avut termen la finalul lunii trecute pentru depunerea proiectelor. Comisia de selecţie şi evaluare a proiectelor a avut de analizat zece dosare, în unele cazuri solicitându-se completarea acestora. Acordarea finanţărilor nerambursabile pentru aceste proiecte va fi aprobată prin hotărâre a Consiliului Local.
Pentru domeniul „Cultură, Educaţie” s-au depus trei cereri de finanţare din partea Asociaţiei Inima Sfântă a lui Iisus (valoare 9.900 lei), Fundaţiei Zamolxes (9.980 lei) şi Asociaţiei Delfin (10.000). Pentru domeniul „Sport” au depus solicitări asociaţiile sau cluburile Unirea Câmpina (50.000 lei), Hagianu Mircea Junior Câmpina (49.500 lei), CSM Câmpina (50.000 lei), Lido Câmpina (25.500 lei) şi Britmar Câmpina (25.500 lei). Tot pentru domeniul „Sport”, dar în cadrul programului „Sportul pentru toţi”, s-au mai depus două proiecte din partea Asociaţiei Delfin (11.000 lei) şi Fundaţiei Zamolxes (9.980 lei).
În toate cazurile, asociaţiile sau fundaţiile solicitante trebuie să contribuie cu sume reprezentând minimum 10% din valoarea totală a proiectului.

Nicio surpriză la ultimele licitaţii

Recent au avut loc licitaţiile pentru două terenuri de mare importanţă nu numai din punct de vedere al suprafeţelor propriu-zise, ci şi al proiectelor care se au în vedere a se derula aici. Este vorba de concesionarea terenului în suprafaţă de 85.778 mp, platoul Muscel, licitaţie câştigată de firma Soceram Bucureşti, care va achita o redevenţă anuală de 51.000 euro. 


De asemenea, pentru concesionarea terenului în suprafaţă de 33.850 mp de pe dealul Muscel a fost declarată câştigătoare oferta depusă de Clubul Sportiv Horse Câmpina, care va achita o redevenţă anuală de 4.511 euro. Soceram intenţionează să realizeze un parc uriaş, iar Horse Sport – o bază hipică.

Municipalitatea câmpineană discută intens cu italienii

Chiar dacă nu a excelat niciodată la capitolul relaţiilor internaţionale, municipalitatea câmpineană a intensificat discuţiile cu reprezentanţii localităţii italiene Priolo Gargallo, din provincia Siracuza. Astfel, recent, la sediul Primăriei Câmpina a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor administraţiei locale cu o delegaţie italiană formată din Calogero Campisi - preşedintele „Confeuropa Imprese”, Sebastiano Patti - administrator al societăţii Sogegas şi Carlo Casarino - administrator al societăţii Novotec. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Câmpina, Mariana Pătraşca, „întâlnirea s-a concentrat asupra dezvoltării relaţiilor sociale, a schimburilor şi cooperării economice între Priolo Gargallo şi Câmpina. După prezentarea celor două localităţi, discuţiile s-au axat pe descoperirea diverselor oportunităţi de investiţii şi de promovare a schimburilor culturale, sociale şi a relaţiilor comerciale între Câmpina şi Priolo Gargallo”.
Discuţiile cu partea italiană vor continua pe 17 şi 18 mai, atunci când o altă delegaţie formată din oameni de afaceri din provincia italiană Siracuza se va întâlni cu reprezentanţii administraţiei locale, dar şi cu oameni de afaceri câmpineni în cadrul Misiunii Economice Bilaterale, ale cărei reuniuni vor avea loc la Câmpina şi Ploieşti. Cu acest prilej se va semna şi un protocol preliminar de colaborare economică între Câmpina şi Priolo Gargallo.
Localitatea italiană Priolo Gargallo se află pe insula Sicilia, la ţărmul Mării Mediterane, la 190 km sud-est de oraşul Palermo şi avea o populaţie de 12.009 locuitori, la ultimul recensământ din decembrie 2004.
În cadrul aceleiaşi dorinţe a autorităţilor câmpinene de extindere a relaţiilor externe, la sfârşitul lunii mai, o delegaţie din localitatea macedoneană Kumanovo va avea o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei câmpinene, scopul declarat fiind îmbunătăţirea relaţiilor de prietenie dintre cele două localităţi în plan cultural, administrativ şi economic.

A trecut anu’... de când administraţia locală promitea preluarea cinematografului

Exact în urmă cu un an, la iniţiativa senatorului Georgică Severin, administraţia locală promitea preluarea Cinematografului „Central”, vorbindu-se la momentul respectiv chiar de posibilitatea amenajării aici a unui centru cultural. Doar vorbe...
La conferinţa de presă organizată de administraţia locală, primarul Horia Tiseanu a avut posibilitatea să abordeze şi acest subiect. „Da, se cam face anul de când tot purtăm o corespondenţă cu Regia Naţională de Film. Din păcate, nu am găsit ecou la solicitările noastre şi în ciuda promisiunilor nu am mai primit nici un răspuns. Noi îi aşteptăm în continuare pe cei de la Regia Naţională de Film pentru a finaliza protocolul pe baza căruia să preluăm cinematograful. Este şi dorinţa noastră ca acel lăcaş să fie bine pus în valoare şi în Câmpina să existe un cinematograf cât mai modern”.
Acum, rămâne de văzut ce ar trebui să se întâmple pentru a-i determina pe mai-marii de la Regia Naţională de Film să vină la Câmpina. Că numai prin scrisori oficiale pare a nu se rezolva această situaţie...

Administraţia locală ar putea pierde şi terenul fostei unităţi de rachete de pe Voila

Administraţia câmpineană nu pare a avea prea mult noroc atunci când este vorba de terenuri ale unor instituţii de stat de pe teritoriul său administrativ. După ce terenul fostei unităţi militare de la Observator, din apropierea vârfului dealului Muscel, a fost concesionat de o firmă privată, în detrimentul administraţiei locale, şi după ce o mare parte a terenului Şcolii de Poliţie, pe care erau aţintiţi mulţi ochi, ar putea deveni cartier al MAI, iată că administraţia este pe cale să mai piardă un teren.
De mai mult timp se are în vedere preluarea terenului fostei unităţi militare de rachete de dincolo de Spitalul de Pishiatrie Voila. S-au făcut numeroase formalităţi, s-au cheltui destul de mulţi bani şi lucrurile s-au împotmolit. „Am făcut numeroase demersuri şi am cheltuit mulţi bani pentru preluarea terenului fostei unităţi de rachete de pe Voila. Vrem să facem inclusiv cadastrul acestui teren, dar pentru asta avem nevoie de un document scris de la Ministerul Apărării Naţionale, care să ateste cine este titularul terenului. De şapte luni aşteptăm un răspund în zadar... Nu este vorbă că la fel se întâmplă şi în cazul Ministerului Administraţiei şi Internelor, de unde aşteptăm răspuns la scrisori oficiale de vreo cinci-şase luni. Între timp, există pe masa Guvernului un proiect ca toate cazărmile dezafectate să fie preluate de consiliile judeţene. Pentru a încerca să schimbăm acest punct de vedere, am transmis o întreagă documentaţie celor doi parlamentari de Câmpina şi aşteptăm să facă diligeneţele pe care le consideră necesare şi poate vom putea schimba ceva”, a spus secretarul Primăriei Câmpina, Paul Moldoveanu.
La rândul său, primarul Horia Tiseanu a adăugat: „Mai sunt şi alţi primari în ţară în situaţii asemănătoare, iar prin Asociaţia Municipiilor din România încercăm un demers instituţional care poate ne va permite finalmente să preluăm noi, administraţiile locale, terenurile cazărmilor dezafectate. Ne-ar fi de mult mai mare folos decât consiliilor judeţene”.

„Vârsta a treia, în pas cu realitatea”

La nivelul Poliţiei Municipiului Câmpina a fost efectuată o analiză a infracţiunilor de furt din locuinţe, constatându-se că o bună parte din aceste infracţiuni nu merg de fapt pe tiparul „spargerilor de locuinţă”(efracţie), ci au în comun o caracteristică aparte, aceea că autorii au pătruns în locuinţă cu acordul victimelor.
Sub diferite pretexte, infractorii au reuşit să obţină încuviinţarea victimelor de a intra în locuinţă. Dintre acestea, exemplificăm: pretinşi angajaţi la diferite regii autonome (electricitate, gaze etc), solicitând accesul în locuinţă pentru efectuarea unor verificări sau lucrări de mentenanţă asupra instalaţiilor. Odată intraţi în locuinţă, aceştia fie mizau pe distragerea atenţiei proprietarilor şi încercau să sustragă diverse obiecte de valoare sau bani; pretindeau diverse taxe, cu valori deloc modice (în jurul a câteva sute de lei), pentru prestarea serviciilor în slujba „beneficiarilor”; motivând că sunt consilieri ai instituţiei primăriei sau asistenţi sociali, diverşi indivizi au abordat mai multe persoane sub pretextul acordării de ajutoare materiale, solicitând să poarte o discuţie cu acestea în interiorul locuinţei; au fost semnalate cazuri în care infractorii au pretins că prestează diferite servicii din partea unor firme private (ignifugare, deratizare etc), pentru care, fie au solicitat diverse taxe, fie au sustras diverse bunuri/sume de bani; tipic locatarilor de case, la domiciliul acestora s-au prezentat indivizi care, invocând faptul că doresc să achiziţioneze diverse produse (sticle goale, băuturi etc), au distras atenţia victimelor, timp in care o a treia persoană a sustras bunuri de valare/bani.
Un alt aspect relevat în urma studierii dosarelor este acela că foarte multe dintre victimele modurilor de operare descrise mai sus sunt persoane de vârsta a treia, autorii de furturi din locuinţe mergând pe premisa că aceştia pot fi mai uşor înşelaţi, atât perceperea pericolului, cât şi posibilităţile de respingere/apărare fiind mai reduse la această categorie de cetăţeni. Abilitatea infractorilor de a-şi disimula comportamentul este relevată şi de faptul că victimele nu fac neapărat parte din categoria celor cu un nivel de instruire mediu/scăzut, ci inclusiv din rândul persoanelor cu studii superioare/intelectuali.
O altă constatare a poliţiştilor se leagă de faptul că tot mai multe persoane de vârsta a treia cad victime unui spectru mai larg de infracţiuni, în special pe fondul lipsei de informare cu privire la măsuri elementare de autoprotecţie în faţa intenţiilor autorilor de infracţiuni comise nu prin acte de violenţă, ci prin înşelarea acestora.
Aceasta este premisa de la care I.P.J. Prahova şi Primăria Muinicipiului Câmpina au considerat oportună demararea campaniei „Vârsta a treia – în pas cu realitatea”.
Activităţile desfăşurate în cadrul campaniei s-au referit la diseminarea informaţiilor privind măsurile practice de prevenire a furturilor din locuinţă, pe marginea unor cazuri concrete de furturi înregistrate. La activităţile desfăşurate sub forma „şedinţelor de cartier” au participat reprezentanţii Poliţiei Municipiului Câmpina, ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, ai Poliţiei Comunitare şi ai Primăriei Câmpina.
Membrii grupului ţintă au fost anunţaţi în prealabil de organizarea activităţilor, prin distribuirea unor invitaţii prin poliţiştii de proximitate, poliţiştii comunitari şi consilierul local responsabil de zona respectivă, urmând ca întâlnirile să fie organizate în sediul unor unităţi de învăţământ amplasate cât mai accesibil.
Activităţile de informare au fost organizate în cartierele Voila (la Şcoala Generală nr. 3), Muscel şi Câmpiniţa (la Şcoala Generală nr. 8), ambele miercuri, 5 mai; Turnătoriei (la grupul Şcolar Construcţii de Maşini) şi Slobozia (Asociaţia Mutuală „Amus”), joi, 6 mai.
Dincolo de aceste „şedinţe de cartier”, mesajele cu caracter preventiv vor continua să fie transmise prin intermediul reprezentanţilor poliţiei şi poliţiei comunitare, utlizându-se materialele atipice realizate special pentru această campanie (pliante şi afişe).
Ce e de făcut?
Persoanele necunoscute care pretind că prestează activităţi din partea diverselor societăţi/regii naţionale (apă, gaze, electricitate), înainte de a  pătrunde în locuinţă, li se poate solicita legitimaţia şi ordinul de serviciu, precum şi actul de identitate;
Chiar dacă aceştia se legitimează corespunzător, plata prestaţiei se face doar către casieria societăţii şi se evidenţiază pe factura lunară de consum;
Intervenţiile / prestările de diverse servicii este recomandat a se efectua după contactarea prealabilă a responsabilului asociaţiei de locatari;
Trataţi cu maximă prudenţă persoanele care se prezintă la domiciliul dumneavoastră şi pretind că vor să încheie diferite tranzacţii (cumpără sau diverse produse). Sub nici o formă nu le permiteţi accesul în locuinţă;
Sistemele de control acces sunt de o reală utilitate.

Primăria Câmpina a câştigat o finanţare pentru... servicii de calitate

La începutul lunii trecute, Primăria Câmpina a depus la Ministerul Administraţiei şi Internelor o cerere de finanţare pentru „Servicii de calitate pentru locuitorii municipiului Câmpina”. Era vorba despre o solicitare de finanţare din Fondul Social European, prin care se vizează dezvoltarea capacităţii administrative, precum şi sprijinirea eforturilor de modernizare a administraţiei publice locale. Cererea de finanţare a trecut de toate etapele de verificare şi evaluare, iar Autoritatea de Management a hotărât aprobarea finanţării proiectului depus.
La modul concret, proiectul presupune instruirea a 40 de angajaţi ai Primăriei în diverse domenii legate de managementul calităţii, protecţia mediului şi responsabilităţi sociale. De asemenea, vor fi stabilite proceduri interne cu privire la modul de lucru în cadrul instituţiei. Finalizarea proiectului va aduce Primăriei Câmpina şi două noi certificări de Managament al Calităţii ISO 9001:2008 şi pentru Sistemul de Management al mediului ISO 1400:2001. Valoarea totală a proiectului este de 277.819 lei, din care contribuţia administraţiei câmpinene este de 5.556,4 lei, reprezentând 2% din valoarea totală a proiectului, iar perioada sa de implementare este de 12 luni.

S-a bifat... Ziua Europei

Pentru că sunt sărbători care trebuie marcate, administraţia locală câmpineană a decis să lase în seama Bibliotecii Municipale „Dr. C.I. Istrati” organizarea, în acest an, a Zilei Europei. Astfel, luni, 10 mai, de la ora 13.00, în prezenţa câtorva oficialităţi locale a avut loc un simpozion pe această temă.
În amfiteatrul Colegiului Tehnic „Constantin Istrati“, Asociaţia „Cultul Eroilor“ din Câmpina şi Consiliul Local au organizat un eveniment cu triplă semnificaţie: Ziua Europei, Ziua Independenţei şi Ziua Eroilor. Programul acţiunilor a început la ora 9, 45, cu primirea invitaţilor şi a continuat cu o serie de prelegeri susţinute de prof. dr. Nicolae Geantă, col. (r) Marian Dulă, prof. Gheorghe Stanciu şi prof. Ofelia Negoiţă. În final, cei circa 70 de participanţi au fost invitaţi la discuţii pe marginea celor expuse.

Aveţi grijă unde lăsaţi maşina! Cad copacii...

În noaptea de joi spre vineri, pe Strada Sondei din Câmpina, un copac s-a prăbuşit! Căderea copacului destul de viguros a produs pagube serioase unui autovehicul, parcat în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Despre această situaţie, primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, ne-a declarat: „La Primărie există mai multe cereri din partea unor asociaţii de proprietari de a tăia diverşi arbori care sunt fie foarte bătrâni, fie s-au uscat. Chiar în această perioadă se derulează, de către angajaţi din cadrul ADPP, o operaţiune de inventariere a tuturor acestor cazuri, urmând ca în cel mai scurt timp, acolo unde aceste cereri se dovedesc întemeiate, să acţionăm în consecinţă”.

Consiliul Judeţean vrea să realizeze la Câmpina un centru pentru copiii cu dizabilităţi

Consiliul Judeţean intenţionează să aloce în bugetul anului viitor suma de 350.000 euro pentru realizarea, în parteneriat cu Fundaţia „Sera” din Câmpina”, a unui centru pentru copiii cu dizabilităţi. Respectivul centru ar urma să fie ridicat la Câmpina pe un teren care aparţine socieţii „Drumuri şi Poduri”, aflată în subordinea directă a Consiliului Judeţean. Este vorba de un teren de 7.000mp, iar clădirea ar trebui să aibă 17 dormitoare şi 8 camere de zi, unde să poată fi cazaţi 50 de copii cu astfel de probleme.

Pregătiţi-vă actele de identitate pentru recensământ!

În luna octombrie a anului viitor va avea loc recensământul populaţiei şi al locuinţelor. Cu acest prilej, administraţiile locale atrag atenţia cetăţenilor că la acel moment trebuie să aibă acte de identitate valabile, motiv pentru care Primăria Câmpina a reiterat câteva dintre lucrurile care trebuie ştiute în privinţa valabilităţii cărţilor de identitate.
Astfel, pentru persoanele între 14 şi 18 ani, termenul de valabilitate al cărţii de identitate este de 4 ani; pentru cei cu vârsta între 18 şi 25 de ani, termenul de valabilitate al cărţii de identitate este de 7 ani; după împlinirea vârstei de 25 ani, cartea de identitate este valabilă 10 ani, iar după împlinirea vârstei de 55 ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.
Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Câmpina îi invită pe cetăţenii care au împlinit vârsta de 14 ani, precum şi pe cei ale căror acte de identitate au expirat să se prezinte imediat la ghişeele din incinta sediului Poliţiei Municipale, pentru intrarea în legalitate.

Prigoană îşi face televiziune la Câmpina!

Recent, omul de afaceri şi parlamentarul PD-L Silviu Prigoană a obţinut pentru una dintre firmele sale licenţe de emisie pentru o sută de posturi de televiziune locale, pe lunga sa listă numărându-se şi Câmpina. Toate televiziunile sunt pe principiul „numele oraşului TV”, astfel încât, deocamdată doar pe hârtie, Câmpina mai are un post de televiziune – Câmpina TV. Mai mult, acelaşi om de afaceri şi politician a achiziţionat şi domeniile aferente pentru aceste televiziuni, de genul www.campinatv.ro. Să se pregătească de pe acum viitoarea campanie prezidenţială? Sau poate pregăteşte cineva intrarea pe piaţa locală a unui nou operator de salubritate, aşa cum s-a întâmplat la Ploieşti.

Paznicul „ţinea de şase” hoţilor

În cursul uneia dintre nopţile trecute, o patrulă de ordine publică din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpina a depistat pe Strada Alexandru Ioan Cuza doi bărbaţi care transportau ceva voluminos. În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că cei doi transportau într-un căruţ un colac de cablu din cupru, pe care îl sustrăseseră din incinta unei societăţi comerciale din Câmpina. Poliţiştii i-au identificat pe cei doi bărbaţi stabilind că se numesc Ion C., de 47 de ani şi Stelian R., de 57 de ani, ambii din Câmpina. Extinzând cercetările, oamenii legii au constatat că bărbaţii au beneficiat de sprijinul agentului de pază, Laurenţiu P., de 40 de ani, din Câmpina, care se afla în timpul serviciului, dar în loc să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu „ţinea de şase” hoţilor!
Cercetările sunt continuate de către poliţiştii din Câmpina.

Trei tineri au furat o parte din gardul viitorului azil de bătrâni

Cât de departe trebuie să te împingă disperarea pentru a te apuca să furi gardul viitorului azil de bătrâni? Se pare că nu-ţi trebuie foarte mult, după cum au dovedit trei tineri din Câmpina, de pe Strada Cărămidari. Dar să vedem ce s-a întâmplat.
Fundaţia Speranţa Seniorilor, în strânsă colaborare cu Parohia Naşterea Maicii Domnului din cartierul Voila, a concesionat un teren de 11.375 mp în vederea edificării unui azil de bătrâni. Imediat după obţinerea terenului, prin grija fundaţiei şi cu munca enoriaşilor acetsei biserici, s-a trecut la ridicarea unui gard din plasă de sârmă de aproximativ 600 metri. În dimineaţa zilei de miercuri, 5 mai, preotul paroh Niculae Radu, în timp ce inspecta terenul, a constat lipsa unei porţiuni de grad. A anunţat imediat Poliţia şi s-a stabilit, din primele cercetări, că hoţii nu au apucat să fure tot gardul pe care îl tăiaseră. Aşa că au pândit şi, după foarte puţin timp, cei trei tineri de pe Strada Cărămidari, autori ai furtului, au venit să-şi ridice „marfa”. Au fost foarte surprinşi să dea peste poliţişti, care i-au reţinut, iar acum continuă cercetările, cei trei tineri riscând să primească fiecare o pedeapsă de până la 15 ani închisoare. Cei trei tineri au vârste fragede, doi având 18 ani, iar unul dintre ei fiind minor. Prejudiciul – în valoare de 1.000 lei – a fost recuperat integral spre mulţumirea preotului paroh Niculae Radu.

Concurs de pian „Julia Hasdeu”

Ediţia a XII-a a Concursului de pian „Julia Hasdeu” va avea loc duminică, 16 mai, întrre orele 10 şi 16, în mai multe locaţii din Câmpina.
Astfel, la Casa de Cultură „Geo Bogza”, în sala mică, va avea loc concursul pentru preşcolari (11 concurenţi) şi clasa I-a (35 concurenţi). La Casa Tineretului va avea loc secţiunea pentru elevii claselor a II-a (46 concurenţi), în sala mare a Casei de Cultură „Geo Bogza”, cea pentru clasele a III-a (48 concurenţi) şi a VIII-a (4 concurenţi), la Castelul „Julia Hasdeu”, cea pentru elevii claselor a V-a (32 concurenţi) şi a VI-a (22 concurenţi), iar la sala praznicală din cadrul Parohiei „Sf. Nicolae” din cartierul Slobozia, secţiunea dedicată elevilor din clasele a IV-a (28 concurenţi) şi a VII-a (9 concurenţi).
Printre cei 245 de participanţi se numără şi câţiva câmpineni:
Diana Andrei – preşcolar, născută la 23 octombrie 2003, Grădiniţa nr. 7 Câmpina, prof. Letiţia Petrescu;
Ruxandra Ana Maria Manole – clasa a V-a, Şcoala Centrală Câmpina, prof. Lelia Rădulescu;
Theodor Andrei Aurelian Turea – clasa a V-a, născut la 11 octombrie 1998, Şcoala Centrală Câmpina, prof. Lelia Rădulescu.
De la bugetul local s-a alocat pentru această acţiune culturală suma de 3.000 lei, iar intrarea este liberă la toate secţiunile concursului.

C.S.M Câmpina este noul lider!

Avântul Bertea - C.S.M. Câmpina 1 - 2 (1 – 1)

“Indiferent cum, trebuie să câştigăm“, spunea înainte de acest meci antrenorul Burchi şi chiar aşa s-a întâmplat, după un joc care nu a mai semănat cu precedentele. Pe un teren, cu un gazon jalnic şi cu o echipă gazdă al cărui joc s-a limitat în primul mitan numai la mingii aruncate în faţă, Gânju & Co. nu au avut deloc o misiune uşoară. Practic, linia noastră mediană, condusă şi de această dată ireproşabil de Ionică Burchi, nu a mai putut să facă acel joc de pase cu care ne-a obişnuit până acum, rezultând multe momente de luptă oarbă, cu puţine faze de poartă. Prima ocazie (`15) a aparţinut lui Hromei, care nici în această partidă nu a reuşit sa depăşească pasa neagră prin care trece. După ce a şutat în portar, pe respingerea acestuia, tot el a trimis din 5 metri peste poarta adversă. Opt minute mai târziu a fost rândul lui Grigoraş să irosească o bună oportunitate de a înscrie, şutul său oprindu-se în braţele lui Belciug. Şi cum în fotbal ocaziile se răzbună, în minutul 30 tabela de marcaj a suferit o primă modificare. Gazdele au beneficiat de o lovitura liberă, Necula a respins de pe linia porţii şi din apropiere, Niţescu a catapultat balonul în “aţe”. Fără a depune armele, în minutul 40, de pe banda dreaptă, Ion Burchi a desenat o diagonală perfectă pentru Grigoraş, iar şutul acestuia din 8 metri nu i-a lăsat nici o speranţă portarului advers.

Muştruluiţi la pauză, fotbaliştii câmpineni au reuşit în actul secund să întoarcă rezultatul, controlând în mare parte ostilităţile. Şi cum la Băneşti se profila o victorie a formaţiei Flans Mislea, oaspeţii au reuşit un nou gol în minutul 53. Experimentatul Robert Stoica a sesizat ieşirea portarului Belciug, şi cu calmul lui caracteristic a trimis pe lângă acesta, o minge care s-a oprit în colţul lung. Mai mult, cu puţină şansă scorul putea lua proporţii dar, rând pe rând, şuturile lui Burchi, Stoica şi Grigoraş nu şi-au atins ţinta. Descumpăniţi şi cu benzina terminată, gazdele au avut o ultimă răbufnire în minutul 85, dar Cosmineanu a apărat senzaţional o minge pe care un întreg stadion a văzut-o în poartă. Trăgând linie, victoria este una meritată şi coroborată cu insuccesul echipei din Băneşti pe teren propriu, clasamentul are începând de astăzi un nou lider. El se numeşte C.S.M. Câmpina, adică echipa tuturor iubitorilor de fotbal câmpineni. De altfel, aceştia sunt aşteptaţi în număr cât mai mare chiar miercuri după amiază, ora 18.00, pe stadionul “Petrol”. Va fi o nouă etapă, intermediară, în care C.S.M.-ul nostru va primi vizita echipei Tinereţea Poiana Trestiei. Ca de fiecare dată, organizatorii au pregătit multe surprize iar jucătorii noştri sunt gata să facă spectacol.

Avântul: I. Belciug – Ungureanu, Moraru, Bobeică, V. Teleanu (cpt.), Niţescu, Bagiu (`55 M. Rusu), Lupu, Ionică (`68 Stroescu), D. Teleanu (`77 Catrinescu), C. Rusu (`85 M. Belciug); Antrenor: Eugen Boghici
C.S.M.: Cosmineanu – Bej, Gânju (cpt.), Niţă, A. Burchi – Necula, Grigoraş (`80 Vintilă), I. Burchi, State – Hromei (`64 Dârstaru), Stoica; Antrenor: Ionică Burchi
Arbitri: Laurenţiu Piciu - Ionuţ Necula, Adrian Preduş ( toţi trei din Ploieşti)
Observator A.J.F. Prahova: Alexandru Popa (Ploieşti)

Patru câmpineni în reprezentativa fotbalistică a Prahovei

Miercuri, 12 mai, se va reuni echipa reprezentativă a judeţului Prahova. După o serie de antrenamente, peste o săptămână,această echipă va disputa primul joc din cadrul Cupei "Regiunilor" în faţa formaţiei similare a judeţului Brăila. Din lotul lărgit de 24 de jucători fac parte şi patru câmpineni - Marian Nichifor, de la Unirea Câmpina, dar şi Adrian Burchi, Cosmin Budileanu şi Marian Conac, toţi trei de la CSM Câmpina. Nu trebuie omis nici faptul că din acest lot lărgit fac parte şi foşti componenţi ai formaţiei fanion a Câmpinei - Poiana, Dinamo II sau FCM Câmpina - jucători care acum evoluează pe la echipe de judeţ. Este vorba de Valeriu Aristan (foto) şi portarul Bogdan Plachta, ambii aflându-se acum la CSO Plopeni.

Participare câmpineană la un concurs de echitaţie la Bacău

Zilele trecute, la Bacău, a avut loc Cupa "Decebal" la echitaţie, o competiţie cu obstacole la care a participat şi un sportiv de la clubul Sport Horse din Câmpina. Acesta a obţinut următoarele rezultate:
Ionuţ Bucur
- cu calul North Star Rita, locul 28 (din 33 participanţi) în proba nr. 7, nivel E;
- cu calul Aztech, locul 7 (din 7 participanţi) în proba nr. 8, amatori, cai tineri;
- cu calul Lizzeta, locul 2 (din 7 participanţi) în proba nr. 9, tineret;
- cu calul North Star Rita, locul 7 (din 7 participanţi) în proba nr. 9, tineret.