10 august 2010

„Bretelele” spre DN1 întârzie, iar licitaţia ar putea fi anulată!

Administraţia câmpineană a anunţat cu mult tam-tam semnarea contractului de finanţare pentru modernizarea Căii Dacia, practic fiind vorba de realizarea unor „bretele” pentru accesul mai facil în DN1. Semnarea contractului de finanţare a avut loc la 30 septembrie 2009 în prezenţa liderului PDL judeţean şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a deputatului Florin Anghel şi a secretarului de stat Răzvan Murgeanu. Mai mult, primarul Horia Tiseanu a prezentat proiectul ca fiind „cea mai mare investiţie cu fonduri europene care se va realiza în întreg judeţul” şi a vorbit direct despre „implicarea Robertei Anastase în asigurarea finanţării europene pentru acest proiect”.

După care s-a cam aşternut liniştea...
Până prin primăvara acestui an, când Primăria Câmpina anunţa, într-o conferinţă de presă, finalizarea procedurilor de licitaţie şi începerea lucrărilor în luna aprilie. Lucrări care nu au mai început...
La licitaţia pentru executarea lucărilor – în noiembrie 2009 - Primăria Câmpina a primit trei oferte. Acestea au fost, în ordinea desfacerii plicurilor: 1. Arcada Company SA Galaţi – 15.208.026,14 lei fără TVA, durata de execuţie 11 luni, garanţie 10 ani; 2. SCT SA Bucureşti, în asociere cu Matero Ama SRL Câmpina – 15.096.992,87 lei fără TVA, durata de execuţie 7 luni, garanţie 10 ani; 3. CAST SRL, în asociere cu CARENA SPA IMPRESA DI CONSTRUCTIONI – 18.827.946,05 lei fără TVA, durata de execuţie 4 luni, garanţie 25 ani. A câştigat Cast Băneşti, dar Arcada Company a contestat licitaţia şi a câştigat, într-o primă fază, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Primăria Câmpina a atacat în instanţă decizia Consiliului Naţional şi a câştigat. Printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă pronunţată în februarie 2010, firma Cast a fost declarată câştigătoarea licitaţiei.

Ce s-a întâmplat apoi?
Mai nimic... Constructorul a anunţat că intenţionează schimbarea soluţiei tehnice, dar ar fi fost nevoie de două acorduri – din partea Inpsecţiei de Stat în Construcţii Prahova, unde nu exista nici o problemă în obţinerea acestui acord, şi din partea proiectantului, care nu semnează un asemenea acord. Şi s-a intrat în impas. Interesant este că deja au fost viraţi primii bani pentru investiţie. După mai multe runde de întâlniri ale reprezentanţilor administraţiei locale cu secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Răzvan Murgeanu, a început să se vehiculeze tot mai mult varianta anulării licitaţiei! De altfel, în momentul de faţă se derulează o corespondenţă între firma care a câştigat executarea lucrării şi autorităţi pentru găsirea soluţiei de anulare a licitaţiei. De ce s-a ajuns aici? De ce le convine tuturor părţilor implicate o anulare a licitaţiei? Toate aceste tertipuri au ca scop împingerea termenelor mai aproape de... alegerile locale? Răspunsul la toate aceste întrebări, dar şi la altele foarte interesante, în ediţiile următoare.

Cuvântul care înţeapă

45 de minute la Spitalul Municipal

Căldura, fotbalul şi câteva înghiţituri de apă rece au fost, probabil, ingredientele necesare şi suficiente pentru ca fiul meu să devină, în prima zi a week-end-ului care s-a încheiat, pacient al Spitalului Municipal.
Ajuns în faţa camerei de gardă a secţiei de pediatrie, am înţeles din prima secundă că voi începe bătălia cu sistemul. Uşa era încuiată. Am alergat la CPU (camera de primiri urgenţe) şi am intrat fără vreun alt gest de politeţe. O asistentă plictisită m-a întâmpinat cu un ton de parcă aş fi venit să mă angajez, întrebându-mă pe cine caut. I-am răspuns că am nevoie de un medic pediatru şi că am găsit uşa închisă la camera de gardă pentru copii. M-a privit năucă şi a dispărut fără să răspundă. Pentru câteva secunde am rămas blocat. Nu ştiam cum să reacţionez.
De undeva, dintr-o altă cameră, se auzea vocea lui Băsescu, care povestea naţiunii că statul este incapabil să-şi plătească, la adevarata valoare, salariaţii din sistemul public. Am simţit că mi se urcă sângele la cap. Ca prin minune a apărut o altă asistentă, de la care am aflat ce doream. Am urcat la etajul 5, la secţia de pediatrie, în căutarea medicului de gardă. L-am găsit înconjurat de asistente, părinţi şi copii, într-o cameră ce părea mai degrabă o saună decât un cabinet de consultaţii. Aveam să aflu mai târziu că, de fapt, toată secţia este un adevărat cuptor, unde aerul este aproape de nerespirat pentru zeci de copii internaţi alături de mamele lor.
Am stat acolo cam 45 de minute, timp în care personalul medical ne-a tratat ca pe nişte fiinţe umane. Mă încăpăţânez să cred că nu am prins doar o tură binevoitoare. Se vedea că oamenii aceia îşi fac datoria mai mult din pasiune şi nu pentru salariul de mizerie diminuat cu 25% de guvernanţi. Îmi mai revenisem şi mă gândeam la zevzecii care din patru în patru ani îşi fac bilanţul realizărilor măreţe fără să se gândească la aceste adevărate catastrofe sufleteşti. Mă mai gândeam la miliardele cheltuite aiurea pe contracte oneroase, în urma cărora diverşi manageri şi administratori ai Spitalului Municipal şi-au umplut buzunarele fără remuşcări, în timp ce copiii se luptă cu boala în saloanele supraîncălzite, cu dotări învechite de vremuri. Mă gândeam că nimeni nu dă socoteală şi că nimeni nu reacţionează trăind toate astea.
Am plecat de acolo cu fiul meu de mână, cu o reţetă în buzunar şi cu spaima de a fi avut nevoie de sistemul de sănătate românesc.
Florin FRĂŢILĂ

În secţia de la Poiana a Spitalului Municipal au mai rămas câţiva pacienţi

De mai multă vreme, cineva pare să fi pus ochii pe clădirea secţiei exterioare Poiana Câmpina a Spitalului Municipal. Şi toate par să meargă exact în favoarea celor care vor să intre în posesia acestei clădiri – s-a desfiinţat Secţia de Boli Infecţioase, ceea ce a permis mutarea celor mai multe dintre secţiile care funcţionau la Poiana în clădirile de pe Strada Vasile Alecsandri. În momentul de faţă, prin secţia de la Poiana cam bate vântul... Doar la primul etaj mai sunt internaţi câţiva pacienţi ai Secţiei de Recuperare Medicală, dar probabil că şi aceştia vor fi mutaţi cât de curând.
Ce se doreşte a se realiza la Poiana Câmpina? Oficial, nimeni nu cunoaşte un răspuns. În schimb, neoficial, toată lumea ştie că deputatul Florin Anghel, împreună cu directorul Spitalului Municipal, Alexandru Matei (buni prieteni, dealtimnteri), vor să pună mâna pe această clădire pentru a realiza aici o clinică privată. Şi, repetăm, cam toate faptele converg spre o posibilă astfel de finalitate.
Clădirea aparţine Consiliului Local Poiana Câmpina, iar primarul Aurel Duţă a declarat în mai multe rânduri că nu este dispus să vândă această clădire decât la un preţ corect. Dar posibilii investitori au pârghiile necesare pentru a influenţa actul de decizie din Consiliul Local Poiana Câmpina. Cert este că, în momentul de faţă, clădirea secţiei exterioare de la Poiana Câmpina a Spitalului Municipal este aproape goală. Cine face următorul pas?

„Caracatiţa”, în scădere de... productivitate!

Consilierul local Elena Albu a solicitat, la una dintre precedentele şedinţe ale Consiliului Local, o situaţie a nivelului încasărilor la bugetul local din cele trei contracte de asociere în participaţiune pe care le are municipalitatea. Conform raportului întocmit de Direcţia Economică, cele trei contracte au adus la bugetul local suma de 54.270 lei, în anul 2009, şi 19.997 lei în acest an. Grosul veniturilor îl reprezintă cotele provenite din contractul cu firma SC Strand Auto Serv SRL Ploieşti, pentru blocarea roţilor autoturismelor parcate neregulamentar pe domeniul public. Ei bine, şi „caracatiţa” dă semne de oboseală, dacă avem în vedere că în primele şase luni ale acestui an s-au încasat 17.666 lei, faţă de 53.313 lei, anul trecut. Sau poate s-au cuminţit conducătorii auto din Câmpina?!

Câmpina a mai câştigat un proiect european

Zilele trecute, administraţia câmpineană a primit vestea că a mai câştigat un proiect cu finanţare europeană. Este vorba de un program mai amplu denumit „Învăţare pe tot parcursul vieţii. Parteneriate pentru învăţare”, obiectivele proiectului fiind promovarea dialogului cultural, descoperirea şi cunoaşterea bogăţiei culturale a Europei; realizarea de schimburi de experienţă bazate pe diversitatea culturală şi pe moştenirea fiecărei localităţi participante; crearea unui mediu favorabil învăţării şi cunoaşterii; promovarea bunelor practici; facilitarea cooperării între municipalităţile partenere; ajutarea tinerilor să-şi cultive aptitudinile şi să le folosească atât pentru dezvoltarea personală, cât şi în interesul comunităţii; păstrarea şi promovarea moştenirii culturale şi a tradiţiilor; participarea activă în viaţa colectivităţilor din care fac parte şi îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbi străine şi comunicare.
Acest proiect se va derula în oraşe partenere din şase ţări: Cipru, Lituania, Bulgaria, Polonia, Letonia şi România, din partea ţării noastre fiind selectat municipiul Câmpina. Vor fi organizate seminarii, ateliere de lucru, vizite şi întâlniri, tinerii câmpineni vor călători în străinătate şi vor avea posibilitatea să cunoască modul în care trăiesc cei de-o vârstă cu ei, din alte ţări. Partea de finanţare care revine Câmpinei este de 20.000 euro.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Câmpina, Mariana Pătraşca, luna aceasta va fi semnat contractul de finanţare, apoi va începe derularea efectivă a proiectului. Banii provin de la Comisia Europeană.

Concert simfonic de excepţie la Casa Tineretului

În cadrul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Muzică „Enescu şi muzica lumii”, la Casa Tineretului din Câmpina va fi organizat un concert simfonic de excepţie. Evenimentul va avea loc vineri, 13 august, de la ora 19.00. Sub bagheta renumitului dirijor Horia Andreescu, Orchestra Sinfonietta Junior va prezenta un program din care nu vor lipsi Simfonia nr. 40, KV 550, de Wolfsgang Amadeus Mozart, Simfonia copiilor, de Leopold Mozart şi Simfonia nr. 1, op. 21, de Ludwig van Beethoven. Intrarea la acest concert excepţional este liberă.

Devine obligatorie colectarea selectivă a deşeurilor

Având în vedere intrarea în vigoare a prevederilor normative privind colectarea selectivă a deşeurilor, autorităţile câmpinene au modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare. Astfel, potrivit Legii 132/2010, instituţiile publice sunt obligate să colecteze separat hârtia, metalul, plasticul şi sticla. De asemenea, a fost modificată şi Legea 101/2006 privind salubrizarea localităţilor, în realizării infrastructurii necesare pentru colectarea selectivă.
La cele mai multe instituţii publice din Câmpina se practică deja colectarea selectivă a deşeurilor. Unele probleme există la societăţile comerciale, lucru confirmat şi de directorul Floricon Salub, Florin Constantinescu: “În Câmpina, colectarea selectivă a deşeurilor a început de mai multă vreme. Încet-încet, oamenii se obişnuiesc cu noul tip de colectare. Noi am achiziţionat două autovehicule speciale, care se ocupă doar de colectarea selectivă. Am anunţat instituţiile şi firmele că strângem astfel gunoiul, dar sunt şi societăţi care nu aşteaptă ziua în care vine maşina şi aruncă hârtia sau cartonul, de exemplu, unde nu trebuie”.

Poliţia a descoperit 420 de ţigări de contrabandă!

În urma unei percheziţii la punctul de lucru din Băneşti al unei societăţi comerciale din Câmpina, poliţiştii de la Biroul de Investigare a Fraudelor au descoperit 420 de ţigarete de provenienţă Republica Moldova. Potrivit unui comunicat remis de IJP, au fost găsite dovezi din care rezultă clar că, în perioada martie – iulie 2010,  prin respectiva societate au fost comercializate aproape 8.000 de ţigarete. Din cercetările efectuate a rezultat că ţigările erau achiziţionate din municipiul Ploieşti – zona Obor, de către soţul administratorei, care se ocupa de gestionarea societăţii. Împotriva acestuia a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunile de deţinere şi vânzare de bunuri cunoscând că provin din contrabandă şi evaziune fiscală.

CSM Câmpina în cantonament la Valea Doftanei

Situată într-un splendid peisaj montan, comuna Valea Doftanei poate fi considerată, fără a greşi cu nimic, o staţiune turistică foarte primitoare. După ce treci de impunătorul baraj de la Paltinu, poţi respira un aer curat, specific regiunilor montane, un aer proaspăt şi răcoros, aflat la mare căutare în aceste zile toride de vară.
În acest decor odihnitor, fotbaliştii de la CSM Câmpina şi-au stabilit cartierul general, într-o locaţie de vis. Este vorba de cabana “Veveriţa”, un stabiliment cochet cu 10 camere, fiecare dotată cu duş şi televizor, la care se adaugă un restaurant foarte bine pus la punct. Am încercat să aflăm cum au decurs pregătirile şi cum a arătat programul  zilnic, făcut de antrenorul Ion Burchi.

Alergare numai după cronometru
Dimineaţa, “goarna” sună la ora 7,30, iar peste numai un sfert de oră, în formaţie completă, urmează 40 de minute de alergare după care la ora 9.00 se serveşte micul dejun. 10,30 este ora când se începe munca cu adevărat, întregul lot având parte de o şedinţă în care alergările sunt principalul inamic al fotbaliştilor. Împărţiţi pe mai multe grupe, se comandă serii pe distanţe de 800 – 1200 de metri, toate pe un teren variat şi evident sub o urmărire atentă, în care cronometrul reprezintă calificativele care sunt notate cu grijă de catre Burchi. În plus se mai fac şi serii de forţă la care toţi jucătorii strâng din dinţi, conştienţi fiind că mai târziu acestea le vor folosi cu adevărat. De fiecare dată, pe lângă încurajări s-a căutat ca elementul plăcere să fie prezent, iar pe acest fond efortul să fie depăşit mai uşor. Bineînţeles, nu lipsesc şi unele glume din partea fotbaliştilor, care destind  atmosfera.

Odihnă si din nou la muncă                                     
 După “supliciul” alergărilor, Gânju & Co. revin în incinta cabanei “Veveriţa” unde la ora 13.30 se serveşte masa de prânz, după care fiecare se refugiază la odihnă. Şi cum timpul zboară foarte repede, ora 18.00 îi găseşte pe fotbaliştii C.S.M. - ului gata de o nouă şedinţă de antrenament. De această dată, în locul unei noi etape de pregătire fizică, staff-ul tehnic oferă o întâlnire cu mingea, mai precis un amical cu formaţia C.S. Valea Doftanei. Ca şi în amicalele trecute, Burchi a dat posibilitatea tuturor jucătorilor să evolueze de-a lungul celor 90 de minute, însă începând cu următorul meci de pregătire deja se va axa pe un prim “11” cu care va ataca noul sezon. În final, victoria a revenit echipei noastre cu scorul de 4-0, prin golurile înscrise de Necula, Budileanu, Adrian Burchi şi Dârstaru.

Programul de seară
Marcaţi de efort, în drumul spre “casă” am încercat să aflăm câteva impresii şi din partea jucătorilor. Ionuţ Necula, 26 de ani, considerat decanul de vârstă al lotului, aprecia că “avem parte de un cantonament frumos, în care fiecare caută să atingă parametri maximi. În privinţa mea pot spune că acesta este primul din cariera mea de fotbalist şi sper ca şi în campionat să fim la înălţime”. La polul opus în privinţa vârstei, la numai 16 ani, Andrei Negoiasă, era de părere că “în mod sigur, acest cantonament ne va fi folositor şi cu toţii ne gândim numai la promovare.“ Întrebat dacă este dificil un cantonament cu Ionică Burchi, “il capitano” Gânju ne-a declarat: “Nu este deloc uşor, dar este un pas necesar. Ne aşteaptă un campionat lung şi promitem că ne vom bate pentru fiecare punct pus în joc. C.S.M.-ul este un club care se respectă şi are decât o singură alternativă în acest moment, şi anume o nouă promovare pentru iubitorii de fotbal câmpineni.” 
Urmează masa de seară şi apoi liber până la ora 23.00. La sfârşitul unei astfel de zile istovitoare, mulţi dintre fotbalişti  trec direct la somn, visând poate că într-o bună zi vor călca pe urmele unui Messi sau Ronaldo.
Obosit, dar cu satisfacţia că încă o zi din viaţa C.S.M. - ului a decurs conform planului, Burchi a încercat să tragă o concluzie asupra primelor zile petrecute în acest cantonament: “ Pot să spun că sunt mulţumit de felul cum au reacţionat elevii mei. Sunt convins că aceste acumulări, dacă vor avea continuitate, adică fiecare jucător să ducă o viaţă sportivă, va fi un câştig mare pentru echipa noastră. În aceste condiţii, faţă de celelalte competitoare din seria noastră, avem un mare avantaj, iar acesta trebuie să conducă la realizarea obiectivului pe care îl avem, adică o nouă promovare.”

Amical la sfârşit de cantonament

C.S. Floreşti – C.S.M. Câmpina 1-4 (0-0)

După ce au spus la revedere cabanei “Veveriţa”, unde timp de 7 zile şi-au stabilit sediul cantonamentului montan, elevii lui Ionică Burchi au coborât sâmbătă dimineaţa pe stadionul din Floreşti. Faţă în faţă cu localnicii de la C.S., fotbaliştii câmpineni au controlat ostilităţile de-a lungul celor 90 de minute de joc. În ciuda unei oboseli inerente, după o perioadă în care s-a pus mai mult accent pe pregătire fizică, oaspeţii şi-au demonstrat veleităţile tehnice, mai ales că terenul din Floreşti are un gazon excelent. Net superiori în primul rând la centrul terenului, câmpinenii au lovit de trei ori prin Iulian Budileanu, care a ajuns la 8 reuşite în aceste amicale, şi Ionuţ Vintilă. În acest joc, antrenorul Ion Burchi a încercat să cristalizeze o formulă de bază cu care va ataca noul campionat. Aşadar, a trimis în teren pe: C. Cosmineanu - Gânju, Grigoraş, Zidaru, A. Burchi, I. Burchi, State, Budileanu, A. Vintilă, Hromei, Necula. Au mai fost folosiţi: Marinică, L. Cosmineanu, Negoiasă, Bej, Dârstaru, Stan, I. Vintilă.
Cum debutul noului sezon se apropie cu paşi repezi, Gânju & Co. va mai susţine în săptămâna care va urma încă două amicale, după care toate privirile se vor îndrepta spre prima etapă, programată pe 22 august. Primul dintre ele se va consuma marţi, ora 18,00 împotriva formaţiei C.S. Cornu, pe terenul acesteia.