06 iulie 2010

Învăţământul câmpinean a ajuns rău dacă se intră la liceu cu media... 3,91!

Pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei au fost publicate, în a doua parte a săptămânii trecute, rezultatele repartizării computerizate a elevilor din şcolile generale pentru admiterea în licee. La Câmpina, toţi candidaţii şi-au găsit locuri în licee, ba au mai rămas şi 151 locuri libere, cele mai multe la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” - 68 locuri. Cea mai mare medie de admitere s-a consemnat, ca în fiecare an, la Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu”, 9,98, dar, în schimb, la alte unităţi de învăţământ s-a intrat şi cu medii sub 5, totul culminând la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini, unde ultima medie a fost... 3,91!
 
 
Iată, însă, situaţia exactă pentru fiecare liceu în parte:
Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”
- matematică-informatică, 60 candidaţi, cea mai mare medie 9,98, cea mai mică medie 9,11 (ultima medie anul trecut – 9,11)
- ştiinţele naturii, 30 candidaţi, cea mai mare medie 9,76, cea mai mică 8,84 (ultima medie anul trecut – 8,97)
- filologie, 30 candidaţi, cea mai mare medie 9,60, cea mai mică 8,70 (ultima medie anul trecut – 8,94)
- ştiinţe sociale, 30 candidaţi, cea mai mare medie 9,89, cea mai mică 8,90 (ultima medie anul trecut – 9,13)

Colegiul Tehnic “Constantin Istrati” (fostul Petrol)
- matematică-informatică, 18 candidaţi, 60 locuri, cea mai mare medie 9,19, cea mai mică medie 5,72 (ultima medie anul trecut – 6,04)
- mecanică, 23 candidaţi, 30 locuri, cea mai mare medie 7,98, cea mai mică 4,27
- electric, 30 candidaţi, cea mai mare medie 7,42, cea mai mică 5,54
- electronică-automatizări, 27 candidaţi, 30 locuri, cea mai mare medie 7,27, cea mai mică 5,04
- construcţii, instalaţii şi lucrări publice, 14 candidaţi, 30 locuri, cea mai mare medie 6,19, cea mai mică 4,58
- economic, 60 candidaţi, cea mai mare medie 8,54, cea mai mică 6,27
- comerţ, 30 candidaţi, cea mai mare medie 7,64, cea mai mică 5,48
 
Grupul Şcolar Energetic
- matematică-informatică, 48 candidaţi, 60 locuri, cea mai mare medie 9,61, cea mai mică medie 6,54 (ultima medie anul trecut – 8,40)
- electric, 60 candidaţi, cea mai mare medie 8,18, cea mai mică 4,97
- electronică-automatizări, 59 candidaţi, 60 locuri, cea mai mare medie 8,67, cea mai mică 4,36
- turism şi alimentaţie, 30 candidaţi, cea mai mare medie 9,50, cea mai mică 8,19

Grupul Şcolar Forestier
- ştiinţele naturii, 55 candidaţi, 60 locuri, cea mai mare medie 8,70, cea mai mică medie 5,21 (ultima medie anul trecut 8,08)
- fabricarea produselor din lemn, 60 candidaţi, cea mai mare medie 6,77, cea mai mică 5,13
- economic, 30 candidaţi, cea mai mare medie 8,95, cea mai mică 7,86
- silvicultură, 49 candidaţi, 60 locuri, cea mai mare medie 8,37, cea mai mică 4,43

Grupul Şcolar Construcţii de Maşini
- mecanică, 36 candidaţi, 90 locuri, cea mai mare medie 7,20, cea mai mică medie 3,91

Majoritatea consilierilor nu-şi respectă obligaţiile minime cerute de lege

Reprezentanţii Primăriei le-au împărţit consilierilor locali, chiar la şedinţa de la finele lunii trecute, o hârtie în care erau prezentate toate atribuţiile stabilite prin lege. De ce a fost nevoie de aşa ceva? Pentru că acea comisie a Prefecturii, care a verificat mai multe administraţii locale, a constatat că nu sunt respectate unele prevederi, iar Primăria a considerat că trebuie să le amintească aleşilor locali de atribuţiile pe care le au.
De ce nu-şi respectă aleşii aceste îndatoriri? Din lene, nepăsare? Sau doar pentru că toţi ştiu că patru ani nu-i mai întreabă nimeni nimic?
 
Dar care sunt obligaţiile lor? Conform Legii 215 a administraţiei publice, consilierii sunt obligaţi să organizeze periodic întâlniri cu cetăţenii şi să acorde audienţe; fiecare consilier trebuie să prezinte un raport anual de activitate, care să fie făcut public; comisiile de specialitate trebuie, de asemenea, să prezinte plenului un raport anual de activitate; aleşii locali sunt obligaţi să-şi facă publice interesele personale printr-o declaraţie pe proprie răspundere; declaraţia de interese trebuie actualizată la începutul fiecărui an, dacă au apărut modificări; secretarul fiecărei comisii a Consiliului Local ţine evidenţa participării la şedinţe a membrilor comisiei, iar lucrările şedinţelor se consemnează într-un proces verbal.
S-ar putea spune că nici măcar nu e mare scofală. Da, dar când nimeni nu te trage la răspundere, de ce să pierzi timpul cu nişte hârtii? Aşa se face că dintre cei 19 consilieri doar 6 au rapoartele de activitate pe anul anterior afişate pe site-ul oficial al administraţiei locale. Aşa se face că la cele mai multe dintre partide audienţele se acordă doar pe hârtie sau doar... membrilor de partid. Şi, până la urmă, ce să le spună aleşii locali oamenilor sau să transmită public – că nu au făcut mai nimic, că au făcut totul doar cum a ordonat partidul sau interesele din jurul celor care îi conduc. Decât aşa, au preferat varianta de a nu spune nimic, mai ales că legea nu prevede nicio sancţiune pentru nerespectarea tuturor acestor obligaţii. Şi totul este lăsat la... mâna alegătorului, din patru în patru ani.
 
Un fost consilier local a uitat să-şi depună declaraţia de avere
Ar fi fost normal ca, la încheierea unui mandat, alesul local să-şi prezinte declaraţia de avere, actualizată. Aşa a făcut Jenica Tabacu, atunci când a părăsit Consiliul Local. Aşa nu a făcut Alin Moldoveanu... Care a lăsat timpul să treacă, şi-a mai luat o maşină, iar acum pe site-ul oficial al Primăriei Câmpina nu mai apare nicio declaraţie de avere, socotindu-se că sunt... date personale. În noua sa calitate de consilier personal al primarului, Alin Moldoveanu nu are obligaţia de a depune o declaraţie de avere, dar la încheierea mandatului de ales local trebuia să facă acest lucru. Oricum, de pe site-ul Primăriai au dispărut toate declaraţiile de avere ale consilierilor şi reprezentanţilor Primăriei, pentru că, potrivit modificărilor aduse legii, nu mai este obligatorie decât depunerea documentelor, nu şi afişarea lor.

Alin Moldoveanu iese la rampă

... nu la cea de gunoi, ci la cea a luptei pentru salubritatea Câmpinei

Noul consilier personal al primarului, Alin Moldoveanu, are ca principală preocupare salubritatea, ieşind la rampă cu tot felul de acţiuni menite să creeze condiţiile pentru un oraş mai curat. Astfel, la ultima şedinţă a Consiliului Local, la iniţiativa consilierului personal al primarului şi prin intermediul unui proiect de hotărâre întocmit de Monica Clinciu, aleşii urbei au modificat “Regulamentul privind organizarea, conducerea, îndrumarea şi coordonarea întregii activităţi de gospodărire şi înfrumuseţare, de păstrare a ordinii şi curăţeniei în municipiul Câmpina”. Conform acestor modificări, asociaţiile de proprietari au obligaţia să stabilească, afişeze şi să respecte un program săptămânal de curaţenie pentru spaţiile de folosinţă comună. De asemenea, cetăţenii, asociaţiile, instituţiile publice şi firmele din Câmpina au obligaţia să întreţină spaţiile verzi, curţile interioare şi zonele în care sunt amplasate habele de gunoi. Nerespectarea acestor obligaţii constituie contravenţie si se sancţionează cu amendă de până la 1.500 lei pentru persoanele fizice şi de până la 2.000 lei pentru persoanele juridice. Acesta sancţiuni existau şi în vechiul regulament, dar erau mult mai mici. În plus, din 2002 încoace, de când există un astfel de regulament în Câmpina, nu s-a dat nici o amendă pentru încălcarea prevederilor privind curăţenia. Nici în vechiul regulament, dar nici în cel nou, proaspăt modificat, nu se precizează cine trebuie să urmărească respectarea obligaţiilor stabilite de Consiliul Local şi nici instituţia abilitată să aplice amenzi.
În acelaşi timp, mai multe asociaţii de proprietari din Câmpina au primit o scrisoare din partea Primăriei (semnată de primarul Horia Tiseanu şi consilierul personal pe probleme de salubritate, Alin Moldoveanu), prin care cetăţenilor li se solicită să colecteze selectiv deşeurile din hârtie-carton şi PET-urile. Acest lucru nu este posibil peste tot, deoarece nu există infrastructura necesară, dar sunt şi zone unde au fost amplasate containere pentru colectare selectivă. De asemenea, cetăţenilor li se reaminteşte că au unele obligaţii în ceea ce priveşte păstrarea curăţeniei şi că sunt pasibili de amendă dacă nu respectă prevederile Regulamentului privind salubritatea. Şi tot în scrisoare se pecizează că, în cazul sunt nemulţumiţi de programul săptămânal de curăţenie, cetăţenii sunt rugaţi să se adreseze direct consilierului personal al primarului, Alin Moldoveanu, la numărul de telefon 0735.208.979, de luni până vineri, numai între orele 18.00 – 19.30.

Gheorghe Ecaterinescu şi Paul Moldoveanu completează consiliile de administraţie ale spitalelor

După ce Consiliul Local şi-a stabilit reprezentanţii în consiliile de administraţie ale celor două spitale câmpinene, care au intrat de la 1 iulie în administrarea autorităţilor locale, şi primarul Horia Tiseanu trebuia să desemneze câte un reprezentant pentru cele două organisme. Tiseanu s-a dovedit destul de secretos în această privinţă, amânând la maximum anunţarea publică a celor două nume, ceea ce a dat naştere la multe speculaţii şi a creat o oarecare derută inclusiv în rândul partidului. Oricum, reprezentanţii primarului Horia Tiseanu sunt directorul Direcţiei Economice a Primăriei, Gheorghe Eacterinescu - pentru Consiliul de Administraţie de la Spitalul Municipal, şi secretarul Primăriei, Paul Moldoveanu, pentru Consiliul de Administraţie de la Spitalul de Psihiatrie Voila. Astfel, cei doi se vor alătura consilierilor locali care au fost desemnaţi să facă parte din aceste structuri: Monica Clinciu şi Florin Marcu, la Spitalul Municipal, Elena Albu şi Marian Nistor, la Spitalul de Psihiatrie Voila. Din consiliile de administraţie vor mai face parte şi câte doi reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Prahova.

Ferma Voila va fi concesionată

Acum mai bine de jumătate de an a făcut multă tevatură hotărârea consilierilor locali câmpineni de a închiria ferma Voila pentru un preţ ridicol – 0,25 lei/mp/an! În ciuda acestui preţ, la cele cinci licitaţii desfăşurate nu s-a prezentat nimeni, astfel încât, la iniţiativa consilierului Marian Nistor, proiectul iniţial a fost modificat.
„Ca urmare a evaluării terenurilor, dar mai ales a construcţiilor, s-a ajuns – după cinci licitaţii la care nu s-a prezentat nimeni – la concluzia că acel proiect nu era viabil. Investiţia necesară este mult prea mare pentru ca cineva să se aventureze s-o facă pe un spaţiu închiriat. Tocmai de aceea vă propun concesionarea terenului respectiv pentru realizarea unei ferme zootehnice”, a susţinut iniţiatorul Marian Nistor.
Conform hotărârii adoptate de Consiliul Local, concesionarea se va face pentru o perioadă de 49 de ani, iar preţul minim de pornire a licitaţiei este de 13,71 euro/mp, conform raportului expertului evaluator, redevenţa fiind stabilită la 25 de ani. De asemenea, viitorul câştigător al licitaţiei va trebui ca în termen de 4 ani să obţină autorizaţia de funcţionare pentru ferma zootehnică, în caz contrar, contractul dintre cele două părţi se va rezilia de drept.

„Dacă nu-i demolăm, măcar să le asfaltăm drumul!”

„Domnule primar, pe străzile Oborului şi Petrolistului, unde sunt terenurile romilor, ar trebui să avem în vedere să asfaltăm aceste străzi. Dacă nu-i demolăm, măcar să le asfaltăm drumul!” – a spus Elvis Arghir la ultima şedinţă a Consiliului Local. A fost una dintre interpelările pe care consilierul Arghir le-a făcut primarului Horia Tiseanu. Edilul-şef a părut că nu se aştepta la o asemenea solicitare, dar până la urmă a răspuns: „În legătură cu asfaltarea străzilor Petrolistului şi Oborului, până acum nu s-a luat în discuţie. Oricum, mai întâi ar trebui efectuate toate lucrările de aducere a utilităţilor la aceste terenuri şi abia apoi am putea vorbi de o investiţie masivă în asfaltarea acestor străzi.” „Staţi liniştit că şi-au tras ei apă şi ce mai aveau nevoie! Nu stăteau la mâna noastră!”, a replicat şi Arghir. Nu a comentat nimeni faptul că nişte cetăţeni care şi-au construit ilegal locuinţele pe domeniul public şi-au tras tot ilegal apă şi curent electric. Vă reamintim că discuţia de mai sus s-a purtat în plenul Consiliului Local. Şi nu a reacţionat nimeni în niciun fel...

Canalizarea de pe Strada Mărăşeşti nu va ajunge până la... „Sf. Filofteia”

Consilierul local Elvis Arghir l-a interpelat pe primarul Horia Tiseanu, la ultima şedinţă a Consiliului Local, cu o problemă punctuală, legată de continuarea lucrării de canalizare pe Strada Mărăşeşti. „Mai mulţi oameni din zonă m-au întrebat dacă nu se poate realiza o suplimentare a lucrării iniţiale, pentru a se prelungi canalizarea de pe Strada Mărăşeşti şi pe aleea care duce spre Centrul Sfânta Filofteia, fostul centru Ada Marinescu”.
Răspunsul lui Horia Tiseanu a fost prompt: „Vom realiza această lucrare, dar nu până în capătul acestei alei, la Centrul Sf. Filofteia, ci numai până la biserica adventistă”. Iar toată lumea s-a amuzat pentru că se ştie că Arghir este membru al acestei biserici şi întrebarea sa viza, probabil, tocmai acest lucru.

Primăria va trebui să prezinte un raport al veniturilor din asocierile în participaţiune

Primăria Câmpina nu s-a angajat, de-a lungul timpului, în prea multe parteneriate, fiind destui cei care formulau chiar un reproş privind această reţinere a primarului Horia Tiseanu pentru astfel de asocieri. Tocmai din acest motiv, a surprins pe mulţi solicitarea consilierului local Elena Albu de a-i fi prezentat în scris un raport al veniturilor obţinute de administraţia locală din asocierile în participaţiune. Nu ştim dacă ascunde sau nu ceva această solicitare, dar bănuim că nu este deloc întâmplătoare. La nivelul administraţiei câmpinene este vorba doar despre două asocieri în participaţiune care par a fi vizate în mod expres: parcul Miţu-Chiţu şi terenul de minifotbal de la Casa Tineretului. Cum se întâmplă destul de rar ca Elena Albu să aibă intervenţii fără un motiv clar, este de aşteptat ca informaţiile care vor fi obţinute din acest raport să fie discutate la o şedinţă viitoare a Consiliului Local. Dacă nu vor fi discutate, înseamnă că intervenţia Elenei Albu s-a dorit a fi doar o atenţionare la adresa cuiva.

Se pregăteşte „Cartea de Aur a Municipiului Câmpina”

Filiala Câmpina a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” este o prezenţă tot mai activă în viaţa societăţii câmpinene. A înfiinţat cercuri ale „Cultului Eroilor” în toate şcolile şi liceele din municipiu, a prezentat expuneri cu ocazia Zilei Eroilor şi Zilei Armatei, a repartizat, spre îngrijire de către membrii cercurilor „Cultul Eroilor”, operele comemorative de război, a participat la organizarea ceremonialelor militare şi religioase.
Anul acesta şi-a propus să redacteze „Cartea de Aur a municipiului Câmpina”, care va cuprinde descrierea operelor comemorative de război de pe raza municipiului Câmpina şi date despre eroii câmpineni căzuţi la datorie.
Filiala Câmpina a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” se adresează preoţilor parohi, profesorilor de istorie, familiilor celor căzuţi pe front, precum şi tuturor celor care pot da informaţii despre operele comemorative de război din Câmpina, despre persoanele decedate pe front, dar şi la cele două bombardamente asupra oraşului, pentru a completa informaţiile ce vor fi trecute în document.
Persoane de contact: prof. Gheorghe Modoianu, telefon 0731.984.330 şi Marian Dulă, telefoane 0244.331.674 şi 0726.319.030. Informaţii se mai pot aduce şi la sediul asociaţiei din Str. 1 Decembrie 1918, nr. 30, Câmpina, până la data de 10 septembrie 2010.

Senatorul Severin, încotro?

Grupul parlamentar al PDL din Senat a decis, la începutul săptămânii trecute, suspendarea pe perioada nedeterminată din grup a lui Georgică Severin. De asemenea, Severin a fost exclus din Comisia de Cultură şi din Comisia de Politică Externă, fiind „redirecţionat” la Comisia pentru Egalitate de Şanse. Senatorul câmpinean a fost înlocuit şi de la şefia Grupului de Prietenie Româno-Egipteană.
Senatorii democrat-liberali au considerat că Severin, “prin ultimele sale poziţii, a adus prejudicii grupului PDL, atât ca imagine cât şi în ce priveşte coeziunea grupului în ansamblu”. În replică, Georgică Severin a comentat astfel, explicând, într-un fel, care a fost picătura care a umplut paharul: “Este decizia partidului, nu o comentez. Vreau doar să vă spun că această decizie survine după ce, în cadrul discuţiilor avute la nivelul grupului din Senat, am anunţat că nu o s-o votez pe Ada Meseşan pentru Consiliul de Administraţie al TVR. Voi vota conform propriei conştiinţe, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul moţiunii de cenzură”. În aceste condiţii, tot mai multe surse din sfera politicului vorbesc despre intensificarea negocierilor între senatorul câmpinean şi conducerea PNL. Oricum, zilele lui Severin în PDL par a fi numărate, astfel încât o reorientare rapidă îi poate aduce acestuia susţinerea unui partid, eventual chiar pentru viitoarele alegeri. Oricare ar fi ele...

Prefectul Adrian Dobre se opune suplimentelor salariale din administraţia locală

La ultima şedinţă a Consiliului Local Câmpina s-a aprobat un proiect de hotărâre prin care se acordau suplimente salariale de 7% pentru funcţionarii publici din aparatul de specialitate al primarului, adică pentru 199 din cele puţin peste 300 de persoane angajate la Primăria Câmpina. Nici nu au apucat să se bucure salariaţii de aceste stimulente, pentru că prefectul a şi ieşit în presa judeţeană să declare că va acţiona în instanţa de contencios administrativ toate hotărârile prin care se acordau astfel de stimulente. Printre cele 18 localităţi unde s-au acordat stimulente salariale (între 7 şi 25%) se numără şi cele două municipii ale judeţului – Ploieşti şi Câmpina. În aceeaşi situaţie este chiar şi Consiliul Judeţean, care a adoptat luna trecută o hotărâre similară.
Prefectul Adrian Dobre a declarat că apreciază ca nelegală măsura luată de administraţiile publice de a acorda suplimente salariale, în condiţiile în care scăderile salariale, prin acte normative impuse de Guvern, au fost între 25 şi 50%.
La nivelul municipiului Câmpina, Iulian Anton, şeful Biroului Juridic, dar şi liderul sindicatului din Primărie, ne-a declarat: „Nu am primit nici un fel de hârtie oficială de la Prefectură în acest sens. În plus, normal ar fi ca mai întâi să ne comunice că ei consideră hotărârea ilegală, să ne precizeze temeiul juridic, iar dacă noi nu acceptăm punctul lor de vedere, de-abia atunci se poate vorbi de atacararea hotărârii Consiliului Local în instanţa de contencios administrativ. Oricum, până soseşte vreo hârtie oficială, noi vom introduce aceste suplimente salariale în calculul salariilor. Când va sosi un astfel de document, vom suspenda aplicarea acestei hotărâri a Consiliului Local, ne vom judeca cu Prefectura, iar dacă avem noi câştig de cauză primim banii din urmă, pentru întreaga perioadă în care hotărârea a fost suspendată. Dacă nu câştigăm, va trebui să dăm înapoi banii pe care îi vom primi sub forma acestor stimulente”.
În aceste condiţii, demersul prefectului Adrian Dobre pare mai degrabă unul de imagine, menit să arate că prefectul, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, se opune oricăror creşteri salariale.

Guvernul acordă garanţii guvernamentale pentru creditele asociaţiilor de proprietari

Pentru că Guvernul nu are bani, în acest an, pentru cota sa de 50% din programul de reabilitare termică a blocurilor, la una dintre şedinţele de săptămâna trecută ale Executivului s-a decis că o asociaţie de proprietari poate accesa un credit bancar pentru care Guvernul acordă garanţii de stat, cu condiţia ca fondurile să fie alocate exclusiv pentru reabilitarea termică a blocurilor. Noul act normativ permite ca şi proprietarii de case să beneficieze de ajutorul statului şi de condiţii avantajoase de finanţare pentru a-şi reabilita termic locuinţa, în condiţiile în care actualul program de reabilitare se adresa doar celor care locuiesc la bloc.
O altă noutate este aceea că statul oferă garanţii guvernamentale şi suportă dobânda subvenţionată a unui credit luat de către cei care doresc să-şi reabiliteze locuinţele, spre deosebire de actualul program prin care Ministerul Dezvoltării suportă 50% din costul lucrărilor de reabilitare, 30 % suportă Primaria şi 20 % - proprietarii apartamentelor. Tipurile de lucrări care se pot finanţa în condiţiile actualei ordonanţe sunt: reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente, repararea, după caz înlocuirea/achiziţionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scară, respectiv a centralei termice aferentă locuinţei unifamiliale, precum şi a instalaţiilor aferente acesteia, introducerea, după caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea parţială/totală a energiei pentru apă caldă de consum, iluminat şi/sau încălzire. Decizia de reabilitare termică în cazul asociaţiei de proprietari se ia cu votul a minimum 90% din membrii asociaţiei.

Fondurile europene aşteaptă să fie accesate şi de oamenii de afaceri câmpineni

La invitaţia Asociaţiei Locale a Patronatelor, reprezentanţii Kantis Consulting Bucureşti au prezentat, la Câmpina, detalii despre modalităţile de accesare a fondurilor europene disponibile în semestrul al doilea al acestui an. La întâlnire au participat mai mulţi oameni de afaceri din municipiul nostru, interesaţi să-şi dezvolte activitatea prin obţinerea de fonduri rambursabile sau nerambursabile. 
 
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Câmpina, Virgil Guran, la iniţiativa căruia s-a organizat această întâlnire, Kantis Consulting este o firmă care a demonstrat în timp cum se pot accesa fondurile europene, având în portofoliu peste 300 de proiecte implementate. Pentru al doilea semestru al anului, sunt trei direcţii de bază pentru accesarea fondurilor:
1. pentru microîntreprinderi din mediul urban, în vederea dezvoltării, valoarea maximă a fondurilor nerambursabile ce pot fi obţinute este de 200.000 euro;
2. pentru IMM-uri, pe proiecte concrete, finanţare neramburabilă de 50-70%, suma maximă – 250.000 euro;
3. pentru asociaţii agricole din mediul rural, finanţare nerambursabilă între 45-70%, suma maximă – 1,6 milioane euro.
Oamenii de afaceri câmpineni prezenţi la această întâlnire s-au arătat interesaţi de posibilitatea de a accesa fonduri europene, discutând în repetate rânduri cu reprezentzanţii firmei de consultanţă şi ridicând o serie de probleme punctuale, astfel încât întâlnirea se poate spune că şi-a atins scopul.

Câmpina se mai pregăteşte pentru o nouă înfrăţire

După ce ne-am înfrăţit cu localităţi din China, Turcia şi, mai recent, Italia, autorităţile câmpinene au semnat, zilele trecute, un protocol de colaborare cu administraţia din oraşul macedonean Kumanovo. De altfel, acesta este primul pas spre o înfrăţire agreată şi dorită de ambele părţi. Semnarea protocolului de colaborare s-a făcut într-un cadru festiv în prezenţa delegaţiei macedonene, formată din primarul Zoran Damjanovski, coordonatorul programelor europene din cadrul Primăriei - Goran Mitevski, şeful serviciului de apă şi canalizare - Viktor Bozinovski, dar şi a ambasadorului Macedoniei la Bucureşti, Ljupco Arsovksi şi a consulului onorific al Macedoniei în România, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu. De asemenea, a fost invitat special şi cel care a făcut posibilă această colaborare româno-macedoneană, fostul ambasador al României în Macedonia – Vasile Leca, acesta având o casă în apropierea Câmpinei.


Ca de fiecare dată în astfel de situaţii, primarii celor două localităţi şi-au prezentat comunităţile pe care le conduc, încercându-se deja găsirea unor puncte comune, pentru viitoare colaborări în diverse domenii.
Kumanovo este al treilea oraş ca mărime din Macedonia, iar colaborarea cu municipiul Câmpina este prima între această localitate macedoneană şi o localitate din România. Din expunerea primarului Damjanovski am mai reţinut că oraşul Kumanovo are o populaţie tânără (aproximativ 22.000 de elevi), are 16 şcoli generale şi patru licee, o universitate privată la care învaţă peste 7.000 de studenţi, aici există 20.000 de intelectuali, două stadioane şi 10 săli de sport, dar şi… o rată a şomajului de 30%.
“Economia noastră merge greu. Avem mulţi oameni angajaţi pentru NATO, în misiunile de pace din Orientul Mijlociu, avem mulţi oameni plecaţi să muncească prin alte ţări şi am rămas cu vreo 15.000 de cetăţeni care lucrează efectiv în Kumanovo. Sperăm ca aderarea la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană să schimbe lucrurile în bine şi pentru noi”, a afirmat primarul oraşului Kumanovo, Zoran Damjanovski.
Delegaţia macedoneană a locuit la hotelul „Amana Inn” pe perioada sejurului la Câmpina şi a vizitat Sinaia, inclusiv Castelul Peleş, şi muzeele din Câmpina.

„Ofensiva verde” a poposit la Câmpina

La iniţiativa Grupului de Presă „Reporter”, în mai multe localităţi din ţară are loc o campanie intitulată „Ofensiva verde”, menită să sensibilizeze factorii de decizie, dar şi populaţia la problemele deosebit de delicate ale mediului înconjurător. Această caravană a poposit la începutul săptămânii trecute şi la Câmpina. La eveniment au fost prezenţi primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Ion Dragomir, alţi reprezentanţi ai Primăriei, câţiva consilieri locali, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, dar şi primari ai unor localităţi limitrofe Câmpinei. După prezentarea evenimentului şi a scopurilor acestuia, la Casa Tineretului a avut loc o masă rotundă la care s-au dezbătut mai multe subiecte printre care: eligibilitatea în cadrul proiectului „Casa Verde”, managementul sectorului de apă şi apă uzată, accesarea fondurilor europene pentru IMM-uri, implementarea directivei europene privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, proiectarea şi funcţionarea depozitelor de deşeuri, programe de reducere a poluării, colectarea şi reciclarea selectivă a deşeurilor şi multe altele. De asemenea, s-au derulat activităţi de conştientizare a populaţiei în vederea colectării selective a deşeurilor, evenimentul incluzând şi un spectacol artistic.

Festivalul Florilor de Tei

A devenit o tradiţie organizarea la Cornu, în luna iulie a fiecărui an, a unui festival al florilor de tei. Ediţia din acest an s-a bucurat de o prezenţă consistentă a numeroşi artişti şi ansambluri folclorice. Astfel, pe scena amenajată în centrul civic au urcat Voltaj, Fuego, Alesis, Alexandra Ungureanu & Crush, Marina Florea, The Six Teens, Veta Biriş, Graţiela Cârciu, dar şi Miruna Chirică, Petre Nistorică şi ansamblurile folclorice „Mioriţa“ din Câmpina, „Floare de Colţ“ din Măneciu, „Floricica“ din Măgurele şi „Floare de Corn“ din Cornu. Totul s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Timp de 45 de minute, Telega a fost inundată de un biet pârâiaş

Sâmbătă, pentru 45 de minute, Telega a fost mai “sărată” decât de obicei, fiind cotropită de apele pârâului Sărata, care traversează o bună parte din comună. Pârâiaşul amintit, în perioadele fără intemperii, de-abia îşi târăşte firicelul de apă peste pământurile uscate ale aşezării. Acum două zile, însă, între orele 14.00 şi 14.45, în urma unei ruperi de nori produse în satul Meliceşti, de unde izvorăşte, Sărata s-a dezlănţuit cu o violenţă rar întâlnită, inundând, pe câţiva kilometri, cele două maluri ale sale, situate în imediata vecinătate a DJ 100 E, arteră care duce la Băicoi. O asemenea cumplită viitură nu au mai văzut localnicii din vara lui 2005, dar atunci apele s-au retras mult mai încet. Pârâul şi-a ieşit din matcă în centrul comunei, aproape de sediul Primăriei. 
Apele s-au oprit însă la gardul instituţiei executivului comunal, continuând să curgă vijelios înspre strada Valea Telegii, unde viitura a crescut atât de mult încât a intrat în casele şi curţile oamenilor. Aşa s-a ajuns ca peste 200 de curţi şi gospodării anexe să fie invadate de albia umflată a pârâului, iar în interiorul a 19 locuinţe apa a pătruns rapid, ridicându-se la o cotă de circa 50 de centimetri. De asemenea, au fost afectate de această puternică şi atât de vremelnică viitură clădirea Şcolii nr.2 (unde apa a pătruns în toate clasele), trei poduri şi patru punţi pietonale. Una din conductele de aducţiune a apei potabile, pozată sub o punte pietonală, a oprit o duzină de buşteni aduşi de apele învolburate ale Săratei. Dar după ce conducta s-a rupt, formaţia de buşteni a lovit năprasnic în aval o mulţime de podeţe, deteriorându-le în câteva minute. Primarul localităţii, Gheoghe Ilie, ne-a declarat că nu a mai văzut asemenea inundaţii, inedite prin rapiditatea cu care s-au produs şi au luat sfârşit: “Comuna a mai avut, în 2005, inundaţii la fel de mari, dar aşa rapide ca acestea din urmă nu am mai văzut de când mă ştiu. Totul a durat 40-45 de minute. Şi nici ruperea de nori de la Meliceşti, care a declanşat toată nenorocirea, nu a ţinut mult timp. După retragerea apelor, nămolul din interiorul clădirilor afectate nu-l vom putea curăţa decât după uscarea completă a acestuia, săptămâna viitoare. Suntem foarte mulţumiţi de felul în care au intervenit cei din primăria noastră, ca şi echipele de la ISU Prahova şi din Câmpina. La câteva ore după retragerea viiturii, apa a fost evacuată din toate locuinţele inundate, iar situaţia era sub control. La ora 18.00, a fost reluată alimentarea cu apă potabilă a populaţiei. Din cauza erodării puternice a malurilor de către viitură, DJ 100 E este în pericol să se surpe în vreo şase puncte. La fel şi drumul comunal Telega-Meliceşti, asfaltat de curând. De aceea trebuie realizată de urgenţă regularizarea pârâului Sărata, pentru a putea preveni alte catastrofe cu consecinţe mult mai grave. Apele Române au depus, deja, un proiect în acest sens la Ministerul Mediului, dar fondurile nu au fost încă alocate. Facem apel la toate autorităţile competente pentru a ne ajuta în această privinţă.”

Prahovenii pot accesa un milion euro pentru sisteme de încălzire

Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Energii Regenerabile Ploieşti – Prahova “AE3R Ploiesti – Prahova” informează că Administraţia Fondului de Mediu a aprobat deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul “Programului privind instalarea sistemelor de încalzire care utilizează surse regenerabile, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire”, începând cu 1 iulie 2010. Suma alocată judeţului Prahova pentru această sesiune de finanţare este de 4.210.786 lei, adică aproximativ un milion de euro. Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Energii Regenerabile Ploieşti – Prahova sprijină persoanele fizice din judeţ cu informaţii privind cadrul legislativ al desfăşurării acestui program, întocmirea documentaţiei necesare accesării fondurilor de finanţare şi depunerea dosarului la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova. Pentru informaţii suplimentare cei interesaţi se pot adresa Agenţiei pentru Eficienţă Energetică şi Energii Regenerabile Ploieşti – Prahova la tel: 0244.515.454 sau e-mail: office@ae3r-ploiesti.ro.

Şcoala de fotbal a CSM îşi confirmă valoarea

Grupa de copii a lui Robert Stoica a făcut instrucţie cu Petrolul

Sâmbătă, 3 iulie, grupa de copii a CSM Câmpina, antrenată de Robert Stoica, a reuşit să învingă fără drept de apel echipa similară a Petrolului Ploieşti, într-un meci amical disputat pe cocheta arenă cu teren artificial din complexul sportiv de la Sala Sporturilor.
După nici trei luni de pregătire sub bagheta lui Robert Stoica, cea mai mică grupă de copii a CSM-ului a demonstrat că ştie să joace un fotbal de calitate, dovedind superioritate faţă de adversar la toate capitolele. Chiar dacă scorul final a fost de numai 3-2 în favoarea CSM, jocul s-a aflat la discreţia câmpinenilor pe toată durata celor 60 de minute. Numai ratarea celor 10-12 ocazii de gol a făcut ca meciul să nu se încheie cu o diferenţă mult mai mare pe tabela de marcaj. 


La sfârşitul partidei, antrenorul a evidenţiat toată echipa, dar a subliniat evoluţia câtorva jucători, printre care: Burchi, Râşnoveanu, Iatan şi Julan, precum şi debutul celui mai tânăr component al lotului, Antonio Frăţilă, care la numai 8 ani a jucat primele lui 15 minute într-un meci oficial.
Marcatorii celor trei goluri ale CSM au fost: Burchi, de două ori şi  Guran.
Chiar dacă supărarea înfrângerii pe teren propriu nu le-a căzut deloc bine, oficialii Petrolului au declarat că sunt impresionaţi de jocul echipei noastre şi că nu se aşteptau să piardă, având în vedere că echipa lor este „campioana naţională” la această limită de vârstă.

Maria Băsescu a fost la primul concurs internaţional de echitaţie de la CâmpinaLa sfârşitul săptămânii trecute, la Baza Hipică Muscel a avut loc prima competiţie internaţională de echitaţie de la Câmpina, organizată de Clubul Sport Horse şi autorităţile locale. Deşi îşi anunţaseră prezenţa mai sportivi din mai multe ţări, doar cei din Bulgaria, Turcia şi, bineînţeles, România, au ajuns la Câmpina.
Din păcate, vremea a dat serios de furcă organizatorilor, îngreunând buna desfăşurare a curselor. Şi tot din cauza vremii, lumea nu s-a prea înghesuit la baza hipică din apropierea vârfului Dealului Muscel. În schimb, chiar în prima zi a concursului, aici s-a aflat Maria Băsescu, prima doamnă a ţării şi o împătimită iubitoare a echitaţiei. De altfel, ţinuta sa părea a fi special dedicată unui astfel de eveniment: tricoul alb avea un imprimeu cu un cal stilizat, la lănţişorul de la gât avea un pandantiv tot în formă de cal, iar la brăţară avea prinsă o... potcoavă.

Motocrosiştii de la Lido Câmpina îşi consolidează poziţiile în clasamentul general

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc penultima etapă a Campionatului Naţional de Motocros. Desfăşurată în localitatea Lăzarea, din judeţul Harghita, această etapă a avut parte de condiţii meteorologice potrivnice şi o pistă grea, plină de noroi şi grohotiş.
Sportivii de la MC Lido Câmpina, club condus de Cătălin Duţă, au reuşit în etapa de la Lăzarea să-şi consolideze poziţiile din clasamentul general, cu atât mai important cu cât până la finalul sezonului mai este o singură etapă, în ultimul week-end din luna iulie, la Sibiu. În momentul de faţă, cea mai bună clasare o înregistrează George Manta (foto), la clasa 50 cmc, cel care a încheiat etapa pe locul al treilea, după ce în prima manşă a fost acroşat şi nu s-a putut clasa, iar manşa a doua a încheiat-o pe locul al treilea. De altfel, şi în clasamentul general, cel mai tânăr component al echipei MC Lido Câmpina şi-a consolidat poziţia a treia a clasamentului, pe care nu mai are cum s-o piardă în ultima etapă a Campionatului Naţional.
De asemenea, la Lăzarea au mai concurat Marcel Vişoiu (locul al V-lea la amatori) şi Sebastian Strechioiu, la MXI, locul al III-lea în această etapă şi locul al patrulea în clasamentul general.
În ultima etapă a Campionatului Naţional de Motocros, care va avea loc în ultimul week-end din această lună, la Sibiu, sportivii de la MC Lido Câmpina vor trebui să-şi consolideze poziţiile individuale în clasamentele generale şi vor încerca să obţină o poziţie cât mai bună şi în clasamentul pe echipe.

Între Câmpina şi Breaza, Marius Pălănceanu radiografiază returul

Marius Pălănceanu a fost, până la finele recent încheiatei ediţii a Ligii A Prahova, antrenorul principal al singurei formaţii din Câmpina prezente în acest eşalon, Unirea Câmpina. S-a discutat mult despre posibilitatea încheierii colaborării sale cu gruparea Unirea Câmpina. Despre acest subiect, dar şi despre cum s-a văzut returul de pe banca tehnică a Unirii, în dialogul care urmează.
 
Cum a fost acest retur pentru Unirea?
Având în vedere că ne-am clasat pe o poziţie superioară celei din precedenta ediţie de campionat, s-ar putea spune că am avut un retur bun de campionat. Eu zic că am început bine returul, cu jocuri bune şi rezultate pe măsură, dar spre final a urmat o cădere, cauzată atât de lipsa unui stagiu centralizat de pregătire fizică, cât şi de imposibilitatea de a mai urca în clasament, toate acestea combinate cu criza economică prin care trecem cu toţii.
Aţi fost mulţumit de lotul pe care l-aţi avut la dispoziţie?
Da. Sigur că întotdeauna se poate şi mai bine şi îţi doreşti mai mult, dar... Oricum, aş vrea să remarc o serie de jucători care au crescut în acest retur, atât în valoare, cât şi în determinarea lor de a ajuta echipa. Este vorba de Ţigănuş, Vane, Neagu, Burlacu şi Coman. Lor li s-au adăugat surprizele plăcute Florin Stoica şi Nichifor, experienţa preţioasă a lui Basma, precum şi promovarea juniorilor Ghindă şi Constantinescu. Din păcate, am primit prea multe goluri, multe pe contraatac, ceea ce mi-a demonstrat că la capitolul defensiv am stat destul de rău. Poate şi din cauza dificultăţilor cu care se confruntă fiecare jucător în parte, care trebuie să aibă sau să-şi găsească propriul loc de muncă, astfel încât nu am avut două partide consecutive acelaşi lot de jucători la dispoziţie. În aceste condiţii, am apelat de multe ori la improvizaţii. Tocmai din acest motiv, la un moment dat l-am retras pe Vane la mijlocul ternului, alături de Ţigănuş, avându-i în spate pe Neagu şi Basma, acesta fiind scheletul pe care mi-am dorit să clădesc această echipă. Din păcate, după cum v-am spus, nu i-am putut avea pe toţi tot timpul la dispoziţie.
Care a fost cel mai greu meci din retur?
În mod cert, partida cu CSO Plopeni. Au dovedit că sunt o formaţie foarte bine pregătită din toate punctele de vedere şi care ne-a fost superioară la toate capitolele - tehnic, tactic, administrativ. De altfel, consider că au meritat promovarea, mai ales şi după modul în care au trecut în meciul de baraj de câştigătoarea campionatului judeţului Dâmboviţa.
Care consideraţi că a fost cel mai bun meci al Unirii în acest retur?
Cel mai bun meci a fost cel de pe teren propriu cu formaţia secundă a clubului Petrolul Ploieşti. Nu numai că am învins cu 2-0, dar a fost jocul care m-a mulţumit cel mai mult din punct de vedere al disciplinei tactice, jucătorii punând cel mai bine în teren ceea ce eu le-am cerut la toate meciurile. De asemenea, au fost şi victoriile din deplasare de la Slănic şi Brazi, care au avut o mare contribuţie în îndeplinirea obiectivului.
Veţi mai continua la Unirea?
Hm... E greu de spus în acest moment. Nu cred. Dar nu se ştie niciodată... Eu am pus unele condiţii. Nu ştiu ce să zic... Poate chiar ar fi mai bine să pun punct colaborării cu Unirea. Eu am fost plecat câteva săptămâni la cursurile Şcolii de Antrenori, unde mă pregătesc pentru susţinerea examenului pentru licenţa B UEFA, dar am mai purtat şi unele discuţii cu persoane din conducerea clubului Unirea. Nu cred că vom mai continua colaborarea. M-au sunat şi mulţi jucători să încerce să mă convingă să revin asupra deciziei, dar - repet - cred că cel mai bine ar fi să închei acest capitol.
Şi atunci, ce va urma?
Sincer, nu ştiu... Am avut o disucţie cu cei de la Breaza. Există mai multe variante. Aş putea să preiau echipa nou-înfiinţată, Precizia, care am înţeles că se va înscrie în Liga B Prahova, sau aş putea să plec cu Florin Stăncioiu la Buftea, ca antrenor de portari. Sunt mai multe variante. Oricum, nici la Breaza nu se ştiu prea multe detalii despre ce se va întâmpla în viitorul sezon. Aşa că vom vedea.