08 iunie 2010

Senatorul PDL Georgică Severin votează împotriva Guvernului

Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pentru a trece cele două proiecte de lege prin care se reduc salariile bugetarilor cu 25%, pensiile cu 15% şi multe alte drepturi. Acest demers a generat ample dispute chiar în interiorul principalului partid de guvernământ. Mai mult, senatorul PDL de Prahova, Iulian Bădescu, a demisionat din partid, justificând că „nu poate vota împotriva celor care l-au trimis în Parlament”. De asemenea, una dintre vocile parlamentare care se opune măsurilor impuse de Guvern este senatorul câmpinean Georgică Severin. După ce a anunţat public că va vota în favoarea moţiunilor de cenzură ale Opoziţiei împotriva Guvernului propriului partid, Severin a devenit personaj principal al talk-show-urilor de televiziune. La finele săptămânii trecute, la sediul PDL Câmpina, Georgică Severin a susţinut o conferinţă de presă.
„Nu voi demisiona din PDL!” – au fost primele cuvinte pe care a ţinut să le spună Georgică Severin. Şi a adăugat: „Iar dacă voi fi dat afară din PDL, nu mă duc la PSD, asta apropo de zvonurile care au tot circulat! Eu am fost şi sunt un om de dreapta. Da, sunt şi oameni de calitate în PSD, am prieteni acolo, dar politic nu gândim la fel. PSD rămâne o soluţie doar dacă rămâne singurul partid care va lupta pentru democraţie, pentru că aici este un pericol tot mai mare. La PNL… În politică e bine ca niciodată să nu spui niciodată. Totuşi, acolo este o echipă judeţeană de conducere cu care nu mă înţeleg şi din cauza căreia am părăsit PNL. Nu ştiu ce voi face în continuare în ceea ce priveşte cariera mea politică. Dacă voi fi dat afară din PDL, va fi opţiunea partidului şi o să mi-o asum. Voi rămâne o perioadă parlamentar independent, mă voi consulta cu familia şi apoi voi lua o decizie. Eu consider în continuare că într-un partid nu intri cu contract de muncă sau cu obligaţii”.
Senatorul Georgică Severin a trecut în revistă situaţia economică actuală a României, posibilele soluţii, punctând o serie de aspecte mai puţin cunoscute – poate – publicului larg, mai ales dacă vin din partea unui reprezentant (încă) al PDL!
„La întâlnirea grupului parlamentar PDL cu premierul Boc, i-am solicitat o simulare a modului în care va fi afectată economia privată de diminuarea salariilor şi pensiilor. Răspunsul a fost unul năucitor: e o idee foarte bună, o să pun pe cineva să facă! Sunt ferm convins că decizia privind aceste măsuri de reducere a cheltuielilor s-a luat de Traian Băsescu într-un cerc foarte restrâns şi mutarea a venit către Guvern în plic. Nu pot să votez un proiect la modul acesta, cu atât mai mult cu cât preşedintele Băsescu a afirmat că responsabilitatea este a Guvernului şi a Parlamentului. Sunt mult mai multe soluţii bune, inclusiv în PDL, decât actualul premier Boc. Nu reuşesc să înţeleg de ce nu se acceptă nici o altă variantă şi de unde această încăpăţânare... Mi s-a propus să mă abţin sau să lipsesc de la şedinţa respectivă, în care se vor dezbate moţiunile, dar eu am decis să votez în favoarea moţiunilor cu bilele la vedere!”, a afirmat senatorul câmpinean.

Soluţia „Severin”
Şi totuşi, care ar fi soluţiile văzute de senatorul Georgică Severin pentru a se ieşi din această criză economică: „Eu văd următoarea soluţie. Un nou împrumut de 30 miliarde euro, care să creeze 100.000 locuri de muncă directe şi 150.000 locuri de muncă indirecte. Statul să garanteze că aceşti bani vor fi folosiţi doar pentru deschiderea a trei mari şantiere şi nu pentru plata salariilor şi pensiilor. Iar cele trei şantiere pe care le văd eu ar fi: al treilea reactor nuclear de la Cernavodă, care ar creşte cu 12% capacitatea energetică proprie a ţării chiar şi în pofida celor care fac afaceri în acest domeniu, terminarea tronsonului de autostradă Cernavodă – Constanţa şi realizarea autostrăzii Bucureşti - Comarnic - Braşov, poate cea mai stringentă cerinţă de infrastructură a României în acest moment”.

Comparaţii cu vremuri apuse... 
Andreea Paul Vass şi Hermann Goring; Traian Băsescu şi Nicolae Ceauşescu

Profesor de istorie, Georgică Severin a făcut câteva comparaţii interesante, atunci când a comentat unele declaraţii publice ale mai-marilor zilei. „M-a înfiorat uşurinţa cu care doamna Andreea Paul Vass vorbea zilele trecute despre sute de mii de disponibilizaţi. Şi mi-a adus aminte de Goring, care spunea că moartea a o mie de oameni este o tragedie, iar moartea unui milion este doar o cifră statistică!”
„Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că un împrumut ar duce la pierdea suveranităţii României. Parcă ne întorsesem în timp, prin anul 1987, atunci când Nicolae Ceauşescu vorbea despre acelaşi lucru şi ne punea să strângem cureaua. Cred că oricum am renunţat la o parte din suveranitatea noastră când am devenit membri ai Uniunii Europene” – au fost doar două dintre comparaţiile istorice ale lui Severin.

Liberalii au trecut la sancţiuni împotriva propriilor consilieri

Elvis Arghir a primit cartonaşul roşu, 
Dragomir Enache – numai galben!

Conferinţa de presă a liberalilor câmpineni nu prevestea – după modul în care începuse - măsurile fără precedent care aveau să fie anunţate spre finalul ei. La întâlnirea cu reprezentanţii mass-media au fost prezenţi preşedintele Virgil Guran, secretarul Daniel Ioniţă, vicepreşedinţii Liviu Briciu şi Bogdan Ene.
 Demersuri pentru găsirea vechiului sediu PNL din Câmpina
După ce administraţia câmpineană a solicitat peste 100.000 euro pentru actualul sediu al PNL, unul dintre liderii acestui partid, Daniel Ioniţă, a descoperit întâmplător o fotografie cu sediul PNL de la Câmpina din perioada interbelică. „Era o clădire frumoasă, situată în centrul oraşului, cam undeva vis-a-vis de BCR-ul de astăzi, şi pe care scria foarte frumos Casa Partidului Naţional Liberal. Cred că nu ar fi scris aşa dacă nu ar fi fost proprietatea partidului. Personal voi face demersurile necesare pentru a vedea ce s-a întâmplat cu această clădire şi voi încerca să ajung inclusiv la Arhivele Statului pentru a încerca să găsim vreun document legat de această proprietate”, a declarat Daniel Ioniţă.
 
Scrisoare către Băsescu!
Situaţia economică generală a României şi măsurile pe care încearcă să le ia Guvernul Boc – au fost un alt subiect de discuţie pentru liberalii câmpineni. După ce a decretat că „falimentul României se apropie”, Virgil Guran a schimbat oarecum registrul şi a declarat: „Asistăm la o luptă acerbă între cei care sunt interesaţi să acceadă la banul public. Vom face o scrisoare către Preşedinţie în care vom solicita să ni se răspundă la cine se referea Băsescu atunci când spunea „Să trăiţi bine!”, pentru că acum încearcă unii să intre pe această listă şi nu au loc”.

Nemulţumiţi de cheltuirea bugetului local
Tirul liberalilor câmpineni s-a mutat încet-încet de la nivelul guvernanţilor, la nivel local. „Câmpina are probleme legate de buget. Se inventează lucrări pe tot felul de străduţe laterale... Populaţia are impresia că se face ceva, dar nu ştiu dacă e normal ce se întâmplă! Banii – atâţia câţi or mai fi – consider că ar trebui îndreptaţi pentru asigurarea drepturilor salariale şi pentru minime măsuri care se pot lua pe plan local pentru a pune în mişcare – sau măcar pentru a nu împiedica – economia locală”, a spus Virgil Guran.

Consiliul Local, pus la zid!
Nici Consiliul Local nu a scăpat de criticile liberalilor. Mai mult, preşedintele PNL Câmpina, Virgil Guran, nu a ezitat să afirme: „Vreau să vedem că acest Consiliu Local trăieşte şi nu răspunde doar la comenzi politice! Din păcate, în Consiliul Local se votează, de cele mai multe ori, conform conştiinţei altora!”

Arghir, exclus din PNL! Enache, ultim avertisment!
Poate cel mai delicat subiect pentru liberali a fost cel al prestaţiei propiilor consilieri locali. „Ce fac consilierii locali, inclusiv cei ai PNL, în vreme de criză? Se plimbă! Şi vin din plimbări cu concluzia că e bine şi frumos. Probabil că ar trebui să mergem toţi acolo! De 20 de ani se tot plimbă reprezentanţii administraţiei locale, dar indiferent cine a condus această administraţie nu am văzut nimic pus în practică şi în Câmpina. Şi atunci, ce rost mai au aceste deplasări?! Văd că acum, în iunie, când e vremea ideală de plajă, se merge la Bodrum, în Turcia, apoi, prin septembrie, când nu mai sunt călduri mari şi se poate sta la soare se merge din nou în Alanya... În 20 de ani cât s-o fi cheltuit cu deplasările în străinătate şi ce s-ar fi putut face cu aceşti bani?!” – a spus Virgil Guran.
Liberalii nu s-au oprit doar la a critica deplasările în străinătate ale aleşilor, ci au luat măsuri chiar cu proprii consilieri locali. „Pentru că şi cei doi consilieri locali ai PNL au fost în Elveţia, la ultima deplasare a aleşilor câmpineni, iar unul dintre ei chiar a iniţiat proiectul respectiv, în condiţiile în care noi criticăm cheltuirea nejustificată a banului public, am luat o serie de măsuri: un ultim avertisment pentru consilierul Dragomir Enache şi retragerea sprijinului politic pentru Elvis Arghir, care considerăm că nu mai reprezintă interesele partidului” – a anunţat Virgil Guran.
El a fost completat de Liviu Briciu: „Sancţiunea aplicată lui Elvis Arghir este consecinţa multor măsuri politice ale lui Arghir, pe care le-a luat fără acceptul nostru. Iniţiativa şi deplasarea în Elveţia nu sunt singurele sale probleme faţă de noi”.
Preşedintele Virgil Guran a mai precizat că Arghir nu mai este membru PNL. „Rămâne un consilier peste media colegilor săi, dar nu aşa înţelegem noi să facem politică. Am convingerea că Dragomir Enache ne va reprezenta cu cinste, pentru că este un consilier bun şi are meritul de a fi ţinut unit acest partid în momente grele”, a mai adăugat Guran.
În replică, Elvis Arghir a comentat astfel decizia foştilor săi colegi de partid: „Respect decizia lor aşa cum şi ei mi-au respectat deciziile mele. Oricum, e greu să retragi ceva ce nu ai oferit niciodată... Eu am venit în PNL cu capitalul meu electoral şi voi continua să-i reprezint pe cei care m-au votat constant indiferent de partidul politic pe care l-am reprezentat. Şi pe aceşi oameni îi voi reprezenta în continuare...”

PSD îşi alege preşedintele

Sâmbătă, 12 iunie, de la ora 10.00, la Casa Tineretului va avea loc Adunarea Generală de alegeri a organizaţiei locale a PSD. Cu acest prilej se va alege nu numai preşedintele, ci şi întregul birou de conducere al filialei locale a social-democraţilor. Până la acest moment, singurul candidat pentru funcţia de preşedinte este... actualul interimar, Ion Dragomir. De altfel, acesta ne-a precizat că la evenimentul de sâmbătă şi-au anunţat prezenţa Victor Ponta, Adrian Năstase şi Mircea Cosma, dar este posibil ca o eventuală precipitare a lucrurilor la nivel naţional să perturbe programul liderilor naţionali ai PSD.

Angajaţii Primăriei îşi iau adio de la sporul de dispozitiv

În luna aprilie, în Monitorul Oficial a apărut o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, (decizie luată în decembrie anul trecut, la solicitarea procurorului general), care face referire la sporul de dispozitiv pe care îl primesc angajaţii civili din administraţiile publice locale. Practic, această categorie de salariaţi bugetari pierde dreptul la acest spor, deşi angajaţii primăriilor îl câştigaseră printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă a unei instanţe din România.
Şeful Biroului Juridic din cadrul Primăriei Câmpina, care este şi liderul sindicatului din administraţia câmpineană, Iulian Anton, ne-a explicat situaţia: „Din păcate, trebuie să renunţăm la acest spor de dispozitiv, pentru că altfel riscăm ca, la primul control al Curţii de Conturi, fiecare salariat să fie obligat să dea înapoi banii încasaţi în contul acestui spor de la apariţia în Monitorul Oficial a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi până la momentul controlului. Cred că este mai dificil pentru oricine să dea nişte bani înapoi, mai ales în condiţiile tot mai grele care se anunţă din punct de vedere economic, decât să renunţăm în acest moment la sporul de dispozitiv”.
Astfel, chiar cu drepturile salariale aferente lunii mai, care sunt încasate pe 7 iunie, salariaţii din cadrul Primăriei Câmpina nu mai primesc acest spor de 25% din salariu. Iar din luna următoare li se taie salariul cu încă 25%, conform programul de criză al Guvernului Boc... În aceste condiţii, se estimează că peste 70% dintre salariaţii Primăriei Câmpina vor ajunge la salariul minim de 600 lei!

„Inginerii financiare” pentru ca profesorii să-şi poată încasa salariile pentru luna mai

Şedinţă extraordinară a Consiliului Local convocată în regim de maximă urgenţă, joi, 3 iunie. Atât de urgentă că mai mulţi consilieri nici nu au reuşit să ajungă (Gheorghe Tudor, Horaţiu Zăgan, Adrian Piţigoi şi Marian Nistor).
În ce a constat urgenţa? A explicat în plenul şedinţei Consiliului Local chiar primarul Horia Tiseanu: „Este foarte urgentă această şedinţă pentru ca profesorii să-şi poată primi salariile întregi, aferente lunii mai. Apoi, în trimestrul al treilea şi al patrulea, vom vedea...”
Problema a apărut în momentul în care trei unităţi de învăţământ câmpinene au anunţat că nu au sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor salariale. Astfel, deficitul anunţat era de 119.000 lei la Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu”, 10.000 lei la Grupul Şcolar Energetic şi 5.000 lei la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini. Împreună cu Direcţia de Finanţe Prahova s-a găsit soluţia redistribuirii din trimestrul al treilea a sumei de 135.000 lei pentru acoperirea acestor cheltuieli de salarizare. De asemenea, la solicitarea Direcţiei de Finanţe, s-a diminuat cu 71.000 lei suma alocată creditelor bugetare aferente trimestrului al treilea, oarecum în schimb, administraţia locală primind 80.000 lei pentru  echilibrarea bugetelor, sumă care provine din cotele defalcate din TVA.
Situaţia le-a fost explicată consilierilor locali de directorul Direcţiei Economice, Gheorghe Ecaterinescu: „Direcţia de Finanţe Prahova ne ia 71.000 lei din cotele defalcate pentru a acoperi deficitul din învăţământ, adică dă banii unor localităţi din judeţ unde sunt probleme cu salariile profesorilor. Pe de altă parte, oarecum în compensare, Finanţele ne dau nouă 80.000 lei pentru echilibrarea bugetului local, rezultând un plus la bugetul nostru local de 9.000 lei. Am rezolvat doar momentan problema drepturilor salariale pentru profesori, dar pe 7 iulie vom avea aceeaşi problemă. Iar va trebui să luăm bani de undeva, nu ştiu de unde. Să vedem ce şi cum va fi atunci. Probabil că vom mai face o rectificare bugetară!”

Patru zile pline în cinstea... Mediului!

5 Iunie reprezintă Ziua Mediului. O sărbătoare mai puţin marcată, mai ales în ani neelectorali... Totuşi, în acest an, administraţia câmpineană a organizat şi coordonat un şir lung de manifestări care s-au întins pe parcursul a patru zile. În final, a rezultat o sărbătoare pe cinste, la care cei mai inimoşi s-au dovedit a fi copiii, care s-au bucurat cu nedisimulată exuberanţă de faptul că sunt implicaţi în ceea ce destul de pompos s-ar putea numi viaţa cetăţii.
Prima zi nu a adus un debut promiţător acestui şir de manifestări, vremea stricând planurile organizatorilor. Astfel, în loc de desene pe asfalt în zona Străzii Plevnei, prin care trebuia să vedem biodiversitatea aşa cum apare în ochii copiiilor, organizatorii au plecat prin şcolile şi instituţiile de învăţământ angrenate în acest program. Li s-au oferit copiilor diplome, iar aceştia au desenat pe coli de hârtie, aşa cum fac în timpul orelor.
În ziua a doua, vremea s-a îndreptat, iar programul s-a putut desfăşura conform planificării iniţiale. A fost ziua rezervată zonei „Fântâna cu Cireşi”. Aici, câteva zeci de copii au derulat activităţi de salubrizare, strângând gunoiul lăsat de adulţi în saci de plastic puşi la dispoziţie de operatorul de salubritate. De asemenea, tot aici a avut loc premierea în cadrul concursului „Cel mai frumos adăpost pentru păsări”, unele dintre ideile copiilor fiind de-a dreptul entuziasmante şi îngreunând considerabil misiunea juriului.
Ziua următoare i-a adus pe copii în Centrul Civic al municipiului, în preajma Monumentului Soldatului Necunoscut, acolo unde a avut loc o paradă a costumelor relizate exclusiv din materiale biodegradabile. Copiii s-au arătat bucuroşi de atenţia care li s-a acordat, fiecare încercând – prin inventivitatea părinţilor sau bunicilor – să aibă cel mai deosebit costum.
Şirul de manifestări dedicate Zilei Mediului s-a încheiat vineri cu un marş al copiilor. Un marş care trebuia să înceapă la ora 10.00, dar a debutat cu o întârziere de aproximativ 40 de minute. Au participat numeroşi copii de la grădiniţele şi şcolile câmpinene, printre „mărşăluitori” aflându-se şi primarul Horia Tiseanu, consilieri locali, salariaţi ai Primăriei Câmpina, profesori şi părinţi. Printre consilieri puteau fi remarcaţi Elvis Arghir, care fusese exclus din PNL cu numai o zi înainte şi care „i-a făcut marcaj” strict primarului Tiseanu şi Alin Moldoveanu, cel care a participat astfel la prima acţiune publică importantă organizată de când a fost numit consilier personal al primarului.

Începe construcţia la Complexul Kaufland?

Privită ca o mare investiţie, poate chiar cea mai mare, construirea unui supermarket Kaufland, pe un teren care a aparţinut societăţii IRA, a intrat luni bune într-un con de umbră. Discuţiile discrete dintre membrii Executivului şi conducerea acestui concern par să fi ajuns la un punct comun – aceasta din urmă a acceptat în locul unui sens giratoriu realizarea unei benzi de preselecţie, iar dacă lucrurile nu se vor desfăşura conform aşteptărilor lor să se folosească sensul giratoriu de la troiţă. În acelaşi timp, zilele trecute, pe terenul unde urmează să se construiască un adevărat mall, se făceau măsurători topometrice, după cum se poate vedea şi în fotografia alăturată. Să însemne acest fapt că în curând va demara construcţia Kaufland?

Autorităţile, cu ochii pe transportatori

Poliţiştii rutieri din cadrul Biroului Drumuri Naţionale şi Europene au verificat, în ultimele zile, modul în care sunt respectate prevederile legale privind transportul public de persoane. Mai exact, au ieşit pe DN1 pentru a controla microbuzele. Atât cele autorizate, cât mai ales pe cele… neautorizate. “Au fost identificate mai multe probleme, printre care nemulţumirea transportatorilor autorizaţi faţă de anumiţi conducători auto, care efectuează curse pe diferite trasee (Măneciu – Văleni – Ploieşti, Biserica „Sfânta Vineri” Ploieşti – Bucov – Pleaşa, Bucov – Plopu – Valea Călugărească, Câmpina – localităţile limitrofe), fără a poseda licenţă de transport sau autorizaţie. Poliţiştii au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 11.000 lei, în cazul a trei conducători auto fiind reţinute şi permisele de conducere. Pentru nouă conducători auto a fost aplicată măsura suspendării dreptului de utilizare al autovehiculelor, şi le-au fost reţinute certificatele de înmatriculare auto şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare”, se arată în comunicatul remis de IJP Prahova. Verificările vor fi extinse la transportatorii de persoane în regim taxi.

Noi cursuri gratuite pentru şomeri

În această lună, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează mai multe cursuri de calificare pentru şomerii indemnizaţi sau neindemnizaţi. Aceste cursuri sunt gratuite, au loc la Ploieşti, iar personelor din alte localităţi şi se decontează transportul. Noile cursuri sunt pentru meseriile: imprimator pe mătase, lemn şi textile, agent de pază, lucrător în lăcătuşerie mecanică structuri, lucrător în comerţ, coafor, brutar. Cei interesaţi se pot adresa AJOFM Prahova, cu sediul în Ploieşti, Strada Nicolae Iorga, nr.1,etajul 1, cam.26 sau la numerele de telefon 0244.577.380, 0735.786.221.

Centenarul şcolii din Brebu

În plină recesiune economico-financiară, când cele patru federaţii sindicale din învăţământ au intrat în grevă generală în semn de protest faţă de măsurile austere luate de Guvernul României, un fiu al satului - profesorul Viorel Codarcea - a reuşit să organizeze, în condiţii excelente, MAREA SĂRBĂTOARE A ŞCOLII BREBENE, marcând cu mândrie tradiţia celor 100 de ani de existenţă.
Continuând derularea unor remarcabile proiecte cultural-ştiinţifice („Cercul pedagogic al directorilor de şcoli din judeţul Prahova“, „Lansarea Cărţii comunei Brebu“, „Anul sportiv şcolar din zona Câmpina“, „Cercurile pedagogice pe specialităţi“, „Profesorul Nicolae Drăgan“, „Modernizarea bazei didactico-materială a unităţii“ etc), sâmbătă, 5 iunie 2010, în comuna Brebu, a avut loc ANIVERSAREA CENTENARULUI ŞCOLII NR. 1.
Într-o armonie deosebită asigurată de fanfara judeţeană îşi fac apariţia invitaţii: părintele Varlaam, Episcop-vicar Patriarhal, părintele Arhimandrit Timotei împreună cu un sobor de preoţi, prof. Cristian Alexandrescu - inspector general al Ministerului Educaţiei, prof. Bianca Ciulac - inspector şcolar la ISJ Prahova, prof. Dan Ioan Bujor - preşedintele Sindicatului din Învăţământ Valea Prahovei, cea mai veche pereche de dascăli, in viaţă,  Ana şi Ion Şeuleanu, foşti directori ai şcolii sărbătorite, profesori, învăţători, educatori, părinţi, elevi.
„Pentru comuna noastră - îşi începe speech-ul prof. Viorel Codarcea - şi pentru  Şcoala din Brebu în special, ziua de astăzi reprezintă o mare sărbătoare. Aniversăm 100 de ani de la înfiinţarea Şcolii nr. 1. De-a lungul timpului, acest lăcaş de cultură şi civilizaţie a format, prin intermediul dascălilor, mii de suflete din Brebu“. În acelaşi sens, Liviu Samoilă (TVR) a mărturisit că este bucuros şi onorat că are prilejul să participe la Centenarul Şcolii din Brebu, unde există o împletire emoţională între tradiţia istorică a comunei şi tinereţea personalului didactic. Au urmat: istoricul şcolii din Brebu, alocuţiunile invitaţilor şi înmânarea diplomelor-centenar.
Momentul culminant al reuniunii l-a constituit atribuirea denumirii de „Matei Basarab“ şcolii cu clasele I - VIII nr. 1 Brebu, urmată de dezvelirea unei plăci comemorative, sfinţită.
Prima parte a programului s-a încheiat cu o emoţionantă rugăciune colectivă, rostită de soborul de preoţi.
În partea a doua a festivităţii, organizatorii le-au oferit invitaţilor un select moment artistic, încheiat cu o întâlnire protocolară a foştilor elevi şi cadrele didactice cu oficialităţile şi partenerii prezenţi. 
(Theodor MARINESCU)

Lansare de carte

Consiliul Local al municipiului Câmpina şi Colegiul Tehnic „Constantin Istrati“ organizează miercuri, 9 iunie, începând cu ora 14,30, în amfiteatrul colegiului, o lansare de carte.
Istoria petrolului in Romania, Editura AGIR, 2004,
Autori: Dr. ing. Gheorghe Ivanus, Prof. Ion Stefanescu, Dr. ing. Stefan-Traian Mocuta, Ing. Stefan Stirim, Dr. ing. Mihai Pascu Coloja.
Industria de petrol si gaze din Romania, Editura AGIR, 2008,
Autori: Gheorghe Ivanus, Ion Stefan Stefanescu, Stefan-Traian Mocuta,  Niculae Napoleon Antonescu, Mihai Pascu Coloja.
The Petroleum and Gas Industry in Romania, Editura AGIR, 2008,
Autori: Gheorghe Ivanus, Ion Stefan Stefanescu, Stefan-Traian Mocuta,  Niculae Napoleon Antonescu, Mihai Pascu Coloja.
Traducerea: Mihaela Virginia Mosoianu si Adriana Duia.
Participă: Dr. ing. Ştefan - Traian Mocuţa, prof. Ion Ştefan Ştefănescu, prof. Nicolae Geantă, prof. Gheorghe Stanciu, ing. Victor Dumitru.
Moderator: Marian Dulă, preşedintele comisiei de cultură din Consiliul Local al municipiului Câmpina

C.S.M. Câmpina a dat recital!

C.S.M. Câmpina – Ştiinţa Homorâciu 7 - 1 (2 – 0)

Mai aproape ca oricând de promovare, elevii lui Burchi au intrat pe gazon decişi să încheie cât mai repede conturile cu formaţia adversă. De altfel, aceasta a fost o pradă usor de digerat, câmpinenii demonstrându - şi încă odată invincibilitatea în acest sezon. Cu o tribună plină, dornică de spectacol, fotbaliştii C.S.M. - ului s-au instalat încă de la început în jumătatea adversă, avândul la pupitru tehnic pe Ionică Burchi în post de playmaker. Numai că şi de această dată ratările au fost un capitol aparte în economia acestui joc. Ca şi în alte partide, de departe campionul ocaziilor irosite s-a numit Ştefan Hromei, principala “gură de foc” a gazdelor, care a reuşit performanţa, pe lângă cele două goluri marcate, să rateze din toate poziţiile. Chiar în debut, acesta a trecut pe lângă două bune oportunităţi de a înscrie, imitat fiind de colegul său Conac în minutele 13 şi 20. Primul gol l-a avut autor pe Conac (`17), când la o pătrundere frontală, acesta nu i-a lăsat nici o speranţă lui Manole, învingând-ul cu un şut sec. Totuşi, în minutul 23, Hromei s-a dezlănţuit şi cu un şut plasat de la marginea careului mare, a făcut ca tabela să indice cifra doi în dreptul formaţiei sale. În continuare, câmpinenii au atacat în valuri şi acelaşi Hromei a exasperat un întreg stadion. Mai întâi (`30), acesta a şutat în portar, patru minute mai târziu, după o bună recuperare a expediat un balon direct în laterala porţii lui Manole iar peste alte trei minute a ratat incredibil o nouă mare ocazie. Cum era de aşteptat, ultima fază fierbinte la poarta oaspeţilor l-a avut în prim plan tot pe Hromei, şutul acestuia trecând de puţin pe lângă bară.


Repriza secundă s-a desfăşurat după acelaşi şcenariu, cu menţiunea că procentul ratărilor a scăzut considerabil. În minutul 30, Hromei a reuşit un nou gol, ajungând astfel la cota 29 în acest campionat. Pe acest fond, asediul la poarta jucătorilor din Homorâciu s-a intensificat şi golul cu numărul patru i-a aparţinut lui Zidaru, un jucător de perspectivă folosit însă mai puţin în acest sezon. La cererea publicului prezent în număr mare în tribuna stadionului “Petrol”, Mancu Stan (`63) a mărit diferenţa după un frumos schimb de pase. Chiar dacă oaspeţii au reuşit să reducă din diferenţă, (`72) prin Mihai Marian, în minutul 76 stadionul a sărit în aer. A fost o fază în care Mancu a driblat a la Messi şi cu un şut de senzaţie la coltul lung l-a lăsat fără replică pe portarul oaspeţilor. Tabela a fost închisă de Ionică Burchi în minutul 79, atunci când din lovitură liberă a făcut inutil plonjonul lui Manole. Aplaudaţi la şcenă deschisă, fotbaliştii câmpineni au salutat la final întreaga asistenţă care a avut parte de un meci plăcut ochiului, cu multe goluri dar şi multe ratări. La un singur punct de o promovare matematică, câmpinenii se deplasează duminică la Coţofeneşti, după care peste numai o săptămână fiesta poate să înceapă.

C.S.M.: Marinică – L. Cosmineanu (`64 Bej), Gânju (cpt.), Zidaru, A. Burchi (`69Nistor), Necula, I. Burchi, Dârstaru (`54 Negoiasă), Burloiu, Hromei, Conac (`54 Mancu); Antrenor: Ionică Burchi
Ştiinţa: Manole - Georgescu, Ciurilă, Jercan (cpt), Ene, Mihai, Ilie, Ciomag, Nedelcu, Dan, Bucur ; Antrenor: Octavian Jercan
Arbitri: Emil Pascu (Măgureni) – Vasile Burlacu (Brebu), Tiberiu Bunoiu (Călineşti)
Observator A.J.F. Prahova: Ştefan Iliescu (Băicoi)

Grupa de copii antrenaţi de Robert Stoica a făcut senzaţie la Cupa „1 Iunie“ organizată la Râşnov

Sâmbătă, 5 iunie şi duminică, 6 iunie, grupa de copii 1998 - 1999 a CSM Câmpina, antrenată de Robert Stoica, s-a deplasat la un turneu de fotbal organizat de Primăria Râşnov, la care au participat 6 echipe: SCM Braşov, FC Râşnov 1 şi 2, AS Vulcan, AFC Berceni şi CSM Câmpina.
Turneul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, iar CSM Câmpina a făcut parte din Grupa A, alături de FC Râşnov 1 şi AFC Berceni.
În primele două meciuri din grupă, puştii lui Robert Stoica au surclasat la toate capitolele cele două adversare, după o prestaţie excelentă a tuturor jucătorilor. Cele două meciuri din grupa de calificare s-au încheiat cu următoarele rezultate: CSM Câmpina - FC Râşnov 1 6-0 şi CSM Câmpina - AFC Berceni 6-0.

Calificaţi în finală alături de câştigătoarea Grupei B, SCM Braşov, elevii lui Robert Stoica au avut neşansa de a pierde locul I şi trofeul pus în joc, la lovituri de departajare, după un meci aprig care s-a încheiat nedecis în timpul regulamentar de joc. Chiar dacă s-au clasat pe un merituos loc II, la sfârşitul competiţiei, mulţi dintre copii s-au lăsat copleşiţi de durerea înfrângerii, iar stafful tehnic a plecat cu un gust amar pentru că nici măcar la acest nivel arbitrajele nu sunt corecte.
Dar cum importantă rămâne mişcarea şi competiţia în sine, nu putem decât să îi felicităm pe micii fotbalişti, pe antrenorul lor şi stafful tehnico-administrativ, care demonstrează că fără prea mult sprijin din partea autorităţilor locale, fără o bază sportivă civilizată, pot face performanţă şi reprezintă cu cinste oraşul în care trăim cu toţii.
Lotul folosit de Robert Stoica a fost următorul: Stancu, Constantin, Julan, Banu, Burchi, Guran, Iatan, Iosif, Râşnoveanu, Badea, Stoica şi Catrina.

Vlad Iordache, locul al III-lea la Campionatul Naţional de JudoLa Miercurea Ciuc a avut loc recent finala Campionatului Naţional la Judo. În cadrul secţiunii rezervată juniorilor sub 15 ani a fost prezent şi câmpineanul Vlad Iordache (foto). Acesta s-a clasat pe un onorant loc trei, fiind una dintre cele mai bune performanţe din cadrul acestei discipline sportive înregistrată de un câmpinean. Care, apropo, poate ar merita mai multă atenţie din partea autorităţilor cu responsabilităţi în acest domeniu.

Atleţii câmpineni, din nou pe podium la Bucureşti

La finele săptămânii trecute, 540 de atleţi (175 fete şi 365 băieţi) de la 107 şcoli şi licee au participat la o nouă ediţie a Campionatului Naţional Şcolar de Atletism, competiţie care s-a desfăşurat la Bucureşti.
Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, secţia sport, condusă de prof. Nicolae Pavel, a fost bine reprezentat la proba de aruncare a suliţei, având două sportive între primele patru clasate. Astfel, Eliza Toader s-a situat pe locul al doilea, cu 45,92 m, iar Cristina Movileanu a încheiat pe poziţia a patra, cu 43,32 m. Totodată, în proba similară masculină, clubul câmpinean a avut un reprezentant pe podiumul de premiere, Ionuţ Iorga situându-se pe locul al doilea, după o aruncare măsurată la 60,07 m. Colegul său, George Călinoiu, a încheiat pe locul al cincilea (56,10 m). Aproape de un loc pe podiumul de premiere a mai fost şi Ion Bănescu, de la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, în proba de săritura în înălţime, cu o săritură de 1,80 m.

Pistă de motocros la Proviţa de Sus

După ce, la Câmpina, nu s-a mai găsit nici timp, nici terenul necesar pentru amenajarea unei piste de motocros, conducătorii cluburilor câmpinene de la această disciplină, sătui să se antreneze la Băicoi, la Moreni sau prin alte locuri, au tatonat terenul prin comunele limitrofe Câmpinei.
Înţelegere şi deschidere au găsit din partea unei femei. Este vorba de Elena Cosmoiu, primarul comunei Proviţa de Sus, care a şi trecut prin Consiliul Local o hotărâre privind concesionarea unui teren către cluburile câmpinene, pentru amenajarea unei piste de motocros. "Va fi nevoie de o investiţie serioasă, dar suntem bucuroşi că am găsit sprijin undeva mai aproape de casă, dacă în Câmpina nu s-a putut", ne-a declarat Cătălin Duţă, preşedintele Moto Club Lido Câmpina.

Şcoala Telega şi Colegiul "Grigorescu" au participat la o competiţie de rugby

Ştiaţi că în Câmpina se practică şi rugby-ul? Dacă nu, aflaţi acum... Este adevărat că nu e vorba de forma clasică a acestei discipline, ci de o variantă ceva mai rafinată, numită rugby-tag. La Câmpina, o echipă mixtă formată din elevi de clasa a VII-a şi a VIII-a de la Colegiul Naţional "Nicolae Grigorescu", antrenor - profesor Ion Cristea, a fost prezentă la Cupa Metropolitană, desfăşurată la Bucureşti, pe Baza de pregătire a Jandarmeriei Române. La finalul întrecerii (care a reunit 16 echipe), formaţia CNNG Câmpina s-a ales cu o menţiune, în vreme ce echipa Şcolii Generale Telega a avut o evoluţie ceva mai bună, clasându-se pe locul al doilea.

Echipa de baschet a Colegiului "Grigorescu", locul 5 la nivel naţional

Recent a avut loc la Tulcea faza finală a Olimpiadei Naţionale Şcolare la baschet masculin. Printre formaţiile calificate s-a numărat şi cea a Colegiului Naţional "Nicolae Grigorescu" din Câmpina, condusă de antrenor - profesor Ion Cristea, care la finalul întrecerii s-a clasat pe un onorabil loc 5.
Mai mult, Ion Cristea se declara mulţumit de evoluţia elevilor câmpineni: "Sunt foarte mulţumit de jocul elevilor noştri, în condiţiile în care am întâlnit cele mai bune echipe din întreaga ţară, inclusiv ale cluburilor sportive şcolare. În plus, avem satisfacţia ca din echipa noastră să fi fost desemnat cel mai bun jucător al turneului final - este vorba de Andrei Cazan".

Patru câmpineni visează la... Ungaria

Ediţia electronică a ziarului "Prahova" informează că selecţionata judeţului nostru la fotbal se pregăteşte pentru finala cu reprezentativa similară din judeţul Dolj, meci care se va desfăşura pe 12 iunie, în complexul sportiv Mogoşoaia. Echipa care va câştiga acest meci va constitui baza viitoarei formaţii naţionale de amatori, care în luna august va participa la turneul final din Ungaria.
Pentru meciul din finală, lotul judeţului Prahova va fi văduvit de jucătorii de la CSO Plopeni, care pe 15 iunie vor susţine meciul de baraj pentru accederea în Liga a III-a şi de aceea nu au mai fost convocaţi la lot. În aceste condiţii, tehnicienii formaţiei, Ştefan Preda şi Dorinel Beznea, au fost nevoiţi să coopteze alţi jucători pentru acţiunea de la Mogoşoaia. În total, au fost convocaţi 28 de jucători, dar numărul acestora va fi redus la 19 după antrenamentul de săptămâna viitoare. Ultima şedinţă de pregătire va avea loc marţi, 8 iunie, pe un stadion din Ploieşti, nedesemnat până la acest moment.
Din lotul formaţiei reprezentative a judeţului nostru fac parte şi patru câmpineni, câte doi de la fiecare echipă a Câmpinei - Unirea şi CSM. Este vorba de Nichifor şi Gheorghe Vane, de la Unirea, respectiv, Adrian Burchi (foto) şi Marian Conac, de la CSM. Ei au o şansă nu numai de a realiza un salt spectaculos în cariera lor, dar şi de a putea reprezenta România la o întrecere continentală în Ungaria. Pentru Adrian Burchi ar fi continuarea unei tradiţii, după ce tatăl său, Ion Burchi, pe vremea când juca la Poiana Câmpina, a făcut parte dintr-o astfel de echipă reprezentativă, care a participat la un turneu final european în Slovacia.
Iată lotul de jucători convocaţi la antrenamentul de săptămâna viitoare: portari: Eduard Crintea (Caraimanul Buşteni), Robert Mălescu (Tineretul Tomşani), Dragoş Petcu (CS Blejoi); jucători de camp: Daniel Petre (Petrolul '95 Ploieşti), Marius Mihai (ASO Slănic), Irinel Cojanu (Brădetul Ştefeşti), Iulian Militaru, Mihail Cârstocea, Daniel Stoian, Marian Stanciu (Avântul Măneciu), Marian Nichifor, Gheorghe Vane (Unirea Câmpina), Florin Mihalache, Valeriu Ionescu, Ionuţ Filip, Liviu Cernea (Tineretul Tomşani), Florin Ion, Aurel Stan (Dero Ploieşti), Răzvan Catană (CS Ceptura), Alexandru Boţu, Iulian Topliceanu (Caraimanul Buşteni), Bogdan Stroe (Gloria Vâlcăneşti), Florin Dorişor (CS Brazi), Georgian Blăgoi, Cosmin Elisei (Victoria Fântânele), Adrian Burchi, Marian Conac (CSM Câmpina), Mihai Safta (Unirea Urlaţi).

Chimia Brazi a câştigat campionatul judeţean la juniori C

Pe arena "Petrolul" din Băicoi a avut loc finala campionatului judeţan de juniori C între echipele Chimia Brazi şi Hagianu Mircea Junior Câmpina. La finele jocului, chimiştii s-au impus cu 3-1, după ce câmpinenii au condus cu 1-0. Fără a căuta scuze, dar extrem de dezamăgit, antrenorul câmpinenilor, Mircea Hagianu, ne-a declarat: "Pe de o parte sunt bucuros că aceşti copii au ajuns cu muncă multă până la acest nivel. Dar bucuria este umbrită de modul în care adversarul a înţeles să se prezinte la această partidă. În componenţa echipei Chimia Brazi nu a fost nici unul dintre jucătorii care au participat la meciurile din campionat. Au venit cu jucători de la echipele de juniori republicani şi chiar de la echipa de seniori... Nu mă aşteptam la aşa ceva din partea lor... Mi s-a explicat că este regulamentar, s-au găsit tot felul de portiţe în regulamente, care le-au permis o asemenea stratagemă. Dar este moral faţă de aceşti copii, care au muncit un an întreg şi de care mi s-a rupt sufletul că nu au putut realiza o mare performanţă pe care o meritau?!"

Finala fazei judeţene a Cupei României se dispută la Boldeşti

AJF Prahova a stabilit ca finala fazei judeţene a Cupei României să se dispute miercuri, 16 iunie, de la ora 17.30, la Boldeşti, pe stadionul "Viorel Mateianu". Ultimul act al competiţiei va opune echipele Avântul Măneciu (Liga A Prahova) şi Progresul Bucov (Liga B Prahova).