21 iunie 2010

Câmpineanul Alexandru Frâncu a înapoiat 650 de lei găsiţi la bancomat!

Alexandru Frâncu, în vârstă de 22 de ani, este student la Facultatea de Mecanică din Braşov. Zilele trecute, tânărul a fost eroul unei întâmpări care i-a lăsat mască pe poliţiştii din Braşov şi care ne face pe noi mândri că este câmpinean.
Studentul se afla în faţa unui bancomat cu intenţia de a retrage nişte bani, moment în care automatul a eliberat numerar 650 lei, fără ca acesta să fi introdus cardul. Şi-a dat seama imediat că banii aparţineau unei femei care utilizase bancomatul înaintea lui. "În fata mea fusese o doamna blondă şi m-am gândit că banii îi aparţin. M-am uitat pe chitanţa eliberată odată cu banii şi am văzut că în cont îi rămăseseră doar 10 lei!“ a declarat Alexandru.
Gestul pe care l-a făcut tânărul este, dincolo de o dovadă de bună creştere, o urmare a faptului că în urmă cu câteva luni îşi pierduse portofelul cu toţi banii şi actele de identitate. „Nu a fost o situatie placuta. Ar fi fost bine daca cineva mi-ar fi dat banii înapoi".

Ei sunt campionii!

C.S.M. Câmpina – Flan Mislea 5 - 0 (2 – 0)

Ultima etapă din acest sezon a făcut ca stadionul “Petrol” să fie îmbrăcat în haine de sărbătoare. Promovarea mult aşteptată devenise realitate iar elevii lui Ionică Burchi trebuiau să-şi onoreze statutuI de campioni cu o nouă victorie, cea cu numărul 15 din acest sezon. Chiar dacă au avut în faţă o formaţie care a aşteptat o minune, pe gazon ostilităţile au fost conduse de către gazde care şi de această dată au fost la înălţime. După un început echilibrat, în minutul 20 Gânju a “aruncat” stadionul în aer, cu un şut de la 8 metri, care a scuturat plasa porţii adverse. Odată început balul, ocaziile la poarta lui Geantă s-au succedat într-un ritm ameţitor şi rând pe rând, Ionică Burchi şi mai apoi Conac au trecut pe lângă majorarea scorului. Dacă primul a expediat un trasor de la 20 metri care nu şi-a atins de puţin ţinta, cel de al doilea a trimis o torpilă direct în transversală. Şi cum golul plutea în aer, în minutul 30 Hromei a urmărit o minge şi de la 15 metri l-a executat pe Geantă, un portar care a încercat, atât cât a putut să limiteze proporţiile scorului. Patru minute mai târziu, Conac a fost din nou în prim plan, dar în prima fază şutul său a ocolit de puţin poarta iar în secundele următoare a trimis din 8 metri peste transversală. De partea cealaltă, singurele acţiuni notabile au fost consemnate în dreptul lui Ursu şi Anton, însă de fiecare dată Cosmineanu a fost la post. 


A urmat o parte secundă desfăşurată sub imperiul ploii, care în mare măsură a afectat starea şi aşa precară a gazonului şi drept urmare cei 22 de fotbalişti au trebuit să facă faţă cu greu acestor condiţii de joc. Totuşi, legea au făcut-o tot jucătorii gazdă care prin Ionică Burchi au pus presiune în permanenţă pe careul oaspeţilor. După ce în minutul 52, Hromei a irosit două bune oportunităţi de a înscrie, în minutul 65 acesta a fost faultat în careu şi pe fază, centralul Bunea a dictat un penalti care a fost transformat cu multă siguranţă de State. Cu garda jos, oaspeţii au fost din nou trimişi la podea, (`76) dupa un frumos schimb de pase Grigoraş-Mancu, ultimul marcând cu un şut la colţul lung de la 16 metri. Şi cum în tur jucătorii din Mislea s-au impus cu scorul de 7-2, spectatorii au cerut încă un gol, care per total ar fi contribuit numai la capitolul statistică. Şi cine ar fi meritat să dea acest gol, nimeni altul decât Ionică Burchi, considerat la această oră cel mai bun antrenor din fotbalul câmpinean. Era minutul 80, şi cu un şut plasat de la 20 de metri, Burchi a închis tabela şi a fost semnalul că fiesta poate să înceapă. În linii mari cam aceasta a fost istoria unui meci la capătul căruia un stadion întreg a ovaţionat această performanţă pe deplin meritată, o performanţă care înseamnă rodul unei munci intense depuse la nivelul clubului C.S.M. Câmpina.

C.S.M.: Cosmineanu – State (`70 Mancu), Zidaru, Gânju (cpt), Bej (`40 Grigoraş), A. Burchi, Burloiu, Dârstaru, Hromei (`70 I. Necula), I. Burchi, Conac (`70 Negoiasă); Antrenor: Ionică Burchi
Flans: Geantă - M. Petre, Stoian (`60 Sori), Stoican, Brăileanu, F. Petre, Neagoe, Postolache, Ursu (`62 Neguţ), Anton (cpt.), R. Necula; Antrenor: Vică Păun
Arbitri: Daniel Bunea (Buşteni) – Romulus Sprînceană (Buşteni), Vasile Burlacu (Brebu)
Observator A.J.F. Prahova: Constantin Găman (Proviţa)

Severin a votat pentru moţiunea împotriva Guvernului

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului României, depusă de PSD, a fost la numai opt voturi de adoptare, ceea ce ar fi însemnat căderea actualului Executiv, care a introdus măsuri fără precedent, dacă vorbim doar despre scăderea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a pensiilor.
Câmpina a dat Parlamentului, în actuala legislatură, patru reprezentanţi. Pentru că, în afara celor doi care reprezintă colegiile din care face parte şi Câmpina, mai trebuie adăugaţi William Brânză, PDL-diaspora, dar şi Dragoş Zisopol, din partea Comunităţii Elene.
Dintre toţi cei patru parlamentari câmpineni, doar senatorul Georgică Severin, după cum anunţase anterior, a votat cu bilele la vedere în favoarea moţiuni, deci împotriva Guvernului condus de (încă) şeful său de partid, Emil Boc. De altfel, Georgică Severin – la fel ca şi ceilalţi parlamentari PDL care au votat în favoarea moţiunii – riscă acum excluderea din partid.

Simpozion dedicat lui Aurel Vlaicu

La Casa Tineretului din Câmpina s-a marcat vineri, după orele prânzului, împlinirea a 100 de ani de la zborul lui Aurel Vlaicu pe câmpul Cotrocenilor, cu un avion proiectat şi construit în România. Fiind vorba de un eveniment petrecut la Bucureşti, poate mulţi se vor întreba ce legătură are cu Câmpina. Chiar amfitrionul manifestării, col. (r) Marian Dulă, a explicat la începutul acestui simpozion: „Aurel Vlaicu s-a legat de numele localităţii noastre, pentru că – din păcate – la numai câţiva kilometri de aici, la Băneşti, s-a prăbuşit în încercarea sa temerară de la acel moment de a traversa Carpaţii. În plus, chiar aici, în faţa Casei Tineretului, se găseşte un bust la marelui aviator”. La simpozionul de la Casa Tineretului au participat cadre militare – atât din rândul celor active, dar şi în rezervă şi în retragere, dar şi pasionaţi ai aviaţiei, în Câmpina existând o filială puternică a Asociaţiei Române pentru Propaganda Aviaţiei. De asemenea, au fost prezenţi şi mai mulţi consilieri, în afara preşedintelui Comisiei de Cultură, Marian Dulă, în sală putând fi remarcaţi Viorel Bondoc, Gheorghe Sandu, Daniel Telegescu şi Florin Marcu.

Câmpinenii nu s-au înghesuit la Bursa estivală a locurilor de muncă

Pentru prima dată s-a organizat şi la Câmpina o bursă estivală a locurilor de muncă, în afara deja tradiţionalelor acţiuni de acest gen promovate de Agenţia Locală de Ocupare a Forţei de Muncă. Chiar dacă au venit 19 angajatori, care au oferit peste 300 de locuri de muncă, oamenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă din Câmpina şi împrejurimi nu s-au prea înghesuit. La nivelul judeţului, 43 de agenţi economici au participat la acţiune şi au oferit peste 800 de locuri de muncă. După cum a anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova, la bursă au venit aproape 1.220 de persoane. Doar 12 şomeri au fost angajaţi pe loc în posturi de ospătar, facturist, muncitor necalificat şi tehnician silvic. De asemenea, 354 de persoane au fost selectate în vederea încadrării.

Elevii de 18 ani de la „Forestier” au devenit „fii ai localităţii”

Încheierea anului şcolar a fost marcată la Grupului Şcolar Forestier printr-o amplă manifestare care a avut loc pe scena Casei Tineretului. Reprezentanţii administraţiei publice lcoale au folosit acest moment pentru a le oferi elevilor din această instituţie de învăţământ, care împlinesc 18 ani în 2010, diploma de fiu sau fiică a municipiului. Din partea administraţiei locale au fost prezenţi Marian Dulă, Viorel Bondoc şi Daniel Telegescu, adică preşedintele, respectiv membri ai Comisiei de Cultură şi Tineret din cadrul Consiliului Local.

Un semafor... inteligent?!


S-a discutat mult despre găsirea unei soluţii tehnice pentru fluidizarea traficului în zona centrală a Câmpinei. Până va fi gata celebrul pasaj subteran pentru care toţi liderii politici locali şi-au dat mâna, probabil că o soluţie ar fi mult discutatele semafoare inteligente.
Un proiect în acest sens pare să fi fost demarat deja de administraţia locală, în intersecţia B-dului Nicolae Bălcescu cu Strada Orizontului. Aici s-au introdus primele semafoare... inteligente. Atât de inteligente încât „roşul” pentru pietoni va sta de acum încolo în poziţia pe care o vedeţi – atârnat de un fir!
Noile semafoare „inteligente” par să nu fi fost pe placul autorităţilor, care au remediat în aceeaşi zi disfuncţionalitatea, revenindu-se la semafoarele clasice.

PROIECTUL ORDINII DE ZI

al şedinţei ordinare a Consiliului local al
municipiului Câmpina din data de 24 iunie 2010


1. Proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii Comisiei de preluare a bunurilor de natura activelor fixe a obiectelor de inventar şi a materialelor aparţinând Spitalului municipal şi  Spitalului de psihiatrie Voila din municipiul Câmpina. Iniţiator dl.ing.Tiseanu Horia – Laurenţiu – primarul municipiului Câmpina.
2. Proiect de hotărâre privind numirea reprezentanţilor Consiliului local al municipiului Câmpina în Consiliul de administraţie al Spitalului municipal Câmpina. Iniţiator dl.ing.Tiseanu Horia – Laurenţiu – primarul municipiului Câmpina.
3. Proiect de hotărâre privind numirea reprezentanţilor Consiliului local al municipiului Câmpina în Consiliul de administraţie al Spitalului de psihiatrie Voila din municipiul Câmpina. Iniţiator dl.ing.Tiseanu Horia – Laurenţiu – primarul municipiului Câmpina.
4. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării suplimentelor salariale  pentru funcţionarii publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Câmpina.  Iniţiator dl.ing.Tiseanu Horia – Laurenţiu – primarul municipiului Câmpina.
5. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării şi completării Anexei la H.C.L. nr.41 din 25 aprilie  2002 referitoare la aprobarea „Regulamentului privind organizarea, conducerea, îndrumarea, coordonarea întregii activităţi de gospodărire şi înfrumuseţare, de păstrarea ordinii şi a curăţeniei în municipiul Câmpina”. Iniţiator d-na Clinciu Monica – consilier.

Cancerul în ţara drobului de sare

Am primit la redacţie o scrisoare din partea medicului Minerva Stanciu, care atrage atenţia asupra unei situaţii extreme de delicate, care poate afecta categorii largi de populaţie.
Stimată redacţie,
Au trecut 4 luni de la debutul campaniei Ministerului Sănătăţii pentru vaccinarea gratuită anti – HPV,  faţă de care interesul încă este anormal de scăzut având în vedere că suntem pe primul loc în Europa în privinţa cazurilor de cancer de col uterin (produs în mare măsură de acest virus). Am încercat să-mi pun la contribuţie mintea mea de femeie - pentru că lumea e sătulă de sfaturi, fie ele şi medicale – în căutarea unei explicaţii pe care aş vrea s-o împărtăşesc  cititorilor ziarului dumneavoastră.
Suntem în criză, din ce în ce mai profundă, dominată de proteste faţă de măsurile dureroase . În acest context, în mod bizar, o măsura ca cea a vaccinării gratuite împotriva cancerului este pentru unii lipsită de interes, iar pentru alţii de-a dreptul suspectă. În spatele ei, independent de orice interese, stă un adevăr dureros – faptul că în România, una din 10 femei de confruntă cu cancerul de col uterin sau cel puţin cu o leziune precanceroasă, care ar putea fi prevenită prin vaccinare.

Plante rare în Câmpina (2)

Kiwi - este fructul comestibil al plantei Actimidia Chinensis - („agrişe chinezeşti“) originar din Asia. Plantată în Noua Zeelandă, fructul ei a fost „rebotezat“ cu denumirea de astăzi, după numele păsării naţionale kiwi (Apteryx australis), - datorită asemănării cu aceasta.
În pădurile din care este originară, kiwi poate descrisă ca o plantă cu viţe lungi, viguroase şi lemnoase, asemănător lianelor şi cu aspect de arbust căţărător. Acesta acoperă o zonă de 3 - 4,5 m lăţime, 5-7 m lungime şi 2,7 - 3,6 m înălţime. Cultivată, planta are nevoie de spaliere sau araci.
Fructul are cele mai multe substanţe nutritive. Prezintă o formă ovaloidă (7-10 cm lungime şi o greutate de circa 80 - 100 grame), cu miez verde, cărnos, acrişor. Are seminţe mici, viabile, dispuse circular. Coaja verde-maronie este necomestibilă.
Pe teritoriul care delimitează proprietatea parohiei „Sfântul Nicolae“ din Slobozia - Câmpina, se află un număr de aproximativ 26 de arbuşti „kiwi“. Aceştia sunt reprezentanţii celei mai nordice specii, deoarece planta se întâlneşte numai în ţări situate în zone cu un climat mai cald: Franţa, Grecia, Spania, Australia şi Noua Zeelandă.
Plantaţia a fost realizată de către tineri şcolari şi liceeni români şi germani, în august - septembrie 1994, într-un parteneriat dintre Parohia „Sfântul Nicolae“ - Slobozia/ Câmpina şi Şcoala „Hermann Lietz“ - Germania.
Plantaţia a intrat pe rod după trei ani (1997).
„Kiwi“ rodeşte la Slobozia în fiecare an, fructele sale fiind de dimensiunea nucilor, mai mici decât cele ale reprezentantelor sudice, deoarece planta este sensibilă la ger şi la vânt.

Mălinul alb (Prunus padus) este originar din Orientul Mijlociu. Arbust decorativ, tufă sau copac, face parte din familia rozaceelor. Cultivat şi răspândit spontan în pădurile de foioase. Are flori albe, mirositoare, dispuse în raceme (inflorescenţe în formă de ciorchine), prelungite.
Fructele sunt drupe mici (fruct cărnos - zemos şi un singur sâmbure), globuloase, negre, comestibile, cu gust amar, din care se prepară un medicament astringent.
În Câmpina, pe Bulevardul Culturii, la nr. 27 A, există un frumos exemplar, cu înălţimea de circa 10 - 12 metri, cu o coroană bogată şi o tulpină cu diametrul de 45 cm.
Un alt exemplar, mai mic ca dimensiune, se află pe strada Plevnei nr. 24, în spatele Cofetăriei „Bulevard“.
Glădiţa (Gleditsia/ Gleditschia  triacanthos) popular - roşcov sălbatic, plătică. Arbore asemănător cu salcâmul. Specia este originară din America de Nord şi cuprinde un areal de dezvoltare aproape asemănător cu cel ale acestuia (salcâmul). Se dezvoltă în regiunile calde - secetoase. Glădiţa poate fi folosită la garduri vii şi perdele de protecţie, ca arbore ornamental, la refacerea terenurilor degradate.
Arborele are până la 45 m înălţime, în ţara de origine. La noi, în culturile făcute în parcuri, nu depăşeşte 20 m. Tulpina este destul de dreaptă, coroana rară şi luminoasă. Pe ramuri sau chiar pe tulpină prezintă spini caracteristici, simplu sau ramificaţi, rigizi.
Frunzele sale sunt alterne, lungi de până la 20-30 cm, simplu paripenat sau dublu paripenat, aşezate de o parte şi de alta a nervurii. Florile mici, verzui, mirositoare, cu inflorescenţe auxiliare, înguste, lungi de 5 - 7 cm, care apar mai târziu ca la salcâm, prin lunile mai - iunie. Fructele păstăi mari, 30-40 cm lungime şi 3-4 cm lăţime, sunt brun-roşcate, răsucite longitudinal, rămân pe arbore. Seminţele brun-roşcate au tegument tare, înconjurate de miez cărnos, dulce.
Longevitate 100 - 150 ani.
Exemplare de glădiţă se găsesc local în strada Izvoarelor nr. 3 şi 3A, ca şi pe strada Carol I, lângă bazinul de apă din cartierul Câmpiniţa. (Victor DUMITRU)

Campionatul de minifotbal ajunge şi la Câmpina

La nivel judeţean se desfăşoară de mai mult timp o pasionantă întrecere de minifotbal, un campionat în toată regula, cu două eşaloane valorice, unde se aprind multe pasiuni şi unde de foarte multe ori partidele sunt extrem de spectaculoase. Acum, organizatorii acestui campionat s-au gândit să extindă competiţia şi să organizeze o serie a campionatului judeţean şi la Câmpina.

Cupa "Fibec" la tenis pentru copii

În perioada 12 - 18 iunie, la arenele de tenis "Fibec" din Câmpina a avut loc o nouă ediţie a Cupei "Fibec" la tenis pentru copii. Acesta este un concurs de categoria a III-a, înscris în calendarul competiţional al federaţiei de specialitate şi participă copii la mai multe categorii de vârstă - sub 10, sub 12 şi sub 14 ani. Tabloul principal va alinia câte 32 de sportivi pentru fiecare categorie de vârstă.