25 mai 2010

Preluarea Spitalului Voila de către municipalitate, o afacere imobiliară?

A născut multe semne de întrebare decizia autorităţilor centrale ca, în procesul de descentralizare, administraţiei câmpinene să-i revină nu numai Spitalul Municipal, ci şi Spitalul de Psihiatrie Voila. De ce? Este greu de explicat, cel puţin la acest moment...
Două voci importante din peisajul câmpinean nu se sfiesc, însă, să vorbească despre interese imobiliare.
“Fără interese imobiliare locale nu văd vreo logică pentru această decizie. Acest fapt mi-a fost confirmat şi de Adrian Streinu Cercel, care mi-a spus direct că un asemenea tip de spital (ca şi cele TBC, de exemplu) trebuie să fie în administrarea Consiliului Judeţean sau, eventual, a Ministerului Sănătăţii. L-am întrebat pe dl. Adrian Streinu Cercel de ce s-a adoptat soluţia cu trecerea la Câmpina a Spitalului Voila şi răspunsul a fost sec: Decizie politică! Şi a fost de acord să-l citez, ceea ce am şi făcut”, scrie senatorul George Severin pe blogul său.
De asemenea, preşedintele PNL Câmpina, Virgil Guran, la ultima conferinţă de presă a acestei formaţiuni politice, a vorbit despre acelaşi gen de interese. “De ce trebuie să treacă şi Spitalul de Psihiatrie Voila în administrarea municipalităţii, atâta vreme cât, în toată ţara, acest gen de spitale rămân în administrarea ministerului? Poate pentru că nici un alt spital de gen din ţară nu prezintă un interes imobiliar atât de ridicat precum Voila! Nici unul nu mai are atât de mult teren... O să vedem cine va intra în posesia acestui teren şi atunci vom afla răspunsul la multe întrebări”, a spus Virgil Guran.

Fostul şef al SRI, Ioan Savu, a revenit în administraţia locală

- în timp ce Lefter şi Apostol au dat în judecată Primăria -

Nevoit să renunţe la contractul pe care îl avea cu Poliţia Comunitară Câmpina, după ce a intrat în vigoare legea care interzice cumul pensiei cu salariul de la stat, fostul şef al SRI Câmpina, Ioan Savu, ulterior şef serviciu în cadrul Poliţiei Comunitare, a găsit subterfugiul legal prin care să mai prindă un loc în administraţie. De câteva săptămâni, Ioan Savu are un contract civil de colaborare cu Primăria Câmpina. În jurul lui Savu este destul de multă discreţie (deh, amintirea vechiului loc de muncă, probabil). Oricum, am aflat că, la solicitarea şefei Poliţiei Comunitare, Carmen Gheorghe, primarul Horia Tiseanu a fost de acord ca Ioan Savu să devină colaborator al administraţiei locale, pe probleme de ordine publică. Formula juridică găsită a fost cea a unui contract civil de colaborare pe perioadă determinată, despre care se spune că nu ar intra sub incidenţa prevederilor legii cumulului veniturilor de la stat. Şi dacă Savu se numără printre... norocoşi, trebuie spus faptul că foştii directori ai Poliţiei Comunitare, Alexandru Lefter şi Alexandru Apostol, continuă să se judece cu Primăria (în calitate de fost angajator), invocând neconstituţionalitatea actului normativ privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul, prin care le-au fost închise contractele de muncă.

Cât ne costă deputaţii prahoveni?

Recent, pe fondul mult trâmbiţatelor măsuri anticriză, presa centrală a dat publicităţii lista cheltuielilor aferente lunii martie pentru fiecare deputat din Parlamentul României. Ei bine, cei 335 de deputaţi ai României au cheltuit, în luna martie, 4.481.934 lei reprezentând indemnizaţiile nete, diurnele, cazarea în Bucureşti, teritoriu şi străinătate, deplasările interne şi externe şi telefonia mobilă. Din suma totală, 130.954 lei reprezintă cheltuielile celor 12 deputaţi prahoveni. Iar ei nu se numără printre cei mai risipitori din ţară.
Potrivit acestor date, suma totală de 4.481.934 lei (1,16 milioane euro) nu include cheltuielile deputaţilor cu propriile birouri parlamentare, întreţinere, chirii, utilităţi şi salariile personalului de la cabinete. Din aceşti bani, 1.642.358 de lei au reprezentat indemnizaţiile nete primite de deputaţi. Alţi 1.637.540 de lei au fost alocaţi pentru cazarea parlamentarilor din teritoriu în Capitală. Aproape jumătate de milion de lei a costat  transportul deputaţilor prin ţară. La capitolul deplasări în străinătate, Camera Deputaţilor a decontat diurne de 30.408 lei, cazare de 55.618 lei şi transport de 88.931 lei. De asemenea, facturile pentru convorbirile telefonice s-au ridicat în martie la 32.482 lei.
Revenind la deputaţii prahoveni, vă prezentăm suma cheltuită de fiecare ales în parte, în luna martie:
Roberta Anastase (PDL) – 11.454 lei
Florin Anghel (PDL) – 8.759 lei
Mihai Apostolache (PDL) – 11.917 lei
William Brânză (PDL) – 10.774 lei
Graţiela Gavrilescu (PNL) – 11.880 lei
George Ionescu (PDL) – 11.880 lei
Adrian Năstase (PSD) – 17.575 lei
Andrei Sava (PDL) – 10.998 lei
Adriana Săftoiu (PNL) – 9.576 lei
Marian Săniuţă (PSD) – 8.799 lei
Răzvan Ţurea (independent) – 11.856 lei
Sever Voinescu (PDL) – 5.486 lei
Singurul deputat câmpinean, Florin Anghel, are o indemnizaţie netă de 4.906 lei. În martie a încasat 2.238 lei drept diurnă pentru deplasarea în Bucureşti şi 1.260 lei – diurnă pentru deplasarea în teritoriu. De asemenea, Anghel a mai primit 297 lei pentru transportul în ţară şi 58 de lei pentru factura de telefonie mobilă. Iar Florin Anghel se înscrie printre parlamentarii care ne-au costat cel mai puţin...

Zece câmpineni au fost la Geneva

Oficial, ei au avut de studiat colectarea selectivă a deşeurilor. Neoficial, s-au arătat surprinşi de nivelul de trai foarte ridicat, dar şi de preţurile mari din Elveţia.
 
Consilierii locali Mihaela Neagu Petrovici, Elvis Arghir, Lucian Cercel, Dragomir Enache, Florin Marcu, Gheorghe Sandu, Daniel Telegescu, Gheorghe Tudor, precum şi reprezentanţii Primăriei – Paul Moldoveanu şi Emil Stanciu, s-au aflat în perioada 8 – 14 mai în Elveţia, la Geneva, acolo unde au participat la seminarul „Colectarea selectivă a deşeurilor, valorificarea şi reciclarea acestora”.
Din raportul întocmit de aceştia în urma deplasării reiese că Elveţia este considerată o ţară model în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, lucru constatat de aleşii noştri şi după vizitarea centrelor de colectare selectivă din Geneva şi Companiei de Servicii Industriale din Cheneviers. Colectarea gunoaielor de la populaţie se face selectiv, după un calendar stabilit de primării, pe tipuri de deşeuri, iar amenzile pentru nerespectarea regulilor stabilite de administraţiile locale ajung la 400.000 de franci elveţieni. Anual, în Elveţia se produc peste 5 milioane de tone de deşeuri, la reciclare intrând peste 60% din cantitatea totală.
În raportul delegaţiei câmpinene sunt menţionate multe lucruri interesante legate de managementul deşeurilor din Elveţia şi mai mult ca sigur că aleşii locali au avut ce vedea acolo. În finalul raportului se menţionează: “Apreciem că scopul pe care ni l-am propus pentru această deplasare a fost atins”. Acum, probabil că va avea loc acea discuţie solicitată de plenul Consiliului Local cu directorul general al firmei de salubritate, Florin Constantinescu, pentru a se implementa şi în Câmpina ceea ce au văzut cei zece reprezentanţi ai administraţiei locale în Elveţia. Pentru că altfel, din toată această poveste rămâne doar plimbarea. O plimbare care a costat 73.950 lei, sumă care include diurna, transportul, cazarea şi micul dejun.
Dincolo de aspectele oficiale ale deplasării, am încercat să aflăm care au fost impresiile consilierilor locali despre Elveţia. Aceştia au descoperit o ţară frumoasă, dar şi foarte scumpă, în care nu s-au putut apropia prea mult de... cumpărături. O ţară cu un nivel de trai foarte ridicat, salariul unui secretar dintr-o primărie a unei localităţi din jurul Genevei, vizitată de delegaţia câmpineană, ridicându-se la 15.000 de franci elveţieni. Şi serviciile li s-au părut scumpe, astfel că, după ce s-au „fript” în prima zi, în celelalte zile, şi-au pregătit mâncarea în propriile camere de hotel, preţurile la restaurant fiind aproape prohibitive.

De la 1 iunie, „Să trăiţi bine!” devine „Mai trăiţi?! Bineee!”

De luna viitoare vor intra în vigoare o serie de măsuri aplicate de Guvernul Boc, dar gândite şi comunicate de preşedintele Traian Băsescu, cel care a zăpăcit românii cu sloganul electoral „Să trăiţi bine!”, pentru ca ulterior să demonstreze că se adresa doar unei părţi reduse a acestui popor.

Cum s-a transformat „Să trăiţi bine!” în „Mai trăiţi?! Bineeeee” şi care sunt măsurile pe care Guvernul intenţionează să le aplice de la 1 iunie aflaţi din textul proiectului de ordonanţă pregătit de Cabinetul Boc sub îndrumarea preşedintelui. Practic, nu va exista familie de români care să nu fie afectată de măsurile radicale ale lui Băsescu.
 
Presa centrală a dat publicităţii proiectul ordonanţei guvernamentale care pune în practică acordul cu FMI. În ciuda promisiunilor electorale, situaţia românilor va fi una dramatică, Guvernul având în vedere măsuri drastice:
 • diminuarea cu 25% a cuantumului individual al salariilor, soldelor, inclusiv sporuri şi indemnizaţii, stabilite prin lege, dar nu mai puţin de 600 lei;
 • diminuarea cu 25% a cuantumului drepturilor în natură de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice;
 • diminuarea cu 25% a decontării cheltuielilor de transport, asistenţă medicală, medicamente şi proteze pentru personalul plătit din fonduri publice;
 • nivelul pensiei anuale minim garantate se va stabili anual, în 2010 scăzând din luna iunie de la 350 lei la 300 lei;
 • valoarea punctului de pensie scade de la 732,8 lei la 622,9 lei;
 • pensionarii nu mai primesc bilete de odihnă;
 • cuantumul pensiilor se diminuează cu 15%;
 • cuantumul pensiilor prevăzute de legi speciale se diminuează cu 15%;
 • diminuarea cu 15% a indemnizaţiilor şi sporurilor invalizilor;
 • diminuarea cu 15% a indemnizaţiilor pentru veterani şi văduve de război;
 • diminuarea cu 15% a indemnizaţiilor persoanelor persecutate politic în regimul comunist, a celor deportate în străinătate ori constituite în priozonieri;
 • diminuarea cu 15% a indemnizaţiilor pentru persoanele persecutate din motive etnice în regimul comunist;
 • diminuarea cu 15% a indemnizaţiei pentru persoanele care au efectuat stagiul militar în Direcţia Generală a Serviciului Municii, în perioada 1950-1961;
 • diminuarea cu 15% a indemnizaţiei pentru eroii Revoluţiei din 1989 sau urmaşii acestora;
 • diminuarea cu 15% a indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România;
 • diminuarea cu 15% a ajutorului lunar pentru soţul supravieţuitor pensionar;
 • diminuarea cu 15% a drepturilor magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pe considerante politice în regimul comunist;
 • nu se mai acordă pensiile stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, drepturile acestora urmând a fi stabilite în baza legii privind sistemul public de pensii;
 • nu se mai acceptă pensionarea anticipată sau anticipată parţială;
 • nu se mai acordă ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie sau retragerea ori trecerea în rezervă;
 • diminuarea cu 15% a indemnizaţiei de şomaj;
 • diminuarea cu 15% sau anularea unor măsuri active privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă;
 • nu se mai acordă drepturi băneşti pentru persoanele disponibilizate;
 • diminuarea cu 15% a alocaţiei lunare de plasament;
 • diminuarea cu 15% a indemnizaţiilor şi ajutoarelor pentru persoanele cu handicap;
 • diminuarea alocaţiei familiale complementare, la 40 lei pentru familia cu un copil, 50 lei pentru familia cu doi copii, 55 lei pentru familia cu trei copii şi 60 lei pentru familia cu patru sau mai mulţi copii;
 • diminuarea alocaţiei de susţinere pentru familia monoparentală, la 60 lei pentru familia cu un copil, 65 lei pentru familia cu doi copii, 70 lei pentru familia cu trei copii şi 75 lei pentru familia cu patru sau mai mulţi copii;
 • diminuarea cu 25% a indemnizaţiei pentru susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, dar nu mai puţin de 600 lei;
 • nu se mai acordă ajutoarele de urgenţă prevăzute în Legea venitului minim garantat;
 • nu se mai acordă trusouri pentru nou-născuţi;
 • nu se mai acordă indemnizaţia de 200 euro pentru sprijin în construirea unei familii;
 • diminuarea cu 25% a cuantumului rentei viagere agricole;
 • diminuarea cu 15% a burselor sociale pentru elevi;
 • nu se mai acordă nici un ajutor financiar pentru achiziţionarea de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic, necesare pentru îmbunătăţirea calităţii activităţii didactice;
 • diminuarea cu 25% a burselor de studiu şi a burselor de cercetare;
 • diminuarea cu 25% a indemnizaţiei de merit;
 • diminuarea cu 25% a indemnizaţiiloe pentru membrii Academiei Române, Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi Academiei de Ştiinţe Tehnice;
 • diminuarea cu 15% a cuantumului sprijinului material acordat urmaşilor membrilor Academiei Române şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă;
 • diminuarea cu 25% a indemnizaţiei prevăzută de Legea funcţionării Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi a sistemului de cerecetare dezvoltare în agricultură, silvicultură şi industrie alimentară;
 • diminuarea cu 25% a rentelor viagere acordate sportivilor;
 • diminuarea cu 25% a sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical;
 • nu se mai acordă facilităţi de transport pentru pensionari şi cadrele didactice.

Avem ce învăţa de la un oraş cu 12.000 de locuitori

Primarii din Câmpina şi Priolo Gargallo 
au semnat un protocol de colaborare

La începutul săptămânii trecute, o delegaţie a oraşului Priolo Gargallo, din provincia italiană Siracusa, s-a aflat la Câmpina pentru a încheia un protocol de colaborare economică, socială şi culturală cu municipiul nostru. Din delegaţia italiană au făcut parte, pe lângă primarul Antonello Rizza, Sebastiano Butera – preşedintele Comisiei pentru Buget a provinciei Siracusa şi preşedinte al Confeuropa Imprese Sicilia, Salvatore Mancarella – director de dezvoltare şi internaţionalizare al provinciei Siracusa, Nicola Bono – preşedintele provinciei Siracusa, Calogero Campisi – preşedintele Asociaţiei Patronale Confeuropa. Din partea Câmpinei au participat primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Ion Dragomir, deputatul Florin Anghel, alţi reprezentanţi ai Primăriei, iar ulterior a venit şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. De asemenea, au mai fost prezenţi câţiva oameni de afaceri din Câmpina. În schimb, nu a participat nici un reprezentant al Consiliului Local.
În debutul întâlnirii, primarii şi-au prezentat localităţile. Iar prezentarea localităţii Priolo Gargallo a fost extrem de interesantă. Este o localitate situată pe Insula Sicilia, aflată la ţărmul Mării Mediterane, la 190 km sud-est de oraşul Palermo şi are o populaţie de 12.000 locuitori. După cum a explicat primarul Antonello Rizza, oraşul are şi o suburbie transformată în staţiune balneoclimaterică. Investiţia este în curs de derulare. Anul trecut, aici s-au atras fonduri europene de un milion de euro, iar anul acesta vin încă 1,8 milioane de euro numai pentru staţiunea respectivă. În Priolo Gargallo se mai derulează şi alte investiţii cu fonduri europene, printre care se numără şi o casă de cultură a tineretului, pe trei nivele, în valoare de două milioane de euro. Deşi are numai 12.000 locuitori, Priolo Gargallo dispune de o sală de sport modernă, cu 4.000 locuri.
Primarul Antonello Rizza a găsit şi o oarecare asemănare între Câmpina şi Priolo Gargallo, legată de… soare. În Sicilia, între Mesina şi Priolo Gargallo, există o fâşie de pământ care are o expunere deosebită la soare. Aici se derulează Proiectul “Arhimede”. Mai exact, pe 10 hectare de teren sunt amplasate oglinzi pentru captarea energiei solare. Centrala solară termodinamică este deja cunoscută în lume şi a atras mulţi investitori, în special din SUA. Autorităţile italiene au adresat o invitaţie şi firmelor din Câmpina pentru a investi acolo, iar precizarea făcută de primar a fost chiar interesantă. “Când vine cineva să investească la noi, semnăm mai întâi un protocol prin care firma respectivă se obligă ca pe parcursul derulării investiţiei să realizeze şi o serie de proiecte sociale şi de protecţia mediului. Pentru că, înainte de toate, trebuie să ne gândim la comunitatea locală”, a afirmat Antonello Rizza.
După semnarea protocolului de colaborare, italienii au vizitat societatea Confind, Muzeul “Hasdeu”, iar la solicitarea expresă a preşedintelui Confeuropa, au vizitat sediul Primăriei Câmpina. Iar asta pentru că, la precedenta sa vizită la Câmpina, acum mai bine de o lună, Calogero Campisi a fost de-a dreptul entuziasmat de “Casa cu Grifoni” şi a ţinut să le-o arate şi colegilor săi din Priolo Gargallo.

Liberalii, despre starea naţiunii şi problemele Câmpinei

Liberalii câmpineni şi-au reluat seria tradiţionalelor întâlniri cu reprezentanţii mass-media. De această dată, la conferinţa de presă au fost prezenţi preşedintele Virgil Guran, vicepreşedintele Liviu Briciu şi secretarul general Daniel Ioniţă. S-a vorbit despre multe subiecte de actualitate, de la cele economice, la lucruri punctuale, de interes strict local.
 
Semnături pentru păstrarea Secţiei de Boli Infecţioase la Câmpina
Primul subiect abordat de liderii liberali a fost cel al desfiinţării Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal Câmpina. „Am luat atitudine, pentru că nu este normală desfiinţarea acestei secţii. Nu am înţeles interesul real al acestei mişcări”, a precizat Virgil Guran. La rândul său, Liviu Briciu a completat: „Sunt mult prea multe lucruri neclare în privinţa acestei mutări. Am realizat un protest oficial, pe care l-am trimis şi Ministerului Sănătăţii, iar acum strângem semnături – avem deja peste o mie – prin care vrem să sensibilizăm autorităţile cu responsabilităţi în domeniu să revină asupra deciziei de desfiinţare a Secţiei de Boli Infecţioase. Nu ne este clar de ce trebuie aduse în locul acestei secţii unele dintre secţiile de la Poiana, ce se va întâmpla cu imobilul secţiei de la Poiana Câmpina a spitalului... Sunt prea multe lucruri ciudate. Asta ca să nu mai vorbim de povestea preluării Spitalului Voila de către Consiliul Local. Nimeni nu se gândeşte ce se va întâmpla în momentul în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu va mai avea bani, iar povara celor două spitale va cădea pe umerii bugetului local. În plus, Spitalul Voila deserveşte nouă judeţe, iar prevederile legale stabilesc clar că astfel de spitale rămân în administrarea ministerului”. O posibilă explicaţie a venit din partea preşedintelui Virgil Guran: „Pentru că la nici un alt spital de psihiatrie din ţară nu mai există interesul imobiliar care există în cazul Spitalului Voila!”

Peste 100.000 euro pentru sediul PNL!
Atât a solicitat Primăria Câmpina în momentul în care PNL şi-a exprimat intenţia de a cumpăra cei aproximativ 40 mp în care îşi desfăşoară activitatea, în imobilul de pe Strada Mărăşeşti, nr. 2. Mai exact – 87.260 euro la care se adaugă TVA.
„Vrem să ne ajutaţi să omologăm un nou record mondial pentru Câmpina, care, după ce a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare pensulă, ar putea deţine şi recordul mondial pentru cel mai scump sediu de partid din lume! La valoarea aceasta, doar dacă ai un interes economic poţi să faci o asemenea investiţie. Eu ştiam că politica nu este o afacere în Câmpina, dar dacă primarul Tiseanu ştie altceva, să ne înveţe şi pe noi!” – a afirmat ironic Virgil Guran.

„Bugetul local trebuie revizuit”
„România se află în faliment!”, au fost primele cuvinte pe care le-a spus preşedintele PNL Virgil Guran în legătură cu problemele economice ale ţării. Şi apoi a continuat cu referire la ceea ce se întâmplă în Câmpina: „Bugetul local este destul de mare, de aproape o mie de miliarde lei vechi, dar el trebuie revizuit. Vom discuta cu consilierii noştri şi trebuie să facem nişte propuneri de revizuire a bugetului. Sunt multe cheltuieli care sunt foarte umflate şi am să dau un singur exemplu. Sensul giratoriu care se amenajează la intersecţia de lângă Complexul Comercial Fibec. Un studiu a evaluat lucrarea la opt miliarde lei vechi, o sumă uriaşă. Licitaţia s-a câştigat cu 3,5 miliarde lei vechi, dar eu unul aş fi făcut lucrarea cu maxim un miliard, dar eu nu am acces niciodată la lucrări pe bani publici în Câmpina. Dacă licitaţia s-a câştigat pentru 3,5 miliarde lei vechi, de ce s-a realizat studiul la opt miliarde? Adică de mai mult de două ori şi jumătate! Simplu, pentru că valoarea proiectului, a celorlalte studii şi a tuturor documentelor premergătoare se taxează în funcţie de această valoare. Practic, plătim de două ori o lucrare! Şi este vorba de miliarde şi miliarde de lei vechi... De ce nu realizează şi firme din Câmpina astfel de lucrări? Mi s-ar putea răspunde că este o licitaţie şi participă cine vrea. Răspunsul este altul: pentru că reprezentanţii unei firme din Câmpina ar putea vorbi, pe când unul de la Iaşi, Focşani sau mai ştiu eu de unde vorbeşte doar la el, acolo, fără să afle contribuabilul câmpinean ce se întâmplă”.
 
„Sunt decepţionat de Alin Moldoveanu...”
În cariera sa politică, Virgil Guran s-a intersectat cu Alin Moldoveanu pentru o perioadă, ce-i drept, destul de scurtă. Atunci când încercau să pună bazele PNDC şi când încercau să schimbe „caracatiţa PSD-PDL”. Acum, Alin Moldoveanu a devenit consilierul personal al primarului Horia Tiseanu. Despre această mutare spectaculoasă pe scena politico-administrativă locală, Virgil Guran a declarat: „Nu am înţeles logica acestei mutări şi de ce a vrut Alin Moldoveanu să devină consilierul personal al celui pe care l-a atacat dur la ultima campanie pentru alegerile locale. La un moment dat, chiar am crezut că Alin Moldoveanu poate să schimbe ceva... Măcar în sport... Ba, era să fie chiar primarul Câmpinei! Acum pot să spun că sunt decepţionat de Alin Moldoveanu...”
În schimb, Guran a avut cuvinte de apreciere faţă de senatorul Georgică Severin: „Cu Severin am tot avut tot felul de dispute politice. Acum, trebuie să recunosc că declaraţiile şi atitudinile sale, mai ales în privinţa desfiinţării Secţiei de Boli Infecţioase, sunt de apreciat. Nu ştiu cum şi de ce are aceste puncte de vedere, dar apreciez atitudinea lui de acum!”

Un an de activitate pentru Serviciul de Pediatrie Medi’s

Recent, Serviciul de pediatrie de la Medi’s a împlinit un an de activitate. În momentul de faţă, în evidenţa acestui serviciu există câteva sute de bolnavi cronici cu afecţiuni a căror monitorizare este posibilă aproape în totalitate în cadrul clinicii. După cum ne-a precizat medicul pediatru Minerva Stanciu, aceşti copii fac cel mult o deplasare pe an în centre mai mari pentru bilanţ complet. În plus, s-a reuşit şi tratamentul ambulator a majorităţii urgenţelor, numărul cazurilor trimise pentru internare fiind, practic, neglijabil.
În afara activităţilor obişnuite, reprezentanţii Pediatriei de la Medi’s au fost prezenţi la mai multe la mai multe acţiuni naţionale de specialitate, dar şi la trei internaţionale: Asthma Congres, în Grancanaria, unde s-a prezentat lucrarea “Rolul istoriculului trialurilor respiratorii în managementul durabil al copilului cu astm bronsic”; Excellence in Pediatrics, Florenţa, unde a fost prezentată lucrarea “Creşterea nesatisfacătore între faliment şi obezitate”, referitoare la modalităţile noastre de intervenţie în tulburările de alimentaţie ale copilului mic; ESPID – Conferinţa Europeană a Societăţii de Boli Infecţioase Pediatrice, desfăşurate la Nisa, secţiunea “Impactul vaccinarii asupra bolilor potenţial fatale la copil”.
Medi’s pregăteşte acum programul de acţiuni pentru 2010. Pe 28 mai, la Casa Tineretului, va avea loc Simpozionul “Noutăţi în practica medicinei de familie”, iar ulterior va fi organizată Şcoala de vară pentru mame. Aceasta va cuprinde activităţi de consiliere asupra sănătăţii copilului începând din viaţa prenatală: nutriţie, noţiuni de prim ajutor, comunicare, profilaxie. Programul complet va fi stabilit după simpozion şi va fi definitivat cel mai probabil în cadrul unei mese rotunde care va reuni medicii din zonă.

Se pregăteşte Bursa estivală a locurilor de muncă

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova organizează, pe 18 iunie, Bursa estivală a locurilor de muncă. Acţiunea va avea loc simultan, în trei locaţii: Casa de Cultură “Geo Bogza” din Câmpina, Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti şi Casa de Cultură din Vălenii de Munte. Agenţii economici interesaţi să participe la această bursă pot anunţa oferta de locuri vacante la sediul agenţiei din Ploieşti.

Cică respirăm un aer foarte curat...La jumătatea lunii trecute, un laborator mobil al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) a fost amplasat în Câmpina pentru măsurarea principalilor indicatori care stabilesc calitatea aerului. Primarul Horia Tiseanu preciza atunci că mai mulţi câmpineni au reclamat la Primărie proasta calitate a aerului din oraş şi tocmai de aceea s-a apelat la APM. Zilele trecute au venit rezultatele şi, conform acestora, în Câmpina respirăm un aer curat. Măsurătorile s-a făcut în două zone ale municipiului: pe bulevardul central, lângă RomTelecom şi în cartierul Turnătorie, lângă Grupul Şcolar Construcţii de Maşini.
Conform rezultatelor prezentate în raportul înaintat Primăriei de Agenţia pentru Protecţia Mediului, lucrurile stau foarte bine, indicatorii măsuraţi încadrându-se în normele legale.

Teren de sport în zona gării

În spatele Gării Câmpina, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Câmpina, este în curs de amenajare un teren de joacă pentru copii. O idee foarte bună, în condiţiile în care, în zona respectivă, nu există nici măcar un… maidan, copiii de aici fiind nevoiţi să se joace în curţi sau pe stradă. Terenul este realizat de Primăria Poiana Câmpina cu bani de la bugetul local, fiind alocată suma de 70.000 lei. Până acum s-a realizat împrejmuirea (în valoare de aproximativ 30.000 lei) şi au fost achiziţionate porţile pentru fotbal şi panourile pentru baschet. „Urmează turnarea stratului de asfalt, pentru care au fost demarate procedurile de achiziţie publică prin SEAP şi sperăm să finalizăm cât mai curând posibil această lucrare”, ne-a precizat primarul comunei Poiana Câmpina, Aurel Duţă.

Centrul comunei Poiana Câmpina va fi asfaltat

Comuna Poiana Câmpina are un buget de aproximativ 5 milioane lei, mult prea mic faţă de nevoile tot mai mari ale locuitorilor ei. Una dintre marile probleme cu care se confruntă această localitate este stare deplorabilă a drumurilor. Însă, există şi o veste bună, pe care ne-a prezentat-o chiar primarul Aurel Duţă: „Drumul principal care traversează comuna noastră este un drum judeţean şi chiar dacă am avea noi banii necesari tot prin Consiliul Judeţean ar trebui realizată lucrarea. Am discutat recent cu preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, şi în acest an se va realiza refacerea integrală a drumului principal. S-a desfăşurat deja licitaţia, care a fost câştigată de firma Cast din Băneşti. Într-o primă etapă se va asfalta integral de la calea ferată până la troiţa din apropiere de intersecţia cu Strada Proviţei, iar în etapa următoare se va realiza şi porţiunea până la biserică. Din păcate, pentru celelalte drumuri, care aparţin de noi, nu vom putea face în acest an decât plombări”.

S-a înfiinţat Sindicatul Cadrelor Militare

După recentele măsuri ale Guvernului Boc, cadrele militare disponibilizate s-au constituit într-un sindicat care să lupte pentru drepturile acestei categorii socio-profesionale. În urmă cu mai multe zile, un reprezentant al acestui sindicat la nivel judeţean a fost prezent în mijlocul cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Câmpina, care au fost disponibilizate, constituindu-se şi la Câmpina o filială a acestui sindicat. Deocamdată, la „prima strigare” s-au înscris în acest sindicat 24 de cadre militare, dar este de aşteptat ca numărul lor să mai crească.

Echipele „Grigorescu” şi „Istrati”, laureatele primei ediţii a Memorialului „Ştefan Stănescu” la handbal

Din acest an s-a decis organizarea mai multor competiţii sportive de masă, dedicate în special elevilor de la unităţile de învăţământ câmpinene şi care se doresc a deveni o tradiţie în peisajul sportiv local.
Una dintre aceste competiţii este Memorialul "Ştefan Stănescu" la handbal, a cărei primă ediţie a avut loc în sala de sport a Grupului Şcolar Energetic din Câmpina.
În întrecerea rezervată băieţilor s-au înscris doar două echipe, care au reprezentat Colegiul Naţional "Nicolae Grigorescu" şi Grupul Şcolar Energetic. Aceste echipe au disputat direct finala, cei dintâi, pregătiţi de prof. Simona Pavel, fiind învingători.
Întrecerea fetelor a fost ceva mai complexă. Măcar pentru faptul că au fost prezente echipe de la toate instituţiile de învăţământ liceal din Câmpina - Colegiul Naţional "Nicolae Grigorescu", Colegiul Tehnic "Constantin Istrati", Grupul Şcolar Forestier, Grupul Şcolar Energetic şi Grupul Şcolar Construcţii de Maşini. Finala s-a desfăşurat între echipele Colegiului Tehnic "Constantin Istrati" şi Grupul Şcolar Energetic. După prelungiri şi o dispută aprigă, soldată inclusiv cu o accidentare destul de gravă (o sportivă de la Energetic şi-a rupt mâna), finala a fost câştigată de echipa Colegiului Tehnic "Constantin Istrati", antrenor Vasile Dan.
La festivitatea de premiere au fost prezenţi şi consilierii locali Viorel Bondoc şi Florin Marcu, precum şi directorul Casei Tineretului, Florin Buda, cele două instituţii asigurând finanţarea "de bază" de la bugetul local, dar şi reprezentanţii unei bănci din localitate, care au sponsorizat competiţie, oferind premii individuale pentru o serie de jucători şi pentru antrenori.

Au forţat doar 45 de minute

C.S.M. Câmpina – Tinereţea Gura Vitioarei 4 - 1 (4 – 0)

“Panzerul” câmpinean a demonstrat încă o dată că merită fotoliul de lider. Astfel, şi al XXVI –lea val a fost spulberat, în faţa unui public realmente entuziasmat la fiecare reuşită a câmpinenilor. Încă din debut, elevii lui Ionică Burchi s-au lovit de o echipă venita să-şi vândă cât mai scump pielea. Debutul a aparţinut câmpinenilor, dar pe un gazon impropriu unui joc de combinaţii, unui joc la creaţie caracteristic echipei gazdă, toate acţiunile au fost uşor anihilate de defensiva oaspeţilor. Din păcate, în minutul 18, Robert Stoica una din principalele “guri de foc”, a suferit o accidentare care se pare că îl va ţine o perioadă mai mare de timp departe de gazon. 

 Numai că această strategie a fost schimbată din mers şi în minutul 20 inevitabilul s-a produs. În urma unei centrări perfecte de pe banda dreaptă a lui Adrian Burchi, din 6 metri Hromei a catapultat balonul în “aţe”. În continuare, partitura interpretată de gazde a pus mari probleme adversarilor, aceştia fiind realmente sufocaţi în propriul careu, unde fazele de poartă sau succedat una după alta. Un minut mai târziu, acelaşi Adrian Burchi ia o acţiune pe cont propriu încheiată cu un şut la firul ierbii, fără speranţe pentru Iordache. Acuzând şocul, peste numai două minute, fotbaliştii din Gura Vitioarei au fost din nou trimişi la podea. Din lovitură liberă lateral stânga, de la 20 de metri, Ionică Burchi a şutat în zid, mingea a ricoşat până la Burloiu şi acesta, cu un voleu necruţător, l-a executat pe portarul advers. Aflat în zi de graţie, în minutul 26 Necula a trimis un şut splendid direct în transversală, aplaudat îndelung de întreaga asistenţă. Practic, asediul la poarta lui Iordache nu s-a oprit, şi după ce Hromei a greşit de puţin ţinta, în minutul 39 scorul a luat proporţii. Ionică Burchi a centrat de pe banda dreaptă, Necula a preluat şi cu un şut din voleu a scuturat plasa porţii adverse.
Poate şi cu gândul la meciul de duminica viitoare, în repriza secundă câmpinenii au oprit motoarele şi firesc a rezultat un joc lipsit de spectacol, cu puţine faze clare de poartă. Pe acest fond, în minutul 70, oaspeţii au redus din diferenţă prin Hromei, care a speculat o greşeală a defensivei condusă de “il capitano” Octavian Gânju. Chiar dacă oaspeţii au rămas în “10” prin eliminarea lui Sin (`80), impresia generală a fost că ambele echipe au fost mulţumite de rezultat. Singura fază notabilă, care a mai înviorat puţin atmosfera, a fost cea din minutul 83, atunci când Stan Mancu s-a distrat cu un fundaş advers, a centrat până la Adrian Burchi şi acesta a şutat în transversală. Evident, fluierul de final al centralului Valentin Zamfir a consfinţit o victorie meritată a C.S.M. – ului, care duminică va descinde pe stadionul din Băneşti. Se anunţă un meci de 1, X, 2, al cărui rezultat va stabili ierarhia finală din această serie.

C.S.M.: Marinică – Grigoraş (`71 L. Cosmineanu), Gânju (cpt.), Nită (`88 Zidaru), State (`64 Nistor), A. Burchi, Necula, I. Burchi, Burloiu, Hromei, Stoica (`18 Stan); Antrenor: Ionică Burchi
Tinereţea: Iordache - Ghiţescu, Ilie, Iotenchi, Sin, Nicolae (cpt.), Chiru, Constantinescu (`46 Vulpe), Homai, Petre (`85 Duţă), Stanciu (`64 Dumitru); Antrenor: Tirihon Gheorghe
Arbitri: Valentin Zamfir (Ploieşti) - Mihai Gheorghe, Mihai Moise -ambii din Dâmbu
Observator A.J.F. Prahova: Ion Pascu (Măgureni)

Scandal, bătăi ca-n „7 păcate” şi măsuri fără precedent

Progresul Bucov – Tricolor Varniţa 1-0, întrerupt în minutul 41, omologat 3-0

Una dintre semifinalele fazei judeţene a Cupei României, cea de pe Stadionul "Prahova" din Ploieşti, dintre Progresul Bucov (Liga B Prahova) şi Tricolor Varniţa (Liga C Prahova), s-a încheiat încă dinainte de pauză!
Ce s-a întâmplat? În minutul 41, la scorul de 1-0 pentru Progresul Bucov, un jucător de la Tricolor Varniţa a fost avertizat perfect justificat. Un alt jucător, Alexandru Radu, a venit să protesteze, a fost avertizat de arbitrul Valentin Marinică (foto), după care l-a scuipat pe arbitru, fiind just eliminat! S-a iscat un meleu, iar portarul formaţiei Tricolor Varniţa, Cristian Constantin, venit în mare viteză din propria poartă, l-a lovit pe Marinică! Acesta s-a prăbuşit la pământ, unde a fost călcat în picioare de Alexandru Radu, cel care îl scuipase mai devreme. A fost nevoie de intervenţia promptă a asistenţilor, câmpinenii Dragoş Pantilie şi Ştefan Călăraşu, pentru ca lucrurile să nu aibă un final tragic. Mai mult, în acel moment au intrat pe teren şi spectatori ai echipei din Varniţa, lucrurile fiind foarte aproape să degenereze într-o bătaie generală. Cu sprijinul altor arbitri, prezenţi la teren, dar şi al celor doi asistenţi, Dragoş Pantilie şi Ştefan Călăraşu, care s-au implicat imediat în această dispută, lucrurile s-au mai potolit. Arbitrii s-au retras spre centrul terenului şi a fost nevoie de intervenţia unui echipaj de poliţie, după 15-20 minute, pentru ca aceştia să poată părăsi cât de cât în siguranţă suprafaţa de joc. Pe tunel şi pe culoarul de la cabine a urmat o altă serie de înjurături şi scuipături... Culmea, totul din partea unei echipe care îşi doreşte promovarea în liga secundă a fotbalului prahovean! Dar, poate cel mai grav lucru, principalul atacator al arbitrului Valentin Marinică a fost un jucător, Cristian Constantin, care în viaţa de zi cu zi este... jandarm!

Comisia Judeţeană a Arbitrilor a reacţionat imediat printr-un comunicat de presă, la care Jandarmeria Prahova a răspuns precizând că „respectivul jandarm se afla în timpul liber”, dar, oricum, pentru elucidarea deplină a cazului a fost constituită o comisie de anchetă! Mult mai promptă a fost reacţia AJF, care a decis nu numai pierderea meciului şi implicit eliminarea din Cupa României, dar şi o amendă de 2.000 lei, excluderea din viaţa sportivă a jucătorilor Alexandru Radu şi Cristian Constantin şi – fără precedent – excluderea din campionat a echipei Tricolor Varniţa!

Avântul Măneciu – Carpaţi Sinaia 2-1, după prelungiri

La Păuleşti a avut loc una dintre semifinalele fazei judeţene a Cupei României, între Avântul Măneciu (Liga A Prahova) şi Carpaţi Sinaia (Liga B Prahova). Terenul de la Păuleşti a fost luat cu asalt de fani ai celor două echipe, iar meciul a fost unul pe cinste, fiind nevoie de prelungiri pentru a se stabili câştigătoarea.
Golurile au fost marcate de Cruceru (min. 48) şi C. Stoian (min. 111), respectiv, Petrescu (min. 53).
Partida a fost arbitrată de câmpineanul Mihai Amorăriţei, asistat de ploieştenii Emil Mateescu şi Andrei Achimescu.
Finala fazei judeţene a Cupei României va avea loc între Avântul Măneciu şi Progresul Bucov, locul şi data urmând a fi stabilite ulterior.