29 iunie 2010

Prima clinică de transplant cu celule stem din Europa se va realiza la Câmpina

Zilele trecute, directorul de proiecte al Clinicii Beike, din China, Kim Juang, s-a aflat într-o scurtă vizită la Câmpina. Scopul vizitei sale a fost de a vedea derularea primului proiect implementat în Câmpina – centrul de recuperare medicală, deschis la mijlocul lunii mai în cartierul Slobozia. Kim Juang a dorit să poarte şi o discuţie cu autorităţile locale despre un alt proiect extrem de ambiţios, cel privind deschiderea, la Câmpina, a primei clinici din afara Chinei, unde să se realizeze transplanturi cu celule stem.

La discuţia reprezentantului Beike cu primarul şi viceprimarul Câmpinei a fost prezent şi Răzvan Iordache, câmpineanul care s-a tratat la clinica din China şi prin intermediul căruia s-a deschis centrul de recuperare medicală din cartierul Slobozia.
La întâlnirea cu primarul Horia Tiseanu şi viceprimarul Ion Dragomir, Kim Juang a declarat: „Sunt foarte onorat de întâlnirea cu reprezentanţii autorităţilor câmpinene. Tehnologia Beike este foarte cunoscută şi apreciată în China, iar din anul 1999 avem peste 6.000 de pacienţi din mai mult de 40 de ţări, de pe întreg mapamondul. Beike are 510 angajaţi din care peste 70% au masterate în domeniu. De asemenea, avem laboratoare în toate marile oraşe ale Chinei, parteneriate cu spitale importante din India şi Thailanda, precum şi reprezentanţi în foarte multe ţări, inclusiv România. Centrul de recuperare medicală deschis recent la Câmpina este primul de acest gen din afara Chinei şi considerăm că se bucură de un succes extraordinar. De la 15 mai şi până în prezent, aici au fost peste 140 pacienţi. Tocmai de aceea, noi intenţionăm să deschidem la Câmpina prima clinică pentru transplant cu celule stem din afara Chinei. Şi vrem să o deschidem la Câmpina pentru că avem deja o experienţă favorabilă, dar şi pentru că avem numeroase cereri din Europa pentru transplanturi cu celule stem. Ori, ar fi mai avantajos pentru toată lumea dacă în loc să vină până în China, pacienţii din Europa ar veni la Câmpina. Astfel, România, prin Câmpina, ar deveni o punte între China şi Europa”.
La rândul său, primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, a declarat: „Suntem bucuroşi de această iniţiativă care ar putea creşte faima Câmpinei în întreaga Europă, această clinică fiind singura din lume care realizează transplanturi cu celule stem la adulţi. Vom încerca să găsim un teren care să se preteze la construirea unei asemenea clinici şi eu mă gândesc la terenul din spatele stadionului. Este vorba despre acel teren pe care Consiliul Judeţean şi Fundaţia Sera doreau să construiască un centru de plasament unde să fie mutaţi copiii cu dizabilităţi din Breaza. Până la urmă, acest centru pentru copii va fi realizat pe Strada Voila, pe un teren aparţinând societăţii Drumuri şi Poduri SA. În plus, iau în calcul şi o colaborare pe partea medicală cu Spitalul Municipal”.
Valoarea investiţiei chineze la Câmpina nu va putea fi estimată decât după ce se va şti cu exactitate despre ce teren este vorba şi dacă viitoarea clinică va cuprinde şi actualul centru de recuperare medicală.
Oricum, după aceste prime contacte, Beike va începe demersurile oficiale şi va trimite Primăriei şi Consiliului Local o scrisoare de intenţie. În această vară, la Câmpina va veni şi preşedintele Beike, pentru a purta discuţii mai ample şi pentru a stabili detaliile proiectului, care ar putea face din Câmpina singurul loc din lume, din afara Chinei, unde să se realizeze transplant cu celule stem la adulţi.

Blocări de maşini şi urmăriri ca-n filme, scene frecvente în bătălia pentru strângerea câinilor comunitari!

Viceprimarul Ion Dragomir acuză un ofiţer de la Liceul Militar din Breaza de obstrucţionare şi interese materiale în această „afacere”

Războiul dintre administraţia locală şi Fundaţia pentru Protecţia Câinilor Comunitari pare să fi ajuns într-o nouă fază, cea a luptei corp la corp. Au fost mai întâi presiuni, apoi ameninţări verbale, s-a ajuns în instanţă, unde administraţia locală a câştigat, iar de aici s-a trecut la o luptă la baionetă. Recent, bătălia a căpătat altfel de accente, ajungându-se la blocări de maşini, ameninţări şi urmăriri ca-n filme. De ce toate acestea? Este strângerea câinilor comunitari o miză chiar atât de mare pentru unii? Se pare că da...
Ultimele incidente de acest fel s-au produs chiar vineri dimineaţă, în zona Şcolii Generale „Ion Câmpineanu”, pe Strada Erupţiei, şi ne-au fost relatate de viceprimarul Ion Dragomir: „Avem mari probleme în exercitarea atribuţiilor pe teritoriul Câmpinei. Concret, astăzi dimineaţă (n.r. – vineri), în jurul orei 7.00, în faţa Şcolii Generale Ion Câmpineanu, echipajele noastre care strâng câinii comunitari au fost obstrucţionate de o persoană aflată într-un autoturism înmatriculat în judeţul Vâlcea. Este foarte interesant că e vorba de Marius Ciuhurianu, ofiţer la Liceul Militar Dimitrie Cantemir din Breaza. Acesta este născut la Govora şi locuieşte cu chirie la Comarnic. Nu are nicio legătură cu Câmpina, nici măcar soţia sa, care lucrează la Fundaţia Dog Project a Antoniei Crăciun, o mare... iubitoare de câini. Ei bine, acest ofiţer pur şi simplu a blocat maşina celor care strângeau câinii comunitari din zonă. Am fost solicitat şi am ajuns în câteva minute şi eu la faţa locului. Imediat a apărut şi un echipaj de poliţie, pe care am aflat că acest ofiţer îl chemase pentru a verifica modul în care sunt transportaţi câinii. S-a trecut la ameninţări, iar apoi, după ce maşina cu câini a plecat spre Boldeşti, a fost urmărită pe DN1. Probabil că ofiţerul de la Breaza a încercat găsirea unui echipaj de poliţie pentru a opri din nou maşina cu câini. În cele din urmă a reuşit acest lucru chiar la intrarea în Boldeşti, dar am fost sunat şi în câteva minute s-a rezolvat întreaga problema, demonstrând că tot ceea ce facem noi este absolut legal. Acest individ ne crează mari probleme şi nu este prima dată când face aşa ceva... Am luat legătura cu cei care se află la comanda Liceului Militar de la Breaza şi mi-au spus că este un om problemă şi pentru ei şi nu ştiu ce să-i mai facă. Probabil că vom face o sesizare penală şi poate chiar şi către Ministerul Apărării Naţionale, pentru că nu este posibil ca un ofiţer al Armatei Române să se preteze la aşa ceva”.
Care este miza acestui scandal? Iată ce crede viceprimarul Ion Dragomir: „Aceşti oameni trăiau foarte bine de pe urma acestor câini, Câmpina era un debuşeu pentru ei, locul unde erau aduşi câini din multe localităţi din jur şi chiar mai depărtate. Ei bine, odată cu pierderea adăpostului, pe care l-am preluat noi prin hotărâre definitivă a instanţei de judecată, ei îşi pierd cea mai mare parte din această pâine. Pentru ei era o afacere, de pe urma căreia trăiau foarte bine, pentru noi este doar o necesitate de a scăpa Câmpina de câinii comunitari! Apelează la tot felul de mojicii. Până acum nu a existat nicio cerere de adoptare a vreunui câine. Acum, de când am preluat noi adăpostul, au început să apară cereri, dar nu voi aproba nici una decât pentru cei care locuiesc la casă şi au condiţii minime pentru a creşte un câine. Celor care locuiesc la bloc sau sunt din afara Câmpinei nu le vom aproba aceste cereri. Aşa cum am procedat şi cu caii şi cu căruţele - pentru că vedeţi că pe străzile Câmpinei nu mai găseşti urmă de bălegar, cum era până nu demult - tot aşa vom proceda pentru a scăpa definitiv de câinii comunitari. Suntem hotărâţi să mergem până la capăt şi să rezolvăm problema câinilor comunitari! Este inadmisibil ca nişte oameni care au trăit până acum de pe urma câinilor să ne creeze astfel de probleme. Eu nu am trăit niciodată de pe urma câinilor şi nu cred că aceşti oameni iubesc cu adevărat câinii decât dacă le aduc venituri consistente”.
Cert este că războiul continuă, dar viceprimarul Ion Dragomir, ca reprezentant al administraţiei locale, pare mai hotărât ca niciodată să rezolve această delicată problemă. Cât despre reprezentanţii Fundaţiei pentru Protecţia Câinilor Comunitari sau chiar ofiţerul Marius Ciuhurianu, îi invităm să ne contacteze pentru a-şi spune punctul de vedere.

Chinurile facerii... descentralizării spitalelor câmpinene

Până la 10 iulie trebuie realizată descentralizarea spitalelor, ceea ce, la Câmpina – spre deosebire de multe alte localităţi – înseamnă nu unul, ci două spitale. Şi asta pentru că administraţia locală se pricopseşte şi cu Spitalul Municipal, dar şi cu Spitalul de Psihiatrie Voila. În plus, prefectul Adrian Dobre a transmis Ministerului Sănătăţii că în Prahova descentralizarea se va încheia la 1 iulie, şi nu pe 10 iulie. Pentru că termenul se apropie cu paşi repezi, administraţia locală a intensificat procedurile care trebuie îndeplinite până la acel moment. În paralel, dinspre Ministerul Sănătăţii au venit tot felul de ordine, care au bulversat şi mai mult acest proces şi aşa destul de complicat. Dincolo de chinurile, aproape fireşti, într-un asemenea moment delicat, au mai apărut şi o serie întreagă de orgolii în momentul desemnării reprezentanţilor Consiliului Local în consiliile de administraţie ale celor două spitale. Preşedintele democrat-liberalilor câmpineni, primarul Horia Tiseanu, a avut de gestionat o situaţie delicată, în care taberele din partidul său au încercat să-şi adjudece supremaţia asupra celor două unităţi medicale. De unde atâta interes pentru aceste spitale?


Fond de salarii total de 2,3 milioane lei lunar
De la 1 iulie, salariile personalului din cele două spitale câmpinene vor fi plătite de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (70%) şi de Consiliul Local, de la bugetul municipiului (30%). Fondul total de salarii este de aproximativ 2,3 milioane lei, adică 23 miliarde lei vechi, lunar, din care 1,5 milioane pentru angajaţii Spitalului Municipal şi 800.000 lei pentru cei de la Spitalul de Psihiatrie Voila. Iar 30% se apropie de 700.000 lei, adică 7 miliarde lei vechi. În fiecare lună! Îşi permite bugetul local această cheltuială?
Inclusiv primarul Horia Tiseanu pare a avea propriile sale îndoieli privind această situaţie: “Bugetul local va trebui să suporte o parte considerabilă din întreţinerea spitalelor, utilităţi, reparaţii, investiţii, dotări. Iar la acestea se adaugă 30% din cheltuielile cu salariile personalului din cele două spitale. Vom prelua şi Municipalul, dar şi Voila. Spitalul Municipal are peste 600 de angajaţi, iar Spitalul Voila – peste 300. În total ar fi aproape 1.000 de persoane. Eu înţeleg descentralizarea, dar în opinia mea tot de la bugetul de stat ar trebui asigurate resurse financiare pentru spitale“.

Salarii de 4.411 lei şi 7.758 lei pentru manageri
Pe site-urile oficiale ale autorităţilor în domeniu (CJAS şi DSP Prahova) se pot găsi veniturile angajaţilor de la cele două spitale câmpinene. Este adevărat că este vorba de veniturile nete ale lunii aprilie 2010, dar credem că merită cunoscute.
Astfel, la Spitalul Municipal, managerul Alexandru Matei are un salariu net de 4.411 lei, în vreme ce directorul medical are 2.610 lei, şeful secţiei Chirurgie are 3.670 lei, şef Secţie ATI are 4.641 lei, şeful secţiei Obstetrică Ginecologie are 4.152 lei şi exemplele ar putea continua.
La Spitalul de Psihiatrie Voila, managerul Gabriel Ţintărescu are un venit net lunar de 7.758 lei, în vreme ce directorul medical a încasat 7.751 lei, directorul financiar-contabil 6.097 lei, directorul administrativ 5.729 lei, directorul de îngrijiri 4.706 lei, iar un şef secţie ajunge şi la 5.504 lei.
 
Ecaterinescu aşteaptă normele metodologice
Am încercat să aflăm şi un punct de vedere al directorului Direcţiei Economice din cadrul Primăriei, Gheorghe Ecaterinescu, având în vedere că este vorba de o afectare serioasă a bugetului local. Ecaterinescu ne-a declarat. „Deocamdată, este destul de greu să spun ceva cu exactitate, pentru că încă nu au apărut normele metodologice privind descentralizarea şi stabilirea exactă a responsabilităţilor, inclusiv din punct de vedere financiar, al asigurării salariilor. Pot să vă spun, însă, că din punctul meu de vedere, ar fi necesară o acoperire cât mai aproape de integralitate a salariilor din contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar de la bugetul local să direcţionăm bani doar pentru utilităţi, reparaţii şi celelalte. În acelaşi timp, probabil, se va impune şi o restructurare a personalului, astfel încât în afara secţiilor care se vor desfiinţa sau transfera în alte părţi, cred că toţi cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare vor trebui să facă acest pas, astfel încât fondul total de salarii să ajungă să fie acoeprit integral din contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Repet, însă, pot apărea amănunte noi, dar importante, odată cu apariţia normelor metodologice de aplicare a acestor acte normative”.
 
Spitalul Municipal, mai sărac cu... 96 paturi
Prin Ordinul 757/ iunie 2010 semnat de ministrul Sănătăţii, spitalele rămân cu mai puţine paturi, decizia venind ca o completare a actelor normative referitoare la descentralizare. În cazul Spitalului Municipal Câmpina, reducerea este semnificativă. Din cele 398 de paturi câte există în prezent, rămân 302. Reorganizarea afectează multe secţii, iar unele dintre cele care îşi desfăşoară acum activitatea la Poiana Câmpina dispar definitiv.
În prezent, Spitalul Municipal are 398 de paturi, din care 308 sunt în spital, iar 90 la Secţia Exterioară Poiana Câmpina. Iată cum se va face reducerea, potrivit Ordinului 757:
- Secţia de Medicină Internă va avea în continuare 50 de paturi;
- Compartimentul de Cardiologie pierde 5 paturi şi rămâne cu 10;
- Chirurgia Generală (unde intră şi chirurgia laparoscopică, ortopedia şi traumatologia, dar şi urologia) va avea 78 de paturi, cu două mai puţin decât în prezent, reducerea făcându-se de la ortopedie;
- Compartimentul ORL va avea 18 paturi;
- Secţia de Obstetrică – Ginecologie pierde 15 paturi şi rămâne cu 35 de paturi;
- Compartimentul de Neonatologie pierde 3 paturi şi rămâne cu 15;
- Secţia ATI pierde 5 paturi şi rămâne cu 15;
- Secţia de Pediatrie pierde 15 paturi şi rămâne cu 35;
- Secţia de Boli Infecţioase se mută la Ploieşti, deci automat dispar 30 de paturi din structura Spitalului Municipal Câmpina.
În ceea ce priveşte Secţia Exterioară Poiana Câmpina, Secţia de Recuperare, medicină fizică şi balneologie îşi va păstra cele 35 de paturi, dar va funcţiona la Câmpina, cu tot cu laboratorul de recuperare. Tot la Câmpina va fi mutată şi Secţia de Medicină internă cronici, dar aceasta va pierde 7 paturi şi va rămâne cu 16. În schimb, în noua structură aprobată de Ministerul Sănătăţii nu se mai regăsesc compartimentele de Neurologie, Oftalmologie şi ORL. Cel mai probabil, medicii de aici vor lucra în cadrul Spitalului Municipal sau în Policlinică.

La Voila, dispar 55 paturi
Restructurarea reglementată prin Ordinul 757 al ministrului Sănătăţii nu ocoleşte nici Spitalul de Psihiatrie Voila. Din cele 565 de paturi existente aici mai rămân 510. Aşadar, vor fi desfiinţate 55 de paturi, dintre care 35 sunt de la secţiile pentru copii, iar 20 aparţin Compartimentului de psihiatrie, care dispare cu totul. Toate cele şase secţii de psihiatrie acuţi din cadrul Spitalului Voila îşi menţin actuala structură, fiind vorba în total de 430 de paturi. În schimb, Secţia de Neuropsihiatrie Infantilă pierde 15 paturi şi rămâne cu 20. De asemenea, de la Secţia Sanatorială de Neuropsihiatrie Infantilă vor fi desfiinţate 20 de paturi şi vor fi menţinute 60. În noua structură a spitalului nu se va mai regăsi Compartimentul de psihiatrie, care dispare din schemă cu toate cele 20 de paturi de care dispune acum.

Tiseanu: „Dacă-i ordin, cu plăcere!”
La ultima şedinţă a Consiliului Local au fost aprobate mai multe hotărâri privind viitoarea funcţionare a celor două spitale. Toate hotărârile au fost iniţiate de primarul Horia Tiseanu, care a recunoscut în timpul expunerii uneia dintre acestea: „Îmi scapă de ce Spitalul Voila trebuie să intre în administrarea noastră, dar dacă-i ordin, cu plăcere! Aşa a hotărât Guvernul, aşa facem!”

O comisie cu... greutate
Consiliul Local a aprobat componenţa comisiei care se va ocupa de preluarea bunurilor şi materialelor aparţinând spitalelor câmpinene. “Nu este vorba despre o preluare efectivă în contabilitate, mai ales că terenurile şi clădirile oricum aparţin Consiliului Local. Este o preluare a managementului spitalelor. Cele două instituţii au împreună aproape 1.000 de salariaţi, sunt bugete importante la mijloc. Tratăm această preluare cu răspundere maximă”, a spus Horia Tiseanu.
Din comisia menţionată vor face parte primarul şi viceprimarul municipiului, secretarul Primăriei, consilierul Marian Dulă (în calitate de preşedinte al Comisiei de Sănătate), directorul Direcţiei Economice – Gheorghe Ecaterinescu, şeful Serviciului Juridic – Iulian Anton, şeful ADPP – Felicia Olteanu, şeful Serviciului de Buget – Eliza Oniţă şi referent la Compartimentul Patrimoniu – Mariana Pandele. De asemenea, primarul municipiului a fost mandatat de Consiliul Local să semneze Protocolul de predare – preluare încheiat între DSP Prahova şi Primărie în vederea transferului managementului asistenţei medicale pentru Spitalul Municipal şi pentru Spitalul de Psihiatrie Voila.
 
Democrat-liberalii şi-au împărţit locurile în consiliile de administraţie ale spitalelor
Având majoritatea în Consiliul Local, democrat-liberalilor le-a fost foarte uşor să-şi impună oamenii în consiliile de administraţie ale celor două spitale. De altfel, reprezentanţii celorlalte partide din Consiliul Local nici măcar nu s-au mai obosit să facă vreo propunere...
Şi cum secretarul Paul Moldoveanu a precizat că nu va mai face rabat de la nicio normă, alegerea s-a făcut prin vot secret. Iar rezultatele au fost:
Spitalul Municipal : Florin Marcu (14 voturi), Monica Clinciu (13 voturi); supleanţi – Marian Dulă (14 voturi), Viorel Bondoc(13 voturi)
Spitalul de Psihiatrie Voila: Marian Nistor (13 voturi), Elena Albu (10 voturi); supleanţi – Gena Preda (9 voturi), Lucian Cercel (9 voturi).
Condiţia de bază pentru alegerea reprezentanţilor administraţiei locale în aceste consilii de administraţie a fost ca unul dintre consilieri să fie economist, iar, dacă se poate, celălalt să fie jurist. Dacă în cazul Spitalului Municipal, colegii au aflat cu surpindere că Marian Dulă are şi studii economice, în schimb, la Spitalul Voila, Horaţiu Zăgan a întrebat: „Cine e economistul? Cercel! El e colonel!” s-a râs, iar Elvis Arghir a continuat: „Doamna Preda e tot colonel?”, iar răspunsul preşedintelui de şedinţă, Gheorghe Sandu, a fost: „Nu pot să bag mâna în foc pentru nimeni!”

Telegescu a rămas pe dinafară
Consilierul Daniel Telegescu şi-a dorit foarte mult un loc în Consiliul de Administraţie la Spitalul de Psihiatrie Voila. De ce? Nu a înţeles nimeni, iar el nu a explicat. Cert este că după ce nu a izbutit la partid, unde i-a lăsat pe toţi mască atunci când le-a destăinuit că are studii juridice, Telegescu a încercat şi în plenul Consiliului. A întrunit numai 6 voturi, faţă de cele 9 ale Genei Preda sau ale lui Lucian Cercel. Dar a devenit ţinta ironiilor, atunci când a anunţat rezultatul votului, Adrian Piţigoi amintind: „Tocmai juristul nu a fost votat!” Şi de ce atâta înverşunare în a ajunge în aceste poziţii? Pentru binele cetăţenilor, asta sigur. Pentru bani, nu prea este plauzibil, având în vedere că cei din Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal vor lua 44 lei lunar, iar cei de la Spitalul Voila 77 lei lunar, adică 1% din indemnizaţia managerului, potrivit legii. Este drept că nici în Consiliul Local nu intră nimeni pentru acea banală indemnizaţie de aproximativ 500 lei lunar. Dar nici pentru binele urbei...

Tiseanu încă nu şi-a desemnat reprezentanţii
Urmează ca şi primarul Horia Tiseanu să-şi desemneze, până la 1 iulie, doi reprezentanţi pentru consiliile de administraţie ale spitalelor. În cadrul şedinţei Consiliului Local, Tiseanu a recunoscut că membrii CA vor avea o răspundere foarte mare: “Îmi doresc să intrăm mai adânc în achiziţiile publice care se fac la spitale, ca să nu ne trezim cu surprize neplăcute. Nu vreau să se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Municipal cu acele contracte dezavantajoase care au păgubit instituţia şi nu au respectat Legea achiziţiilor publice. De aceea, cred că este o treabă foarte serioasă, iar răspunderea membrilor consiliilor de administraţie este foarte mare”.
Raportare, înainte de... aprobare
Cu numai câteva zile înaintea şedinţei Consiliului Local, prefectul judeţului Prahova, Adrian Dobre raporta ministrului Sănătăţii că în Prahova descentralizarea se va încheia la 1 iulie, cu zece zile mai devreme decât termenul fixat. Este foarte uşor de făcut o paralelă cu raportările triumfaliste dinainte de ’89, dar cui foloseşte toată această situaţie. Şi ce ar fi făcut prefectul Adrian Dobre dacă în Consiliul Local Câmpina nu s-ar fi aprobat toate hotărârile necesare? Nu a fost cazul...

Marian Nistor, o altfel de incompatibilitate

Revenirea lui Marian Nistor la funcţia de şef al Pieţei Centrale a readus în discuţie o mai veche problemă – cea a unei posibile incompatibilităţi între funcţia de şef al acestui serviciu şi cea de consilier local. Multă vreme nimeni nu a dorit să discute acest subiect, în administraţia locală existând o înţelegere parcă tacită, atâta vreme cât şi Jenica Tabacu şi Marian Nistor se aflau în situaţii asemenătoare, prima fiind şi director al Muzeului Hasdeu, iar cel de-al doilea şef al Pieţei Centrale, ambele structuri fiind în subordinea administraţiei locale. Există, totuşi, o diferenţă. Jenica Tabacu figurează pe statul de plată al Primăriei, în timp ce Marian Nistor conduce un serviciu cu personalitate juridică şi nu face parte din aparatul de specialitate al primarului. Un soi de incompatibilitate există, totuşi, dar una morală. Cine este şeful şefului Pieţei? Marian Nistor. Cui i se subordonează Piaţa Centrală? Consiliului Local. Cine aprobă bugetul Serviciului Pieţei? Consiliul Local, evident? Cine aprobă salariul şefului Pieţei? Tot Consiliul Local. Cine face parte din Consiliul Local? 19 consilieri, printre care se numără şi Marian Nistor... Concluzia vă aparţine...

Două treimi din angajaţii Primăriei vor primi „stimulente salariale”

199 din cei peste 300 de angajaţi din Pimăria Câmpina vor avea parte de „stimulente salariale” care să mai compenseze pierderile de până la 50% impuse de măsurile dure ale Guvernului. S-a folosit acelaşi argument juridic invocat şi de Consiliul Judeţean pentru acordarea unor „stimulente salariale” angajaţilor săi. Este vorba despre o prevedere din Legea 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, conform căreia pot fi acordate suplimente salariale dacă veniturile proprii ale bugetului local sunt mai mari sau egale cu cheltuielile de personal. Iar la Primăria Câmpina, această condiţie este îndeplinită.
După cum a declarat primarul Horia Tiseanu, veniturile funcţionarilor publici au fost diminuate considerabil, cu până la 50%, în urma eliminării primelor, salariilor de merit, plăţii orelor suplimentare şi a sporului de dispozitiv. De luna viitoare, salariile se reduc cu încă 25%. În aceste condiţii, salariul mediu net în Primăria Câmpina nu va depăşi 680 lei, iar un agent al Poliţiei Comunitare va primi în jur de 500 sau 550 lei pe lună. “Putem acorda acest supliment salarial de aproape 7% doar personalului aflat în aparatul de specialitate al primarului, nu şi personalului contractual. Având în vedere cât pierd per total la salariu, un supliment de 7% nu este mare, dar atât ne permite legea să dăm”, a afirmat primarul Tiseanu.
Primăria Câmpina are 300 de angajaţi, cu tot cu Poliţia Comunitară. Fondul salariilor nete din instituţie este de 203.897 lei (calculul include şi reducerea de 25% care intră în vigoare de luna viitoare). Lunar, suplimentul salarial pentru 199 de funcţionari publici înseamnă 35.590 lei.
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii PSD au comentat sub diverse forme această iniţiativă. Astfel, Horaţiu Zăgan a spus adresându-se primarului Tiseanu: „Aveţi un discurs parcă aţi fi în opoziţie. E bine, dar poate că ceea ce spuneţi dvs acum era bine să fi ştiut şi deputatul Florin Anghel atunci când a votat în Parlament în favoarea Guvernului”. La rândul său, viceprimarul Ion Dragomir le-a întins o capcană celor din majoritate: „Eu propun ca aceste stimulente să fie acordate doar până la sfârşitul anului, când Guvernul a promis că se va reveni la salariile anterioare”. Amendamentul său a primit doar 7 voturi „pentru”, ceea ce l-a făcut pe liderul PSD să declare: „Este clar că acest stimulent va fi sporul de dispozitiv chiar dacă se va reveni la salariile dinainte... Sau nu aveţi încredere că actualul Guvern va mai reveni vreodată la acele salarii?!”

Izolarea termică se face, dar Guvernul dă banii la anu’

Consilierul local Dragomir Enache a ridicat, la ultima şedinţă a Consiliului Local, o problemă de maxim interes pentru mulţi câmpineni, mai ales pentru cei care stau la bloc – izolarea termică a blocurilor. După cum se ştie deja, Câmpina face parte dintr-un program naţional de izolare termică a blocurilor, dar nu au fost prinse decât cinci scări de bloc, toate situate pe Strada Erupţiei, vis-a-vis de staţia Petrom. Explicaţiile au fost oferite de primarul Horia Tiseanu. „Reabilitarea termică a blocurilor, în cadrul acestui program naţional, se face astfel: 50% fonduri guvernamentale, 30% fonduri din bugetul local şi 20% contribuţia asociaţiilor de proprietari. Sunt foarte multe etape de parcurs, iar după ce toate acestea sunt realizate, se înaintează dosarul la Guvern, care trebuie să aprobe banii. Abia apoi se poate ţine licitaţia. Auditul energetic va stabili ce lucrări trebuie făcute în fiecare caz în parte, dar este destul de greu de crezut că dacă s-au realizat deja o parte din aceste lucrări – pe cheltuiala proprietarilor – le va mai da cineva banii pentru ceea ce s-a efectuat deja. Pentru cele cinci scări de bloc din Câmpina, care fac parte din acest program, Guvernul ne-a transmis o scrisoare pentru un credit de angajament, ceea ce înseamnă că, după ce parcurgem toate etapele şi avem cei 50% din fonduri proprii şi din contribuţia asociaţiei de proprietari, se poate efectua lucrarea, dar executantul va primi ceilalţi 50% de la Guvern doar la anul, pentru că anul acesta nu mai sunt bani. Tocmai din acest motiv, nici nu s-a mai pus problema să încercăm includerea altor 15 blocuri din Câmpina în acest program”.

Patru parcări vor fi modernizate

Răspunzând unei întrebări a consilierului local Elvis Arghir privind asfaltarea parcării de pe Strada 1 Mai, din spatele Pieţei, primarul Horia Tiseanu a prezentat Legislativului local o situaţie privind modernizarea parcărilor în acest an. „Parcarea de pe Strada 1 Mai, din zona fostei case Pecici – a spus Tiseanu – este una dintre cele patru mari parcări care vor fi modernizate în acest an. Astfel, în afara celei deja amintite vor intra în lucrări cât de curând parcările de pe Strada Zorilor, între Strada Ecaterina Teodoroiu şi calea ferată, din spatele blocului ABC şi cea care începe din Strada Grigore Nicolae, până la ieşirea în Strada Griviţei”.

Drumul spre Şotrile a luat-o la... vale

În urma precipitaţiilor abundente din ultima vreme, DJ 102, care face legătura între Câmpina şi Şotrile, a fost serios afectat pe o distanţă însemnată. Practic, apa a săpat pe sub carosabil, până când una dintre benzi a cedat şi a luat-o uşor la vale.
Autorităţile câmpinene încearcă găsirea unei soluţii pentru rezolvarea cât mai rapidă a acestei probleme. Deocamdată, s-a limitat traficul la un singur sens pe porţiunea afectată de alunecarea de teren. Chiar la ultima şedinţă a Consiliului Local, viceprimarul Ion Dragomir a vorbit despre acest subiect, declarând: „Încercăm să introducem această alunecare de teren la capitolul calamităţi, astfel încât să putem beneficia de fonduri substanţiale în regim de urgenţă. În acest sens, primarul - la nivelul Prefecturii şi eu - la nivelul Consiliului Judeţean, vom face demersurile necesare pentru a obţine cât mai rapid cu putinţă nu numai încadrarea necesară, ci şi fondurile pentru a putea realiza o reparaţie serioasă”.

Interes scăzut la Hora Prahoveană


Ediţia din acest an a tradiţionalului festival folcloric Hora Prahoveană nu s-a mai bucurat de interesul manifestat de câmpineni în anii precedenţi. Parcă din ce în ce mai puţină lume vine la Fântâna cu Cireşi în week-endul care găzduieşte singurul festival folcloric organizat la Câmpina. Pe scenă au urcat în acest an mai multe ansambluri folclorice din judeţ şio serie de solişti, cei mai cunoscuţi şi apreciaţi fiind Florica Jinga şi GheorgheTurda. Şi prezenţa autorităţilor a fost una discretă, iar în privinţa publicului am văzut cam aceiaşi oameni care oricum vin în fiecare weekend de vară la Fântâna cu Cireşi.

Luna iulie debutează cu Concursul internaţional de interpretare violonistică

Preşedintele Comisiei de Cultură, Marian Dulă, şi-a invitat colegii la acţiunile organizate cu ocazia Sărbătorii celor două Iulii
În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local, preşedintele Comisiei de Cultură, Marian Dulă, a prezentat colegilor săi programul manifestărilor organizate de Consiliul Local în această lună, consilierii fiind invitaţi să fie prezenţi la cât mai multe dintre acestea.
1 iulie, ora 10.00, Parohia „Sf. Nicolae” Slobozia
Concurs internaţional de interpretare violonistică „Cornelia Bronzetti”
2 iulie, ora 10.00, Parohia „Sf. Nicolae” Slobozia
Concurs internaţional de interpretare violonistică „Cornelia Bronzetti”
2 iulie, ora 11.00, Castelul „Julia Hasdeu”
Sărbătoarea celor două Iulii
2 iulie, ora 17.00, Parohia „Sf. Nicolae” Slobozia
Concert simfonic, organizat de Cornelia Bronzetti
2 iulie, ora 19.30, Castelul „Julia Hasdeu”
Gala laureaţilor Concursului internaţional de interpretare violonistică „Cornelia Bronzetti”
De asemenea, în luna iulie vor mai avea loc repetiţiile în vederea susţinerii spectacolului „Meteor 40”, la Casa de Cultură „Geo Bogza” şi cursuri de iniţiere înot la bazinul de înot de la Casa Tineretului.

Şcoala de Poliţie a găzduit Cupa Structurilor Speciale de Intervenţie

În perioada 21-25 iunie, Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina a fost gazda Cupei Structurilor Speciale de Intervenţie. Aflată la prima ediţie, competiţia s-a bucurat de prezenţa a peste 130 de competitori din structurile specializate din cadrul tuturor inspectoratelor judeţene de poliţie. Toţi concurenţii fac parte din structurile de Intervenţie Rapidă şi au avut de trecut prin probe dificile: o alergare de o pistă aplicativă, urmată de o tragere în poligon, apoi parcurgerea unui circuit auto, urmată, de asemenea, de trei trageri diferite în poligon, precum şi alte probe de profil.

Maşina Poliţiei Comunitare, implicată într-un accident rutier

Unul dintre autoturismele Poliţiei Comunitare Câmpina, o Dacia Logan, circula joi pe Strada Ana Ipătescu din localitate. Autoturismul era condus de agentul Giani Grosu şi, conform martorilor, avea semnalele acustice şi luminoase pornite. La intersecţia cu Strada Victoriei, maşina Poliţiei Comunitare a fost acroşată de un alt autoturism, marca Seat Ibiza, cu numărul de înmatriculare PH-87-NKO, al cărui conducător auto nu a respectat semnificaţia indicatorului „Stop”, intrând pe Strada Ana Ipătescu fără să se asigure. Din fericire, din impact nu a rezultat decât avarierea celor două autoturisme.

Găsit mort în pârâul Valea Târsei

Joi, 24 iunie, în jurul 17.15, poliţiştii au fost sesizaţi prin intermediul Apelului Unic de Urgenţă 112 despre faptul că în albia pârâului Valea Târsei, din comuna Proviţa de Sus, a fost găsit cadavrul lui Vasile Mărgărit, de 65 ani, din localitate. În urma sesizării s-a constituit o echipă operativă, care s-a deplasat la faţa locului şi a constatat că sesizarea se confirmă. Din verificările efectuate s-a stabilit că în seara zilei anterioare, în jurul orei 18.00, Vasile Mărgărit a plecat către domiciliul unei cunoştinţe şi, fiind în stare de ebrietate, a încercat să traverseze pârâul Valea Târsei, prin albie, fără să ţină cont de condiţiile atmosferice. Se pare că a alunecat şi s-a lovit la cap, ceea ce i-a fost fatal.
Nu sunt suspiciuni de comitere a vreunei infracţiuni. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei. Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Proviţa de Sus în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor şi împrejurărilor producerii decesului.

A căzut din căruţă

Administraţia locală a interzis accesul căruţelor pe drumurile publice din Câmpina. Cu toate acestea, se mai întâmplă situaţii în care un astfel de atelaj îşi mai face simţită prezenţa pe străzile Câmpinei. Zilele trecute, o femeie, care se afla într-o căruţă la intersecţia străzilor Ion Heliade Rădulescu şi Drumul Taberei, s-a speriat atât de tare de apariţia unui echipaj de poliţie, încât a alunecat din căruţă şi a căzut. Poliţiştii au chemat ambulanţa, medicii sosiţi la faţa locului acordându-i primele îngrijiri şi transportând-o ulterior la Spitalul Municipal. Femeia este în afara oricărui pericol, dar nu a scăpat de amenda poliţiştilor.

Etapa Campionatului Naţional de Motocros de la Moreni a prilejuit revenirea pe pistă a lui Cătălin Duţă

Recent, la Moreni s-a desfăşurat etapa a VI-a din cadrul Campionatului Naţional de Motocros. Au fost prezenţi şi mai mulţi reprezentanţi ai cluburilor câmpinene de profil, dar senzaţia competiţiei a fost în proba de veterani, acolo unde am consemnat revenirea în arena competiţională a lui Cătălin Duţă, după o pauză de zece ani! Spre lauda sa, Cătălin Duţă a reuşit să câştige detaşat manşa a doua a secţiunii de veterani, spre entuziasmul numeroşilor spectatori prezenţi la traseu, dintre care mulţi împătimiţi ai motoarelor din Câmpina.
De la acelaşi club al lui Cătălin Duţă, MC Lido, au mai fost prezenţi al Moreni George Manta, la clasa 80 cmc, care s-a clasat pe locul al treilea, dar şi Sebastian Strechioiu şi Sandu Oprescu, aceştia clasându-se pe locurile 5 şi 6 în proba de MX1. De asemenea, în întrecerea amatorilor, au mai fost prezenţi Adrian Nicolau (locul 6), Adrian Bocolea (locul 7), Marcel Vişoiu (locul 11), toţi de la MC Lido, dar şi Bogdan Perian (locul 13) şi Constantin Dobre (locul 16), de la MC Britmar Câmpina.
Calitatea spectacolului sportiv a fost serios influenţată la Moreni de starea vremii, ploaia dând mari bătăi de cap nu numai organizatorilor, ci mai ales sportivilor.

Virgil Guran: “Visez la o echipă de Liga a III-a formată aici, la Câmpina”

Printre “fericiţii” acestui final de campionat s-a numărat, cum era firesc, şi Virgil Guran, preşedintele CSM Câmpina. Prins cu multe probleme, acesta a avut totuşi răgazul să răspundă  câtorva întrebări legate de echipa pe care o conduce.
- A fost greu de obţinut această promovare?
- Aşa cum am spus de la început, obiectivul nostru a fost să urcăm o primă treaptă şi iată că am reuşit să ne ţinem de cuvânt. Este drept, am avut un început de campionat mai ezitant. Chiar în prima etapă, cea de la Mislea, am suferit o înfrângere la scor. Atunci, nici copiii dar nici cei care conduceau echipa din punct de vedere tehnic nu au înţeles că noi vrem performanţă. Prima schimbare s-a petrecut la nivelul băncii tehnice, Ionică dovedind încă de la început că este o alegere benefică pentru C.S.M. – ul nostru. În plus, lângă mine au venit mai mulţi oameni de afaceri din Câmpina, cu care mă înţeleg foarte bine şi am devenit prieteni. În aceste condiţii am căpătat o nouă încredere în realizarea acestui proiect.
- Cum caracterizaţi munca depusă de antrenorul Burchi?
- A fost o schimbare totală. Echipa joacă cu totul altceva, iar evoluţia lui în teren s-a văzut. Consider că este un antrenor de perspectivă şi nu pot decât să-i doresc noi performanţe în această activitate.
- Care sunt punctele unde trebuie umblat la nivel de echipă?
- Eu cred că în linia mediană. Ionică mai poate juca un an sau doi şi încet, încet el se va retrage. Deci aici se impune în primul rând o “întărire”. În rest eu spun că avem un nucleu valoros. Este foarte posibil să mai aducem şi din jucătorii noştri care evoluează pe la alte echipe.
- Ne puteţi da nume?
- Probabil o să-i aducem la pregătire pe un Budileanu, pe un Vintilă. Chiar un Ene sau Motoroiu. Oricum, antrenorul va decide acest aspect.
- Ce pasiuni are Virgil Guran în afară de fotbal?
- Hai să nu le spunem chiar pasiuni. Mă implic foarte mult în problemele sociale şi încerc să fiu alături de cei care au nevoie de shimbare. Poate prin experienţa mea reuşesc să schimb ceva. Sincer, pentru alt hobby nu mai am timp. Rămâne aşadar fotbalul, care pentru mine înseamnă o plăcere, o relaxare.
- Revenind la problemele echipei, multe voci spun că este posibilă cumpărarea unui loc în Liga A Prahova. Este adevărat?
- Ce pot să spun? Unii dintre colegii mei insistă să facem acest lucru, dar eu cred că trebuie să facem lucrurile aşezat. Consider că din această cauză, România, în toate domeniile, nu este la locul normal. Dacă vreţi, este ca la şcoală. Dacă sărim din clasa întâi în a cincea rămân nişte lacune.
- Cum rămâne cu problema stadionului?
- Suntem o echipă tehnică şi practic nu poţi să evoluezi la adevarata valoare pe un gazon cum este cel de la “Petrol”. Sper să sensibilizăm Primăria şi Consiliul Local pentru a juca pe un teren mai bun. Ceva trebuie făcut, dar dacă nu se poate, ne ducem în continuare crucea.
- Ce transmiteţi iubitorilor de fotbal câmpineni?
- Îi aşteptăm în continuare alături de noi şi ne vom ţine de cuvânt. Adică vom încerca să facem o echipă cu tineri din zona noastră. Aşa cum am mai spus-o de mult, eu visez la o echipă de Liga a III-a formată aici, la Câmpina. Sunt convins că trebuie să mai existe oameni care pot să ajute fotbalul câmpinean. Noi facem un lucru curat, iar cei chemaţi lângă noi nu trebuie să contribuie numai cu bani. Este nevoie să pună şi suflet.

CSM-ul se reuneşte pe 15 iulie

Încă sub influenţa recentei performanţe reuşite, Gânju & Co. au efectuat si săptămâna trecută două antrenamente, după care s-a intrat într-o binemeritată vacanţă. Cu gândul la următorul sezon, antrenorul Ionică Burchi nu a uitat să le reamintească propriilor săi elevi că sezonul viitor va fi unul şi mai greu iar în această pauză competiţională fiecare să urmeze un program specific acestei perioade. Staff-ul tehnic şi administrativ al formaţiei C.S.M. Câmpina a decis ca jucătorii să-şi reia pregătirile pe 15 iulie.

Primul concurs internaţional ecvestru

La sfârşitul acestei săptămâni, în intervalul 2- 4 iulie, la Baza Hipică Muscel a Clubului Sport Horse Câmpina va avea loc prima competiţie internaţională de sărituri peste obstacole organizată la Câmpina. Acest concurs de echitaţie, care include Câmpina pe harta competiţiilor internaţionale ecvestre, este adresat copiilor, juniorilor şi tineretului şi va fi completat de o etapă naţională oficială destinată senionrilor, care a reuşit să trezească interesul celor mai multe cluburi din ţară. De altfel, se anunţă o prezenţă de peste 70 cai. Din punct de vedere al participării internaţionale şi-au anunţat prezenţa sportivi şi cai din Bulgaria, Turcia, Grecia, Ungaria, Serbia, Austria şi, bineîneţeles, România.
Iată şi programul concursului:
Vineri, 2 iulie
ora 11.00 – copii, nivel E, cai 5 ani, înălţimea obstacolelor 1m, manşa I
ora 12.00 – copii, nivel E, cai 5 ani, înălţimea obstacolelor 1m, manşa a II-a
ora 14.00 – juniori, nivel D, cai 6 ani, înălţimea obstacolelor 1,10m, manşa I
ora 15.00 – juniori, nivel D, cai 6 ani, înălţimea obstacolelor 1,20m, manşa a II-a
ora 17.00 - tineret, nivel C, cai 7 ani, înălţimea obstacolelor 1,20m, manşa I
ora 18.00 - tineret, nivel C, cai 7 ani, înălţimea obstacolelor 1,20m, manşa a II-a
Sâmbătă, 3 iulie
ora 11.00 - copii, nivel E, cai 5 ani, înălţimea obstacolelor 1m, manşa I
ora 12.00 - copii, nivel E, cai 5 ani, înălţimea obstacolelor 1,10m, manşa a II-a
ora 14.00 - juniori, nivel D, cai 6 ani, înălţimea obstacolelor 1,20m
ora 15.00 – deschiderea oficială
ora 17.00 - tineret, nivel C, cai 7 ani, înălţimea obstacolelor 1,20m, manşa I
ora 18.00 - tineret, nivel C, cai 7 ani, înălţimea obstacolelor 1,30m, manşa a II-a
ora 20.30 – banchet
Duminică, 4 iulie
ora 9.00 - copii, nivel D, cai 6 ani, înălţimea obstacolelor 1,10m, manşa I (probă fără cronometru, cu două baraje – primul fără cronometru, al doilea cu cronometru)
ora 10.00 - copii, nivel D, cai 6 ani, înălţimea obstacolelor 1,10m, manşa a II-a
ora 12.00 - juniori, înălţimea obstacolelor 1,20m
ora 14.00 – ştafeta de două cupluri cu opţiuni (se admit ştafete mixte; participă caii E, D, C), înălţimea obstacolelor 1,20m
ora 15.00 – tineret, nivel B, înălţimea obstacolelor 1,30m, (probă la cronometru, cu un baraj la cronometru)
ora 17.00 – tineret, nivel B, înălţimea obstacolelor 1,30m
ora 18.00 – Relay (tineret + junior), înălţimea obstacolelor 1,20m
ora 19.00 – festivitate de premiere

Atleţii câmpineni au participat la Grand Prix

Joi şi vineri, la Bucureşti, pe stadionul "Iolanda Balaş Soter", a avut loc cea de-a doua etapă din cadrul competiţiilor naţionale de Grand Prix rezervate juniorilor II. La competiţie au participat şi atleţi de la cluburile prahovene CS Petrolul Ploieşti, CSŞ Ploieşti, CS Telecom-Petrom Slănic, Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, CS Petrom Ploieşti.
Prima rundă a întrecerilor de Grand Prix a avut loc tot la Bucureşti, la începutul lunii mai şi au participat 270 de sportivi. În acea etapă, dintre sportivii prahoveni, cele mai bune rezultate au fost obţinute de reprezentanţii clubului câmpinean, Constantin Gaiţă şi Ştefan Moise, care s-au situat pe locurile 1, respectiv 2, în cadrul probei de aruncare a suliţei (700 g). Cei doi confirmă valoarea şcolii câmpinene de atletism, condusă de ani buni de profesorul Nicolae Pavel.

Baraje pentru Liga B Prahova

Sâmbătă, pe terenuri neutre, au avut loc ultimele jocuri oficiale din sezonul 2009 – 2010 pentru fotbalul prahovean. Este vorba de jocurile de baraj pentru accederea în Liga B Prahova, jocuri care au adus faţă în faţă echipele clasate pe locurile secunde în cele patru serii ale Ligii C Prahova.
Urlaţi: Unirea Teleajen – Vulturul Zănoaga 2-0
Arbitri: Viorel Căunei (Plopeni) – Emil Bozieru (Băicoi), Andrei Achimescu (Ploieşti).
Observatori: Teodor Negoiţă (Ploieşti), Constantin Safta (Iordăcheanu).
Băicoi: Cetatea Coada Izvorului – AS Mislea 2-0
Arbitri: Ovidiu Oprea (Ploieşti) – Valentin Dumitru (Malamuc), Emil Mateescu (Ploieşti).
Observatori: Stelian Achimescu, Viorel Badea (Ploieşti).